|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Klub PP - Pijaczek Pokrzywy
Ale to jest konieczne, dla Twojego dobra
Dla Twojego dobra jest zarówno picie pokrzywki jak i odpowiednia przerwa w jej piciu
|
#782 |
|
Zakorzenienie
|
wiem wiem....i to zrozumiale, moze załozymy picie herbaty czerwonej na ten czas hehe, mi jeszcze nie stuknely 3 miesiece..chyba...bo ja gdzies okolo stycznia zaczelam, wiec skoncze to opakowanie co mam i robie przerwe
|
#783 |
|
Zakorzenienie
|
Można dołączyć???? - nieśmiało zapytała...
![]() ![]() ![]() Pokrzywę popijam, niestety nieregularnie, ale patrząc na to, co piszecie chyba zacznę systematycznie pić. Efekty są takie, że włosy rosną mi szybciej, z tymże ja jeszcze biorę belissę. A tak na marginesie, to można połączyć popijanie pokrzywy z łykaniem tabletek takich, jak belissa? |
|
|
|
#784 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
||
|
|
|
#785 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#786 |
|
Zakorzenienie
|
Tak było, ale Wy pijecie pokrzywę kilka razy dziennie, ja maksymalnie 1 raz dziennie. Stąd moje pytanie.
...i dzięki za przywitanie... ![]() hula_hula, czytałam właśnie te posty. A moje pytanie, jak widzisz nie dotyczy sytuacji, kiedy regularnie kilka razy dziennie popija się pokrzywę. Wiem, również o konieczności robienia przerw w piciu, o stosowaniu płukanek na włosy, itp. Mimo wszystko, dzięki |
|
|
|
#787 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę kolejny raz pisać tego samego, więc wkleję moją wcześniejszą wypowiedź : Cytat:
Powiedz mi proszę, jak chcesz aktywnie uczestniczyć w wątku nie wiedząc kompletnie o czym było pisane wcześniej? Nadrób zaległości .Cytat:
Dziękuję .
|
|||
|
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Powiedzmy, że zacznę jeszcze raz, bo w sumie rozumiem irytację tymi samymi pytaniami
.Popijam pokrzywę nieregularnie, zresztą mało we mnie systematyczności do wszystkiego. Nawet witamin nie biorę regularnie, a jak jeszcze się uczyłam to nie było mowy o nauce z lekcji na lekcję, czy z wykładu na wykład... W każdym razie chciałabym się dołączyć do wątku, jeśli to możliwe... |
|
|
|
#789 |
|
Zakorzenienie
|
No jasne, że możliwe. Mi chodzi tylko o to, żebyś przyłączyła się do nas z głową pełną wiedzy
o pokrzywie i oczywiście w razie wątpliwości pytać.
|
|
|
|
#790 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na włosy pije się 1 szklankę, ale na inne dolegliwości [np. drogi moczowe] pije się ją już w większych ilościach. Co do suplementacji, to gdzieś chyba Estelle pisała, że można. |
|
|
|
|
#791 |
|
Wtajemniczenie
|
UUUUUUU temperatura się podniosła
na forum.Ja jeszcze się nie martwię o przerwe ).Nie żałuję sobie tej pokrzywy do płukania - eh .
|
|
#792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#793 |
|
Zakorzenienie
|
Regenerowanie włosów
Dziewczyny, jestem teraz w pracy i nie bardzo mogę przeczytać wszystko od deski do deski, jeśli wiec to, co wkleiłam było już kiedyś, to nie bijcie za to, że chciałam się podzielić takimi rewelacjami. plizzzz )Zagotować 0,25 l octu owocowego i zalać nim garść suszonych pokrzyw. Pokrzywy należy pozostawić w occie przez kwadrans, następnie odcedzić płyn przez drobne sitko. Powstały w ten sposób lotnion ochłodzić i co drugi dzień przemywać nim delikatnie włosy. Po wysuszeniu, wmasowywać w skórę czaszki odrobinę olejku z korzenia łopianu. Do kuracji należy również wypijanie przed zaśnięciem filiżanki herbaty ze skrzypu polnego, a rano na pusty żołądek szklanki świeżego soku z rzeżuchy. Kurację stosuje się przy nadmiernym wypadaniu włosów Pokrzywa pomaga na wypadanie włosów i regeneruje Pokrzywa od dawna jest znana jako środek na wzmocnienie korzonków włosowych i zapobiegający łupieżowi. Zrób sobie płukankę pokrzywową (nie nadaje się do jasnych włosów). Suszone liście pokrzywy (łyżeczka na filiżankę) lub gotową herbatę z pokrzywy zalewamy wrzątkiem. Po naciągnięciu i wystudzeniuy płuczemy włosy. Nie wolno używać świeżych pokrzyw, ponieważ lekko barwią włosy na zielono - nie chcemy wyglądać jak UFO! Gdy męczy nas wypadanie włosów, stosujemy następującą kurację: Garść pokrzyw zalewamy 1/4 l zagotowanego octu owocowego. Pokrzywy pozostawiamy w occie na 15 min., potem odcedzamy płyn przez sitko. Oziębionym wywarem przemywamy włosy co dwa dni. Będą silniejsze. źródło: http://www.naturalne-kosmetyki.net/p...ja-wlosow.html |
|
|
|
#794 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#795 |
|
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że pokrzywa może mieć właściwości przyciemniające włosy tak, jak rumianek delikatnie rozjaśnia i rozświetla blond włosy.
|
|
|
|
#796 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jak do tej pory nie było tutaj nic o blond włosach, zresztą ja sama jestem blondynką i pokrzywa nie wpływa niekorzystnie na mój kolor, tzn płukanki.
|
|
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
Znalazłam taką informację:
Pokrzywa zwyczajna Bylina powszechnie znana i nietowarzyska ze względu na swój parzący efekt, występująca dziko, ale i coraz częściej uprawiana. Rośnie na glebach żyznych zasobnych w azot. Zwykle wysiewa się sama lub rozmnażana z rozłogów (kłączy). Surowcem są liście oraz korzenie i kłącza. Produkcja roczna w Polsce szacowana jest na kilkaset ton. Zawiera dużo żelaza, witamin A i C, sole mineralne, moczopędna. Leczy reumatyzm, krwawienia wewnętrzne, choroby skóry, poprawia ukrwienie, co wpływa na jędrność skóry. Szampon na bazie ekstraktu z pokrzywy przyciemnia kolor włosów, w odróżnieniu od rumianku, które je rozjaśnia. Napary i odwary wzmacniają i wzmagają porost włosów. źródło: http://www.kpodr.pl/roslinna/ziola/ziola_kosmet.php |
|
|
|
#798 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Witaj Cytat:
![]() Ja mam włosy blond, regularnie płukam m.in. pokrzywą i nic się nie dzieje pod względem zmiany koloru ![]() Przepisy ciekawe
|
|
#799 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kokuryu już dementowała pogłoski jakoby pokrzywa działała barwiąco. http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...&postcount=613
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodziło mi o to, że nie było nic na temat tego, że płukanki szkodą blond włosom.
|
|
|
|
|
#802 |
|
Rozeznanie
|
Pokrzywa nie przyciemnia włosów blond. Jej stosowanie domyka łuski włosa, przez co kolor jest bardziej intensywny.
|
|
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
Wybacz
Edit: kokuryu i Virka zawsze dementują pogłoski jakoby pokrzywa działała barwiąco.
|
|
#804 |
|
Rozeznanie
|
Oj, widzę, że niepotrzebnie powtarzałam :P.
|
|
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie takie informacje nie mają znaczenia, bo ja i tak ciemnowłosa jestem. Nie mniej mam pytanie o kolejności płukanki. Stosujecie płukankę z pokrzywy po myciu włosów, czy przed, no i jak w tym wypadku z odżywką. Ja nie rozstaję sie z odżywkami do włosów, bo nie rozczesałabym ich za Chiny ludowe. No i wreszcie pytanie za 100 punktów, przy włosach średniej długości jaka ilość takiej płukani z pokrzywy będzie dobra? Zaparzyć szklankę, dwie,trzy,....
![]() Acha, no i dziękuję za przywitanie
|
|
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
Ja parzę w takim dużym dzbanku na włosy za łopatki. I przeważnie robię je ani to przed myciem, ani po. Tak po prostu, bo tych włosów się potem nie płucze, tylko zawija w ręcznik i one same wysychają. Odżywek po płukance też nie używam, bo nie ma potrzeby. Ale jeśli już to robiłabym przed płukanką.
|
|
|
|
#807 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Odżywkę stosuję po umyciu na mokre włosy taką do spłukiwania. I po tym wszystkim płukam ziołami, w tym pokrzywą, jako ostatnie płukanie. Ja używam 5 szklanek, ale na 5 rodzajów ziół (włosy prawie do pasa)Więc możesz zaparzyć sobie np. 3 szklanki na 3 torebki lub 3 łyżki pokrzywy. Mam nadzieję, że trochę Ci rozjaśniłam
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
O, zdecydowanie rozjaśniłaś. Dziękuję serdecznie.
Dzisiaj akurat włosy muszę umyć to zrobię płukankę. |
|
|
|
#809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możesz do pokrzywy dodać inne zioła do płukanki, celem wzmocnienia działania.
|
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.

.
.

).