![]() |
#661 |
Zadomowienie
|
Dot.: Ciaza i porod w UK
[QUOTE=Vedma;16951929]Stare rosyjskie przyslowie: Do kosciola blisko, ale droga sliska, do karczmy daleko, ale pojde ostroznie
![]() Wage liczy sie od "przed ciaza" - tzn dzielisz sobie przyrost/ubytek wagi na 3 trymestry i podajesz (przykladowo): w pierwszym "-4", w drugim "+3", w trzecim "+6" = w sumie przyrost wagi w ciazy wyniosl 5kg. Ja do tej pory (polowa 4mca) nie przytylam ani grama - wlasnie przez wywolany mdlosciami brak apetytu. Ale od kilku dni czuje, ze to sie zmienia ![]() Przysłowie świetne ![]() ![]() No to ja chyba biję wszystkie rekordy,bo przytyłam już 9kg ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#662 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Od siódmego miesiąca brzuch zaczął rosnąc w oczach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#664 |
Zakorzenienie
|
W spodniach ciążowych chodzę od 12. tygodnia, bo są bardzo wygodne
![]() ![]() A dziś tak dziwnie się czułam-jakbym miała @ (ale żadego krwawienia na szczęście). Wyczytałam, że to może być rozciąganie więzadeł macicy, mam nadzieję, że nie mam się czym martwić? |
![]() ![]() |
![]() |
#665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja wam się przyznam,że przytyłam w sumie 20kg i do tej pory borykam się ze zbędnymi kilogramami. Zaczęłam tak konkretnie od pójścia na macierzyński czyli od 34tyg,a to dlatego,że w domku siedzialam i podjadałam co się da. Edytowane przez ursull Czas edycji: 2010-02-04 o 22:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Czesc Kobitki , jestem w Uk, i jak widac inne miasto , troche inaczej traktuje, ja mieszkam w Leicester i tutaj o cesarce na zyczenie mozna zapomnac, no zobaczymyn jak to sie skonczy .. ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ---------- Jolaa, faktycznie jezeli masz problem z tranportem to faktycznie najlepiej zamowic tutaj, i tak nie jest tak drogi, najgorsze jest z wyborem koloru i wzoru, cholera za duzo ich ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#667 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
bardzo zaluje,ze nie mamy juz dwójki . teraz jest kilka spraw,ktore nas wstrzymuja. nawet glupie wakacje na Dominikanie.nie chcialabym ryzykowac i leciec tam w zaawansowanej ciazy,druga rzecz to podania na studia, musze poczekac do konca marca na odpowiedzi i jesli sie nie dostane, to bierzemy sie do pracy na wakacjach ![]() Cytat:
ogolnie jak rozmawaialam z kilkoma osobami ze szpitala,to mowili,ze w calej Agnglii jest to zakazane,ale jak widac nie jest ![]() ja mialam miec cesarke, bo stracilam wody 3 dni wczesniej,ale udalo sie bez ![]() ![]() *** Milego dnia ![]() ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#668 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Czekaj, niech policze... za dwa lata o tej porze bede w 5 miesiacu drugiej ciazy ![]() ![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#669 |
Raczkowanie
|
Hanjah, takie pobolewanie brzucha w okolicach pachwin, jajników jest normalne, niedługo zaczniesz wyczuwac pierwsze ruchy
![]() Kto ma kłopoty z zasypianiem, ręka do góry! U mnie to jest koszmar, dwie, trzy godziny przewracania się z boku na bok bo kopy, bęcki, czkawka, wbijające się żebra. A rano budzę się z obitą klatą. Vedma, ja musiałam czasem odpowiadac na pytania po co mi ten rosyjski, nie cierpiałam frakcji anglojęzycznej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2010-02-05 o 11:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#671 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja uczylam sie w szkole rosyjskiego - podstawowka, LO, studia, angielskiego tylko prywatnie, przez 2 lata, za to najwyrazniej skutecznie. Potem, na studiach, wyjechalam do USA i... spodobalo mi sie. Postanowilam po powrocie, ze wezme roczna dziekanke i smigne do jakiegos anglojezycznego kraju. Padlo na UK, do ktorego - wowczas - trzeba bylo miec wize wjazdowa ![]() ![]() Ale to takie stare - i zapewne nudne - hihihi! - historie ![]()
Tu jestem- w mrokach ziemi i jestem- tam jeszcze. W szumie gwiazd, gdzie niecały w mgle bożej się mieszczę, Gdzie powietrze, drżąc ustnie, sny mówi i gra mi, I jestem jeszcze dalej poza tymi snami. (...)I trwam, niby modlitwa, poza swa żałoba, Ta, co spełnić się nie chce, bo woli być sobą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#672 |
Raczkowanie
|
hej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#673 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mój poród trwał całe,magiczne 6 godzin ![]() Stosujesz jakąś dietę? Cytat:
![]() ![]() Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#674 |
Raczkowanie
|
Indiria, ja się nie kładę przed drugą w nocy, i tak nie zasnę, potem wstaję z dwa razy na siusianie ( i oczywiście wiercę się, żeby usnąć), mąż wraca z pracy gdzieś koło wpół do siódmej, więc wstaję, kładziemy się koło ósmej (i znów nie mogę usnąć, bo nie dość, że brzuszysko wielkie, to Mały zawsze dokazuje) i takie moje spanie :/ W ciągu dnia chodzę na rzęsach, więc muszę się chwilę zdrzemnąć (chyba, że moje Kochanie już wstanie, to nie ma szans), ale i tak nie dłużej niż godzinkę, a w nocy znowu spać nie mogę. Tylko moją kicię cieszy takie obrót spraw, bo przecież trzeba kotka pogłaskać zanim się człowiek do łóżka wtoczy
![]() ![]() A rosyjski, cóż, ja studiowałam rusycystykę. Z elementami ukrainistyki. Ludzie często patrzyli (i patrzą) na mnie jak na idiotkę jak mówiłam jak się mój kierunek nazywa. Pytali po co to, że stare czasy nie wrócą. Przykra prawda, że praktycznie w ogóle nie wykorzystuję tych języków w pracy, angielski za to na okrągło. Ale było fajnie. I zawsze mogę się pochwalić znajomością "nietypowych" języków ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#675 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() musialam na ciezarny watek trafic,zeby poznac Twoja historie... u nas taka wylewna nie jestes ![]() ![]() ![]() Cytat:
co do cesarki,to widocznie co szpital ,to obyczaj. wyjazd na wakacje chcialabym wykorzystac maksymalnie, bo niewiadomo kiedy takie zdarza sie ponownie,wiec wole leciec bez brzucha ![]() co do diet,to juz 4 miesiace po porodzie,mialam tylko 5kg na plusie,ale sie zapuscilam znow. mimo kilku km spacerow,basenow,silowni lubie sobie dobrze zjesc ![]()
![]() ![]() Edytowane przez maatra Czas edycji: 2010-02-05 o 20:45 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#676 |
Raczkowanie
|
Nikha ! no ja też skończyłam rusycystykę
![]() ![]() ![]() Kładę się spac w podobnych godzinach jak Ty, bo próby przestawienia się niczego nie zmieniły na lepsze, i tak muszę swoje odleżec. Mój mąż też wraca nad ranem (kolejna zbieżnośc ![]() ![]() Co do opieki nad noworodkiem, to ja się świetnie wpisuję w to co napisała Ursull. Zero doświadczenia i pośpieszne szukanie informacji w necie oraz obawa, że i tak o czymś ważnym w godzinie zero zapomnę. Póki co o braniu dziecka na ręcę w ogóle nie myślę, przede mną rzecz o wiele bardziej przerażająca- poród. KasiaUK, jeśli masz czas, napisz jak się miewa Marcel. Dziś mi się przypomniało, że znajoma z pracy mówiła o jakimś preparacie na kolkę, nazywał się Gripe Water, może wypróbujesz jeszcze i to? |
![]() ![]() |
![]() |
#677 |
Raczkowanie
|
Gripe Water- też coś o tym słyszałam, muszę poczytać na necie
![]() Marcel robi się coraz gorszy, niestety ![]() Teraz cokolwiek to jest, to jak się czuję, nie jest dobrze. Po prostu nie zostałam stworzona aby być matką i najwidoczniej jest mi ciężej ze wszystkim, bo to co niektóre kobiety mają automatycznie wbudowane w głowie, ja muszę nabywać własnymi siłami. Jeżeli to ma sens... To pewnie dlatego, że zawsze myślałam, że jestem bezpłodna i przyzwyczaiłam się do tego faktu i pogodziłam się z tym, iż nigdy dziecka miała nie będę, a jak chciałabym, to mogłabym adoptować. I jakoś skupiłam się na karierze i nauce.. A teraz wszystko obróciło się do góry nogami. A co wy dziewczyny myślicie, czy każda kobieta jest stworzona do tego by być matką? Wiadomo, każda nią być może, ale nie każda jest na to gotowa.. Nie jestem pewna czy przekazałam to co mi po głowie chodzi w odpowiednich słowach ![]() A takie inne mam pytanko kochane, kompletnie nie z ciążą związane ![]() Jaką telewizję oglądacie? Macie polską czy angielską? Ja mam angielską i kocham ją ![]() ![]() Dziewczyny, ja przytyłam ok 25kg w tej ciąży. Schudłam teraz ok 10kg. Ale zrzuciłam maluszka i wody oraz łożysko etc.. Więc figura niewiele mi się zmieniła, choć widzę, że spodnie ciążowe (bo nadal je noszę) w nogach zaczynają brzydko wisieć. Wyobraźcie sobie, że jak w ciąży i podczas porodu (bo pytałam położne, trzeba było nawiązać jakąś konwersację skoro skurczy nie czułam ![]() ![]() Marcel nareszcie zasnął jakąś godzinkę temu. Śpi drugi raz w ciągu dzisiejszego dnia. Sama już nie wiem co robić. Próbujemy wszystkiego, nic nie działa. Mam nadzieję, że nie jest to nic związanego z jego zdrowiem. Ciekawe jak Madzikuk! Nie mogę się doczekać usłyszeć od niej ![]()
#678 |
Raczkowanie
|
Kasiu, jeśli czujesz, że potrzebujesz pomocy, żeby się uporac psychicznie z rolą mamy to nie ukrywaj tego przed położną, czy też health visitor, nie wiem kto Was teraz odwiedza?. Tutaj bardzo poważnie podchodzą do tematu depresji w ciąży i po porodzie, może skupią się bardziej na tym, żeby Wam jakoś obojgu ulżyc.
Nie wiem, czy każda kobieta jest stworzona do bycia mamą, wiem natomiast, że nie każda sobie radzi z tym jednakowo. Trochę mamy wpojony schemat matki-Polki, takiej bohaterki, świetnie się odnajdującej w każdej sytuacji a osoby, które niekoniecznie się widzą w takiej roli są traktowane jak dziwolągi. Czy to jest wbudowane w głowę? nie sądzę, myślę, że wiekszośc nawet jeśli ma jakieś wątpliwości, to się do tego głośno nie przyznaje, żeby nie byc wyrzuconą na margines. Uwierz mi, że przez ponad 30 lat życia na świecie też towarzyszył mi lęk, że może nie jest mi pisane posiadanie dzieci, tym bardziej, że jesteśmy z mężem razem ponad 6 lat. A Ty jesteś jeszcze młodziutka, świat wywrócił Wam się do góry nogami, jasne jest, że potrzebujesz czasu, żeby się do tego przyzwyczaic. Trzymam za Was kciuki kochana, wierzę, że się wszystko jakoś uspokoi. Ja mam angielską tv i oglądam ją od niedawna, jakoś do tej pory telewizor służył nam wyłącznie jako łapacz kurzu, szkoda nam było czasu. Ale teraz siedzę w domu i wciągnęłam się w niektóre programy. Właśnie podglądam jednym okiem Family Guy, uwielbiam tę kreskówkę, choc czasem nie rozumiem amerykańskiego dowcipu. W Desperate Housewives też się wkręciłam, zupełnie od niedawna ![]() A rozstępy? czuję, że mi się właśnie w okolicach pępka pojawią ![]() No Madzik mogłaby się odezwac! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#679 |
Zakorzenienie
|
Cześć,dziewczyny!
Chciałam się podzielić z Wami swoimi wątpliwościami ![]() Dziś jest dokladnie dwa tygodnie i od kilku dni zaobserwowałam kilka zastanawiających mnie zmian. A więc, praktycznie caly czas czuję lekki ból brzucha,co czasem powoduje objawy porownywane z nudnościami(w zasadzie sama nie wiem,jak mam to wytlumaczyć :p),poza tym cierpię na okropny ból głowy,przypominający migrenę. Kilka dni temu wyraźnie dał mi o sobie znać lewy jajnik,który na dzień dzisiejszy nie boli. Jestem lekko senna i zmęczona,co mnie dziwi,bo na dzień dzisiejszy nie pracuję,ani się nie uczę. Jeśli chodzi o piersi- od kilu dni pobolewa mnie lewa i w momencie mocniejszego dotknięcia,czuję wewnątrz jakieś powiększenie(jakby kulka,ktora przy dotknięciu niesamowicie boli),dodam jeszcze,że sutki bolą mnie kiedy je dotknę lub ścisnę,a wokół nich pojawily się grudki(niewielkie). Zauważam też lekką opuchliznę wokoło... Obecnie czekam na okres-powinnam dostać na dniach... oczywiście test zrobię,ale chciałam się troszeczkę podpytać,co o tym sądzicie? Wiem,że wbrew pozorom,w ciążę nie jest tak łatwo zajść,ale jeśli czeka mnie taki 'cud', przyjmę go z uśmiechem na twarzy! ![]() Pozdrawiam wszystkie forumowiczki ![]() Ach,no i zapomniałam jeszcze napisać odnośnie temperatury. Mierzę bardzo często w pochwie i w ciągu dnia mam cały czas ponad 37 ...dzisiaj przez cały dzień dochodziło do 37,5. Jeżeli chodzi o mierzenie temperatury doustnie,to z tym różnie bywa... koło godziny 11.00 mam przeważnie 36,8,9,zdarza się 37 ,a w poźniejszych porach powyżej 37. |
![]() ![]() |
![]() |
#680 |
Raczkowanie
|
Kasiu, chyba żadna z nas nie ma wszystkiego "wbudowanego". Część chyba ma jakieś większe predyspozycje, a może raczej wynika to z nabytego doświadczenia. Ja od dawna chciałam mieć dziecko, tylko mój Ukochany się nie spieszył. Wydawało mi się, że jestem gotowa, mam odpowiedni instynkt, niańczyłam przecież różne dzieciaki w różnym wieku. Nigdy nie miałam problemu, żeby wziąć malucha na ręce i kołysać i nawet lubię się bawić ze szkrabami. Czyli niby "zaprogramowana", a może wcześnie nauczona. Moja siostra jest ode mnie 6 lat młodsza, więc względnie świadomie przeżywałam jej dzieciństwo, szczególnie dorastanie, tym bardziej, że długo byłam jedynaczką i bardzo chciałam mieć rodzeństwo. Pamiętam jak zmieniałam jej pieluchy pod okiem rodziców czy dziadków i jak biegłam ze szkoły do domu, żeby ją ucałować zanim pójdzie spać, później pomagałam w liczeniu na patyczkach itp. Może więc nie tyle mogę mieć jakieś "predyspozycje", co po prostu miałam okazję wcześnie się pewnych rzeczy nauczyć.
Ale jak myślę o własnym synku i opiece 24 na dobę, to jednak zaczynam panikować. Nigdy nie należałam do szczególnie cierpliwych, raczej, delikatnie mówiąc, zaliczam się do nadpobudliwych. Jak widzę dziecko awanturujące się w sklepie, to mnie szlag trafia i zastanawiam się, czy np. nie trzepnę tego mojego malucha jak mi taki numer odstawi. Niby bardzo chciałabym już zobaczyć synka, ale boję się, czy dam radę, czy starczy mi cierpliwości i czy w ogóle będę w stanie się zorganizować. Też się zastanawiam, czy będę dobrą matką... Myślę (choć nie chcę się wymądrzać), że musisz dać sobie nieco więcej czasu. Sam fakt, że zamartwiasz się o Marcelka już świadczy o tym, że jesteś dobrą mamą, przecież nie masz głęboko w tyłku tego, że twój synek cierpi. Nie wiem, ale wydaje mi się, że nie rodzimy się z pakietem "stworzona do posiadania dzieci" lub nie. Przecież żadna z nas nie ma zakodowanego tego jak np.: trzymać dziecko w wanience, uczymy się takich rzeczy. Nie wiem jak to jest z depresją, ale wiem, że do wielu rzeczy trzeba umieć się "przyznać", czy może lepiej: otwarcie powiedzieć, że widzi się, że jest jakiś problem. Może po prostu dotknęło Cię tzw. "baby blues", ale to przecież nie oznacza, że coś z Tobą nie tak. Kasiu, ja widziałam dziewczyny, którym "ogarnięcie" nowej sytuacji zajmowało nawet po kilka miesięcy, ale teraz na pewno nie są gorszymi matkami od tych, które wbiły się w nową rolę nieco szybciej. Miałam koleżankę, która przez pierwsze dwa tygodnie ani razu nie przewinęła swojej córeczki, bo bała się, że jej zrobi krzywdę, ale w końcu doszła ze wszystkim do ładu. Nie czy moje wypociny coś Ci pomogą, tutaj na pewno sensowniej wypowiedzą się dziewczyny, które już mają dzieci (niż ja, biedny żuczek, co sam się boi ![]() Co do rozstępów, to moja siostra (jest kosmetyczką), ostrzegała mnie, że czasem mogą się robić już po porodzie, gdy skóra dochodzi do siebie. Szczerze, byłam ostro zaskoczona, myślałam, że jak już urodzę nie będę musiała tyle w siebie wcierać ![]() ![]() PS Indiria, widać wszystkie rusycystki są do siebie troszkę podobne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#681 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#682 |
Zakorzenienie
|
Na początku smarowałam się Jonhson's baby oil, ale miałam wrażenie że jestem za tłusta-ale może za dużo tej oliwki na raz nakładałam. Teraz używam balsamu nawilżającego też Johnson's.
Dostałam dziś voucher z Matalana-ale ważny tylko do 4 marca, więc już niedługo wybierzemy się na pierwsze zakupy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#683 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja swoj (rowniez na Dominikanę) wykorzystałam maksymalnie niewiedząc niestety, że jestem w ciąży (ale bylam w pierwszym miesiącu). NIe obyło się bez rumu, który na Dominikanie piją cały czas. Długo zamartwiałam się jak to wpłynie na dzidzie ale juz przestałam o tym mysleć, musi byc dobrze. Zycze udanego urlopu-zreszta tam nie może się nie udać ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#684 |
Zakorzenienie
|
Morning
![]() maatra ja też jestem w UK od 2005,sporo osób wtedy przyjechało ![]() ![]() ![]() ![]() Kasia UK miałam napisany do ciebie dłuuugi post,ale mi go wcięło ![]() ![]() ![]() ![]() 87czarna a nie lepiej poprostu zrobić test,a nie się zadręczać? Diari i hanjah,ja w ciąży smarowałam się Palmersem http://international.drugstore.com/p...param=sespider i pomógł,rozstępów prawie już nie widać,bo dzięki smarowaniu były dość małe ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#685 | |||||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() A rozstepy czesto pojawiaja sie juz PO ciazy. Niestety. Cytat:
![]() No wlasnie? Zadna z nas nie jest ginekologiem (same rusycystki, hehe), nie zastapimy rowniez testu! Cytat:
![]()
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
#686 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moze poprostu sytuacja Cie troszke przerasta. odkad mam dziecko zauwazylam,ze duzo czesciej lapie chandrę. uwazam,ze nie kazda kobieta jest stworzona do bycia mama,tak jak i nie kazdy mezczyna do bycia tata ![]() co do tv, to mamy N z pl,pakiet podstawowy.dzis ide kupic freeview(zeby jezyk szkolic) dodatkowo na watku emigracyjnym zostala polecona mi swietna strona http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/ tesknie za czasami,gdy tv nie byl nam potrzebny ![]() co do kremow PO,polecam z calego serca http://www.aptekajuventa.pl/product/...-rozstepy-75ml rozstepow mialam mnostwo,ale regularne stosowanie sprawilo,ze sa prawie niewidoczne ![]() ![]() Cytat:
![]() Kenia ![]() Kreta jest piekna,poczatkowo tez myslelismy leciec tam na wakacje rodzinne,ale ostatecznie stanelo na campingu w Cumbrii i Dominkanie(tylko we dwoje) moze i powietrze tuczy,ale ja sporo dodatkow sobie serwuje do tego powietrza ![]() ![]() *********** do piatku bez opadow,wiec plan jest taki,zeby codziennie spacerowac kilka km ![]() milego dnia.wyruszamy o 10 ![]() thebestme82 lecimy na Samane na 2 tyg. http://images.google.com/images?q=sa...N&hl=pl&tab=wi mala romantyczna wyspa ![]()
![]() |
#687 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#688 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Mi rozstepy pojawiły się w 6mc i tylko na udach,tera juz prawie ich nie widać i zawdzięczam to Palmersowi,zdecydowanie ![]() Cytat:
![]() Cumbria jest śliczna,wiem,bo tu mieszkam i zapraszam zatem na kawusię i odpoczynek po zwiedzaniu naszych,pięknych gór ![]() ![]() Co do tej wyspy,naprawdę zazdraszczam,piękna jest ![]() i jedna technik osprzętu lotniczego i urządzeń pokładowych ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#689 |
Rozeznanie
|
Niestety ja mam uczulenie na Palmersa, szkoda, bo tyle osób go zachwala
#690 |
Zadomowienie
|
Moze sprobuj tej wersji bezzapachowej?
Maatra - znajomi byli na Dominikanie w marcu 2009 i wrocili zachwyceni ![]() ![]() Trudno, poczekamy kilka lat i sie poleci w trojke ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:35.