|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 17-latek i trądzik
proponuje wybrac sie do sensownego dermatologa i dobrej kosmetyczki
obawiam sie, ze niestety przeceniasz znaczenie diety; podłoże trądziku moze byc hormonalne, genetyczne, wynikac ze stresu, to co jesz ma oczywiscie wplyw na to, jak wygladasz, ale jablko (baaardzo zdrowy owoc), piwo okazjonalnie, czy nawet kawalek ciasta ma sie nijak do wysypu na twarzy zreszta duze ilosci pieczywa i weglowodanow w diecie wcale nie sa wskazane, teraz jest sezon na owoce i warzywa i jesli juz chcesz jesc zdrowo to one+ryby powinny przewazac w Twojej diecie pielegnacja powinna byc delikatna, nawilzajaca, nie wysuszajaca (a tak dziala wiekszosc drogeryjnych preparatow) jesli sie bardzo swiecisz, kup sobie bibulki matujace, a na najwieksze niespodzianki jakis maskujacy korektor-co z tego, ze jestes facetem,; jesli zrobisz to umiejetnie "makijazu" nie bedzie widac, a Twoje samopoczucie przed randka na pewno sie poprawi peelingi wyprobuj niedrazniace, enzymatyczne, maski z glinki to tez dobry pomysl jesienia mozna juz wdrozyc jakies kosmetyczno-dermatologiczne zabiegi bedzie dobrze, nie przejmuj sie za bardzo, bo unikanie stresu rez jest wazne |
|
|
|
#722 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, na 100% spróbuję z tymi peelingami enzymatycznymi bo mnie to strasznie zaciekawiło
![]() Już jakoś od 3-4 tygodni piję 5litrów wody czasami nawet więcej, jak to może wpływać na mój organizm oprócz tego, że często chodzę do łazienki? |
|
|
|
#723 |
|
Rozeznanie
|
Glinka Ghassoul będzie tańsza niż dermaglin, a do babrania się w niej można się przyzwyczaić
![]() Woda pomaga pozbyć się toksyn, których organizm zazwyczaj pozbywa się przez skórę, więc jej picie jest jak najbardziej wskazane. Poza tym wypłukuje również nadmiar wody Zatrzymana woda może powodować obrzmienia (wygląda się grubiej) i cellulit wodny (nie wiem, czy coś takiego występuje u mężczyzn). Więc bardzo dobrze, że pijesz wodę.Ja uważam, że przecenia się znaczenie hormonów. Ostatnio w jakichś badaniach wykazano, że powodują trądzik jedynie u 10% tych, którzy go mają. W działanie diety wierzę, bo sprawdziłam na sobie. Ale czy dieta oparta na bananach jest dobra, to już inna sprawa. Namawiam na wizytę u dietetyka. Grapefruity są wskazane na trądzik ![]() Fitomed do cery tłustej wysusza, ten do suchej pewnie też :/ A i ten Effeclar składem nie powala, jeżeli kolega nie używa drogeryjnych podkładów, nie potrzeba mu raczej czegoś aż tak mocnego. |
|
|
|
#724 |
|
Raczkowanie
|
A czy białko może powodować wysyp?
Wiem, że jestem źle przekonany ale dietetyk ustali mi taką diete w której będzie dziennne spożycie odpowiedniej ilości cukrów a ja po prostu nie chce ich tyle przyjmować, ponieważ u mnie to chyba one odgrywają największą rolę w stanie mojej cery. Nie wiem czy to działa ale czasami jak zjem sobie np pączka to popijam sporą ilością wody. Co myślicie o takim sposobie? Edytowane przez Tajpan Czas edycji: 2013-08-07 o 18:28 |
|
|
|
#725 |
|
Raczkowanie
|
Odpowie ktoś?
|
|
|
|
#726 |
|
Przyczajenie
|
Trądzik..
Witam.
Od 4 lat mam problemy z cerą... na ramionach od czasu do czasu coś wyskoczy ale tak to tylko i wyłącznie twarz. Na samym początku wiadomo, używałam kosmetyków z drogerii. Żele, toniki, kremy i tak dalej... Później zaczęło się od wizyt w aptekach. Stosowałam zwykłą maść cynkową, później Benzacne i to co polecała mi pani aaptekarka... Nie miałam już siły wiec poszłam do dermatologa. Pani zapisała mi bodajże acne-derm. To jeszcze pogorszyło sprawę. Zmieniłam lekarza. Byłam już u tego samego dermatologa na kilku wizytach. Na takiej wizycie obejrzenie mojej twarzy trwa góra 5 sekund. Leczę się u niej od grudnia. Zapisywała i co 1.5 miesiąca jakies tabletki+maści. Nic nie skutkowało. Byłam ostatnio u niej w maju i przepisała mi opakowanie tabletek na dwa tygodnie i kazala przyjsc po wakacjach... nie mam już siły... Pomóżcie... Moja cera wygląda następująco: akurat teraz mam więcej takich pryszczy pod skórą , które bardzo widać kiedy patrzy się pod słońce. Jest tez duzo blizn i krost. Na szczęście nie mam ropnych... pomóżcie. |
|
|
|
#727 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Trądzik..
Zapytaj dermatologa, czy może przepisać Ci retin A
|
|
|
|
#728 |
|
Raczkowanie
|
jak długo stosowałas acne-derm? ja stosuje acne derm na zmiane z differinem i efekt jest świetny
|
|
|
|
#729 |
|
Przyczajenie
|
jakieś chyba 2 miesiące ;/
|
|
|
|
#730 |
|
Raczkowanie
|
Ja walczyłam z trądzikiem prawie 5 lat i nic mi tak nie pomogło jak retin A
|
#731 |
|
Przyczajenie
|
Na boga, trądzik w dzisiejszej dobie leczy się najnowszą metodą retinolową!
Kierunek dermatolog. Moj syn leczy tradzik Axotretem, fakt, raz dziennie tabletka przez juz blisko pol roku, ale od drugiego tygodnia leczenia NIE MA TRADZIKU! Żeby było ciekawiej, ja tez mam tradzik i od tygodnia jestem na tej samej kuracji... Po prostu dzis juz ńie leczy sie tradziku lekami spirytusowymi sprzed wieku. No ludzie, marsz prosto do dermatologa, bo szkoda na te smarowidla forsy, szkoda czasu i nerwow. Tradzik jest nie na skorze tylko we krwi i stamtąd sie go wykurza. |
|
|
|
#732 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Trądzik
Nie, no... Może jednak najpierw dermatolog i dogłębna rozmowa z nim, co sądzi o leczeniu tego konkretnego stanu, bo jesli są ropnie, to trzeba to bezwzględnie wyleczyć, bo to oznacza zakażenie bakteryjne skóry.
Musi pojsc do lekarza, a ten oceni, na co kwalifikuje sie jego stan. Nie straszcie Isotrexem, czyli retinolami. Jesli chlopak ma zdrowa watrobe, nie łoi alkoholu, to czemu nie moze sie na zawsze pozbyc trądziku? Moj syn od drugiego dnia leczenia Axotretem nie ma tego syfu, jest szczesliwy, nie poci sie jak szczur, nie przetluszczaja sie mu wlosy. Co dwa miesiace robi badanie krwi na próby wątrobowe i dalej dermatolog daje mu Axotret. Syn leczy sie piąty miesiac, wyniki watroby: cholesterol, trójglicerydy swietne. Lek jest sprawa o tyle powazna, ze uszkadza płód, wiec dziewczyny musza brac jednoczesnie antykoncepcje. Ale chlopaki maja problem z glowy. ---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ---------- GŁÓWNA ZASADA IZOTEKU: On nie likwiduje całkowicie trądziku, ale go zmniejsza i naprawdę u dużej części pacjentów są nawroty.[/QUOTE] A skąd Ty wzięłaś te rewelacje????? |
|
|
|
#733 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bardzo mnie to zaineteresowało jednak nigdy wcześniej nie miałem okazji przeczytać o takim czymś. To jakiś nowy sposób ... ? |
|
|
|
|
#734 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Owszem, w dzisiejszych czasach poza spirytusem mamy mnóstwo metod leczenia trądziku, a retinoidy są ostatecznością. Stosuje się je w przypadku bardzo nasilonego trądziku (dwa pryszcze na policzku kolegi raczej się nie kwalifikują) oraz wtedy, kiedy wszystkie inne kuracje zawiodły, wykluczono niedobory, nadmiary i zaburzenia wszystkiego, co tylko może być zaburzone i tak dalej. I nie jest to genialna, idealna, stuprocentowo skuteczna i trwała kuracja, choć mam nadzieję, że w przypadku Pana/Pani syna tak będzie. I teraz Tajpan pójdzie do dermatologa i poprosi o izotretynoinę, a dermatolog mu przepisze, bo najprawdopodobniej ma z tego jakieś profity. Brrrr. A ile toto ma skutków ubocznych! Na resztę odpowiem później ![]() Co do pączka - dietetyk raczej nie wstawi Ci go do diety, jeżeli poprosisz o zdrową Nie pijemy 15 minut przed i po posiłku. Ale taki ciemny chlebek z miodkiem to samo zdrowie <3
|
|
|
|
|
#735 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W najbliższym czasie w ogóle nie pójdę do dermatologa z racji braku przekonania do ich działania ![]() Wypisze jakieś tabletki które będą kosztowały kupę kasy a trądzik i tak powróci. Wolę walczyć samą dietą, higieną i od jakiegoś czasu bieganiem, bo słyszałem, że aktywność fizyczna w walce z trądzikiem jest dobra tylko trzeba dbać o higienę po treningu ale akurat z tym nie mam problemu zawsze biorę kąpiel+przemywam twarz wodą mineralną+oczyszczam Cetaphilem. Do dermatologa myślę, że wybiorę się w najbliższym czasie. Tak z tym pączkiem to sobie pozwoliłem ale same/i sobie odpowiedzcie jak odmówić babci? Na szczęście/nieszczęście wyjeżdża już do siebie także będę spowrotem mógł ,,normalnie'' jeść
|
|
|
|
|
#736 |
|
Raczkowanie
|
co do dermatologów to nie ma zaufania byłam i nic mi nie pomógł ... pytałam go czy jedzenie wpływa jego zdaniem na te syfy mówił że nie ;p także ja nie wiem co to był za lekarz ..
|
|
|
|
#737 |
|
Raczkowanie
|
co do kremu nawilżającego to mogę Ci polecić istne cudeńko Krem na dzień z bio olejkiem z pestek winogron z Ziaji kosztuje ok. 8 zł a jest genialny ! https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...-winogron.html
co to peelingów to przy trądziku radziłąbym być ostrożna enzymatyczne w tym przypadku będą lepsze chociaż ja mimo że mam trądzik to robie je raz na jakiś czas tylko omijam te miejsca z syfami dużo osób poleca w ostatnim czasie już osławiony krem na La Roche Posay eliminujący zmiany trądzikowe -https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,32416,la-roche-posay-effaclar-duo-krem-eliminujacy-zmiany-tradzikowe-o-podwojnym-dzialaniu.html jeszcze nie miałam okazji go testować ale zamierzam bo dużo osób zachwala i zapomniałabym czy stosowałeś kiedyś do twarzy olejki ? bo mi pomogły w walce z trądzikiem uwielbiam mieszankę oleju kokosowego i olejku z pestek winogron nałożyć na twarz na noc, podobno olejek kokosowy działa antybakteryjnie może to przez to na trądzik dobre są jeszcze inne oleje tj. olejek z drzewa herbacianego np . który też zamierzam zamówić w najbliższym czasie ) |
|
|
|
#738 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czemu omijasz syfy? Dziękuje za rady skorzystam. A czy zna ktoś sposób jak pozbyć się po prostu takich małych grudek? Nie wiem jak to się specjalistycznie nazywa, na 100% to nie są wągry. Małe grudki bez czubków. Bo z trądzikiem widzę, że są efekty i powoli zanika tylko jak sobie pozwolę na coś słodkiego to za kilka dni zobaczę 1,2 syfki. |
|
|
|
|
#739 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#740 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z tego, co wiem, izotretynoina działa na zasadzie prawie całkowitego ograniczenia wydzielania łoju przez skórę. Niektórym faktycznie może to pomóc w wyleczeniu trądziku. Poza uszkodzeniem płodu lista skutków ubocznych jest bardzo długa i wszystkie mogą dotyczyć również mężczyzn. Ale tak na zdrowy rozum - jeżeli może spowodować wady rozwojowe u nie w pełni wykształconego organizmu to czy na dorosłego nie będzie miał negatywnego wpływu? Możesz przejść się do dermatologa po coś zewnętrznego i w celu zrobienia badań. Przy okazji wybadasz, kto jest ogarnięty i może Ci pomoże http://www.italianablog.com/2012/09/...jak-dziaa.html zerknij tutaj, poczytaj o retinoidach (głównie zewnętrznych) i obejrzyj zdjęcia przypadków, u których natychmiastowe zastosowanie izo ma jakieś podstawy polecam też kascysko.blogspot.com i ogólnie poczytanie o trądziku i leczeniu, oczywiście z pewną dozą obiektywizmu.
|
|
|
|
|
#741 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
). Herbaciany - eteryczny - punktowo na zmiany lub w niewielkiej ilości wymieszany z innym olejem. U mnie nie działał ![]() I ziaja i effeclar mogą być ok, ale zawierają składniki powodujące zaskórniki. Mogę się jeszcze przyczepić do słówka? Osławiony to okryty złą sławą ![]() Cytat:
Masz trądzik na plecach, szyi, "dekolcie"? Poczytaj Ty chociaż o tej diecie, ale namawiam do skonsultowania, nie wolno się samemu tak drastycznie ograniczać! Opowiem Ci potem, jak ja jem, albo przynajmniej, jak próbuję. Teraz mi się nie chce :P Chyba wiem, co jeszcze mi się nie podoba. Spłukujesz ten Cetaphil? Cytat:
Przechlapane z tymi grudkami - to są chyba te osławione zaskórniki zamknięte. A "otwarte" - czarne punkty też masz? italianablog.com - polecam. Trzeba złuszczać skórę, żeby się ich pozbyć i nawilżać. Edit: Teraz tak mi się wymyśliło: Z tego, co przeczytałam o zaskórnikach wnioskuję tak: - one są malutkie, zapychają się i stają się widoczne - zapycha je mnóstwo substancji zawartych w kosmetykach i sama skóra - trzeba wykluczyć zapychające substancję - skórę trzeba złuszczać i nawilżać - oprócz peelingów mechanicznych są jeszcze enzymatyczne, czarne mydło (działa podobnie do enzymatycznych), kwasowe, retinoidy (maści i płyny do stosowania zewnętrznego!), zabiegi w gabinetach medycyny estetycznej - ocm i glinki pomagają je oczyszczać No. To zapewne nie wszystko na ten temat. Ale z tych zaskórników to wredne stwory są, strasznie! Nienawidzę. Edytowane przez Puszyslawa Czas edycji: 2013-08-09 o 20:10 |
|||
|
|
|
#742 |
|
Przyczajenie
|
Axotret stosuje sie przy bardzo ciężkim trądziku. To bardzo silny lek i trzeba robić comiesięczne badania wątrobowe. Ale jest skuteczny mój syn właśnie kończy terapię.
Kilka porad naturalnych może Ci sie przyda coś; - środki przesuszające skórę (nadtlenek benzoilu, kwas salicylowy, toniki spirytusowe), mogą stymulować trądzik, także częste mycie nie jest wskazane, - weź aspirynę lub ibuprofen, zmniejszają ostre zapalenia, rezygnujemy, gdy trądzik się "uspokoi", - toniki ziołowe, bezalkoholowe (wskazany kwas glikolowy), - delikatnie przecieramy wodą z cytryną, ogórkiem zielonym, aloesem, octem, - uwaga na słońce, opalanie drażni trądzik, - punktowo; sok z cebuli, pasta do zębów, roztwór sody oczyszczonej, to wszystko bardzo ostrożnie. - nie wyciskaj, to powoduje zakażenie wtórne, - przy niewielkim nasileniu możemy spróbować leków homeopatycznych; hepar sulphuris, silica, - suplementy; witamina E sproszkowana, witamina B6, witamina A, cynk, - zioła wewnętrznie; nalewka z kosaćca różnobarwnego, echinacea, nagietek lekarski, herbata z pokrzywy, przytulii czepnej, uspokajająco; herbata z lawendy i rumianku. Dieta lekkostrawna, bez ostrych przypraw, ciężkich tłuszczy (kurczak, żółty ser, pikle, grzyby w marynacie - wykluczone). Stosować zioła uspokajające, tonizujące układ nerwowy. Stosować zioła na przemianę materii, szczególnie wątrobę i regularne wypróżnianie. |
|
|
|
#743 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No to tak co do trądziku to na szyi, dekolcie nie mam. Na pleckach od czasu do czasu ale to malutko na prawdę malutko ![]() Co do diety to staram się jeść to co uważam za słuszne oczywiście o słodyczach, pikantnych rzeczach, fast food'ach itp nie ma mowy. Co do Cetaphillu to nie, nie spłukuje. Po kąpieli przemywam twarz wod mineralną, następnie oczyszczam wacikiem na którym jest Cetaphill
|
|
|
|
|
#744 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Właśnie, o suplementach nie pisałam. Łykałam kiedyś olej z wiesiołka, wit b5, piłam skrzypokrzywobratek i zestaw się sprawdzał, niestety skóra się przyzwyczaiła i po odstawieniu trądzik wrócił. Do tego myłam skórę ziają antybakteryjną, przecierałam wodą pietruszkową (pokrojone listki zalane wodą, odstawione na noc do lodówki) i wcierałam olejek słonecznikowy z nagietkiem oraz kwas hialuronowy. Pamiętam, że miałam wtedy bardzo ładną skórę, chyba muszę się przełamać i do tego wrócić. Niedawno kupiłam suplement Pau d'Arco - coś z jakiegoś drzewa, co jest naturalnym antybiotykiem i ma pomagać na wszystko, na trądzik też. Ale łykam chyba zbyt mało kapsułek dziennie. |
|
|
|
|
#745 |
|
Raczkowanie
|
Hej, jak na razie stan moje cery jest zadowalający i czuje że walka z trądzikiem sie kończy
|
|
|
|
#746 |
|
Raczkowanie
|
[QUOTE=Tajpan;42188230]Czemu omijasz syfy? Dziękuje za rady skorzystam.
Żeby nie roznosić bakterii po całej twarzy wgl. peelingów gruboziarnistych nie poleca się stosować przy trądziku ![]() ---------- Dopisano o 14:23 ---------- Poprzedni post napisano o 14:21 ---------- Puszyslawa a ten olejek tamanu nakładasz na całą twarz czy tylko na zmiany trądzikowe ?
|
|
|
|
#747 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#748 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: męczący skutek trądziku...
Mam dokładnie to samo tylko że ja jeszcze trądziku nie wyleczyłam
Całe wakacje spędzone w domu .. Niewiem co będzie po wakacjach... Wszyscy mówią mi że ze mną wcale nie ma tak źle i że inni mają gorszą twarz i normalnie funkcjonują . Ale ja nie patrze na innych, tylko na to jak ja się z tym czuje bo ja może niemam takiej trgicznej sytuacji ale przekszadza mi to wydaje mi się że wszyscy się na mnie patrza i komentują i odbiera mi to pewność siebie w którą zresztą już dawno zwątpiłam... Pamiętam jeszcze jaka byłam dwa lata temu chciała bym cofnąć czas i czuć się tak jak wtedy często oglądam zdjęcia z tamtych czasów i jak patrze na siebie to zadaje sobie pytanie Boże co się ze mną stało przez te 2 lata więc dokładnie cię rozumiem a w sumie teraz to już nie rozumiem Jeśli wyleczyłeś się z trądziku to korzystaj z życia a nie siedz w domu zacznij chodzby od samego wyjścia do sklepu zauważysz że nikt ci się teraz nie przygląda inaczej będziesz się czuł niż kiedyś , to już nie to samo ! Zapewne zamknąłeś się w sobie przez ten czas ... Ja nawet niekiedy we własnym domu czuję się źle wstydze się przed rodziną , nie lubie jak na mnie patrzą bo niekiedy też coś mówią i nie zdaja sobie sprawy jak mnie to zabolało. Ale ty już niemasz się czym martwić !!! Uwierz w siebie !!! Życzę powodzenia Pozdrawiam
|
|
|
|
#749 |
|
Przyczajenie
|
Polecam stosowanie OCM, acne derm, pharmaceris sebo-almond peel + mikrodermabrazja co jakiś czas. Pomaga
|
#750 | |
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=FioletowaKredka;421 99917]
Cytat:
To chyba olejek z nasion, taki jak na przykład winogronowy W dodatku matuje skórę!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:28.