|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Hihi, ja sie chcialam zameldowac ze u mnie juz lepiej z cera
![]() Wszytko powoli znika i buzka sie wygladza...narazie tez dalam sobie spokoj z zorakiem, bo b on podraznia i pozniej nie moge ukoic cery, stosuje acne derm, tonik z BU z Bha, wrocilam tez do diacnealu ![]() ![]() Ogolnie jest dobrze ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ocena pielęgnacji początkujących z filtrami, kwasami i generalnie biochemią
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cieszę się, że Jedwabny Hauschki Ci słuzy ![]() Powodzenia w rzucaniu fajek!
![]() |
![]() |
#723 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do fajek..lekka deprecha...ale dzis mamy swieto wiec w domu siedze i z lozka nie wychodze..wole to przechorobowac ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja narazie będę się smarować retinoidami i nawilżała, bo zauważyłam, że wtedy sie tak nie łuszczę drastycznie jak gdy łączę retinoidy i kwasy ![]()
![]() |
![]() |
#725 |
Rozeznanie
|
mam zel hiarulonowy z BU tylko nie wiem czy nim samym to starczy te plamy sa naprawde duze i bardzo czerwone, nie da sie ich w tej chwili ukryc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny pomozecie?
Mam cere mieszana, ze wskazaniem na tlusta:P Zaskorniki, pryszcze. Uzywam na zmiane na noc Effaclaru K i Acne Derm. Na dzien filtr Anthelios LRP 50+. Raz w tyg uzywam maseczki aspirynowej. Nie wiem czy dobrze robie zmywajac zarowno filtr jak i kwasy wodą... Chyba nie powinnam tego robic, czego uzyc wzamian? Oraz co moglabym jeszcze włączyc do pielęgnacji cery? ![]()
![]() |
![]() |
#727 |
Rozeznanie
|
co do zmywania polecam olejek myjacy z Biochemii Urody.
co do pielegnacji to mysle, ze specjalistyki ci cos odpisza niedlugo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
BAN stały
|
Teraz pewnie trochę wam poszarpię nerwy..
![]() Mam suchą cerę z wągrami i rozszerzonymi porami. Nigdy do tej pory nie używałam kwasów, a filtry z reguły w zimie, albo nieświadomie. I teraz ta zapewne ciężka dla Was część. Przeszperałam trochę forum, ale zupełnie nie wiem za co się zabrać. Mogłybyście mi polecić jakieś kremy z kwasami, filtrami, jakieś toniki, maseczki? Wiem, że pewnie zaraz mnie odeślecie do wyszukiwarki, ale byłabym nieeeesamowicie wdzięczna ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Rozeznanie
|
czy jak naloze zel h.... 1% a na to humektan bedzie lepiej? bo mam wrazenie ze sam zel mnie napina a wszystko dalej boli.
Edytowane przez _Monia_ Czas edycji: 2012-08-17 o 12:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Do mycia jak wyzej poleca Monia ten olejek z BU jest faktycznie jednym z najlepszych zmywaczy i nie wysusza skory http://www.biochemiaurody.com/sklep/olejekmyj.html Pozdr |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 | |
BAN stały
|
Cytat:
Dodaje ze w maju będę miała 16. Nie za wcześnie na kwasy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
kolejne pytanie (przyjme baty byle dostac jakas rade). nalozylam 15 min temu 2 warstwy zelu. piszesz ze lepiej zmieszac i teraz nie wiem czy zmyc to? czy lepiej dolozyc humektan? co do czestotliwosci - naprawde nie przesadzilam, bo uzylam toniku 1 raz i to wszystko po tym sie Edytowane przez _Monia_ Czas edycji: 2012-08-17 o 12:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mozesz zaczac od effaclaru..bo jest delikatnym kwasem.. Pozatym polecam lekture tej stronki http://www.biochemiaurody.com/index.html Maja naprawde fajne produkty... Polece Ci olejek myjacy...nie wysusza i dobrze oczyszcza... Mozesz zakupic hydrolaty..jesli lubisz uzywac tonikow Jako dodatkowy zluszczacz mozesz zakupic tonik rozany z kwasami http://www.biochemiaurody.com/sklep/tonikaha8.html Ktoras z maseczek do nawilzania Ogol nie produkty z tej stronki maja swoj watek wiec tam mozesz poczytac co jest polecane co nie http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=186064 Z filtrow najbardziej odzywcze i nawilzajace sa Avene filtry, musisz niestety potestowac by wybrac ten swoj..ja mam cere mieszana wiec szukam zapewne innych filtrow aniezeli tych ktore tobie moga sluzyc |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Wtajemniczenie
|
A co uzywalas w poprzednich dniach?
On faktycznie jest dosyc mocny...dlatego radza go nie stosowac zcesciej niz co 2 dni...a ty zapewne uzywalas tez innych kwasow prawda? Mozesz teraz dolozyc humektan na wierzch i na noc pozniej tez ponow nawilzacz Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() jestem zla, bo widze, ze ten tonik by pomogl na moje problemy ale kurcze tak sie zalatwic ;/ |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |
BAN stały
|
Cytat:
Czy w ramach ochrony filtrowej taki krem by wystarczył? https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,9...eme-riche.html Trochę obawiam się kosmetyków Avene, na Diroseal miałam reakcję alergiczną.. Ale trzeba będzie skombinować próbki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Przyczajenie
|
witaj L_V! Mam pytanie. 1,5 roku temu mialam wykonany zabieg cosmelan . efekt byl ale tylko przez miesiąc potem wszystko wróciło. pod kontrolą lekarza stosowalam nadal krem cosmelan 2 i inne robione leki i skórka sie złuszczala i znowu znikały plamki. ale po odstawieniu leków znowu wróciły i tak na okrągło przez cały rok złuszczalam sie i plamy na nowo wracaly.w końcu lekarz zaproponowal że zrobi mi zabieg laserowe zamykanie naczyn bo to one są przyczyną tych przebarwień.cena zabiegu 800zł. dodam że kosmetyczka twierdzi żę nie mam popękanych naczyń i ja też ich nie widze wiec stwierdzilam że to zwykłe naciąganie i zrezygnowałam. teraz sama probuje różnymi kremami usunąć przebarwienia i tu mam problem.uzywam diacenalu i acne -derm ale nie mam żadnego złuszczania i zaczerwienienia i efektu wybielania też brak. może te środki są dla mnie za słabe? możepotrzebuje czegos mocniejszego?? stosuje na dzien filtry i serum z wit c z b.u.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przy kuracjach zluszczajacych filtr SPF10 moze byc za niski, optymalnie przy zluszcaniu skory powinnas siegac po te min SPF40, filtrow masz naprawde duzy wybor...przy suchej skorze unikaj tych z alkoholem bo wysusza..np radzilabym Ci nie kupowac La Roche Posay Dermo-Pediatrics..bo ma sporo alkoholu..moze Cream Fondate z La Roche Posay?! popros o probki w aptekach, z Avene filtr dla dzieci jest bez srodkow zapachowych wiec nie powinien podrazniac i jest w miare lekki i dosyc dobrze sie wchlania |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
pomógł mi allertec - lek na alergię (jeśli plamy nie znikną w ciągu dwóch dni) i dużo nawilżania, odstawiłam wszystko co możliwe a żel hialuronowy bardzo mi jednak pomógł. powodzenia
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny,jestem po wielkich zakupach w aptece
![]() Mam pytanie , otóż chciałam zakupić jakiś krem z Avene z wysokim filtrem.Jako ze w aptece nie mieli to mi zamówili i dzisiaj mi to mój TŻ przyniósł.Niestety nie wiem czy dostałam ten produkt co chciałam bo sie zbytnio jeszcze na tym nie znam.Jakoś nigdzie nie widze zeby tam pisało ze to jest krem z filtrem. Pisze:Hydrance nawilżające i odbudowujące mleczko do ciała. Czy orientujecie sie w tych sprawach,czy to jest ten cudowny kremik który stosujecie ?Prosze o odpowiedź gdyż jest szansa ze go wymienie. ![]()
![]() |
#742 |
Rozeznanie
|
watpie w alergie, bo uzywala effaclara i diacneala wiec ...
Edytowane przez _Monia_ Czas edycji: 2008-03-18 o 10:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Oj to na pewno nie ejst krem z wysokim filtrem SPF 15 ![]() Wysoki filtr to SPF 40+ lub SPF 50 +. Podaje linki do filtrów avene: http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20789 do suchej skóry, http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20790, do cery mieszanej, http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20791 http://www.wizaz.pl/kosmetyki/produkt.php?produkt=20722 polecana też dla cery mieszanej. To co nabyłas proponuję zwrócic, niech zamówią Ci któryś filtr z podanych. Poczytaj opinie i wybierz sama ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Zadomowienie
|
niekoniecznie na sam kwas Bha ani na salicylany (ja nie mam na nic z tych rzeczy).
![]() |
![]() |
#746 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#747 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=323664670 Spróbuje sprzedać na allegro bo bardziej zależy mi na avenku dzieciaczku ![]() Nie mniej jednak dziekuje wszystkim dziewczynom za rade ![]()
![]() |
![]() |
#749 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Przyczajenie
|
![]()
Jako, że to mój pierwszy post: Witam wszystkich (szczegolnie tych, ktorym bedzie chcialo sie go czytac)!
Od pewnego czasu (7-8miesiecy) zaczelam stosowac kremy z wyzszym faktorem (SPF30-50), a poniewaz moja tłusta cera zaczela reagować na nie zapychaniem i zwykle przeciwtradzikowe kremiki juz tu nie pomagaja, planuje wlaczyc do pielegnacji rowniez kwasy dla oczyszczenia cery oraz (moze) retinoidy w celach zapobiegawczo-przeciwzmarszczowych. Ulozylam juz pewnien PLAN co do mojej pielegnacji, lecz choc ostatnio staram sie nadrobic moja wiedze ![]() ![]() ![]() Cera: tłusta, bez sklonnosci do przesuszen, za to ze sklonnosciami do zaczerwienien (policzki, skrzydelka nosa) oraz sporadycznie wrazliwoscia na niektore specyfiki (wciaz nie okrylam jakie substancje w nich to powoduja). Przebarwienia w stopniu znikonym, choc zdarzaja sie, po rozdrapaniu pewnych nieprzyjemnych "niepodzianek", jednak po kilku tyg./miesiacach znikaja. Spore sklonnosci do zaskorniakow oraz rozszerzonych porow, ktore ostatnio znow daja o sobie znac ![]() Wiek: 24 lata Plan ogólny: Sadze, ze na poczatek najlepszy bylby Effaclar K, ewentualnie zastanawialam sie takze nad Sebium AKNBiodermy. Ze wzgledu na skonnosci do zaczerwienien nie chcialabym wlaczac do mojej pielegnacji kwasow AHA, poza tym z tego, co wyczytalam BHA sa lepsze na zaskorniaki oraz rozszerzone pory (jesli dobrze to zrozumialam...). Z czasem planowalam dodac cos dla zwiekszenia efektow i z mysla o oswiezeniu cery na teraz i przyszlosc: Acne-Derm lub Ystheal+ dla cery mieszanej- choc nie jestem pewna czy tamten ostani nie bylby jednak za mocny (ewentualnie Diroseal - choc ten znow moze byc dla mnie zbyt zapychajacy). Jako nawilzacz planuje dokupic Humektan, do tego raz w tyg. serum Acne z Femi. Pozniej (jak juz dorzuce 2-gi zluszczacz) moze zakupie oslawione serum Lemon ![]() Do tego wit. C. Na razie posiadam kapsulki Radiance z Oriflame, poniej planuje przerzucic sie na serum z silikonami z BU (wit. C chcialabym uzywac pod filtry). Do oczyszczania cery mleczko Pure Camille z YR (nie ma SLS) oraz (znow w planach) zakup hydrolatu jako porannego oczyszczacza. Ponadto od czasu do czasu maseczka z glinki Dermoglinu lub aspirynowa, a w razie potrzeby peeling z bromelainą. I oczywiscie filtry! Na razie wciaz szukam idealu - sadze, ze zmiana pielegnacji na odpowiedniejsza pomoze mi go znalezc. ![]() Kosmetykow kolorowych raczej nie uzywam - podkladow nie lubie i na szczescie nie potrzebuje ![]() To byly plany, a teraz rzeczywistosc ![]() Poniewaz mam kilka kosmetykow do "zuzycia", mam rowniez kilka pytan: 1. Czy tonik Clean&Clear, zawierajacy AHA+BHA+alkohol (kupilam go jeszcze w nieswiadomosci, lecz jakos nie mam po nim podraznien ![]() 2. Czy hydrolat bede mogla stosowac rano przed wit. C, rowniez z odczekaniem jakis 20-30min (wyczytalam sprzeczne informacje na ten temat ![]() 3. Czy w poczatkowym etapie, kiedy zluszczac sie bede jedynie Effaclarem/Sebium (lub czyms, co mi doradzicie ![]() 4. I wreszcie: Czy na poczatek ten tygodniowy plan wystarczy: Poranki: oczyszanie: tonik clean&clear lub hydrolat 20-30min czekania serum z wit. C bloker (obecnie Avene Cleanance SPF40) I wieczory: Oczyszczanie: mleczko bez SLS + tonik C&C/hydrolat 1. Zluszczacz: Effaclar/Sebium/cokolwiek innego. 2. Nawilzacz: Skindividual lub Humektan w przypadku braku akceptacji pierwszego. 3. Maseczka aspirynowa + serum Femi. 4. Nawilzacz. 5. Zluszczacz. 6. Nawilzacz. 7. Maseczka z glinki + serum Femi. Przypominam, ze cere mam tlusta, nigdy nie przesuszajaca sie (choc nigdy tez nie mialam z nia na tyle duzych problemow, by uzywac kosmetykow, mogacych ja przesuszyc ![]() Dobry plan? Wszystkim, ktorzy wytrwali do tego miejsca, serdecznie dziekuje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:11.