|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#691 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Prezentacja maturalna
Cytat:
Mi nauczycielka od polskiego powiedziala zeby wziac Romeo i Julia, Tristan i Izolda bo mam taki sam temat |
|
![]() ![]() |
![]() |
#692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#693 |
Zakorzenienie
|
Poza tym "Romeo i Julia" to poziom gimnazjum więc może jednak warto iść w innym kierunku.
|
![]() ![]() |
![]() |
#694 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#695 |
Zakorzenienie
|
Ja mam temat o motywie biesiady, uczty, wieczerzy w literaturze.
Gdzieś mi się ta kartka z tematami zapodziała :| Nie wiecie czy temat można jeszcze zmienić jak się składa ostateczną deklarację? |
![]() ![]() |
![]() |
#696 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#697 |
Zakorzenienie
|
No, ja wzięłam pierwszy lepszy, bo nagle nas pogonili z tymi deklaracjami, i trzeba było je tydzień wcześniej oddać. A że ja na ostatnią chwilę robię all to mam jaki mam temat
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#698 |
Zadomowienie
|
Wiesz co ja niby myślałam sobie kilka dni, ale wtedy wydawał mi się prosty i przyjemny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#699 |
Wtajemniczenie
|
Miałam temat " Średniowieczny danse macabre jako motyw literacki i malarski" więc jakby ktoś szukał podpowiedzi odnośnie tego motywu to zapraszam.
![]()
#700 |
Zakorzenienie
|
ja miałam coś o idei bohatera, który o nią walczy na przekroju różnych epok, więc jeśli ma ktoś taki temat, to również mogę służyć pomocą
![]()
![]() |
#701 |
Zakorzenienie
|
No niby tak, ale poczytałam o tych 'Sztuczkach' i przy nich zostanę. Niech się reszta paść idzie. I szukam dalej o.O
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#702 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mój temat to "Różne źródła współczesnej polskiej frazeologii, omów analizując wybrane przykłady z tekstów literackich, publicystycznych i języka potocznego" I tu mam problem, znacie może jakąś dobrą książkę gdzie jest wybitnie dużo frazeologizmów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#703 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny
![]() Moj temat to : "Życie w społeczeństwie - przekleństwo czy wygoda?" Co do lektur to myślałam o - Ludziach bezdomnych -Tomasz Judym - Chlopach - Maciej Boryna i stara Agata - Lalka - Wokulski i Izabela - Granica (jeszcze nie przerabialam ale czytalam streszczenie i mysle ze moglaby sie nadawac) I jeszcze jakie inne lektury mogłyby pasowac do tego tematu? Mialam koncepcje zeby z jednej ksiazki przedstawic osobe dla ktorej zycie w spoleczenstwie bylo wygoda i jedna dla której było przekleństwem. Moze macie jakies inne koncepcje na ten temat? Kazda udzielona pomoc jest przydatna i na wage złota ![]() I jeszcze jedno nie mam zupełnie pomysły na teze? Moze jakas z was na nia wpadnie? ![]() Coraz bardziej czuje ze to jest glupi temat i nie dam sobie z nim rady ![]()
#704 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napiszę ci, jakie miałam utwory w mojej prezentacji: - Apokalipsę św. Jana - Dies irae Kasprowicza - Koniec świata Gałczyńskiego - Krzyk ostateczny Broniewskiego - Piosenka o końcu świata Miłosza I wzięłam drzeworyt Durera Czterej jeźdźcy apokalipsy. Na początku byłam trochę przytłoczona tym tematem, nie wiedziałam, co pisać i robić, ale poszło dobrze, temat ciekawy, to i pisze się łatwo ![]() I polecam każdemu maturzyście zrobić jakąś prezentację, ja właśnie miałam multimedialną, bo wtedy ludzie z komisji widzą, że przyłożyłaś się do swojej pracy, poza tym trochę ich to "rozrusza", w końcu takie siedzenie w komisji jest nudne i męczące ![]() bobolinka - ja - jako wielka fanka Przeminęło z wiatrem - sięgnęłabym po tę książkę (przecież nie musisz brać tylko lektur!), pokazała życie Scarlett O'Hary, dla niej to było przekleństwo, była oryginalna i piękna, bardzo trudno było jej żyć w społeczeństwie, w którym nie była akceptowana. Co do tezy: ja wzięłabym właśnie tę, iż jednym było tak, a innym tak, ale poszukaj książek, w których życie w społeczeństwie było przyjemnością. Albo postaw tezę, że życie w społ. było przekleństwem, bo społeczeństwo ogranicza, wsadza do szufladki i każdy próbuje się podporządkować wymaganiom innych. Ale mogłabyś do tego napisać, że bez tego przekleństwa nie mogliby żyć, bo człowiek to zwierzę stadne, musi żyć w społeczeństwie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#705 |
Raczkowanie
|
no ja wybralam Sport w literaturze i w filmie, temat mi bliski, ale pewnie bedzie sajgon z lekturami.. myslalam o mitologii i opisie igrzysk, pozatym 'Wojna futbolowa' Kapuscinskiego i 'druga strona medalu' Rozewicza. Natomiast jesli chodzi o filmy, to srednio mam pomysl.. A w sumie to go nie mam
![]() no i co umiescic w literaturze przedmiotu ![]()
#706 |
Zakorzenienie
|
mmm5 może się przyda
![]() http://film.onet.pl/0,0,1501150,1,600,artykul.html |
![]() ![]() |
![]() |
#707 |
Raczkowanie
|
Mój temat to "Bohater historyczny- jego literackie i plastyczne ujęcie a prawda historyczna"
Myślałam żeby wziąć Nerona na podst Quo Vadis, a jako przykład z malarstwa Księcia Witolda z Bitwy pod Grunwaldem. Potrzebuję jeszcze paru postaci, ale kurczę nikt interesujący nie przychodzi mi do głowy. Moze macie jakieś pomysły? |
![]() ![]() |
![]() |
#708 |
Raczkowanie
|
Charmain, dzięęęęekujęęę
![]() aliqua, może Książę Janusz Radziwiłł jako zdrajca w „Potopie” H. Sienkiewicza? Stefan Czarniecki też w Potopie (jak i na obrazie Kossaka, podobno taki obraz istnieje ;d) no i moze jakas postac z Krzyzakow? (Wladyslaw Jagiello?)
#709 |
Raczkowanie
|
![]()
Jestem w klasie maturalnej i właśnie chciałam rozpocząć pisanie prezentacji maturalnej. Zaczęłam szukać w internecie materiałów ale nic nie ma. Są tylko propozycję kupienia prac ale ja chciałabym napisać ją sama. Tylko, że gdzie mam szukać materiałów do niej temat to szaleni i obłąkani w dramatach szekspira i utworach romantycznych. Zaprezebtuj na wybranych przykładach. Może ktoś zna linki z informacjami na ten temat albo czy w bibliotece znajdę jakiez pomoce naukowe? Proszę o omoc.
|
![]() ![]() |
![]() |
#710 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Prezentacja maturalna z języka polskiego:(
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#711 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego wybrałaś sobie temat którego nie potrafisz samodzielnie opracować ?
![]() |
#712 |
Raczkowanie
|
Umiem go opracować ale nie będę pisała sama czy ja ci wyglądam na jakąś dziennikarkę albo tego typu osobę musze mieć jakieś ściągi opracowania na głowę nie upadałam żeby sama z siebie pisać a potem nie zdać. Jak mi nie możesz pomóc lepiej nic nie pisz....
|
![]() ![]() |
![]() |
#713 |
Raczkowanie
|
polipolipoli jeżeli chcesz zwalić wszystko z opracowan i nie wlozysz w to ani troszke wlasnej inwencji tworczej to polegniesz na pytaniach do tematu. musisz znac teksty na ktorych bedziesz pracowac. a z twojej wypowiedzi wynika ze wogole nie wiesz co masz napisac i o czym i chcesz to zrobic szybko i bezbolesnie spisujac wszystko z opracowac. cool
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem skąd jesteś, ale biblioteki uniwersyteckie np. Biblioteka Uniwersytetu Warszawskiego to kopalnia materiałów do takiej pracy ![]() wiem, bo sama tam znalazłam materiały do napisania pracy i zbyt dużo czasu mi to nie zajęło a efekt był bardzo dobry ![]()
![]() |
#715 |
Wtajemniczenie
|
witam
![]() mój temat: "omów rzeczywistość PRL-u na przykładach literatury i kinematografii" .. ![]() mam tylko nadzieję, że pytania egzaminujących nie będą stricte historyczne, chociaż można się tego pewnie spodziewać.
![]() |
#716 |
Zadomowienie
|
Zastanów się najpierw z jakii książkami chcesz pracować i z którymi bohaterami. Następnie wybierz fragmenty z tych książek, w których są ci waśnie bohaterowie. Na podstawie i opracowań zacznij pisać prace. Zawsze możesz się spytać nauczycielki i ona na pewno Ci pomoże. Radze coś wiedzieć o książkach bo mogą cie zagiąć pytania na maturze.
|
![]() ![]() |
![]() |
#717 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyno, zachowujesz się tak, jak gdybyś tylko Ty miała robić tę prezentacje i jakby to było coś mega niewykonalnego. Bez przesady, to tylko 15 minut. Nawet nie zdąży człowiek się rozgadać.
Egzaminatorzy nie są głupkami, widzą, kto pisał prezentację sam, a kto na podstawie ściąga.pl . Nie musisz być dziennikarzem, żeby napisać - a właściwie zrobić - prezentację. Gdyby to było trudne, nie musielibyśmy tego zrobić. |
![]() ![]() |
![]() |
#718 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Czyli myslisz zeby opowiedziec sie tylko za jedną stroną? Czyli ze zycie w spoleczenstwie jest przeklenstwen? i kontynuowac to dlaczego? podac bohaterow dla ktorych zycie w spoleczenstwie bylo przeklanstwem Czy o wygodzie tez powiedziec? Co do tych wygodnickich to myslalam nad Maciejem Boryną i Izabelą Łęcką Dziekuje za propozycje lektury oraz teze napewno sie przyda ![]()
![]() |
#719 |
Raczkowanie
|
Sorki przez pomylke wyslalam wiadomosc 2 razy
![]()
" Nigdy nie pozwól by strach przed działaniem wykluczył Cię z gry " ![]() Edytowane przez bobolinka Czas edycji: 2008-10-18 o 14:25 Powód: wiadomosc wyslana 2 razy bląd w komputerze |
![]() ![]() |
![]() |
#720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przede wszystkim w bibliotece ![]() ![]() Łączę z wątkiem, który dotyczy prezentacji maturalnych ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:31.