Październikowe mamy 2017 ❤ -cz. 2 - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-05-17, 17:18   #721
Aneu8899
Rozeznanie

Dot.: Październikowe mamy 2017 ❤ -cz. 2

Cytat:
Napisane przez very niceee Pokaż wiadomość
Ale jestem zła. Miałam iść już jutro na zwolnienie, ale chyba nic z tego. Okazało się bowiem, że najprawdopodobniej mój zleceniodawca nie odprowadzał za mnie składek chorobowych, tylko te zdrowotne, więc nie należy mi się płatne zwolnienie, macierzyński ani nic. A przy przyjęciu do pracy wyraźnie zaznaczyłam w oświadczeniu pisemnym, że wnoszę o dobrowolne objęcie mnie ubezpieczeniem chorobowym. Nie mam kopii tego oświadczenia, więc pewnie teraz już nic im nie udowodnię. Kurczę, kadry już dziś nie pracują, więc muszę czekać z wyjaśnieniem sprawy do jutra. A to oznacza, że nie będę mogła wziąć jutro zwolnienia
Strasznie współczuję. L4 będzie ciężko ale należy Ci się kosiniakowe 1000 zł co msc przez rok.

Olanzapinka najlepsze życzenia dla synka

Ja dzisiaj miałam pierwszy dzień bez mdłości i wrócił mi apetyt trochę to trwało.
Aneu8899 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:21   #722
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Napisane przez letstry Pokaż wiadomość
Już po Z dzidzią wszystko ok, ale bardzo bardzo ruchliwa Ciężko było nawet zmierzyć dokładnie akcje serca Więc płeć nie do ogarnięcia, chociaż pani doktor jakby miała zgadywać, to by powiedziała, że dziewczynka :p

Ja jej nie wierzę, bo jak mi pokazała obraz, to wydaje mi się, że widziałam jajka

jajka!

Cytat:
Napisane przez adhoc Pokaż wiadomość
Witam sie w piękny słoneczny dzień 😊

Czy Was tez wkurzaja zabobony? Bo ja ciągle słyszę od osób ktore mnie prawie nie znaja ze na pewno chlopiec będzie, bo oni tak CZUJĄ i ladnie wyglądam, a dziewczynka to urode zabiera. I tekst który mnie rozwalil na łopatki: "tobie nawet dziewczynka by nie pasowała". Super. Bardzo nie lubię z takimi osobami rozmawiać o mojej ciąży bo wszystko wiedza lepiej. Nawet to kiedy powinnam czuć ruchy. Chociaz nigdy w ciazy nie byly.

Very nice tak jak mowi Lotso, koniecznie przeczytaj umowe zawartą z firma i skonsultuj to z zusem. Zresztą oni w kadrach w dokumentach powinni miec Twoje oświadczenie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

Nie patrzyłam na zabobony ale u mnie się jakoś sprawdziło wszystko, mega zimno na początku ciąży, apetyt na kwaśne i słone, słodkie to tak średnio no i nie zbrzydłam, ponoć nawet wyglądam lepiej Także z tymi zabobonami to jednak od organizmu zależy
Brzuch sobie codziennie ochlapuje wodą bo mam wysoki kran mamusia lubiła na studiach alkohol, tatuś lubi czasem wypić drinka więc cóż....

Nie śmiejcie się ale jedyne co z takich rzeczy mnie przekonuje to właśnie zawieszenie czegoś czerwonego żeby nikt mi dziecka nie zauroczył haha no i czarny kot na drodze

very niceee- daj znać jak załatwisz z tym zusem
Katka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:25   #723
anulka_l7
Raczkowanie

Letstry gratulacje a jajka podobno pojawiają się bardzo późno, najpierw jest sam siusiak

Ja wczoraj dostałam pismo z ZUSu, z którego zrozumiałam, że nie należy mi się zasiłek macierzyński. Jadę jutro pytać o co chodzi.

A co do zabobonów. Wczoraj od koleżanki w moim wieku, która rodziła 9 miesięcy temu nasluchalam się, żebym uważała przy odkurzaniu na kabel, żebym gestukulując nie pokazywała nic na sobie i żeby czasem nie przechodzic nad kablami/drutami. Jeszcze parę innych głupot mówiła ale przestałam słuchać 😏

anulka_l7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:28   #724
letstry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anulka_l7 Pokaż wiadomość
Letstry gratulacje a jajka podobno pojawiają się bardzo późno, najpierw jest sam siusiak

Ciiiii, pozwól mi wierzyć, że widziałam to co widziałam
letstry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:29   #725
anulka_l7
Raczkowanie

Cytat:
Ciiiii, pozwól mi wierzyć, że widziałam to co widziałam
Trzymam kciuki, żeby tak było

Stary 2017-05-17, 17:35   #726
Olanzapinka
Zadomowienie

Cytat:
Już po Z dzidzią wszystko ok, ale bardzo bardzo ruchliwa Ciężko było nawet zmierzyć dokładnie akcje serca Więc płeć nie do ogarnięcia, chociaż pani doktor jakby miała zgadywać, to by powiedziała, że dziewczynka

Ja jej nie wierzę, bo jak mi pokazała obraz, to wydaje mi się, że widziałam jajka
Ajj te nasze dzieciaczki nie chcą się odkryć. Już któraś z rzędu wraca z wizyty bez potwierdzonej płci ale dobrze że wszystko ok
Cytat:
Napisane przez Aneu8899 Pokaż wiadomość
Strasznie współczuję. L4 będzie ciężko ale należy Ci się kosiniakowe 1000 zł co msc przez rok.

Ja dzisiaj miałam pierwszy dzień bez mdłości i wrócił mi apetyt trochę to trwało.
Dziękuję
Olanzapinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:36   #727
adhoc
Zadomowienie

Letstry, gratulacje 😃😍
Ja jutro mam wizytę, trzymajcie kciuki zeby wszystko bylo dobrze!

adhoc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:43   #728
Olanzapinka
Zadomowienie

https://mamaginekolog.pl/wstydliwe-dolegliwosci-ciazy/

Coś o puszczaniu bąków i nietrzymaniu moczu

Stary 2017-05-17, 17:46   #729
alla83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Lotso Pokaż wiadomość
Alla a u mnie odwrotnie. Ludzie sa przekonani ze planowalam to zeby ustrzelic dziewczynke i pytaja czy jak bedzie chlopiec to czy bede probowac jeszcze raz.buhehehe no i u nas odwrotnie maluch nie planowany teraz ale w dalekich planach moze za 2-3 lata. Nie dogodzimy ludziom.musza o czyms gadac. Bo wiecie to jest takie glupie gadanie uszczypliwe i nie nalezaloby sie na cos takiego denerwowac.ale gdybys zapytala w odwecie o czyis kryzys w zwiazku czy np ukryty alkoholizm kogos bliskiego ktory ukrywa a kazdy wie.to juz obraza i jak tak w ogole mozna naruszac czyjas prywatnosc.a to ze to np Alli prywatna sprawa ze chciala jeszcze jedno dziecko to juz nikogo nie obchodzi.albo nasza ze kiedys tam planowalismy trojke dzieci niezaleznie od plci. Niedawno dotarlo do mnie ze jak bylam w 2 ciazy to bliska mi osoba smiala sie ze mnie ze mam drugiego chlopaka i ciekawe czy drugi raz sprobuje...ona wtedy tez byla w ciazy i urodzila martwe dziecko w 8 miesiacu. Bardzo przykra sprawa.miala w brzuchu chlopca.pewnie oddalaby wszystko zeby zyl. Ja decydujac sie na dziecko kocham je od samego poczatku i mysle tylko o tym zeby donosic i urodzic zdrowe.nic ibnego sie dla mnie nie liczy.
A jak komuś mówisz że Ci nie zależy czy chłopiec czy dziewczynka to i tak mówi że tak mówisz b0 co masz powiedzieć innego 😎😐
alla83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:48   #730
Kate Noir
Zakorzenienie

Wracam własnej od diabetologa i w sumie chcę czy nie to mam cukrzycę , bo jest od 92 a ja właśnie tyle miałam na krzywej i nie ma gadania.
Co do norm to kazała mi się trzymać 120 po posiłku, bo 140 to nowa norma, w żaden sposób sensownie nie wytłumaczona. Teraz miał być zjazd diabetologów i mieli ustalać.

Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 17:50   #731
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Alla a u mnie odwrotnie. Ludzie sa przekonani ze planowalam to zeby ustrzelic dziewczynke i pytaja czy jak bedzie chlopiec to czy bede probowac jeszcze raz.buhehehe no i u nas odwrotnie maluch nie planowany teraz ale w dalekich planach moze za 2-3 lata. Nie dogodzimy ludziom.musza o czyms gadac. Bo wiecie to jest takie glupie gadanie uszczypliwe i nie nalezaloby sie na cos takiego denerwowac.ale gdybys zapytala w odwecie o czyis kryzys w zwiazku czy np ukryty alkoholizm kogos bliskiego ktory ukrywa a kazdy wie.to juz obraza i jak tak w ogole mozna naruszac czyjas prywatnosc.a to ze to np Alli prywatna sprawa ze chciala jeszcze jedno dziecko to juz nikogo nie obchodzi.albo nasza ze kiedys tam planowalismy trojke dzieci niezaleznie od plci. Niedawno dotarlo do mnie ze jak bylam w 2 ciazy to bliska mi osoba smiala sie ze mnie ze mam drugiego chlopaka i ciekawe czy drugi raz sprobuje...ona wtedy tez byla w ciazy i urodzila martwe dziecko w 8 miesiacu. Bardzo przykra sprawa.miala w brzuchu chlopca.pewnie oddalaby wszystko zeby zyl. Ja decydujac sie na dziecko kocham je od samego poczatku i mysle tylko o tym zeby donosic i urodzic zdrowe.nic ibnego sie dla mnie nie liczy.

Co to w ogóle za głupie teksty, jedno dziecko to oo tylko jedno, dwójka to o że para albo jak taka sama płeć to kiedy następne. Komentarze niepotrzebne, bez dziecka to niedobrze, a jak trójka i więcej - też ocenią.... Każdego prywatna sprawa.

Ja się bardziej ucieszyłam jak lekarz mówił, że wszystko ok, książkowo, mały zdrowy - niż że moje przeczucie się sprawdziło co do płci. Tak jak napisałaś- donosić ciążę, urodzić maleństwo bez komplikacji i później już wychowywać.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-17, 17:53   #732
anulka_l7
Raczkowanie

Cytat:
Letstry, gratulacje 😃😍

Ja też jutro już nie mogę się doczekać aż zobaczę malucha.
Trzymam kciuki, na pewno będzie dobrze

Stary 2017-05-17, 17:54   #733
adhoc
Zadomowienie

Cytat:

To ja trzymam za Ciebie! 😃 o której masz wizytę?

Stary 2017-05-17, 17:55   #734
anulka_l7
Raczkowanie

Cytat:
To ja trzymam za Ciebie! 😃 o której masz wizytę?

Jak ok 13:00 zajmę kolejkę to wejdę pewnie ok 15:00. A ty?

Stary 2017-05-17, 17:56   #735
adhoc
Zadomowienie

Ja mam na 15, ale wchodze zawsze tak jak jestem umówiona 😊

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-17, 17:56   #736
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Napisane przez Aneu8899 Pokaż wiadomość

Wielka ulga bez tych mdłości co - można żyć jak człowiek
Stary 2017-05-17, 17:59   #737
Olanzapinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Wracam własnej od diabetologa i w sumie chcę czy nie to mam cukrzycę , bo jest od 92 a ja właśnie tyle miałam na krzywej i nie ma gadania.
Co do norm to kazała mi się trzymać 120 po posiłku, bo 140 to nowa norma, w żaden sposób sensownie nie wytłumaczona. Teraz miał być zjazd diabetologów i mieli ustalać.

Właśnie miałam pytać słodkich mam czy trzymacie się normy 120 czy 140. Bo lekarka też mi powiedziała to samo. Że teraz jest do 140 ale żebym się trzymała tych starych wytycznych. A parę razy już przekroczyłam te 120 i chyba powinnam się trochę bardziej starać z tą dietą

Stary 2017-05-17, 18:00   #738
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
Jak ok 13:00 zajmę kolejkę to wejdę pewnie ok 15:00. A ty?

Jutro też mam swoje nfz-a szpital - więc tak wyniki do 14 trzeba odebrać, lekarka od 15. Jak trafię tak że jestem np trzecia to wejdę do gabinetu koło 16:30.. Najlepsze jest to, że położne mówią wszystkim, że tylko ciężarne mają być na 14 u położnych, a co idę to za przeproszeniem siedzą jak takie kwoki te babki rodem z prl i zajmują kolejkę... mają czas to siedzą pewnie od 13 a reszta potem czeka sto lat..

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Cytat:
Napisane przez Olanzapinka Pokaż wiadomość
Właśnie miałam pytać słodkich mam czy trzymacie się normy 120 czy 140. Bo lekarka też mi powiedziała to samo. Że teraz jest do 140 ale żebym się trzymała tych starych wytycznych. A parę razy już przekroczyłam te 120 i chyba powinnam się trochę bardziej starać z tą dietą

Trochę się staraj ale nie panikuj każdy lekarz wg uznania, wiedzy i doświadczenia daje swoje rady. Tak jak z wynikami hemoglobiny. Same wiecie co lekarz to inaczej.
Stary 2017-05-17, 18:02   #739
joasiala
Zadomowienie

Very nice współczuję, oby udało Ci się wszystko wyjaśnić. W zusie powinni ci udzielić wyjaśnienia, albo możesz założyć sobie profil na portalu pue.zus.pl i potwierdzić go jutro w zus. Wówczas będziesz mieć pełen wgląd do swojego ubezpieczenia, kto, jakie składki, ile odprowadza od twojego wynagrodzenia. Jeżeli wypelnialas oświadczenie, że chcesz podlegać chorobowemu to jest szansa, ze firma złoży korekty deklaracji dra. Jednak w tej sytuacji podejrzewam, że zus będzie próbował podważyć zasadność chorobowego. Ale zawsze warto próbować.

Co do zabobonow to od teściowej się nasluchalam po porodzie, bo córka była owinieta pepowina. A to wszystko wg niej wina tego, że zimą opatulalam się szalem i dlatego dziecko owinelo się w pepowine. Ciekawe jaki zabobon tym razem wymyśli 😳
Oj dobrze, że nie lubie zmywac i wszystko wrzucam do zmywarki to sobie brzucha nie ochlape 😉

Letstry gratuluje udanej wizyty, u mnie płeć też jeszcze do weryfikacji. Jutro mam jeszcze jedno usg to może dziecko zechce pokazac co tam ma 😃

Adhoc, Anulka trzymam kciuki, a wy trzymajcie za mnie. Też usg mam o 15.

joasiala jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-05-17, 18:04   #740
anulka_l7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Katka20 Pokaż wiadomość
Jutro też mam swoje nfz-a szpital - więc tak wyniki do 14 trzeba odebrać, lekarka od 15. Jak trafię tak że jestem np trzecia to wejdę do gabinetu koło 16:30.. Najlepsze jest to, że położne mówią wszystkim, że tylko ciężarne mają być na 14 u położnych, a co idę to za przeproszeniem siedzą jak takie kwoki te babki rodem z prl i zajmują kolejkę... mają czas to siedzą pewnie od 13 a reszta potem czeka sto lat..

---------- Dopisano o 19:00 ---------- Poprzedni post napisano o 18:59 ----------

Trochę się staraj ale nie panikuj każdy lekarz wg uznania, wiedzy i doświadczenia daje swoje rady. Tak jak z wynikami hemoglobiny. Same wiecie co lekarz to inaczej.
O to też się naczekasz bez sensu tak robią. Ja chodzę prywatnie, a i tak muszę zawsze siedzieć, bo nie umawia na godziny. A ma dużo pacjentek, bo cieszy się bardzo dobrą opinią. Jutro jeszcze odbieram wyniki na toksoplazmozę. Boję się, bo i w domu, i u rodziców jest kot.

Stary 2017-05-17, 18:04   #741
Cherry_Muffin
nibyżona

Cytat:
Napisane przez Olanzapinka Pokaż wiadomość

Mi kazał patrzeć na te 140 ale starać się jednak żeby nie przekraczać za często 120. Gdyby mi ta hemoglobina glikolowana nie wyszła taka ładna to by upierał się do tych 120 ale teraz też w moczu miałam o wiele lepsza ta glukoza i z krwi zylnej bo była dodatkowo
16.10.2017r. T ♥

Cherry_Muffin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 18:07   #742
Olanzapinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Katka20 Pokaż wiadomość

No też mnie bardziej te 120 przekonuje. Nie chce się roztyć 20kg i żeby dziecko miało więcej niż 3700g bo nie urodzę takiego klocusia ponad 4kg. Ale to nie tak łatwo z tą dietą przy takim żywym dziecku jak mój Stacho.
W pierwszej ciąży to 7 posiłków równo się trzymałam czasu a teraz śniadanie o 10 kolacja jak się uda. A co dopiero ugotować dietetycznie jak ja nie mam czasu zjeść
Stary 2017-05-17, 18:48   #743
rzeczozn
Rozeznanie

Cytat:
Ja wczoraj dostałam pismo z ZUSu, z którego zrozumiałam, że nie należy mi się zasiłek macierzyński. Jadę jutro pytać o co chodzi.

Ciekawe co ZUS tym razem wymyślił ...

podziel się proszę informacją jak się dowiesz co i jak..
Sama się zastanawiam, co ZUS powie w moim przypadku.. jestem na umowę o pracę na czas określony od stycznia do końca czerwca, a później planuję wrócić na swoją DG..
rzeczozn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 18:57   #744
migifigi
Wtajemniczenie

Ale te Wasze dzieciaki wstydziochy i nie chcą nic pokazać 😁 Moja Ula to chyba niezła bezwstydnica bo od razu pokazała co ma 💪😂
migifigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 19:06   #745
letstry
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez migifigi Pokaż wiadomość
Ale te Wasze dzieciaki wstydziochy i nie chcą nic pokazać Moja Ula to chyba niezła bezwstydnica bo od razu pokazała co ma

W którym tygodniu Ci potwierdzili płeć na 100%?
letstry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 19:14   #746
migifigi
Wtajemniczenie

Cytat:
W którym tygodniu Ci potwierdzili płeć na 100%?
Na 100% to było w 18 tygodniu a w 14 tygodniu było 70 % 😉
migifigi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 19:14   #747
anulka_l7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rzeczozn Pokaż wiadomość
Ciekawe co ZUS tym razem wymyślił ...

podziel się proszę informacją jak się dowiesz co i jak..
Sama się zastanawiam, co ZUS powie w moim przypadku.. jestem na umowę o pracę na czas określony od stycznia do końca czerwca, a później planuję wrócić na swoją DG..
Napiszę jak tylko się dowiem. Właśnie mam taką samą umowę jak ty, a zatrudniona jestem u tego pracodawcy oficjalnie od 1.06.2016. Wiem, że składki były płacone.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2017-05-17, 19:26   #748
aguleekk
Zakorzenienie

Cytat:
To dziewczyny pamietajcie o tym zeby nie myc garow bo jak ochlapiecie brzuch to dziecko wyrosnie na alkoholika😀😀😀😀😀
Jeju, jak dobrze, że mamy zmywarkę, problem z głowy

Cytat:
Już po Z dzidzią wszystko ok, ale bardzo bardzo ruchliwa Ciężko było nawet zmierzyć dokładnie akcje serca Więc płeć nie do ogarnięcia, chociaż pani doktor jakby miała zgadywać, to by powiedziała, że dziewczynka :p

Haha doczytałam z komentarzy, że wolisz chłopca więc kciuki

Cytat:
Letstry, gratulacje 😃😍

Cytat:

Cytat:
Napisane przez joasiala Pokaż wiadomość
Letstry gratuluje udanej wizyty, u mnie płeć też jeszcze do weryfikacji. Jutro mam jeszcze jedno usg to może dziecko zechce pokazac co tam ma 😃
Aaale jutro wizyt, za wszystkie trzymam kciuki

20.08.2016
aguleekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-05-17, 19:38   #749
Katka20
Rozeznanie

GG do Katka20

Cytat:
O to też się naczekasz bez sensu tak robią. Ja chodzę prywatnie, a i tak muszę zawsze siedzieć, bo nie umawia na godziny. A ma dużo pacjentek, bo cieszy się bardzo dobrą opinią. Jutro jeszcze odbieram wyniki na toksoplazmozę. Boję się, bo i w domu, i u rodziców jest kot.

Ja miałam od razu tokso robioną. Chyba, że powtarzają Tobie?
No i z tego co wiem to też do prywatnych ginekologów ciężko się dostać z dnia na dzień. Więc to całe czekanie to zależy od organizacji placówki i lekarza.

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------

Cytat:
Napisane przez aguleekk Pokaż wiadomość
Jeju, jak dobrze, że mamy zmywarkę, problem z głowy

Haha doczytałam z komentarzy, że wolisz chłopca więc kciuki

Aaale jutro wizyt, za wszystkie trzymam kciuki

Wizyt mnóstwo bo to już połówkowe się zaczynają
Stary 2017-05-17, 19:47   #750
rzeczozn
Rozeznanie

Cytat:
Napiszę jak tylko się dowiem. Właśnie mam taką samą umowę jak ty, a zatrudniona jestem u tego pracodawcy oficjalnie od 1.06.2016. Wiem, że składki były płacone.

czekam z niecierpliwością na wieści, mam nadzieje, że to jakiś ponury żart ..
rzeczozn jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości