|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#661 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?
Nie, uważam tylko, że aby wykonać aborcje to musi być jakiś konkretny dość ważny powód a nie widzimisie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#662 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo dla mnie np. powód "nie chcę tego dziecka,nie pokocham go" to wazny powód ...donoszeniem ciąży mozna zmarnować zycie 2 osobom - i matce i dziecku... Uważam,ze jesli jakas kobieta chce dziecka,to mimo niesprzyjającej sytuacji,nieodpowiedniego czasu itd.będzie raczej szukac sposobu,zeby sobie dac radę niż adresu klinki w ktorej wykonują aborcję,a jesli tego dziecka nie chce za nic w świecie,to zadna ustawa jej nie powstrzyma,bo wbrew pozorm z aborcją nie ma wielkiego problemu. A dziecko...jesli ma być niechciane ,niekochane...według mnie lepiej,zeby sie nie urodziło.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2011-11-20 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#663 |
Zakorzenienie
|
Jeśli wie się, że się go nie pokocha to faktycznie poważny powód. Mówię tutaj o sytuacji, gdy np młode dziewczyny albo młode kobiety są nieodpowiedzialne, nie dbają o zabezpieczenie i sobie wpadną, ale to przecież nic bo sobie usuną.
|
![]() ![]() |
![]() |
#664 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#665 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nawet jak się taka trafi - jej powikłania, jej problemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#666 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale- i w takim przypadku uwazam,ze lepiej,zeby taka osoba nie miała dziecka. Przeciez i tak go nie chce. Odpowiedzialnością nie grzeszy. Co moze dac temu dziecku? A moze to dziecko ma byc "karą" za nieodpowiedzialnosc?
![]() |
#667 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Stąd powstały tzw. okienka życia - gdzie można oddać swoje dziecko anonimowo o ile się nie mylę, no jest trochę takich opcji, aby tylko nie mordować człowieka.
![]() |
#668 |
Zadomowienie
|
hmm, chyba "nie usuwać płodu", kto ci powiedział, że aborcja, to mordowanie człowieka - ksiądz z ambony>?
|
![]() ![]() |
![]() |
#669 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#670 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jezeli nie ma powiklan to nie ma zadnego problemu. a powiklania moga byc nawet po grypie ![]()
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#671 |
Raczkowanie
|
mam dwie koleżanki i jedną osobę z bliskiej rodziny, które dokonały aborcji. w ich przypadku - nie mają z tym dzisiaj problemów, żyją normalnie. nie potrafię ich jednoznacznie ocenić, ani tego co zrobiły. one same nie żałują i psychicznie bardzo dobrze sobie z tym wszystkim poradziły. sama aborcja jest ciężkim tematem i uważam, że w większym stopniu powinno być brane pod uwagę zdanie kobiet i środowisk kobiecych, niż partii politycznych, a tym bardziej organizacji religijnych. o ile jestem ZA eutanazją, to nigdy nie chciałabym być w sytuacji, w której musiałabym decydować czy jestem za aborcją czy przeciw. łatwo jest krzyczeć na kogoś, że robi coś źle, bo stoimy obok i nas to nie dotyczy. znając historie trzech kobiet, które dokonały aborcji, wiedząc dlaczego - nie potrafiłabym powiedzieć, że ktoś jest zły. temat bardzo trudny i nie jestem pewna czy wart dyskusji. wydaje mi się, że nie ma tu jedynej, słusznej i uniwersalnej prawdy. nie jestem wierząca.
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kobiety, która nienawidzi swojej ciąży, swojego rosnącego brzucha i istoty, którą nosi w brzuchu, nie zmusisz, żeby o tą istotę zadbała. Dlatego jestem za aborcją farmakologiczną do momentu gdy zarodek/płód nie czuje bólu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#673 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#674 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie ważne kto mi to powiedział, nawet jak ksiądz to co z tego ? Widzę, że jesteś silnie nasycona stereotypami.. To jest tylko i wyłącznie moje zdanie i tyle. Dla niektórych życie zaczyna się od pierwszego oddechu dla niektórych od któregoś miesiąca... ja mam inne podejście - mogę? jak sadzisz roślinkę to też nie wyskakuje Ci od razu konkretny owoc tylko to jest cały etap do otrzymania upragnionego owocu...
![]() |
#675 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dlatego jak już sobie tak porównujemy, to ja bym porównała zarodek-dziecko do jajo-kura. Jest jajo, jest zarodek. Jak pozwolisz mu się rozwijać, kiedyś stanie się kurą/dzieckiem. ![]() Ale zarodek nie jest dzieckiem, tak jak jajo nie jest jeszcze kurą. ![]() ---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:39 ---------- To, że księża w sytuacji ciąży nie biorą w ogóle pod uwagę kobiety. Aborcja=morderstwo i basta. A co z kobietą zgwałconą? Też nie wolno aborcji, bo morderstwo. Co z taką, której ciąża zagraża życiu? Aborcja zła. Masz babo donosić, nawet jak umrzesz. To jest ludzkie podejście? I teraz - co z kobietą, której antykoncepcja zawiodła, która nie chce i nie może mieć dziecka, która nie chce być w ciąży, nie chce jej nosić, nie chce rodzić --> nie jest na to gotowa? Nic. Aborcja zła, kropka. Ja to widzę jednak trochę inaczej niż panowie grzmiący z ambony. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#676 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Kolorynką.
Moim zdaniem aborcja powinna być legalna z kilku powodów, które pewnie już w tym wątku zostały przedstawione. Nikt w końcu nie zmusza przeciwników aborcji do korzystania z tej możliwości. |
![]() ![]() |
![]() |
#677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mowisz, ze to zlo, morderstwo, co wiec robisz, zeby to zatrzymac procz grania na poczuciu winy kobiet, ktore znalazly sie w trudnej sytuacji ? co robisz procz gadania jakie to zle? ja tak widze jedyna sluszna postawe prawdziwego przeciwnika aborcji, idziesz do takiej kobiety i mowisz: nie usuwaj, oddasz do adopcji, ja ci pomoge w czasie ciazy, utrzymam, gdy nie bedziesz mogla pracowac, dam na lekarzy, witaminy, dam wsparcie psychicznie. łatwo mowic: wytrzymaj do porodu, potem oddasz. jakby to bylo takie hop siup, ciaza czesto jest duzym poswieceniem nawet dla kobiet, ktore chca dziecka, a co dopiero w przypadku ciazy niechcianej uwazam, ze jezeli ktos nie jest w stanie zapewnic niczego kobiecie w niechcianej ciazy, aby mogla dotrwac do porodu, to powinien sobie darowac komentowanie i wtracanie sie w ludzkie wybory. swoje prywatne poglady moze miec, ale nazywanie mordercami, gdy sie nie robi niczego, by temu "morderstwu" zapobiec, to okutne granie na poczuciu winy kobiet, ktore zmuszone byly wybrac "mniejsze zlo" moim zdaniem tzw: syndrom poaborcyjny wystepuje glownie przez gadanie osob trzecich, probuje sie w nich czesto wzbudzac na sile poczucie winy takim gadaniem o mordowaniu wlasnego dziecka. Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 10:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#678 |
zuy mod
|
truskawkowawiosna
![]() Czasem mam wrażenie, że dla niektórych ciąża to wakacje, a poród to PYK i jest...
![]() |
#679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jasne, ze my w tym watku wyrazamy swoje poglady i zdecydowani przeciwnicy aborcji tez maja do tego prawo, tylko martwi mnie to, ze na watek wejdzie np. kobieta, ktora zdecydowala sie na aborcje po gwalcie, naczyta sie jakim to ona nie jest potworem, nie dosc, ze ma traume po gwalcie, to jeszcze zostanie napietnowana jako morderczyni sa osoby, instytucje, ktore mądrze pomagaja odwiesc kobiete od decyzji o aborcji (daja pomoc materialna, wsparcie duchowe), ale mam wrazenie, ze wiekszosc tylko sobie gada, a jak co do czego to zostan kobieto z tym sama, po co wiec mieszac komus w glowie? jak sie nie umie pomoc, to lepiej sie nie wracac i nie oceniac jakbym byla zdecydowana przeciwniczka aborcji to bym spac po nocach nie mogla, ze chociaz nie probowalam kogos przekonac, zeby nie usuwal. przekonac konkretnymi argumentami a nie ideologia Edytowane przez truskawkowawiosna Czas edycji: 2011-11-28 o 11:29 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#680 |
Raczkowanie
|
Dołączam się do wątku...
Zawsze byłam za aborcją - do teraz. Przedstawię może moją sytuację. Od 3 lat biorę tabletki - zawsze był to Rigevidon. Chodziłam do jednego zaufanego ginekologa, który prowadził jeszcze ciąże mojej mamy, więc znał mnie od samego poczęcia. Dwa miesiące temu,ten Pan przeszedł na emeryturę, w związku z czym musiałam zmienić gina. Nowy ginekolog od razu zmienił mi metodę antykoncepcji(!) na plastry. I tu zaczyna się mój problem. Jestem w trzecim tygodniu ciąży! Mam 21 lat, studiuję, nie mam pracy, mój partner nie zarabia wiele - ledwo wiążemy koniec z końcem. Po zrobieniu testu byłam pewna, że chcę aborcji, lecz teraz mam wątpliwości. Mój TŻ nie widzi innego rozwiązania niż aborcja, gdy zaczynam temat o dziecku, zaczyna wrzeszczeć, że będzie musiał "Zapier**** gdzieś za granicą, żeby utrzymać dziecko którego i tak nie będzie kochał, bo zmarnuje mu życie". Mam w sumie jeszcze 5 tygodni na podjęcie decyzji, ale szczerze? Nie życzę nikomu sytuacji, kiedy trzeba wybierać między swoimi celami, marzeniami i SWOIM życiem, a życiem czegoś(tak! czegoś, bo to jeszcze nie jest dziecko, a "pęcherzyk") co rośnie w Tobie. Z jednej strony decyzja wydaje się łatwa lecz z drugiej - rozważam jak będzie wyglądało moje życie z dzieckiem... Nie jestem na nie gotowa, do adopcji też nie oddam, bo nie wyobrażam sobie, że kiedyś dzieciak stanie mi przed drzwiami i spyta "Dlaczego mnie nie chciałaś"... Wracając do wątku jestem ZA aborcją, podziwiam kobiety które dokonały tej decyzji. Uważam je za odważne, choć nie wiem czy sama się na to odważę, mimo że mam zaufaną klinikę w Berlinie, do której mogę jechać w każdej chwili.
#681 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Nie oceniam Cię. Mam nadzieję, że podejmiesz decyzję odpowiednią dla siebie. Odetnij się na 2-3 dni od wszystkiego, zastanów się na spokojnie. To Twoja decyzja i tylko Twoja. Pozdrawiam i życzę dużo siły.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#682 |
BAN stały
|
Ja też życzę siły. Obojętnie, co postanowisz.
Ale ja bym nie zrezygnowała ze swoich dotychczasowych celów i planów dla pęcherzyka w moim brzuchu w wieku 21 lat. Chociaż twój partner ci się nie popisał...nie powinien tak stawiać sprawy, to podłe. |
![]() ![]() |
![]() |
#683 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale z drugiej... Dziewczyna sama wcześniej była zawsze za aborcją, po teście również była pewna aborcji.. Teraz pojawiły się wątpliwości. Ja trochę rozumiem złośc faceta w takiej sytuacji. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#684 |
Konto usunięte
|
A ja doskonale rozumiem złość faceta w tej sytuacji. Dlaczego ona miałaby organizować życie właściwie trzem osobom? Zwłaszcza, że wcześniej umówili się na coś innego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#685 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym: 1. Rozmawiałaś wcześniej z partnerem na temat ewentualnej "wpadki"? Co zrobicie w takiej sytuacji? Czy po prostu partner założył, że poddasz się aborcji, bo jesteś jej zwolenniczką? 2. Możesz najpierw się zainteresować adopcją ze wskazaniem. Jeśli dziecko będzie zdrowe, to jest duża szansa, że zostanie adoptowane przez ludzi, którzy stworzą mu dobry dom. Niekoniecznie potem po latach w Twoich drzwiach stanie dziecko pełne pretensji. Mam nadzieję, że podejmiesz decyzję najlepszą dla Waszej trójki ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30776401]A ja doskonale rozumiem złość faceta w tej sytuacji. Dlaczego ona miałaby organizować życie właściwie trzem osobom? Zwłaszcza, że wcześniej umówili się na coś innego.[/QUOTE] No właśnie teraz pytanie jest takie czy ona w ogóle ustalała coś z partnerem czy też nie. Jeśli nie ustalała, to facet trochę za późno się obudził, że dziecka nie chce.
![]() |
#686 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#687 | |
Ex Mod Zbawca Wizażowy
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#688 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Współczuję, że stoisz przed takim wyborem, ale nie zazdroszczę chłopaka. Zachował się jak cham i burak. ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;30776401]A ja doskonale rozumiem złość faceta w tej sytuacji. Dlaczego ona miałaby organizować życie właściwie trzem osobom? Zwłaszcza, że wcześniej umówili się na coś innego.[/QUOTE] A na co niby się umówili? Jak mozna sie umawiać, że nie będzie dziecka. Nigdy nie wiadomo, kiedy sie uprawia seks, czy nie będzie z tego dziecka. Jemu jest łatwo powiedzieć. On tej ciąży usuwać nie będzie. On z ewentualnymi konsekwencjami zdrowotnymi tez nie będzie się męczył. A co najważniejsze - on również sam nie ma prawa decydować o tym czy dziecko ma się uroidzić czy nie, jeśli dziewczyna zechce aby się urodziło, on nie ma prawa jej tego zabronić. Skoro nie chcial mieć dziecka mógł albo seksu nie uprawiać, albo lepiej się zabezpieczać. Zwalił wszystko na tą dziewczyne - problem antykoncepcji, teraz ona dziecka grzecznie ma sie pozbyc, zeby on przypadkiem problemu nie miał... masakra. Jesli to będzie też jej decyzja, ok, ale on nie ma tu prawa niczego nakazywać.
![]() |
#689 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Moim zdaniem wszystkie pary przed podjęciem współżycia powinny coś takiego ustalić. Tak żeby potem nie było sytuacji, że ona chce dziecka, a on mówi, że nie chce i że ona ma przerwać ciążę. Albo sytuacji, że prezerwatywa pęka, a on zdziwiony, że ona tabletki po nie chce wziąć. Tylko właśnie - nie wiemy czy ta konkretna para w ogóle miała swoje ustalenia w tej kwestii.
![]() |
#690 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Po pierwsze kobieta po gwałcie nie jest winna temu, że jest w ciąży. I to nie jest jej wina, że ktoś ją zgwalcił. Dla mnie czym innym jest osoba, która bezmyślnie idzie do łóżka bez zabezpieczenia, robi sobie dziecko potem je usuwa i bawi się życiem i śmiercią (nawet jesli plod to nie czlowiek, to jednak jest to juz zycie) a czym innym jest zgwałcona kobieta. Trudno, żeby urodziła dziecko, które przez całe życie bedzie jej przypominać gwałciciela i to wydarzenie. W tym momencie zderzają się 2 zupełnie różne sprawy i w tym momencie życie i zdrowie psychiczne niewinnej niczego kobiety jest ważniejsze niż życie tego płodu.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:33.