|
|
#691 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Dieta paleo.
Cytat:
Też z rana jajo przeważnie, do pracy sałatka (u mnie jeszcze obiad - mięcho z warzywami). Potem też orzechy i mięso lub ryba z warzywami na kolację. Ja mam ten problem, że lubię zjeść na mieście więc tak mniej więcej raz w tygodniu sobie pozwalam. Ziemniaki są kwestią kontrowersyjną, ja jestem na paleo niskowęglowodanowym i niskoskrobiowym, więc ziemniaków, gotowanej marchewki, kukurydzy, groszku (wszystko z tych tańszych ) nie jem. Dodatkowo staram się urozmaicać, nie jeść więcej niż dwa dni pod rząd tego samego, czy to w kwestii mięsa, czy warzyw, czy tłuszczy. Dlatego tanio to nie wychodzi :/ poza tym jem dużo bardzo więc przejadam konkretne pieniądze
|
|
|
#692 |
|
Zakorzenienie
|
Kukurydzy ani groszku i tak nie wolno. Kukurydza to zboże a groszek strączkowe.
|
|
#693 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#694 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może dorzuć troche więcej tłuszczu, jeśli chodzisz głodna. Mi pomogło, i to bardzo. Mam jeszcze pytanie do dziewczyn, które mają problemy z psiankowatymi. Nie tolerujecie całej grupy, czy tylko części? W zagranicznych internetach wyczytałam, że najczęściej nietolerancja dotyczy wszystkich psiankowatych, a u mnie problemem wydaje się być papryka i bakłażan. Nie wiem, czy to kwestia alkaloidów, czy np. większej ilości błonnika niż w pomidorach i ziemniakach.
|
|
|
#695 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do warzyw psiankowatych - też spotkałam się z opinią, że jeśli jeden produkt wywołuje dolegliwości to wszystkie inne z grupy też będą. Ja po ziemniakach i pomidorach czuję się źle, natomiast bakłażan w ogóle mi nie szkodzi, dziwne Odstawiłam go jednak, z nadzieją, że jak jelita mi się wyleczą to do niego powrócę, bo go uwielbiam.
|
|
|
#696 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Generalnie chodziło mi o dorzucenie tłuszczu bezpośrednio do posiłku, ale skoro nie odmawiasz sobie tłuszczy, to do gotowania pewnie też nie ![]() Ja też się przymierzam do protokołu auto, bo stres niestety odbił się na moim trawieniu i kompozycji ciała
|
|
|
#697 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc mam wrażenie, że to warzywo, które z psiankowatych od razu sprawia kłopoty już po przełknięciu w sumie. Ziemniaków nienawidzę od dziecka, jak byłam dzieckiem to mnie od nich mdliło, potem nauczyłam się jeść od czasu do czasu. Zdecydowanie rzecz, której na paleo nie brakuje mi ani trochę. Nie mam pojęcia czy i jak mi szkodzą, ale to możliwe. Pomidory - zawsze lubiłam, ale faktem jest, że chyba wywoływały sensacje, kiedyś myślałam, że to przez to że są kwaśne. Co do bakłażanów to zapomniałam, że to psiankowate i mam mi latem zrobiła pyszną potrawę z bakłażanów, oczywiście od razu sensacje... Coś mnie tknęło i sprawdziłam w necie, że bakłażany są psiankowate... Na drugi raz zrobiłyśmy tę samą potrawę z cukinią zamiast bakłażana i było ok.Więc imho chyba jednak cała grupa.
|
|
|
#698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mogę żyć bez psiankowatych, ale pomidorów byłoby mi trochę szkoda. Przetestuję za jakiś czas, ale chyba już wiem, jaki będzie wynik. Niedługo będę jeść tylko marchew, mięso i banany. Szkoda, że od kokosa i masła mięśnie nie rosną
|
|
|
#699 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
|
|
|
#700 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do głodu - po ponad roku na paleo nadal trudno mi się najeść. Teoretycznie stek powinien "leżeć" sobie w żołądku, u mnie znika po godzinie - dwóch. Często dojadam orzechami, bo inaczej nie czuję się pełna. No i często śni mi się, że objadam się ciastkami, cukierkami, a potem przypomina mi się "o cholera! nie mogę!"
|
|
|
#701 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja np. nie wierzę, żebym kiedykolwiek mogła być najedzona jedząc jeden lub dwa posiłki dziennie. Niemożliwe. Nawet jak się przejem, to i tak będę głodna po takim samym mniej więcej czasie. Ale też niemożność najedzenia się np. samym białkiem jest dość oczywista - organizm domaga się czegoś bardziej energetycznego. Jak tak miałam po początkowej fazie opychania się mięsem odkryłam, że ile bym go nie zjadła nadal jestem głodna i muszę albo jeść więcej tłuszczu albo węglowodanów.
|
|
|
#702 |
|
Zakorzenienie
|
Ja akurat się stekiem ze stosem warzyw najem, ale brakuje mi węgli na kolację.
I nie tęsknię za chlebem, jedzenie go szkodzi mi tak że go po prostu nie jem ale nie daję rady trzymac tej diety ze względy na brak ryżu. |
|
|
|
|
#703 |
|
Raczkowanie
|
Mi się udaje przeżyć dzień jedząc 2 posiłki i ewentualnie jakieś drobne przekąski. Np. rano 2 jajka sadzone i o ok 16 jakieś mięso albo zupę. W międzyczasie pare orzechów i owoce.
W przeciwieństwie do większości z Was, na diecie paleo jestem mniej głodna. Dodatkowo zauważyłam, ze mam ładniejszą cerę i coraz mniej mam ochotę na słodycze, a na mączne rzeczy wręcz nie mogę patrzeć.
|
|
|
|
|
#704 | |
|
astro-loszka
|
Cytat:
Chleba, makaronu, pizzy czy innych zbożowych produktów nie tykam. Zresztą, nie powinnam ich jeść, bo mi szkodzą. Pierwszy tydzień był najgorszy, ale potem już lepiej.
|
|
|
#705 |
|
Raczkowanie
|
Wiedziałyście, że tytoń należy do rodziny psiankowatych? Pewnie dlatego zawsze mnie mdli od papierosów
|
|
#706 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na szczęście inne psiankowate również ![]() Wydaje mi się, że właśnie dlatego dopychają mnie dobrze orzechy, że mają sporą zawartość węgli. I że to właśnie węgli mi w diecie brakuje. Niestety jak na ten moment nie mogę ich podnieść
|
|
|
#707 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale teraz odkąd jestem na autoimmunologicznym paleo wchodzę na witariańskie
|
|
|
#708 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A tak swoją drogą, podjęłam wczoraj decyzję - koniec z orzechami. Mam nadzieję, że tym razem się nie złamię.
|
|
|
#709 |
|
Raczkowanie
|
Mogę zapytać o powody Twojej decyzji? Też jesteś na autoimmunologicznym paleo i Ci szkodzą orzechy oraz pestki?
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#710 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
), ale trawienie mam odczuwalnie gorsze. To pewnie po części wina stresu i problemów hormonalnych, ale wolę wyeliminować wszystkie potencjalnie szkodliwe produkty, niektóre FODMAPS również. Powinnam zacząć porządny protokół auto, ale ostatnio moje życie było mocno nieuporządkowane Ale cóż, jutro zaczynam nową pracę, w piątek mam urodziny, więc chyba czas na kolejną zmianę
|
|
|
#711 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#712 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#713 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja unikam orzechów, bo wolę dmuchać na zimne, a prawdę mówiąc kilka orzechów to dla mnie żadna gratka. Jak już zaczynam jeść orzechy, to mam ochotę jeść i jeść.
|
|
|
#714 |
|
Raczkowanie
|
|
|
#715 | |
|
Zadomowienie
|
Kuningatar , wszystkiego najlepszego
![]() Cytat:
|
|
|
#716 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja też mogę jeść czekoladę i kokosa bez końca, szczególnie wtedy, kiedy nie jem orzechów Przez ostatni miesiąc pozwalałam sobie na zbyt wiele takich przyjemności, co niestety widać na wadze i w lustrze
|
|
|
#717 |
|
Zadomowienie
|
witajcie po dluzszej przerwie, kuningatar wszystkiego najlepszego.
u mnie troche sie porobilo ale wychodze na prosta i wracam na paleo tez po paru tygodniach totalnego balaganu (+ 2 kilo, + wystajacy brzuszek, + pryszcze i cellulit). co do kosztow paleo to ja widze ze wydaje duzo wiecej na jedzenie niz znajomi. koszt talerzu makaronu z sosem pomidorowym na pewno nizszy niz kawalka miesa/ryby z warzywami... szczegolnie przy jedzeniu na miescie, kumple kanapke czy kawalek pizzy z budki a dla poldzika to trzeba RESTAURACJI SZUKAC KSIEZNICZKA JEDNA |
|
|
|
|
#718 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W takich właśnie sytuacjach ratunkiem dla mnie jest czekolada albo orzechy bądź chipsy kokosowe
|
|
|
#719 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Eh, wcięło mi dłuższy wpis o orzechach. Krótko mówiąc - mam podobnie jak większość tutaj. Raz, że nie umiem przestać ich jeść jak już zacznę (też potrafię zjeść naraz 200-300 gram). Dwa, że też odnosze wrażenie, że źle wpływają na moje procesy trawienne. Takie posiedzenie przy orzechach to dla mnie pewna niestrawność i bóle następnego dnia. Też postanowiłam sobie zrobić orzechową przerwę, za mną prawie 2 tygodnie bez nich z jednym odstępstwem (napiłam się i wpałaszowałam oczywiście 2 paczki ). Co ciekawe, jak dodam kilka orzechów do sałatki, czy posypię ziarnami jakieś warzywa, to wszystko jest ok. Gorzej, jeśli potem resztę paczki dojem, co następuje z reguły Za jakiś tydzień spróbuję ostrożnie zjeść kilka, zobaczymy, jaka będzie reakcja
|
|
|
#720 | |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Wam wszystkim za życzenia!
![]() Doprawdy mam nadzieję, że po zimie zrzucę balast, bo nie wyglądam zbyt korzystnie... Wymiary mam takie, jak sprzed kontuzji kolana, ale tym razem to tłuszcz, nie mięśnie ![]() Mój detoks nie zaczął się najlepiej. Tzn. wytrzymuję bez orzechów, ale w zamian byłam w etiopskiej restauracji. Nawet nie napiszę, co zjadłam Powiem tylko, że tego dnia był bufet wegetariański... Zaprosili mnie znajomi, a do tego okrutnie głodna byłam, więc zjadłam. Fakt, gotują tam według starych tradycji, więc lektyny, fityny i solaniny pewnie poszły precz, ale w miejsce "menu" mogli równie dobrze wstawić "fodmaps". Minęło 6 godzin, a ja nadal mam balonik. A najgorsze jest to, że wszystko było pyszne ![]() ---------- Dopisano o 20:48 ---------- Poprzedni post napisano o 20:44 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:07.

), sadzone itp. Do tego różnie - jakies mięso (ostatnio pierś kurza) lub wędliny (wiem, że te kupne są niepozbawione sztuczności, ale nie zawsze mam pieczone mięsiwo), jakaś jarzynka (cukinia na surowo, papryka, ostatnio wymyśliłam sobie cykorię z paletni).
Też z rana jajo przeważnie, do pracy sałatka (u mnie jeszcze obiad - mięcho z warzywami). Potem też orzechy i mięso lub ryba z warzywami na kolację.
) nie jem.

Odstawiłam go jednak, z nadzieją, że jak jelita mi się wyleczą to do niego powrócę, bo go uwielbiam.

Mogę żyć bez psiankowatych, ale pomidorów byłoby mi trochę szkoda. Przetestuję za jakiś czas, ale chyba już wiem, jaki będzie wynik. Niedługo będę jeść tylko marchew, mięso i banany. Szkoda, że od kokosa i masła mięśnie nie rosną 

), ale trawienie mam odczuwalnie gorsze. To pewnie po części wina stresu i problemów hormonalnych, ale wolę wyeliminować wszystkie potencjalnie szkodliwe produkty, niektóre FODMAPS również. Powinnam zacząć porządny protokół auto, ale ostatnio moje życie było mocno nieuporządkowane 

Powiem tylko, że tego dnia był bufet wegetariański... Zaprosili mnie znajomi, a do tego okrutnie głodna byłam, więc zjadłam. Fakt, gotują tam według starych tradycji, więc lektyny, fityny i solaniny pewnie poszły precz, ale w miejsce "menu" mogli równie dobrze wstawić "fodmaps". Minęło 6 godzin, a ja nadal mam balonik. A najgorsze jest to, że wszystko było pyszne