![]() |
#751 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problem z mężem...
Nie sądziłam, że w Polsce jest takie głupie prawo.
Czyli mąż może zdradzać na lewo, prawo, nie wypełniać obowiązków małżeństwa i przy rozwodzie dostać wszystko po połowie? Żal..... aleksa85 Nie pamiętam już ale to jest tylko Twoje mieszkanie? czy Wasze wspólne? Bo jeśli nabyte jeszcze przed ślubem np. darowizna to masz prawo jego wyrzucić. Tym bardziej, że nie jest tam zameldowany ( jak sobie przypominam)... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#752 |
Zakorzenienie
|
To jest mieszkanie autorki matki to raz. A dwa gdyby kobieta zdradzała to też by było po połowie
![]() Edytowane przez tamtaglista Czas edycji: 2013-06-03 o 15:13 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#753 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez Rilla82 Czas edycji: 2013-06-03 o 15:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#754 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli istnieje wspólnota majątkowa między małżonkami to dlaczego miały dostać np. 1/3, 1/6, 1/12, 1/48464564...? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#755 | ||
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ---------- Cytat:
Dlaczego żal? Przecież pracował przez wiele lat, nawet, jak jednocześnie zdradzał i gnębił? Żona, gdyby zdradziła, też powinna dostać pół. To bardzo dobre prawo. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#756 |
Zakorzenienie
|
A macie jakieś doświadczenia czy wiedzę jak sądy patrzą na takie zdrady przed ślubem? Jest to brane pod uwagę, że z takim nastawieniem wchodziło się w małżeństwo czy nie ma znaczenia?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#757 |
BAN stały
|
Nie ma znaczenia. Może do unieważnienia kościelnego by miało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#758 | ||
High Quality Since 2007
|
Do kościelnego na pewno ma.
Jeszcze tylko coś przypomnę, bo chyba warto: 4 strona tego tematu i ten konkretny post https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=108 Brawa dla jego autorki.
![]() Edytowane przez ama4 Czas edycji: 2013-06-04 o 07:01 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#759 |
Zadomowienie
|
Dużo siły życzę Autorko, co za dno z tego faceta.. Już niedługo nie będziesz musiała na niego patrzeć, zaczniesz nowe życie
![]() Trzymaj się Kobieto! ![]()
![]() |
#760 |
Przyczajenie
|
Przeczytałam cały wątek.
![]() Autorko, ten twój to kawał sk......na. Nic tylko obciąć mu jaja tępym nożem. Trzymaj się! Musisz być teraz mega silna. Generalnie nie jestem "fanką" zemsty, ale w wypadku twojego pseudo-męża to mu się należy "jesień średniowiecza" jak nic. Tak sobie jeszcze pomyślałam - zapytaj adwokatki czy można go pozwać o zapłatę/rekompensatę za Twoją pracę, kiedy mu prowadziłaś firmę? Przecież wykonałaś jakąś tam pracę, straciłaś swój czas - niech Ci za to zaplaci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#761 |
BAN stały
|
Co ustaliłaś, autorko?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#762 |
Raczkowanie
|
Na wstępie dziękuję wszystkim za miłe słowa i że jesteście tu ze mną.
Miałam dziś spotkanie z moją Panią adwokat. Po przeanalizowaniu całej sytuacji, wszystkich za i przeciw, zostaje rozwód bez orzekania o winie. Wyjaśniam dlaczego: 1. Czas - bez orzekania 2-3 miesiące, z minimum rok. 2. Stres - zbyt długi czas będę musiała to wszystko rozpamiętywać i przeżywać. 3. Trudność udowodnienia - zdrady z przed ślubu nie będą brane pod uwagę, zdrada aktualna od chwili złożenia przeze mnie pozwu bez orzekania o winie to już nie zdrada, bo dla sądu taki wniosek jest równoznaczny z ustaniem małżeństwa (nic nas nie łączy, więc on może), musiałabym udowodnić że to długo trwa a to będzie trudne - tu moje wtrącenie, jak pisałam że on po tym jak był po pradę u jakiegoś prawnika dziwnie się śmieje, jakby ze mnie, jakiś wesoły itd. a po 3 dniach pojechał z nią na weekend nie ukrywając tego - dobrze wiedział co robi 4. Jak bym podjęła próbę z orzekaniem - znając jego bujną fantazję mógłby wymyślać miliony sytuacji, a ja musiałabym się męczyć wzywać świadków, ze nic takiego nie miało miejsca - znów czas i stres. 5. Można by się opierać na jego zachowaniu i zaniedbaniu itd, ale znów będzie to długotrwałe. 6. W mojej sytuacji jedyne co zyskam to ten papier którym mogłabym pomachać wszystkim wkoło, a na tym mi najmniej zależy, Ci co mnie znają, wiedzą jak jest. 7. Alimenty - on pracuje w PSP znając jego przez te 5 lat nie zrezygnuje z pracy, bo to faktycznie jest jego pasja i zamiłowanie, nadaje się do tego, żyje tym - natomiast znając siebie już nawet w trudnej sytuacji nie chciałabym od niego NIC, chce zamknąć ten rozdział i już nie wracać, a w życiu nie dałabym mu satysfakcji do powiedzenia że "on jest mi potrzebny" Po rozwodzi skupimy się na podziale majątku, żeby był sprawiedliwy i po równo, wezmę wszystko co mi się należy, choćbym tego nie potrzebowała. Tego mu nie ułatwię na pewno. Wracając do obecnej sytuacji - on się pakuje, nawet mu to jakoś idzie jak na jego możliwości całkiem sprawnie. Pod jego nieobecność udało mi się złamać hasło do laptopa. Nic tam nie znalazłam, ale -zaraz ktoś mnie pewnie potępi za to postępowanie ale u piszę wszystko - zainstalowałam mu dodatek do mozilli keylogger, czyli rejestrator wszystkich kliknięć w klawiaturę. Dzięki temu zdobyłam hasło do fb i banku. Do banku mi zupełnie nie potrzebne, do fb hmmm ma pokasowane wszystkie wcześniejsze wiadomości, a wczoraj się tylko zalogował i nic nie pisał. Wiem że już za chwile się wyprowadzi, ale jak mogę się jeszcze czegoś dowiedzieć to spróbuję. Przyda się lub nie, pewnie nie, ale co mi tam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#763 |
Zakorzenienie
|
po wyprowadce pozmieniaj zamki by juz nic nie wynosil pod twoja nieobecnosc.
![]() |
#764 |
Raczkowanie
|
Wiem, już z bratem o tym rozmawiałam, ze mi wymieni
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#765 |
Rozeznanie
|
Odp: Dot.: Problem z mężem...
A nie boisz sie ze on Cie pozwie o alimenty?
![]() ![]() ![]() http://8-pietro.blogspot.com/ ![]() ![]() ![]() Kupujemy, remontujemy i urządzamy mieszkanko Cieszymy się, wkurzamy, rozmyślamy i lamentujemy ![]() Zapraszam na pierwszego bloga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#766 |
BAN stały
|
Dot.: Odp: Dot.: Problem z mężem...
W przypadku rozwodu bez orzekania - przez 5 lat ma do tego prawo.
Rozumiem twoją decyzję. Tylko majątku przypilnuj. Edytowane przez kalincia Czas edycji: 2013-06-05 o 16:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#767 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#768 |
*sportaddict*
|
Jesteś bardzo dzielna, życzę Ci dużo siły
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#769 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dobrze, że pakuje manatki. Po jego odejściu odżyjesz psychicznie, nie będzie Ci już szargał nerwów swoim bezczelnym zachowaniem i manipulacjami. Bez takiej kuli u nogi na pewno będziesz spokojniejsza, szczęśliwsza i bardziej nabuzowana energią. ![]()
![]() |
![]() |
#770 |
BAN stały
|
Zgadzam się - zawalcz o sprawy finansowe, nawet gdyby to oznaczało sprzedaż rzeczy potrzebnych do prowadzenia firmy i podział pieniędzy z tej sprzedaży. Co u ciebie w ogóle?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#771 |
Zakorzenienie
|
no i jak? wyprowadzil sie darmozjad? zmienilas zamki?
![]() |
#772 |
Raczkowanie
|
Dziś rano się wyprowadził. Powiedział, że do kolegi.
Ma przyjechać w któryś dzień tylko po jaszczurkę, bo terarium jest duże i demontaż zajmie mu cały dzień, a musi najpierw mieć miejsce żeby ją przenieść. Powiedział że zadzwoni kiedy przyjedzie. Powiedzcie mi tylko dlaczego tak dziwnie się czuję. Okropnie. Próbowałam posprzątać ten ten pokój, ale jakoś nie do końca mi to wyszło. Jak wychodził, to mi powiedział że jakbym sobie z czymś nie radziła to mam go zaprosić na kawę, a on mi pomoże....Odparłam tylko : " Przecież Ty kawy nie pijesz" (bo nie pije wcale) Pierwszą godzinę przepłakałam, ale już jest ok. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#773 |
BAN stały
|
To normalne. Cały czas był, teraz zniknął...Przywykniesz i zaczniesz odżywać. Będzie dobre. Nikt cię nie będzie kontrolował, zmuszał do czegokolwiek, manipulował tobą. Uwierz, niewolnik, któremu zdjęto kajdany też się nieswojo czuje i nawet początkowo może mu brakować pana. Ja bym miała dla tego pana tylko zimną ironię i pogardę - i okazała mu to w pełni. Czy powiedziałaś jego rodzicom i przyjaciołom, którzy jeszcze nie wiedzieli, o jego zdradzie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#774 |
Raczkowanie
|
Tak mówię wprost każdemu kogo spotkam. Zadziwiające że prawie każdy coś wiedział, coś słyszał. Okropność. Ale przynajmniej mam możliwość zweryfikowania znajomych. Co niektórzy delikatnie mówiąc unikają mnie. To też przyjemne nie jest. Wiem, że nie chcę stawać za żadną ze stron.
Dobrze że mam jedną cudowną przyjaciółkę, która cały czas o mnie myśli. Aż chwilami mi głupio. Ostatnio jej powiedziałam czy nie chce sobie mnie wpisać jako dodatkowy inwentarz domowy, bo to mnie na grilla zaprasza, to na kawę, to idzie na spacer z dziećmi, codziennie ma dla mnie propozycję. Jest nieoceniona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#775 |
Raczkowanie
|
Przetrwałam weekend. W sobotę wieczorem moja przyjaciółka wręcz na siłę mnie zabrała do siebie. Całą noc przegadałyśmy. Wczoraj przeleżałam cały dzień na ogródku racząc się koktajlem truskawkowym i bawiąc się z psem
![]() Chciałabym żeby zabrał już tą jaszczurkę, bo głupie jest odczucie że może w każdej chwili wpaść. To takie niby się wyprowadził, ale jeszcze musi po coś wrócić... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#776 |
Rozeznanie
|
Problem z mężem...
A rozwazasz juz mozliwosc poznania kogos innego? Moze nie od razu drugi powazny zwiazek, ale mysle ze jakies randki bylyby fajna odskocznia w tej chwili, poczulabys sie znow adorowana etc.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#777 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#778 | |
*sportaddict*
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#779 |
Zakorzenienie
|
Dasz radę, pewnie jest to niezmiernie trudne ale przynajmniej masz szansę na ułożenie sobie życia, znalezienie kogoś kto będzie traktował Cię jak partnerkę a nie zabraniał normalnego życia i zdradzał.
Dobrze, że masz oparcie w przyjaciółce ![]() Na Twoim miejscu już bym zmieniła zamki w mieszkaniu, umówiła się tylko kiedy ma przyjść po jaszczurkę i spadówa. A w jaki sposób odbywa się podział majątku? To jest oddzielna sprawa w sądzie ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#780 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Co do zamków, brat ma mi wymienić w tym tygodniu. Jemu tak powiedziałam, że ma mi zadzwonić w który dzień przyjedzie, ale jak go znam to zadzwoni że już jest. ---------- Dopisano o 18:34 ---------- Poprzedni post napisano o 18:32 ---------- Cytat:
Mam spisane mniej więcej wszystko co zabrał, jak mi doradziła Pani adwokat, bo to dalej jest nasza wspólność. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:24.