Oryginał czy podróbka? Część IV - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-19, 17:26   #721
sparkling_eye
Przyczajenie

Dot.: Oryginał czy podróbka? Część IV

Póki co poczekam jeszcze może ktoś ma pudełko po oryginalnych perfumach i mi pomoże, jutro przejdę się do Douglasa, sephory i superpharm i pooglądam pudełka. Ponieważ mam coraz większe wątpliwości, cena też była bardzo atrakcyjna bo 135 zł .
sparkling_eye jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 17:31   #722
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
Napisane przez sparkling_eye Pokaż wiadomość
Popatrz, znalazłam te zdjęcia, pierwsze zdjęcia pudełka od dziewczyny, która kupiła swoje perfumy w SuperPharm , a drugie moje, widać różnice i to znaczne ;/ poza tym ten kod nie daje mi spokoju, na moim pudełku jest cyfra cyfra cyfra cyfra i LITERA na końcu, a powinna być na początku ;/
Moje 50ml wody perfumowanej CN ma kod J1256. Ma takie logo (wtopione w korek) jak na Twoim kartoniku (bardziej skomplikowane od tego drugiego co wkleiłaś). Podobnie z wodą toaletową, też ma to logo.
Cytat:
Póki co poczekam jeszcze może ktoś ma pudełko po oryginalnych perfumach i mi pomoże, jutro przejdę się do Douglasa, sephory i superpharm i pooglądam pudełka. Ponieważ mam coraz większe wątpliwości, cena też była bardzo atrakcyjna bo 135 zł .
Cena raczej normalna. W e-glamour 90ml kosztuje 177zł.
Fenris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 17:39   #723
lenka990
Zaszynszylowana

W moich i na 50 i 90 jest Litera i Cyfry.

Aukcja z oryginałami:
http://allegro.pl/versace-crystal-no...840681403.html

"Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
lenka990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 17:53   #724
sparkling_eye
Przyczajenie

No właśnie cena dosyć niska, bo to EDP, a w e-glamour w tej cenie jest TESTER. No i ten kod... że też nie ma jakiegoś prostszego sposobu na rozpoznanie perfum

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

No i porównując z tymi zdjęciami z aukcji pudełko z tyłu bardzo się różni, opis jest inny ;/
Stary 2014-12-19, 17:58   #725
lenka990
Zaszynszylowana

Cytat:
No właśnie cena dosyć niska, bo to EDP, a w e-glamour w tej cenie jest TESTER. No i ten kod... że też nie ma jakiegoś prostszego sposobu na rozpoznanie perfum

---------- Dopisano o 17:53 ---------- Poprzedni post napisano o 17:52 ----------

No i porównując z tymi zdjęciami z aukcji pudełko z tyłu bardzo się różni, opis jest inny ;/
Kupowałaś je od osoby prywtanej czy z perfumerii int?

"Nie dyskutuj z debilem, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona doświadczeniem"
Stary 2014-12-19, 19:01   #726
naanakov
Upiór z Czarnej Chaty

GG do naanakov

Cytat:
Napisane przez lenka990 Pokaż wiadomość
Kupowałaś je od osoby prywtanej czy z perfumerii int?
Przecież napisała, że w parfems.pl.

Ja myślę, że to oryginał - chyba kilka flakonów na rozbiórkę było tam kupowanych i wszystko było okej.

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Jeszcze się upewniłam i z tego co widzę parfems jest wiarygodne.
Przykładowy link do rozbiórki, obydwie flachy z parfems, rozbiórka naszej Ani:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=757324

A jest tego dużo więcej.
Stary 2014-12-19, 21:24   #727
sparkling_eye
Przyczajenie

No skoro tak, to dlaczego pudełko aż tak się różni ? te logo (twarz jakby bogini) jest trochę inna na moim opakowaniu w porównaniu do opakowań, które tu widziałam i na allegro, no i ten nieszczęsny kod, czy to możliwe że litera jest na końcu i to jest w porządku ? ma ktoś taki kod ?
Stary 2014-12-19, 21:35   #728
lenka990
Zaszynszylowana

Cytat:
Napisane przez naanakov Pokaż wiadomość
Przecież napisała, że w parfems.pl.

Ja myślę, że to oryginał - chyba kilka flakonów na rozbiórkę było tam kupowanych i wszystko było okej.

---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ----------

Jeszcze się upewniłam i z tego co widzę parfems jest wiarygodne.
Przykładowy link do rozbiórki, obydwie flachy z parfems, rozbiórka naszej Ani:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=757324

A jest tego dużo więcej.

Umknął mi post z nazwą perfumerii, dlatego dopytywałam. Nie słyszłam/ nie czytałam złych opinii o tej perfumerii. Jeśli zdecydujesz sie otworzyć pudełko to wrzuć fotki flakonu.

Stary 2014-12-19, 21:35   #729
kanirak
Nocna Straż

Na korku i pudełku mojej flaszki Crystal Noir EDP 90 ml, pochodzącej z e-glamour jest logo o bardziej skomplikowanym rysunku - takie jak na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu nr 2. Natomiast kod to litera i cztery cyfry (M2249).
Stary 2014-12-19, 22:27   #730
kicikicikotku
Raczkowanie

Dziewczyny, czy na podstawie kartonika da się zweryfikować oryginalność? Chciałabym uniknąć zrywania folii, bo ma to być prezent...

Na tyle opakowania:
Calvin Klein Cosmetics
Coty Presige Paris
Coty US LLC, Dist. New York, NY 10016

Kod pod kodem kreskowym:
J42803200917 (po sprawdzeniu w checkcosmetic - data produkcji to sierpień 2014 - niemniej jednak data ta pojawia się po wpisaniu tego samego kodu w perfumach z różnych firm).

Czy jeśli dane te powtórzą się na flakoniku, po rozpakowaniu przez obdarowanego, to mogę mieć pewność co do oryginalności?

Perfumy zakupione na prostezakupy.pl - znalazłam tę stronę w sprawdzonych perfumeriach na wizażowym wątku, ale nazbyt atrakcyjna cena wzbudza we mnie wątpliwości. Sam sklep ma w internecie różne opinie.

Edytowane przez kicikicikotku
Czas edycji: 2014-12-19 o 22:30
kicikicikotku jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-19, 22:39   #731
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Na podstawie kartonika nikt nie podejmie się weryfikacji a jak się podejmie to ja bym nie wierzyła
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 02:50   #732
kicikicikotku
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asiuuuuula Pokaż wiadomość
Na podstawie kartonika nikt nie podejmie się weryfikacji a jak się podejmie to ja bym nie wierzyła
Ok, zatem zdecydowałam, że pozbędę się folii i proszę o weryfikację.

Wszelkie niedoskonałości na pierwszym zdjęciu to raczej odciski moich paluchów i niteczki z otoczenia, które zostały wyjątkowo uwydatnione przez aparat.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1070415.jpg (93,6 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1070417.jpg (33,8 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1070414.jpg (74,9 KB, 21 załadowań)

Stary 2014-12-20, 13:42   #733
Majkaaa22
Przyczajenie

Zamawialam pierwszy raz na parfems i wole sie upewnic... nie chce rozpakowywac, bo to prezent... jak myslicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02692.jpg (73,8 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02698.jpg (69,0 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02697.jpg (71,2 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02699.jpg (80,4 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02700.jpg (102,9 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02701.jpg (83,6 KB, 7 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02702.jpg (97,8 KB, 1 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02706.jpg (40,8 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02708.jpg (55,7 KB, 0 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02709.jpg (75,6 KB, 4 załadowań)
Majkaaa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 13:55   #734
wgn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majkaaa22 Pokaż wiadomość
Zamawialam pierwszy raz na parfems i wole sie upewnic... nie chce rozpakowywac, bo to prezent... jak myslicie?
zerknij dwa posty niżej o TU
Stary 2014-12-20, 14:29   #735
Miskaa78
Kazar Lady

jakiś wysyp nowych wizażanek kupujących w tej samej perfumerii i proszących o weryfikację na podstawie kartonika

Sarkazm to obrona osób inteligentnych przed otaczającą głupotą..

Miskaa78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 17:32   #736
Majkaaa22
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
jakiś wysyp nowych wizażanek kupujących w tej samej perfumerii i proszących o weryfikację na podstawie kartonika
faktycznie smiesznie to wyglada ale po prostu nigdy tam nie zamawialam, dopiero po zakupie dokopalam sie do kilku nieprzychylnych opinii na temat tego sklepu, a nie chcialabym ich otwierac, bo to prezent. Martwi mnie rozmieszczenie napisow na kartoniku, na innych zdjeciach wyglada tak jak w zalaczniku... Jak myslicie, otwierac je?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ysl.jpg (31,7 KB, 8 załadowań)
Stary 2014-12-20, 18:57   #737
kicikicikotku
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Miskaa78 Pokaż wiadomość
Po 1 - ja nie jestem nowa.
Po 2 - ja nie kupiłam w parmefs.
Po 3 - rozpakowałam, a okazało się, że niepotrzebnie, bo i tak nie udzielono mi pomocy.

Nota bene, cytując pierwszy post: "Bardzo pomocne w weryfikacji są zdjęcia pudełek, flakonów i kodów umieszczonych na ich spodach, bądź - z braku możliwości - podanie w/w kodów czy też linków do aukcji/sklepów internetowych, w których został zakupiony niepewny towar." - stąd można wywnioskować, interpretując literalnie, że podanie takiego kodu wystarczy. Zwłaszcza w przypadku, gdy pytałam, czy jeśli kody z pudełka i z flakonu są identyczne, to znaczy, że perfumy raczej są oryginalne. No nieważne, na innym forum już mi pomogli bez problemów i bez ironizowania.

Czas edycji: 2014-12-20 o 19:05
Stary 2014-12-20, 19:08   #738
Fenris
Czekam na Ragnarok

Cytat:
Napisane przez kicikicikotku Pokaż wiadomość
Po 3 - rozpakowałam, a okazało się, że niepotrzebnie, bo i tak nie udzielono mi pomocy.
Tu nie chodziło o Twoją perfumerię, ale o parfems. Ja niestety nie pomogę, bo na CK Free się nie znam, ale cena wydaje się być ok (w kokai 50ml jest w podobnej, natomiast setki nie widzę).

---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Nota bene, cytując pierwszy post: "Bardzo pomocne w weryfikacji są zdjęcia pudełek, flakonów i kodów umieszczonych na ich spodach, bądź - z braku możliwości - podanie w/w kodów czy też linków do aukcji/sklepów internetowych, w których został zakupiony niepewny towar." - stąd można wywnioskować, interpretując literalnie, że podanie takiego kodu wystarczy. Zwłaszcza w przypadku, gdy pytałam, czy jeśli kody z pudełka i z flakonu są identyczne, to znaczy, że perfumy raczej są oryginalne. No nieważne, na innym forum już mi pomogli bez problemów i bez ironizowania.
W tej chwili są na rynku takie podróby, że najlepiej jednak zrobić zdjęcia flaszki. Kartonik może być ok, kody te same, a flacha podrobiona. Jak ktoś ma wersję Free to pewnie pomoże.
Fenris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 19:17   #739
kicikicikotku
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Fenris Pokaż wiadomość
Tu nie chodziło o Twoją perfumerię, ale o parfems. Ja niestety nie pomogę, bo na CK Free się nie znam, ale cena wydaje się być ok (w kokai 50ml jest w podobnej, natomiast setki nie widzę).
Właśnie ze względu na cenę się obawiałam najbardziej, bo we wszelkich perfumeriach internetowych kosztowały 113-170, a ja dałam 93 - i choć na wizażu prostezakupy to zaufana perfumeria, to w internecie ma różne opinie, stąd moje wątpliwości.... Ale skoro tak mówisz, to jestem spokojniejsza. Dziękuję.

Cytat:
Napisane przez Fenris Pokaż wiadomość
W tej chwili są na rynku takie podróby, że najlepiej jednak zrobić zdjęcia flaszki.
Ok, skumałam.

Czas edycji: 2014-12-20 o 19:19
Stary 2014-12-20, 19:20   #740
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Cytat:

Wszelkie niedoskonałości na pierwszym zdjęciu to raczej odciski moich paluchów i niteczki z otoczenia, które zostały wyjątkowo uwydatnione przez aparat.
Nie widzę nic podejrzanego
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 19:23   #741
patricoz
Przyczajenie

Witam, sprawa dotyczy zakupionych perfum Lancome la vie est belle. Zostały zakupione na iperfuma. pl i jest to ponoć polecana perfumeria ale, tu rodzi sie problem. Po rozpakowaniu okazalo sie ze perfumy byly otwierane, celofan luźny(nieprzecięty),ale naddarty, jakby ponownie zapakowany w nieudolny sposób. Co wiecej kartonik u góry przecięty (nożykiem?). No i z tylu, obok kodu kreskowego kod (kwadracik) kombinowany. Tzn nadcięty nozykiem wyskrobany i wklejony jakiś inny... Nie wiem tylko w jakim celu mialby to ktoś robić aczkolwiek sprawa jest podejrzana. I jak tu ufać polecanym perfumeriom? Załączone foto może pomoże w weryfikacji?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC_0342.jpg (53,9 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0345.jpg (72,6 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0348.jpg (80,5 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0341.jpg (75,3 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC_0347.jpg (53,7 KB, 49 załadowań)

Edytowane przez patricoz
Czas edycji: 2014-12-20 o 20:08 Powód: dodanie zdjęć
patricoz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 21:35   #742
zania
Matka buldoga

Cytat:
Zwłaszcza w przypadku, gdypytałam, czy jeśli kody z pudełka i z flakonu są identyczne, to znaczy, że perfumy raczej są oryginalne.
To ja tylko dodacm ze zdarza sie, ze kod na pudelku jest inny niz na butelce, a perfumy sa oryginalne

Cytat:
Napisane przez patricoz Pokaż wiadomość
Witam, sprawa dotyczy zakupionych perfum Lancome la vie est belle. Zostały zakupione na iperfuma. pl i jest to ponoć polecana perfumeria ale, tu rodzi sie problem. Po rozpakowaniu okazalo sie ze perfumy byly otwierane, celofan luźny(nieprzecięty),ale naddarty, jakby ponownie zapakowany w nieudolny sposób. Co wiecej kartonik u góry przecięty (nożykiem?). No i z tylu, obok kodu kreskowego kod (kwadracik) kombinowany. Tzn nadcięty nozykiem wyskrobany i wklejony jakiś inny... Nie wiem tylko w jakim celu mialby to ktoś robić aczkolwiek sprawa jest podejrzana. I jak tu ufać polecanym perfumeriom? Załączone foto może pomoże w weryfikacji?
Piszac, ze perfumy byly otwierane masz na mysli samo pudelko czy rowniez uzycie/wypsikanie wody z butelki?
Podejrzewam, ze folia zostala sciagnieta tylko po to, aby wyskrobac/zmienic kod. Tak sie czasami dzieje, tak perfumerie czasami robia. Byl juz o tym watek, poszukaj na forum.
Co do perfum, to masz oryginal.
Jesli jednak czujesz sie zle z faktem, ktory odkrylas, to zloz reklamacje.

Pogrubione: ufamy, bo dostajemy oryginaly. Kwestia wyciecia kodow raczej jest malo wazna, jesli zapach jest ok i cala reszta rowniez.
Stary 2014-12-20, 21:42   #743
lenka990
Zaszynszylowana

Jesli chodzi o przecięcie to na spodzie to przejdź się do D i zobacz kartoniki. Wszystkie takie mają ponieważ wkładają tam zabezpieczenie przed kradzieżą
Co do reszty się nie wypowiem, bo nie wiem.

Stary 2014-12-20, 21:51   #744
kuki9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patricoz Pokaż wiadomość

Nic nie jest podejrzane, sprawdź sobie termin "dekodowanie" na forum.

Też kupiłam takie perfumy i to kilka razy. Miały wycięte kody na opakowaniu (stąd przecięta folia)a także na flakoniku (naklejce na spodzie). Oprócz wyciętych kodów nic im nie brakowało, były oryginalne i zdatne do użytku. Tak więc ja bym się tym nie martwiła.

kuki9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-20, 22:41   #745
patricoz
Przyczajenie

Mowiąc o przecięciu mialem na mysli gorne wieczko... eh sam nie wiem, napisalem juz w sprawie reklamacji...
Stary 2014-12-20, 22:41   #746
Majkaaa22
Przyczajenie

odfoliowalam, otworzylam i... pierwsze co rzucilo mi sie w oko to naderwany kartonik jak myslicie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kartonik.jpg (65,4 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg page.jpg (91,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg atomizer.jpg (81,5 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02720.jpg (42,8 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02721.jpg (49,6 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02722.jpg (53,8 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02723.jpg (38,7 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC02724.jpg (30,3 KB, 33 załadowań)
Stary 2014-12-21, 01:50   #747
jasiek196
Przyczajenie

W La Nuit, którego już sprzedałem, rurka była cieńsza i szła gładko z atomizera do dolnej krawędzi flakonu (przy ściance - gwoli ścisłości), więc flakon na zdjęciu jest moim zdaniem podejrzany. Poproszę jeszcze o dobre, ostre zdjęcie oczka atomizera.
jasiek196 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 11:21   #748
Majkaaa22
Przyczajenie

Moze ktos jeszcze sie wypowie?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC02730.jpg (46,8 KB, 51 załadowań)
Stary 2014-12-21, 11:33   #749
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, czy na podstawie kartonika da się zweryfikować oryginalność? Chciałabym uniknąć zrywania folii, bo ma to być prezent...

Na tyle opakowania:
Calvin Klein Cosmetics
Coty Presige Paris
Coty US LLC, Dist. New York, NY 10016

Kod pod kodem kreskowym:
J42803200917 (po sprawdzeniu w checkcosmetic - data produkcji to sierpień 2014 - niemniej jednak data ta pojawia się po wpisaniu tego samego kodu w perfumach z różnych firm).

Czy jeśli dane te powtórzą się na flakoniku, po rozpakowaniu przez obdarowanego, to mogę mieć pewność co do oryginalności?

Perfumy zakupione na prostezakupy.pl - znalazłam tę stronę w sprawdzonych perfumeriach na wizażowym wątku, ale nazbyt atrakcyjna cena wzbudza we mnie wątpliwości. Sam sklep ma w internecie różne opinie.
Powiem tak, skoro perfumeria jest na liście wiarygodnych, to nie bez powodu. Dla żartów ta lista nie została zrobiona.
Poza tym wymagania wobec innych się ma, ale samemu to się fotki zrobić nie chciało tylko wypisało ciurkiem co namazali na kartonie

W ogóle to najpierw się daje aukcję do weryfikacyjnego, a potem kupuje, a nie na odwrót i potem atakuje Wizażanki, bo nikt nie raczył pomóc .
Nie każda Wizażanka siedzi tu 24h na dobę aby usługiwać takim jak Ty. Myślenie nie boli.
Tak wiem, wyjdzie, że znowu jestem niemiły, ale jak ktoś nie raczy myśleć zdroworozsądkowo, to jest sam sobie winien.

Cytat:

Flakon jest ok.

Cytat:
1. Co z tego, że nie jesteś nowa? Ale zachowujesz się jak nowa.
2. No nie kupiłaś w parmefs, a w innej, sprawdzonej perfumerii
3. A pomyślałaś o tym, że dziewczyny mogą się mniej znać na męskich zapachach? Free przypuszczam nie jest zbyt popularnym zapachem na ich toaletkach, więc nie chciały weryfikować nie będąc pewnymi tego co piszą. Choć jak dla mnie wszystko jest oczywiste, bo kupowałaś z pewnego źródła, flakon wygląda dobrze.
No ale oczywiście Ty jesteś pokrzywdzona, bo nikt nie pomógł
U nas jest tak, że jak ktoś nie ma pewności to się nie odzywa. Jakby Ci źle podpowiedziały, to dopiero byś rozpierduchę zrobiła
Cytat:
Nota bene, po tak bystrej, ogarniętej i wygadanej osobie spodziewałbym się, że jest w stanie się połapać, że kupując w sprawdzonej, polecanej i lubianej perfumerii nabędzie oryginał i nie będzie oczekiwać kolejnych weryfikacji

I w ogóle co to znaczy raczej oryginalne? Coś jest oryginalne albo nie. Nie ma rzeczy trochę oryginalnych

Raczej to mnie wkurzają takie sytuacje...

Edytowane przez 3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8
Czas edycji: 2014-12-21 o 11:36
3eef048cd73ce499df76a24f71dd01843bb9a910_606650721e0c8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-21, 12:40   #750
VI4
Zakorzenienie

GG do VI4

[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;49424779]

I w ogóle co to znaczy raczej oryginalne? Coś jest oryginalne albo nie. Nie ma rzeczy trochę oryginalnych

Raczej to mnie wkurzają takie sytuacje...[/QUOTE]

pewnie tak samo jak być trochę w ciąży
VI4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości