|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 | |
Raróg
|
Dot.: Jakie kwiaty nie poryzą koty?
Na pewno cytrusowe zapachy odstraszają koty. Czytałam nawet o spryskiwaniu roślin rozcieńczonym kwaskiem cytrynowym, ale nie wiem, na ile to się sprawdza i czy nie szkodzi kwiatom.
Mogłabyś też oduczyć koty obgryzania przeganiając je od kwiatów, spryskując wodą, ale to wymagałoby dużo czasu i cierpliwości. A wiadomo, jak z kotem - nie zawsze się upilnuje ![]() W Stanach jest taki specjalny środek odstraszający do spryskiwania kwiatów (Bitter Apple), ale nie wiem, czy u nas coś takiego jest dostępne, nie spotkałam się ![]() Można powiesić kwiaty gdzieś wysoko, obkleić miejsce wokół taśmą klejącą (klejem do góry, koty tego nienawidzą) ale wiadomo, że nie będzie to ładnie wyglądało :/ Niektórzy kociarze rezygnują z kwiatów w ogóle, inni sadzą jakieś nieszkodliwe i mają nadzieję, że roślinki jakoś przeżyją atak ![]() Do mnie kot trafił przed kwiatami i tak już na razie zostało, więc niezbyt mogę coś doradzić ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#662 |
Raczkowanie
|
W dziecinstwie uwazałam anginowca za najcudowniejszy kwiat doniczkowy- własnie przez ten zapach. Chyba powróce do niego. Pamiętam, ze jakis czas temu rozeszła się plotka, ze gernium jest szkodliwe.... i wszyscy powynosili je na klatki schodowe....
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Raczkowanie
|
Ja mam nawet przepisy na wypieki z dodatkiem geranium. Bardzo fajna roślinka.
A co do tematu to uważaj żeby nie kupić jakiejś trującej roślinki. Oto lista: Rośliny dekoracyjne służące do ozdabiania np. bukietów. Amaryllis sp.- amarylis, amarylek Celastrus sp. - dławisz, słodkogorz Chrysanthemum sp. - chryzantema, złocień Colchicum autumnale - zimowit jesienny Euonymus japonicus - trzmielina japońska Euphorbia milii - wilczomlecz E. pulcherrima - poinsecja Helleborus niger - ciemiernik Ilex sp. - ostrokrzew Phoradendron sp. - jemioła Solanum pseudocapsicum - ozdobna odmiana wiśni Powszechnie hodowane rośliny doniczkowe Alocasia sp. Aloe vera - aloes Azalea sp. - azalia Diffenbachia sp. - diffenbachia Dracaena - dracena, smokowiec Fikusy Geranium Hydragea sp. - hortensja Hedera helix sp. - bluszcz pospolity (wiele jego odmian) Ligustrum sp. - liguster Narcissus sp. - narcyz Nicotiana sp. - tytoń ozdobny Philodendron sp. - filodendron Rhododendron Ficus sp. - różanecznik, rododendron Rośliny ogrodowe i dziko rosnące Abrus precatorius Actaea spicata - czerniec gronowy Allium sp. - czosnek Parthenocissus quinquefolia - dzikie wino Atropa belladonna - pokrzyk wilcza-jagoda Aconitum sp. - tojad Aesculus hippocastanum - kasztanowiec zwyczajny Arisaema triphyllum - obrazkowiec Awokado Kwiaty cebulkowe takie jak tulipan, hiacynt, irys Buxus sp. - bukszpan Cestrum nocturnum Clematis virginiana - powójnik wirginijski Conium maculatum - szczwół plamisty Convallaria majalis - konwalia majowa Cyclamen sp. - fiołek alpejski, cyklamen Daphne mezereum - wawrzynek wilczełyko Datura sp. - bieluń Delphinium - ostróżka Descurainia pinnata Digitalis purpurea - naparstnica purpurowa Dicentra cucullaria - biskupie serduszka D. spectabilis - ładniszka okazała, dicentra Ipomea purpurea Hydrangea sp. - hortensja Kalmia latifolia - kalmia wielkolistna Laburnum sp. - złotokap Lantana camara Lathyrus sp. - groszek Ligustrum vulgare - ligustr pospolity Liliaceae - liliowate Lobelia sp. - lobelia Lupinus sp. - łubin Solanum lycopersicum - pomidor (tylko część pnąca jest szkodliwa) Melia azedarach Grzyby - wszystkie gatunki mogą stanowić potencjalne zagrożenie Narcissus sp. - narcyz Nerium oleander - oleander Papaver sp. - mak Parthenocissus quinquefolia - winobluszcz pięciolistkowy Physalis sp. - miechunka Phytolacca americana - szkarłatka amerykańska Primula - pierwiosnek Prunus sp. - wiśniowate (wiele odmian, m.in. dzika wiśnia, morela, brzoskwinia...) Ranunculus sp. - jaskier Rheum rhaponticium - rabarbar Ricinus communis - rącznik pospolity Robinia pseudoacaria - robinia akacjowa, grochodrzew Sambucus nigra. - bez (jagoda bzu czarnego) Sanguinaria canadensis Solanaceae - psiankowate (np. ziemniak ale również bieluń) Taxus sp. - cis - cała roslina Triglochin maritimum - świbka morska Rhus toxicodendron L. - czyli sumak jadowity Urtica sp. - pokrzywa Veratum viride - ciemiężyca Wisteria sp. - słodlin, glicyna, wisteria Ziarna jabłek (nasiona) Uwaga! Jak widzisz na liście jest też min. geranium czy aloes! |
![]() ![]() |
![]() |
#664 |
Raczkowanie
|
Mam dwa koty i dosyc dużo kwiatków.Co ciekawe tylko jeden kot lubi obgryzac listki.Roslinki wyjatkowo smakowite ( np. dracena) poustawiałam dosyć wysoko i w miejscach nie dostepnych dla kocich wędrówek. Mam bluszcz- nie jest podgryzany, skrzydłokwiat-tylo okazjonalnie, "dzrewko szczęścia"(grubosz)-cały , fikus-cały,.W przypadku wiekszych okazów atrakcja sa duze donice w których sie fajnie grzebie - ale tu pomogła mi siateczka ze sklepu ogrodniczego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#665 |
Raczkowanie
|
Mam jeszce pare kwiatków ale nie pzmietam w tej chwili wszystkich nazw
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#666 |
Raczkowanie
|
Taka już kocia natura, że obgryzają roślinki
![]() U mnie kiedyś był ten problem, ale jak tylko w domu pojawiła się świnka morska problem się rozwiązał. Kocica zaczęła podjadać świeżą trawę przynoszoną dla świnki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#667 |
Raczkowanie
|
ostatnio kupiłam trawkę ale mój wybredny kot jej nie toleruje bo jest za cienka i w nie może capnąć jej zębami
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#668 |
Raczkowanie
|
co do szkodliwości roślin to każda roślinka ma wady i zalety. Gdybyśmy patrzyli to jest szkodliwe o to też to byśmy nie oddychali nie żyli i niewspółżyli etc. Więc się zastanówcie mieć w domu to co się lubi czy to czego sie nie lubi a mniej szkodzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
#669 |
Raczkowanie
|
Przypomniało mi sie ze z fiołkami i kotem mialam inny problem: fiiołki rosły sobie dwa w doniczce i....fajnie sie na nich kocicy lezało!
|
![]() ![]() |
![]() |
#670 |
Konto usunięte
|
![]()
Hej
![]() Mam nadzieję, że mi pomorzecie ![]() Mam kotkę tuż przed terminem porodu ( nie wiem dokładnie ) i od wczoraj dostała gorączki ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#671 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Kocia gorączka.........
w takiej sytuacji ze wzgledu na maluchy poszlabym do weta.
|
![]() ![]() |
![]() |
#672 |
Konto usunięte
|
Już rozmawiałam o tym z mamą...
![]() a jakieś domowe sposoby ??? |
![]() ![]() |
![]() |
#673 |
Zakorzenienie
|
Moze złapala wirusas moja kotka ma taki kaszel i goraczke cos jak kocia grypa byłam z nia dzis i dostała zastrzyki 2 i jeszce 4 dni ma dostawac po 2
bidulka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#674 |
Konto usunięte
|
Też mam takę madzieję że i moja wyzdrowieje a jak nie przejdfzie do poniedziałku to idę bez względu na zdanie mamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#675 |
Zakorzenienie
|
Pewnie ze pójdz wkoncu to twój kochany kociszek a w brzuszku mam jeszce małe niemozesz dopuscic by cos stało sie jej czy kotkom
A wiesz co sobie teraz tak pomyslałam a moze ona tak na poród reaguje moze sie zblirza ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#676 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Konto usunięte
|
Up
|
![]() ![]() |
![]() |
#678 |
Wtajemniczenie
|
Moze jesli nie masz mozliwosci isc do weta lub zamowic wizyty to chociaz zadzwon do jakiejs dyzurnej kliniki. Za to niewiele placisz a napewno doradza Ci lepiej niz my , w koncu to ich praca
![]() ![]()
#679 |
Konto usunięte
|
Kochane
![]() Moja kiciunia wraca do zdroiwia ![]() Byłam z nią u weta i co ![]() ![]() ![]() ![]() Ale już wraca do zdrowia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#680 |
Wtajemniczenie
|
Nie znam się na kotkach, ale u psów jest tak, że bezpośrednio przed porodem następuje najpierw spadek a potem gwałtowny wzrost temperatury i jest to zupełnie naturalne i zwiastuje poród w ciągu 24 godzin.
Ale widzę, że się spóźniłam z odpowiedzią, bo już wszystko jasne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#681 |
Konto usunięte
|
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#682 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
to dobrze bardzo sie ciesze ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja kocica jeszcze na jutro ma poprawkę ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#684 |
Zakorzenienie
|
o widze, ze to nie tylko ja mam ten problem
![]() ![]() ![]() i ta Dracena co jest trujaca... zezarl praktycznie cala... i nawet mu sie nie odbila ![]() ![]() a co do kociej trawy... jest kilka gatunkow, ktory kot bedzie jadl... bo ja juz przetestowalam kilka... tych niby dla kotow i nic... sprobujcie ze zwykla trawa z trawnika, tylko dobrze ja wczesniej umyc... trawa powinna byc szorstka... a listki maja tak do 5mm szerokosci... ta powinna kotom smakowac... ![]() moj wcina kocia trawe z gatunku Cyperus Zumula ( ta tez ma troche szorstkie listki)... i jak ma swoja w doniczce, zawsze w zasiegu paszczy... inne kwiaty zostawia w spokoju ![]()
#685 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#686 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() a zeby odciagnac koty od tego nieszczesnego papirusa, na balkonie maja swoja miedniczke z trawa ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#688 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jasli chodzi o kwiaty,to tylko Kitka jest ich milosniczka,Felix ma je w ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#689 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#690 | ||
Raróg
|
Cytat:
![]() ![]() A ktoś siał kotu żytko? Podobno dobre ![]() Desti, też się kiedyś zastanawiałam, jakie właściwie zwierzę mam w domu - kot namiętnie pochłaniający surówkę z kapusty to dopiero był widok ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:34.