|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#721 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 10
Cytat:
![]()
![]() |
#722 |
Wtajemniczenie
|
Dopiero co zasnął, a ja uciekłam do wanny
![]() Sheperdess: TENS jest świetne równiez mialam i bardzo mi pomogło na bole krzyzowe, prawie wcale nie czulam ![]() SIEDZE W GORĄCEJ KĄPIELI A Z CYCKÓW FONTANNA LECI ![]() ![]() Edytowane przez _Shiloh_ Czas edycji: 2014-01-10 o 20:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#723 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Pamiętam że dziewczyny coś o tym pisały, któraś chyba ma. A jeśli chodzi o rozgrzanie brzuszka, to moja położna poleca właśnie wiaderko z ciepłą wodą - niekoniecznie żeby kąpać, tylko właśnie żeby wymoczyć, wygodnić gazy, złagodzić ból brzuszka itd.
![]() |
#724 | |
Wtajemniczenie
|
"Decyzja o uczestnictwie w porodzie spędza sen z oczu coraz większej ilości przyszłych ojców. Porody rodzinne, ich dobre i złe strony są komentowane w wielu mediach jak również w gronie znajomych czy rodziny. Biorąc pod uwagę niemalże zrównane siły „za” jak i „przeciw” z pewnością trudno podjąć rodzicom tę ważną decyzję. Moim zdaniem należy w tym przypadku wziąć pod uwagę szereg czynników." : http://gazetylokalne.pl/a/mezczyzna-...orodowej/print
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
![]() |
#725 | |||
Gang Iren
|
No nie wątpię
![]() Cytat:
![]() No ja w początkach z Wiki gdy miała wielogodzinne kolki,ogarnięta nie byłam. Też teściowa mi kurz wytknęła ![]() Cieszę się,że z oczkiem lepiej ![]() Cytat:
Tak pomagały mi trzymać nogi,bo nie idzie wytrzymać w takiej pozycji,z tak mocno rozszerzonymi. Cytat:
No to jesteś prawie jak Kleopatra ![]()
![]() |
#726 |
Wtajemniczenie
|
![]() W SPA to byś ładnie za taką zapłaciła - a tak to masz za darmo ![]() ![]()
#727 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dzięki dziewczyny ![]() Trochę się uspokoiłam, to przecież nie mogą być wody, bo ja mam do wyprasowanie jeszcze jedną pralkę ubranek ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#728 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#729 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
jezu Ty to masz cierpliwość kobieto.... a jemu baty na dupę żeby w poprzek pękła
![]()
#731 |
Rozeznanie
|
Jasny gwint... Ale mi cycek przecieka. Patrzę, a tu plama wielkości dłoni, koszulka do wymiany. Jeszcze tak nie miałam... Założyłam następną i widzę, że i tu rośnie plama. Oszalał czy co. Mógłby się już opanować
![]() Która z Was pisała, że nasze mleko jest w smaku podobne do mleka krowy? Przy przebieraniu pociekło mi po ręce, więc musiałam spróbować ![]() ![]() ![]()
#732 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Magnusia jak zwykle dosadna. No ale masz rację...
![]() |
#733 |
Raczkowanie
|
Ja też z porcją pytań
![]() 1. Czy któraś z was korzysta bądź będzie korzystała z takiego urządzenia? http://allegro.pl/poduszka-klin-oddy...865501715.html Ciekawa jestem czy to ma sens, będę kupowała u tego samego sprzedawcy poduchę i zobaczyłam też coś takiego, wczesniej o tym nawet nie pomyślałam i ciekawa jestem czy przydatne czy tylko kolejny powód na wydanie kasy ![]() 2. Wybrałam poduchę do karmienia - co myślicie? Macie jakieś zastrzeżenia / doświadczenie podpowiada wam żeby jednak nie taką? ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#734 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Nie nosisz wkładek jak ci tak leci? Ja próbowałam dopiero kilka dni po porodzie. Strasznie słodkie,ulepek normalnie.
![]() |
#735 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
24.09.2011 ![]() II kreski - 09.05.2013 ![]() 23.12.2013 o godz. 2:35 urodziła się Hania ![]() Pyza dorasta ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#736 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#738 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziewczyny pisały wcześniej, że to dobre i przydatne rzeczy więc zakupiłam.
![]() |
#739 |
Zakorzenienie
|
Moj malzonek mnie dzis rozpiescil
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Dziala fota ??
![]() Edytowane przez senira666 Czas edycji: 2014-01-10 o 21:27 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#740 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#741 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#742 |
Rozeznanie
|
c.d.:
Była 7 rano. W drodze do sali porodowej zadzwoniłam do męża, żeby przyjeżdżał. Skurcze były już bardzo regularne i chol*rnie bolesne, jakby mi imadło ściskało brzuch. Na porodówce przywitała mnie starsza położna, powiedziała, że będzie ze mną tylko godzinę, bo potem przychodzi nowa zmiana. Podłączyła mnie do KTG. Byłam już tak ogłupiona siłą, z jaką zaatakowały mnie skurcze, że byłam niezbyt komunikatywna, tak bolało, że nie miałam siły mówić. Mąż pojawił się błyskawicznie, zdążył jeszcze wpaść w windzie na położną, która mnie przywiozła i ona przyprowadziła go do mnie na porodówkę (pamiętała go z zeszłego wieczoru). Na skurczach wdychałam gaz. Nie działał na ból w żaden sposób, ale miałam na czym się skupić robiąc głębokie wdechy i wydechy, a między skurczami dawał uczucie lekkiego oszołomienia, leżałam wtedy z zamkniętymi oczami i modliłam się, żeby kolejny skurcz nigdy nie przyszedł. A jak przychodził, wdychałam gaz i modliłam się, żeby skurcz już się skończył. W pewnym momencie zachciało mi się siku i zapytałam, kiedy odepną KTG. Odpowiedź mnie dobiła: muszą monitorować tętno Adasia, ze względu na wcześniejsze słabsze ruchy, więc będę rodzić na łóżku, na leżąco, bez żadnej możliwości zmiany pozycji. ![]() ![]() Zmieniła się położna, przyszła młoda sympatyczna blondynka. Imię Penny chyba już zawsze będzie mi się kojarzyło z położną, która była przy porodzie Adasia. Powiedziała, że dobrze mi idzie i że do lunchu będzie po wszystkim. Skurcze były koszmarne. Wdychałam ten gaz i liczyłam wdechy i wydechy. Skurcz zaczynał się na wysokości pępka i kółka od KTG, po czym schodził niżej, najgorszy ból trwał 5-6 głębokich wdechów i wydechów, potem przez 2-3 odchodził. Jeśli następny skurcz wydawał mi się szybszy niż standardowy, po prostu leżałam bez sił, nawet nie wdychałam gazu, skupiałam wzrok na jednym punkcie i w myślach błagałam o dobicie. Nie miałam siły na krzyki, jęki, stękania, skurcze przeżywałam raczej w ciszy, czasem wyginałam się z bólu, czasem udało mi się leżeć nieruchomo i czekać, aż minie. Po dziewiątej przyszła młoda lekarka, aby zdecydować o przebiciu worka owodniowego. Przebiła przy 8cm rozwarcia, wylało się ze mnie coś ciepłego, a lekarka tonem uspokajającym i pocieszającym powiedziała, że dzięki temu skurcze będą teraz jeszcze częstsze i silniejsze ![]() Potem skurcze nie były może silniejsze, ale trudniejsze, bo doszła potrzeba parcia, które musiałam hamować. Od tego oddech mi się rwał na wydechu. Wreszcie, tuż przed 11 usłyszałam magiczne słowa: "rozwarcie pełne, szyjka zgładzona, przemy." Skurcze parte, szczególnie w porównaniu do rozwierających, były tak naprawdę ledwo odczuwalne, musiałam się skupić, żeby poczuć jak nadchodzą, zebrać się w sobie, wziąć głęboki oddech i wypychać Adasia. Wdech, parcie na wydechu, wdech, parcie, wdech, parcie, przeważnie trzy razy na jednym skurczu. Miałam wrażenie, że to parcie niewiele daje, spodziewałam się poczuć przesuwające się dziecko, a tu nic. Gdyby nie to, że to by do niczego nie prowadziło i było niebezpieczne dla dziecka, to mogłabym olać skurcze i nie przeć, ![]() ![]() ![]() Godzinę po rozpoczęciu partych nacięli mnie, wszyscy lekarze dalej byli obecni w sali i wgapiali się w moje krocze. Cały czas miałam przeć, gdy pojawiały się parte. Pod koniec wydechu pomagałam sobie jakimś jęko-krzyko-warknięciem, nawet nie wiem jak to nazwać. Lekarze też zaczęli mnie zachęcać do jak najmocniejszych skurczy. W pewnym momencie kazali położyć stopy w strzemionach, żeby rozszerzyć miednicę (dzięki temu przez tydzień po porodzie miałam masakryczne bóle spojenia, gorsze niż w ciąży). Więc parłam z całych sił i w pewnym momencie poczułam mocne rozpieranie i nacisk, jeszcze kilka skurczów i na którymś poczułam rozrywający ból - okazało się, że lekarz znów wpakował mi rękę (ręcę?) do środka i następne co pamiętam, to widok mojego syna ![]() ![]() Po szyciu położna zostawiła nas na chwilę samych, żebyśmy mogli nacieszyć się naszym dzieciątkiem. Cały czas z nami 'gadał' i gugał coś po swojemu. ![]() ![]() Kilka uwag: Mąż był ze mną i mnie wspierał, podawał wodę i głaskał po ręce. Przeżywał, że mnie boli i nie może mi pomóc i był pod wrażeniem, ile musiałam przejść, żeby urodzić Adasia. Ale w krocze mi nie zaglądał, stał przy mojej głowie i odmówił, gdy położna zapytała, czy chce zobaczyć widoczną już główkę. Cieszę się, że był wtedy ze mną i on chyba też. Było ciężko, zupełnie nie tak wyobrażałam sobie ten poród, miało być zupełnie inaczej, miałam mieć większą kontrolę nad tym, co się ze mną dzieje. ![]() Pozdrawiamy z Adasiem po tej stronie brzucha (to zdecydowanie dużo lepsza strona.) I pamiętajcie, bóle porodowe w końcu miną, a maluszek zostanie z nami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#743 | |
Gang Iren
|
Cytat:
2. O poduszkach też była rozmowa i większość doszła do wniosku,że lepsza jest mniejsza do karmienia. Ja też mam mniejszą.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#745 | |
Raczkowanie
|
dziękuję za pocieszanie.. troche się ogarnęłam i jakoś to będzie, szkoda tylko że ostatnio ciagle pod górę..
burak!!! napisał w smsie że sie zgadza wiec teraz niech spada na drzewo prostować banany ![]() Cytat:
Jestem w szoku z powodu zachowania tej położnej (choc historie takie juz niestety słyszałam ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#746 | |
Gang Iren
|
Cytat:
![]() Sheperdess świetny opis. Następna dzielna mamusia ![]()
![]() |
#747 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#748 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#749 | |||||
Zadomowienie
|
nóż się w kieszeni otwiera! za dziewczynami powtórzę, żebyś trzymała dowody i załatwiła sprawę w sądzie, bo dziwnie to wygląda... ciekawe co mu odbiło, że teraz się odezwał,chiał Ci na złość zrobić?
Cytat:
![]() od połówkowego sporo czasu minęło, więc nie jest do końca wiarygodne, zresztą jeszcze masz czas,żeby podpaść małego (tak szczerze mówiąc miałam się do tego nie przyznawać, ale chyba słodyczami tak swojego podpasłam, jeśli Tobie też jakoś przesadnie na wadze nie zależy, to polecam, teraz dzieci i tak gromadzą tylko sadełko, wszystko inne jest już rozwinięte- mam nadzieję, że nie zostanę uznana za wyrodną matkę ![]() a tak na poważnie to i ja i moi bracia rodziliśmy się podobnie- nie za duzi ale dość ciężcy- ja 3400 (wtedy to była waga) a rodziłam się tylko 3 godziny (gdzie moja mama jest dużo niższa i drobniejsza ode mnie) Cytat:
![]() i co to znaczy, że odeślą? łaskę robią??? Cytat:
![]() Cytat:
ja nie, ale koleżanka rodziła cc na Inflanckiej i nie żałowała Cytat:
i tak, umiejętność podejmowania decyzji również średnio się mieści w moim małym rozumku... czyżbym też puchatciała? ![]() ![]() ![]()
![]() |
#750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
takie jak takie z tubki? ja chyba nie będe próbować- wiem, że to dziwne ale brzydzę się ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.