Mycie włosów odżywką - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-12-11, 18:37   #721
andziuchna
Zakorzenienie

Dot.: Mycie włosów odżywką

Cytat:
Napisane przez dontknow Pokaż wiadomość
chciałam spłukać lekko wodą tę mieszankę i na to dać odżywkę..
fakt, może trochę bez sensu.
to mogę to traktować jako to pierwsze O?
no ja bym tak zrobila jak lekko spluczesz mozesz nie domyc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post61735726
andziuchna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-11, 22:53   #722
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

tak zrobiłam i wszystko wyszło pięknie
Stary 2008-12-12, 05:56   #723
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
tak zrobiłam i wszystko wyszło pięknie
no i dobrze

Stary 2008-12-13, 10:39   #724
tulipanna.
Zakorzenienie

Ostatnio spotkałam się z informacją, że bardziej problematyczne od silikonów są polimery kationowe. Składniki takie jak Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride czy Polyquaternium-10 mają tendencję do nadbudowy na włosie. Czytałam, że wiążą się z włosem jonowo i w związku z tym do usunięcia ich konieczny jest szampon. Silikony nie przylepiają się ponoć do włosa tak bardzo jak one. W stosunku do tej informacji dziwi mnie trochę, że temat polimerów jest pomijany. Jestem ciekawa jakie są wasze doświadczenia z tym składnikami? Zauważyłyście ich nadbudowę na włosach? Przejrzałam swoje kosmetyki pod kątem tych składników jednak nie znalazłam ich w żadnym. Zastanawiam się natomiast czy w odżywkach leave-in, których używałam przed przejściem na metodę CG nie było tych właśnie składników i czy to nie one były bardziej obciążająco niebezpieczne od niewinnego w gruncie rzeczy dimethicone...?

Edytowane przez tulipanna.
Czas edycji: 2008-12-13 o 10:40 Powód: blad
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 11:21   #725
carlo_rossi
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tulipanna. Pokaż wiadomość
Ostatnio spotkałam się z informacją, że bardziej problematyczne od silikonów są polimery kationowe. Składniki takie jak Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride czy Polyquaternium-10 mają tendencję do nadbudowy na włosie. Czytałam, że wiążą się z włosem jonowo i w związku z tym do usunięcia ich konieczny jest szampon. Silikony nie przylepiają się ponoć do włosa tak bardzo jak one. W stosunku do tej informacji dziwi mnie trochę, że temat polimerów jest pomijany. Jestem ciekawa jakie są wasze doświadczenia z tym składnikami? Zauważyłyście ich nadbudowę na włosach? Przejrzałam swoje kosmetyki pod kątem tych składników jednak nie znalazłam ich w żadnym. Zastanawiam się natomiast czy w odżywkach leave-in, których używałam przed przejściem na metodę CG nie było tych właśnie składników i czy to nie one były bardziej obciążająco niebezpieczne od niewinnego w gruncie rzeczy dimethicone...?
Kolejny news ktory moze zrewolucjonizowac pielegnacje wlosomaniaczek. Przejrzalam swoje kosmetyki i znalazlam tylko w jednej masce Mypa shea karite Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride. Moje obserwacje? ciezko powiedziec gdyz nie uzywam czesto tej maski a w miedzyczasie raz na jakis czas uzywam szamponu wiec nadbudowy na dluzsza mete nie widze. Fakt ze dzien po stostowaniu wydaja sie byc troche bardziej obciazone ale czy to ze wzgledu na polimery czy inne skladniki to ciezko mi powiedziec.
Stary 2008-12-13, 12:48   #726
tulipanna.
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez carlo_rossi Pokaż wiadomość
Kolejny news ktory moze zrewolucjonizowac pielegnacje wlosomaniaczek. Przejrzalam swoje kosmetyki i znalazlam tylko w jednej masce Mypa shea karite Guar Hydroxypropyl Trimonium Chloride. Moje obserwacje? ciezko powiedziec gdyz nie uzywam czesto tej maski a w miedzyczasie raz na jakis czas uzywam szamponu wiec nadbudowy na dluzsza mete nie widze. Fakt ze dzien po stostowaniu wydaja sie byc troche bardziej obciazone ale czy to ze wzgledu na polimery czy inne skladniki to ciezko mi powiedziec.
Nie wiem jak duża będzie ta rewolucja, zważywszy na to, że w żadnym z kosmetyków, które lubię nie widzę nic pochodnego. Mam nadzieję, że wszystkie będziemy rzetelnie obserwować włosy bez nakręcania się nawzajem
Natomiast już wypatrzyłam polimery kationowe w piance Nivea, która pomimo braku silikonów i zawartości tak dobroczynnych składników jak aloes czy panthenol obciąża i skleja moje włosy.
tulipanna. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 19:49   #727
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ja sprawdziłam i tylko w jednym kosmetyku miałam to: w serum na końcówki Joanny- z serii babuni.
ale to nie przeszkadza, bo przecież nakładam to tylko na końcówki^

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-13, 20:32   #728
Magdzia94
Zakorzenienie

zdecydowałam że gdy bede miec wolne od szkoły wypróbuje umyc włosy odżywką. boje sie ze będe meic tłuste i wole nie ryzykowac w tygodniu szkolnym.

Magdzia94 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 21:04   #729
Agaaa-a
Rozeznanie

Próbowałam tej metody .
Nie sprawdziła się , włosy szybciej sie przetłuszczały i do tego bardzo wypadały.
Uzywałam odżywki z jak najprostszym skladem.
Agaaa-a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 21:59   #730
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Cytat:
Napisane przez Agaaa-a Pokaż wiadomość
Próbowałam tej metody .
Nie sprawdziła się , włosy szybciej sie przetłuszczały i do tego bardzo wypadały.
Uzywałam odżywki z jak najprostszym skladem.
Dziewczyny radziły, aby w takich przypadkach nie przerzucac się od razu na odzywkę, ale najpierw zastapić szampon delikatnym, w miare naturalnym, o prostym skłądzie, a dopiero wtedy zacząć myć odzywką. Takie przestawienie się z szamponu, często nafaszerowanego chemią, na odzywkę może być szokiem dla włosów i skóry głowy.

Ale jesli mycie odzywką Ci nie służy, nie zmuszaj się. Ja też preferuję mimo wszystko szampon

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 22:42   #731
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ja przed zastosowaniem używałam szamponu dziecięcego i teraz wszystko jest w porządku
włosy są mega błyszczące, miękkie i odżywione.
moja babcia, która ostatni raz widziała mnie tydzień temu, zauważyła różnicę i dzisiaj się zachwycała kłakami ;]

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-16, 00:29   #732
agnieszka_g
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Aggie125 Pokaż wiadomość
Dziewczyny radziły, aby w takich przypadkach nie przerzucac się od razu na odzywkę, ale najpierw zastapić szampon delikatnym, w miare naturalnym, o prostym skłądzie, a dopiero wtedy zacząć myć odzywką. Takie przestawienie się z szamponu, często nafaszerowanego chemią, na odzywkę może być szokiem dla włosów i skóry głowy.:
a ja się zastanawiłam dlaczego mi tak włosy lecą w sumie jakoś tak zaczęły odkąd myje włosy odżywką ( ponad półtora miesiąc) może to dlatego j

Edytowane przez agnieszka_g
Czas edycji: 2008-12-16 o 00:31
agnieszka_g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 06:09   #733
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnieszka_g Pokaż wiadomość
a ja się zastanawiłam dlaczego mi tak włosy lecą w sumie jakoś tak zaczęły odkąd myje włosy odżywką ( ponad półtora miesiąc) może to dlatego j
oj mi tez zaczely strasznie wypadac- dlatego teraz stosuje omo i jest ok

Stary 2008-12-16, 08:01   #734
iustitia
Zadomowienie

A ja nie zrobiłam sobie takiego "przejścia" między szamponem i odżywką, ale jestem zadowolona, fakt, po 24 godzinach włosy się już robią tłustawe, ale i tak myję codziennie, więc nie szkodzi
Dzisiaj musiałam zgrzeszyć, tak mnie strasznie bolą stawy, nie byłam w stanie dobrze wyszorować sobie włosów odżywką to umyłam szamponem, szczęśliwe wybitnie nie są, ale chociaż czyste.
iustitia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 19:10   #735
agnieszka_g
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez andziuchna Pokaż wiadomość
oj mi tez zaczely strasznie wypadac- dlatego teraz stosuje omo i jest ok
przejdę na OMO bo jestem już w panice tak mi włosy lecą, mam nadzieję , że przestaną. Ale mycie odżywką mi się podobało
Stary 2008-12-16, 21:47   #736
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

ja stosuję metodę OMO od dwóch tygodni chyba i włosy zaczęły mi właśnie jeszcze mocniej lecieć^^
Stary 2008-12-16, 22:52   #737
rhapsody
Rozeznanie

a odżywka z HEGRONA nadaje się do mycia?
rhapsody jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-16, 23:16   #738
agnieszka_g
Raczkowanie

Cytat:
ja stosuję metodę OMO od dwóch tygodni chyba i włosy zaczęły mi właśnie jeszcze mocniej lecieć^^
nie przrażaj mnie chyba nastąpi "witaj szampon"
Stary 2008-12-17, 00:13   #739
zapaałka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rhapsody Pokaż wiadomość
a odżywka z HEGRONA nadaje się do mycia?
Tak
zapaałka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-17, 06:22   #740
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
sprobuj tego omo, mi np. przestaly leciec- to sprawa indywidualna, jak nie przestana wtedy wrocisz do szamponu

Stary 2008-12-17, 07:31   #741
Aggie125
Zakorzenienie

GG do Aggie125

Ale co ma wspólnego mycie odzywką z wypadaniem włosów? Chyba, że niedokładnie je myjecie albo szarpiecie włosy podczas mycia zbyt agresywnie. Ja bym jednak stawiała na zimowy niedobor witamin, temperature i nakrycia głowy.

Wymiana -lakiery do paznokci (OPI, MySecret, LA Colors, Sinful Colors, Revlon, Essence) oraz perfumy (Voile d'Ambre YR, Cedre SL)
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=229655
Aggie125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-17, 07:48   #742
andziuchna
Zakorzenienie

Cytat:
Ale co ma wspólnego mycie odzywką z wypadaniem włosów? Chyba, że niedokładnie je myjecie albo szarpiecie włosy podczas mycia zbyt agresywnie. Ja bym jednak stawiała na zimowy niedobor witamin, temperature i nakrycia głowy.
moze jest tak jak dziewczyny pisaly wczesniej- drastyczne przestawienie z mycia naszpikowanymi chemia szamponami na duzo delikatniejsza odzywke moze wywolywac taka reakcje.. nie wiem nie jestem ekspertem, ale wydaje mi sie, ze tak wlosy moga roznie reagowac

Stary 2008-12-17, 11:35   #743
iustitia
Zadomowienie

Wypadanie włosów, razem z cebulkami, jest niezależne od czynników zewnętrznych, mają na nie wpływ tylko hormony. A "wypadanie", czyli łamanie się włosów, to oczywiście też sprawa ich siły i zdrowia, ale sposobu czesania, związywania, traktowania różnymi specyfikami
iustitia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-17, 12:14   #744
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

mi wypadają najczęściej jak nakładam tę pierwszą odżywkę, wtedy lecą jak głupie. może nie garściami, ale na pewno więcej niż do tej pory.
ale nie zrezygnuję z OMO, bo jestem z tego baaardzo zadowolona. jeszcze nigdy nie miałam tak ładnych włosów. nawet moja koleżanka dzisiaj nie mogła od ich ręki odciągnąć i cały czas się nimi bawiła.
Stary 2008-12-17, 12:52   #745
Agaaa-a
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny radziły, aby w takich przypadkach nie przerzucac się od razu na odzywkę, ale najpierw zastapić szampon delikatnym, w miare naturalnym, o prostym skłądzie, a dopiero wtedy zacząć myć odzywką. Takie przestawienie się z szamponu, często nafaszerowanego chemią, na odzywkę może być szokiem dla włosów i skóry głowy.

Ale jesli mycie odzywką Ci nie służy, nie zmuszaj się. Ja też preferuję mimo wszystko szampon
Od jakis 2 lat myję głowę tylko szamponem ziolowym fitomedu, gdzie chemii nie ma(albo jest minimalna ilosc)
Mimo wszystko ta metoda sie u mnie nie sprawdzila.
Dlatego myję włosy szamponem a , odzywkę nakładam od połowy włosów, zeby nie powodowac przetłuszczania skóry głowy.
Cytat:
Przede wszystkim , szampon ma działanie oczyszczające z brudu, kurzu , pianek itp.
Szampon przede wszystki słuzy do oczyszczenia skóry głowy, włosy myje przy okazji.
Natomiast odyzwka oblepia włos, oblepia skórę głowy, obciąża włosy, a to w rezultacie powoduje szybsze wypadanie włosów.
Przynajmniej u mnie zaobserwowałam takie objawy.
Stary 2008-12-17, 12:56   #746
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Od jakis 2 lat myję głowę tylko szamponem ziolowym fitomedu, gdzie chemii nie ma(albo jest minimalna ilosc)
Mimo wszystko ta metoda sie u mnie nie sprawdzila.
Dlatego myję włosy szamponem a , odzywkę nakładam od połowy włosów, zeby nie powodowac przetłuszczania skóry głowy..
a Fitomed nie ma czasem SLS'a w sobie?
Stary 2008-12-17, 13:06   #747
Agaaa-a
Rozeznanie

Ma , ale w koncowym skladzie .
Szampon ma mi słuzyc, po tym nie mam łupiezu i włosy przetłuszczają się znacznie mniej, poza tym je zmiekcza.
Zdradzam , go czasem z innymi szamponami aptecznymi , Farmona lub Barwa rumiankowa.
Dzieciece szampony tez próbowałam , ale nie dokonca mi sluza , potrafiłam dostac lupiezu.
Stary 2008-12-17, 13:58   #748
Narek
Zakorzenienie

Cytat:
Natomiast odyzwka oblepia włos, oblepia skórę głowy, obciąża włosy, a to w rezultacie powoduje szybsze wypadanie włosów.
Przynajmniej u mnie zaobserwowałam takie objawy.
Z tym się nie zgodzę, bo nie każda odżywka oblepia włos. Wszystko zależy od składu.
A co do wypadania, to myślę, że to przez intensywny masaż skóry głowy. Cebulki są bardziej dotlenione, przez co te stare włosy po prostu wypadają, a na ich miejscu rosną nowe.

TF, CE, obwodówka- zrobione
Bieganie + Turbo Ewy Ch.
Narek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-17, 18:41   #749
Agaaa-a
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Narek Pokaż wiadomość
Z tym się nie zgodzę, bo nie każda odżywka oblepia włos. Wszystko zależy od składu.
A co do wypadania, to myślę, że to przez intensywny masaż skóry głowy. Cebulki są bardziej dotlenione, przez co te stare włosy po prostu wypadają, a na ich miejscu rosną nowe.
Czy ja wiem, ciezko mi powiedziec, aczkolwiek myłam włosy odzywka tak samo czasowo jak szamponem . Nic sie w sposobie nie zmienilo. Zamienilam tylko szampon na odzywke. Wydaje mi się , ze po prostu one były zbyt obciązone po tej odżywce , mimo bardzo porzadnego spłukiwania .
I jak myje włosy co 2-3 dzien , tak przy odzywce wieczorem juz byly tluste i dodatkowo masowo wypadały.
Jak wróciłam do normalnego sposobu szampon +odzywka od polowy glowy , to juz tak nie wypadaja i włosów nie musze myc codziennie.
Ten sposob mi nie słuzyl, ale jesli u Was sie sprawdza to ja nie mam nic przeciwko . Moge tylko powiedziec zazdroszczę , ze macie ladniejsze włosy.
Stary 2008-12-18, 07:13   #750
kosmarka
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie no nie ma co panikować , mi masowo wypadały od września i mimo że metodę omo stoasuję ok. 2 miesiące to nie zauważyłam by wypadały bardziej , wypadają nawet coraz mniej-ale to zasługa innych pomocników .

Wróciłam do hergona (pierwsze "o") - lubię go bo przez fakt że jest rzadszą odżywką lepiej się rozprowadza- a jak lepiej się rozprowadza to i wydajniejszy - butla 500ml ok. 7 zł starcza na bardzo długo - nie powiem do kładnie na ile, bo nie liczyłam.

kosmarka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości