![]() |
#661 |
Raczkowanie
|
Dot.: NPR-sposób na życie
hej! dziewczyny czy są jakieś jeszcze naturalne sposoby jakby to nazwać potęgujące możliwość zajścia w ciążę?? ....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
ma zielone pojęcie
|
Są różne naturalne metody, które pomagają zajść w ciążę, gdy są jakieś nieprawidłowości, np. mała ilość płodnego śluzu.
![]() |
#663 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#664 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Bo człowiek w przeciwieństwie do takiego chociażby psa ma rozum i wolną wolę, a nie tylko instynkt. To, że potrafi się w danym dniu powstrzymać od seksu odróżni go od psa, który czując i widząc suczkę w trakcie cieczki nie powstrzyma się, tylko się na nią rzuci, bo tak mu każe instynkt. Nie widzisz różnicy? Czytałam kiedyś na jakimś forum (może nawet na wizażu, nie pamiętam już) wypowiedź chłopaka, który radził się jak ma przekonać dziewczynę do tabletek antykoncepcyjnych, bo on już nie chce uprawiać seksu z prezerwatywą, ponieważ "to nie to". Tymczasem dziewczyna nie zgadzała się na stosowanie tabletek - ze względu na zdrowie. Nie trafiały do niego odpowiedzi innych forumowiczów, że nie powinien dziewczyny do niczego zmuszać, że tabletki to nie cukierki, tylko poważna sprawa. Miało być tak, jak on chce. Wtedy kiedy MUSI (nie uważasz, że troszkę podobnie, jak ten wspomniany przez Ciebie piesek?) Również nie chcę nikogo obrażać, ale dla mnie oczywiste jest to, że tak nie zachowuje się dojrzały CZŁOWIEK, który podobno kocha kogoś drugiego. Gdybym miała takiego faceta, który nie liczy się z moim zdrowiem, tylko ze swoim popędem, to już dawno przepędziłabym go gdzie raki zimują. Co do NPR - jeśli ktoś nie potrafi powstrzymać się przez pewien krótki okres czasu, to ciekawa jestem co zrobi, gdyby (nie daj Boże) okazało się, że partner jest ciężko chory i nie jest zdolny do uprawiania seksu przez dłuższy okres czasu, bądź nawet do końca życia. Co wtedy? Rozstanie? Za taką "miłość" to ja dziękuję. NPR uczy odpowiedzialności i wytrwałości. I tym na pewno odróżnia nas, ludzi, od zwierzaków. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-02-06 o 18:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 |
Rozeznanie
|
Co do NPR - jeśli ktoś nie potrafi powstrzymać się przez pewien krótki okres czasu, to ciekawa jestem co zrobi, gdyby (nie daj Boże) okazało się, że partner jest ciężko chory i nie jest zdolny do uprawiania seksu przez dłuższy okres czasu, bądź nawet do końca życia. Co wtedy? Rozstanie? Za taką "miłość" to ja dziękuję.
NPR uczy odpowiedzialności i wytrwałości. I tym na pewno odróżnia nas, ludzi, od zwierzaków. Zgadzam się w 100% |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#668 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
To, że ktoś sobie nie odmawia cyklicznie seksu nie znaczy, że nie będzie umiał bez tego seksu wytrzymać, gdy z jakiegoś powodu (np. z powodu choroby partnera) na ten seks nie będzie miał szans. Zresztą, jak niby NPR miałby być remedium na potrzeby seksualne podczas dłuższej przerwy od seksu? Czy to, że ktoś potrafił się wstrzymać z seksem przez 20 dni w cyklu pomoże mu uporać się z brakiem seksu przez resztę życia, jeśli okaże się, że jego partner do tego seksu jest już niezdolny?
![]() |
![]() |
#669 |
Raczkowanie
|
A mnie się podoba idea NMR, choć wiem że musi być trudna. Chciałabym ją kiedyś stosować. Z tym że dla mnie jest to przede wszystkim wynikiem moich przekonań religijnych.
Katolicy mają przykazania, do których m.in. zalicza się wstrzemięźliwość przedmałżeńska a potem naturalne planowanie rodziny... Choć może nie do końca jest to dla nas wygodne i zrozumiałe, na tym przecież polega WIARA, by wierzyć że Bóg dając nam takie "przepisy" wiedział co robi... Bo chce dla nas dobrze ![]()
![]() |
#670 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeżeli dla kogoś trudnością jest wstrzymanie się przez kilka dni w cyklu, ale okaże się, że (z przyczyn od niego niezależnych i ciężkich) przez 20 lat już nie, no to brawo, tylko podziwiać, tylko... czy to się zdarzy? Cytat:
W każdym bądź razie, wydaje mi się, że takiej osobie na pewno będzie łatwiej. W ogóle to nie naszła mnie pewna refleksja: nie rozumiem po co te dyskusje. Jeden stosuje pigułki, drugi prezerwatywy, trzeci jeszcze co innego, a czwarty NPR. To jest indywidualna sprawa każdej pary, jaka metoda im odpowiada. Ten wątek jest dla ZWOLENNIKÓW NPR, jak sama nazwa wskazuje. Czy zwolennicy NPR wchodzą na tematy dziewczyn, które np. zażywają pigułki i je krytykują? W sumie nie zaglądałam, nie wiem, ale wydaje mi się, że nie. Skąd więc tutaj, w tym temacie, od początku jego założenia, te wypowiedzi z cyklu: "Nie rozumiem jak można stosować NPR". Skoro nie rozumiesz - nie wchodź, nie czytaj, nie stosuj. A już na pewno nie krytykuj. Proste. Bo to trochę tak, jakby wchodzić do czyjegoś domu bez zaproszenia i jeszcze go wyśmiewać albo obrażać. Ja nie rozumiem, jak można z własnej woli ingerować w gospodarkę hormonalną swojego organizmu. Ale nie wchodzę na wątki dziewczyn, które zażywają tabletki antykoncepcyjne i nie jeżdżę po nich, bo wiem, że są dorosłe, same podejmują decyzje i w razie czego same ponoszą ich konsekwencje. Może tak samo niech będzie w przypadku NPR? Skoro ktoś podjął decyzję o stosowaniu NPR, to niech stosuje, co to komu przeszkadza? Nie chciałabym, żeby ktokolwiek wziął to do siebie, więc dopiszę: to taka ogólna refleksja, nie odnosząca się personalnie to żadnej konkretnej osoby. Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-02-08 o 15:53 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Inna kwestia - to że ktoś z takich czy innych względów nie stosuje NPR wcale nie oznacza że nie potrafi się powstrzymywać od seksu (choćby np.w trakcie mensturacji partnerki), raczej oznacza że nie widzi sensu w powstrzymywaniu się od niego. A dla ciekawostki dodam ze jeszcze jakieś mniej wiecej 50 lat temu za stosowanie NPR-u groziła ekskomunika ![]()
![]() |
![]() |
#672 | |||
ma zielone pojęcie
|
To powód do tego, by unikać poczęcia. Albo poprzez niewspółżycie w dni płodne, albo poprzez stosowanie antykoncepcji. Są inne metody na odłożenie poczęcia dziecka niż uprawianie seksu tylko w dni niepłodne.
Cytat:
Cykliczne wstrzymywanie się od seksu w momencie, gdy obie osoby mają na ten seks ochotę jest z punktu widzenia wielu osób zupełnie bez sensu (w ich przypadku). Jednocześnie jednak duża część tych osób potrafi wytrzymać bez seksu, gdy pojawi się odpowiedni ich zdaniem powód, np. choroba partnera, brak chęci na seks ze strony partnera itp.. Cytat:
Co innego, jeśli ktoś zwyczajnie nie widzi powodu, by się powstrzymywać od seksu, jeśli on ma ochotę i partner(ka) ma ochotę na seks. Cytat:
Zaznaczę też, że jestem zwolenniczką NPR-u.
![]() |
![]() |
#673 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Co do powstrzymywania to niestety wiele ludzi szczególnie mężczyzn ma z tym problem. Ja miałam chłopaka który już chciał iść do łóżka po 5 miesiącach bycia razem. Ja oczywiście nie zgodziłam się na to, więc odszedł mówiąc, ze nie jest w stanie żyć bez seksu i nie będzie czekał kilku lat... Więc ten argument wcale nie jest kretyński. Wstrzemięźliwości lepiej się nauczyć czy dzięki czystości przedmałżeńskiej czy poprzez stosowanie NPR. ( oczywiście to moja opinia) Jeśli nie chcesz stosować tej metody to nie musisz. Ja nie wchodzę na forum dziewczyn stosujących pigułki czy inne środki i nie krytykuje ich argumentów, mimo ze mogę się z nimi nie zgadzać. Tym bardziej nie atakuję ich w żaden sposób. Ekskomunika? Pierwsze słyszę... http://www.kosciol.pl/article.php?st...50217171736715 Edytowane przez kasiaczek141 Czas edycji: 2013-02-08 o 20:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A ja również "dla ciekawostki" dodam, że nie wszyscy ludzie, stosujący NPR są katolikami. Ba, czasem w ogóle nie są wierzący. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie bardzo rozumiem, dlaczego tak bardzo "przywiązałaś się" do tego właśnie argumentu. Napisałam, że tak MOŻE być a nie, że MUSI. Że prawdopodobieństwo może być większe. Ale nie że tak będzie na pewno. Zresztą w poprzedniej swojej wypowiedzi też tak napisałam. Po prostu uważam, że komuś, kto już wcześniej podejmował okresową wstrzemięźliwość, może być łatwiej podjąć ją w przypadku koniecznej dłuższej. Ale zdaję sobie sprawę z tego, że może być też inaczej. Tego się nie przewidzi. Cytat:
Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-02-08 o 21:22 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#675 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Inna kwestia - jeśli chcesz czekać ze współżyciem do ślubu to polecam ustalić czy macie zgodne poglądy w tej kwestii z chłopakiem na początku związku a nie po 5 miesiącach. Cytat:
NPR został dopuszczony lekko ponad 40 lat temu przez encyklikę Humanae Vitae. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
I tak jak już pisałam - NPR często jest mylony z kalendarzykiem i też na pewno generuje to taką postawę, bo jednak kalendarzyk jest bardzo nie skuteczną metodą. Często jak się ludziom wytłumaczy różnicę to nieco zmieniają swoją postawę. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#676 |
Wtajemniczenie
|
Myślałam, że etap kłótni i przepychanek ten wątek ma już za sobą.
![]() |
#677 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Osobiście znalazłam w nieprzebranych zasobach sieci ![]() W 1930 r. jego poprzednik, Pius XI wydał encyklikę "Casti Conubii", w której pisze: "Ktokolwiek użyje małżeństwa w ten sposób, by umyślnie udaremnić naturalną siłę rozrodczą, łamie prawo Boże oraz prawo przyrodzone i obciąża sumienie swoim grzechem ciężkim." Z tym, że przecież nie każdy grzech ciężki wiąże się z ekskomuniką. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez verumka Czas edycji: 2013-02-09 o 13:54 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja się nie kłócę, tylko dyskutuję. Jak sama napisałaś z resztą. ![]() Szczerze mówiąc to moim zdaniem częściowo Kościół sprawia że NPR wzbudza tak negatywne postawy w społeczeństwie, głównie wymyślaniem jakiś absurdalnych argumentów "za". Bo gdzie tu logika skoro wg KK to ze możesz uprawiać seks powiedzmy 15 dni w miesiącu zamiast 30 to jest zaleta? Nosz kuśwa jak by nie patrzeć to jest minus tej metody. Plusem jest np. możliwość poznania swojego ciała, czy też szybsze wyłapanie chorób czy nieprawidłowości w działaniu układu płciowo- hormonalnego, a nie konieczność zachowania wstrzemięźliwości. ---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ---------- Ja uważam że w połączeniu z gumkami to NPR jest rewelacyjną metodą i powinna być promowana, a obecnie w świadomości większości ludzi wiąże się ona tylko z konserwatyzmem, kościołem i "moherostwem", mimo ze jej podstawy to czysta biologia.
![]() |
![]() |
#679 |
Rozeznanie
|
W krajach Europy zachodniej nie uczy się NPR u na edukacji seksualnej. Tam promuje się sztuczną antykoncepcję, aborcję mówi się wiele na temat homoseksualizmu a szkoda... Wiem to bo mam kuzynkę w Anglii. U nas pewnie byłoby to samo.
Wiem, ze trzeba ustalić na początku ale u mnie tak właśnie było. Dopiero potem uznał ze jednak nie da rady. Edytowane przez kasiaczek141 Czas edycji: 2013-02-09 o 17:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 | ||
Raczkowanie
|
Moim celem nie było wywołanie dyskusji o sensie NPR, ja nawet nie jestem przeciwna tej metodzie, uważam, że jest rozsądną alternatywą dla wierzących. Tylko drażni mnie porównywanie cielesnej miłości między dwojgiem ludzi do zachowań zwierzęcych.
Cytat:
Cytat:
W Biblii nie ma ani słowa o antykoncepcji, jest przypowieść o Onanie, którą KK źle interpretuje, dlatego inne odłamy chrześcijańskie (np. baptyści) mogą ją stosować. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Widać wytrwanie we wstrzemięźliwości było za trudne, albo myślał że po jakimś czasie związku spasujesz z tą czystością. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#682 |
Rozeznanie
|
Nie mówiłaś ale ja mówię jak wygląda edukacja seksualna w Anglii. Mówienie o homoseksualizmie nie jest niczym złym tylko czasami sposób mówienia jest zły czy przekazywanie nieprawdziwych informacji na jego temat.
W Biblii nie ma ani słowa o antykoncepcji, jest przypowieść o Onanie, którą KK źle interpretuje, dlatego inne odłamy chrześcijańskie (np. baptyści) mogą ją stosować. A skąd wiesz, ze źle interpretuje? Może to baptyści źle interpretują? Biblia wiele mówi o ochronie życia ludzkiego od poczęcia do naturalnej śmierci, a z tego co wiem są środki które niszczą zarodka lub uniemożliwiają zagnieżdżenie się go w macicy... ( środki wczesnoporonne, spirale, pigułki po) Antykoncepcja może też szkodzić zdrowiu kobiety i powodować trwałe powikłania. ( przykazanie nie zabijaj) Edytowane przez kasiaczek141 Czas edycji: 2013-02-10 o 16:03 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#684 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Ale dobra, ja nie o tym chciałam. Sama nie stosuję tej metody, nie planuję, pytam wyłącznie z ciekawości, teoretycznie. Parę stron wcześniej Chatul pisała (pisałaś ![]() Zawsze twierdziłam, że to niemożliwe do stwierdzenia, a teraz mnie naszły rozmyślania. Skoro kobita zdrowa, cykle regularne, owulacja zawsze w tym samym czasie (10-16 dni przed) to... Hm. Sama nie mam zamiaru sprawdzać, oj nie, wolę pytaniem zaspokoić ciekawość. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#688 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
A, i nie „dni bezpłodne” a „niepłodne”. Bezpłodność ≠ niepłodność. Cytat:
![]() |
![]() |
#689 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Skąd wiemy, ze KK źle interpretuje? Ano przeczytałyśmy Biblię? Onan nie chciał kultywować tradycji i mieć dzieci z żoną swojego brata, bo wtedy te dzieci uznane by zostały za dzieci tego brata, nie jego własne (w świetle prawa żydowskiego). Więc stosował stosunek przerywany, pewnie na pustyni trudno o prezerwatywy ![]() ![]() Czytanie Biblii naprawdę nie boli, ale katolicy zawsze mają z tym problem ![]() A tu może jeszcze całość dodam: 8 Wtedy Juda rzekł do Onana: «Idź do żony twego brata i dopełnij z nią obowiązku szwagra, a tak sprawisz, że twój brat będzie miał potomstwo»2. 9 Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia3, aby nie dać potomstwa swemu bratu. 10 Złe było w oczach Pana to, co on czynił, i dlatego także zesłał na niego śmierć4. Nie jest tu powiedziane, że źle czynił bo unikał zapłodnienia ot tak, tylko, ze źle czynił, bo nie chciał dać potomstwa swojemu bratu (a po to do tej Tamar został wysłany). Edytowane przez Opulka Czas edycji: 2013-02-11 o 21:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 | |
and cigarettes
|
Cytat:
Wiadomo, że dokładnie nie będzie wiedziała kiedy owulacja, ile trwa u niej faza luteralna. Ale przyjmując, że owulacja wystąpi u niej 10 dnia przed spodziewaną miesiączką (górna granica, o której pisałaś), założy nawet te 7 dni po owulacji (która powinna być, teoretycznie, zdrowa kobieta-prawie-maszyna, wszystko jak w zegarku, od dawna, zero chorób, zero stresów), jako spory margines błędu - wciąż nie może być pewna, że to dni NIEpłodne (racja z tą różnicą ![]() Ale dlaczego? Skoro owulacja ma wystąpić DO 10 dnia przed okresem, założy margines błędu, dorzuci te 3-4 dni czy nawet 7 po upływie których po owulacji zaczyna się faza luteralna - nawet jednego dnia przed miesiączką nie może być pewna bez obserwacji i sprawdzania temperatury? Ja tu piszę o jakimś typie idealnym, owulacja na pewno występuje w podanym przez Ciebie przedziale, cykle idealnie równe, zero czynników zewnętrznych zaburzających cykle. Wiadomo, że to dość oderwane od rzeczywistości, bardzo teoretyczne, nie ma pewności, że cykl będzie trwał idealnie tyle samo. Jeśli Ci się nie chce tłumaczyć - rozumiem. Naprawdę. ![]() Ciekawość zaspokojona - nie może. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:15.