Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz.9 - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-11, 12:19   #661
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Mamusie Marzec-Kwiecien 2013 cz.9

Mi też karmienie starszaka kojarzy się z szarpaniem itp. Może dlatego że kiedyś musiałam być świadkiem takiego karmienia, ponad roczniak średnio co ok 10 minut podbiegal do matki, rozszarpywal jej bluzkę, brał cyca do buzi, puszczal, odbiegal i tak w kółko. A matka zachwycona bo dziecko chce jej bliskości.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 12:22   #662
Sorceresss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Villga Pokaż wiadomość
BYou, to długa wizyta. Zosia się nacieszy dziadkami. A oni Nią
ehehe ja zawsze z takim nastawieniem jadę do rodziców/teściów a potem mam dość SWOJEGO nacieszenia się ich towarzystwem. Mieszkam poza domem 12 lat i mi z tym dobrze

Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość
Ogólnie K strasznie kocha tą swoją Duzie ciagle całuje, glaszcze, tuli aż czasem ona ma dość. No i jak na starszego brata przystało broni siostry, co.w.jego przypadku wygląda tak, ze jak tylko inne dziecko się do niej zbliży to od razu zeby zaciśnięte i odpycha, ewentualnie dochodzi do rekoczynow

brawo za Duzią Zuzię
Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
Czy Polak emigrant jest tym lepszym emigrantem niz Syryjczyk?
jak pisałam - inny krąg kulturowy, inna religia. Nie można tego porównywać.
Tydzień temu była jedna wielka fala współczucia emigrantom, a teraz jedna wielka fala strachu i pokazywania, że kolorowo nie jest. Gdzie to znaleźć złoty środek?

Cytat:

brawa za dom - Twoje marzenia maja szanse sie tam spelnic?
taaak, myślę, że tak. Myślę, że tam moje marzenia wygrania szóstki w totka się spełni
a tak serio to boję się panicznie, ale już bym bardzo chciała mieć ten krok za sobą. Hihi decyzja najtrudniejsza, potem już tylko carpe diem (prawie jak podjęcie decyzji o dziecku :P)
Cytat:
Napisane przez jolanT Pokaż wiadomość
Sorceress
nie pijesz żadnej? zbożówki też nie?
Ciociu, ależ oczywiście, że piję każdą nie codziennie bo nie codziennie mam ochotę.

Zrobiłam porządek z książkami - znów się przekonałam, że mam za mało regałów. Problem mam z formatem i zrobiłam trochę miks książek Fi i naszych."Opowiem Ci mamo..." tuż obok książek o winie i brydżu wylądowały.

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"
Terry Pratchett

Edytowane przez Sorceresss
Czas edycji: 2015-09-11 o 12:24
Sorceresss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 12:33   #663
Villga
Zadomowienie

Sorce, jak jest przesyt to trzeba sobie pomyśleć, ze to tylko na chwilę i minie 😉 A co do umiejscowienia książek to wiesz, może to nie takie złe? 😉Kinga kiedyś przegladala u dziadka książkę o nalewkach i bardzo się jej podobało. Takie piękne kolorowe zdjęcia samych pysznych soczkow 😉
Villga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 12:50   #664
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BYou Pokaż wiadomość
Moderna, a Mrssell płynął już promem/statkiem?
My na wczasach byliśmy na rejsie statkiem, Zosi bardzo się podobało
jeszzce nie, mysle, ze to bedzie dla niego atrakcja

gdzie plynelyscie?
Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość

taaak, myślę, że tak. Myślę, że tam moje marzenia wygrania szóstki w totka się spełni
a tak serio to boję się panicznie, ale już bym bardzo chciała mieć ten krok za sobą. Hihi decyzja najtrudniejsza, potem już tylko carpe diem (prawie jak podjęcie decyzji o dziecku :P)
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:10   #665
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:

Pani dlaczego nie chcą zostawiać odcisków?
bo panuje u nich przekonanie, że takich "zarejestroanych" Niemcy nie przyjmują
heh...

Cytat:
Napisane przez Demeter Pokaż wiadomość
Pani, już chce siadac? Zapytaj
A normalnie siedzieć to tak wiesz...z nogami do przodu bo moja Z to teraz opanowuje siedzenie na kolanach, ma 9 miesięcy.
zapytałam i zostałam potraktowana jak ciemna podfruwajka neurolożka wyszła za mną na korytarz i krzyczała rehabilitantce, że trzeba mnie uświadomić o "rozwoju ilościowym" i "rozwoju jakościowym" i o "ideomotoryce":b rzydal: (czyt. dać mi kserówkę).
Ja to wszystko wiem. Tyle, że u T. to było łatwiejsze w realizacji. Olusia się podnosi w leżaczku (nie sadzać ), a jak się podnosi u nas na kolanach to a) nie trzymać na kolanach, b) jeśli już musi być na tych kolanach to utrudniać, by ćwiczyła mięśnie brzucha, ale nie siadała z takiej pozycji.
No i to co sama wiem: podłoga, podłoga i jeszcze raz podłoga.

Zuzia starsza, więc u Ciebie nie ma takiej patologii jak w naszym przypadku

Cytat:
Pani to ile razy w ciągu dnia Olenka je?
policzalnie -
przedwczoraj 17 razy, wczoraj 14. tyle, że w nocy przedwczoraj mam zanotowane tysiąc wykrzykników a wczoraj znak nieskończoności - chyba byłam mooocccno zmęczona (chyba zaliczamy jakiś skok, bo już było cudnie :/)

Cytat:

Zostawiłam Kinie w przedszkolu taką splakaną i właśnie mi Pani napisała, żebym się nie martwila bo się rozpogodzila i się świetnie bawi! Uf... I jak miło z jej strony, ze pomyślała o mnie i napisała!

jaka cudowna Ciocia
a Kinia ma ze sobą jakąś maskotkę? T. rok temu brał coś swojego - autko, sowę. Jak już zaczął zostawać na drzemkę, to dostał tygryska i od teraz ma żłobkowego przyjaciela stacjonarnego.

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
i nie pasuje mi to do mojego "dorosłego" dziecka, wchodzacego w dyskusję, gadajacego na potęgę, układającego puzzle itp starszaka
też tak mam. podziwiam jednakże mamy długo karmiące (ale bardziej za samoświadomość i siłę ducha niż za sam... proces). w swoim przypadku sobie tego nie wyobrażam. a wyobraźnię mam sporą
inna kwestia, że T. ze trzy razy zapytał czy też może (wiadkomka: wszystko Olusi jest fajniejsze i lepsze) i się (jeszcze) nie zdecydował. Mimo, że faktycznie non stop widzi mnie ze stołówką na wierzchu

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Swoją droga juz BTW to ostatnio uzywa takich:dorosłych" słow, których nie do końca sens rozumie i to jest komiczne. np. "Chcesz bananaa?" "Nie, koniecznie nie chcę" Albo "Bardzo mi przykro, popsułem osiołka i oczywiście nic na to nie poradze..."

T.:"mamusi, musisz się absolutnie ze mną pobawić"

Cytat:
Czy Polak emigrant jest tym lepszym emigrantem niz Syryjczyk?
oczywiście!!!!

Cytat:
Na miesiąc jedziemy/
to dziadkowie przeszczęśliwi

Cytat:
Waży już 4900g i ma 62cm czyli 2 kg i 8 cm w 2 miesiące
pięknie!!!

Cytat:
Moderna, a Mrssell płynął już promem/statkiem?
My na wczasach byliśmy na rejsie statkiem, Zosi bardzo się podobało
T. niedawno płynął tramwajem wodnym i od tamtego momentu jest ekspertem od żeglugi
nie mogę zapytać czy chce statek do kąpieli, bo: "mamo, to jest łódka!" (tak jak jeep to jeep a nie auto, a skuter to skuter a nie motor(ek) )

Sorce, rewelacyjna decyzja! a Wieliczka dla mnie to Kraków tylko przez wiekowy PR nie wcielona do Krk wolna zabudowa? szeregówka? może koło Bzinki ?

macie jakieś gry dla dzieci? ktoś coś?
T. uwielbia treflowego "Małego odkrywcę" (mamy: Co i gdzie?, Kształty i kolory, Skojarzenia, A to było tak) i się zastanawiam czy np. Czu Czu nie ma czegoś podobnego? albo jakaś nie znana mi firma?

---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
a potem mam dość SWOJEGO nacieszenia się ich towarzystwem. Mieszkam poza domem 12 lat i mi z tym dobrze

aż policzyłam. 21 lat poza domem. i teraz czasem bym wolała, żeby jednak mieszkali bliżej (moi rodzice)...

Cytat:
jak pisałam - inny krąg kulturowy, inna religia. Nie można tego porównywać.
jak dla mnie OK: krąg kulturowy kręgiem kulturowym, ale tak czy siak pobratymcy zbijają się w kupę i trzymają się razem. np. w USA mogłabym wcale nie używać angielskiego mieszkając w polskiej dzielnicy. i bardzo wielu rodaków tak robi. latami tkwi w jakimś takim matriksie (bo ani asymilacja ani ... ani ). jak dla mnie to jest dopiero getto. kulturowe. i na własne życzenie.

Cytat:
Problem mam z formatem i zrobiłam trochę miks książek Fi i naszych."Opowiem Ci mamo..." tuż obok książek o winie i brydżu wylądowały.
się za moment zdziwią Ciocie w żłobie. jak im strzeli brydżową odzywkę przy szklaneczce kompociku

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2015-09-11 o 13:16
pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 13:21   #666
Villga
Zadomowienie

Pani, ooo to mnóstwo karmien. Może to jakiś skok rozwojowy i dlatego tyle potrzebuje...
Ja Kingi nie karmię od 1 sierpnia i ona na pewno to jeszcze pamięta. Dlatego jak byliśmy ostatnio u rodziny i ciocia Kini karmiła małą Zuzie to tak się zastanawiałam jak Kinga zareaguje ale całkowicie to zignorowała.
A co do tej przytulanki to zabiera ze sobą jakąś zawsze ale różne. Nie ma jednej ulubionej, wszystkie kocha hehe.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

A właśnie. Bo już kiedyś miałam pytać. Czy Wam też po zaprzestaniu karmienia zmalał biust? (W stosunku do stanu sprzed ciąży ).
Bo ja nigdy nie byłam hojnie obdarzona ale teraz to mam biust jak mała dziewczynka. 😎
Stary 2015-09-11, 13:34   #667
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Pani, ooo to mnóstwo karmien. Może to jakiś skok rozwojowy i dlatego tyle potrzebuje...
hehe, moje dzieci tak mają. cycoholizm. a może "słabe" (małobiałkowe?) mleko???
tyle, że ja już nie jestem ortodoksem. Ola czasem dostaje mm (nie zmniejsza to jednakże ilości karmień, więc praktykujemy rzadko) - czasem JA potrzebuję dychnąć
lepiej = 2 karmienia w nocy. dla mnie to raj

Cytat:
A co do tej przytulanki to zabiera ze sobą jakąś zawsze ale różne. Nie ma jednej ulubionej, wszystkie kocha hehe.
hehe, T. też.
nie sypia jedynie z krokodylem

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-09-11, 13:38   #668
Villga
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość
hehe, moje dzieci tak mają. cycoholizm. a może "słabe" (małobiałkowe?) mleko???
tyle, że ja już nie jestem ortodoksem. Ola czasem dostaje mm (nie zmniejsza to jednakże ilości karmień, więc praktykujemy rzadko) - czasem JA potrzebuję dychnąć

hehe, T. też.
Ja też dawalam od czasu do czasu mm.
Stary 2015-09-11, 13:47   #669
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
T. niedawno płynął tramwajem wodnym i od tamtego momentu jest ekspertem od żeglugi
nie mogę zapytać czy chce statek do kąpieli, bo: "mamo, to jest łódka!" (tak jak jeep to jeep a nie auto, a skuter to skuter a nie motor(ek) )

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ----------

Cytat:
A właśnie. Bo już kiedyś miałam pytać. Czy Wam też po zaprzestaniu karmienia zmalał biust? (W stosunku do stanu sprzed ciąży ).
Bo ja nigdy nie byłam hojnie obdarzona ale teraz to mam biust jak mała dziewczynka. 😎
u nas jeszzce nie koniec, ale od czasu jak laktacja sie ustabilizowala (nie pamietam, ale chyba ok. 1,5 roku) piersi sa miekkie, i mniejsze na pewno, i pewnie jak skonczymy to jeszcze im troszke ubedzie
Stary 2015-09-11, 13:51   #670
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też dawalam od czasu do czasu mm.
nawet nie wiesz jak Ci jestem wdzięczna, że to napisałaś:cmo k:

Stary 2015-09-11, 13:53   #671
Villga
Zadomowienie

Cytat:
nawet nie wiesz jak ci jestem wdzięczna, że to napisałaś:cmo k:
😉

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-09-11, 14:04   #672
Moderna
Zakorzenienie

Widzialyscie? Wydawnictwo Babaryba
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 12003307_1089942304350045_6637957417027762333_n.jpg (100,3 KB, 17 załadowań)
Stary 2015-09-11, 14:05   #673
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
czasem JA potrzebuję dychnąć

hehe, T. też.
rozgrzeszona

ciekawe dlaczego akurat nie z krokodylem?
Stary 2015-09-11, 14:13   #674
monicca1989
Zakorzenienie

Cytat:
fajnie, fajnie... chyba będziemy się decydować Jeszcze kupa pracy przy nim, ale wczoraj tż już planował jak schody zrobi Wydaje się też, że uda się trochę z ceną ponegocjować - właściciel na wstępie zszedł z ceny od pośrednika o 18 tys. więc może udało by się jeszcze urwać. Mamy weekend na myśli i podjęcie decyzji, ale chyba już jest podjęta wczoraj do 2 w nocy się decydowaliśmy
Gratuluję prawie podjęcia decyzji ;-) ja właśnie wróciłam od koleżanki tydzień temu zdecydowali się kupić dom. Co prawda jeszcze nawet wszystkich podłóg nie ma ale kawkę juz wypiłyśmy.

Cytat:
macie jakieś gry dla dzieci? ktoś coś?
T. uwielbia treflowego "Małego odkrywcę" (mamy: Co i gdzie?, Kształty i kolory, Skojarzenia, A to było tak) i się zastanawiam czy np. Czu Czu nie ma czegoś podobnego? albo jakaś nie znana mi firma?[COLOR=Silver]
Polecam Zwierzęta i ich środowiska. Fajna gra z gadającą marchewką. Filip uwielbia.
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 15:39   #675
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Sorce, jak jest przesyt to trzeba sobie pomyśleć, ze to tylko na chwilę i minie 😉 A co do umiejscowienia książek to wiesz, może to nie takie złe? 😉Kinga kiedyś przegladala u dziadka książkę o nalewkach i bardzo się jej podobało. Takie piękne kolorowe zdjęcia samych pysznych soczkow 😉
Cytat:
Ja Kingi nie karmię od 1 sierpnia i ona na pewno to jeszcze pamięta. Dlatego jak byliśmy ostatnio u rodziny i ciocia Kini karmiła małą Zuzie to tak się zastanawiałam jak Kinga zareaguje ale całkowicie to zignorowała.

---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ----------

Vilga mi sie niestety powiększył i juz taki został - gdybym miała kasę, nie było to tak cholernie drogie i uznane za najboleśniejszy zabieg w chirurgii plastycznej to bym zmniejszyła.

Panika ja mam bardzo fajna grę, nie pamietam nazwy, kupioną w TkMaxx, ponoć bardzo popularna na swiecie, u nas jakoś nie, jak wrócę do domu to sfocę.

Sorce nie dziwię się, że spietrana jesteś. 28 lat mieszkałam w domu, teraz z jednym dzieckiem mieszkaniem nie daje rady tak się zająć jakbym chciała, a co dopiero dom

BYou chyba tak, ale jakim cudem? Pracujesz w TVN napisane było ze to premiera...

---------- Dopisano o 16:39 ---------- Poprzedni post napisano o 16:36 ----------

A co do książek to Zośka na porządku dziennym grzebie w naszych, juz nawet tak poprzekladalam zeby miała dostęp - na szczęście nie niszczy...

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 15:47   #676
Villga
Zadomowienie

Scarlett, ach gdybyś mogła mi oddać nadmiar ależ by było fajnie! 😉
Stary 2015-09-11, 15:53   #677
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
jak dla mnie OK: krąg kulturowy kręgiem kulturowym, ale tak czy siak pobratymcy zbijają się w kupę i trzymają się razem. np. w USA mogłabym wcale nie używać angielskiego mieszkając w polskiej dzielnicy. i bardzo wielu rodaków tak robi. latami tkwi w jakimś takim matriksie (bo ani asymilacja ani ... ani ). jak dla mnie to jest dopiero getto. kulturowe. i na własne życzenie.
hm...a ja jestem mile zaskoczona bo właśnie wielu turków czy ciemnoskórych mieszkająch w Berlinie gada po niemiecku nawet właśnie miedzy sobą i do dzieci. ja tam się nie obawiam muzułmanów bardziej mnie wkurza że pójdą od razu na socjal i będą żyć z moich podatków. dlatego chyba za dwa lata na wyborach Angela nie dostanie mojego głosu :p

Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 16:01   #678
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Scarlett, ach gdybyś mogła mi oddać nadmiar ależ by było fajnie! 😉
Spoko, ale bierz z 4 rozmiary co najmniej

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-11, 16:06   #679
scarlett26
Zakorzenienie

Takie cos mamy, Z bardzo lubi, na poczatku się wkurzała, teraz potrafi ułożyć większość rybek. Przyjemna, drewniana gra/zabawka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg image.jpg (107,8 KB, 17 załadowań)

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-11, 16:07   #680
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
bardziej mnie wkurza że pójdą od razu na socjal i będą żyć z moich podatków. dlatego chyba za dwa lata na wyborach Angela nie dostanie mojego głosu :p
wrozenie z fusow czy kuli?
Rozumiem, ze pracujesz na etat i placisz podatki

Dragusia masz obywatelstwo niemieckie?

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2015-09-11 o 16:08
Stary 2015-09-11, 16:13   #681
jolanT
Zadomowienie

Cytat:
Jola, z tego co wiem to jeszcze długo może być mleko.
A Pani Ewa z przedszkola jest bardzo miła, to fakt 
Cytat:
Napisane przez scarlett26 Pokaż wiadomość
Możliwe, mi ponad rok leciało po skończeniu - a jak byłam na usg piersi to lekarka mówiła, ze zdarzają jej sie pacjentki, ze nawet kilka lat leci - i wykluczone są wszystkie problemy hormonalne, guzy przysadki itd.
myślałam że mi się wydawało ale naciskam i leci..
chcę w tym miesiącu zrobić usg piersi, mam nadzieję, że wszystko w porządku będzie..

Cytat:
Jola gratulacje Ciociu
dziękuję

Cytat:
co budzi w Tobie strach?

tak mysle, czy Niemcy tez odczuwali strach jak na przestrzeni wielu lat przyjeli wielu uchodzcow/emigrantow z Wloch/Grecji/Rosji/Polski/krajow balkanskich/Afryki itd - (statystycznie z 2013 roku) Niemcow jest 80%, okolo 9% to emigranci z dokumentami innych narodowosci, 11% Niemcy z tlem emigranckim - samych Polakow jest tu ponad pol miliona. Czy Polak emigrant jest tym lepszym emigrantem niz Syryjczyk? Kto to rozstrzyga?

tak, mozliwe, nawet wznowienie laktacji

gratuluje!

JolanT czy Ewa ma kontakt z jezykiem niemieckim, jak u niej z mowa? ciekawi mnie na jakim jest teraz etapie, M. miesza oba jezyki, nie uzywa jeszcze gramatycznych zasad.
napiszę krótko
boję się tego, że wielu z nich nie boi się nikogo/niczego.. są to okrutni ludzie zdolni do wszystkiego..
współczucie miesza się ze strachem.. to wszystko nie zmierza ku dobremu, choć bardzo chciałabym się mylić!

dziękuję za gratulacje

Ewa proste niemieckie słowa łapie i przeplata.. zwierzątka, kolory (te dużo łatwiejsze niż po polsku , zwroty grzecznościowe
ale głównie mówi po polsku
reszta tak jak kiedyś pisałam- do nauki w przedszkolu
(ja i tż nie znamy języka niemieckiego w takim stopniu, żeby nauczać nasze dzieci)

Cytat:
[/COLOR]No i pochwalę się jeszcze, że tym razem nie glodze dziecka Mała rośnie jak na drożdżach. Waży już 4900g i ma 62cm czyli 2 kg i 8 cm w 2 miesiące
super, rośnie dziewczyna! :brawo:

Cytat:
ehehe ja zawsze z takim nastawieniem jadę do rodziców/teściów a potem mam dość SWOJEGO nacieszenia się ich towarzystwem. Mieszkam poza domem 12 lat i mi z tym dobrze
ja po 2 tyg na wakacjach miałam dosyć.. wszędzie dobrze ale w swoim domu najlepiej

29.04.2015
OLAF !

http://fajnamama.pl/suwaczki/yvpga7q.png
jolanT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 16:17   #682
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
myślałam że mi się wydawało ale naciskam i leci..
chcę w tym miesiącu zrobić usg piersi, mam nadzieję, że wszystko w porządku będzie..

dziękuję

napiszę krótko
boję się tego, że wielu z nich nie boi się nikogo/niczego.. są to okrutni ludzie zdolni do wszystkiego..
współczucie miesza się ze strachem.. to wszystko nie zmierza ku dobremu, choć bardzo chciałabym się mylić!

dziękuję za gratulacje

Ewa proste niemieckie słowa łapie i przeplata.. zwierzątka, kolory (te dużo łatwiejsze niż po polsku , zwroty grzecznościowe
ale głównie mówi po polsku
reszta tak jak kiedyś pisałam- do nauki w przedszkolu
(ja i tż nie znamy języka niemieckiego w takim stopniu, żeby nauczać nasze dzieci)

super, rośnie dziewczyna! :brawo:

ja po 2 tyg na wakacjach miałam dosyć.. wszędzie dobrze ale w swoim domu najlepiej
A ile nie karmisz? Pewnie masz nadal podwyższona prolaktynę i trochę leci.

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-11, 16:48   #683
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
hej!

dziewczyny'
możliwe, że po skonczonym kp po jakimś czasie leci mleko?
Nie karmię już 14 miesięcy a jak przycisnę sutka to kropla leci...
Cytat:

Klementyna ale Kacper charczal tylko w nocy i nie miał zadnych innych objawów zanim pojawił się ten katar po 3 tygodniach?

D
Żeby Cię nie okłamac, to po powrocie do domu po 2 dniach zaczeło sie chrumkanie (miał ok 10dni) podczas snu szczególnie w nosie furczało, bylismy u lekarza 3 raz- za każdym razem osłuchowo czysto, potem troszke takie lekkie charczenie sie pojawiło jeszcze i lekarka powiedziała, ze u noworodka na zimne trzeba dmuchać i na wszelk iwypadek dała skierowanie do szpitala na prześwietlenie, a tam...naciek wyszeł- "bezobjawowe zapalenie płuc"- przez cała hospitalizacje osłuchowo było czysto....

Kacper chodzi też z dyżurującym misiem "dużym Lulkiem" (jest też mały Lulek;p). Jak go odbieram zawsze ma go pod pachą, chociaz w tamtym tyg z tżtem zostawili go na wekeend- opamietał się w niedziele i troche jojczenia było
CHyba już mówiłam, ale ogólnie na razie jesteśmy bardzo zadowoleni z przedszkola. Kacper chętnie chodzi, nie płacze, opowiada co było, śpiewa, tańczy itp. W złobku tego nie było- mało było zajęć zorganizowanych- duzo czysto pielegnacyjno- opiekuńczych. Tu widze, ze się rozwija i przestał się zrywać w nocy...oby nie zapeszyć

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Kacprowi sie dzis urodził wujek (cioteczny) 3600 i 58cm 2 godziny porodu i zero pęknieć i rozcięć....ale to już tzrecie więc może łatwiej
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 17:30   #684
BYou
MBZ♥

Moderna najpierw płynęliśmy po jeziorze Jamno, a potem już rejs morski
A jak te książeczki w środku z tekstem? Zoś teraz chce żeby było dużo literekwięc opowiadania/książeczki dłuższe.

Monicca mamy tą marchewkę-jak dla mnie mało gadającaale Zosiek się cieszy

Scarlett o jakim serialu piszesz? bo te moje z tvp albo polsat
Mam koleżankę po korekcie brzucha i piersi i bardziej wg Niej boli brzuch:/

Jola w przedszkolu szybko Ewa załapiemoja przyjaciółka mieszka w Niemczech i jak posłała Laurę do przedszkola to po krótkim czasie prosiła Ją żeby wolniej mówiła

Pani łaj krokodyl nie? ZOsiek swojego ubóstwia-dorwany w tkmaxie-pierwotnie miał zabawką dla piecha

Sorce ja nie mogę marudzićmi dobrze u Rodzicówczasem muszę policzyć do 10 ale łezkę ronię jak się pakujemychoć przyznaję, że razem bym nie chciała mieszkać ale bliżej już tak

Klementyna gratulacje

Despa jak Dziewczyny?

BYou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 17:55   #685
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Moderna najpierw płynęliśmy po jeziorze Jamno, a potem już rejs morski
A jak te książeczki w środku z tekstem? Zoś teraz chce żeby było dużo literekwięc opowiadania/książeczki dłuższe.

Monicca mamy tą marchewkę-jak dla mnie mało gadającaale Zosiek się cieszy

Scarlett o jakim serialu piszesz? bo te moje z tvp albo polsat
Mam koleżankę po korekcie brzucha i piersi i bardziej wg Niej boli brzuch:/

Jola w przedszkolu szybko Ewa załapiemoja przyjaciółka mieszka w Niemczech i jak posłała Laurę do przedszkola to po krótkim czasie prosiła Ją żeby wolniej mówiła

Pani łaj krokodyl nie? ZOsiek swojego ubóstwia-dorwany w tkmaxie-pierwotnie miał zabawką dla piecha

Sorce ja nie mogę marudzićmi dobrze u Rodzicówczasem muszę policzyć do 10 ale łezkę ronię jak się pakujemychoć przyznaję, że razem bym nie chciała mieszkać ale bliżej już tak

Klementyna gratulacje

Despa jak Dziewczyny?

"Dorota cię urządzi"

- 45/2019 (9833 strony)
Stary 2015-09-11, 18:08   #686
BYou
MBZ♥

Aaa ja pisałam o pierwszym odcinku: http://player.pl/programy-online/dor...E01,53863.html
on miał premierę w sobotę.

Stary 2015-09-11, 18:18   #687
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa ja pisałam o pierwszym odcinku: http://player.pl/programy-online/dor...E01,53863.html
on miał premierę w sobotę.
No ja o tym samym - wczoraj wieczorem oglądałam na TVN style i miał napisy premiera, na playerze był niedostępny - dziwne...

- 45/2019 (9833 strony)

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-09-11, 18:31   #688
BYou
MBZ♥

Spiseq

Stary 2015-09-11, 20:37   #689
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Panika polecam gre: skaczace malpki- dla Emilii raj.

Sorce- decyzja podjeta? Gratki

Ja dzis zdycham, od 4 rano migrena z rzyganskiem. Masakra totalna a w robocie byc musialam, bo dzis byl nieodwracalny termin oddania - ustalony jak poszlam na urlop. Gdyby nie to dzien spedzilabym nad kiblem w domu, ech...Atmosfera ciezka w tym tygodniu, duzo plot, checi zmian nitkoniecznie dla nas dobrych, wypieranie sie, wizytacja....a jeszcze na 18 do s koly na zebranie lecialam.

BYou moje dziewczyny ok. Emila odkryla swoj fantastyczny glos i jak cos chce to sie drze, zaciska piesci i jeszcze pluje. A porem chrypi jak zul i pokasluje. Jak sie nie drze nie kaszle- mozna tak se stargac gardlo?
Oliwia zaczela, na razie jest spoko ale pilnuje jej i ona na szczescie tez. Wakacyjna utrata przytomnosci ją ocucila ciut.
despa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-11, 20:49   #690
Demeter
Wtajemniczenie

GG do Demeter

Cytat:
zapytałam i zostałam potraktowana jak ciemna podfruwajka neurolożka wyszła za mną na korytarz i krzyczała rehabilitantce, że trzeba mnie uświadomić o "rozwoju ilościowym" i "rozwoju jakościowym" i o "ideomotoryce":b rzydal: (czyt. dać mi kserówkę).
Ja to wszystko wiem. Tyle, że u T. to było łatwiejsze w realizacji. Olusia się podnosi w leżaczku (nie sadzać ), a jak się podnosi u nas na kolanach to a) nie trzymać na kolanach, b) jeśli już musi być na tych kolanach to utrudniać, by ćwiczyła mięśnie brzucha, ale nie siadała z takiej pozycji.
No i to co sama wiem: podłoga, podłoga i jeszcze raz podłoga.

Zuzia starsza, więc u Ciebie nie ma takiej patologii jak w naszym przypadku
Nieźle
Demeter jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości