|
|
#721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: AKWARIUM - początki !! II
|
|
|
|
|
#722 |
|
Konto usunięte
|
Ja nie żartuję
|
|
|
|
|
#723 |
|
Raczkowanie
|
No i teraz u mnie takie cuda. Zginął mieczyk z długim ogonem.
Wczoraj uruchamiałam duże akwarium i wrzuciłam do wszystkich bojownika. Mieczyka nie mam w filtrze ani za grzałką ani w roślinkach. Czyżby nocne życie bojownika? |
|
|
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz, masz fatalną obsadę wiec ciezko powiedziec.
mogla go podryźć brzanka moze był chory mieczyki są duze a bojownik wcale nie jest bardzo agresywny.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#725 |
|
Nie depcze krokusów
|
A na podłodze albo w żwirku? Obsada nie taka znowu fatalna.
|
|
|
#726 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
brzanki są stadne i dosc agresywne, w dodatku nie wiadomo jakie to brzanki. danio zdecydowanie stadne, jeden to jest niemal okrucienstwo ![]() glonojad za duzy jak na 60 litrów. mieczyki za duze równiez. najlepsze z tego są kiryski. samotny gupik chyba od biedy ujdzie. Emilio - musisz po przeprowadzce cos z tą obsadą zrobic.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
|
#727 | |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam go na podłodze, właściwie znalazła go moja córka bo był tak z boku słabo widoczny. Niestety nie żył już. Zastanawiam się jak on wyskoczył- akwarium jest wysokie i wody przecież nie ma po sam brzeg. Nie miałam pokrywy. Zaraz po tym incydencie zorganizowałam sobie pokrywę.
Cytat:
Zaczynałam od bojownika i gupika. Pozostałe rybki wraz z akwarium i wyposażeniem dostałam od znajomego. Nie chciałabym żadnej rybki pozbywać się czy oddawać na siłę. Przygarnęłam je i szkoda byłoby mi choć są u mnie nie cały tydzień. Idę zmienić świnkowi morskiemu ściółkę. Ostatnio robię to codziennie bo ciepło i dużo pije a potem siusia co nie miło pachnie... |
|
|
|
|
|
#728 |
|
Wtajemniczenie
|
Emila, jakieś ryby musisz oddać, bo niestety nie wszystkie się nadają do 60l. Przede wszystkim mieczyk i glonojad, który zdaje się być zbrojnikiem niebieskim (ale upewnij się patrząc na te zdjęcia), muszą odejść. To są duże ryby, raczej do akwariów 100l+.
Druga sprawa to bojownik i towarzystwo do niego. Brzanki absolutnie odpadają. Prędzej czy później zainteresują się jego ogonem i ostrzyga go. Danio i gupiki są potencjalnie zagrożone przez bojownika. Bojowniki są bardzo łagodne, ale nie w stosunku do każdej ryby. Dlatego uważam, że najlepiej by było gdyby został w 25l akwarium. Samemu na pewno nie będzie mu smutno Ewentualnie można mu kupić kilka krewetek amano do towarzystwa.W takim układzie w 60l będą mieszkać brzanki, danio, gupiki i kiryski. Problem polega na tym, że i brzanki i danio są stadne, a i gupik potrzebuje przynajmniej jeszcze dwóch towarzyszy do szczęścia. Mogłabyś spróbować opcję 6 brzanek, 6 danio, 4 kiryski i 3 gupiki, ale nie ukrywam, że taka obsada jest jednak nie najlepsza. Stada są dość małe, a i lekkie przerybienie jest. Najlepszy układ byłby jedno większe stado skłądające się z 8 ryb + 3 gupiki i 5 kirysków.
|
|
#729 |
|
Nie depcze krokusów
|
Co do krewetek, to warto by było takie akwarium przykryć, jeśli nie chcesz ich spotkać rano na posuszce
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
Ale się uśmiałam. Nasz bojek od rana był dziś jakiś taki niespokojny. Nie wiedzieliśmy o co mu chodzi. Jak TŻ nie siedział przy stole, na którym stoi akwarium, to było ok- jak siadał, Gustaw cały się stroszył, wystawiał kołnierz i zaczynał atakować szybę
No ale okazało się, że TŻ sam w sobie go nie denerwuje, bo jak chodził dookoła akwarium, to Guciowi przechodziło. Próbowaliśmy dojść do tego, co dokładnie bojek uznaje za zagrożenie i padliśmy jak się okazało, że rywalem Gustawa został... mały, zielony pędzelek od farbek ![]() TŻ kleił tym pędzelkiem model statku obok akwarium i było to główne źródło stresu ryby Potem jeszcze TŻ się wygłupiał i przykładał do szyby Gutkowi ten pędzel- w życiu nie widziałam go tak agresywnego, aż sama się go trochę bałam. Nawet lustra nigdy aż tak nie atakował.TŻ chce kupić Guciowi krewetki Fire Red. Dla mnie one są obrzydliwe i nie bardzo marzy mi się posiadanie ich w kuchni. Chyba, że na patelni
|
|
|
|
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Popatrz np. na ten wątek: http://www.bojownik.pl/Krewetka-Fire...rry-t1571.html
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 |
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#733 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwłaszcza te samiczki z jajkami. Krewetki zdecydowanie nie są dla mnie...
|
|
|
|
|
|
#734 |
|
Konto usunięte
|
nie ma czego się ich brzydzić
miałam krewetki filtrujące, zabawnie poruszały tymi swoimi "chwytnikami"
|
|
|
|
|
#735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mnie wąsy i śmieszne chude "nogi" odpychają trochę. I do tego te jajeczka ![]() Wolałabym otoski dwa kupić Guciowi. W ogóle ten wątek jest zgubny. Od dwóch dni czytam pierwszą część i tak się nakręciłam, że jak tylko odłożę większą kaskę (czyli nie szybko), mam zamiar kupić większe akwarium na jakieś większe rybcie. Skalary mi się bardzo podobają, ale muszę jeszcze więcej poczytać, pooglądać Coby obsadę dobrze dobrać i roślinki dobre zasadzić
|
|
|
|
|
|
#736 |
|
Konto usunięte
|
a to obecnie ilo masz litrowe?
|
|
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
Malutkie, ok. 20 l. chociaż nie wiem dokładnie. W każdym razie jest dość niskie (płytkie), a dłuższe. Ale TŻ się zainteresował (Gucia kupiłam po kryjomu, kiedy on był na rejsie
) i powiedział, że możnaby mu dać większe i lepsze akwarium i dodać jakichś kumpli. No bo to co jest w tej chwili to prowizorka. Aż wstyd powiedzieć co jest wsadzone jako kryjówka dla Gucia
|
|
|
|
|
#738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mnie nie brzydzą, może dlatego, że kiedyś hodowałam patyczaki.
|
|
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
oo patyczaki bardzo podobają się mojemu synowi
![]() Dziewczyny, a czy Wasze ryby mają czujny sen? Tzn. budzą się jak tylko przechodzicie obok akwarium? Bo mi momentami aż głupio i nie palę światła w kuchni jak Gustaw śpi, ale on i tak jak tylko wchodzę do kuchni budzi się i podpływa do szybki. A że ze mnie nocny marek i kręcę się po kuchni dość często, to mam wrażenie, że nie daję się Guciowi wyspać
|
|
|
|
|
#740 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie jest taki: http://images.google.pl/imgres?imgur...icial%26sa%3DN
|
|
|
|
|
#741 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak, to zbrojnik niebieski. Wygodniej będzie mu w większym akwarium.
A tak przy okazji zbrojników, jaki teraz jest ich wybór.... W paski, cętki, zielone, złote. Kiedyś to był tylko zwykły i odmiana albinotyczna. A teraz do wyboru do koloru.
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
Gustaw połknął w całości krewetkę
Tylko ogonek wypluł
|
|
|
|
|
#743 |
|
Raczkowanie
|
Dla niego to chyba jednak oznaczało mięsko do zjedzenia.
Dodam jeszcze,ze mój zbrojnik cały dzień siedzi w domku z kamieni. Ten domek jest mały ale widocznie wygodnie mu tam siedzieć tak przyssany do sufitu. Wieczorem, jak już jest ciemno wypływa ( jak zapewne każdy zbrojnik) i liże inne części akwarium. Tak przy okazji zapytam jeszcze czy oprócz pokarmu dla ryb i tego co zliże podawać mu coś jeszcze? Gdzieś na internecie czytałam,że zbrojniki lubią mięso i warzywa... |
|
|
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
gatunek zbrojnika ktory posiadasz jest raczej roslinozerny, mozna urozmaicac mu diete lekkim pokarmem miesnym ale nie powinno zabraknac przede wszystkim warzyw
ja swoje zbrojniki karmie marchewka (srednio im smakuje), uwielbiaja swieze ogorki, kalarepe, salate, szpinak, bób, arbuza, zielony swiezy groszek (groszek daje pyszczakom a straki nabijam na widelec i zbrojniki wyjadaja jego wewnetrzna strone), kalafior, brokul, cukinia.... mozna probowac z wieloma warzywami i obserwowac co im smakuje najbardziej warto tez miec korzen a jesli z jakichs wzgledow korzenia miec nie mozemy to podawac pokarm zawierajacy drewno |
|
|
|
|
#745 |
|
BAN stały
|
.
Edytowane przez La Canela Czas edycji: 2009-03-15 o 17:02 |
|
|
|
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, chce sobie kupić odmulacz do dna na baterie. Co o nich sądzicie? Myślicie, że będzie taki fajnie czyścił?
I nie wiem czym różnią się te dwa odmulacze - ten sam sprzedawca, ten sam opis, tylko cena inna Może wy coś zauważycie...http://www.allegro.pl/item419328222_..._akwarium.html http://www.allegro.pl/item421458139_...a_gratisy.html |
|
|
|
|
#747 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#748 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#749 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
![]() ja tak na szybko przejrzlam te auckje i faktycznie nie zauwazylam zeby to byly 2 rozne produkty ja sie czaje caly czas na ten odmulacz eheima i chyba w koncu go kupie, wolalabym kupic u siebie w malawisklepie a nie przez neta, moze zrobia jakas promocje
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:33.

Wróciłam po miesiącu , mama miała karmić i karmiła. A jak wróciłam- to połowy ryb nie było

No ale okazało się, że TŻ sam w sobie go nie denerwuje, bo jak chodził dookoła akwarium, to Guciowi przechodziło. Próbowaliśmy dojść do tego, co dokładnie bojek uznaje za zagrożenie i padliśmy jak się okazało, że rywalem Gustawa został... mały, zielony pędzelek od farbek 

Zwłaszcza te samiczki z jajkami. Krewetki zdecydowanie nie są dla mnie...
Mnie wąsy i śmieszne chude "nogi" odpychają trochę. I do tego te jajeczka
Tylko ogonek wypluł
Może wy coś zauważycie...