![]() |
#721 |
Raczkowanie
|
Dot.: Cała prawda o czerwonej herbacie!!!
Cześć dziewczyny!! Ja też piję Pu-Erh (kupuję w herbaciarniach) i doszłam do wniosku,że przez ostatni czas zamiast podgryzać jakieś chipsy czy ciastka robię herbatę. Tak z przyzwyczajenia,bo mi smakuje. Może dlatego się chudnie?? Bo zamiast tych słodyczy pije się herbatkę. No i poza tym działo ona jak każdy już wie pozytywnie dla naszego ciałka i przyspiesza metabolizm itp itd. Ogólnie to kocham herbaty. Najbardziej Senchę żurawinowo-kaktusową (zielona) no i Pu-erh
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Zadomowienie
|
Czy czerwona herbata działa pobudzacjąco? Czasami piję ją na noc i nie mogę zasnąć, czy to przez herbatę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#723 |
Wtajemniczenie
|
anytsuj - tak czerwona herbata ma dzialanie pobudzajace
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
Raczkowanie
|
A ja poprostu czerwoenj herbety nie moge pic... Jak dla mnie jst o b r z y d l i w a, a szkoda bo ponoc ma tak dobre dzialamie...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Raczkowanie
|
ja popijam czerwona lisciasta (jakos nie moge sie przerzucic natorebki, moze wygodniejsze, ale smak nei ten:P) yunan (bo nie bylo bio-active). bardzo mi zasmakowala. teraz zakupilam zielona tej samej formy, jest po porstu cudowna. nie ma takiego dziwnego posmaku, jak niektore maja... no i na cale szczescie nie jest niczym "polepszana", zadna cytryna, figa czy czyms takim
![]()
projekt 'plaża 2011' ![]() 63-62-61-60-59-58-57-56 5km: 21.05: 35:37 tempo 7'07'' 01.06: 34:07 tempo 6'49'' 07.06: 31:36 tempo 6'19'' 14.06: 30:36 tempo 6'06'' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#727 |
Raczkowanie
|
Witajcie. Ja od kilku lat pije herbate czerwoną. Próbowałam róznych firm. Rzeczywiscie te kupione w marketach są słabej jakosci. Najlepsze są z hebraciarni. Mnie osobiscie ta herbata nic nie dała. Studiuje Towaroznawstwo i u nas na wykladzie facet powiedzial ze tak naprawde roznice w skladzie herbaty czarnej, zielonej i czerwonej sa znikome. owszem herbata jest zdrowa - kazda! i wywiera na nas pozytywny wpyw jednak zawartosc tych magicznych odchudzajacych skladnikow w herbacie jest tak mala ze na pewno od niej nie schudniemy. nie chce mi sie wierzyc ze ktos bez cwiczen i diety schudl pijac sama herbate czerwona. byc moze wspomaga ona odchudzanie przez przyspeiszenie przemiany materii ale tylko pod warunkiem ze cwiczymy i racjinalnie odzywiamy sie, ograniczajac spozywanie cukrow i tluszczow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#728 |
Raczkowanie
|
hmm, dla mnie i czerwona i zielona herbata sa szlachetniejsze... podobno jak europejczycy przybyli do azji, oni dali im czerna, tylko dlatego, ze jest najgorsza w smaku - i najmniej zdrowa
![]() i chyba cos w tym jest, bo zielona i czerwona wystarczy parzyc 2-3minuty do uzyskania wspanialego smaku, czarne - szkoda slow
projekt 'plaża 2011' ![]() 63-62-61-60-59-58-57-56 5km: 21.05: 35:37 tempo 7'07'' 01.06: 34:07 tempo 6'49'' 07.06: 31:36 tempo 6'19'' 14.06: 30:36 tempo 6'06'' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Cała prawda o czerwonej herbacie!!! Moja historia :)
Cytat:
![]() Nie jestem za tym, żeby pić ją do woli, głównie dlatego, że po pierwsze to herbata (czytaj używka), herbata to też zioło, a żadnego z ziół nie pije się bez przerwy, po wtóre - działa moczopędnie i wraz z moczem wypłukuje nam z organizmu cenne elektrolity! (uwaga: skurcze) Dlatego systematycznie - tak, ale np. 6 szklanek/filiżanek? - chyba raczej nie... Ta "zwykła herbata" tak mi wygarbowała przełyk, że dostałam chrypki, dlatego napisałam cichym szeptem. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
Raczkowanie
|
bo roznia sie one sposobem suszenia i fermentowania.. wystarczy na wiki poczytac
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#732 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Raczkowanie
|
herbaty te roznia sie fermentacja - zielona nie jest w ogole fermentowana, czerwona jest polowicznie a czarna calkowicie. stad roznica w smaku i dzialaniu. zielona posiada najwiecej garbnikow. rzeczywiscie do smaku herbaty czerwonej trzeba sie przyzwyczaic. ja na poczatku musialam sie do niej zmuszac a teraz po prostu ja uwielbiam. nie zmienia to jednak faktu ze od samej herbaty czerwonej sie schudnie!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! gdyby tak bylo wszyscy ktorzy ja pija dawno byliby szczupli i nikt nie szukalby innych metod na odchudzanie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Wtajemniczenie
|
Bryczek18 - tak samo uważam jak Ty. Myślę, że herbata czerwona może być tylko dodatkiem do diety. Nie ma cudów... Przecież nie schudnie się 10kg pijąc tylko i wyłącznie herbatę w ogóle nie zmieniając swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych. Natomiast jeśli ktoś do racjonalnej diety doda czerwoną herbatę myślę, że powinna ona pomóc. Jednak nie będę się o niej wypowiadała nie wiadomo ile, ponieważ mam ją zamiar dopiero dziś zakupić
![]() ![]()
![]() |
#735 |
Raczkowanie
|
moich rodzicow znajomy schudl podobno od czerwonej herbaty ale ograniczal przy tym slodycze i tluszcze oraz nie jadl po 18 wiec nie wiem czy w tym przypadku mozna mowic ze schudl od picia czerwonej herbaty. dzieki za slowa uznania
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#736 |
Zadomowienie
|
Ja tam nie wierze we wlasciwosci odchudzajace. Malo tego - bo czerwonej mam strasznie "balonowaty" brzuch .. ale pije, bo lubie
![]()
![]() |
#737 |
Wtajemniczenie
|
Ja dzisiaj zakupiłam sobie czerwoną herbatkę i właśnie ją spijam
![]()
![]() |
#738 |
Raczkowanie
|
ja osobiscie polecam herbaty kupione na wage w herbaciarniach albo sklepach ze zdrowa zywnoscia. te ekspresowe sa duzo gorszej jakosci. w herbaciarni mozna wybrac sobie mnostwo pysznych smakow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Wtajemniczenie
|
Bryczek18- wiem wiem
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#740 |
Raczkowanie
|
takie herbaciarnie zazwyczaj sa mocno ukryte np gdzies w podziemiach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#741 |
Zakorzenienie
|
Witam
Mam takie pytanko:czy któraś z Was piła herbatkę Pu Ehr z dodatkiem suszonego jabłka i cynamonu i może coś powiedzieć o efektach?Pytam bo kiedyś ją piłam ,ale przez krótki czas i pamiętam że była bardzo smaczna,więc jeśli faktycznie wspomaga odchudzanie to chętnie bym do niej wróciła ![]() PS Sorki jeśli już była o tym mowa,ale troszkę długi ten topik i trudno go całego przejrzeć |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
Raczkowanie
|
ja pije czerwona herbate od dawna, pila rozne smaki i bez odpowiedniej dietyi cwiczen nie ma co liczyc na cud
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Raczkowanie
|
Cześć gdzię na początku tego watku znalazłam coś takiego..
"Jeśli macie niskie ciśnienie albo czujecie, że pu-ehr je obniża, to czas parzenia lepiej skrócić do 3 min. Krótkie parzenie herbaty powoduje, że ma ona działanie orzeźwiające, a dłuższe parzenie = działanie uspokajające. Tak samo jest z herb. zieloną i czarną." |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#744 |
Raczkowanie
|
A przy okazji chciałam się przywitać jako nowa tutaj
![]() Osobiście piłam czerwoną herbatę kiedyś przez kilka miesiący około 5-6 filizanek dziennie, jakoś porzuciłam to jak sie zrobiło gorąco na dworze.. mi ona bardzo smakuje, czułam sie po niej lepiej, jakoś "oczyszczona" i faktycznie waga mi spadała - ale to nie tylko od herbatki. Tyle że piłam bio-active ale teraz po poczytaniu forum lecę po pracy do herbaciarni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#745 |
Wtajemniczenie
|
Ana witamy
![]() Mnie też czerwona herbatka bardzo smakuje. Pije jej około 4 szklanek dziennie tylko, że z jednej torebki robie dwie szklanki... Czy to źle? Czy ta druga szklanka z jednej torebki ma jeszcze takie samo działanie? (nie wiem jak to ująć) Już wiem gdzie jest herbaciarnia ![]() ![]() A tak poza tym to która najlepsza? (słyszałam, że jest w kostkach, expresowa i w liściach chyba:/) Przepraszam jeśli było to tu już wspomniane, ale taki długi ten wątek, że nie starczyłoby mi czasu na jego przeczytanie :|
![]() |
#746 |
Raczkowanie
|
jedna porcje herbaty czyli 1 lyzeczke mozna zaparzac 3 razy tyle ze nie nalezy przekraczac czasu 8h bo potem traci ona swoje wlasciwosci ( ja parze zazwyczaj tylko raz kazda porcje a juz max dwa razy bo trzecia porcja to juz "siki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Raczkowanie
|
Dla Ciebie wybrałabym w kostkach, to jest sprasowana liściasta czyli ma po prostu więcej extraktu i można ją parzyć kilka razy, natomiast w expresówkach (dla mnei najwygodnijeszych
![]() I przede wszystkim musi być bez żadnych domieszek - "smaków", a już na pewno cukru - piszą że neutralizuje działanie; |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
Zadomowienie
|
Ja podejrzewam picie czerwonej herbaty o redukcje i to znaczna mojego cholesterolu. Oczywiście zmieniłam dietę, ale w ciągu niecałego miesiąca, udało mi sie z poziomu prawie 290mg zmniejszyć cholesterol do 230 mg. Herbatą czerwoną się wręcz zapijam, zieloną mniej ale, kubek dziennie wypijam. Po przeczytaniu kilku postów wyżej, doszłam do wniosku, że i u mnie czerwona herbata jest sprawca minimum 2 godzinnego przewracania sie w łóżku zanim zasnę...
![]()
![]() |
#749 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za radę
![]() Ja zawsze z tej jednej torebki od razu zaparzam drugą szklankę i wypijam praktycznie dwie na raz... Uzależniam się od tej herbaty ![]()
![]() |
#750 |
Wtajemniczenie
|
Dzisiaj przypadkowo chodząc w manufakturze trafiłam na sklep z herbatami
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.