|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy dostałeś/aś rozgrzeszenie na spowiedzi z nieczystości przedmałżeńskiej? | |||
| Tak, dostałem/am rozgrzeszenie |
|
268 | 81,21% |
| NIe, nie dostałem/am rozgrzeszenia |
|
62 | 18,79% |
| Głosujący: 330. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: seks przedmałżeński - grzech?
Porównujesz miłość do drugiego człowieka i do własnego dziecka z miłością do przedmiotu czy zawodu.
Cytat:
|
|
|
|
#722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama twierdziłaś, że jak sie PRAWDZIWIE kocha to skoczy sie w ogień za ukochanym. To tak mi sie skojarzyło z rozwodnikami, którzy to sie kochali a teraz nienawidzą.
|
|
|
|
#723 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
I dlatego jestem w stałym kontakcie z tym tematem. Niestety, teoretycznie ksiądz powinien np. gdy mieszkamy przed ślubem powinien go może nie zabronić, no ale na pewno nie przejść koło tego obojętnie. A większość interesuje to ile kasy możesz wyłożyć na mszę. Prędzej w niektórych parafiach nie weźmiesz ślubu jak nie zapłacisz niz jak zupełnie i otwarcie przyznajesz się do niezgody z KK. Tak, za wszystkie msze w większości parafiach jest cennik ;] Co do drugiego... skoro się rozwiedli to się nie kochali. No przynajmniej jedna strona. Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2009-12-15 o 21:15 |
|
|
|
|
|
#724 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
jeśli jedna odchodzi do innej/innego,to co zrobić w tym przypadku.nie pozwolić? a co powiesz kobiecie bitej przez męża?ma wytrwać,przeżyć? małżenstwo to dwie strony i obie muszą chcieć być ze sobą. |
|||
|
|
|
|
#725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ty się tego rozwodu uczepiłaś? Ludzie rozwodzą się z różnych powodów. Nawet gdy jest miłość ale jedna ze stron działa destrukcyjnie na drugą. Np ćpa. -_- Nie wiem skąd ty takie pomysły masz że stawiasz znak równości między pasją/miłością do pracy/do zawodu/do Boga a miłością matki do dziecka. Nawet ksiądz ci powie że to diametralnie różna miłość.
|
|
|
|
#726 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wypowiedzi rapifen. Wy chyba na prawdę nie rozumiecie o co jej chodzi. Jak jest kobieta, mężczyzna. Kochają się, chcą mieć dzieci. Rodzi się dziecko, rodzice kochają je. A co ksiądz może powiedzieć na temat miłości do kobiety i do swojego dziecka? Za przeproszeniem g***o może (poza nielicznymi wyjątkami, bo niestety zdarzają się księża którzy w tajemnicy mają dziecko). I chodzi o tę DUŻĄ różnicę. Ksiądz z powołania owszem, wie co to jest miłość - do Boga, do rodzica, do bliźniego, ale nie wiec jak jest z miłością do kobiety i do dziecka, bo skoro tego nie posiada to skąd ma wiedzieć? Tego się nie da wyuczyć tak jak, podane już jako przykłady, matematyka fizyka czy zachowania ludzkie.
|
|
|
|
#727 |
|
Zakorzenienie
|
Wreszcie ktoś pojął o co mi chodzi
Miłość matczyna to tak specyficzny rodzaj miłości że ktoś kto nie ma dziecka sobie tego nijak nie wyobrazi. Miłość do partnera, czyli namiętność, intymność, bliskość, erotyzm, zaangażowanie, zaufanie, zmysłowość, lojalność. Miłość do Boga czyli zaufanie, miłość duchowa, czysta... Tak można kochać Boga. Można. Ale nie jest to absolutnie to samo co miłość do partnera czy do dziecka, bo tego się nie da porównać czy poznać w teorii. Po prostu się nie da. Nijak. Nie da się uczyć o miłości z książek. O chorobach fizyce czy matematyce tak. ALE NIE O MIŁOŚCI. To tak jakby człowiek który utracił węch, komponował perfumy.
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#728 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:28 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ewentualnie, jesli odejdzie (oczywiscie nie ma mowy o zadnym rozwodzie, raczej o pewnego rodzaju separacji) nie moze zwiazac sie z nikim innym bo przeciez ciagle ma meza. i kolko sie zamyka. Edytowane przez karolynka90 Czas edycji: 2009-12-15 o 22:46 |
|
|
|
|
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
A ja Ci odpowiadam na to co pytałaś na początku. Później dopiero napisałaś o rozwodzie.
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#732 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W kwestii "białego małżeństwa" czyli takiego, które nigdy nie uprawiało ze sobą seksu stanowisko jest jasne - to małżeństwo tak na prawdę nie istnieje. Prawo kanoniczne uważa za konieczne do ważności małżeństwa jego skonsumowanie - nie ma konsumpcji, nie ma małżeństwa - taki sakrament jest po prostu nieważny. Małżeństwa "zielone" to osoby, które żyją ze sobą w związku niesakramentalnym np. dwoje rozwodników, którzy mają wspólny dom, dzieci są np. małżeństwem cywilnym ale ponieważ nie chcą grzeszyć decydują się na wstrzemięźliwość seksualną do czasu aż będą mogli zawrzeć małżeństwo sakramentalne - czyli do czasu aż ich poprzedni małżonkowie umrą. Publiczne śluby czystości składają osoby, które decydują się żyć po świecku (nie przyjmują święceń, nie wstępują do klasztoru) ale jednocześnie sami i bez przymusu deklarują, że nie wejdą nigdy w związek małżeński ani nie będą uprawiać seksu. Złożenie takiego ślubu czystości wyklucza później możliwość zawarcia małżeństwa - kiedykolwiek (oczywiście wg Kościoła i zgodnie z jego prawem). Cytat:
Cytat:
Natomiast na temat homoseksualizmu mam takie zdanie, za które kiedyś dostałam ostrzeżenie od Złośliwca, więc wybacz ale nie będę ciągnąć tematu. Ograniczę się tylko do tego, że nie potępiam tych ludzi - współczuję im bo wiem, że nie można im pomóc. Cytat:
Cytat:
|
|
|
#733 |
|
Zakorzenienie
|
Szkoda, bo jak widzę Tobie też nie.
|
|
|
|
|
#734 |
|
Zakorzenienie
|
Ale po co współczuć komuś, kto wcale tego współczucia nie chce, a chce tylko tego, żeby pozwolono mu żyć w spokoju po swojemu? Nigdy tego nie rozumiałam.
|
|
|
|
|
#735 |
|
Zakorzenienie
|
KLARISSO,dziękuję za wyjaśnienie.mam podobne spojrzenie na świat,a moje dziecko? no coż przygotowywuje sie do bierzmowania
sam decyduje o swojej drodze w wierze.
|
|
|
|
|
#736 |
|
Raczkowanie
|
Wydawało mi się, że jestem katoliczką. Byłam od dziecka wychowywana w tym duchu, zawsze chodziłam do kościoła i naprawdę wierzyłam.
Jakiś czas temu zaczęłam współżyć z bym już TŻ. Wtedy jeszcze bardzo młoda i bardzo głupia nie widziałam w tym niczego złego z punktu widzenia mojej wiary bo przecież robiłam to z kimś kogo kochałam. Chodziłam do spowiedzi, dostawałam rozgrzeszenie, było ok. Teraz po ponad 1,5 roku niebycia poszłam do spowiedzi. Z obecnym partnerem się nie kochałam ale wiadomo jakieśtam pieszczoty były ![]() Powiem szczerze, że zrobiło mi się bardzo niemiło od tego co usłyszałam dzisiaj od księdza. Wyszło na to że jestem ogarniętą seksualną żądzą alkoholiczką, która patrzy tylko przez pryzmat zmysłowości, oraz to, że nie potrafię kochać, ponieważ moja miłość jest ogarnięta przez szatana i ludzie kochają się tylko w prawdziwym, czystym małżeńskim związku. Chyba skończy się na tym, że zostanę pełną grzechu kobietą, która pójdzie do piekła. Trudno. Bycie dobrą, wierzącą katoliczką jakoś nie wychodzi jak człowiek pragnie dzielić intymność z osobą którą się kocha ![]() I pamiętajcie dziewczyny, to nie wy kochacie! To SZATAN wmawia wam, że kochacie! A tak naprawdę to tylko cielesność!
|
|
#737 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hmm.. powiedziałaś w czasie spowiedzi o tych hmm...pieszczotach?
|
|
|
|
#738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Miałam 15 lat jak straciłam dziewictwo i byłam wtedy pewna swojej wiary, wiec tak, trochę żałowałam. Nie refleksja, a raczej blokada psychiczna nastała po tymże "ukochanym" i dlatego nie chciałam dopuścić do pełnego zbliżenia z resztą jemu też się za bardzo do tego nie śpieszy wiec problemu nie ma. To z najechaniem to nie tak. Fakt, najechał, ale nie stwierdziłam że "nie warto utrzymywać czystości". Prawda jest taka że ja tej czystości nie utrzymuje samym tym, że uprawiam petting z teraźniejszym partnerem. Jestem tego w pełni świadoma i wiem, że nie pogodzę tego iż w ogóle nie żałuje tego co robię ze spowiedzią. Tak trochę ironicznie chciałam ukazać fakt, że według niektórych księży z KK, jeżeli kobieta straci dziewictwo przed ślubem to nie potrafi kochać. Co najciekawsze jeżeli facet to robi to jest wszystko ok. Po prostu może to wszystko ubrałam źle w słowa.
|
|
|
#739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z tego co wiem, w znakomitej większości związków właśnie chłopak inicjuje i naciska w tym kierunku.Ale na poważnie- równouprawnienie powinno być. Tłumaczenie faceta biologią jest wielce niesprawiedliwe, bo równocześnie naświetla sie "puszczalskość"dziewc zyn. Mam nadzieje, że takie myślenie to wyjątek.
|
|
|
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Mnie się dziś mama zapytała, czy idę jutro do kościoła i mówi, że raz na jakiś czas przydałoby się pójść do spowiedzi. Miałam ochotę się roześmiać i powiedzieć o połączeniu seksu i spowiedzi, ale nie zrobiłam tego, bo wiem, że mama ma problemy z gadaniem o seksie (chodź na szczęście im jestem starsza tym łatwiej jej to przychodzi).
|
|
|
|
#741 |
|
Zadomowienie
|
Przejrzałam ten watek pobierznie, za duzo tego troszke aby dokaldnie wszytsko przeczytać.
Sama mam roblem z wiarą i współżyciem, jestem osoba wierzącą w Boga staram sie żyć w zgodzi z Kosiołek jednak nie potrafie. Mam 18 lat, seksu nie uprawiam ale peeting tak, kiedyś nie myslałam że to grzech, potem okazało sie że jednak tak, więc zaczęłam się z tego spowiadać, próbowałam chamować więc swój popęd ale nie udało się. Dzisiaj mysle że każdy "dobry" człowiek może byc zbawiony, bez wzgedu na swoja religie, więc chodze do kościoła wypełniam przykazania, jednak nie zgodzę się nigdy z tym że antykoncepcji nie wolno stosować podobnie jak współzyć. Wiem to hipokryzja. przytocze słowa mjego księdza, na rekolekcjach chyba była mowa o kobiecie i mężczyźnie, dowiedziałam sie tam między innymi, że każdy pocałunek który budzi w partnerze porządanie lub mysli erotyczne jest gzrechem. Że mieszkanie razem z nawet pary która nie współzyje jest grzechem, gdyż stwarza sie okazje do grzechu Że spanie w jednym pokoju z chłopakiem jest gzrechem kobiety gdyż zapewne mężczyzna o niej fantazjuje. Że zbyt skąpy ubiór który wzbudził w mężczyźnie porządnie to gzrech kobiety Ogólnie większości winna jest kobieta bo budzi w mężczyźnie gzreszne mysli
|
|
|
#742 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#743 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
najbardziej podoba mi się zrzucanie odpowiedzialności na kobietę...
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
Czyli ja grzeszyłam samą swoją obecnością przez całe studia, bo pomieszkiwałam ze znajomymi w wynajętym mieszkaniu
---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Różnej płci, żeby nie było
|
|
|
|
|
#745 |
|
Zakorzenienie
|
W końcu to Ewka kusiła Adamka ;p
|
|
|
#746 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przypomniał mi sie znajomy Arab, który tłumaczył dlaczego kobieta nie powinna jeździć samochodem. Powiedział, że to przez troskę o kobiety, bo jeśli kobieta uszkodzi auto bo facet może ją skrzywdzić. Więc lepiej niech sie trzyma z daleka od samochodu.
|
|
|
|
#747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I coś w tym jest, niezależnie od kontekstu.
|
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
Bo pewnie ludzie, którzy nie czekają z seksem do ślubu to się w ogóle nie kochają... Skoro się nie kochają, to po co się pobierają bo przecież nie dla seksu skoro i tak mają go bez ślubu..?
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.