|
|
#691 |
|
Joanna Małgorzata
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
Primciu ale masz gości hihi oni sobie poczekają hihi Co to za goszczenie sie po nocy w domku z małym dzieckiem U nas goście cywilizowani przychodzą o normalnych godzinach i po pół godzince dyskretnie znikają
Nie zazdroszczę wam dziewczynki Martka zarygluj drzwi i wywieś kartkę nikogo nie ma w domu Mój Mikuś teraz smacznie śpi a w nocy pewnie będzie buszował :-( ale przecież nie obudzę go bezczelnie nic na noc trza może będzie uzbroić ię w jakąś lekturkę a może pracę z historii skończę. Była u mnie położna i kazała mi bez wietrzenia jutro z Mikusiem iść na spacer a mi to pasuje i jutro pierwszy spacerek po Norbisia do przedszkola Spokojnej przespanej nocki wam życzę
|
#692 |
|
Raczkowanie
|
Ineczko. coś z Twoim suwaczkiem nie tak. Jest napisane, że do narodzina zostało.....5 miesięcy.
Chyba, że ja się nie znam
|
#693 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na prawdę wiem,co mozesz przezywać... jeszcze tydzień temu jak ona płakała, to ja z nią razem, teraz juz jakby "przyzwyczaiłam" sie do tego krzyku, staram sie to przeczekać robiąc cuda na kiju, żeby tak nie cierpiała. Cytat:
Cytat:
pod koniec tygodnia i tak czeka nas wizyta w przychodni, także pierwszy mini spacerek sie na pewno odbędzie czy któras mama dziewczynki robiła już badanie moczu? ja od paru dni walczę, żeby do tego specjalnego woreczka siusiu mała zrobiła i nie udaje mi sie jak wam się to udawało? - może ten woreczek źle przyklejam - już sama nie wiem i powiedzcie,czy musi to być mocz z nocy lub rana jak u dorosłego? bo najpierw wydawało mi się,ze niekoniecznie a ostatnio jak połozna była to mówiła,ze z nocy albo z rana i juz sama nie wiem... przeciez dziecko je i tak całą dobe prawie na okrągło..
|
|
#694 |
|
Rozeznanie
|
Wow
tylko troszke krzyku w ciagu dnia, ale to bylo do zniesienia A teraz zgadnijcie co robi???? Tak smacznie spi w swoim lozeczku i mam nadzieje, ze juz z kazdym dniem bedzie coraz lepiej Medusia Nathaniel przybiera na wadze wiec nie martwie sie o pokarm. To na pewno kolki, dzisiaj juz jest lepiej. Jak zaczyna mocno plakac to podaje mu herbatke koperkowa a jak wpada w szal no to w ruch idzie plantex albo przystawiam do cyca No i wciaz przed kazdym pokarmem podajemy infacol. Moze ta cala mieszanka w koncu pomogla ![]() Dziewczyny jak u was z powrotem do wagi sprzed ciazy??? Mi zostalo jeszcze tylko 5 kg do zrzucenia ![]() Milej nocki wszystkim zycze, mam nadzieje ze moja bedzie spokojna
|
#695 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, przesadziłam
![]() Żeby w miarę dobrze funkcjonować wypiłam 2 mocne kawy( a kaw z reguły nie piję). No i teraz mam: Jaśko śpi a ja nie wiem co ze sobą zrobić ![]() Załączam fotkę. Jakość słaba, niestety aparatu już nie mamy( Adrian popsuł). |
|
|
|
#696 |
|
Joanna Małgorzata
|
dzieńdoberek dziewuszki i maluszki
Kuseczko to sobie faktycznie narobiłaś z tą kawą ale najlepsze jest to że Jasio śpi. fakt że nasz pokarm z tą kawą dotrze dopiero po 8-10 godzinach do dziubków naszych pociecha w tedy to może i on nie pośpi:-( Jaśko jest sliczny . Ja nie mam aparatu i nie mam jak pstrykać zdjęć ![]() Bubbelku mi zostało jakieś 6kg we wszystkie ciuchy nie mieszczę się w biodrach no i w biuście. Na święta kupiłam sobie spódniczkę w rozm L a w domku mam same M. Binguś mi położna powiedziała tak, że zamiast werandowania mam ubrać dziecko i iść na spacerek nawet na godzinkę Fakt że u mnie są plusowe temperatury nie wiem jak u Ciebie Medusia masz rację ze z suwaczkiem jest coś nie tak zaraz zmienię Dziękuję zapomniałam o nim Co kupujecie naszym Mikołajkom pod choinkę? Miłego dzionka wam życzę
|
#697 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
ale macie z tymi odwiedzinami ![]() u nas narazie spokój, każdy czeka na "pozwolenie" ![]() pierwszego dnia po powrocie ze szpitala przylazła moja babica, schorowana, cierpiąca ale na 4 piętro się wdrapała bez problemu. Przyszła i siedziała sobie, myslała, że bede wokół niej skakać i ja może zabawiać, a ja nie wiedziałam w co mam ręce wsadzić, po pierwsze niewyspana po piwerwszej nocy w domku po drugie miałam sporo roboty w domku. Babcia widząc, że nikt się nia nie interesuje niedługo sobie poszła.Wczoraj byliśmy u ortopedy dziecięcego. Małgosia naszczęście kimnęła już w samochodzie, ale lekarz narobił jakiegoś opznienia i musieliśmy trochę czekać, na początku Gosia spała, ale w koncu się obudziła. Całe szczęście krzyku nie narobiła, ale za to wieelką kupe,jpierw było słychac głosne prrryyyyyyk i kupa w gociach wylądowała ![]() Nie było czasu na zmiane pieluszki, bo zaraz mieliśmy wchodzić do gabinetu, lekarz pozwolił zdjąc i wyrzucić pieluszkę, potem było badanie z usg stawów biodrowych. Małgosia ma bardzo ładnie wykształcone, ale dostaliśmy jakies zalecenia. Dzień ma spędzać w pozycji na "żabke" a noc na pleckach z odwiedzionymi nogami z rozpiętym pampersem, a na nim połozone 2 pieluchy tertowe złozone w poprzek, nóżko podgięte jak na "żabke" i podparte wałkiem. Wczoraj dalismy soie z tym spokój, od dzis zaczniemy. Ja w ciągu ciązy przytyłam ok 20 kg, po wyjsciu ze szpitala było już mniej o 12 kg, teraz juz jest - 15kg. Czyli zostało jeszcze jakieś 5 ale przydałoby się nawet troszkę wiecej ![]() Muszę zmykać bo Gosia się budzi. Narazie pa |
|
|
|
#698 |
|
Zakorzenienie
|
A nas dzis czeka wyprawa do jakiegos centrum handlowego, bo musze jeszcze TZtowi kupic prezent pod choinke... Na spacery chodzimy w zasadzie od pierwszego tygodnia, po prostu jak jest chlodniej lub wieje, to bardziej Pchelke opatulam. Ostatnio tez ja troche kolki meczyly (i rozne grymasy). Mam nadzieje, ze zakupy wplyna na nia tak jak zawsze - bedzie spala jak aniolek ![]() Dziewczyny, jak tam przygotowania do swiat?? Ja w tym roku robie tylko kluski z makiem, rybke w galarecie i na goraco i moze pierozki z grzybami. Ciast wcale, bo 1. ostatnio mi nie wychodza 2. zarowno mi jak i TZtowi dobrze zrobi ograniczenie lakoci ...no moze tylko malego makowca ![]() W domu balagan, a mi sie straaasznie nie chce sprzatac Powiedzmy, ze uzyje Hanki jako wymowki - no bo przeciez majac male dziecko nie ma czasu na swiateczne porzadki
|
#699 |
|
Joanna Małgorzata
|
ja w tym roku w domu nic nie robię oprócz ubrania choinki i zrobienia pasztetu z królika i kupienia jakiś wędlinek i takich tam
po1 nie będzie nas w domku po2. ja i tak nic nie mogę jeśc więc mąż stwierdził że on się naje u rodziców jednych i drugich a co do porządków to Mikołaj będzie dobrą wymówką
|
#700 |
|
Zadomowienie
|
Ineczko ale ja karmię z butli
![]() Ja z kolei gotować nie umiem i nie lubię, w tym przypadku zawsze wyręcza mnie mama, ale kiedyś w końcu będę musiała się nauczyć ![]() Natomiast za porządki się wzięłam, dzielny zuch ze mnie Kanapy poprane, Adriana pokój wysprzątany, dziś będziemy prać wykładziny, na jutro zostawię sobie łazienki.hmmm...Nawet się wyspałam
|
|
|
|
#701 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja nic nie robię ![]() Dom wysprzątany, bo nowy. Na święta rodzice nas zaprosili i mam przykaz nic nie robić, pewnie nam jeszcze trochę jedzonka dadzą |
||
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#702 |
|
Zadomowienie
|
primavero czy to Ty miałaś tą książkę "język niemowląt"? Być może przekręciłam tytuł, nie pamiętam go dokładnie ale mam nadzieję, że wiesz o co mi chodzi
|
|
|
|
#703 |
|
Zadomowienie
|
Widzę że nie tylko ja się męczę. Ja rozumiem że każdy chce z małym troszkę posiedzieć, ale dlaczego nikt nie pomyśli o tym że ja w domu muszę zrobić to co zwykle plus opieka nad małym a o całej nocy snu już dawno zapomniałam.
A na święta raczej nic nie planuje, głównie ze względu na brak czasu i tą okropną dietę. Bigosik jest zamrożony, zrobiony jeszcze z małym w brzuszku, to mąż sobie wciągnie. A dla mnie może jakaś szyneczka w galaretce. Zreszt a nie planuję siedzenia w domu, teraz ja wszystkich odwiedzę ![]() Ja w ciąży przytyłam 12 kilo, przy porodzie poszło 7, teraz zostały 3. Wchodzę w dwie pary spodni sprzed ciąży (były ciut większe niż trzeba). A czy ta nasza dieta przewiduje szpinak? Bo ja uwielbiam a nie wiem czy mogę. A serki camemberg (nie wiem jak się pisze dokładnie ). W ciąży nie można a tak mi ich brakuje MoZe dzisiaj w końcu na spacer wyjdę
|
#704 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, czy mleko w piersi moze sie w jakis sposob zepsuc???!!
![]() Ostatnie 3 dni baaaardzo duzo ja karmilam. A raczej dlugo - wisiala na mnie po nizlych kilka godzin dziennie, albo ona nagle potrzebowala wiecej, albo ja mialam nagle za malo. Wlasnie sciagam pokarm, Mala nie jadla z tej piersi od ponad 3 godzin. I mleko nie jest mleczne, tylko takie wodniste. Nie bylo tak od jakis 5 tygodni!
|
#705 |
|
Zadomowienie
|
szperr piersi to" miejsce jałowe", więc mleczko nie może w żaden sposób się zepsuć .Może po prostu zmieniło konstystencje, bo np. piłaś dużo płynów. Zresztą pokarm się zmienia na potrzeby dziecka
Tyle co wiem na ten temat, bo sama z cyca nie karmię
|
|
|
|
#706 | |
|
Joanna Małgorzata
|
Cytat:
|
|
#707 |
|
Zakorzenienie
|
ufff... juz sie samo wyjasnilo
![]() To chyba bylo mleko pierwszej fazy, tylko duuuzo wiecej go bylo niz zawsze, jakies min. 60ml samego polprzezroczystego.. Maly glodomorek niezle mi podkrecil laktacje, sciagnelam 250ml z jednaj piersi i jeszcze bym mogla ![]() ![]()
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
Wlasnie zdalam sobie sprawe, ze przez zaniedbanie pozbawiam Was cudnego widoku mojej rozesmianej pchelki
![]() ![]() ![]() ![]()
|
#709 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie była u mnie położna - ale super kobieta. Pokazała sposoby przystawiania do piersi, szybkiego odbijania i ogólnie mnóstwo przydatnych rzeczy o karmieniu, przewijaniu i dziecku
![]() Celko - ona pracuje w poradni laktacyjnej z Glinianej, dała mi do siebie komórkę i maila, kazała dzwonić i pisać w razie jakichkolwiek wątpliwości, czy to święta czy noc. Może dać ci do niej namiary - może pomoże w waszych kłopotach? Ona jest z Wrocłąwia. kuseczko - mam książkę,, daj @ na PW |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#710 |
|
Zadomowienie
|
primavera - byla u ciebie moze p.Jadwiga Wolna?
|
|
|
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#712 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny - czy smarujecie i czym smarujecie buźki w taką pogodę?
my po pierwszym spacerku ![]() Zapomniałam spytać położnej o buzię i w sumie niczym nie smarowałam, bo mam tylko krem nawilżający... |
|
|
|
#713 |
|
Zakorzenienie
|
ja mam jakiś krem Hippa,ale jeszcze nie smarowałam
![]() na święta zrobiłam tylko dekorację mieszkania ![]() sprzątamy na bierząco-bo ciągle ktoś się wprasza albo położna albo jeszcze ktoś ![]() ogólnie też mnie trochę męczą te pielgrzymki,ale na szczęście długo nie siedzą ![]() a mała jakaś marudna się zrobiła Bubbelku-nie wiem czy sobie nie podamy rąk w kolkach
|
|
|
|
#714 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie kochane mamuśki, miałam napisać w niedzielę, ale nie dałam rady. Dziękujemy wszystkim za trzymane kciuki i dobre słowa bardzo się nam przydały
) na brzuszku i widzę, że to mu sprawia przyjemność i ulgę. No to chyba na tyle wypracowania mam nadzieję, że już teraz uda mi się być z Wami na bieżąco.
|
#715 |
|
Zadomowienie
|
Kupiliśmy cosik dla Jaśka
http://www.fisherpriceshop.co.uk/fis...ams_swing.html
|
|
|
|
#716 |
|
Zakorzenienie
|
Misia-dobrze,że piszesz wszystko w szczegółach-przynajmniej mnie uczuliło na pewne sprawy i będę czujniejsza
dobrze,że już jesteście w domku,choć wrażeń mieliście sporo i masz rację,że trzeba słuchać swojego instynktu Kuseczko-ale wypasiony leżaczek,super ![]() a Jaśko fajny i wesoły chłopak Szperr-pchełka cudowna też czekam na świadome usmiechy Zuzka choć te nieświadome i tak mnie rozbrajają |
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
primavera - nie wiem czy czytalas te porady jakie zlecila mi pani z poradni laktacyjnej ale to byla wlasnie ONA (E. Lech)
NO to jestem w szoku ze Ci sie spodobala. Nie dosc ze zaplacilam (czytaj zmarnowalam) 60zl to ta wizyta niewiele mi pomogla.Ja buzke smaruje kremem Nivea na kazda pogode. Wczoraj wyszlismy z mezem na wieczor (impreza firmowa) i zostawilam malemu mleko. Przyszlam i jeszcze spal, wiec jak sie obudzil to mu dalam (80ml) ale strasznie plakal, wiec przystawilam jeszcze do cyca. Oproznil calego A zawsze mu daje tylko jednego cyca. Wiec nie wiem ile zjadl (180ml??)misia - moj Adas sie tez okropnie prezy. Tez dawalam Debridat - moim skormnym zdaniem NIC nie pomogl. Ja dawalam przed posilkiem strzykawka (palec w buzi, strzykawka w kaciku us) i maly zajadal ze smakiem. dzis bylismy na USG brzucha - maly ma mnostwo gazow w brzuchu. Taka jest diagnoza....Tylko co ja mam z tym zrobic jak herbatki koperkowe, debridat, bobotic, esputicon, dicoflor - nic nie pomoglo... CO do swiat t obeda w tym roku u mnie, ale sobie zastzreglam ze to nie my przygotowujemy tylko rodzice a my dajemy mieszkanie A nie mam pojecia co bede mogla jesc (moze rybe w warzywach?).Dziewczyny czy jak mrozicie mleko i rozmrazacie to ono potem sie tak odstaje? Tak jakby grudki biale tluszczu... Czy to znaczy ze sie popsulo? szperr - no to masz niezla produkcje... Co do wagi - to 2-3 tygodnie po porodzie zostalo mi 2 kilo i juz tak mam... Figura oczywiscie nie ta - nie meiszcze sie w zadne spodnie (no chyba ze z czasow kiedy nosilam rozmiar albo dwa wieksze) EDIT: ale mnie gardlo boli
Edytowane przez celka2000 Czas edycji: 2007-12-18 o 18:09 |
|
|
|
#718 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Faktem jest, że ja nie miałam (czy nie mam - na razie przynajmniej) jakichś problemów z karmieniem, ale ona pokazała mi różne pozycje karmienia (korygowała ewentualne nieprawidłowości), wytłumaczyła rózne wątpliwości (z odbijaniem, kolkami itp) i była ogólnie bardzo pomocna i miła. Dała do siebie kom i kazałą dzwonić w razie jakichkolwiek wątppliwości czy pytań. U mnie była za darmo, bo ona jest moją położną srodowiskową. |
|
|
|
|
#719 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Mleko to emulsja, oznacza to, że jak je piersi kobiece produkują, to tłuszcz w nim zawarty jest, no właśnie jak napiszę w stanie dyspersji, to nikt nie będzie wiedzieć o co chodzi... powiedzmy rozpuszczony (choć to duże uproszczenie ). W momencie, kiedy mleko schładzamy tłuszcz się oddziela od mleka (dokładnie jak tłuszcz krzepnie na powierzchni, np. zupy). Choć właśnie te na pozór sytuacje podobne są odmienne, bo tłuszcz w zupie zawsze oddziela się (jak jest w stanie płynnym) od zupy, a w mleku normalnie nic nie widać, że coś pływa. Ta emulsja to tylko taki stan przejściowy i bardzo łatwo zaburzyć tę równowagę nieoddzielania tłuszczu od reszty. W momencie schładzania mleka, właśnie ta równowaga jest zniszczona i już nie ma szans na powrócenie do stanu wcześniejszego.
|
|
|
|
|
#720 |
|
Rozeznanie
|
szperrr Hania jest prześliczna
Do mnie przyjechali rodzice, pomagaja przy Oskarze, pokazują triki przy kąpaniu, gimnastykę itd ... okazało się że miał odparzona dupkę, a ja tego nie widziałam, bo nie wiem jaki jest prawidłowy kolor... No i powiedzieli też, że mam nie słuchać rad położnych (każda mowi co innego) i od razu lepiej się z tym czuję. Oskar ma prawie trzy tygodnie. Waży 4390, a waga urodzeniowa byla 3405, więc rośnie chłopak jak na drożdżach ![]() My kupujemy na gwiazdkę mate edukacyjną. Od dziadkow dostanie karuzelę do łóżeczka. Ostatnio codziennie koło 16 zaczyna mi płakać, marudzi, ulge przynosi jedynie wiszenie na moim ramieniu - przerzucam go jak worek, wtedy stęka ale potrafi tak zasnąć. Przy próbie połozenia do łóżeczka zaczyna plakać i robi sie czerwony... obawiam się że to kolka. Ale z drugiej strony nie ma takich ataków histerii. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:52.

Nie zazdroszczę wam dziewczynki
i wywieś kartkę nikogo nie ma w domu 
Chyba, że ja się nie znam

Na kolke nic nie pomaga, on nie spi bo budzi sie z wrzaskiem, ja nie spie, maz tez i babcia to juz wcale.
a ty wyje i na rekach i nie uspokoisz go
Szkoda jest mi go bardzo, tak sie meczy 

pod koniec tygodnia i tak czeka nas wizyta w przychodni, także pierwszy mini spacerek sie na pewno odbędzie 
No i wciaz przed kazdym pokarmem podajemy infacol. Moze ta cala mieszanka w koncu pomogla