![]() |
#721 |
Konto usunięte
|
Dot.: Pozdrowienia ze Szwecji
interpals? tam mozna poznac ludzi z całego swiata a dodatkowo nawet ludzie umawiają się na wzajemną naukę językow
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Raczkowanie
|
Dziękuję ślicznie
![]() Znacie może jeszcze jakieś inne strony? Na prawdę będę wdzięczna za każdą pomoc ![]() Leniwej i relaksującej niedzieli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Przyczajenie
|
Witam
Obserwuję wątek bo również szykuję sie na podboj skandynawii ![]() w czerwcu tego roku byłam z chłopakiem na 2 tyg wakacjach w Sztakholmie, od tego czasu jesteśmy zakochani w Szwecji - pierwsze co mnie zafascynowało to komunikacja miejska, jedna karta ktora ważna jest we wszystkich środkach lokomocji, metro co 3 minuty .... bajka. Po powrocie do Pl, mialam zderzenie z rzeczywistością w postaci pociągu opóźnionego o 2 h, więc pojechałam późniejszym który jednak stał godzinę w jakimś polu pod Poznaniem przy temperaturze odczuwalnej około miliona stopni.... czyli jak już wspomniałam wcześniej zakochana jestem w Szwecji ![]() Najgorsze jest to, że chyba pojedziemy w ciemno, niestety wiem, ze to tak średnio,ale chyba nie będize wyboru ![]() chciałam od Was promyczek nadziei, żebyście napisały, że z pracą (jakąkolwiek) nie ma aż tak tragicznie ![]() Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Raczkowanie
|
Hej Ewiczkasa, a powiedz proszę gdzie bedziecie mieszkać na początek? Z własnego doświadczenie wiem, że z mieszkanaiami nie jest tu łatwo
![]() A tak pozatym chciałam się pochwalić, że z TŻ-em znaleźliśmy w końcu samodzielne mieszkanko w Göteborgu ![]() ![]() Edytowane przez Kolaszka Czas edycji: 2012-10-15 o 14:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Przyczajenie
|
hej
Gratuluje samodzielnego mieszkanka - wiem jakie to ważne ![]() Ja póki co rozglądam się za ofertami w Sztokholmie i tam też planuję wynająć jakiś pokój na początek. Wykształceniem chwalić się nie będę bo nawet tu w PL nigdy nie mogłam znaleźć pracy w zawodzie, ukończone studia + zero "doświadczenia". Ale kobieta pracująca żadnej pracy się nie boi ![]() Aktualnie mam mały dołek, bo mój nie ma pracy, łapie się kazdej dorywczej, mi tak poucinali godziny, że to nawet nie jest pół etatu już chyba i straszna kiszka - ale nie chcę w temacie robić stypy. Zastanawiam się po prostu, jakie mam szanse znaleźć jakąkolwiek pracę w Szwecji podczas pierwszego miesiąca pobytu? Jakie są Wasze obserwacje? Edytowane przez ewiczkasa Czas edycji: 2012-10-15 o 17:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ewiczkasa ja CI z praca nic nie powiem, bo ja w sumie prace mialam od razu - w Polsce pracowałam w szwedzkiej firmie i sie po prostu przeniosłam w obrebie firmy. Co do pieniedzy... hmm.. musialabym policzyc. Najwiecej chłoną opłaty, przynajmniej nam, ale my jeszcze placimy kredyty w Polsce a mieszkanie w Gbg mamy dosyc drogie. Ale jakos idzie, nawet udaje sie nam miesiecznie odlozyc troche, bez specjalnego oszczedzania wiec uwazam ze zyje sie przyzwoicie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Raczkowanie
|
Może powiem Ci jak było u mnie. Przyjechałam tutaj pod koniec lipca, ale miałam już gdzie mieszkać itd. ponieważ mój mąż już tu pracował. Zaczełam sprzątać po jakiś dwóch tygodniach, ale tylko raz w tygodniu. Teraz mam trochę więcej domów, dzięki pomocy pewnej dziewczyny
![]() ![]() ![]() Wydaje mi się, że w Sztokholmie jest więcej ofert pracy, tak więc jeśli oboje zaczniecie pracować, wynajmiecie sobie pokój na początek i będziecie mieć jakie pieniądze na start, to myślę że może wam się udać ![]() Tylko zastanawiam się jak znajdziecie sobie pokój będąc w Polsce. Macie jakś zanjomych tam, aby się zatrzymać po przyjeździe?? Edytowane przez Kolaszka Czas edycji: 2012-10-16 o 17:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 |
Konto usunięte
|
Kolaszka a gdzie przyjmujesz jako fryzjerka? dojezdzasz czy u Ciebie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Raczkowanie
|
Dojeżdzam, chociaż myślę że po przeprowadzce ewentualnie będę u siebie przyjmować jeśli komuś zależy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny z Goteborga, poweodzcie mi gdzie w Gbg jest baressoshop, jeśli w ogóle jest
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#732 |
Raczkowanie
|
A to nie jest tylko sklep Internetowy? Tak mysle. Poprawcie mnie jak cos.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Konto usunięte
|
nie mam pojęcia co to za sklep w ogóle
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Mam do Was małe pytanko ![]() W grudniu wybieramy się na kilka dni do Sztokholmu i zastanawiałam się, czy mogłybyście mi powiedzieć, czy w Szwecji są takie drogerie jak w Polsce Rossman. Interesują mnie też typowo szwedzkie marki kosmetyczne (oprócz Oriflame). Mogłybyście mi coś polecić? Na co powinnam zwrócić uwagę? Macie jakieś szwedzkie KWC? Z góry dziękuję za wszelkie rady! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja mieszkam raczej na prowincji:P i zakupy kosmetyczne zazwyczaj robie w PL, przede wszystkim sa o wiele tansze ![]() W Szwecji, przynajmniej tu gdzie mieszkam, w galieri jest drogeria''kicks'' innych nie widzialam. Pewnie gdzies w wiekszych miastach jeszcze jakies sa, mozesz sobie wejsc na ich stronke i poprzegladac co maja w ofercie ![]()
![]() |
![]() |
#737 |
Raczkowanie
|
W centrach handlowych jest trochę drogeri, ale jak napisała Yui, taniej jest w Polsce.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 | |
Wtajemniczenie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3577626 1]guacamole, dzięki za porady
![]() ![]() Byłam w Kungälv a właściwie w Bohus Fastning w weekend, fajna okolica ![]() ![]() U mnie w Tuve jest sporo tabliczek 'maklerow' mieszkaniowych i czasem sie smieje, ze wszystkie 5 biur usiluja sprzedac ten jeden zakichany trawniczek 2 na 2 ![]() ![]() W Kungälv moglam dostac mieszkanie od reki - tzn. sprzedac wlasnosciowe w Tuve i wziac czynszowke w Kungälv. Tam sie czeka w kolejce jakis czas, mieszanka sie zwalniaja i czlowiek moze przejac. Trzeba tylko czesto troche odnowic, bo dziadziunie i babulenki zatrzymali sie na latach 80tych. Ale cala aparatura dziala ![]() Co do kotow, kocham kociska straszliwie. Moj maz alergik, niestety. Zawsze mialam minimum 5 kociakow, czesto podrzutki. Moje dwa cuda mieszkaja w PL z moja mama, ale od czasu do czasu mialkna w sluchawke kilka cieplych slow ![]() Na punkcie alergii Szwedzi sa zawichrowani i trzeba na to wziac poprawke... Tu nawet nie oz niszczenia po kotach chodzi. Tu nie mozesz uzywac perfum, nawet odzywka na wlosach w saunie jest niemile widziana. A co ciekawe, kraj jest pelen sprzecznosci, bo co drugi tu to laktosintolerant, a wszysy jedza klopsiki miesne w sosie smietanowych. I tak z tymi zapachami ma sie rzecz - perfumy szkodza, ale konserwanty w jedzeniu i slodkie cukierki na wage juz nie ![]() Oby Wam sie koty gdzies daly przecisnac, bo co to za zycie bez kotow? ![]() ---------- Dopisano o 02:20 ---------- Poprzedni post napisano o 02:14 ---------- Cytat:
Teraz farbuje sama farbami fryzjerskimi, ktore kupuje online z UK, bo taniej nawet niz w PL, a i w SE nie sprzedaja fryzjerskich. Najwyzej tonery. Za to fryzjer kosztuje mnie strasznie duzo, bo kilka razy zdarzylo mi sie stracic wlosy niemal do skory, bo ktos sobie jaja zrobil i sie chyba na mnie uczyl. Dlatego chodze chyba do jednego z najdrozszych salonow i pozwalam sobie tylko na ciecie raz na kwartal. Z farbowaniem byloby chyba 2000..... brrrr. Wiem, ze mozna taniej, jak sie ma kogos dobrego i zaufanego. Jak nie... trzeba isc tam, gdzie za pieniadze dostanie sie porzadek na glowie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() a z tą alergią co piszesz, to ja się nie spotkałam z czymś takim, to znaczy nie słyszałam nigdzie, żeby ktoś robił problemy z powodu perfum czy coś takiego. No oprócz jednego piętra u mnie w pracy na którym nie wolno obierać i jeść cytrusów bo alergicy ![]() Mało tu tylko mam na razie znajomych, to chyba jedyna wada. Ale znam kilkoro emigrantów z innych krajów, mam nadzieję że może się zawiąże z tego jakaś fajna znajomość. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
Ja chodzę na strzyżenie do araba. Arabscy fryzjerzy mają tu dobrą opinię, nie wiem, czy nie uzależnioną od cen, które są średnio o ołowę niższe od tych w szwedzkich zakładach fryzjerskich. Ale chłopak ma talent do strzyżenia, a ja mam krótkie włosy, więc żyjemy w zgodzie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 | |
Wtajemniczenie
|
[1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3782994 4]heheh z Tuve zrezygnowaliśmy. [/QUOTE]
Hejka ![]() Heden to fajna okolica, wszedzie blisko. Moje Tuve jest ok, ale to taka sypialnia, w ktorej mieszkaja tabuny pracownikow pobliskiego Volvo ![]() [1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3782994 4]a z tą alergią co piszesz, to ja się nie spotkałam z czymś takim, to znaczy nie słyszałam nigdzie, żeby ktoś robił problemy z powodu perfum czy coś takiego. No oprócz jednego piętra u mnie w pracy na którym nie wolno obierać i jeść cytrusów bo alergicy ![]() Szwedzi sa zakreceni na punkcie alergii. To chyba kwestia czasu, kiedy ktos z zagranicy to zauwaza. Jado sauny na moim fitnesie nie moge wybrac sie z odzywka na wlosach, bo alergicy... A jak juz uzyje perfum gdziekolwiek, to raczej sa to takie wodno-ozonowe lekkosci - wtedy nikt nie narzeka na alergie ![]() Plus tego wszystkiego taki, ze w autobusach ludzie nie pachna zbytnio mocno, co ma wlasnie swoje dobre strony. Cos za cos ![]() [1=fe414c2710b8060c6dec850 6e8442112fb575cc4;3782994 4]Mało tu tylko mam na razie znajomych, to chyba jedyna wada. Ale znam kilkoro emigrantów z innych krajów, mam nadzieję że może się zawiąże z tego jakaś fajna znajomość.[/QUOTE] Powiem, ze latwiej jest sie przyjaznic z innymi expat-ami. Tzn. Polacy, co tu przyjezdzaja sa bardzo rozni i pochodza z roznych srodowisk, maja rozne idealy itd, co ma wplyw na to czy widzisz w nich potencjalnych znajomych, czy nie. Ja jestem bardzo ostrozna. Z obcokrajowacami jest ten plus, ze macie wiele wspolnego przez sam fakt przybycia do obcego kraju, ale latwiej jest po prostu sie kumplowac. Z Polakami bywa tak, ze kwestie politycznych, religijnych i ideologicznych przekonywan czesto dziela, a te tematy kochamy najbardziej ![]() Znam jedna Polke na miejcu, jest bardzo fajna, ale jakos zaniedbalam nasza znajomosc. Troche dlatego, ze ona pracuje poza Szwecja jakies 2-3 tygodnie pod rzad, a ja czesto wyjezdzalam i jakos tak zakurzyla sie nasza znajomosc, az glupio. A fajna babka i do rzeczy. Jak masz ochote wyjsc ot tak na kawe z ciastkiem do Condeco przy NK, z wielka checia sie spotkam. Maja pyszne wielkie cappucino, latte i cudowne torty czekoladowe. ![]() Trzymaj sie i mosc sobie miejsce w Gotku z koteczkami. ![]() ---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:56 ---------- Cytat:
Jak mi wlosy odrosna i zakryja cala szyje, bede je sobie strzyc je sama taka specjalna linijka. Bo przeciez, bob z dluzyszmi bokami to zadna filozofia ![]() Ostatni raz w PL, gdy bylam zadowolona z wlosow, bylo po wizycie u takiej pani Ani we Wroclawiu, zlote raczki. Niestety, Wroclaw mi juz nie po drodze, teraz to najwyzej Warszawa, a tam juz nie mam zadnej fryzjerki, bo powyjezdzaly za granice. Stracic dobrego fryzjera to jak zaloba... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Konto usunięte
|
guacamole czy Ty przypadkiem do "mojej" pani Ani we Wroclawiu nie chodzilas?
![]() ![]() a co do Tuve no to wlasnie z tego powodu chcielismy wybrac - bo blisko do pracy do Volvo, tyle ze ja na Arendalu w IT ![]() ![]() ![]() jasne ze chetnie wyjde na kawe czy cappuccino - mozemy sie kiedys umowic. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
oj widze, ze Pani Ania z Kwiskiej to juz legenda
![]() Osobiscie tez nie wyobrazam sobie zycia bez zwierzat, teraz mamy kotka, rasa dobra dla alergikow (Neva Masquerade), wiec Guacamole nie musisz rezygnowac z siersciuszkow. A jest z nami dzieki KotVonGot i jeszcze raz wielkie dzieki za info i porady co do transportu zwierzaka ![]() Edytowane przez achajq Czas edycji: 2012-12-10 o 18:43 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny
No do diaska nie wiedzialam ze i wizazanki ze szwecji maja tutaj swoj watek ![]() Milo mi do Was dolaczyc z ponurego szaro - burego M-ö |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Raczkowanie
|
Chodzilo mi o pogode szaro bura
No ba, gdzie tam emporia do naszego kochanego Galaxy ![]() Edytowane przez Domi38 Czas edycji: 2012-12-20 o 18:16 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Raczkowanie
|
Jadę do Polski, to poszaleję zakupowo
![]() A ponieważ na wizaż zajrzę pewnie dopiero po swiętach, to: Spokoju, radości i wszelkiej pomyślności, bogatego Mikołaja i wszystkiego najlepszego w Nowym 2013 Roku ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#748 |
Raczkowanie
|
Wszystkiego naj i pochwal sie zakupami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Raczkowanie
|
Tani nocleg w Sztokholmie!
Poszukuję taniego noclegu w Sztokholmie na jedną noc. Może któraś z Was orientuje się, gdzie można tanio przenocować?? Jakieś namiary, linki? Udało mi się kupić promocyjne bilety na 7 lutego. Wybieram się z Tż. Nie potrzebujemy super warunków. Pomysł pojawił się bardzo spontanicznie, chcielibyśmy zobaczyć ile się da przez dwa dni. A może ktoś mógłby nas przenocować za niewielką opłatą? Będę wdzięczna a wszelkie wskazówki
![]() <wiem, że taki wątek już był,ale na podróżniczym i tam odsyłano dziewczyny na dział emigrantek> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
Rozeznanie
|
Dot.: Tani nocleg w Sztokholmie!
A może spróbuj przez rezerwuje.pl
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.