|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Torby sie pakują-brzuszki się szykują MAMUSIE marzec-kwiecień 2010
heheh mojego tezeta ciotka tak chuchala na dziecko....dostal klocki plastikowe to wyparzyla mu wszystkie, tak ze dziecko pozniej sie wkurzalo bo nie pasowaly do siebie...wszystko musialo byc czysciutkie i wogole....a pewnego razu byli na spacerze...patrza a maly cos przezuwa....okazalo sie z trawnika jakas kupe zlapal i do buzi zapakowal...hehe tak ze dzieciak sam wiedzial co dla niego najlepsze...hehe i sterylizacja nie pomogla...
ponawiam prosbe dusiaka pokaz pokoik...a zwlaszcza ta sciane...bo my nadal mamy probelm z nasza....brakuje tylko mebli bo te sa tymczasowe.....tezet robi na calej dlugosci takie niskie szafki z dębu bielonego... i obudowy glosnikow tez beda zmieniane na takie debowe, a schowek na plyty bedzie rozebrany i szuflady wmontowane w te szafki... tylko mimo tego paska sciana i tak wydaje sie taka nijaka |
|
|
|
#722 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i ciezko mi sie ruszac mecze sie szybko i wlasnie tego sie boje obawiam sie tez ze jak moj malz pojdzie do pracy nieststy mu nie przysluguje tydzien wolnego ze wzgledu na urodzenie dziecka bo on jest strazakiem a stazak nie pracuje tylko sluzy i nie obejmuja go takie same prawa jak zwyklego pracownika wiec normalnie bedzie musial isc do prace ewentualnie dostanie dwie sluzby wolne to bedzie tydzien w domu ale potem reszte miesiaca bedzie musial zapitalac co drugi dzien wiec ja bede zostawala na 24 sama i co ja poradze z takim maluszkiem boje sie tez ze nie bede w stanie dac wszystkiego mojego dzicku Mloda a moze jakies obrazki na sciane ?? albo taka wiszaca polka na dlugosc tej co bedzie pod spodem albo dwie mniejsze tak jedna pod druga gdzies z boku w niewielkich odstepach albo ramki ze zdjeciami
|
|
#723 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jestem katoliczką tylko z teorii,nie chodzę do kościoła,mój mąż tak samo-nie chcieliśmy brac slubu kościelnego,bo przysięge składamy tylko i wyłącznie sobie.Co do chrzcin to pójdę ochrzcic,ale jeśli ksiądz się nie zgodzi to mam go w nosie,nie będę latała i prosiła.Tylko boję się,że potem mała będzie miała pretensje do nas,że jej nie ochrzciliśmy,potem komunia,bierzmowanie-niech sama decyduje czy chcę.Do kościoła idziemy w przyszła niedzielę,bo mamy chrzciny i odwiedzamy to miejsce tylko przy okazji ślubów,chrzcin czy komuni naszych bliskich czy znajomych.
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
myslelismy zeby po 2 stronach plyty mdf przykleic na stleazu a spod spodu zeby na sciane siatlo diodowe padalo po 2 stronach....a na mdf wyciete takie kola w roznych miejscach na rozne glebokosci....tylko nie podoba mi sie to swiatlo diodowe...u gory polek nie chcemy bo to strasznie przytloczy ten pokoj...kanape od tv mamy w odleglosci 2,5m juz sama nie wiem....jak powiedzialam tezetowi ze nie chce diod to stwierdzil ze teraz ja mam myslec co robimy z ta sciana...
|
|
|
|
#725 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mąż tydzień wolnego wezmie po moim wyjściu ze szpitala,ale co z tego skoro będzie musiał do pracy wrócic.Mama moja ma 5 letnie dziecko i przyjechac do mnie nie może.Przeraża mnie to wszystko-ja muszę miec czysto w domu,bo inaczej umieram,sprzątam codziennie,a mam 200 metrów do sprzątania,więc jest tego nie mało.Nie wiem jak dam rade:dziecko,dom,obiad-racja mąż też jest,ale on sam cięzko pracuję i do tego wraca po 18-stej ja dobrze pójdzie
|
|
#726 |
|
BAN stały
|
Ja tez niestety beda sama calymi dniami , przewaznie od 9-20 +dojazdy.... 6 dni w tyg (czasami przy dobrych wiatrach tylko 5).....wszyscy znajomi w pracy, rodziny tutaj nie mam , wszyscy w polsce.... nie wiem naprawde nie wiem :/ ale podobno mamy to w genach wiec jakos bedzie...
anakazar moim zdaniem, mala nie mialaby pretensji do ciebie o komunie biezmowanie itp...skoro nie bedzie miala wpojone tego od malenkosci to nie bardzo bedzie wiedziala co i do czego...z reszta powiedzmy sobie szczerze, np I komunia co to jest dla dziecka? duchowe przezycie?dla dziewczynek jedynie fakt wybrania sukieneczki (nieszczesliwe te co musza w habitach)+ prezenty..... to wszystko, nie oszukujmy sie...biezmowanie podobnie... mysle ze nie mialaby do was pretensji, ale to juz bedzie wasza decyzja.... ja prawdopodobnie zdecyduje sie na wiare TZ... |
|
|
|
#727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy na samym początku będę potrzebowała grzechotki jakieś zabawki itp. rzeczy , nie śmiejscie się ja nie wiem po prostu
|
|
#730 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moja znajoma jest niewierząca. I córka oświadczyła, że chce iść do komunii. Poszli do księdza, porozmawiali i załatwili chrzest właśnie na tej zasadzie, że rodzice chrzestni przejęli obowiązek wychowania dziecka w wierze. Później poszła normalnie z innymi dziećmi do komunii i nie było problemu. Kurczę, fatalnie się czuję. Koszmarnie osłabiona jestem - wstanę na chwilę, to od razu zadyszka, zmęczenie i muszę się kłaść. Poprzednio byłam na nogach praktycznie do końca. A wczoraj poszliśmy na szybkie zakupy - po 10 min. musiałam się zatrzymać, zaczęło mnie wszystko boleć i ciągnąć. TŻ jak zwykle nieoceniony spytał, czy już rodzę - bo jeśli mam puszczać wody, to najlepiej już, bo kobitka z mopem i wiadrem idzie. Dziewczyny z przesuszonymi nosami - mi woda morska nic nie pomagała. Laryngolog polecił kupić Alfarin - nawilżający żel do nosa. Nawet pomaga. A z maluchem dacie radę - taki malutki, to większość czasu śpi. Przeważnie cykl jest 3-godzinny: karmienie, przewijanie, spanie. Także pierwsze dni są zwykle najłatwiejsze, dopiero z wiekiem maluszek wymaga coraz więcej uwagi. Trzeba tylko na spokojnie podejść, nie dać się zwariować. Jak się nie ma siły, to obiad może zrobić wieczorem TŻ - nawet taki, co da się drugiego dnia tylko odgrzać.
|
|
#731 |
|
BAN stały
|
Zgadzam sie i podziwiam...
ale znam i takich rodzicow ktorzy sa przekonani ze nie musza nic wpajac dziecku, niczego uczyc itp odnosnie religii...bo od tego sa katechetki/ksieza/zakonnice w szkolach...a chyba wszystkie dobrze wiemy, jak jest w szkolach na lekcjach religii... No ale kazdy ma swoje zdanie, poglady...ja niczego nie neguje wrecz podziwiam bo sama tak nie potrafie.. |
|
|
|
#732 |
|
Zakorzenienie
|
Laciata ja mam to samo wejde po schodach do gory i juz mam zadyszke
czasem czuje sie jak stara babcia ![]() a TZ niesamowity hehe bo Pani z mopem idzie
|
#733 |
|
BAN stały
|
a wybiegajac kilka lat w przod...jesli nadal bede gdzie jestem, na pewno posle moje dziecko takze do polskiej szkoly...moja niunia prawdopodobnie bedzie dwu jezyczna od samego startu..(TZ nie mowi po polsku) a ja zamierzam mowic do dziecka po polsku...tylko czy mi nie zglupieje biedactwo
nie chce sytuacji w ktorej pojedziemy do polski a dziecko nie bedzie potrafilo powiedziec ani jednego slowa po polsku, porozmawiac z dziadkami itp....takze gdziekolwiek sie znajde (na pewno nie w polsce) mala bedzie nastawiona na j. polski...mysle ze krzywydy jej tym nie zrobie
|
|
|
|
#734 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po wizycie u lekarza musieli zrezygnowac z nauki jezykow i maly przez kilka lat mial mowic tylko po niemiecku ale siostra zaczela stosowac cwiczenia i jej syn nadal mowi po polsku turecku niemiecku i angielsku smiesznie to wyglada bo jak przyjezdza do dziadkow to jest tlumaczem miedzy swoim tata a dziadkami nasze dziecko tez od malego bedzie uczone jezyka niemieckiego ze wzgledu na duza ilosc kuzynow z niemiec i bedzie musiala sie jakos z nimi dogadac
|
|
#735 | ||
|
Raczkowanie
|
Raczej dopiero uproszczą (lub nie) bo nie wiadomo kiedy to wejdzie w życie.
Fujjj! Cytat:
Skoro rodzić chrzestny "obiecuje" że będzie pilnował żeby się dziecko w wierze katolickiej wychowywał to jak muzułmanka może to obiecywać. To wygląda tak jakbyś chciała dziecko ochrzcić żeby tylko było, żeby ludzie nie gadali czy cokolwiek. Moim zdaniem taki "sakrament" w ogóle nie jest ważny. Nie wiem po co niektórzy robią takie szopki, dla osób wierzących to jest poważna sprawa ,skoro nie robicie tego poważnie to po co w ogóle. Cytat:
Ja bym była szczęśliwa mając wybór bo teraz mam odwrotny problem w odkręcaniu tego, dużo łatwiej się "zapisać" do KK niż się z niego wypisać.
|
|
|
#736 |
|
BAN stały
|
hehe
ja tylko martwie sie o to zeby sie nic nie pomieszalo jej u mnie pewnie bardziej w kierunku angielskiego bo cala TZ rodzina jest tutaj , nie mowia po polsku...z polskim bedzie miala stycznosc praktycznie tylko ode mnie, i 2-3 znajome... oby tylko rozumiala co ja do niej mowie,potrafila odpowiedziec, zlozyc zdanie i bede zadowolona bardziej chodzi mi o mowe niz gramatyke...no ale zobaczymy ![]() A dziecko 4 jezyczne to juz dla mnie ewenement ja nigdy nie zrozumiem jak taka mala istotka moze to opanowac zazdraszczam!!!!!! + swietny start na przyszlosc... to jest super sprawa... sam wiem ile wysilku,nie przespanych nocy i pieniedzy kosztowala mnie nauka jezykow....hehe ja to mam takie plany w przod, a mala jeszcze w brzuchu jak zaczelam pisac o szkolach to jakos przycichla i siedzi cicho hehe... mam nadzieje ze nie bedzie z niej taki szkolnik jak mama
|
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
Łaciata twój Tż wymiata hehehee
---------- Dopisano o 17:28 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ---------- Mam pytanie dostałyście od gina Kartę Ruchów Płodu wg Cardiff-a Ja dostałam od 30 tc mam zapisaywać 10 ruchów
|
#738 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
http://www.allegro.pl/item901166878_...tor_bonus.html a teraz będę miała taką : http://www.allegro.pl/item899251507_...ka_gratis.html Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam kolezankę oni miedzy sobą mówią po angielsku , ona do małej po Polsku ( on słabo zna Polski ) a jeszcze po hebrajsku do niej gada . Można to pogodzić , takie dzieci mogą tylko deczko później zacząc mówić bo musza sobie przetrawić w głowie że na tą samą rzecz różnie się mówi itp ale krzywdy sie dziecku nie zrobi . Fajnie jak tak automatycznie nauczy się innego języka . Ja uważam że to super sprawa Byłam z małym na placyku zabaw , potem zamieszcze jakieś foty bo sporo zrobiłam
|
|
#739 |
|
BAN stały
|
A tak z ciekawosci... ile teraz wynosi becikowe?
Mnie ominelo... ajjj :P ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Szymon- super imie lubie bardzo... i bardzo milo mi sie kojarzy :P ![]() U mnie mial byc Kubus ...no ale nie uroslo nic miedzy nozkami ![]() TZ smial sie ze mnie ze Kubus dlatego ze Kubus Puchatek (bo swego czasu chorowalam na tym punkcie ) i jak wrocilismy z usg zaczelo sie wymyslanie imienia....dumal dumal i w koncu do mnie z tekstem no to jak nie Kubus bo to dziewczynka to moze Mama Kangurka psycha zryta :P---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ---------- Glodna jestem... i to tak bardzo :/ ale jakos boje sie cokolwiek zjesc przez ta zgage...nie chce zeby sie nasililo :/ kurcze.... TZ mowi na mnie odkurzacz.... haha chyba troche przesadzam ? hmmm
|
|
|
|
#740 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() AniaP czekamy na zdjecia
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie pożegnałam niezapowiedzianych gości-kurcze aj a dzisiaj taka"rozmemłana"chodzę i jeszcze prosto z łóżka wstałam,bo się zdrzemneliśmy z mężem,eh wole jednak wiedziec jak ktos ma wpaśc;D
Czasami mi się brzuch tak napina,że mam wrażenie,że zaraz pęknie albo zrobi trach i pojawią się rozstępy,ale póki co nic się nie dzieję-nie lubie tego uczucia;/
|
#742 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tez jestem głodna ale mąż robi chińszczyznę-juz mi ślinka leci |
|
|
|
|
#743 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
) i troche po arabsku . Jesli dziecko bedzie mialo stycznosc z roznymi jezykami samoistnie przychodzi nauczanie... i mnie tez zadzwia to, ze ona wie do kogo powiedziec po polsku a do kogo po angielsku![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() heheheheco do komuni to wydaje mi sie ze niektorzy dorosli sami nakrecaja dzieci, bo kiedys na komunie dostawalo sie lancuszek zloty,medalion, zegarek. Takie raczej symboliczne prezenty. potem zaczely sie rowery, a teraz to dostaja komputery, quady i nie wiem co jeszcze, prezenty po kilka tysiecy. ![]() ja tez czasem czuje takie klucia tam na dole.. a dzisiaj to chyba mala kopie mnie po pecherzu czy co, bo tak mnie uciska co jakis czas,dziwne uczucie. |
||
|
|
|
#744 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.becikowe.com/ nie jest równoznaczne z tym co piszą dziś na onecie i gazecie |
|
|
|
|
#745 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#746 |
|
Raczkowanie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;17028307]Jest gdzieś oficjalna, aktualna, obowiazująca informacja o becikowym ?
http://www.becikowe.com/ nie jest równoznaczne z tym co piszą dziś na onecie i gazecie[/QUOTE] To jest oficjalne info. Na razie jest tylko projekt wprowadzenia zmian do tych przepisów - jeszcze nie wszedł w życie. Karuzela dla mojej córy spełniała zupełnie inne zadanie - rozbudzała i rozweselała. Nie było mowy, żeby przy jakiejkolwiek muzyczce (nie tylko tej z karuzeli) albo przy jakiejkolwiek zabawce wiszącej nad Młodą mogła ona usnąć. Do spania konieczna była cisza i ciemność. Może drugie będzie normalne choć z drugiej strony mi jakby coś nad głową latało i brzęczało, to też bym nie usnęła
|
#747 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Siedzę i wcinam ostatnie faworki ,które robiłam wczoraj mniammmm Mam na coś ochotę tylko nie wiem na co :/ Muszę pomyśleć intensywnie co by tu zjeść
'...Życie nie daje nam tego, czego chcemy, lecz to, co dla nas ma..." Maciuś 10-04-10 ![]() Edytowane przez aneczkkaa Czas edycji: 2010-02-07 o 19:23 |
|
|
|
|
#748 |
|
BAN stały
|
Witam konkubine
ufff az mi ulzylo juz myslalam ze tylko ja tutaj(jak to moja sasiadeczka ukochana z polski mowi) 'szerze patologie' z czego bardzo sie ciesze :PDzieci sa zadziwiajace, a dobry start w przyszlosc na pewno ..wiem z doswiadczenia tymbardziej ze zyjemy w czasach ze bez jezykow obcych nie ma praktycznie startu . Pracowalam w przedszkolu swego czasu, dzieci od najmlodszej grupy wiekowej, maluszki 2-3 letnie radzily sobie lepiej (pamieciowo)niz starszaki ktore za 'moment' szly do szkoly... Mam nadzieje ze moje bobo tez szybciutko zalapie, bo z jezyka polskiego nie zrezygnuje na pewno
|
|
|
|
#749 |
|
Zakorzenienie
|
Natalala, a jak to się właściwie stało, że wylądowałaś za wielką kałużą?
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
Patrzcie jakie ogloszenie o prace znalazlam
SC DAKO Obsługa kompleksowa inwestycji budowlanych. Samodzielny handlowiec-przedstawiciel dolnośląskie Opis stanowiska:
Wymagania:
Oferujemy:
Wynagrodzenie: Od 1500 do 5000 PLN miesięcznie brutto Forma kontaktu: Aplikacje prosimy przesyłać na adres e-mail: slawekciosek@gmail.com z dopiskiem praca
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:25.

kolejny przyklad to wies, taka typowa polska wies z 5cioma domami i jedna ulica, sklepu-brak...czy tam myslicie sterylizacja to podstawowa zasada? nie wydaje mi sie
wszystkie tu zgromadzone hehe...chociaz pamietam jak bylam w 16,20.... wtedy tez wydawalo sie ze to juz blisko hehe
w niedziele
mąż tydzień wolnego wezmie po moim wyjściu ze szpitala,ale co z tego skoro będzie musiał do pracy wrócic.Mama moja ma 5 letnie dziecko i przyjechac do mnie nie może.Przeraża mnie to wszystko-ja muszę miec czysto w domu,bo inaczej umieram,sprzątam codziennie,a mam 200 metrów do sprzątania,więc jest tego nie mało.Nie wiem jak dam rade:dziecko,dom,obiad-racja mąż też jest,ale on sam cięzko pracuję i do tego wraca po 18-stej ja dobrze pójdzie

nie chce sytuacji w ktorej pojedziemy do polski a dziecko nie bedzie potrafilo powiedziec ani jednego slowa po polsku, porozmawiac z dziadkami itp....takze gdziekolwiek sie znajde (na pewno nie w polsce) mala bedzie nastawiona na j. polski...mysle ze krzywydy jej tym nie zrobie 
psycha zryta :P