|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Hej dziewczyny;*
czytam to forum i chcialam was prosic o pomoc w odczytaniu wynikow bylam ostatnio u ginekolooga poniewaz spoznial mi sie okres nie mam go od pazdziernika od zawsze mialam z tym problem i postanowilam sie wziac za siebie lekarz zrobil mi usg i wyszlo ze mam ewidentne pcos mnóstwo pecherzykow jednej wielkosci zlecil mi zrobienie badan hormonow i dopiero powiedzial ze wtedy mi przepisze leki, moje wyniki to: tsh 7,87 podwyzszone;( ft4 15,68 lh 17,35 estriadol 43,0 fsh 7,52 na testosteron musze jeszcze troche poczekac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: PCOS a mikrogruczolak przysadki mózgowej POMOCY :)
O kurcze, chyba podczepiłam się pod nieaktualny wątek.
Witam się więc też tutaj, gdyż lekarz podejrzewa u mnie pcos i jestem pewna, że jeszcze do Was wrócę. Cytat:
Wielocytujesz w ten sposób, że klikasz w środkowy przycisk, który znajduje się na dole po prawej stronie każdego posta (podświetla się wtedy na pomarańczowo). Zaznaczasz w ten sposób wszystkie posty, które chcesz zacytować, a gdy chcesz przejść dalej, by napisać odpowiedź, przy ostatnim poście, do którego chciałabyś się odnieść klikasz już przycisk"cytuj" (także w prawym dolnym rogu każdego posta). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Przyczajenie
|
Dot.: Zaburzenia hormonalne (PCOS, schorzenia nadnerczy i tarczycy)- wątek zbiorczy
Dzieki, własnie lekarz zwrocil tylko uwage na lekko podwyzszony stosunek LH i FSH no i ta niesforna, podwojnie przekroczona prolaktyna. Wyglada na to, ze to ona sieje taki zamęt. Ewentualnie polecicie jeszcze jakies badania, ktore warto zrobic? Myslalam jeszcze o usg tarczycy, dlatego ze jestem mega obciazona genetycznie (od prababci, po babcie, ciotki, mame) ale nie wiem czy warto zaprzątać sobie tym głowe, skoro reszta wydaje sie byc ok.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 | |
Zakorzenienie
|
Cześć, zaczynam tu pisać trochę inaczej, od cytatu. Weszłam pierwszy raz na ten wątek. Cytat dotyczy również moich objawów. ..
Cytat:
Juz 2 razy zmieniłam tabletki na PCOS, ostatnio miałam microgynon -masakra, 1 500kcal/ dzień by nie tyć. Teraz mam madinette, ale dopiero pierwsze opakowanie. Do zacytowane objawów ostatnio doszły leniwe jelita, co kończy się wzdętym brzuchem i bólem. Gina kazała mi iść do endokrynologa jeśli nie poprawi się mi z brzuchem. Powiedziała, że może mieć to podłoże inne niż tabletki anty. moim pytaniem jest, czy któraś z was zauważyła podobne objawy przy PCOS? I czy do endokrynologa trzeba iść nie biorąc tabletek anty? Bo gin kazała mi wziąć 6 opakowań zanim zrobię przerwę i mam pójść do endokrynologa. Jedyne co mam za złe mojej nowej gin to to, że powiedziała mi nie wiele o PCOS. Spytała czy chce mieć dzieci, powiedziała że PCOS to cysty na jajnikach, dlaczego tak jest i jakie są objawy ogólne. Powiedziałam, że chciałabym w ciągu najbliższych lat mieć dzieci, ale nie powiedziała mi nic o starania się o dziecko i przy tym zespole a czytałam że należy zajść w ciążę przed 25 rokiem życia, bo potem jest bardzo trudno o dziecko przy tej chorobie. Mam 23lata, 2lata spokojnie przede mną, ale wolałabym czegoś się dowiedzieć. Parę razy próbowałam spytać, ale nie udawało mi się bo całą wizytę gadala o badaniach i tabletkach nowych i szybko dziekowala bo pacjenci czekają (nie mówiła tego ale tak czułam). Jestem w kropce, niby dobry gin, mam wszystkie badania, ale jakoś za mało info o chorobie, coś czego nie przeczytam na np. wikipedii. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Bez przesady, po 25 r. ż. też można zajść w ciążę, nic na siłę ![]() Jeśli gin. Cię zbywa i nie informuje, to może warto zmienić lekarza? Skąd jesteś? Jak z Krakowa, to mogę polecić lekarza ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#727 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Zakorzenienie
|
Mnie właśnie dzisiaj ginekolog potwierdziła to, co sobie wyczytałam z wyników krwi i co sama podejrzewała wcześniej. Czyli zagoszczę tutaj raczej. Ona też mówi, że absolutnie mam się póki co nie przejmować ewentualną ciążą i płodnością i że to opanujemy. A stuknie mi w tym roku 26r.ż.
Mam tylko problem z testosteronem, umiecie powiedzieć czy 0,89 ng/ml mieści się w normie? Bo jakimś cudem go ominęłyśmy przy analizie. Coś próbowałam poczytać i wydaje mi się, że w normie, ale co w takim razie powodowałoby hirsutyzm? Jestem tak wymęczona, że marzę tylko o tym, by krwawienie ustąpiło (utrzymuje się już kilkanaście tygodni) i dały mi spokój torbiele. Na ewentualne pytania i wątpliwości pozwolę sobie później. Zaczynam dzisaj terapię hormonami. Zdążyłam już też mniej więcej rozjaśnić sobie z czym mam do czynienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To nie jest tak, że hirsutyzm= za wysoki testosteron. Testosteron to tylko jeden z androgenów powodujących hirsutyzm. Możesz go mieć w normie, ale np. wystarczy, że jakiś inny androgen jest ponad normę (np. androstendion) i pojawia się nadmierne owłosienie. Mi np. na kilkanaście badań testosteronu, wychodził on często w normie, ale co z tego, jak pozostałe hormony szalały. Poza tym ważniejszym badaniem jest testosteron wolny (zwykły to ,, całkowity")- jest on biologiczny bardziej aktywny i często u os. z hirsutyzmem wychodzi podwyższony, pomimo, że całkowity jest w normie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Faktycznie, jakoś wyparłam istnienie pozostałych androgenów. Badałam tylko testosteron, więc trudno porównać. A PCOS stwierdzono mi na podstawie usg i stosunku LH do FSH. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoda, że tak mało badań miałaś... |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#732 |
Zakorzenienie
|
Do tego jeszcze estradiol - w normie, no i tarczycę badałam na własną rękę (FT 3, FT4 I TSH) - tu też ok. Nie miałam wcześniej rozeznania, a gin poleciła zbadać jedynie 4 hormony. Następnym razem skomponuję sobie szerszy pakiet badań, choćby sama dla siebie. Jestem pod wrażeniem Twojej wiedzy gwiazdka93, ale doczytałam, że to z własnego dośwadczenia i dociekania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, jak już zaczęłaś brać antyki, to nie ma sensu sprawdzać hormonów całościowo. Owszem, czasem sprawdza się je w trakcie leczenia (żeby sprawdzić, czy podwyższone androgeny spadły), ale skoro Ty nawet za bardzo nie wiesz jakie miałaś teraz podwyższone, to to nie ma sensu raczej. A z kolei żeby badania wyszły bardzo wiarygodnie, to musiałabyś odstawić antyki i przeczekać 3 naturalne cykle. No niestety, ale każdy lekarz ma sporo pacjentów i nie jest w stanie/ nie chce dociekać różnych rzeczy, więc warto samemu zadbać o swoje zdrowie, bo nikt tego za nas nie zrobi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do lekarzy, jestem tym bardziej zmartwiona, że ja po prostu nie do końca ufam lekarzom. Do tego to, co napisałaś wyżej. Ginekolog, do której chodzę wybrałam z polecenia bratowej, po tym jak jedna lekarka stwierdziła na wizycie, że wszystko jest w porządku i nie ma sensu robić badań hormonalnych (sama to zaproponowałam, czując, że nie, nie jest w porządku) skoro mam regularne miesiączki. A niecały miesiąc później tak miesiączkę, jak i pozory normalności szlag trafił. U obecnej byłam więc dopiero dwa razy, ale to, że pomogła bratowej, gdy inni lekarze zawodzili, oraz fakt, że od razu wpadła na trop pcos i zleciła badania sprawiły, że chcę zobaczyć co może mi zaproponować w kwestii terapii, mimo że zbyt wylewna sama z siebie nie jest. Przynajmniej na moje pytania odpowiada dość fachowo i rzeczowo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#736 |
Przyczajenie
|
Jak zawsze przychodzę z pytaniem - okres miałam 7 marca, około 14 dnia cyklu dostałam plamienia (okresu?), do tej pory cisza. Ostatnie dwa miałam wywoływane luteiną , zaczęłam też brać euthyrox, który jest ze mną około miesiąca. Dwa tygodnie temu ginekolog powiedziała mi, że mogło być to krwawienie okołoowulacyjne. Miałyście tak kiedyś dziewczyny? Bo nie chcę wyjść na panikarę i wydać kolejnego 200 zł na konsultacje ponieważ i tak muszę się zgłosić na usg po miesiączce.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
Witajcie,
wczoraj byłam u ginekologa, który w prawym jajniku podejrzewa u mnie zespól policystyczny. Jednak Pani doktor nie skierowała mnie na żadne badania, choć pytałam o jakieś badania hormonalne, których nigdy w swoim życiu nie miałam wykonywanych, a zażywałam przez pewien okres tabletki antykoncepcyjne. Moje pytanie brzmi- jakie badania powinnam zrobić, aby wykluczyć bądź tez potwierdzić PCOS? Z góry dzięki |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#740 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ech, już nie mam siły do tych lekarzy. Tabletki odstawiłam w listopadzie 2013 roku ! Oprócz badania usg i zwykłego oglądania nie miałąm robionych żadnych innych badań.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Przyczajenie
|
Cześć , ktoś jeszcze tu zagląda? Chciałam się spytać czy podejmowałyście próby o dzidziusia z PCO i jak były one skuteczne?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Zakorzenienie
|
to dobre pytanie, bo tez chce sie zacząć starać za parę miesięcy. Naczytałam się trochę i wyczytałam, że trzeba się starać przed 25 r.ż., bo jest najłatwiej. Jak nie wyjdzie to dostaje się leki, z tego co wyczytałam są dwa, a potem inseminacja jak nadal się nie uda... Ale zauważyłam, że ten wątek żyje tylko częściowo. Na wielu innych stronach z forum czytałam co pisały kobiety, to niektóre zachodziły naturalnie, niektóre po 3-4 cyklach z lekami, a część miało już inseminacje. Pewnie zależy od organizmu. Najlepiej skontaktować się z lekarzem i próbować. Najważniejsze to być dobra myśli
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#744 |
Przyczajenie
|
Ja mam za sobą 1 cykl stymulowany zakończony niestety zespołem hiperstymulacji i szpitalem
![]() ![]() Pełni nadzieji poszliśmy na USG kontrolne z nadzieją że może , może .. ![]() Wiem że nie można się zrażać ale mam 25 lat.. 2 lata temu lekarz powiedział mi że mam czas do 25 r.ż później in vitro.. Trochę się poddałam , bo jeśli po podstawowych dawkach ja miałam hiperstymulacje to jak in vitro zniosę? czy nawet kolejne próby stymulacji cyklu?.. Załapałam dołka i tak się skończyło.. Mój facet trochę udaje że nie ma tematu bo widzi jak się oglądam za wózkami.. nie wiem co mam zrobić.. Dać sobie spokój i poczekać aż psychicznie trochę mi przejdzie czy isc za ciosem.. Teraz to zaczęłam się zastanawiać czy powinnam brać ślub i unieszczęśliwać mojego faceta który kocha dzieci.. Przecież ja jak to nazywam ' JESTEM LEWA' i mogę nigdy mu nie dać tego czego pragnie.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A tobie doradzam wizytę u psychologa, bo to bardzo niepokojące co piszesz.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#746 |
Wtajemniczenie
|
Byłam u dermatologa z odbarwieniem na plecach,powiedziała,że jest to wina problemów hormonalnych.
![]() Włosy dalej garściami wypadają, a brwi lecą bo mam łojotok,który też jest od hormonów ![]() I co teraz robić? Wspomniała o antykach,ale ich nie mogę brać, więc powiedziała,że może Spironol... Ja już jestem załamana, naprawdę. Nie mam pojęcia co dalej robić. Wspomniała również o tym,że stres powoduję hormony nadnerczowe i przysadkowe do pordukcji i kazała brać coś na uspokojenie,ale one też nie pomagaja.
WALCZĘ O WŁOSY ![]() Edytowane przez dzamatasi Czas edycji: 2015-04-19 o 16:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Konto usunięte
|
![]()
Witam. Tak piszecie, o tej prolaktynie to postanowilam napisać moj wynik.. leżalam w szpitalu, i pisze tak:
Prolaktyna: (ng/mL n. 5,18-26,5) godz 7:45 (ng/mL): 20,04 , godz 11:00 - 17,71 Co o tym myslicie? dodam ze Mam Hormonalną terapię zastępczą. *Inne wyniki rozumiem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
Zakorzenienie
|
[1=4c52e7ce1ca4272c52a705c 4e9bc120bd7e61c0d_656fba3 e75b75;51104620]Witam. Tak piszecie, o tej prolaktynie to postanowilam napisać moj wynik.. leżalam w szpitalu, i pisze tak:
Prolaktyna: (ng/mL n. 5,18-26,5) godz 7:45 (ng/mL): 20,04 , godz 11:00 - 17,71 Co o tym myslicie? [/QUOTE] Wyniki masz ok, rano w normie, potem spada i tak powinno być ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Straszny konował... nastraszył tylko. Zawsze trudniej jest zajść w ciążę jak jest się pod presją lub zestresowaną. A psycholog masz rację, może pomóc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:37.