Cała prawda o czerwonej herbacie!!! - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-29, 21:33   #721
efffkas
Raczkowanie

Dot.: Cała prawda o czerwonej herbacie!!!

Cześć dziewczyny!! Ja też piję Pu-Erh (kupuję w herbaciarniach) i doszłam do wniosku,że przez ostatni czas zamiast podgryzać jakieś chipsy czy ciastka robię herbatę. Tak z przyzwyczajenia,bo mi smakuje. Może dlatego się chudnie?? Bo zamiast tych słodyczy pije się herbatkę. No i poza tym działo ona jak każdy już wie pozytywnie dla naszego ciałka i przyspiesza metabolizm itp itd. Ogólnie to kocham herbaty. Najbardziej Senchę żurawinowo-kaktusową (zielona) no i Pu-erh
efffkas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 09:27   #722
anytsuj
Zadomowienie

Czy czerwona herbata działa pobudzacjąco? Czasami piję ją na noc i nie mogę zasnąć, czy to przez herbatę?
anytsuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 09:57   #723
(:Iza:)
Wtajemniczenie

anytsuj - tak czerwona herbata ma dzialanie pobudzajace to moze na noc lepiej szklanke wody?
(:Iza:) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-30, 13:42   #724
anytsuj
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez (:Iza:) Pokaż wiadomość
anytsuj - tak czerwona herbata ma dzialanie pobudzajace to moze na noc lepiej szklanke wody?

Ale ze mnie głupolek, od paru dni nie mogę zasnąć przewracam się z boku na bok dobrze, że winowajca się znalazł
anytsuj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 12:57   #725
a-kuku!
Raczkowanie

A ja poprostu czerwoenj herbety nie moge pic... Jak dla mnie jst o b r z y d l i w a, a szkoda bo ponoc ma tak dobre dzialamie... ale poprostu nie moge sie przemoc. Bez cukru jest baardzo gorzka, rzeczywiscie intensywnie "dymna" i zastanawiam sie czy nie moznaby jej lekko dosladzac? I czym najlepiej?: cukrem, miodem czy moze slodzikiem???
a-kuku! jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-02, 14:24   #726
mala.mi
Raczkowanie

ja popijam czerwona lisciasta (jakos nie moge sie przerzucic natorebki, moze wygodniejsze, ale smak nei ten:P) yunan (bo nie bylo bio-active). bardzo mi zasmakowala. teraz zakupilam zielona tej samej formy, jest po porstu cudowna. nie ma takiego dziwnego posmaku, jak niektore maja... no i na cale szczescie nie jest niczym "polepszana", zadna cytryna, figa czy czyms takim
21.05: 35:37 tempo 7'07''
01.06: 34:07 tempo 6'49''
07.06: 31:36 tempo 6'19''
14.06: 30:36 tempo 6'06''
mala.mi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 08:15   #727
bryczek18
Raczkowanie

Witajcie. Ja od kilku lat pije herbate czerwoną. Próbowałam róznych firm. Rzeczywiscie te kupione w marketach są słabej jakosci. Najlepsze są z hebraciarni. Mnie osobiscie ta herbata nic nie dała. Studiuje Towaroznawstwo i u nas na wykladzie facet powiedzial ze tak naprawde roznice w skladzie herbaty czarnej, zielonej i czerwonej sa znikome. owszem herbata jest zdrowa - kazda! i wywiera na nas pozytywny wpyw jednak zawartosc tych magicznych odchudzajacych skladnikow w herbacie jest tak mala ze na pewno od niej nie schudniemy. nie chce mi sie wierzyc ze ktos bez cwiczen i diety schudl pijac sama herbate czerwona. byc moze wspomaga ona odchudzanie przez przyspeiszenie przemiany materii ale tylko pod warunkiem ze cwiczymy i racjinalnie odzywiamy sie, ograniczajac spozywanie cukrow i tluszczow.
bryczek18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-09-06, 08:24   #728
mala.mi
Raczkowanie

hmm, dla mnie i czerwona i zielona herbata sa szlachetniejsze... podobno jak europejczycy przybyli do azji, oni dali im czerna, tylko dlatego, ze jest najgorsza w smaku - i najmniej zdrowa
i chyba cos w tym jest, bo zielona i czerwona wystarczy parzyc 2-3minuty do uzyskania wspanialego smaku, czarne - szkoda slow
Stary 2007-09-06, 16:12   #729
zielarniakamelka
Przyczajenie

Dot.: Cała prawda o czerwonej herbacie!!! Moja historia :)

Cytat:
Napisane przez Midi Pokaż wiadomość
Oczywiście, że jak smakuje, to można i 6, i więcej. To jest zwykła herbata, nie ma tam żadnych dodatków przeczyszczających - ani ziół, ani aromatyzatorów (o ile to naturalna, "czysta" wersja). Żeby uzyskać efekty, trzeba jej pić właśnie kilka szklanek dziennie - co najmniej 3-4.
Zazwyczaj Pu-Erh na początku wcale nie smakuje (wiecie, o czym mówię: "smak ziemi", tudzież błotka to dziwne doznanie smakowe), ale z czasem organizm się do niej przyzwyczaja, powiedziałabym więcej - "dziwnie uzależnia"
Nie jestem za tym, żeby pić ją do woli, głównie dlatego, że po pierwsze to herbata (czytaj używka), herbata to też zioło, a żadnego z ziół nie pije się bez przerwy, po wtóre - działa moczopędnie i wraz z moczem wypłukuje nam z organizmu cenne elektrolity! (uwaga: skurcze)
Dlatego systematycznie - tak, ale np. 6 szklanek/filiżanek? - chyba raczej nie...
Ta "zwykła herbata" tak mi wygarbowała przełyk, że dostałam chrypki, dlatego napisałam cichym szeptem.
zielarniakamelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 16:52   #730
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bryczek18 Pokaż wiadomość
u nas na wykladzie facet powiedzial ze tak naprawde roznice w skladzie herbaty czarnej, zielonej i czerwonej sa znikome.
ale smak każdej - zdecydowanie inny.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 16:59   #731
mala.mi
Raczkowanie

bo roznia sie one sposobem suszenia i fermentowania.. wystarczy na wiki poczytac

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-09-06, 17:18   #732
Ather
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mala.mi Pokaż wiadomość
bo roznia sie one sposobem suszenia i fermentowania.. wystarczy na wiki poczytac
tzn. mi chodziło tylko o smak. Bo jeśli chodzi o właściwości - podchodzę do tego z dużym dystansem. Piję bo lubię, po prostu nie ze względu na właściwości, to też skład tych herbat dla mnie nie ma większego znaczenia.
Ather jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-07, 07:19   #733
bryczek18
Raczkowanie

herbaty te roznia sie fermentacja - zielona nie jest w ogole fermentowana, czerwona jest polowicznie a czarna calkowicie. stad roznica w smaku i dzialaniu. zielona posiada najwiecej garbnikow. rzeczywiscie do smaku herbaty czerwonej trzeba sie przyzwyczaic. ja na poczatku musialam sie do niej zmuszac a teraz po prostu ja uwielbiam. nie zmienia to jednak faktu ze od samej herbaty czerwonej sie schudnie!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!! gdyby tak bylo wszyscy ktorzy ja pija dawno byliby szczupli i nikt nie szukalby innych metod na odchudzanie.
Stary 2007-10-04, 15:12   #734
Olga:P
Wtajemniczenie

Bryczek18 - tak samo uważam jak Ty. Myślę, że herbata czerwona może być tylko dodatkiem do diety. Nie ma cudów... Przecież nie schudnie się 10kg pijąc tylko i wyłącznie herbatę w ogóle nie zmieniając swoich dotychczasowych nawyków żywieniowych. Natomiast jeśli ktoś do racjonalnej diety doda czerwoną herbatę myślę, że powinna ona pomóc. Jednak nie będę się o niej wypowiadała nie wiadomo ile, ponieważ mam ją zamiar dopiero dziś zakupić W połączeniu z dietką i ćwiczeniami może mi coś pomoże

Olga:P jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-04, 16:36   #735
bryczek18
Raczkowanie

moich rodzicow znajomy schudl podobno od czerwonej herbaty ale ograniczal przy tym slodycze i tluszcze oraz nie jadl po 18 wiec nie wiem czy w tym przypadku mozna mowic ze schudl od picia czerwonej herbaty. dzieki za slowa uznania ja dzis nabylam herbatke czerwona karmelowa i waikkiki.
Stary 2007-10-04, 17:51   #736
MonikaZmyślona
Zadomowienie

Ja tam nie wierze we wlasciwosci odchudzajace. Malo tego - bo czerwonej mam strasznie "balonowaty" brzuch .. ale pije, bo lubie Ekspresowke z Bio Active.
J -
B -
-
MonikaZmyślona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-04, 19:14   #737
Wtajemniczenie

Ja dzisiaj zakupiłam sobie czerwoną herbatkę i właśnie ją spijam Nawet nie sądziłam, że będzie mi tak smakować. Chociaż rzeczywiście ma taki dziwny smak. Poza tym byłam w Rossmanie- po 1 nie miałam zbytnio czasu na wybieranie, było mnóstwo, ale nie było herbatki z Bio Activ :/

Stary 2007-10-04, 19:47   #738
bryczek18
Raczkowanie

ja osobiscie polecam herbaty kupione na wage w herbaciarniach albo sklepach ze zdrowa zywnoscia. te ekspresowe sa duzo gorszej jakosci. w herbaciarni mozna wybrac sobie mnostwo pysznych smakow.
Stary 2007-10-04, 19:53   #739
Wtajemniczenie

Bryczek18- wiem wiem Ale na razie piję taką dopóki nie zorientuje się gdzie w Łodzi może być jakaś herbaciarnia Duże miasto, ale jakoś tak nie rzuciła mi się żadna herbaciarnia w oko Popytam się znajomych czy wiedzą gdzie jakiś jest i od razu pędzę i od razu kupie sobie więcej by nie latać

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-10-04, 20:17   #740
bryczek18
Raczkowanie

takie herbaciarnie zazwyczaj sa mocno ukryte np gdzies w podziemiach czesto sa w centrach handlowych. w lodzi nie powinno byc z tym problemu poszukaj tez sklepow ze zdrowa zywnoscia - tam tez powinny byc takie herbaty na wage.
Stary 2007-10-04, 21:42   #741
Alien :*
Zakorzenienie

Witam
Mam takie pytanko:czy któraś z Was piła herbatkę Pu Ehr z dodatkiem suszonego jabłka i cynamonu i może coś powiedzieć o efektach?Pytam bo kiedyś ją piłam ,ale przez krótki czas i pamiętam że była bardzo smaczna,więc jeśli faktycznie wspomaga odchudzanie to chętnie bym do niej wróciła

PS Sorki jeśli już była o tym mowa,ale troszkę długi ten topik i trudno go całego przejrzeć
Alien :* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-10-05, 09:31   #742
bryczek18
Raczkowanie

ja pije czerwona herbate od dawna, pila rozne smaki i bez odpowiedniej dietyi cwiczen nie ma co liczyc na cud
Stary 2007-10-05, 10:12   #743
_Ana
Raczkowanie

Cześć gdzię na początku tego watku znalazłam coś takiego..
"Jeśli macie niskie ciśnienie albo czujecie, że pu-ehr je obniża, to czas parzenia lepiej skrócić do 3 min. Krótkie parzenie herbaty powoduje, że ma ona działanie orzeźwiające, a dłuższe parzenie = działanie uspokajające. Tak samo jest z herb. zieloną i czarną."
_Ana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-10-05, 10:25   #744
_Ana
Raczkowanie

A przy okazji chciałam się przywitać jako nowa tutaj
Osobiście piłam czerwoną herbatę kiedyś przez kilka miesiący około 5-6 filizanek dziennie, jakoś porzuciłam to jak sie zrobiło gorąco na dworze.. mi ona bardzo smakuje, czułam sie po niej lepiej, jakoś "oczyszczona" i faktycznie waga mi spadała - ale to nie tylko od herbatki. Tyle że piłam bio-active ale teraz po poczytaniu forum lecę po pracy do herbaciarni . A jakie jest wasze zdanie o ziółkach Klimuszko?
Stary 2007-10-05, 10:48   #745
Wtajemniczenie

Ana witamy

Mnie też czerwona herbatka bardzo smakuje. Pije jej około 4 szklanek dziennie tylko, że z jednej torebki robie dwie szklanki... Czy to źle? Czy ta druga szklanka z jednej torebki ma jeszcze takie samo działanie? (nie wiem jak to ująć)
Już wiem gdzie jest herbaciarnia W sobotę lece, żeby kupić sobie taką prawdziwą herbatkę.
A tak poza tym to która najlepsza? (słyszałam, że jest w kostkach, expresowa i w liściach chyba:/) Przepraszam jeśli było to tu już wspomniane, ale taki długi ten wątek, że nie starczyłoby mi czasu na jego przeczytanie :|

Stary 2007-10-05, 11:15   #746
bryczek18
Raczkowanie

jedna porcje herbaty czyli 1 lyzeczke mozna zaparzac 3 razy tyle ze nie nalezy przekraczac czasu 8h bo potem traci ona swoje wlasciwosci ( ja parze zazwyczaj tylko raz kazda porcje a juz max dwa razy bo trzecia porcja to juz "siki" sa) najlepiej kupic ta herbate w kostkach lub normalna sypana ( nigdy nie wiadomo co jest w ekspresowej) kup sobie do tego specjalny zaparzacz zeby fusy nie plywaly
Stary 2007-10-05, 11:19   #747
_Ana
Raczkowanie

Dla Ciebie wybrałabym w kostkach, to jest sprasowana liściasta czyli ma po prostu więcej extraktu i można ją parzyć kilka razy, natomiast w expresówkach (dla mnei najwygodnijeszych ) jest duza szansa na zanieczyszczenie, dodatki patyczków itd - nie widzisz co kupujesz. Osobiście parze raz bo potem nie ma już takiego smaku.. ale nie miałam jeszcze "prawdziwej z herbaciarni".. A jest jeszcze ważny czas gdzieś tu było że zachowuje właściwości do 8 godz. Czyli jak zaparzasz powtórnie to teoretycznie tak żeby sie w tym czasie zmieścić..?
I przede wszystkim musi być bez żadnych domieszek - "smaków", a już na pewno cukru - piszą że neutralizuje działanie;
Stary 2007-10-05, 11:28   #748
anetka_m
Zadomowienie

Ja podejrzewam picie czerwonej herbaty o redukcje i to znaczna mojego cholesterolu. Oczywiście zmieniłam dietę, ale w ciągu niecałego miesiąca, udało mi sie z poziomu prawie 290mg zmniejszyć cholesterol do 230 mg. Herbatą czerwoną się wręcz zapijam, zieloną mniej ale, kubek dziennie wypijam. Po przeczytaniu kilku postów wyżej, doszłam do wniosku, że i u mnie czerwona herbata jest sprawca minimum 2 godzinnego przewracania sie w łóżku zanim zasnę...
Stary 2007-10-05, 12:05   #749
Wtajemniczenie

Dzięki za radę

Ja zawsze z tej jednej torebki od razu zaparzam drugą szklankę i wypijam praktycznie dwie na raz... Uzależniam się od tej herbaty Chyba właśnie wybiorę tą w kostkach.

Stary 2007-10-06, 18:43   #750
Wtajemniczenie

Dzisiaj przypadkowo chodząc w manufakturze trafiłam na sklep z herbatami Kupiłam sobie 100g sypanej Pu erh właśnie spijam filiżaneczke za 100g zapłaciłam 17zł... Pewnie przepłaciłam?? Jest pyszna nie wiem jak ktoś może mówić, że mu nie smakuje

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości