Invimed i Invicta Wrocław - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-05, 14:34   #721
KarGS
Raczkowanie

Dot.: Invimed wrocław

Cytat:
Napisane przez mala29lll Pokaż wiadomość
Hej. No to ja tylko stryczek i żerandol. Hcg 0,5 i następny miesiąc nerwówki. Właśnie kupiłam wino i mam zamiar sie dzisiaj schlać

Cześć KAR
Cześć Malla

Trzymaj się i głowa do góry - w końcu się uda!!!

ściskam
KarGS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 14:37   #722
Asia1105
Wtajemniczenie

Cytat:
Hej. No to ja tylko stryczek i żerandol. Hcg 0,5 i następny miesiąc nerwówki. Właśnie kupiłam wino i mam zamiar sie dzisiaj schlać

Cześć KAR
Przykro mi kochana Nie wiem co Ci powiedzieć na pocieszenie... chyba tylko tyle, żebyś nie traciła nadzieji i myślała pozytywnie! A szczęście w postaci II kreseczek i bety powyżej 5 spłynie na Ciebie w najmniej oczekiwanym momencie (tak jak na mnie) Trzymaj się ciepło

---------- Dopisano o 15:37 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
Napisane przez KarGS Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny

Widzę, że fajnie się wspieracie i rozumiecie jak nikt inny. Ja również trafiłam do Invimedu. W chwili obecnej robię resztę badań, aby przystąpić do IUI. Ostatnio wydałam cały majątek na badania, a obsługa była fatalna. Nie wiem jakie wy macie odczucia odnośnie Pań pielęgniarek w Invimedzie. Bo dla mnie to jakaś komuna. Czekanie na korytarzu, pomimo że nikogo nie ma w gabinecie itp. Szkoda gadać.

Zajrzałam tu (na forum), bo czasami brakuje mi kogoś kto rozumie co mogę czuć... Jak czasami jest ciężko powstać i walczyć dalej o upragnione maleństwo.

No nic to na tyle.

Pozdrawiam Was serdecznie
Hej! Witaj w gronie! Ja co prawda już z racji stanu na innym wątku, ale wspieram Was cały czas i za każdą trzymam kciuki!
Asia1105 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 14:38   #723
Eleo765
Zadomowienie

Mała, przykro mi schlanie się to chyba najlepszy pomysł... W końcu się uda!

Cześć kar, u którego doktora jesteś? Trafiłaś idealnie, my tu wciąż narzekamy na te piguly :d
Stary 2014-09-05, 14:48   #724
anusia1808
Rozeznanie

Cytat:

Cześć KAR
MALA bardzo mi przykro nie poddawaj będzie dobrze, ale z tym winem to masz rację też bym się upiła.

Cytat:
Witajcie dziewczyny

Widzę, że fajnie się wspieracie i rozumiecie jak nikt inny. Ja również trafiłam do Invimedu. W chwili obecnej robię resztę badań, aby przystąpić do IUI. Ostatnio wydałam cały majątek na badania, a obsługa była fatalna. Nie wiem jakie wy macie odczucia odnośnie Pań pielęgniarek w Invimedzie. Bo dla mnie to jakaś komuna. Czekanie na korytarzu, pomimo że nikogo nie ma w gabinecie itp. Szkoda gadać.

Zajrzałam tu (na forum), bo czasami brakuje mi kogoś kto rozumie co mogę czuć... Jak czasami jest ciężko powstać i walczyć dalej o upragnione maleństwo.

No nic to na tyle.

Witaj

"Każda łza uczy nas jakiejś prawdy..."
Ugo Foscolo
anusia1808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 15:13   #725
magdula221
Przyczajenie

Mała nie poddawaj sie ....ale wino to dobry pomysł ja miałam sobie zrobic w tym tyg powtórke bety ale rozłozyło mnie przeziebienie i takze musze poczekac a mam coraz mniejsze nadzieje bo brzuch boli jak na przyjscie @
magdula221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 16:06   #726
KarGS
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eleo765 Pokaż wiadomość
Mała, przykro mi schlanie się to chyba najlepszy pomysł... W końcu się uda!

Cześć kar, u którego doktora jesteś? Trafiłaś idealnie, my tu wciąż narzekamy na te piguly :d
U dra Trzeciaka. Któraś z Was chodzi do niego? Na razie nie wyrobiłam sobie o nim zdania, ale odbieram go w miarę w porządku. Pożyjemy - zobaczymy. Cel jest w końcu jeden.
KarGS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 18:27   #727
mala29lll
Zakorzenienie

Dziekuję kochane za wsparcie więcej nie będę sie sugerowała żadnymi objawami, bo po tym czym nas szpikują to nie wiadomo czy to ciąża czy hormony syntetyczne. Następny cykl już luźniej się postaram, bo za bardzo boli patrzenie na wynik jak się nakręcisz.
mala29lll jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-05, 19:27   #728
EMI2014
Rozeznanie

Cytat:
Witajcie dziewczyny

No nic to na tyle.

Witamy w gronie staraczek
My dobrze znamy ten ból i bezradność... świetnie się rozumiemy i wspieramy się także łatwiej jest przez to przechodzić. Również pozdrawiam

---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
Dziekuję kochane za wsparcie więcej nie będę sie sugerowała żadnymi objawami, bo po tym czym nas szpikują to nie wiadomo czy to ciąża czy hormony syntetyczne. Następny cykl już luźniej się postaram, bo za bardzo boli patrzenie na wynik jak się nakręcisz.
Kochana współczuje Ci bardzo... przechodziłam przez to 3 razy. Trzeba to przeboleć, przepłakać...z każdym dniem będzie odrobinę lepiej. Dawno mnie tu nie było bo rzuciłam się w wir pracy, żeby trochę "zapomnieć". Jedynie co mogę Ci poradzić, żebyś myślała co robicie dalej, radziłabym pogadać z dr o IFV. IUI to strata pieniędzy... Myślałam, że jak udało mi się za 1 razem to drugim też mi się uda a jak nie to na 100% za trzecim... straciłam dużo kasy, za drugim razem brałam drogi gonal... teraz badania do IFV (takie jak do IUI+ jeszcze dodatkowe) musimy powtarzać bo w tym mc tracą ważność...straciłam 389 zł, potem karotypy i ręsztę badań prawie 900 zł a jeszcze wymazy i posiew przede mną i choroby zakaźne męża... chciałam wymazy zrobić na fundusz ale nikt w moim mieście nie pobiera hlamydi i reszty...a usg piersi robią na fundusz tylko jak są guzy...jestem w szoku...a moje składki???Po maturze poszłam do pracy...Trzeci rok się leczę się hormonalnie i jak wyczuje guzki to mogę skorzystać z łaski funduszu!!! Byłam i jestem w szoku do tej pory... Lekarz dał mi namiar do Wro do laboratorium gdzie zrobię prywatnie badania, jedynie cytologię mi zaproponował ale mam ważną także podziękowałam!
Ekonomiczniej było by od razu po pierwszym IUI przygotowywać się do IVF (wystraszyły mnie też kolejki) ale teraz bym się nie zastanawiała, nie ma kolejek, wiesze szanse na powodzenie... także zastanów się Ściskam Cię mocno maleńka
EMI2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-06, 06:27   #729
mala29lll
Zakorzenienie

EMI bardzo Ci dziękuję za ciepłe słowa. Najgorsze jest to, że dowiadujemy się o tym akurat w tym czasie jak i tak jest parszywy humor przed okresem. Tak się właśnie zastanawiam, żeby jeszcze raz podejść do IUI a przy okazji przygotowań pogadać już z dr o in vitro. Nikt kto przez to nie przechodził nie ma pojęcia co się czuje widząc 1 kreche na sikańcu albo pieprzone 0,5 na wyniku hsg. Jak ja to wczoraj zobaczyłam to normalnie poczułam fizyczny ból. Nie wiem czy tak mi ciśnienie skoczyło czy co, ale momentalnie zaczęła mnie mocniej boleć głowa(bo i tak juz mnie bolała) i poczułam każdy mięsień w ciele. Drugi raz w życiu miałam taką reakcję na jakąs złą wiadomość. Czekam teraz na maila od Ż co i jak.
Kurczę ja nie wiem czy on mnie zakwalifikuje do in vitro, bo jakoś tak szczególnie się nie leczyliśmy na niepłodność. Tylko mój gin właśnie i to tylko obserwacja cyklu a tak na poważnie przecież dopiero od czerwca.
Chyba, że kiepskie wyniki mojego męża nas zakwalifikują. Ja nie wiem co dalej w ogóle. Pogubiłam się. Nie myślałam, że aż tak tak źle to przeżyje. Starałam się być twarda.
Emi a nasze składki idą na te piękne budynki, które sobie gnidy z nfz budują i na premie itd, a nam się nic nie należy. Przekonałam się o tym przy okazji operacji tarczycy. Na nfz ogólna mi przedawkowała Euthyrox co dowiedziałam się u mojego prywatnego lekarza więc wiesz. A nawet jak idziesz prywatnie to jak Kar pisała komuna z pielęgniarkami w invimedzie. Kar ja to samo przerabiałam jak czekałam na zastrzyk z pregnylu. Należy pukać pokój obok gdzie położna przyjmuje, bo tam plotkują i nawet przez 15 min nie wyjrzała czy ktoś czeka

---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:18 ----------

No i włąśnie gadałam z mężem, bo się obudził jak weszłam po Euthyrox i też sądzi, że atak w jeden jajnik już był w następnym cyklu w drugi i już będzie mowa o in vitro. Strasznie się tego bałam, ale bardziej od bólu fizycznego boję się bólu psychicznego. Fizyczny boli krótko a psychiczny długo. Rachunek prosty
Stary 2014-09-06, 13:40   #730
mala29lll
Zakorzenienie

właśnie dostałam okres i tyle w temacie inseminacji
Stary 2014-09-06, 17:26   #731
Alunia79
Wtajemniczenie

Strasznie mi przykro mala i wiem, że obojętnie co napiszemy ty i tak będziesz cierpiała.. bardzo dobrze pamiętam te rozczarowania i depresję. Myślałaś może o pomocy psychologicznej? Wiec, że jesteśmy z tobą i wierzymy, że ten szczęśliwy dzień nadejdzie i dla Ciebie.
Alunia79 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-07, 07:15   #732
mala29lll
Zakorzenienie

Kochane dziękuję, że jesteście ze mną. Właśnie dlatego się cieszę, że pisze na tym forum. Wy rozumiecie co jest dla mnie teraz bezcenne mam wyjątkowo bolesną miesiączkę. nie wiem czy to po tych pigulach czy co? nie mam pojęcia ale meczy okropnie i nie kojarze zebym tak miala, ze mi leci czysta krew taka czerwona. Zazwyczaj to taka brunatna. chyba wicie o co chodzi?
Stary 2014-09-07, 07:21   #733
Eleo765
Zadomowienie

Mala, leki robia swoje, organizm reaguje.

Zastanawialas sie juz co dalej? Emi pisala ze iui to strata pieniedzy, ale z drugiej strony u kazdej z nas chyba za szybko tak hip siup na in vitro przy n. Idiopatycznej...

Z 1 strony czuje ze invimed tlucze na nas kase kosztem naszej psychiki, a z 2 wiem ze to samo zaproponuja mi w kazdej innej klinice, bo przeciez taki mamy standard leczenia a i niczego konkretnego u nnie nie zdiagnozowano... Dr mi ostatnio nawt powiedzial ze staramy sie 1,5 roku, czyli krotko ;] toz to kaaaawal czasu.
Co o tym wszystkim myslicie?
Stary 2014-09-07, 08:09   #734
myszka97
Raczkowanie

Mała tak bardzo mi przykro, wiem co czujesz.ściska Cię mocno.Na któreś stronie czytałam,że invimed miał cofniętą dotację, o co w tym chodzi orientujecie się może?Mała ja też po nie udanej próbie miałam tak mocną @.
myszka97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 08:39   #735
Alunia79
Wtajemniczenie

Niestety mi też się wydaje, że tylko kase ciągną.. wyżymają ile tylko mogą.. 1,5 roku to jak dla mnie bardzo długo, ale jak będziesz miała udokumentowane 2 lata to bedziesz mogła się starać o refundację in vitro...

---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ----------

Myszka z tym cofnięciem to już nieaktualne.. Już mają.
Stary 2014-09-07, 08:48   #736
myszka97
Raczkowanie

Dziękuje bardzo Alunia za odpowiedź.Dla nas nawet miesiąc oczekiwania to długo,a co dopiero 1,5 roku.
myszka97 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-07, 18:57   #737
EMI2014
Rozeznanie

Mała, pytałam się dr o to krwawienie bo ja chyba miałam tak samo jak ty. Powiedział mi, że w końcu doczekaliśmy się dużego pęcherzyka i organizm tak reaguje.

1,5 roku to "za mało" wg nfz... można podyskutować ale taki jest warunek do IVF, że trzeba mieć 24- mce udokumentowanych starań. Mój stary gin kazał mi czekać aż dwa tyg za wystawienie takiego zaświadczenia. Nie wiem czy rodzaje niepłodności idiopatyczna, czy np czynnik męski ma znaczenie... Uważam, że jeśli dla kobiet jest ostatni dzwonek, na leki nie reaguje tak jak powinna, czy partner ma słabe plemniki to na co czekać, za chwilę może być za późno. Od razu powinni kierować, tym bardziej, że płodność maleje wraz z wiekiem.... niestety wiec po co czekać???Ja się kwalifikuje i też czekam na wyniki z kariotypu (20 dni roboczych najwcześniej) i następny mc a czas ucieka.. Szlak mnie trafi po prosu
EMI2014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 08:15   #738
justka2209
Rozeznanie

witajcie! wróciłam, psychicznie wypoczęta, fizycznie wykończona .
Pogoda dopisała, więc nachodziliśmy się po szlakach, a wieczorem basenik, drineczki i totalny relax. Polecam.
Niestety dziś już wróciłam do pracy i zaczynamy normalny tryb.
mala29lll - bardzo mi przykro, wiesz, że nikt ja my tutaj wiemy i rozumiemy co czujesz. Ale trzeba się podnieść i walczyć dalej.

Ja na wyjeździe miałam sen, że moja mama kupiła mi kombinezonik dla dziecka. Z różową i niebieską wstążeczką, żeby pasował dla każdej płci. Sprzeciwiałam się, bo nie chciałam przyjąć nie będąc w ciąży, ale w końcu wzięłam. I tak mi ten sen dał do myślenia, że dziś jednak nakupiłam w 5.10.15..... malutkie rozmiary na wyprzedaży.
Wiem, wiem szalone to, ale może w takich snach coś jest .
Nam w grudniu minie 1,5 roku starań. Zleciało szybko, ale jak sobie przypomnę te wszystkie miesiące nerwów to jest jest to szmat czasu.
justka2209 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-08, 18:53   #739
Eleo765
Zadomowienie

justka, faaajnie że wypoczęłaś! ja planuję odebrać zaległy urlop pod koniec września, też potrzebuję odpoczynku, głównie od pracy...

mała, powiedz mi, ile dni po wizycie u gina podchodziłaś do iui?
orientujecie się czy invimed podał gdzieś info o pracujących sobotach we wrześniu? na stronie nie ma

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-09, 10:21   #740
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
justka, faaajnie że wypoczęłaś! ja planuję odebrać zaległy urlop pod koniec września, też potrzebuję odpoczynku, głównie od pracy...

mała, powiedz mi, ile dni po wizycie u gina podchodziłaś do iui?
orientujecie się czy invimed podał gdzieś info o pracujących sobotach we wrześniu? na stronie nie ma
Ja miałam IUI w 13 dniu cyklu. W 12 dostałam Pregnyl.
Dziękuje Wam wszystkim za słowa pocieszenia. Mnie wymęczyło strasznie. Zawsze mam bolesne miesiączki przez tyłozgięcie macicy, ale teraz to była tragedia. Psychicznie już się troche pozbierałam. Teraz na wizycie już będziemy rozmawiali o in vitro. Zobaczymy co dr powie. Choć pewnie niechętnie będzie chciał się zgodzić, bo przecież kasa przepadnie za 3 IUI. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z zakwalifikowaniem nas do programu. W razie co to trzeba będzie obdzwaniać inne kliniki. Jak na razie w przyszłym tygodniu kolejna próba z IUI i kolejne 2 tygodnie nerwów. Eleo a Ty kiedy masz mieć IUI? kiedy Ci wypada ten 12-13 dzień?
Stary 2014-09-09, 11:43   #741
Asia1105
Wtajemniczenie

Mala, trzymam kciuki, wierz mocno, na pewno się uda!
Stary 2014-09-09, 12:50   #742
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asia1105 Pokaż wiadomość
Mala, trzymam kciuki, wierz mocno, na pewno się uda!
Coś mi tej wiary ostatnio brakuje
Stary 2014-09-09, 13:21   #743
Asia1105
Wtajemniczenie

Cytat:
Coś mi tej wiary ostatnio brakuje
Nie, nie może Ci jej brakować. Uwierz, pozytywne myślenie to połowa sukcesu, to się sprawdza! Nie załamuj się
Stary 2014-09-09, 14:48   #744
Eleo765
Zadomowienie

Ja mam wizyte jutro a 12-13 dzien to pt-sob. Juz wzielam wolne na piatek, jakby co.
Stary 2014-09-09, 15:47   #745
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Asia1105 Pokaż wiadomość
Nie, nie może Ci jej brakować. Uwierz, pozytywne myślenie to połowa sukcesu, to się sprawdza! Nie załamuj się
Staram się wierzyć. 17 wrześnie następna wizyta i pewnie 18 inseminacja. Może moje przeczucia się sprawdzą, że 2 IUI się uda
Kurde wkurza mnie to CLO. Raz mi gorąco, a raz zimno i nie bardzo się czuję. Dowiedziałam się, że koleżanka w ciąży. Postanowili się starać i od razu sie udało. Też bym tak chciała Muszę wyluzować, bo to wcale nie pomaga w zajściu w ciążę. W sensie te nerwy, a wręcz przeszkadza. Muszę sie nastawić, że się uda tym razem. Teraz sie nie nastawiałam pozytywnie, a i tak odcierpiałam więc co szkodzi uwierzyć
Mąż dzisiaj gadał z kolegą w pracy i właśnie też się z żoną leczą. 2 IUI w Polmedzie we wrocku i 1 IUI w Invimedzie. U jakiegoś młodego lekarza są. To nie wiem, który to. Teraz już będą podchodzić do in vitro. Oboje dobre wyniki badań i nic nie wychodzi. Rok czasu mają udokumentowanego leczenia i zakwalifikował ich bez problemu. Lista badań i już w tym miesiącu zabieg. Nie czekali w kolejce. Tylko czekają na wyniki kariotypu. Hm to może sobie wcześniej zrobić? ale to znowu sporo kosztuje, a może nie będzie potrzebne

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Tak sobie przypominam coś, że pisałyście, że trzeba mieć udokumentowane 2 lata leczenia? Nawet na stronie invimedu jest napisane o roku leczenia http://www.invimed.pl/leczenie/metod...undacja-vitro/
Chyba, że to jakoś inaczej się liczy, bo ja już zgłupiałam. A tak się zaczęłam zastanawiać jak mi mąż opowiedział o tym koledze i jego żonie. Chyba, że mi się już wszystko pomieszało, ale na stronie ministerstwa też jest 12 miesięcy http://www.invitro.gov.pl/ktomoze. Hm to ja już nic nie wiem. Pomocy dziewczyny. Jak to jest?

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------

Cytat:
Ja mam wizyte jutro a 12-13 dzien to pt-sob. Juz wzielam wolne na piatek, jakby co.
Może Tobie się poszczęści Trzymam mocno kciuki
Stary 2014-09-09, 15:57   #746
anusia1808
Rozeznanie

Cytat:

---------- Dopisano o 16:27 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Tak sobie przypominam coś, że pisałyście, że trzeba mieć udokumentowane 2 lata leczenia? Nawet na stronie invimedu jest napisane o roku leczenia http://www.invimed.pl/leczenie/metod...undacja-vitro/
Chyba, że to jakoś inaczej się liczy, bo ja już zgłupiałam. A tak się zaczęłam zastanawiać jak mi mąż opowiedział o tym koledze i jego żonie. Chyba, że mi się już wszystko pomieszało, ale na stronie ministerstwa też jest 12 miesięcy http://www.invitro.gov.pl/ktomoze. Hm to ja już nic nie wiem. Pomocy dziewczyny. Jak to jest?

---------- Dopisano o 16:47 ---------- Poprzedni post napisano o 16:27 ----------
Mój gin mi powiedział że trzeba mieć dwa lata udokumentowane leczeniem, ale tak jak piszesz na stronie kliniki jest tylko rok, więc chyba wystarczy rok. A co masz krótsza dokumentację?

---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:56 ----------

Cytat:
Po wizycie daj znać co i jak.
Trzymam kciuki za pozytywne informacje.

"Każda łza uczy nas jakiejś prawdy..."
Ugo Foscolo
anusia1808 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-09, 16:43   #747
mala29lll
Zakorzenienie

Mam od mojego ginekologa o wiele dłuższy czas leczenia, ale nie wiem czy to Żórawskiemu wystarczy. Może tak. miałam obserwacje cyklu u mojego gina. Myślę, że powinno być ok. Wszystkiego sie dowiem siedemnastego. Zanim wybraliśmy się do Invimedu to ginekolog chciał mi dać Luteinę. Od 5 lat by było nieprzerwane leczenie, ale operacja tarczycy pokrzyżowała leczenie
Stary 2014-09-09, 16:43   #748
Eleo765
Zadomowienie

przy nieplodnosci idiotycznej - leczenie nie krocej niz 24 mce http://www.invitro.gov.pl/ktomoze-kobieta
Stary 2014-09-09, 17:56   #749
Alunia79
Wtajemniczenie

Mala trzymam kciuki! Oczywiście,że trzeba wierzyć bo inaczej po co w ogóle się męczyć? Wiara i nadzieja jest najważniejsza!
A co do cztasu udokumentowanego starania, to może coś się pozmieniało ale jak ja podchodziłam to zależało od przyczyny i wieku,ale to jeśli chodzi o program dofinansowania przez nfz, bo prywatnie to nie wiem.
Stary 2014-09-09, 18:07   #750
mala29lll
Zakorzenienie

Cytat:
przy nieplodnosci idiotycznej - leczenie nie krocej niz 24 mce http://www.invitro.gov.pl/ktomoze-kobieta
Acha rozumię. To nas to nie dotyczy. Chyba. Dzięki
Dziękuję Alunia za kciuki Przydadzą się
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości