|
|
#691 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: AKWARIUM - początki !! II
A mi z rana
![]() Ale ja tak jak Awia - kiedyś miałam kakadu - tez je oddałam, stwarzały za bardzo dozo zagrożenia dla otoczenia. Fajnie wyglądają, ale jak tylko i wyłącznie je się hoduje. Awia- fajnie Ja mam 2 letniego kocura- co za maruda z niego, a jaki wybredny
|
|
|
|
|
#692 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nad ramirezami też myślałam, ale wyczytałam że są bardziej wrażliwe, dlatego wybrałam kakadu. Mentos - ale faaaajne imie
|
|
|
|
|
|
#693 |
|
Zakorzenienie
|
Zrobie mały offtop i pochwale sie kotem
![]() Kotek ma 10 tygodni, jest małym diabełkiem, zywe srebro ![]() Na poczatku konflikty z psem byly, teraz sie fajnie dogadują. Uwielbia siedziec przy akwarium i straszyc ryby ![]() Jak równiez siedziec na pokrywie i się dogrzewac ![]() Co do ramirez - odkad wymienilam podloze i mam ph ponizej 7 nic specjalnego z akwa nie robie, powrocila plaga glonów a ramirezy wygladaja bardzo dobrze. wczesniej padla mi i samica i samiec kakadu w dosc krótkim czasie wiec chyba poza kwestia ph ramirezy nic specjalnego nie potrzebują tez naczytalam się o wymaganiach ramirez, ale moje sie przystosowaly do baniaka. jakie mas ph?
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#694 |
|
Nie depcze krokusów
|
awia - ale ma diabliki w oczach!
|
|
|
#695 |
|
Konto usunięte
|
To na pewno nie dachowiec, no chyba, ze jakas tam mieszanka
A u mnie też glony powróciły... te piękne długie nitki
|
|
|
|
|
#696 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie wiem jakie mam pH. Nigdy nie mierzyłam. Kakadu mam już dość długo. |
|
|
|
|
|
#697 |
|
Zakorzenienie
|
Nika - wedlug pani weterynarz mieszanka dachowca z persem i niebieskim syberysjkim.
Poza tym jest to moje dziecko z adopcji, z fundacji for animals, znaleziony zostal chudy, zapchlony i dziki. w adopci byl krótko bo jak go zobaczylam to się zakochalam. pierwsze 2 dni spedzil pod szafą, prychajac na wszystko. dzis mija drugi tydzien, jak Mentos u mnie jest, bezceremonialnie pakuje mi sie na kolana i mruczy powoli nabiera cialka, strupy po pogryzieniach pchel schodzą i robi sie bardzo ufny. nawet z psem się dogaduje ![]() takze nie martw sie, nie wsparlam pseudohodowców a przygarnelam zaniedbaną perełkę
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
|
|
|
#698 |
|
Raczkowanie
|
No i znowu mam problem.
Kupiłam filtr wewnętrzny FanFilter mini plus firmy Aquael i mam wrażenie,ze coś jest nie tak. Woda wychodzi przez nasadkę napowietrzającą, tak jak powinna ale wychodzi też przez kopułkę i regulator przepływu a te powinny być chyba szczelne...No i ta woda z kopułki i regulatora wlewa się do "dziury",z której wychodzi kabel.Czy z tego nie da spięcia?Tak powinno być?Jak to dokręcić? Filtr wystaje około 3 cm nad wodą. Może trzeba go całego zanurzyć? Już sama nie wiem. Dziecko małe mam w domu jak mi tu się spięcie zrobi i dom spali to mogę się pod most udać... Czy filtr ma "chodzić" bez przerwy? |
|
|
|
|
#699 |
|
Zakorzenienie
|
ja też mam filtr tej firmy, tylko inny model i u mnie powinien być 2 cm pod wodą. Przeczytaj w intrukcji.
Edit:mam filtr fan1 plus. Sprzedawca i w instrukcji bylo napisane, że działa najwydajniej zanurzony 2 cm pod wodą. Kiedyś dolałam za mało wody i był tuż pod powierzchnią i nie działał. Tak więc sprawdź. Filtr ma działać przez całą dobę, ja tylko na noc zatykam koreczek od napowietrzania, żeby nie hałasował w nocy
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 Edytowane przez magrat16 Czas edycji: 2008-07-23 o 18:10 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#700 |
|
Zakorzenienie
|
filtr powinien byc calowicie zanurzony
nic sie nie martw, one sa przystosowane do calkowitego zanurzenia wiec spiecia na pewno nie bedzie. filtr musi chodzic cala dobe, w przeciwnym wypadku nie spelnia swojego zadania i szkodzi rybce, a w koncu ją zabija. wiec lepiej chyba w ogole nie miec filtra niz go wylaczac na noc.
|
|
|
|
|
#701 |
|
Zakorzenienie
|
awia- cudny Mentos
Mam filtr, mam grzałkę, jutro jeszcze żwirek i roślinki i chyba będzie komplet Aha- grzałka jest chyba bez termostatu. Tzn. że mam ją wyłączać jak termometr będzie wskazywał 27 st?
|
|
|
|
|
#702 |
|
Zakorzenienie
|
impresono- a ile ma watt Twoja grzałka? bo jesli nieduzo (np10) to moze nie przekraczac sama tych 27 stopni inie bedziesz musiala wylaczac
jestes pewna ze bojek bedzie zadowolony z takiej temp? 25-26 by mu starczyly w zupelnosci. ile masz stopni w akwa bez grzalki?
|
|
|
|
|
#703 |
|
Zakorzenienie
|
Grzałka ma 20 Watt. Bez grzałki, jeśli lampa w nocy była wyłaczona to do południa mniej-więcej wynosi ok. 20 st. Jak włączam lampę i woda zdąży się nagrzać, to tak ok. 24.
Będę musiała zmienić mu lokalizację, bo przy stole nie mam kontaktu, a muszę założyć ten filtr, więc już nie będzie stał pod lampą. |
|
|
|
|
#704 |
|
Zakorzenienie
|
Tutaj masz tablekę:
http://www.mojeakwarium.pl/Asp/Opt/g...astikowe_a.asp ile watów podnosi o ile temp. wydaje ze, ze woja bedzie za mocna, zwlaszcza jak bedzie oswietlenie.
|
|
|
|
|
#705 |
|
Zakorzenienie
|
Kurcze :/ Ale to co? Nie wystarczy, że będę ją wyłączać jak będzie ok. 26 st?
|
|
|
|
|
#706 |
|
Zakorzenienie
|
magrest u mnie pyszczaki tak wlasnie stukaja pyskiem glonojady
ale one sobie tez nic z tego nie robia, mnie sie bardzo to pukanie podoba, robia to tak fajnie z wyczuciem ![]() awia boski kotek ![]() kiedys natknelam sie w necie na zdjecia kotow jak albo wyleguja sie na pokrywie od akwarium albo siedza przed zbiornikiem i wpatruja sie w ryby |
|
|
|
|
#707 |
|
Raczkowanie
|
Czytałam,ale zrozumiałam,że 2 cm nad wodą. Teraz rozumiem.
Dziękuję za porady! Idę zmienić położenie filtra. |
|
|
|
|
#708 |
|
Zakorzenienie
|
impersono - nie, po prosty gdyby to byla 15 watt to nie musialabys wylaczac, nagrzewalaby do wymaganej temp i nie musialbys wylaczac a tak musisz pilnowac temperatury.
|
|
|
|
|
#709 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, ja moze nakręcona jestem z tym prądem, ale miałam do pośredniego czynienia z takimi problemami- nie boicie się,ze jak taki filtr będzie chodził 24 h/dobę to może coś się stać pod Waszą nieobecność w domu?
|
|
|
|
|
#710 |
|
Zakorzenienie
|
boimy sie boimy
ale co zrobic, u mnie od kilku lat non stop chodzi nie jeden filtr i jesli chodzi o sprawy "elektryczne" to nic sie nie stalochoc nie powiem mialam przeboje z kubelkiem, ktory - gdyby mnie nie bylo wtedy w domu- wypompowalby mi pewnie wode do dna |
|
|
|
|
#711 |
|
Zakorzenienie
|
znalazlam zdjecia z urzadzana 25 dla bojownika
moze Was zaciekawi ![]() http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=60936
|
|
|
|
|
#712 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja się tam filtra nie boje, choć na początku miałam wrażenie, że będzie mi wodę wylewał. Ale nawet po moim majstrowaniu przy wkładach działa dobrze. Opłacało się zainwestować parę groszy więcej w dobrą kaskadę.
Impersona, jak znam życie nawet jak byś kupiła te 15W to byś musiała pilnować temperatury albo w zimę dodatkowo dogrzewać. Przynajmniej jesteś zabezpieczona na wypadek ospy rybiej (tfu tfu na psa urok). Jednak najwygodniej z termostatem... Też znam parę linków, jeżeli chodzi o zakładanie 25l dla bojownika :http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=4247&st=0 http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=1392&st=0 http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=1088&st=0
|
|
#713 |
|
Raczkowanie
|
Znowu mam pytanie więc znowu się zgłaszam.
Dostałam od znajomego akwarium 60 litrowe i jego rybki w ilości 8 sztuk w tym 1 ogromny glonojad.Jak na razie mam te wszystkie rybki w akwarium 15 litrowym razem z moimi 2 sztukami. Problem w tym,ze w poniedziałek chcę zakupić szafkę,zeby móc to duże akwarium postawić bo na komodzie takie akwa nie zmieści się już. Czy do poniedziałku (wieczora podejrzewam,zanim to poustawiam naleję wody itd.) te rybki mogą być w tym mniejszym akwarium? |
|
|
|
|
#714 |
|
Konto usunięte
|
Jakie to rybki? A ten glonojad to ile ma cm ?
|
|
|
|
|
#715 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#716 |
|
Raczkowanie
|
O dzięki. Jak na razie jakoś sobie radzą. Musiałam bojownika oddzielic bo ciągle je ganiał i obgryzł ogon danjowi.
Glonojad ma około 7- 8 cm. Są tam 1 brzanka, 1 danjo, 2 mieczyki, 1 glonojad, 1 gupik, 4 kiryski. |
|
|
|
|
#717 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm... mam nadzieję, że jak wrocę z urlopu po 2 tygodniach, to nie zastanę żadnej ryby martwej lub zjedzonej
Wujek będzie przychodzić i karmić ryby płatkami raz na dwa dni. |
|
|
|
|
#718 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Żeby nie było tak jak u mnie 2, albo 3 lata temu Wróciłam po miesiącu , mama miała karmić i karmiła. A jak wróciłam- to połowy ryb nie było
|
|
|
|
|
|
#719 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#720 |
|
Nie depcze krokusów
|
Moja mama cierpi na bezsenność, więc wyłącza filtr na noc i nic się nie dzieje. Mnie osobiście nie przeszkadza, wręcz usypia. Zawsze jest ktoś w domu, więc nigdy się nie boimy, ale np. na całodniową rodzinną imprezę nigdy nie wyłączamy. Filtr jest stary, ale lepiej żeby chodził jak najdłużej. Zawsze można podrzucić klucze sąsiadom.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.

Ja mam 2 letniego kocura- co za maruda z niego, a jaki wybredny

po tym jak mi zameczyl chora samice bojownika. obgryzl jej dokladnie pletwy, sterroryzował kiryski, tylko przed bocjami czuł respekt.