![]() |
#721 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Mikołajkowe dzieciaczki 2007
Cytat:
![]() ![]() Napisz mi, proszę, ile je twój uśmiechnięty Jasio. tylko w polskich miarach. Jakich akcesoriów butelkowych używasz i co polecasz. AnnLee, ja też mam Hippa, ale ostatnio poczytałam na KWC, że krem do bużki ściąga i wysusza. Z oliwki jestem póki co b. zadowolona, a krem testuje od 2 dni na sobie. Na razie super matuje mi facjatę ![]() Bubbelku, cieszę się, że jest lepiej. Tak to z małymi ludzikami jest. Maja dni lepsze i gorsze. Moja wczoraj miała cudowny, dziś szkoda pisać. Ja w Wigilię idę do teściów ( są na miejscu), potem moi rodzice przyjeżdzają ( mówią, że z wałówką ![]() Nie ważyłam się , ale wchodzę w spodnie przed ciążą. Nie jest to sukces, bo właśnie miałam się odchudzać i sobie zaciążyłam. ![]() Oskar ma prawie trzy tygodnie. Waży 4390, a waga urodzeniowa byla 3405, więc rośnie chłopak jak na drożdżach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szper, Hania świetna. ![]()
![]() |
#722 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny jak ulga
![]() ![]() Kuseczka my zdecydowalismy sie na to dla Nathaniela : http://www.argos.co.uk/static/Produc...xt%3ESWING.htm przynajmniej jest w niej cicho ![]() ![]() Dzisiaj upieklysmy z mama jablecznik no i juz prawie zjedzony. Tak sie bronie przed slodyczami, ale jest ciezko, nie potrafie sobie odmowic ![]() ![]() Dziewczyny z UK gdzie moge zwazyc Nathaniela??? Mam wizyte u lekarza dopiero na koniec stycznia, jak syn skonczy 8 tyg. Jak dla mnie to troszke za pozno ![]() ![]() A jesli chodz o wigilie to u nas bardzo skromnie ![]() ![]() ![]() ![]()
#723 | ||
Zakorzenienie
|
widzę,że Oskar idzie jak burza
![]() jutro się dowiemy jak to z Zuzkiem jest ![]() Cytat:
to muszę w takim razie też go przetestować ja mam jeszcze do poopy na odparzenia,oliwkę i płyn do kąpieli płynu jeszcze nie używałam to nie wiem,ale reszta super ![]() ciekawe co z tym kremem Cytat:
![]() chyba 3tyg.bobasy zaczynają brykać ![]() może jakaś kolejna zmiana w nich zachodzi i stąd te prężenia ala kolki? ![]() już bym chciała,żeby mała miała z rok to by się człowiek jakoś dogadał ![]() Bubbelku-po kropelkach jakiś przeszło? na pewno duża ulga dla Was ![]() a propo wagi to ja się dzisiaj dopiero zważyłam ![]() mam niecałe 3kg więcej,więc chyba nie najgorzej zwłaszcza,że się nie ograniczam specjalnie ![]() 1kg to cyce na pewno 1kg flak z brzucha i 1kg uda i doopka ![]() a w ciuszki przed ciążowe wchodzę,ale nawet w ciąży w większość wchodziłam,bo takie fasony noszę,że się da ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#724 |
Zakorzenienie
|
a moj maly Żabol zaczal sie krztusic podczas jedzenia. W ogole jak zaczelam mu wpychac wiecej cycka do buzi, to ciagle placze podczas jedzenia
![]() No i prezy sie w nocy niemilosiernie - chyba jest z tygodnia na tydzien coraz gorzej... (na tym USG wyszlo ze ma gazy w brzuszku). Juz mu daje wode koperkowa, sama sie opijam herbatami koperkowymi...Nie wiem co robic. Najgorzej ze teraz to nawet jedzenie nam nie bardzo wychodzi - wczesniej cyce bolaly znacznie bardziej, ale maly jadl spokojniej i juz tak nie plakal podczas jedzenia. A teraz- to wyglada jakbym go zmuszala do jedzenia za kazdym razem (histeria normalnie). NO i budzi sie z placzem, steka, steka...i nie wiem co z nim robic. Widac, ze glodny, ale buzi nie chce otwierac, tylko sie meczy z brzuchem ( a bakow praktycznie nie puszcza wcale, wiec jest mu jeszcze trudniej)... No i mam wrazenie ze wiem skad te gazy w brzuchu - maly je jakos tak "nieszczelnie" - tzn przysysa sie i co chwile jakby buzia przestawala byc szczelna z cycem i slysze jak wpada do niej powietrze i wtedy maly je polyka, krztusi sie i placze.... ![]() dzis idziemy na podciecie wedzidelka ![]() ![]() poissonivy - dziekuje za wyklad odnosnie mleka - bo juz sie balam ze moze sie popsulo. Ps. Ustawilam w zamrazarce nizsza temp - teraz mam ok minus 23st. ALe i tak planuje zuzyc tamto mleczko i najwyzej nowe zamrozic. Juz jeden worek poszedl ostatnio w ruch. |
![]() ![]() |
![]() |
#725 |
Zakorzenienie
|
Celko ja też mam wrażenie że ten debridat wcale nie pomaga, może troszkę widzę ulgę po espumisanie, ale nie do końca jestem pewna. Wczoraj nawet dałam Matiemu herbatkę na uspokojenie z koprem włoskim z bobovity troszkę wypił, ale pomogło dopiero spanie na brzuchu. U nas też na usg brzuszka wyszło mnóstwo odbić gazowych, sama nie wiem czy to kolka czy co, wiem tylko, że pręży się stęka a ja nie wiem jak mu pomóc. A i jedzeniem też się potrafi zakrztusić niezależnie czy je z cyca czy z butli
![]() Szperr Twoja Hania to niezła laseczka, w tej sukienusi wygląda poprostu bosko ![]() a ja nie wiem ile zrzuciłam kilo bo nie mam wagi ![]() ![]() A my wigilię i święta spędzimy w czwórkę w domu, czyli nasza trójka plus pies ![]() A my kupiliśmy od Mikołaja rzecz jasna taką matę http://www.allegro.pl/item280546818_...owa_tanio.html
CO NAS NIE ZABIJE TO NAS WZMOCNI ![]() Edytowane przez *misia* Czas edycji: 2007-12-19 o 11:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#726 |
Zadomowienie
|
celka-na niektore dzieci [ w tym np na moja corke] koper moze wplywac odwrotnie tzn powodowac wzmozone wydzielanie gazow:/ sproboj na jakis czas ograniczyc lub zrezygnowac z podawania kopru.
Ostatnio moja pediatra polecila mi malo znane jeszcze krople probiotykowe Biogaia.Nie ma ich w aptekach i tzreba spec zamawiac w hurtowni ale szczerze poelcam.Zaleca sie ich stosowanie wlasnie wsrod dzieci kolkowych.U nas odatkowo super uregulowaly kupke.Sa troszke drozsze ale na dluzej starczaja no i latwo podac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. Ja to sie nigdy normalnie nie wyspie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#728 |
Zadomowienie
|
Mialam na mysli wlasnie zwiekszona produkcje gazow:/ pediatra odradzila mi koper i rumianek, juz napewno dla "wrazliwcow" nie sa gotowe herbatki typu Hipp- pozostala tylko przegotowana woda i podawany 2 razy dziennie debridat [ rozrabiam w ok 50ml wody bo moja mala akurat uwielbia ten smak].
|
![]() ![]() |
![]() |
#729 |
Raczkowanie
|
witajcie mamuski!mój kubus tez sie tak prezy i steka
![]() juz próbowalismy planteksu koprusia rumianek herbatke na trawienie espunisan i nic ![]() do tego ma zatkany nosek i okropnie go to meczy ![]() tyle dobrze ze bardzo ładnie przybiera na wadze wazy juz 4700 ![]() mieszkamy z moimi rodzicami wiec wigilie spedzimy z nimi a drugi dzien swiat mamy zamiar spedzic u tesciów ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
To tylko moje dziecię jakieś inne bo debridat mu nie smakuje jak nic innego, wszystkie inne leki jakoś znosi a nim poprostu probuje pluć, a to raczej nie jest objaw lubienia syropu
![]() Celko Mati właśnie też nie pryka wcale, a jak już uda mu się pryknąć, to naprawdę kosztuje go to wiele wysiłku. A to wczorajsze brykanie przed kąpielą.
#731 |
Zakorzenienie
|
Celko-może po wycięciu będzie lepiej
![]() 3mam kciuki w kazdym bądź razie ![]() też ostatnio czytałam o tym koprze,że efekt może być odwrotny ![]() ja małej bezpośrednio nie daję-sama piję i ona z mlekiem ale może na jakiś czas odstawię i zobaczę ![]() Celko-a próbowałaś z różnych pozycji go karmić? dobrze przystawiasz do cyca? bo moja w pewnych pozycjach też się czasem nałyka więcej powietrza ![]() a w ogóle to ona jest śmieszna,bo nie ulewa tylko beka ![]() ![]() ![]() Misia-fajna ta mata ![]() świeta to całkiem milutkie będziesz miała ![]() i z sentymentem będziesz wspominać-zobaczysz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#732 |
Zadomowienie
|
Medusia w dzień nawet się nie myśli o tym zmęczeniu, ale jak nadchodzi noc marzę po prostu o ciepłej kąpieli i łóżeczku
![]() Jaś jadł ostatnio 100ml, czasem nawet nie wypił całej butli, a teraz widzę , że apetyt się zwiększył. Co do butelek, mam butelki aventa i jedną Nuka. Jeśli chodzi o avent jestem zadowolona, bo z Nukiem mam problemy ![]() ![]() ![]() Przydatne rzeczy: sterylizator do mikrofali Tomee Tippee(świetny wynalazek ), podgrzewacz aventa(przydaje mi się w nocy by podgrzać przegotowaną wodę) i termos aventa( w razie wypadu na zakupy czy spacer). Ps. Czy ktoś chce termos aventa, laktator tomee tipee, krem na popękane sutki oraz staniki do karmienia?? Bo nie mam zielonego pojęcia co z tym zrobić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#733 |
Zadomowienie
|
Przepraszam, że tak post pod postem ale mam coś co może zainteresować mamy które mają problemy z karmieniem piersią :
"większość kobiet walczy o utrzymanie laktacji i poddaje się dopiero wtedy, gdy nie widzi już szans powodzenia lub nie ma sił. Im bardziej matka jest zdesperowana, tym gorzej z laktacją... i tak tworzy się zamknięty krąg(...).Laktacja zanika często dlatego, że matka boi się, że "produkcja" mleka jest za mała wobec potrzeb dziecka. Napięcie i lęk związane z obawą, że pokarmu brakuje, rzeczywiście mogą wpłynąć na wytwarzanie mleka. A płacz głodnego niemowlęcia jest dla matki nie do zniesienia. Zresztą nie ma najmniejszego powodu, by niemowlę pozostawało głodne - należy wtedy podać butelkę, nawet jeżeli jakiś specjalista od karmienia piersią rygorystycznie przestrzega przed odstawieniem dziecka od piersi. Niestety, spotykałem się w mojej praktyce z sytuacjami, gdy uporczywe karmienie piersią, przy rzeczywiście niewystarczającej laktacji, doprowadziło do zaburzeń wzrostu i rozwoju dziecka! Dlatego wiem, że nieustępliwość i sekciarskie zachowania mogą przynieść więcej szkody niż pożytku." Cytat z rozmowy z doc.Januszem Książykiem z CDZ. |
![]() ![]() |
![]() |
#734 |
Zakorzenienie
|
Kuseczko, bardzo mądry cytat. ja mam mało pokarmu i to wiem, próbowałam w szpitalu pobudzić laktację, głownie przez nacisk lekarzy. Niestety na niewiele się to zdało, bo mleka mam tyle ile miałam, ale karmię piersią teraz także dokarmiam butlą i nie czuję z tego powodu nawet najmniejszych wyrzutów sumienia, najwazniejsze dla mnie jest to, by moje dziecko było najedzone i dla wszystkich rodziców właśnie pełny brzuszek dziecka powinien być wyznacznikiem, a nie wyrzuty sumienia.
#735 |
Zakorzenienie
|
Hej.. ostatnio nie nadaze za Wami..!! Produkujecie jak szalone
![]() Kuseczko, baaardzo podoba mi sie ten cytat ![]() Ostatnio juz sama nie wiedzialam co o tym myslec.. butelka wydaje mi sie zlem ostatecznym i chociaz wiem, ze czasem po prostu trzeba dac butle, to jednak czuje sie strasznie winna. Mam tez wrazenie ,ze moja mama nadal czuje sie winna, ze tak krotko nas karmila piersia, a przeciez to bzdura! Te polozne, ktore nakrecaja jakies glupie mysli w glowach mlodych mam powtarzajac jak katarynki, ze tylko karmienie piersia jest dobre dla dziecka, powinny splonac na stosie ![]() ![]() W koncu, naszym dzieciaczkom potrzebna jest zdrowa i szczesliwa mamusia i pelny brzuszek, a nie zdesperowana lunatyczka ze lzami wciskajaca im cyca ![]() Ps. Misiu, ale fajna zadowolona buzia! ![]() Ps2. Kuseczko, i jak Jasiowi podoba sie ta hustawka?? Ja tez zaczynam zastanawiac sie nad czyms takim.. chyba ze poczekam z miesiac i dostane od kolezanki hustawke jej synka. Sama nie wiem, moze to juz wtedy bedzie za pozno na takie zabawki?
#736 |
Zadomowienie
|
szperr no to dalej ciągnę ...:" karmienie naturalne jest zdrowe, zaspokaja potrzeby dziecka, to najlepsza profilaktyka... Ale jeśli się nie powiedzie, młoda mama nierzadko słyszy negatywne komentarze, przeżywa ciężkie chwile - zwątpienia, rozczarowania. A potem w rezultacie czuje się winna i mniej wartościowa(...).Promocja karmienia piersią powinna odbywać się w taki sposób, by nie budzić poczucia winy u tych matek, które nie karmią naturalnie.
Grozę budzą zachowania karcące, niegrzeczne lub prześmiewcze ze strony ludzi, którzy powinni swoją wiedzą i kulturą osobistą budzić szacunek i budować autorytet. Zaniechanie karmienia piersią może przecież mieć wiele przyczyn, od bytowych począwszy, a na psychologicznych skończywszy. Jestem zdecydowanym przeciwnikiem takiej formy promowania karmienia piersią, która pomija fakt, że karmienie piersią powinno być przede wszystkim zaakceptowane przez kobietę(...). Jeżeli matka nie karmi piersią, to niezależnie od przyczyny nie jest gorszą matką i nie jest winna czemukolwiek. Karmienie piersią jest naturalne. Karmienie butelką jest metodą zastępczą, to prawda, ale jest zdecydowanie gorzej, gdy matka karmi piersią wbrew własnej woli, z niechęcią lub... z obrzydzeniem. Karmiąc butelką, można również okazywać dziecku czułość i miłość." No i the end. Ps. Jasiek uwielbia tą huśtawkę, jak nie daję rady uspokoić go na rękach wsadzam do huśtawki i cisza ![]() Huśtawka jest do 11kg. , chyba Hania nie osiągnie takiej wagi za miesiąc :P |
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ps http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=225950 - pozostawie to bez komentarza ![]()
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
Kochane, cudowne te Wasze skarby! I trzymam mocno kciuki za bączki i pierdziawki i wszystkie kupy tego świata
![]() Cudowne foteczki i prześliczne skarby. Mam nadzieję iż niedługo ze Sławką i Tulis tu zagościmy! Powiem Wam ,że śledzę na bieżąco co piszecie i faktycznie mozna sie pogubić, w tym co położne gadają, radach złotych i tych mnie potrzebnych.. I tak sobie myślę, iż dobrze ze mamy to forum tyle możemy sobie pomóc, wesprzeć się. A co do Szperr linku jaki podałas.. prawię się posiusiałam ze śmiechu. ihihhihiih Jak moj tata mówi- gdyby głupota umiła fruwać byłaby pod sufitem... |
![]() ![]() |
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Wrocilismy z podciecia wedziedlka. Maly przezyl zabieg bardzo grzecznie. Tylko sie skrzywil i troche pomialczal jak mu psikal lekarz srodkiem znieczulajacym do buzki. Potem ciach i doslownie po kilku sekundach po wszystkim. Krwi bylo moze z dwie krople. Teraz Adas spi - mam nadzieje ze jak sie obudzi to go nie bedzie bolec...No i ze jakos sobie poradzi z jedzeniem
![]() EDIT: misia - jaki usmiechniety chlopczyk ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#740 |
Zakorzenienie
|
Celko a mozesz dopkładnie napisac gdzie i u kogo byłas
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#741 |
Joanna Małgorzata
|
witajcie kobietki
Celko mój Mikołajek tez miał podcinane wedzidełka ale zaraz na drugi dzień jak sie urodził zgadzam sie z wami jesli chodzi o karmienie piersia ze nie moze to byc po trupach i nie kosztem dziecka ale znam ludzi którzy potepiaja te mamy ktore nie karia piersia i trakyuja je jak gorsze matki to uwarzam juz za fanatyzm Bylam z Mikołajkiem na spacerku ale fajnie móc wyjsc z domku niuni tez sie podoba ![]()
#742 |
Konto usunięte
|
Ja dostalam od Health Visitor spis Well Baby Clinics w moim miescie i tam mozna dziecko zwazyc, jest tam rowniez dostepna konsultacja Breast Feeding i mozna porozmawiac z Health Visitor, jesli jest jakis problem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#743 |
Zakorzenienie
|
zgadza sie
![]() Ew. sprawdz czy nie masz tej listy i godzin w tej czerwonej ksiazeczce Nathaniela, za okladka.
#744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ps. Adas jadl juz dwa razy po zabiegu. Widac ze go nic nie boli. Sposob ssania sie nie zmienil. No i na razie nie wysuwa jezyka i sie nie chwali czy potrafi bardziej go wywalic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#745 |
Zakorzenienie
|
a ja ciągle mam za mało mleka, Gosia słabo przybiera na wadze, potrzebuje więcej, płacze i denerwuje sie jak nie chce lecieć z piersi, przekładam ja co chwila z jednego cycka na drugi, ale obie sie denerwujemy
![]() Już samam nie wiem dlaczego dużo piję, często przystawiam mała do piersi, w przerwach ćwicze z laktatorem, amleka jak było mało tak jest mało. Tylko po nocy jest więcej, że czasmi troszkę cieknie, ale jak tylko Gosia sie obudzi prawie wszystko wypija. Wyglada to tak jakby piersi nie nadążały z produkcją ![]() a my nie bylismy jeszcze na spacerku (nie liczę wizyty u ortopedy) nie mamy kiedy, smam napewno nie dam rady, a mąz pracuje. Przychodzi po 16-tej a wtedy jest już ciemno, w sumie moglibyśmy iść na jakięś 20-30 minut, ale najczęściej wtedy cos pada, pech normalnie ![]() Gosia też ma krótkie wędzidełko, pediatra zauważyła podczas wizyty u nas w domku, ale nie ma problemu ze ssaniem, więc nawet nie wiem czy potrzebne by było podcinanie? Pediatra nic na ten temat nie wspomniała. Zapytam jak pojdziemy na wizytę. |
![]() ![]() |
![]() |
#746 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ssaniu nie widze zadnej zmiany. Podcielam glownie po to, zeby pozniej dziecko nie seplenilo (osoby z krotkim wedzidelkiem czesto trafiaja do logopedy z tego powodu - nie wymawiaja kilku spolglosek - typu "r"). Ale nie kazde krotkie wedzidelko kwalifikuje sie do podcinania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#747 |
Zakorzenienie
|
Yoolia co do pokarmu to u mnie też jest go niewystarczająca ilość, pomimo wcześniejszego przystawiania Matiego do piersi co dwie godz, pomimo picia mnóstwa płynów i herbatek i pomimo wielu jeszcze innych prób pobudzenia laktacji. Pogodziłam się z tym i wiem, że gdy nadejdzie moment, że laktacja całkiem zaniknie też się z tym pogodzę
![]() Celko czy wiesz może czy debridat można łączyć z espumisanem? Tzn podaję debridat 2 razy dziennie ale chciałam też podawać 2 razy dziennie espumisan bo tylko on odrobinę pomaga, ale nie wiem czy można obie rzeczy na raz stosować. Zamówiłam właśnie Matiemu śpiworek do spania, bo kołderka mimo, iż śliczna to leży w szufladzie jakoś wydaje mi się dla niego jeszcze nieodpowiednia, a z kocyków umie się odkopać i znajduję go z reguły bez koca z rękoma jak lody. Teraz nie będzie miał już tak fajnie ![]() ![]()
![]() |
#748 |
Zadomowienie
|
Yoolia ja podzielam zdanie misi, co do dokarmiania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#749 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Trzeba bedzie butle podawać |
|
![]() ![]() |
![]() |
#750 |
Joanna Małgorzata
|
Yoolia Słonko nie ma sensu męczyć dzidzi Gosia jest glodna kotek daj jej butle jestem pewna że ja tak bym zrobiła W szpitalu mikuś byl tak głodny że nie potrafił dosiąść do cyca mimo że robil to już ale długo spał i przespał godzinę głodu potem dalej spał a jak się w nocy obudzil to szukał cyca cyc pełny a on nie potrafił za niego złapać Przyszła położna i po próbach dostawiania go do cyca po prostu zrezygnowała i przyniosła butlę Mikuś się najadł i potem już z cycem problemu nie miał Fakt że już go budziłam na jedzonko by to się nie powtórzyło teraz z tym problemow nie ma bo sam się budzi ale gdyby zaszła potrzeba mąż leciał by do najbliższego sklepu po mleko i butlę
Misiu koleżanka używała tej butli anty kolkowej i u jej synka kolka minęła jak ręką odjął Dziewczynki jak długo miałyście krwawienie po porodzie? ja jestem 2 tygodnie po i nadal i to mocno Czy wasze pociechy też złoszczą się przy robieniu kupki? Mikuś robi jej sporo ale pierw musi się nazłościć ile wlezie Jak tam u was ze smoczkami? Ja mam w pogotowiu ale za często nie wstawiam bo mały jakoś chyba nie za bardzo go chce Co zrobić by Mikołaj nie jadł łapczywie? ciągnie cyca a potem krztusi się i ma czkawkę od wciągniętego powietrza a na cyca nie dam nic anty kolkowego ![]() Czy wy też czekacie na święta? Ja uwielbiam je po prostu i nie mogę się doczekać
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:12.