Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2009) - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-26, 17:27   #721
zebra666
Zakorzenienie

Dot.: Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2

Cytat:
Napisane przez bogus85 Pokaż wiadomość
O masakra jaki film, aż mi się słabo zrobiło! Naprawde współczuje wszystkim, którzy są zmuszeni zatrudnić nianie.

Dzięki za odpowiedzi na moje pytania . U nas zawsze było w nocy małe światełko, ale wczoraj wyłączyłam i mały spał od 24.45 do 6.20 . Może to przypadek, ale dziś tez tak zrobie.

Gratulacje dla FILUSIA i TOMKA Malinki
My śpimy przy zgaszonym a takich cudów nie mamy... niestety... uparcie budzi się ok 3

zebra666 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 18:31   #722
malina81
Zadomowienie

Dot.: Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2

Cytat:
Napisane przez brombusia Pokaż wiadomość
Heloł
TŻ sobie spacerkuje a ja okna myję, właśnie sobie zrobiłam "cygaret-pauzę" tyle że bez papierosa

Dziękuję ślicznie za życzenia w imieniu solenizanta

Bogus, jasne że mi przysypiał na cycku, ale go wtedy budziłam, masowałam rączki, nóżki, podnosiłam do pionu i w końcu się nauczył, żę cycek jest do jedzenia a nie do spania.
Światło ma wyłączone, ale ja mam drzwi z szybami więc jakies świat,ło z mieszkania i tak dociera do sypialni i całkowita ciemnica nie jest
Je co mniej więcej 3,5 - 4 godziny, po jedzeniu jest aktywny prze co najmniej 2 godziny, potem śpi 1,5 - 2 godziny, więc to samo jakoś wychodzi, ale jak marudzi i widzę że chce jeść to mu dam wcześniej, przecież nie będę go głodzić

Malinko jaką spacerówkę w końcu kupiłaś ?
Brombrusiu to nasza new spacerówka- dziś przetestowana
http://www.90n.pl/sklep/product/p/14...lite,supa.html

Cytat:
Napisane przez kachula27 Pokaż wiadomość
Masakra jakas......roszarpalabym babe
Dobrze ze wiem w jakie rece oddaje dziecko,wiem ze siostra krzywdy mu nie zrobi

Brombi najlepszego dla Filusia i spoznione dla Malinkowego Kubicy

Cytat:
Napisane przez bogus85 Pokaż wiadomość
O masakra jaki film, aż mi się słabo zrobiło! Naprawde współczuje wszystkim, którzy są zmuszeni zatrudnić nianie.

Dzięki za odpowiedzi na moje pytania . U nas zawsze było w nocy małe światełko, ale wczoraj wyłączyłam i mały spał od 24.45 do 6.20 . Może to przypadek, ale dziś tez tak zrobie.

Gratulacje dla FILUSIA i TOMKA Malinki
malina81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 18:42   #723
elalank
Zadomowienie

Post Dot.: Oznaką nadchodzącej wiosny jest naszych maluszków uśmiech radosny (list.-grud.2

Cytat:
Napisane przez karenina19 Pokaż wiadomość
Kurcze, ale sobie cisnienie podnioslam... mowilam ludziom, zeby nie wysylali mi takich rzeczy....

http://www.youtube.com/watch?v=1wy8m...layer_embedded

...nigdy nie bede miala nani dla mojego synka!
ja pierdziele!!! zabilabym ją, aż się trzęsę, jak sobie pomyślałam,że to mogłaby by Olka
biedne dziecko!!
takich psycholi powinno się zamykać i tak jak Domi napisała też pomaltretować. S..a!!! no !! ale się zdenerwowałam

Edytowane przez elalank
Czas edycji: 2010-03-27 o 16:30
elalank jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 19:40   #724
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Kurcze, ale sobie cisnienie podnioslam... mowilam ludziom, zeby nie wysylali mi takich rzeczy....

O rany masakra, cos strasznego chyba bym taka udusiłą
Dobrze ze Kamilka nie bedzie musiala miec niani zadnej, na szczescie ma babcie.

Aniołek[*]
pietrusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 19:42   #725
simpatica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdawikp Pokaż wiadomość
na nodze moze na piętce? jak tak to pozostałośc po szczepieniu w szpitalu tez to mam i dzieci, TZtowi nie ogladałąm ale kiedys sie zgadałam z siostra i ona tez ma
nie to nie jest na piętce. jutro zrobię fotke to Wam pokaże a co do spotkanie tp ja jestem otwrta na propozycje
Cytat:

biedne dzieciątko, rety jak tak można!!! aż jakiejś trzesawki dostałam jak to zobaczyłam. zaje...łabym su.ke!!! tak szarpac niewinne dzieciątko ludzie są okropni!

<><><>
dla Brombusiowego pierworodnego
<><><>
byliśmy dziś na szczepieniu. Ola waży 6 690 - klusek mały

Edytowane przez simpatica
Czas edycji: 2010-03-26 o 19:45
simpatica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 19:55   #726
magdawikp
Wtajemniczenie

GG do magdawikp Send a message via Skype™ to magdawikp

obejrzałam to o opiekunce - ja bym te su zap - normalnie nie cenzuralnie bym z nią postąpiła

Edytowane przez magdawikp
Czas edycji: 2010-03-26 o 19:57
magdawikp jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 19:55   #727
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Sto lat dla solenizantów

simpatika ja jeszcze nie mam zdjecia Oli na pierwsza stone, wklej jakas foteczke

Aniołek[*]

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-26, 19:58   #728
zebra666
Zakorzenienie

Magda co do sudocremu pewnie też zależy od skóry malucha... ale wiem, że wysusza i przynajmniej u nas w szpitalu ochrzaniali matki żeby nie smarowały sudocremem jak nie ma odparzeń. Mnie nie trzeba już takich silnych maści, bo mały nie ma juz takich tendencji do odparzeń jak na początku...

Moje bobo padło po kąpieli ledwie na śpiąco zjadł 60 ml... nie zdąrzyliśmy z higieną buzinki:P

Stary 2010-03-26, 20:00   #729
marchewkowa karrotka
Raczkowanie

GG do marchewkowa karrotka

ciśnienie mi po obejrzeniu filmiku podskoczyło!
ukatrupiła bym to babsko natychmiast! utylizacja śmieci normalnie u mnie by była!
Stary 2010-03-26, 20:02   #730
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Napisane przez zebra666 Pokaż wiadomość
Magda co do sudocremu pewnie też zależy od skóry malucha... ale wiem, że wysusza i przynajmniej u nas w szpitalu ochrzaniali matki żeby nie smarowały sudocremem jak nie ma odparzeń. Mnie nie trzeba już takich silnych maści, bo mały nie ma juz takich tendencji do odparzeń jak na początku...

Moje bobo padło po kąpieli ledwie na śpiąco zjadł 60 ml... nie zdąrzyliśmy z higieną buzinki:P
To jaki krem ożywasz zamiast sudokremu?? Bo U mnie Kamilka dostala krostek na siusce i wlasnie nie wiem od czego bo przeciez pieluchy uzywamy cale czas te same i chusteczki tez, myslisz ze to moze byc od tego ze caly czas sudokrem stosuje??

Aniołek[*]
Stary 2010-03-26, 20:09   #731
magdawikp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zatoka Pokaż wiadomość

a co to za firma
Grzesia (chyba) uczula Gerber - jeszcze sprawdze bo mam zupke i jakies owoce z tej firmy - jeśli sie powtorzy to na bank to, choc nie uwazam aby był to przypadek, ze i po zupce i jabłuszku miał wysypke (na policzkach wyskakuja mu krostki ma takie czerwone jak wypieki) i to akurat tych, daje równiez inne firmy, kupuje to co jest w sklepie -

Cytat:
Napisane przez domi7ks Pokaż wiadomość
ten filmik dzis po wizazu krazy, bo juz widzialam na innym watku...a ta s***ke bym zabila, tylko wczesniej maltretowala tak, jak ona dziecko
zgadzam sie z Tobą
Stary 2010-03-26, 20:12   #732
zebra666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
To jaki krem ożywasz zamiast sudokremu?? Bo U mnie Kamilka dostala krostek na siusce i wlasnie nie wiem od czego bo przeciez pieluchy uzywamy cale czas te same i chusteczki tez, myslisz ze to moze byc od tego ze caly czas sudokrem stosuje??
Ja uzywam Linomag- tanie i dobre na otarcia i inne ekscesy. Sudocrem wiem, że u niektórych maluchów powoduje, że skóra się wysusza i nawet złazi... JEst bardzo dobry jako lek na istniejące odparzenia- ja używałam ok 3ech dni jeśli mały miał odparzenie... Zdarzyło się to tlyko 2 razy i wiecej nie musiałam... Na codzień wtedy używałam Bepanthenu- bardzo dobry ale drogi... a Linomag okazał się równie dobry jak nie lepszy a tańszy i mój mały lubi jak go nim smaruję, bo jest jak żel i małemu sie chyba z oliwką kojarzy Linomagiem nawet jak miałam katar to otarcia od smarkania sobie wyleczyłam
A te krostki takie jak uczulenie czy jakieś pęcherzyki?

Stary 2010-03-26, 20:23   #733
simpatica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pietrusia Pokaż wiadomość
Sto lat dla solenizantów

simpatika ja jeszcze nie mam zdjecia Oli na pierwsza stone, wklej jakas foteczke
Pietrusiu https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=415035&page=12 post 358
a potem jeszcze sie upominałam
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...9#post18056059 post 415

simpatica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 20:30   #734
kropka241
Zakorzenienie

GG do kropka241 Wyślij wiadomość przez MSN do kropka241

obejrzalam ten filmik. zrobilo mi sie niedobrze.

Domi masz racje ze taka sucz powinna jeszcze pocierpiec zanim zdechnie.

mialam cos jeszcze powiedziec ale wszystiego mi sie odechcialo..

kropka241 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 21:17   #735
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:

normalnie brak mi słów. Aż mi się słabo zrobiło. Nie ręczyłabym za siebie, gdyby ktoś zrobił coś takiego Sandrze. Biedne dziecko. Jak można tak krzywdzić. Nie będę mogła teraz w nocy spać.

My w sumie myśleliśmy, że gdyby nie wypaliło ze żłobkiem, to byśmy wzięli prawdopodobnie dziewczynę z au pair, ale po tym filmiku najchętniej pracowałabym z domu, żeby mieć nianię na oku.

---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ----------

jestem załamana. Chyba mamy ciemieniuchę I sie doczytałam, że jej wystąpienie może być wczesnym objawem egzemy Ja nie chcę, żeby Sandra odziedziczyła tą przeklętą chorobę po mnie
Stary 2010-03-26, 21:40   #736
domi7ks
Zakorzenienie

spójrzcie na tagi pod spodem

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 21:57   #737
konspiracja
Zakorzenienie

Tez obejrzalam ten filmik i ja pierdziele nie ma slow na tą k***ę...
Teraz mi się ryczec chce jak myslę o tym biednym bajtlu w rajtuzach..
co za ścierka....
Jak bym wziela nianke to na pewno załozyłabym kamerę... Boże...
Cytat:
Napisane przez elalank Pokaż wiadomość
bossssszzze zaczęłam tego posta pisać ok 10:30 poszłam na spacer i dopiero wróciłam, a jest już 17:28 (byłam u kumpeli) więc pewnie znów mam milion postów do nadrobienia
O to nie tylko ja trzymam caly dzięń włączony komputer? Chociaz dzisiaj wyjątkowo wyłączyłam

Cytat:
Napisane przez gucia6 Pokaż wiadomość

---------- --------

jestem załamana. Chyba mamy ciemieniuchę I sie doczytałam, że jej wystąpienie może być wczesnym objawem egzemy Ja nie chcę, żeby Sandra odziedziczyła tą przeklętą chorobę po mnie
ale przeciez prawie wszystkie dzieci mają ciemieniszkę, przeciez to nie musi byc egzema od razu

Cytat:
a kto to wpisuje?

WSZYSTKIEGO NAJ DLA BROMBUSIA W PIĄTYM M-CU ŻYCIA

Laski, mam pytanie o ten gluten - co konkretnie dajecie i do mleka czy do zupek/sloiczków?

na Groszka orbicie

Syzyf była kobietą
konspiracja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 21:59   #738
domi7ks
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
t
a kto to wpisuje?

pozwolilam se wpisac ja

domi7ks jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-26, 22:14   #739
gucia6
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez konspiracja Pokaż wiadomość
ale przeciez prawie wszystkie dzieci mają ciemieniszkę, przeciez to nie musi byc egzema od razu
tylko, że nie wszystkie mamusie chorują na egzemę, która może być przekazywana genetycznie, a ja niestety noszę to świństwo w sobie, także ona jest w grupie ryzyka . No ale cóż, jeśli jej też się to przytrafi, to przynajmniej wiem jak z tym postępować. Zresztą ponoć są maści niesterydowe leczące to (sterydowych będę unikać za wszelką cenę). Jedną z nich wkrótce będę testować i jak będzie rzeczywiście działać, to będę spokojniejsza. Nie chcę żeby ona przechodziła przez to co ja, bo jak z wieloma chorobami, trudno się z nią pogodzić i jeszcze gorzej zapomnieć, bo swędzi
Stary 2010-03-27, 06:29   #740
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
A te krostki takie jak uczulenie czy jakieś pęcherzyki?
takie czerwone plamki małe.

Cytat:
Napisane przez simpatica Pokaż wiadomość
przepraszam juz sie poprawiam nie zauwazyłam. Prosze o wubaczenie

Aniołek[*]

Edytowane przez pietrusia
Czas edycji: 2010-03-27 o 06:31
Stary 2010-03-27, 08:00   #741
flowerspower
Raczkowanie

Co za film normalnie masakra. Taka kobietę to bym wzięła i

Ja protestuje, mam już dosyć moje dziecko jest tak wkurzone tymi wychodzącymi zębami, że wszystko i wszystkich gryzie i krzyczy przy tym jak opętany. Chęć pogryzienia czegoś zmusiła go do tego, że nauczył się siadać jak tylko w zasięgu jego ręki znajdzie się coś za co może sie podciągnąć np. brzeg wózka
Już nie wiem jak mam mu pomóc żel nie działa, gryzaki tez nie

Edytowane przez flowerspower
Czas edycji: 2010-03-27 o 08:03
flowerspower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 08:04   #742
magdawikp
Wtajemniczenie

Cytat:
Cytat:
tylko, że nie wszystkie mamusie chorują na egzemę, która może być przekazywana genetycznie, a ja niestety noszę to świństwo w sobie, także ona jest w grupie ryzyka . No ale cóż, jeśli jej też się to przytrafi, to przynajmniej wiem jak z tym postępować. Zresztą ponoć są maści niesterydowe leczące to (sterydowych będę unikać za wszelką cenę). Jedną z nich wkrótce będę testować i jak będzie rzeczywiście działać, to będę spokojniejsza. Nie chcę żeby ona przechodziła przez to co ja, bo jak z wieloma chorobami, trudno się z nią pogodzić i jeszcze gorzej zapomnieć, bo swędzi
no własnie jezeli to nie tylko ciemieniucha to Wiesz jak z tym postepowac - bedzie dobrze

Cytat:
ja nic nie widze

robiłam badania na tarczyce i sie mieszcza w normie ale na pograniczu i chyba dlatego cviezko mi sie chudnie - a leków mi nie da bo sa badania OK
i morfologie mam super - bałam sie przy moim odzywianiu ale jest OK

mam dosc zabkowania - prawie jest na wierzcvhu ale jeszcze nie, Grzes ma tyle co Iza jak jej wyszły pierwsze jedynki ciekawe kiedy jemu?
Stary 2010-03-27, 08:43   #743
kachula27
Zakorzenienie

Witam łikendowo
Pogoda sie popsuła i d..a nawet na spacer nie mozna wyjsc bo leje deszcz ale za to zaraz szykujemy sie do mamy bo dziadek przyjechal z daleka i po dlugiej nieobecnosci wiec trzeba sie spotkac z tata i dzadziusiem zarazem
A w poniedzialek kolejne powitania bo przylatuje moja sis wiec juz jestem zadowolona

Milego dzionka

Mateuszek jest z nami od 03,11,2009

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200911031762.html

Odchudzanko od 28,01,13
Jest mnie mniej o 19,5kg
kachula27 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-27, 11:24   #744
aniulka8204
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez flowerspower Pokaż wiadomość
Co za film normalnie masakra. Taka kobietę to bym wzięła i

Ja protestuje, mam już dosyć moje dziecko jest tak wkurzone tymi wychodzącymi zębami, że wszystko i wszystkich gryzie i krzyczy przy tym jak opętany. Chęć pogryzienia czegoś zmusiła go do tego, że nauczył się siadać jak tylko w zasięgu jego ręki znajdzie się coś za co może sie podciągnąć np. brzeg wózka
Już nie wiem jak mam mu pomóc żel nie działa, gryzaki tez nie

oj to ja jednak mam spokój przy tych ząbkach troszke pomarudzi
a jaki żel używasz bo my DENTINOX
jeszcze troche musimy wytrzymać

a ja zapomniałam powiedzieć ze jak byliśmy u lekarza to ważylyśmy Agusie i waży 5800gr
a zapomnialam kiedy to ma niby być ta podwojona masa urodzeniowa??

NO I WITAM W TE SOBOTNIE POŁUDNIE
aniulka8204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 11:50   #745
flowerspower
Raczkowanie

My mamy bobodent.
flowerspower jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 11:58   #746
olalicious07
Zadomowienie

GG do olalicious07

heeej ) dziś nie na różowo, bo pogoda taka bleeee...

Co się w ogóle z Wami dzieje, czemu takie pustki na forum, tak mało postów itd?? Tylko w klubie już piszecie? Muszę tam zajrzeć... U nas troszkę nowości, w środę była u nas pediatra po tych Blanki awanturach, dziąsła spuchnięte, więc ząbki.. Osłuchała ją, przebadała i jesteśmy zdrowe Spytałam o spacerówkę, powiedziała żeby szybko gondolę schować, bo jeśli możemy ustawić pozycję taką półlezącą, bo żeby od razu brać spacerówke Tak też zrobiłam i awantury na spacerach jak ręką odjął...
Ale z zabkami kiepsko, w ogóle Blanka jeść nie chce wciskamy w nią jak tylko możemy, bujamy, trzymamy na rączkach, zabawiamy zabawkami wszystkimi jakie tylko mamy, śpiewamy, no dosłownie stajemy na rękach, a ona i tak histeria i nie chce..
Dzis wychodzimy razem z tz na kolacje, Blanka jedzie do babci na 2-3godzinki... ale fajnie, do włoskiej idziemy mniam mniam!
olalicious07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 13:56   #747
zebra666
Zakorzenienie

Pietrusiu to spróbuj odstawić sudocrem i zobaczysz czy będzie poprawa... Skoro pampków nie zmieniałaś to jedynie maść...

Nie wiem dlaczego mój mały taki jest:\ wróciliśmy ze spaceru oczywiście za chwile ryk o jedzenie, zjadł ładnie i co jak zjadł? Ruk, bo zmęczony i nadal cjhce spać ale oczywiście już uśpić hardkor... suszarka psozła w ruch plus, że miałam już nerwy... Wszystko przez poranek dzisiejszy ale to już w klubie może ponarzekam...Wiasdomo ja zdenerwowana to amłego uspokoić nie am szans...a też sama jestem jak zresztą prawie zawsze to nie mam możliwości odpocząć... wyjść sama...

Stary 2010-03-27, 14:27   #748
katekatee
Zadomowienie

Witam Ja się melduję i przepraszam że nie odzywam ale te 7 okien, 7 firan i chyba milion ton prania mnie po prostu zabiłoWspółczuję Wam z tymi ząbkami, jak by mi Wiki tak marudził w trakcie tych wszystkich czynności to bym chyba oszalała. Na szczęście jest w miarę grzeczny i od kilku dni nie budzi się w nocy Mam nadzieje żę tak już zostanie.
Ola zazdroszczę wyjścia na kolację, ja bym też chętnie gdzieś poszła tym bardziej że sobie butki nowe kupiłam ale padam z nóg a jeszcze jedna firanka czekatakże zmykam bo się rozleniwie i będzie okno bez firanki na niedzielę

Gucia trzymam kciuki żeby to była tylko ciemieniucha
Madzia super że wyniki ok A jak tam therm line?? Działa? Bo na mnie puszka juz rok czeka

http://suwaczki.slub-wesele.pl/200910201762.html

Edytowane przez katekatee
Czas edycji: 2010-03-27 o 14:29
katekatee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-27, 14:56   #749
magdawikp
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez flowerspower Pokaż wiadomość
My mamy bobodent.
my tez

Cytat:
Napisane przez katekatee Pokaż wiadomość
Madzia super że wyniki ok A jak tam therm line?? Działa? Bo na mnie puszka juz rok czeka
nie biore bo mnie watroba "bolała"
Stary 2010-03-27, 16:17   #750
pietrusia
Zakorzenienie

GG do pietrusia

Cytat:
Pietrusiu to spróbuj odstawić sudocrem i zobaczysz czy będzie poprawa... Skoro pampków nie zmieniałaś to jedynie maść...

Nie wiem dlaczego mój mały taki jest:\ wróciliśmy ze spaceru oczywiście za chwile ryk o jedzenie, zjadł ładnie i co jak zjadł? Ruk, bo zmęczony i nadal cjhce spać ale oczywiście już uśpić hardkor... suszarka psozła w ruch plus, że miałam już nerwy... Wszystko przez poranek dzisiejszy ale to już w klubie może ponarzekam...Wiasdomo ja zdenerwowana to amłego uspokoić nie am szans...a też sama jestem jak zresztą prawie zawsze to nie mam możliwości odpocząć... wyjść sama...
Odstawilam wlasnie krem bede widziec ale chyba w poniedzialek do loekarza z nia pojde bo dzis to ma juz okropne

Aniołek[*]
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości