Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru... - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-08-13, 14:13   #661
Veronique9
Raczkowanie

Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...

Cześć dziewczyny, mogę się dołączyć? ja również wybrałam profil humanistyczny, od gimnazjum bardzo lubiłam język polski, wos, historię i języki obce, chociaż z matematyką również sobie radziłam. Głównym powodem wyboru tego profilu było to, że chciałam być dziennikarką sportową i studiować właśnie dziennikarstwo . Z jednej strony, nauczycielkę od polskiego miałam naprawdę świetną, to samo wos i historia, ale... inne przedmioty na tym profilu to była kpina. Angielski, biologia, fizyka - koszmar, właściwie nauczyciele byli zajęci plotkowaniem, ptakami za oknem i wszystkim tylko nie nauką. Matematyką również nikt się nie przejmował mimo, że była już obowiązkowa na maturze, to co chwilę mieliśmy zmiany nauczycieli i niestety żadnemu nie zależało na nauczeniu nas czegokolwiek... Za to chemię w praktyce mieliśmy na poziomie rozszerzonym . I przez 2 lata byłam przekonana ciągle do tego swojego dziennikarstwa, dopiero w 3 klasie stwierdziłam, że wolę studiować coś bardziej przyszłościowego a dziennikarką mogę być i tak. Przyłożyłam się do matematyki, bo mimo, że kiedyś z nią nie miałam problemów, to te 3 lata nie robienia z niej niczego jednak odbiły się negatywnie. Zdałam maturę i byłam z wyników zadowolona i trafiłam na inżynierię środowiska . Czyli nic związanego z profilem z LO. Zastanawiałam się też nad geodezją i odnawialnymi źródłami energii, ostatecznie wybierając właśnie IŚ . Dziś raczej nie wybrałabym tego profilu, bo niestety braki z fizyki czy matematyki będę musiała nadrabiać na studiach.
Veronique9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 15:12   #662
helloyellow02
Zadomowienie

Ja byłam na humanie, bo w gimnazjum wychodziłam z założenia, że tylko na ten profil się nadaje. W późniejszych latach nauki żałowałam, że nie wybrałam profilu europejskiego

Ewa Ch.
-killer: 11
-skalpel: 9
-turbo: 4
- tzg: 6
- inne: 19
Tiffany R.: 29
- bodyrock: 13
bieganie: 2 km
- inne:28
helloyellow02 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 15:21   #663
20160901857
Konto usunięte

Europejski to też human tylko nazwa inna, bardziej światowa Ja byłam na europejskim i różnicy między nim a humanem nie widzę.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-08-13, 18:15   #664
helloyellow02
Zadomowienie

No raczej nie jest to samo, ja różnicę ogromną widzę

Ewa Ch.
Stary 2012-08-13, 19:07   #665
20160901857
Konto usunięte

Tzn?
Na humanie masz polski-historia-wos, czasami wok i język, a na europejskim tylko tyle, że zamiast polskiego jest geografia.
Stary 2012-08-13, 21:00   #666
helloyellow02
Zadomowienie

Nie chodzi mi o sam podział przedmiotów, bo na wszystkich profilach są takie same, chodzi mi o częstotliwość ich występowania, nie wiem jak to było u Ciebie w szkole, ale u mnie różnica była bardzo mocno dostrzegalna i tyle.

Ewa Ch.
Stary 2012-08-13, 21:02   #667
20160901857
Konto usunięte

Nie zauważyłam. Jedynie co to miałam więcej niż inni geografii.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-08-13, 21:28   #668
BreakMeDown
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iamvegas Pokaż wiadomość
ciężko z tym, bo sama kiedyś próbowałam.
ale z doświadczenia ci powiem, że różnica jest znacząca. podstawa to jednak podstawa. a możesz powiedzieć z jakiego wydawnictwa masz książki do matmy? może akurat takie jak ja
1. W. Babiński, L. Chańko, D. Ponczek „Matematyka. Kształcenie
ogólne w zakresie podstawowym”
2. W. Babiński, L. Chańko, D. Ponczek „Matematyka. Kształcenie
ogólne w zakresie podstawowym i rozszerzonym” Wydawnictwo Nowa Era.
Jeśli byście znalazły tą książkę gdzieś w sieci, to proszę, podajcie linka
BreakMeDown jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-30, 12:18   #669
BreakMeDown
Raczkowanie

Co tu tak cicho?
Stary 2012-09-30, 13:22   #670
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez BreakMeDown Pokaż wiadomość
Co tu tak cicho?
Może już nikt nie żałuje wyboru humana
Stary 2012-09-30, 13:31   #671
Afiore
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
Może już nikt nie żałuje wyboru humana
Ja stawiam na to, że wszystkie humanistki płaczą w samotności jak ja D:

Długość od karczku do końcówek
32-34-✄-31-...-37-✄-30-32-34-36-38-40-42-44-46-48-50
Afiore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-02, 14:14   #672
Black_Eyes
Zadomowienie

Właśnie dziewczyny, są tu jakieś, które w tym roku zaczęły LO na profilu humanistycznym? Jak wrażenia?
Ja wybierałam pomiędzy humanem a językowym. Cieszę się, że poszłam jednak na język, bo teraz dostrzegłam, jak bardzo mi historia nie idzie...
Black_Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-02, 15:36   #673
kaja_92
Wtajemniczenie

Pomyliłam wątki

Edytowane przez kaja_92
Czas edycji: 2012-10-02 o 15:38
kaja_92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-06, 13:15   #674
BreakMeDown
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Black_Eyes Pokaż wiadomość
Właśnie dziewczyny, są tu jakieś, które w tym roku zaczęły LO na profilu humanistycznym? Jak wrażenia?
Ja wybierałam pomiędzy humanem a językowym. Cieszę się, że poszłam jednak na język, bo teraz dostrzegłam, jak bardzo mi historia nie idzie...
Ja w tym roku zaczęłam naukę na humanie. Nie jest źle, bo akurat trafił nam się w miarę ulgowy facio od histy A ja historii nie lubię :/
Jak na razie to niewiele mogę powiedzieć o tym jak mi idzie, bo pisaliśmy dopiero kilka kartkówek, a na początku roku nam zrobili diagnozy z niemca, anglika, polaka, matmy, WOS-u i historii. Co dziwne z matmy ta diagnoza poszła mi lepiej niż z polskiego (bo z polaka miałam 78%, a z matmy 93%) . Z anglika trafiłam do tej lepszej grupy, mam nadzieję, że jakoś dam sobie radę. A jeśli chodzi o np. biologię, to mamy masakryczną babkę - tak szybko leci z materiałem na lekcji, że nic z tego nie rozumiem i muszę wszystko czytać sama w domu, bo z lekcji nic nie wynoszę...
Stary 2012-11-12, 16:08   #675
music123
Przyczajenie

Hejka .
Ja własnie od tego roku poszłam do LO na kierunek humanistyczny .Teraz wiem że była to bardzo zła decyzja m.in z tego powodu że mam rozszerzony ang a nie najlepiej stoje z tym językiem .Na początku wogóle miałam iść na biochem ale gdy poczytałam sobie w necie na ten temat to troche mi się odechciało no i niestety żałuje biologie bardzo lubie z chemią troche gorzej ale myśle ze też bym sobie poradziła napewno lepiej niż z ang ;/ Wiem że jak bym chciała mogłabym sie przepisać ale nie stac mnie na taką decyzje , nowi ludzie nauczyciele.Podjełam taką decyzje i musze ponieść konsekwencje
music123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-12, 17:39   #676
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez music123 Pokaż wiadomość
Hejka .
Ja własnie od tego roku poszłam do LO na kierunek humanistyczny .Teraz wiem że była to bardzo zła decyzja m.in z tego powodu że mam rozszerzony ang a nie najlepiej stoje z tym językiem .Na początku wogóle miałam iść na biochem ale gdy poczytałam sobie w necie na ten temat to troche mi się odechciało no i niestety żałuje biologie bardzo lubie z chemią troche gorzej ale myśle ze też bym sobie poradziła napewno lepiej niż z ang ;/ Wiem że jak bym chciała mogłabym sie przepisać ale nie stac mnie na taką decyzje , nowi ludzie nauczyciele.Podjełam taką decyzje i musze ponieść konsekwencje
Głupio robisz. Jak możesz się przenieść, to się przenoś, a nie upieraj przy błędnej decyzji. U mnie w liceum takiej możliwości nie było, sądzę, że wtedy by się klasa humanistyczna całkowicie zwinęła do matematycznej i biologicznej :P
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-12, 18:15   #677
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Hejka .
Powtórzę to co napisała Nadis: głupio robisz. Masz szansę, żeby zmienić decyzję, której jak widać patrząc na wątek żałuje wiele osób, a tego nie wykorzystujesz. Nowych ludzi będziesz spotykać na każdym kroku przez całe życie, więc to nie argument.
Stary 2012-11-13, 09:29   #678
imposing
Rozeznanie

Jak cudownie, że znalazłam ten wątek, mogę się wyżalić

Rozpiszę się potężnie, ale może ktoś to kiedyś przeczyta

Żałuję strasznie, że poszłam w LO na profil humanistyczny a NAJBARDZIEJ w świecie, żałuję, że zrozumiałam jaka to była głupota dopiero w klasie maturalnej!
Co prawda udało mi się "wyrwać" z grona "humanistów", bo przygotowałam się do matury sama i poszłam na studia "ścisłe", ale i tak wlecze się za mną ta głupia decyzja
Po pierwsze: w 3 klasie odkryłam, że marzeniem mojego życia jest medycyna no ale gdzie tam ja, humanistka z zerową wiedzą z potrzebnych przedmiotów będę się pchała. Zwłaszcza, że myślałam, że chemii nie zrozumiem nigdy. Zdałam samą biologię, poszła mi świetnie, więc jeszcze bardziej żałowałam, że mój humanistyczny umysł chemii nie pojmie, bo miałabym wtedy duże szanse dostać się tam gdzie sobie wymarzyłam.
Po drugie: przekonana o mojej chemicznej głupocie poszłam na inne studia, gdzie, jak się okazało, cały pierwszy rok kręci się wokół chemii. Z pierwszych zajęć wyszłam z płaczem, bo z takimi zaległościami nie rozumiałam nic, nie umiałam zrobić najprostszego zadania przy tablicy, kiedy inni śmigali w najlepsze.
Po trzecie: okazało się, że chemia jest fajna "przycisnęło mnie", musiałam nadrobić zaległości, ślęczałam nad tą chemią godzinami. Od początku października nadrobiłam na oko jakiś rok liceum, bo zwyczajnie musiałam. I po 1,5 miesiąca studiów widzę, że wcale nie taka ta chemia straszna (a na pewno nie na poziomie licealnym). I teraz żałuję jeszcze bardziej, bo to, że ktoś potrafi pisać wypracowania, lubi czytać i nie przepada za matmą, to wcale nie znaczy, że jest głupi i nigdy nie zrozumie ścisłych przedmiotów. Nie można dać sobie wmówić, że się czegoś nigdy nie nauczy i nie zaliczy.
Po czwarte: moje studia są super! Chociaż dalej kusi mnie, żeby je rzucić, przygotować się do matury z chemii i spróbować spełnić marzenie, ale maturę pisałabym wtedy w maju 2014 a i wcale nie jest pewne, że udałoby się za pierwszym razem.

Także jeśli ktoś czuje, że wybrał źle, niech zwiewa póki się da
imposing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-13, 13:03   #679
201605300922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez imposing Pokaż wiadomość
Jak cudownie, że znalazłam ten wątek, mogę się wyżalić

Rozpiszę się potężnie, ale może ktoś to kiedyś przeczyta

Żałuję strasznie, że poszłam w LO na profil humanistyczny a NAJBARDZIEJ w świecie, żałuję, że zrozumiałam jaka to była głupota dopiero w klasie maturalnej!
Co prawda udało mi się "wyrwać" z grona "humanistów", bo przygotowałam się do matury sama i poszłam na studia "ścisłe", ale i tak wlecze się za mną ta głupia decyzja
Po pierwsze: w 3 klasie odkryłam, że marzeniem mojego życia jest medycyna no ale gdzie tam ja, humanistka z zerową wiedzą z potrzebnych przedmiotów będę się pchała. Zwłaszcza, że myślałam, że chemii nie zrozumiem nigdy. Zdałam samą biologię, poszła mi świetnie, więc jeszcze bardziej żałowałam, że mój humanistyczny umysł chemii nie pojmie, bo miałabym wtedy duże szanse dostać się tam gdzie sobie wymarzyłam.
Po drugie: przekonana o mojej chemicznej głupocie poszłam na inne studia, gdzie, jak się okazało, cały pierwszy rok kręci się wokół chemii. Z pierwszych zajęć wyszłam z płaczem, bo z takimi zaległościami nie rozumiałam nic, nie umiałam zrobić najprostszego zadania przy tablicy, kiedy inni śmigali w najlepsze.
Po trzecie: okazało się, że chemia jest fajna "przycisnęło mnie", musiałam nadrobić zaległości, ślęczałam nad tą chemią godzinami. Od początku października nadrobiłam na oko jakiś rok liceum, bo zwyczajnie musiałam. I po 1,5 miesiąca studiów widzę, że wcale nie taka ta chemia straszna (a na pewno nie na poziomie licealnym). I teraz żałuję jeszcze bardziej, bo to, że ktoś potrafi pisać wypracowania, lubi czytać i nie przepada za matmą, to wcale nie znaczy, że jest głupi i nigdy nie zrozumie ścisłych przedmiotów. Nie można dać sobie wmówić, że się czegoś nigdy nie nauczy i nie zaliczy.
Po czwarte: moje studia są super! Chociaż dalej kusi mnie, żeby je rzucić, przygotować się do matury z chemii i spróbować spełnić marzenie, ale maturę pisałabym wtedy w maju 2014 a i wcale nie jest pewne, że udałoby się za pierwszym razem.

Także jeśli ktoś czuje, że wybrał źle, niech zwiewa póki się da
Czemu w maju 2014? Przecież możesz iść pisać już w 2013. U mnie na studiach jest dużo osób, które mają trzy- i czteroletnie opóźnienie, ba, jest pani, która ma opóźnienie 15stoletnie. Ja bym na Twoim miejscu podeszła do tej matury z chemii. Potem sobie będziesz pluła w brodę, że z tym zwlekałaś. A mózg jest plastyczny i naprawdę nie jest powiedziane, że jak ktoś jest ,,humanistą" to nie może się przerzucić na studia ścisłe - mam w grupie szalenie fajną dziewczynę, która była laureatem olimpiady języka polskiego w liceum, poszła na kierunek wybitnie ścisły, a teraz jest ze mną na I roku lekarskiego. Co zabawniejsze, sama szczerze przyznaje, że biologii i chemii nienawidziła przez całe życie. Interdyscyplinarna
201605300922 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-13, 13:22   #680
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 08:07   #681
imposing
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Naprawdę?! Byłam święcie przekonana, że wstępne deklaracje są do września, potem można tylko zmieniać przedioty, ale chęć podejścia do matury trzeba zgłosić już we wrześniu.

W takim razie W MAJU BĘDĘ ZNÓW MATURZYSTKĄ
To tylko jeden dzień, a może akurat się uda. Przynajmniej nie będę żałowała, że nie spróbowałam
A jeśli nie pójdzie.. no trudno. Studia mam całkiem ciekawe

Edytowane przez imposing
Czas edycji: 2012-11-15 o 08:11
imposing jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 09:55   #682
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez imposing Pokaż wiadomość
Naprawdę?! Byłam święcie przekonana, że wstępne deklaracje są do września, potem można tylko zmieniać przedioty, ale chęć podejścia do matury trzeba zgłosić już we wrześniu.
no właśnie, wstępne, nie ostateczne
Stary 2012-11-16, 15:50   #683
music123
Przyczajenie

Jeszcze nie wiem czy dałoby sie przepisać ale jeśli tak to lepiej w 2 semestrze czy od nowego roku ?
Stary 2012-11-16, 17:01   #684
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Jeszcze nie wiem czy dałoby sie przepisać ale jeśli tak to lepiej w 2 semestrze czy od nowego roku ?
najlepiej jak najszybciej.
Stary 2012-11-16, 17:08   #685
music123
Przyczajenie

ale gdybym sie przeniosła w tym semestrze to musiałabym troche nadrobić bo oni mogą być dalej z tematami z niektorych przedmitow z resztą myśle ze to sie nie uda bo klasy są tak zapchane ze raczej nie ma miejsc.Dlatego jedynym wyjściem byłoby zmiana szkoły ale do tej której chodze naprawde było sie cięzko dostać i chyba bez sensu byłoby teraz isc do tej na niższym poziomie .
Stary 2012-11-17, 08:55   #686
Afiore
Rozeznanie

Cytat:
ale gdybym sie przeniosła w tym semestrze to musiałabym troche nadrobić bo oni mogą być dalej z tematami z niektorych przedmitow z resztą myśle ze to sie nie uda bo klasy są tak zapchane ze raczej nie ma miejsc.Dlatego jedynym wyjściem byłoby zmiana szkoły ale do tej której chodze naprawde było sie cięzko dostać i chyba bez sensu byłoby teraz isc do tej na niższym poziomie .
Bez sensu postępujesz.
Jestem teraz w trzeciej klasie (human) i prawie cała moja klasa żałuje, że tu przyszła i próbuje się ratować idnywidualnie ucząc się w domu do maur z biologii, chemii, fizyki. Sama chcę zdać matematykę rozszerzoną, geografię i dwa języki. Gdybym była na twoim miejscu, nie wahałabym się ze zmianą profilu, bo jak się obudzisz w trzeciej klasie, to będziesz miała jeszcze wiecej zaległości niż teraz. Jest połowa listopada, w pierwszej klasie nie idzie się z materiałem zbyt szybko, głównie powtarza się rzeczy z gimnazjum i ewentualnie trochę się je rozszerza. Jak masz taką szansę to jej nie marnuj - wszyscy "humanistyczni" których znam, poradziliby ci to samo.

Długość od karczku do końcówek
32-34-✄-31-...-37-✄-30-32-34-36-38-40-42-44-46-48-50
Afiore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-17, 09:47   #687
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-11-17, 11:11   #688
viva91
na przekór do celu

Cytat:
no ładnie, bardzo ładnie sama tworzysz sobie problemy tam, gdzie ich tak naprawdę nie ma. widać, że Ci się nie chce podejmować radykalnych kroków. zachce Ci się w 3 kl, kiedy będzie już za późno.

zresztą nie rozumiem tego nadrabiania, to raptem 3 miesiące, inni w miesiąc przyswajają rok szkolny z przedmiotów, których się samodzielnie uczą w domu. mały leń Cię dopadł, co?

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2012-11-17 o 11:27
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-17, 20:44   #689
BreakMeDown
Raczkowanie

Z tymi humanistami to zawsze są problemy xD a ja się zastanawiam, czy na mat. fiza się nie przepisać...
Stary 2013-01-15, 16:58   #690
imustbreathe
Przyczajenie

GG do imustbreathe Send a message via Skype™ to imustbreathe

Jejku, dawno mnie tu nie było ;<

No to jeszcze ja się wypowiem, jako świeżo upieczona uczennica biol-chemu

Słyszałam narzekania moich koleżanek ze szkoły, które poszły na profile humanistyczne. Jęczą i płaczą, zżerając sobie palce i kując historię, bo nic a nic z niej nie kumają. Nie chodzi nawet o nauczycieli, bo nauczyciel wiadomo, że jest jaki jest, nie do każdego przemawia. Prawdopodobnie teraz płaczą, że chcą iść na cokolwiek byle uciec od historii i polskiego. A ja byłam mądra wcześniej i wybrałam medyka. Amen.

Historia + WOS + polski = katastrofa humanistyczno-społeczna

A po drugie, moja znajoma z innego liceum właśnie z Humana przeniosła się na mat-fiz ;D A potem ślad po niej zaginął.

Edytowane przez imustbreathe
Czas edycji: 2013-01-15 o 16:59
imustbreathe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości