Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Biochemia kosmetyczna

Notka

Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-03-17, 13:54   #721
marea
Wtajemniczenie

Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią

Hihi, ja sie chcialam zameldowac ze u mnie juz lepiej z cera
Wszytko powoli znika i buzka sie wygladza...narazie tez dalam sobie spokoj z zorakiem, bo b on podraznia i pozniej nie moge ukoic cery, stosuje acne derm, tonik z BU z Bha, wrocilam tez do diacnealu humektanem i HOL avene nawilzam...Hauschka jedwabny tez mi sluzy...
Ogolnie jest dobrze i rzucam fajki od kilku dni
marea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 13:56   #722
hihi
Zakorzenienie

Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią

Cytat:
Napisane przez marea Pokaż wiadomość
Hihi, ja sie chcialam zameldowac ze u mnie juz lepiej z cera
Wszytko powoli znika i buzka sie wygladza...narazie tez dalam sobie spokoj z zorakiem, bo b on podraznia i pozniej nie moge ukoic cery, stosuje acne derm, tonik z BU z Bha, wrocilam tez do diacnealu humektanem i HOL avene nawilzam...Hauschka jedwabny tez mi sluzy...
Ogolnie jest dobrze i rzucam fajki od kilku dni
Bo zorac mocno podrażnia, to fakt Ja na przykad w weekend 3 dni pod noc kładałm locaci i jest ok A bałam się jakiegoś koszmaru

Cieszę się, że Jedwabny Hauschki Ci słuzy

Powodzenia w rzucaniu fajek!
Stary 2008-03-17, 14:02   #723
marea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
Bo zorac mocno podrażnia, to fakt Ja na przykad w weekend 3 dni pod noc kładałm locaci i jest ok A bałam się jakiegoś koszmaru

Cieszę się, że Jedwabny Hauschki Ci słuzy

Powodzenia w rzucaniu fajek!
Locacid jest na parafinie wiec napewno jest mniej draznacy...jak uspokoje cere sprobuje z zorakiem raz jeszcze..jesli wciaz nie bedzie mi pasowal moze postawie na retin a w zelu
A co do fajek..lekka deprecha...ale dzis mamy swieto wiec w domu siedze i z lozka nie wychodze..wole to przechorobowac
Stary 2008-03-17, 14:05   #724
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Locacid jest na parafinie wiec napewno jest mniej draznacy...jak uspokoje cere sprobuje z zorakiem raz jeszcze..jesli wciaz nie bedzie mi pasowal moze postawie na retin a w zelu
Dokładnie, próbuj, bo warto

Ja narazie będę się smarować retinoidami i nawilżała, bo zauważyłam, że wtedy sie tak nie łuszczę drastycznie jak gdy łączę retinoidy i kwasy
Stary 2008-03-17, 16:09   #725
_Monia_
Rozeznanie

mam zel hiarulonowy z BU tylko nie wiem czy nim samym to starczy te plamy sa naprawde duze i bardzo czerwone, nie da sie ich w tej chwili ukryc.
_Monia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 17:08   #726
Nikogo Słoneczko
Raczkowanie

Dziewczyny pomozecie?
Mam cere mieszana, ze wskazaniem na tlusta:P Zaskorniki, pryszcze.
Uzywam na zmiane na noc Effaclaru K i Acne Derm. Na dzien filtr Anthelios LRP 50+.
Raz w tyg uzywam maseczki aspirynowej.
Nie wiem czy dobrze robie zmywajac zarowno filtr jak i kwasy wodą... Chyba nie powinnam tego robic, czego uzyc wzamian? Oraz co moglabym jeszcze włączyc do pielęgnacji cery?

emptiness.

"Z łez ocieraj cudze oczy, chociaż Twoich nie otarto.."
Nikogo Słoneczko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 17:55   #727
_Monia_
Rozeznanie

co do zmywania polecam olejek myjacy z Biochemii Urody.
co do pielegnacji to mysle, ze specjalistyki ci cos odpisza niedlugo

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-03-17, 19:47   #728
sue.
BAN stały

GG do sue.

Teraz pewnie trochę wam poszarpię nerwy..

Mam suchą cerę z wągrami i rozszerzonymi porami. Nigdy do tej pory nie używałam kwasów, a filtry z reguły w zimie, albo nieświadomie. I teraz ta zapewne ciężka dla Was część.

Przeszperałam trochę forum, ale zupełnie nie wiem za co się zabrać. Mogłybyście mi polecić jakieś kremy z kwasami, filtrami, jakieś toniki, maseczki? Wiem, że pewnie zaraz mnie odeślecie do wyszukiwarki, ale byłabym nieeeesamowicie wdzięczna
sue. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 20:00   #729
_Monia_
Rozeznanie

czy jak naloze zel h.... 1% a na to humektan bedzie lepiej? bo mam wrazenie ze sam zel mnie napina a wszystko dalej boli.

Edytowane przez _Monia_
Czas edycji: 2012-08-17 o 12:48
Stary 2008-03-17, 20:08   #730
marea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nikogo Słoneczko Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomozecie?
Mam cere mieszana, ze wskazaniem na tlusta:P Zaskorniki, pryszcze.
Uzywam na zmiane na noc Effaclaru K i Acne Derm. Na dzien filtr Anthelios LRP 50+.
Raz w tyg uzywam maseczki aspirynowej.
Nie wiem czy dobrze robie zmywajac zarowno filtr jak i kwasy wodą... Chyba nie powinnam tego robic, czego uzyc wzamian? Oraz co moglabym jeszcze włączyc do pielęgnacji cery?
Nie zapominaj o nawilzeniu...wlacz cos lekkiego i nie zapychajacego...typu Avene Hydrance Optimalle Leggre, La Roche Posay Hydraphase Leggre, Humektan ...nie wiem jak w tym momencie i z jaka czesctotliwoscia uzywasz w/w kwasy ale mozesz wlaczyc nawilzacz raz na 2/3 dni na noc zamiast kwasu
Do mycia jak wyzej poleca Monia ten olejek z BU jest faktycznie jednym z najlepszych zmywaczy i nie wysusza skory
http://www.biochemiaurody.com/sklep/olejekmyj.html

Pozdr
Stary 2008-03-17, 20:10   #731
marea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Monia_ Pokaż wiadomość
dziewczyny wiem, ze macie juz mnie dosyc ;p ale naprawde jestem w dolku nigdy tak nie wygladalam nie wiem jak sie ludziom pokazac dlatego was mecze, musze wychodzic a zamaskowac tego sie nie da chwytam sie wszystkich sposowow

czy jak naloze zel h.... 1% a na to humektan bedzie lepiej? bo mam wrazenie ze sam zel mnie napina a wszystko dalej boli. naprawde wyglada to tagicznie cale policzki bordowe placki
zmieszaj humektan z zelem hialuronowym..lepiej nawilzy niz oba solo...sam zel lekko moze wysuszyc i nie poczujesz tego nawilzenia..i skoro masz podrazniona skore nie nakladaj kwasow przez kilka nablizszych dni! pozwol jej ochlonac..i zmniejsz czestotliwosc uzywania tych kwasow skoro tak reaguje! nic na sile...minimalizm jest wielce wskazany i sie najlepiej sprawdza
Stary 2008-03-17, 20:15   #732
sue.
BAN stały

GG do sue.

Cytat:
Napisane przez sue. Pokaż wiadomość

Mam suchą cerę z wągrami i rozszerzonymi porami. Nigdy do tej pory nie używałam kwasów, a filtry z reguły w zimie, albo nieświadomie. I teraz ta zapewne ciężka dla Was część.

Przeszperałam trochę forum, ale zupełnie nie wiem za co się zabrać. Mogłybyście mi polecić jakieś kremy z kwasami, filtrami, jakieś toniki, maseczki? Wiem, że pewnie zaraz mnie odeślecie do wyszukiwarki, ale byłabym nieeeesamowicie wdzięczna
UP!

Dodaje ze w maju będę miała 16. Nie za wcześnie na kwasy?
Stary 2008-03-17, 20:16   #733
_Monia_
Rozeznanie

Cytat:
zmieszaj humektan z zelem hialuronowym..lepiej nawilzy niz oba solo...sam zel lekko moze wysuszyc i nie poczujesz tego nawilzenia..i skoro masz podrazniona skore nie nakladaj kwasow przez kilka nablizszych dni! pozwol jej ochlonac..i zmniejsz czestotliwosc uzywania tych kwasow skoro tak reaguje! nic na sile...minimalizm jest wielce wskazany i sie najlepiej sprawdza
marea dziekuje ci pomagasz mi po raz kolejny, az mi glupio tak pytac... czytam wizaz, ale takiego czegos sie nie spodziewalam.

kolejne pytanie (przyjme baty byle dostac jakas rade). nalozylam 15 min temu 2 warstwy zelu. piszesz ze lepiej zmieszac i teraz nie wiem czy zmyc to? czy lepiej dolozyc humektan?

co do czestotliwosci - naprawde nie przesadzilam, bo uzylam toniku 1 raz i to wszystko po tym sie

Edytowane przez _Monia_
Czas edycji: 2012-08-17 o 12:46
Stary 2008-03-17, 20:19   #734
marea
Wtajemniczenie

Cytat:

Jako ze masz sucha cere musisz szukac srodkow delikatniejszych by nie podraznic skory...
Mozesz zaczac od effaclaru..bo jest delikatnym kwasem..
Pozatym polecam lekture tej stronki http://www.biochemiaurody.com/index.html
Maja naprawde fajne produkty...
Polece Ci olejek myjacy...nie wysusza i dobrze oczyszcza...
Mozesz zakupic hydrolaty..jesli lubisz uzywac tonikow
Jako dodatkowy zluszczacz mozesz zakupic tonik rozany z kwasami http://www.biochemiaurody.com/sklep/tonikaha8.html
Ktoras z maseczek do nawilzania
Ogol nie produkty z tej stronki maja swoj watek wiec tam mozesz poczytac co jest polecane co nie
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186064
Z filtrow najbardziej odzywcze i nawilzajace sa Avene filtry, musisz niestety potestowac by wybrac ten swoj..ja mam cere mieszana wiec szukam zapewne innych filtrow aniezeli tych ktore tobie moga sluzyc
Stary 2008-03-17, 20:21   #735
marea
Wtajemniczenie

A co uzywalas w poprzednich dniach?

On faktycznie jest dosyc mocny...dlatego radza go nie stosowac zcesciej niz co 2 dni...a ty zapewne uzywalas tez innych kwasow prawda?

Mozesz teraz dolozyc humektan na wierzch i na noc pozniej tez ponow nawilzacz

Cytat:
marea dziekuje ci pomagasz mi po raz kolejny, az mi glupio tak pytac... czytam wizaz, ale takiego czegos sie nie spodziewalam.

kolejne pytanie (przyjme baty byle dostac jakas rade). nalozylam 15 min temu 2 warstwy zelu. piszesz ze lepiej zmieszac i teraz nie wiem czy zmyc to? czy lepiej dolozyc humektan?

co do czestotliwosci - naprawde nie przesadzilam, bo uzylam toniku 1 raz i to wszystko po tym sie stalo

czuje ze tonik bylby dla mnie boski bo mam skore gladka jak pupa niemowlaka (tyle ze w czerwonych, ba! bordowych plackach wielkosci 5 zl...), gdyby byl slabszy! bo widze ze dziala, ale az za mocno.

czuje jakby mnie wypalil i w tym problem. a do czwartku musze jakosc wygladac

w tej chwili jest tragedia
Stary 2008-03-17, 20:24   #736
_Monia_
Rozeznanie

Cytat:
A co uzywalas w poprzednich dniach?

On faktycznie jest dosyc mocny...dlatego radza go nie stosowac zcesciej niz co 2 dni...a ty zapewne uzywalas tez innych kwasow prawda?
tak, to pewnie w tym problem uzywalam Effaclara i AD, i raz na 1-1,5 tyg Diacneal.

jestem zla, bo widze, ze ten tonik by pomogl na moje problemy ale kurcze tak sie zalatwic ;/
Stary 2008-03-17, 20:40   #737
sue.
BAN stały

GG do sue.

Cytat:
Jako ze masz sucha cere musisz szukac srodkow delikatniejszych by nie podraznic skory...
Mozesz zaczac od effaclaru..bo jest delikatnym kwasem..
Pozatym polecam lekture tej stronki http://www.biochemiaurody.com/index.html
Maja naprawde fajne produkty...
Polece Ci olejek myjacy...nie wysusza i dobrze oczyszcza...
Mozesz zakupic hydrolaty..jesli lubisz uzywac tonikow
Jako dodatkowy zluszczacz mozesz zakupic tonik rozany z kwasami http://www.biochemiaurody.com/sklep/tonikaha8.html
Ktoras z maseczek do nawilzania
Ogol nie produkty z tej stronki maja swoj watek wiec tam mozesz poczytac co jest polecane co nie
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186064
Z filtrow najbardziej odzywcze i nawilzajace sa Avene filtry, musisz niestety potestowac by wybrac ten swoj..ja mam cere mieszana wiec szukam zapewne innych filtrow aniezeli tych ktore tobie moga sluzyc

Czy w ramach ochrony filtrowej taki krem by wystarczył?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...eme-riche.html

Trochę obawiam się kosmetyków Avene, na Diroseal miałam reakcję alergiczną.. Ale trzeba będzie skombinować próbki.
Stary 2008-03-17, 20:43   #738
vanessa1111
Przyczajenie

witaj L_V! Mam pytanie. 1,5 roku temu mialam wykonany zabieg cosmelan . efekt byl ale tylko przez miesiąc potem wszystko wróciło. pod kontrolą lekarza stosowalam nadal krem cosmelan 2 i inne robione leki i skórka sie złuszczala i znowu znikały plamki. ale po odstawieniu leków znowu wróciły i tak na okrągło przez cały rok złuszczalam sie i plamy na nowo wracaly.w końcu lekarz zaproponowal że zrobi mi zabieg laserowe zamykanie naczyn bo to one są przyczyną tych przebarwień.cena zabiegu 800zł. dodam że kosmetyczka twierdzi żę nie mam popękanych naczyń i ja też ich nie widze wiec stwierdzilam że to zwykłe naciąganie i zrezygnowałam. teraz sama probuje różnymi kremami usunąć przebarwienia i tu mam problem.uzywam diacenalu i acne -derm ale nie mam żadnego złuszczania i zaczerwienienia i efektu wybielania też brak. może te środki są dla mnie za słabe? możepotrzebuje czegos mocniejszego?? stosuje na dzien filtry i serum z wit c z b.u.
vanessa1111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 20:46   #739
marea
Wtajemniczenie

Cytat:
Czy w ramach ochrony filtrowej taki krem by wystarczył?
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...eme-riche.html

Trochę obawiam się kosmetyków Avene, na Diroseal miałam reakcję alergiczną.. Ale trzeba będzie skombinować próbki.
Masz duzy wybor innych dobrych filtrow, polskie Iwostin...aczkolwiek niektore osoby lecznicza woda zawarta w ich produktach uczula wiec radze najpierw potestowac; Bioderme, La Roche Posay, SVR, Klorane...
Przy kuracjach zluszczajacych filtr SPF10 moze byc za niski, optymalnie przy zluszcaniu skory powinnas siegac po te min SPF40, filtrow masz naprawde duzy wybor...przy suchej skorze unikaj tych z alkoholem bo wysusza..np radzilabym Ci nie kupowac La Roche Posay Dermo-Pediatrics..bo ma sporo alkoholu..moze Cream Fondate z La Roche Posay?! popros o probki w aptekach, z Avene filtr dla dzieci jest bez srodkow zapachowych wiec nie powinien podrazniac i jest w miare lekki i dosyc dobrze sie wchlania

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-03-17, 21:12   #740
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
no coz, musze prosic o pomoc...

stalo sie ;/ zalatwilam sie troche tonikiem z BU BHA 2%. polozylam go, na niego olejek serum lemon i juz jak zmywalam widzialam ze sie luszcze. na noc byl AD i mam teraz co prawda gladka mila w dotyku buzie w porownaniu do tego co bylo niestety w miejscu po niespodziankach mam wielckie czerwone placki. zreszta ogolnie jestem podrazniona.

pytanie co robic mysle o stosowaniu teraz olejku, ale czym likwidowac te plamy? stosowac AD poki sa swieze? bo chyba nie zostanie mi tak
oj, poczytaj moje posty.. dziewczyny nie wierzyły, że to możliwe a ja się równo załatwiłam.
pomógł mi allertec - lek na alergię (jeśli plamy nie znikną w ciągu dwóch dni) i dużo nawilżania, odstawiłam wszystko co możliwe a żel hialuronowy bardzo mi jednak pomógł.
powodzenia

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 22:44   #741
mogwaica
Zadomowienie

GG do mogwaica

Dziewczyny,jestem po wielkich zakupach w aptece
Mam pytanie , otóż chciałam zakupić jakiś krem z Avene z wysokim filtrem.Jako ze w aptece nie mieli to mi zamówili i dzisiaj mi to mój TŻ przyniósł.Niestety nie wiem czy dostałam ten produkt co chciałam bo sie zbytnio jeszcze na tym nie znam.Jakoś nigdzie nie widze zeby tam pisało ze to jest krem z filtrem.
Pisze:Hydrance nawilżające i odbudowujące mleczko do ciała.
Czy orientujecie sie w tych sprawach,czy to jest ten cudowny kremik który stosujecie ?Prosze o odpowiedź gdyż jest szansa ze go wymienie.

mogwaica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-17, 22:53   #742
_Monia_
Rozeznanie

watpie w alergie, bo uzywala effaclara i diacneala wiec ...

Edytowane przez _Monia_
Czas edycji: 2008-03-18 o 10:57
Stary 2008-03-18, 06:20   #743
yeah
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mogwaica Pokaż wiadomość
Dziewczyny,jestem po wielkich zakupach w aptece
Mam pytanie , otóż chciałam zakupić jakiś krem z Avene z wysokim filtrem.Jako ze w aptece nie mieli to mi zamówili i dzisiaj mi to mój TŻ przyniósł.Niestety nie wiem czy dostałam ten produkt co chciałam bo sie zbytnio jeszcze na tym nie znam.Jakoś nigdzie nie widze zeby tam pisało ze to jest krem z filtrem.
Pisze:Hydrance nawilżające i odbudowujące mleczko do ciała.
Czy orientujecie sie w tych sprawach,czy to jest ten cudowny kremik który stosujecie ?Prosze o odpowiedź gdyż jest szansa ze go wymienie.
to jest ten? http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produk...ecenzja=187848
yeah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 06:47   #744
kolanka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez yeah Pokaż wiadomość

Oj to na pewno nie ejst krem z wysokim filtrem SPF 15 .
Wysoki filtr to SPF 40+ lub SPF 50 +.

Podaje linki do filtrów avene:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20789 do suchej skóry,
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20790, do cery mieszanej,
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20791
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20722 polecana też dla cery mieszanej.

To co nabyłas proponuję zwrócic, niech zamówią Ci któryś filtr z podanych. Poczytaj opinie i wybierz sama .
kolanka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 07:26   #745
madame paranoja
Zadomowienie

Cytat:
watpie wc alergie, bo uzywala effaclara i diacneala wiec ...
niekoniecznie na sam kwas Bha ani na salicylany (ja nie mam na nic z tych rzeczy).

madame paranoja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-03-18, 08:45   #746
mogwaica
Zadomowienie

GG do mogwaica

Cytat:
Napisane przez kolanka Pokaż wiadomość
Oj to na pewno nie ejst krem z wysokim filtrem SPF 15 .
Wysoki filtr to SPF 40+ lub SPF 50 +.

Podaje linki do filtrów avene:
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20789 do suchej skóry,
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20790, do cery mieszanej,
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20791
http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20722 polecana też dla cery mieszanej.

To co nabyłas proponuję zwrócic, niech zamówią Ci któryś filtr z podanych. Poczytaj opinie i wybierz sama .
Niestety nie wymienią mi tego Spróbuje opchnąć na allegro

Stary 2008-03-18, 08:59   #747
marea
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mogwaica Pokaż wiadomość
Niestety nie wymienią mi tego Spróbuje opchnąć na allegro
Jesli to ten Hydrance Optimale to mozesz go uzywac w dni gdy siedzisz w domku ..dobrze nawilzy i ma niski ale stabilny filtr wiec tez sie spisze...nie spisuj go odrazu na straty
Stary 2008-03-18, 09:09   #748
mogwaica
Zadomowienie

GG do mogwaica

Cytat:
Jesli to ten Hydrance Optimale to mozesz go uzywac w dni gdy siedzisz w domku ..dobrze nawilzy i ma niski ale stabilny filtr wiec tez sie spisze...nie spisuj go odrazu na straty
Niestety to jest :
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=323664670
Spróbuje sprzedać na allegro bo bardziej zależy mi na avenku dzieciaczku
Nie mniej jednak dziekuje wszystkim dziewczynom za rade

Stary 2008-03-18, 10:58   #749
_Monia_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madame paranoja Pokaż wiadomość
niekoniecznie na sam kwas Bha ani na salicylany (ja nie mam na nic z tych rzeczy).
to w takim razie na co?
mam nadzieje, ze to nie alergia, bo chce do niego wrocic
Stary 2008-03-18, 21:07   #750
jb84
Przyczajenie

Question Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią

Jako, że to mój pierwszy post: Witam wszystkich (szczegolnie tych, ktorym bedzie chcialo sie go czytac)!

Od pewnego czasu (7-8miesiecy) zaczelam stosowac kremy z wyzszym faktorem (SPF30-50), a poniewaz moja tłusta cera zaczela reagować na nie zapychaniem i zwykle przeciwtradzikowe kremiki juz tu nie pomagaja, planuje wlaczyc do pielegnacji rowniez kwasy dla oczyszczenia cery oraz (moze) retinoidy w celach zapobiegawczo-przeciwzmarszczowych.

Ulozylam juz pewnien PLAN co do mojej pielegnacji, lecz choc ostatnio staram sie nadrobic moja wiedze, to wciaz wydaje mi sie, ze wiem za malo, a nawet mam coraz wiecej pytan. Dlatego prosze o obiektywna ocene ponizszego wypracowania.

Cera: tłusta, bez sklonnosci do przesuszen, za to ze sklonnosciami do zaczerwienien (policzki, skrzydelka nosa) oraz sporadycznie wrazliwoscia na niektore specyfiki (wciaz nie okrylam jakie substancje w nich to powoduja).
Przebarwienia w stopniu znikonym, choc zdarzaja sie, po rozdrapaniu pewnych nieprzyjemnych "niepodzianek", jednak po kilku tyg./miesiacach znikaja.
Spore sklonnosci do zaskorniakow oraz rozszerzonych porow, ktore ostatnio znow daja o sobie znac, co oznacza, iz czas przywrocic je do porzadku!

Plan ogólny:
Sadze, ze na poczatek najlepszy bylby Effaclar K, ewentualnie zastanawialam sie takze nad Sebium AKNBiodermy. Ze wzgledu na skonnosci do zaczerwienien nie chcialabym wlaczac do mojej pielegnacji kwasow AHA, poza tym z tego, co wyczytalam BHA sa lepsze na zaskorniaki oraz rozszerzone pory (jesli dobrze to zrozumialam...).
Z czasem planowalam dodac cos dla zwiekszenia efektow i z mysla o oswiezeniu cery na teraz i przyszlosc: Acne-Derm lub Ystheal+ dla cery mieszanej- choc nie jestem pewna czy tamten ostani nie bylby jednak za mocny (ewentualnie Diroseal - choc ten znow moze byc dla mnie zbyt zapychajacy).
Jako nawilzacz planuje dokupic Humektan, do tego raz w tyg. serum Acne z Femi. Pozniej (jak juz dorzuce 2-gi zluszczacz) moze zakupie oslawione serum Lemon z BU.
Do tego wit. C. Na razie posiadam kapsulki Radiance z Oriflame, poniej planuje przerzucic sie na serum z silikonami z BU (wit. C chcialabym uzywac pod filtry).
Do oczyszczania cery mleczko Pure Camille z YR (nie ma SLS) oraz (znow w planach) zakup hydrolatu jako porannego oczyszczacza.
Ponadto od czasu do czasu maseczka z glinki Dermoglinu lub aspirynowa, a w razie potrzeby peeling z bromelainą.
I oczywiscie filtry!
Na razie wciaz szukam idealu - sadze, ze zmiana pielegnacji na odpowiedniejsza pomoze mi go znalezc.
Kosmetykow kolorowych raczej nie uzywam - podkladow nie lubie i na szczescie nie potrzebuje , lecz w puder bez talku i miki (prawdopodobnie L'Oreala) zamierzam zainwestowac, ze wzgledu na "blask" filtrów.

To byly plany, a teraz rzeczywistosc
Poniewaz mam kilka kosmetykow do "zuzycia", mam rowniez kilka pytan:
1. Czy tonik Clean&Clear, zawierajacy AHA+BHA+alkohol (kupilam go jeszcze w nieswiadomosci, lecz jakos nie mam po nim podraznien) moge stosowac jako ostatni etap oczyszczania przed nalozeniem Effaclar/Sebium(wieczorem) i serum z C (rano- z tym, ze tu planuje odczekac ok. 20-30min, wiem o nielaczeniu kwasow z wit.C!)?
2. Czy hydrolat bede mogla stosowac rano przed wit. C, rowniez z odczekaniem jakis 20-30min (wyczytalam sprzeczne informacje na ten temat)?
3. Czy w poczatkowym etapie, kiedy zluszczac sie bede jedynie Effaclarem/Sebium (lub czyms, co mi doradzicie) jako nawilzacza moge uzywac Skindividual z Oriflame (+Acne Femi od czasu do czasu)?
4. I wreszcie: Czy na poczatek ten tygodniowy plan wystarczy:

Poranki:
oczyszanie: tonik clean&clear lub hydrolat
20-30min czekania
serum z wit. C
bloker (obecnie Avene Cleanance SPF40)

I wieczory:
Oczyszczanie: mleczko bez SLS + tonik C&C/hydrolat
1. Zluszczacz: Effaclar/Sebium/cokolwiek innego.
2. Nawilzacz: Skindividual lub Humektan w przypadku braku akceptacji pierwszego.
3. Maseczka aspirynowa + serum Femi.
4. Nawilzacz.
5. Zluszczacz.
6. Nawilzacz.
7. Maseczka z glinki + serum Femi.

Przypominam, ze cere mam tlusta, nigdy nie przesuszajaca sie (choc nigdy tez nie mialam z nia na tyle duzych problemow, by uzywac kosmetykow, mogacych ja przesuszyc) i ze wzgledu na to planuje uzywac zluszczacza co 2 dzien (moze co 3, ale to tylko na poczatek).

Dobry plan?

Wszystkim, ktorzy wytrwali do tego miejsca, serdecznie dziekuje.
jb84 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Biochemia kosmetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości