|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: W jakim wieku zaczęłas współżycoe? | |||
| poniżej 20 lat |
|
168 | 74,01% |
| powyżej 20 lat |
|
59 | 25,99% |
| Głosujący: 227. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#661 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Rigevidon - wątek zbiorczy
Cytat:
a yasminelle to nie coś podobnego do yasminu??
|
|
|
#662 |
|
Przyczajenie
|
yasminelle są najmniej szkodliwe z tabletek i są raczej przeznaczone młodym dziewczynom. Natomiast minusem jest cena 34 zł opakowanie . Ja z chłopakiem płacę na spółe wiec nie jest tak źle. Próbuj , chociaż ja żaluje ,ze je brałam na szczescie tylko przez miesiac. Po prostu uważam , ze nie warto siebie truć tak mocnymi tabletkami. ZAZNACZAM ,ZE TO JEST TYLKO MOJE ZDANIE
|
|
|
|
|
#663 |
|
Przyczajenie
|
oo a tak z innej beczki zauważylam,ze tez jesteś z podlasia
Ja jestem z Bielska Podlaskiego. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
#664 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a tabsy zawsze można zmienić ![]() Cytat:
|
|
|
#665 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: MICROGYNON 21 - wątek zbiorczy
Witam przechodze z Cilest na microgynon. Wczoraj mialam ostatnia tabletke Cilest dzis mialabym rozpoczac przerwe, moja gin zalecila abym przyjela pierwsza tabletke microgynonu w pierwszy dzien okresu poniewaz mialam bole podbrzusza i stwierdzila ze lepiej abym dostala krwawienie, a bole juz ustaly w piatek jeszcze troche mnie pobolewalo w sobote moze raz, w niedziele juz w cale i narazie dzisiaj tez nie bolal mnie brzuch... byl to bol spowodowany najprawdopodobniej przyjmowaniem antybiotyku, wiec teraz nie wiem co robic czy przyjac dzis tabletke czy czekac do czwartku na @ czulabym sie bezpieczniej gdyby jednak to dzis bylo. Co mi radzicie? i oczywiscie jak bym nie postapila to caly czas bede zabezpieczona?
|
|
#666 |
|
Zakorzenienie
|
Mam wspaniałego ginekologa od 4 lat, brałam na początku parę opakowań diane, cera się poprawiła, ale miałam okropne migreny, wymioty w przerwach. Zmienił mi na Rigevidon biorę może już z 2 lata jak nie więcej (niestety nie zapisuję takich rzeczy), jestem mega zadowolona. Moja przyszła szwagierka jest farmaceutom i mi też je poleca. Moje koleżanki brały i yasminelle i nawet jeszcze droższe i zawsze wracały do "tanich" refundowanych tabletek bo organizm im sie nie dopasowywał do nich. Z libido nie mam problemu, waga nie wzrosła, lekki wąsik co prawda powstał
ale taki tyci tyci. Skóra bez zmian, okres ładniutko regularnie, bez bóli, małe krwawienie ( a bez tabletek co ok 40 dni okres miałam z bólami okropnymi, żadne tabletki nie działały). Więc ogólnie jestem z nich zadowolona. Badam się co pół roku, jedyne co to wykryto małą nadżerkę, ale moja mama też miała więc chyab to piguł To tyle! Nawet wachań nastrojów już takich nei mam ;P no ale też zmienilam dietę i więcej sie ruszam, wiec sądzę że takie problemy jak libido idzie wyeliminować Póki co je biorę
|
|
|
|
|
#667 |
|
Raczkowanie
|
Jestem w trakcie 4 opakowania M21. Moje obserwacje:
-układ nerwowy może w końcu odetchnąć, koniec z ryczeniem z byle powodu. -waga wciąż na tym samym poziomie, raz 2kg mniej, raz więcej, ale to raczej ma związek z moim odżywianiem bardzo nieregularnym, ale generalnie 2kg więcej w moim przypadku to nie problem -piersi jakby... Hmm... wróciły do swoich rzeczywistych rozmiarów ![]() -od 3 miesięcy mam coś w rodzaju ciągłych zakwasów na łydkach, kojarzę ten fakt z M21 -jakieś niewielkie wypryski, tylko w okolicach brody?! -pod koniec 2 opakowania, miałam brązowe plamienia, jeśli podczas tego bilistra to się powtórzy będzie zmiana. Ogólnie, nie chcę ich zmieniać raczej, mam nadzieję, że sie dopasują. Mają wielki plus za cenę. Za ostatnie opakowanie zapłaciłam 5,34 zł
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#668 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Re: ????? MICROGYNON 21 ??????
nie tylko Twoj lekarz tak mysli o tych tabletkach. biore M21 od 7 miesiecy , poczatku wszystko wporzadku pozniej katastrofa , ciagle zmiany nastrojow , w jednej minucie niby ok za chwile placz. tragedia-nie polecam.
|
|
|
|
|
#669 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiesz, ja wychodzę z założenie, że tabletek antykoncepcyjnych, czy tez innych na bazie hormonów po prostu nie można polecić lub nie na podstawie własnych obserwacji. U Ciebie się nie sprawdziły, nie znaczy to jednak, że każda kobieta ma jednakowa gospodarkę hormonalną. Tabletki to sprawa INDYWIDUALNA.
|
|
|
|
|
|
#670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już tyle razy to pisałam, ale i tak do niektórych nie dociera
|
|
|
#671 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Microgynon 21 - zbiorczy
Cytat:
to moje pierwsze tabsy isa naprawde dobre- własnie biust mi sie powiekszył, a czuje sie dobrze takze jestem na plus
|
|
|
#672 |
|
Rozeznanie
|
To były moje pierwsze tabletki które przepisał mi lekar bez badania...;/ po 2 tyg poszłam do innego i natychmiast mi je zmienił. Powiedział że cena mówi sama za siebie i ilośc hormonów tam zawartych est za duża jak na mój wiek (mam 18 lat). Odrazu przepisał mi mercilon. Ale ogólnie tylo na początku było mi troche niedobrze jakieś 2 tyg a potem już nic mi sie było
|
|
|
|
|
#673 |
|
Rozeznanie
|
Brałam M21 przez rok i czułam się świetnie w końcu miałam regularne miesiączki i przestałam tyć z powietrza.....
Jednak po roku odstawiałam tabletki stwierdziłam,że nie są mi potrzebne i teraz czekam na pierwszy okres... Jestem ciekawa kiedy to będzie... Ale ogólnie jestem zadowolona z nich,jednak wolę się nie truć tabletkami jak ich nie potrzebuje.
|
|
#674 |
|
Raczkowanie
|
Witam,
![]() mam do Was pytanie: otóż wzięłam pod rząd 2 opakowania rigevidonu i kilka z trzeciego opakowania, czy teraz robiąc 7-dniową przerwę powinnam zacząć nowe opakowanie od nowa (21 tabletek), czy dokończyć te z trzeciego opakowania i znowu 7-dniowa przerwa? Z góry dziękuję za odpowiedź
|
|
|
#675 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#676 |
|
Przyczajenie
|
Czy ma jakikolwiek sens rozpoczecie opakowania po okolo 5 miesiecznej przerwie jakies 3-4 dni po okresie? Niestety dopiero wtedy mam zaplanowana wizyte. Czy zaczna one w tym samym miesiacu dzialac zabezpieczajaco czy trzeba bedzie czekac do drugiego opakowania? Z racji jutrzejszej soboty chyba nie dam rady zalatwic recepty... dlatego pytam. Z gory dzieki za odpowiedz
|
|
|
|
|
#677 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#678 |
|
Przyczajenie
|
naprawiam aktualnie swoj blad, kontynuujac juz w tamtym temacie, tak to z ludzmi bywa, niecierpliwosc daje po kosciach ..
dziekuje za wyrozumialosc..
|
|
|
|
|
#679 |
|
Rozeznanie
|
Mam 18 lat i obecnie czekam na okres.Kupiłam już M21 i ciekawi mnie,czy można w czasie brania tabl.anty. spożywać alkohol bądź palić?I z czystej babskiej ciekawości-po jakim czasie wam sie powiększył biust?
Mi by to sie przydało.... |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#680 |
|
Rozeznanie
|
A co do działania tabletek a konkretniej kiedy można uprawiać sex bez zabezpieczenia,to co mówią wasi ginekolodzy?Mój powiedział,że od pierwszej tabletki,którą muszę przyjąć pierwszego dnia cyklu
|
|
|
|
|
#681 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na ulotce microgynonu na pewno jest tak napisane
|
|
|
#682 |
|
Rozeznanie
|
Ta,tak
Oczywiście czytałam,piszą,że od pierwszej tabletki ale interesejuje mnie dlaczego niektórzy lekarza twierdzą,że należy brać od drugiego dnia miesiączki,inni od piątego..A jeszcze inni mówią,że dopiero po pierwszym opakowaniu można bezpiecznie uprawiać sex.Ciekawi mnie to
|
|
|
|
|
#683 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie mija 2 lata jak biore M21 i nie mam do niech żadnych zastrzeżeń, na początku były jakieś plamienia i bóle podbrzusza ale skończyły się jakoś po pierwszych 2.Do plusów moge zaliczyć to że urosły mi ciut piersi
, przestałam ryczeć z byle powodu (nie wiem czy to zasługa tabsów?) a przede wszystkim skończyły sie napady "wścieklizny" i bólu piersi przed okresem,i ochote na sex tez mam większą
|
|
#684 |
|
Rozeznanie
|
wczoraj minal dopiero tydzien jak biore mikr. i wlasciwie odrazu po okresie az do dzis mam plamienie..Tak jest przez caly czas brania pierwszego opakowania?pozdrawiam
|
|
|
|
|
#685 |
|
Zadomowienie
|
To sie najprawdopodobniej utrzyma do konca tego opakowania ale calkiem mozliwe ze i przy kolejnych opakowaniach sie to zdarza po 3 jesli nadal trwa warto wybrc sie do ginekologa. Wystarczy czytac ulotke.
|
|
#686 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc dziewczyny, od kilku miesiecy jestem na mikrogynonie. Musze przyznac ze nie jest zle, troche chyba mi sie dostalo w kilogramach ale nie zwalam calkowicie winy na tablety. Wczesniej bralam Steridil (albo Stediril nigdy nie pamietam
) przez 2 lata i tez bylo ok ale przestali produkowac wiec ginekolog dal mi mikrogynon w zamian - podobno maja taki sam sklad. W kazdym razie tanio i przyjemnie. Z cilestem i logestem chyba, mam same zle doswiadczenia, padlo mi na psyche zupelnie, dola lapalam za dolem i dupencje dostalam taka ze hoho...W kazdym razie tablety biore juz 10 lat - z przerwami oczywiscie, i musze sie o cos zapytac - czy wam tez tak spada libido? Jak odstawiam to po 2 miesiacach bez tablet jest super a jak wracam to znowu spada No ale wole tablety niz ciaze wiec jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma..
|
|
|
|
|
#687 |
|
Zadomowienie
|
To zalezy. Mi przy Cilescie a zwlaszcza przy pierwszym opakowaniu to tak sie chcialo
nie wiem czy to kwestia psyche ze bez gumki, bez oograniczen itd czy tabsy tak dzialaly. Kwestia indywidualna wydaj mi sie
|
|
#688 |
|
Rozeznanie
|
Gryzelda ,dokładnie,kazdy organizm inaczej zareaguje.U mnie to raczej kwestia psychiki... Kiedy wzielam juz pierwsza tabletkę nie mogłam sie doczekac az skonczy mi sie okres,bo zero gumek,spontan bez ograniczen i strachow,nie trzeba pilnowac gumki,czy czasem nie pekla itd...
|
|
|
|
|
#689 |
|
Zakorzenienie
|
ja zaczelam brac te tebsy 3 dni temu
![]() pierwszego dnia bardzo bolala mnie glowa ale juz na nastepny dzien bylo ok mam nadzieje ze za duzo nie przytyje, a jesli juz to tylko w jednym miejscu heheheh zobaczymy
Edytowane przez travis Czas edycji: 2009-05-05 o 10:14 |
|
|
|
|
#690 |
|
Zadomowienie
|
Dziś właśnie byłam u Gina zmienić tabletki z microgynon21 na inne,bo:
1.Od sierpnia przytyłam po nich 8kg!!!!!!! 2.Piersi powiększyły się o 1 rozmiar i musiałam wymienić wszystkie staniki:/ 3.Nudności, bóle głowy 4.Libido na poziomie O Obecnie mam przepisane Noveynette-zobaczę jak z nimi będzie
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:24.

a yasminelle to nie coś podobnego do yasminu??

Ja jestem z Bielska Podlaskiego. Pozdrawiam
a tabsy zawsze można zmienić 

) przez 2 lata i tez bylo ok ale przestali produkowac wiec ginekolog dal mi mikrogynon w zamian - podobno maja taki sam sklad. W kazdym razie tanio i przyjemnie. Z cilestem i logestem chyba, mam same zle doswiadczenia, padlo mi na psyche zupelnie, dola lapalam za dolem i dupencje dostalam taka ze hoho...
No ale wole tablety niz ciaze wiec jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma..
ale juz na nastepny dzien bylo ok