![]() |
#661 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwójne czy malżonka?
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
szczerze dla mnie takie nazwisko z jednej strony brzmi bardzo bo ja wiem arystokratycznie, a z drugiej w pełni rozumiem, jak bardzo może utrudniac codzienne życie.
![]() |
![]() |
#662 |
Zakorzenienie
|
Wisienki, ja wiem, że dla ludzi w Polsce nazwisko z van brzmi dziwnie , ale tu to jest jak u nas kowalski
![]()
![]() |
![]() |
#663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#664 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwojne czy malzonka?
Nasze nazwiska głupio by brzmiały koło siebie. Przejmę jego
![]()
![]() |
#665 |
Raczkowanie
|
Ja też zmieniam nazwisko na jego, ale dlaczego to do tej pory się nie zastanawiałam
![]() ![]() chyba po części chodzi o to, że to jeszcze bardziej da mi poczucie, że w moim życiu następuje wielka zmiana, o podkreślenie tego że jestem (będę ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#666 |
Zakorzenienie
|
Jesli z TŻ bede juz na zawsze to cche przyjac jego nazwisko , moje mi nie odpowiada
![]() ![]()
![]() |
#667 |
Raczkowanie
|
my chociaz oboje mamy krotkie nazwiska to jednak bede wolala nazwisko mojej polowki, nie jestem bardzo zwiazana ze swoim
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#668 |
Rozeznanie
|
Ja będę miała podwójne nazwisko. Jak ktoś jest rozpoznawany np. w swoim zawodzie po nazwisku to ze względów praktycznych lepiej nie zmieniać tylko dodać drugi człon. A dzieci bedą miały nazwisko po tacie
![]()
![]() |
#669 |
Zadomowienie
|
Ja będę nosić nazwisko męża z czego się bardzo cieszę
![]()
![]() |
#670 |
Zakorzenienie
|
osobiscie bardzo podobaja mi sie podwojne nazwiska
![]() ![]() ale jedno z nich musi pasowac do drugiego tzn.jedno musi miec forme "bezosobowa",np. Szews, Werner, Pietrzak, a drugie juz normalne np. Kowalska, Kozlowska, Maliwoska. wtedy mam wrazenie,ze do siebie pasuja. ja jednak mimo wszystko bede nosila nazwisko po moim TZ ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#671 |
BAN stały
|
dla mnie podwójne nazwiska to takie wydziwianie i nie wiem moze szpan
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#672 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Wówczas analogicznie mężczyzna, który bardzo kocha swoją kobietę bez wahania weźmie jej nazwisko. Cytat:
![]() ![]() A tak serio, nie podobają mi się inne zasady dla kobiet, inne dla mężczyzn. ![]()
![]() |
![]() |
#673 |
Raczkowanie
|
Ja po slubie przyjmę nazwisko męża, bo moje panieńskie to "Janusz" więc to by komicznie wyglądało... A poza tym on ma ładne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#674 |
BAN stały
|
sabbath po pierwsze tak sie przyjęło,że to kobieta przyjmuje nazwisko po mężu, jak Tobie się nie podoba to Twój mąż weźmie Twoje nazwisko, a moze już wziął...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#675 | |
Wiedźma
|
Cytat:
![]() Czy ja nie pisałam, że jestem przeciwna stosowaniu różnych zasad wobec mężczyzn i kobiet? A co do tego, że "tak się przyjęło" - przyjęło się tak w czasach kiedy kobieta nie miała osobowości prawnej i jak część inwentarza przechodziła spod władzy jednego mężczyzny (ojca) pod władzę drugiego (męża). Wówczas nie miała prawa ani do stanowienia o swoim losie, ani do własności materialnej, ani do kształcenia się, ani do własnego nazwiska. Obecnie niektórzy ludzie uważają, że kobieta jest równie wartościową i niezależną jednostka ludzką, jak mężczyzna. ![]()
![]() |
![]() |
#676 |
Zakorzenienie
|
Sabbath, jak zawsze walcząca
![]() Co do wyboru, to faktycznie powinno się zastanowić, jak nazwiska połaczone będą wyglądały, czy będą pasować, a jak już się człowiek decyduje na dwa nazwiska, to neich oba stosuje zawsze, a nie: dla kuzynki Asi jestem wciąż kowalska, a dla Pani w panku już Kowalska-Nowak. Skoro ktoś decyduje się na posiadanie nazwiska dwuczłonowego, to takiego się powinno używać. Ja się na połączenie nie zdecyduję, ponieważ mi osobiście się to niepodoba, a do tego i moje i Tż nazwisko jest dość długie, tak samo, jak i moje imię, więc jakby to połączyć to makabra ![]() czy przyjmę nazwisko męża? Zapewne tak, u nas to tradycja, a nie zniewolenie (jak chyba uważa Sabbath). Nie przyjełabym, gdyby mi się nie podobało lub obraźliwe.
![]() |
#677 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nazwisko - swoje, podwojne czy malzonka?
ja bez zadnych nacisków przyjmę nazwisko męża (w wersji, męża, jednej jego siostry i kilku kobiet w tej rodzinie z końcówką -Y , niż w wersji nazwiska jakie nosi moja przyszła teściowa z końcówka -A) bardziej mi się podoba to nazwisko dla mnie z y
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#678 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale w sytuacjach mniej oficjalnych np. jak jedziemy gdzieś z mężem i przedstawiamy się komuś to wymieniając tylko nazwisko męza uważam że tak jest ok, krócej i nie musze byc taka "urzędowa" Poza tym jak już będzie dziecko ( będzie mialo nazwisko męża) to i tak bedziemy rodziną np. Nowaków. ![]()
![]() |
![]() |
#679 |
Raczkowanie
|
Ja od zawsze marzyłam o pozbyciu sie mojego nienajciekawiej brzimącego nazwiska więc z chęcią przyjmę nazwisko męża;D
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#680 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
ale z tego co czytam masz małe doswiadczenie zyciowe pozwól ludziom robic co chca i na co maja ochote . zostawienie swojego nazwiska nie jest zadnym szpanem. jzeli moj maz bedzie chial nosic moje nazwisko prosze bardzo nie widze zadnego problemu kazdy człoweik jest inny inaczej czuj einterpretuje nie oceniak kobieto bo dwuczłonowym nazwisku ludzi. ja bardzo jestem przywiazana do swojego nazwiska i dlatego mam dwa. i uwierz mi to zaden musisz troche jeszcze dswiadczyc powodzenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#681 | |
BAN stały
|
Cytat:
heh małe doświadczenie życiowe to masz Ty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#682 |
Wtajemniczenie
|
u mnie jak juz to podwójne (na szczęście sa krotkie i moje i TŻ)
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#683 | |||
Wiedźma
|
![]() Cytat:
![]() Po prostu warto widzieć tę tradycję w szerszym kontekście. I obojętne jakiego wyboru się dokonuje - dobrze, żeby był to po pierwsze wybór, a nie owczy pęd "bo wszyscy tak robią", a po drugie by był to wybór świadomy i oparty na wiedzy. I już. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#684 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() <napisała dzustam, która uważa, że większość ludzi jest niepowtarzalna lub niezwykła, poza tymi, którzy sami siebie uważają za zwykłych ![]() ja mam nazwisko męża ![]() ![]() niedobra dzustam ![]()
![]() |
![]() |
#685 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#686 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do pogrubionego, to jeśli naprawde tak myślisz - wspłczuję sedecznie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#687 |
Zakorzenienie
|
dzustam czy w takiej sytuacji kolejność naziwsk u męża jest dowolna? Czy najpierw jego-Twoje?
No bo w sytuacji łaczenia nazwiska u kobiet akurat w moim przypadku to będzie oczywsite moje-jego = super wspolgrają i pasują. Gdyby jednak Tz miał przyjac moje nazwisko po swoim to juz tak super by nie bylo. Czy mąż zatem może swoje naziwsko zostawić na koncu? Istnieje taka dowolność? Przykład Ania Kowal Adam Mosiewicz Ania - Kowal-Mosiewicz Adam Kowal - Mosiewicz ,- czy taka forma jest dopuszczalna? No i dzieci wtedy tez podwójne? Edytowane przez kliwia Czas edycji: 2009-03-10 o 07:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#688 |
BAN stały
|
KONSPIRACJA uważam,że 2 nazwiska są nie potrzebne :-D każdy ma inne zdanie na ten temat, jak chcesz to możesz mieć i 3 nazwiska i też będzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#689 |
Zakorzenienie
|
A jeżeli i On i Ona mają podwójne nazwiska? I Ona chciałaby mieć i swoje i Jego?
![]() Anna Nowak-Kowalska Stefan Sroka-Wrona Wyszłoby np. Anna Nowak-Kowalska Sroka-Wrona? ![]()
![]() |
#690 |
BAN stały
|
mogą mieć poczwórne :-D mi to RYBKJA hahahaha
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:53.