![]() |
#661 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dla zakochanych
ale ta książka nie jest o milości w ujęciu seksualnym [a o taki chodzi założycielce wątku] tylko o miłości dziecka do kobiety i kobiety do chorego dziecka. Czyli bardziej matczyna/przyjacielska 'miłość'
Kiedy są dni niespokojne, marzy się o spokojnym, kiedy spokojny przychodzi, czuje się nieswojo, dopiero drugi, trzeci dzień spokojny przynosi przyzwyczajenie, które sprawia, że walory dni spokojnych nie wydają się więcej uciążliwe. S. Mrożek
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#662 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polecisz mi książkę?
Szczęściara - A. Sebold - oparta na faktach historia autorki o tym, jak została zgwałcona. Sebold napisała jeszcze 'Córeczkę' i 'Nostalgię anioła' (choć już nie na faktach) - obie podobno kontrowersyjne - mi żadna nie przypadła do gustu, ale jej książki mają wielu fanów, więc polecam
![]()
Edytowane przez seduction Czas edycji: 2011-01-21 o 15:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#663 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dla zakochanych
Może nie do końca flirt, tym bardziej współcześni polscy pisarze, ale zerknij na 'Mapę miłości'
![]()
![]() |
#664 |
Wtajemniczenie
|
ja polecam historie Maliki Ufkir "Uwięziona"spisanej przez Michele Fitoussi, książka jest o życiu w marokańskim więzieniu w fatalnych warunkach córek i żony generała Ufkira. Książka wstrząsająca ktorą warto przeczytać
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#665 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dodam jeszcze "Zakazana żona" Verena Vermuth ---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Zakorzenienie
|
hej
Witajcie a polecicie mi jakąś książkę z humorem? nie znalazłam nic w wątku, albo wyszukiwarka mnie nie lubi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#667 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny polecicie mi jakąś, wciągającą, interesującą, perwesyjną, wstrząsającą książkę? Nudzi mi się troszkę w domu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#668 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A czytałaś "mężczyźni którzy nienawidzą kobiet" podobno ciekawe Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2011-01-24 o 20:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#669 |
Przyczajenie
|
Z tych wstrząsających i perwersyjnych przychodzi mi na myśl "Teleny" Oscara Wilde'a. Spróbujcie
![]()
![]() |
#670 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Możesz przeczytać "Artemizję" Alexandry Lapierre. To zbeletryzowana biografia Artemizji Gentileschi, malarki z kręgu Caravaggionistów. Może to nie czasy malarstwa współczesnego i muz artystów, ale sama Artemizja bardzo dużo osiągnęła jak na swoje czasy, kiedy zupełnie nie było do pomyślenia, by kobieta malowała. O Artemizji jest jeszcze książka "Pasja Artemizji" Susan Vreeland, ale tej książki niestety nie czytałam. "Szkarłatny płatek, biały płatek" M. Fabera. O czasach wiktoriańskich, ale zapewniam, że bardzo wciąga.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#671 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#672 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jaką książkę możecie mi polecić? (wątek zbiorczy)
Ja polecam... Z lekkich i przyjemnych książek:"P.S. Kocham Cię" Cecelii Ahern, "Jedz, módl się i kochaj" Elizabeth Gilbert, "S@motność w sieci" Janusza Wiśniewskiegopodobno "Pamiętnik pisany miłością" też bardzo wciągający, ale nie czytałam. Po za tym wiele książek Meg Cabot, pomimo, że mało ambitne to lekkie i przyjemne.Natomiast te psychologiczne to Paulo Coelho. Spróbuj "Alchemika", "Czarownicy z Portobello", "Weronika postanawia umrzeć" etc.Jeśli chodzi o powieści sensacyjne to polecam "Notes Michała Anioła" czy "Kod Leonarda da Vinci" (książka znacznie lepsza od filmu)Z literatury młodzieżowej naprawdę szybko się czyta "Jeżycjadę" Małgorzaty Musierowicz. Wciągająca, napisana prostym językiem. A także "Jezioro osobliwości" Krystyny Siesickiej, "Pejzaż z królikiem" Mileny Trziszki oraz "Pozłacana rybka" Barbary Kosmowskiej. Ta ostatnia wywołała u mnie duże wzruszenie.Jedna z cięższych książek, oczywiście pisana na faktach to "Byłem asystentem doktora Mengele" Miklósa Nyiszli- opowiada o życiu więźniów obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau w Oświęcimiu. Opisane tam metody tortur są przerażające, ale mimo to, ta książka mnie wciągnęła i dała do myślenia. Po za tym jest jeszcze książka "Dzieci z Dworca Zoo" opisująca życie nastolatków uzależnionych od narkotyków i ich sposoby by ciągle zdobywać "towar".Z kryminałów czytam głównie Agathę Christie. Jej powieści kryminalne jak np."Zabójstwo Rogera Ackroyda", "Tajemnica Błękitnego Expressu" czy "Morderstwo to nic trudnego" to naprawdę dobra lektura dla wymagających (podobnie jak reszta jej dzieł). Trochę się rozpisałam, ale mam nadzieję, że pomogłam.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#673 |
Przyczajenie
|
"Chodźmy razem" Josie Lloyd, Emlyn Rees. - Bardzo przyjemna, napisana z humorem, bezpośrednia książka o zwiazkach i zyciu seksualnym mlodych ludzi.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 |
Raczkowanie
|
polecam Wiśniewskiego "Bikini", wszystkie książki Emily Giffin, Katarzyny Grocholi tez wszystkie, Arthur Golden ,,Wyznania Gejszy"
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#675 |
Rozeznanie
|
Witam, proszę o polecenie mi książki w klimacie Agaty Christie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#676 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny,a co byście mi poleciły?Uwielbiam połączenie romansu, przygodówki i fantastyki.
Jednak typowe romansidła mnie nie interesują,muszą być też właśnie te 2 pozostałe elementy. Znacie jakąś książkę o tej tematyce? Z góry dzięki za pomoc. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#677 |
Zadomowienie
|
Joe Alex. Właśnie przeczytałam krótkie opowiadanie "Piekło jest we mnie" i stwierdzam, że styl kropka w kropkę jak u Królowej Kryminału.
![]() |
#678 |
BAN stały
|
Ja poszukuję jakiejś współczesnej książki o miłości, jakiegoś dobrego romansu, ale nie tandetnego, chociaż kiedyś czytałam dwa całkiem fajne Harlequiny. Potrzebuję czegoś na odprężenie się, obecnie czytam "Spalonego tosta" Teri Hatcher, jest całkiem fajny, ale to oznacza, ze go pochłonę niebawem i zostanę bez ciekawych lektur
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#679 |
Przyczajenie
|
Czołem. Polecam "Uroczysko" i "Sezon na cuda" Magdalany Kordel. Bardzo dobrze napisane opowieści o ludziach. W pierwszej trochę romansu na tle perypetii świeżej rozwódki w nowym środowisku, w drugiej głównym nurtem opowieści jest międzyludzka solidarność. Ogólnie cichy pensjonat w krajobrazie Sudetów, małe miasteczko ze swoimi tajemnicami i historiami, które ginące w pomroce dziejów odkrywane są powili przez bohaterkę książki. Warto.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko teraz nie wiem, co czytać ![]() Lub chociaż coś ambitniejszego z literatury młodzieżowej tego typu? Bo w Empiku pełno ostatnio takich książek dla nastolatków, ale nie wiem, co wybrać, bo boję się, że będzie zbyt przewidywalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
"Obca" D. Gabaldon jest tam romans, przygody i fantastyka właśnie, polecam tu cos o książce http://isbn.blox.pl/2009/03/Diana-Gabaldon-Obca.html
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na razie czytam 7 części ,,Katarzyny" i bardzo mnie wciągnęła. http://www.biblionetka.pl/book.aspx?id=12471 Wątek historyczny,romantyczny,a także wiele pobocznych.Czytam już 3 część (w 2 dni ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#684 |
Rozeznanie
|
Wstrząsająca książka to "My z poprawczaka " Nowakowskiego , "Bidul" Maślanki i "Anus Mundi" (wojna, obóz koncentracyjny), "Kat Warszawy" (wojna)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#685 |
Raczkowanie
|
Mam ochotę na jakąś powieść sensacyjną/kryminał z wątkiem miłosnym w tle (najlepiej między rozwiązującymi zagadkę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 |
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Dot.: Jaką książkę możecie polecić?
Ja jestem pod wrażeniem książki Siedem lat pozniej Giffin, okres na nia jak czytalm moze nie byl najlepszy, bo przechodzilam wtedy trudne chwile w zwiazku ale musze powiedziec poraz kolejny, ze Giffin czyta sie swietnie
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#687 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam natomiast pytanie belestrystyczno - artystyczne. Zna ktoś powieść opisującą życie i twórczość Rubensa? Coś w stylu "Udręki i ekstazy" Stone'a albo "Kto mi dał skrzydła" Porazińskiej. Nie sądzę, że coś takiego istnieje, ale może jednak?
![]() |
![]() |
#688 |
Rozeznanie
|
polećcie proszę jakąś grubą, solidną powieść, rozbudowaną, tajemniczą, coś w stylu Zafona
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#690 |
Rozeznanie
|
nie wiem czy to w stylu Zafona (stoi na półce jeszcze nieruszony) ale polecam "Kafka nad morzem" Murakamiego. Ja mam wersję angielską i ma 600 stron, dziś widziałam polską jest nieco cieńsza ale większego formatu. Rozbudowana, dwa główne wątki, baaaardzo dużo tajemnic i takiego "niewyjaśnienia".
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.