Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-08, 20:00   #781
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Cytat:
Napisane przez tarasia Pokaż wiadomość
Moje drogie koleżanki. Wróciłam dzisiaj z wakacji i pojechałam prosto do szpitala. Wczoraj wieczorem miałam krwotok i niestety będę musiała się z wami pożegnać.
Fasolki już nie ma
Nie mogę przestać płakać.
Teraz muszę czekać do poniedziałku, ponieważ moje endometrium jest nadal duże. Jeżeli samo sie nie zmniejszy, będę musiała poddac się zabiegowi czyszczenia...

Trzymam kciuki za wszystkie marcowo-kwietniowe mamy i będę do was czasami zaglądać! Powodzenia mamuśki!
A ja muszę jeszcze poczekać
kochana trzymaj się.....

Cytat:
Napisane przez astrzyk Pokaż wiadomość
Pytałam o zabiegi kosmetyczne, jakich nie można w ciąży żadna z Was nie wie?
niestety ja Ci nie pomogę...nie mam o tym zielonego pojęcia

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 20:05   #782
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Cytat:
Moje drogie koleżanki. Wróciłam dzisiaj z wakacji i pojechałam prosto do szpitala. Wczoraj wieczorem miałam krwotok i niestety będę musiała się z wami pożegnać.
Fasolki już nie ma
Teraz muszę czekać do poniedziałku, ponieważ moje endometrium jest nadal duże. Jeżeli samo sie nie zmniejszy, będę musiała poddac się zabiegowi czyszczenia...

Trzymam kciuki za wszystkie marcowo-kwietniowe mamy i będę do was czasami zaglądać! Powodzenia mamuśki!
A ja muszę jeszcze poczekać
To niesparwiedliwe!!! tyle czekamy i jeszcze nam sie zabiera szczeście!
Tarasia a miałysmy być razem Strasznie mi przykro, strasznie...

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 20:22   #783
Anvi
Raczkowanie

Cytat:
Fasolki już nie ma
Kochana strasznie ci współczuję...wiem co przechodzisz, bo sama cztery miesiące temu przeżyłam to samo...trzymaj się dzielnie i nie trać nadziei!
Anvi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 21:55   #784
Judy_21
Wtajemniczenie

Zaglądam na watek, a tu takie straszne wieści.... Tarasia strasznie mi przykro... Trzymaj się dzielnie...

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-09, 07:10   #785
tarasia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ewccik Pokaż wiadomość
Tarasia bardzo Ci współczuję
jak nie chcesz to nie odpisuj ale chcę zapytać czy miałaś jakieś objawy wstępne tego co się wydarzyło czy bóle czy plamienia czy tak ni z tego ni z owego to się stało ?

Dziękuję wam bardzo za słowa otuchy! Są mi teraz bardzo potrzebne.
Musze sie jakoś z tego podnieść. Próbuję żyć myślą o następnych próbach.
A miało być tak pięknie. Pokochałam juz myśl, że zostanę mamą ale widocznie to jeszcze nie mój czas.

Wszystko zaczęło się w poniedziałek wieczorem, dostałam plamienia, dosłownie 3 kropelki i tak narastało aż do czwartku. W czwartek silne krwawienie i bardzo bolesne skurcze-nospa nie pomagała. Niestety byłam wtedy w Grecji i nie bardzo mogłam się udać do lekarza. Sytuacja bez wyjścia. Gdybym była w Polsce, od razu poleciałabym do szpitala i może coś by się udało a tak...
Lekarz powiedział, że takie samoistne poronienie świadczy o błędach związanych z zapłodnieniem i ta ciąża z góry była skazana na niepowodzenie.

Ja was tu zasmucam. Cieszcie się z waszych ciąż tak mocno jak tylko możecie!

będę śledzić wasz wątek i obserwować jak wasze fasolki sie rozwijają
całuski

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-09, 17:23   #786
CzarnaInez
Przyczajenie

Tarasiu, ogromnie ogromnie mi przykro że to Cię spotkało
Masz rację, daj organizmowi i sobie czas na dojście do siebie. Na pewno już niedługo zostaniesz mamusią.

Cytat:
Pytałam o zabiegi kosmetyczne, jakich nie można w ciąży żadna z Was nie wie?
Astrzyk, z tego co mi wiadomo to w gabinetach nie wolno stosowac na ciężarnej żadnych zabiegów z prądem, żadnych kremów z retinolem, kwasów, solarium.
A reszta chyba nie jest zakazana.
CzarnaInez jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-09, 18:37   #787
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Tarasia strasznie mi przykro

Astrzyk - w ciazy nalezy unikac przegrzania brzucha (powyzej 38 stopni) , wiec gorace kapiele nie wchodza w gre, co do kapieli aromatycznych - oprocz temperatury wez pod uwage aromat - 'nadludzki' wech moze sprawic, ze nie bedziesz w stanie usiedziec. Solarium jest zakazane. Maseczki - poniewaz skora bardzo sie zmienia w czasie ciazy i jest zwykle delikatniejsza, inaczej bedzie reagowac na kosmetyki. Radzi sie unikania inwazyjnych zabiegow, czyli peelingow, dermabrazji itp., jezeli juz, to jakies maseczki kojace.
Oprocz tego szkodliwe w czasie ciazy jest wybielanie zebow.

Tu jest fajny artykul : http://www.babyzone.com/pregnancy/he...atments-safety

W ogole portal www.babyzone.com jest rewelacyjny, jesli znacie angielski to polecam, w kalendarzu jest codziennie jakis fajny artykul, jest koszyk z imionami (mozna stworzyc ankiete dla znajomych zeby glosowali)

Juleczka

Maleństwo

spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 09:00   #788
ancia19
Zadomowienie

Dopisuję się do wątku
wstępnie z kalkulatorków termin mam na 14 kwietnia
ancia19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 10:10   #789
Bazylia 222
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez spicegirl Pokaż wiadomość
Tarasia strasznie mi przykro

Astrzyk - w ciazy nalezy unikac przegrzania brzucha (powyzej 38 stopni) , wiec gorace kapiele nie wchodza w gre, co do kapieli aromatycznych - oprocz temperatury wez pod uwage aromat - 'nadludzki' wech moze sprawic, ze nie bedziesz w stanie usiedziec. Solarium jest zakazane. Maseczki - poniewaz skora bardzo sie zmienia w czasie ciazy i jest zwykle delikatniejsza, inaczej bedzie reagowac na kosmetyki. Radzi sie unikania inwazyjnych zabiegow, czyli peelingow, dermabrazji itp., jezeli juz, to jakies maseczki kojace.
Oprocz tego szkodliwe w czasie ciazy jest wybielanie zebow.

Tu jest fajny artykul : http://www.babyzone.com/pregnancy/he...atments-safety

W ogole portal www.babyzone.com jest rewelacyjny, jesli znacie angielski to polecam, w kalendarzu jest codziennie jakis fajny artykul, jest koszyk z imionami (mozna stworzyc ankiete dla znajomych zeby glosowali)
Fajny ten babyzone, dzieki za info
Bazylia 222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 11:03   #790
astrzyk
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny Wyjazd mam zaplanowany już od maja na weekendowe spa i już nie mogę się wycofać, złaszcza że namówiłam znajomych na ten wyjazd. No cóż najwyżej z części zrezygnuje, albo męża wyśle

A z dobrych informacji, to wczoraj był pierszy dzień bez mulenia Mam nadzieje tylko że to faktycznie dobra informacja , a nie... Dobra nie gadam głupot, tylko ciesze się z dobrego samopoczucia. Miłej niedzieli mamuśki
astrzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 12:05   #791
madziwnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ancia19 Pokaż wiadomość
Dopisuję się do wątku
wstępnie z kalkulatorków termin mam na 14 kwietnia
Ancia19 czekamy na potwierdzenie u gina i jesli masz ochote dopisujemy cie do listy mamusiek. Gratulacje!!!!
Cytat:
Dzięki dziewczyny Wyjazd mam zaplanowany już od maja na weekendowe spa i już nie mogę się wycofać, złaszcza że namówiłam znajomych na ten wyjazd. No cóż najwyżej z części zrezygnuje, albo męża wyśle

A z dobrych informacji, to wczoraj był pierszy dzień bez mulenia Mam nadzieje tylko że to faktycznie dobra informacja , a nie... Dobra nie gadam głupot, tylko ciesze się z dobrego samopoczucia. Miłej niedzieli mamuśki
astrzyk ja tez bym sobie takie spa odwiedziła fajnie masz!!
A co0 do mdłości ja od 3 dni mam minimalne!! Ale ulga bardzo naparwde...

Mamusie gdzie wy jesteście wszystkie??? Alkamor gdzie sie podziewasz???Ewcik ??

Pola ur. 3 czerwca 2014!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-10, 12:06   #792
madziwnia
Zakorzenienie

MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 16

zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ???
spicegilr (Aśka, 26 lat) USA t.p 05.03.09 ??? lub ???
emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip
buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper
CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ??
alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ???
e.m.i.l.k.a.(Emila,25lat)ok.Radzynia Pdl. 10.03.09 Nikola lubAdrian,Filip
asiulaaa20 (Asia lat 20) Szczecin tp. 10.03.09 ??? lub Filip, Nataniel
ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek
astrzyk (???, ?? lat ) ??? tp.20.03.09r. ??? lub ???
madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ???
ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ???
Agatha_c (Agnieszka, 32 lata)Gliwice tp. 27.03.09 Madzia,Marta lub ???
agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ???
Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???
lop (Asia,lat 27) Dublin tp. 04.04.09 ??? lub ???

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2008-08-10, 12:20   #793
Anvi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 16

zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ???
spicegilr (Aśka, 26 lat) USA t.p 05.03.09 ??? lub ???
emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip
buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper
CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ??
alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ???
e.m.i.l.k.a.(Emila,25lat)ok.Radzynia Pdl. 10.03.09 Nikola lubAdrian,Filip
asiulaaa20 (Asia lat 20) Szczecin tp. 10.03.09 ??? lub Filip, Nataniel
ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek
astrzyk (???, ?? lat ) ??? tp.20.03.09r. ??? lub ???
madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ???
ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ???
Agatha_c (Agnieszka, 32 lata)Gliwice tp. 27.03.09 Madzia,Marta lub ???
agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ???
Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???
lop (Asia,lat 27) Dublin tp. 04.04.09 ??? lub ???
kurcze...tak patrzę na tą listę i ciągle mam jakieś niepokoje czy się na nia zapisać...ostatnio się nie udalo w 12 tc i teraz jakaś taka przewrażliwiona jestem że znów coś się nie uda, strasznie to głupio brzmi...a co tam Może to dobra wróżba będzie To ja też się dopiszę: Aneta lat29 UK tp.6.03.09, imion jeszcze brak

Zazdroszcze mijających mdłości, u mnie nadal muli i muli, a dziś o mało nie zemdlałam w kościele! Wyprułam jak dzika i już nie wróciłam

Dziewczyny a czy w Polsce lekarze odradzaja jedzenie czegoś w ciąży? Bo tutaj daja całą listę
Stary 2008-08-10, 13:50   #794
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość

Mamusie gdzie wy jesteście wszystkie??? Alkamor gdzie sie podziewasz???Ewcik ??
a dziękuję za pamięć...jak zwykle nie miałam czasu właśnie wróciłam z Dino Parku.Byłam z siostrą szwagrem i siostrzenicą bo mój małżonek pojechał na mecz 300 km i wróci w nocy

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość

Dziewczyny a czy w Polsce lekarze odradzaja jedzenie czegoś w ciąży? Bo tutaj daja całą listę
Jakoś szczególnie to chyba nie...są pewnie jakieś tam produkty...ale nie ma chyba jakiejś listy produktów Słyszałam tylko, że nie powinno się jeść sushi, tatara....coś pewnie by się jeszcze znalazło...ale powiem Wam szczerze, że ja jem poprostu to na co mam ochotę bo ja nie lubię w "paranoję" popadać....wczoraj np zjadłam tatara...

Acha powiem Wam, że się "zdecydowałam" i zaczęłam chodzić w tych ciązowych rybaczkach...i wcale nie żałuję....nie uciskają mi brzucha i mnie tak nie boli jak w normalnych spodniach....a ten mój brzuchol coś szybko rośnie...ja nie wiem co to będzie później

Maja
Stary 2008-08-10, 17:44   #795
ewccik
Zadomowienie

Madziwnia jestem jestem co prawda pół dnia w łóżku drugie pół w łazience i tylko czasem wpadam na neta
ja np wiem że nie można jeść mojego ulubionego sera feta, tuńczyka i wątróbki a ten ser feta tak się do mnie uśmiecha z lodówki
Madziwnia widzę że brakuje mojego wieku w liście i to wcale nie temu że jakoś go ukrywam czy coś. Wpisz 28 lat.
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 20:02   #796
ancia19
Zadomowienie

na razie konsultacje miałam tylko telefoniczne, na wizytę idę pod koniec sierpnia. 3 testy wykazały ciążę, więc wyboru nie ma

Do listy moge się dopisac, Ania 28 lat, Łódź

Pozdrawiam was mamusie

PS. Czy któraś z was ma w najbliższych planach podróże samolotem? I co na to Gin? Ja byłam we wtorek w jednoniowej podróży służbowej w Grecji i kolejne chyba odwołam, bo obawiam się jednak....
ancia19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-10, 20:30   #797
madziwnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anvi Pokaż wiadomość
kurcze...tak patrzę na tą listę i ciągle mam jakieś niepokoje czy się na nia zapisać...ostatnio się nie udalo w 12 tc i teraz jakaś taka przewrażliwiona jestem że znów coś się nie uda, strasznie to głupio brzmi...a co tam Może to dobra wróżba będzie To ja też się dopiszę: Aneta lat29 UK tp.6.03.09, imion jeszcze brak

Zazdroszcze mijających mdłości, u mnie nadal muli i muli, a dziś o mało nie zemdlałam w kościele! Wyprułam jak dzika i już nie wróciłam

Anvi nawet jak sie zapiszesz kochana to przeciez to nie bedzie pwodem czegos złego, w jakies przestrogi i zabobony nie wierze bo nie maja wpłytu na nasze zycie a to wymyśły naszych babek i prababek które nie miały dostepu do fachowej opieki i literatury i chroniły sie własnie takiki zabobonami typu nie wiazac nic na szyi bo dziecko sie pepowina udusi!!! koszmar
EE bedzie dobrze w ilosci siła a nas przybywa kochane mamusie

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
Jakoś szczególnie to chyba nie...są pewnie jakieś tam produkty...ale nie ma chyba jakiejś listy produktów Słyszałam tylko, że nie powinno się jeść sushi, tatara....coś pewnie by się jeszcze znalazło...ale powiem Wam szczerze, że ja jem poprostu to na co mam ochotę bo ja nie lubię w "paranoję" popadać....wczoraj np zjadłam tatara...

Acha powiem Wam, że się "zdecydowałam" i zaczęłam chodzić w tych ciązowych rybaczkach...i wcale nie żałuję....nie uciskają mi brzucha i mnie tak nie boli jak w normalnych spodniach....a ten mój brzuchol coś szybko rośnie...ja nie wiem co to będzie później
Jeśli chodzi o jedzenie to nie powinno sie jeśc jednak nic surowego włąsnie tatara czy ryb a najbardziej unikac w ciazy trzeba watróbki i podrobów które zawieraja wit. A a jej spozycie jest niewskazane także żadnych pasztetów dziewczyny zadnych.

Alkamor ja tez mam jedne spodnie niby ci,ązowe bo mam takie wzdecia ze wszystkie moje spodnie mnie cisna!!!

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2008-08-11, 02:57   #798
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Jezeli chodzi o jedzenie, to nalezy unikac surowego miesa i ryb (sushi ), co do serow to nie mozna jesc rowniez 'surowych' serow, czyli z mleka niepasteryzowanego (wiekszosc dostepnych jest z pasteryzowanego, jakies takie 'specyjaly' moga byc niepasteryzowane, ale ja jeszcze sie nie spotkalam). Oprocz tego nie wolno serow plesniowych, czekolady w duzych ilosciach. Sokow niepasteryzowanych oraz niemytych warzyw i owocow tez sie nie powinno.
Ryby powinno sie jest, ale nie surowe i nie wedzone, i unikac trzeba tych niestety chyba najbardziej popularnych w Polsce: makrela, tunczyk, miecznik, rekin ( ale w Polsce chyba nie ma). Na cale szczescie losos jest bezpieczny. Owoce morza tez niektore maja duzo rteci, wiec ja sie staram unikac w ogole, choc zawsze bardzo lubilam, ale nie moge zapamietac, co jest bezpieczne a co nie. Homary maja duzo rteci
Wedliny - bezpieczniejsze sa te kupowane w sklepie na wage, pakowanych nalezy unikac, albo ugotowac lub upiec (chodzi o wysoka temperature.
Jak sobie cos przypomne jeszcze to powiem. A jak wam sie chce poczytac, to tu artykul, znowu z babyzone
http://www.babyzone.com/pregnancy/is...foods-to-avoid

Dostalam od meza pakiet do spa, przez 5 godzin maja mnie rozpieszczac, jakis pakiet dla kobiet w ciazy, z kapiela, masazami, fryzjerem, mani i pedi, kurcze nie moge sie doczekac, juz bym poleciala, ale postanowilam sobie go zachowac na pozniejsze miesiace, az oficjalnie bede miala brzuchol i niech mnie wtedy masuja. Mmmmmm.....

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-08-11, 10:21   #799
Anvi
Raczkowanie

[quote=madziwnia;8543247]Anvi nawet jak sie zapiszesz kochana to przeciez to nie bedzie pwodem czegos złego, w jakies przestrogi i zabobony nie wierze bo nie maja wpłytu na nasze zycie a to wymyśły naszych babek i prababek które nie miały dostepu do fachowej opieki i literatury i chroniły sie własnie takiki zabobonami typu nie wiazac nic na szyi bo dziecko sie pepowina udusi!!! koszmar
EE bedzie dobrze w ilosci siła a nas przybywa kochane mamusie[quote]

Kochana ale tu wcale nie chodzi o zabobony tylko o taki głupi niepokój który w tej ciąży mnie nie opuszcza - ale to podobno normalne po poprzednim poronieniu Gdzie mam o tym pisać jak nie tutaj, no nie? Na pewno minie jak przekroczę magiczny 12 tc w którym poprzednio się nie udało Więc ja na listę też poproszę, szczególnie po tym motywującym stwierdzeniu że "w ilości siła"

Hihi...a co do tych zabobonów to wcale nie tylko nasze babcie je miały! Ja mam koleżankę która nie ścinała synkowi włosów do 1roku życia i nie pozwalała mu patrzeć do lustra!! ale to chyba pod wpływem mamy...to brzmi potwornie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-11, 14:00   #800
emzeta
Zadomowienie

Tarasia i ode mnie wspolczucia i usciski dal Ciebie, tak mi sie przypomina, ze po 1 poronieniu jest taka sama szansa na zajscie w zdrowa ciaze jak przy pierwszym razie, wiec troszke odpocznij i do dziela!

Co do jedzenia to zgadzam sie z powyzszym, tylko nie slyszalam o tym, ze fety nie mozna jesc... serow plesniowych to tak ale fety...

Co do surowych mies,ryb, jajek i niepasteryzowanego mleka, no to chodzi o to ze mozna zarazic sie toksoplazmoza albo salmonella albo czyms tam jeszcze co moze byc szkodliwe dla dzidzi, dlatego nie jedzac takich rzeczy zmniejszamy ryzyko, to tak jak z kwasem foliowym, nie biorac go znakomita wiekszosc kobiet urodzi zdrowe dziecko, ale u kilku procent moga sie pojawic wady, zazywajac kwas zmniejszamy prawdopodobienstwo ich wystapienia,

A jeszcze co do makreli, to chyba powinno sie jesc ze wzgledu na zawartosc omega 3 ale nie mozna przesadzac...

Pozdrawiam wszystkie mamusie!

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 15:22   #801
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

emzeta tak, z pasteryzacja chodzi o salmonelle, E.coli itd, nie chcialam wykladu calego robic, tylko napisalam czego nie mozna. A z rybami - ryby powinno sie jesc GLOWNIE z powodu omega3 (nie wiem, jak jest w Polsce, ale tutaj kobietom w ciazy daje sie przez cala ciaze omega3, moje witaminy sa nawet pakowane razem z kapsulkami z olejem rybnym), tylko w niektorych rybach (jak na przyklad makrele) poziom rteci jest tak wysoki, ze bardziej ta ryba moze zaszkodzic w ciazy niz zrobic dobrego dzieki omega3.
Tu jest lista ryb i owocow morza klasyfikowane pod wzgledem zawartosci rteci (dla zainteresowanych)

http://www.americanpregnancy.org/pre...ishmercury.htm

A ser feta, to wlasnie dlatego, ze zwykle jest z niepasteryzowanego mleka, tak jak sery plesniowe albo sery kozie i owcze.

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-08-11, 16:40   #802
emzeta
Zadomowienie

No ja rozumiem, tylko spotykam sie czesto z tym, ze dziewczyny wiedza ze nalezy brac kwas foliowy i nie jesc surowego, ale nie maja pojecia dlaczego i potem widza ze ktos je tatara (sory Alkamor ) i mysla ze ktos perfidnie robi krzywde dziecku, albo same nieswiadomie zjedza ser plesniowy i potem mysla ze samym serem zaszkodzily dzidzi a tak po prostu nie jest, choc teoretycznie wystawia sie taka osoba na wieksze ryzyko.
Dlatego tak sie rozpisalam, a tak naprawde to jak ze wszystkim innym, zeby dojsc do sedna sprawy to by tu trzeba elaborat caly wystosowac, a salmonella jak kazdy wie to sie czesto w lodach czai a nigdzie nie pisza zeby lodow nie jesc...

Człowiek uczy się całe życie i głupi umiera

pumpkinkitchen - zapraszam
emzeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 18:03   #803
madziwnia
Zakorzenienie

Cześc dziewczyyny byłam dzis na pierwszym pobraniu krwi i mocz oddac do badan wyniki juz mam nie roumiem ich rzecz jasna wiem że w krwi gdzie są "inne" mam podwyższone??? mniejsza o to lekarz sie zna 20 mi powie
ale co ja sie nameczyłam.. dwie fiolki krwi podbierała jedna normalnie a przy drugiej ciśnienie mi opadło do minimum blada jak sciana ponoc i padłam i długo mnie cucili do pracy nie oszłąm kolezanka po mnie przyszłą wziełą moje auto do babci mojej zawiozła i cały dzien do 18 przeleżałam bo niedobrze mi było i głowa nawalała. tak madzia na krew reaguje a tu sie szykuje co drugi miesiąc ponoc

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2008-08-11, 18:52   #804
astrzyk
Raczkowanie

No niestety moje dobre samopoczucie sobotnie to zmyła, chociaż jet troche lepiej .

Z tym spa to fajnie i nie bo nie skorzystam z większości zabiegów, z sauny itd, ale na pewno odpoczne
astrzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 19:32   #805
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

madziwnia - mi za pierwszym razem pobrali 7 fiolek krwi (w tym 2 takie wielgachne), bylam bialoniebieska po wyjsciu z laboratorium... ale mi powiedzieli, ze czeka mnie jeszcze tylko jedno duzo mniejsze badanie krwi w 5 miesiacu (to na cukrzyce) i potem w 9 miesiacu. Czemu ty masz co 2 miesiace?
Aha, no i mocz biora przy kazdej wizycie, a ja zawsze zapominam i ide do lazienki przed wizyta. Na cale szczescie chca tylko kilka kropelek.
Oj jak mi ciasno w tych spodniach. Ide w weekend szukac spodni z guma w pasie, bo mi sie guziki odbijaja na brzuchu

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-08-11, 20:10   #806
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

madziwnia - czy moglabys na liscie poprawic pisownie mojego nicka? Przepraszam, ze marudze

Juleczka

Maleństwo

Stary 2008-08-11, 20:26   #807
kasiaczek007
Przyczajenie

Dobry wieczorek A wiec bylam dzis u pani doktor i jestem w 8 tygodniu, a ma fasoleczka ma 14 mm Potwierdzone juz na 100%, bardzo sie cieszymy
Stary 2008-08-11, 21:29   #808
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Wiecie co a ja Wam powiem, że choć oczywiście nie namawiam do jedzenia "zabronionych" rzeczy to jednak tak jak pisałam nie lubię popadać w paranoję....Może i moje podejście nie jest do końca "normalne" albo pomyślicie, że nie dbam o siebie....nic z tych rzeczy.....poprostu uważam, że jeżeli np raz na 3 miesiące zjem troszkę np tatara to nic się nie stanie....może to błąd z mojej strony itd....ale sądzę, że tak naprawdę w wielu rzeczach które jemy i nie są "zabronione" również mogą "czaić się" bakterie itd itp....zresztą tak się rozpisałam a może niekoniecznie wiecie o co mi chodzi.....także jeszcze raz powtórzę.Ja broń Boże nie namawiam ale sama nie do końca przestrzegam tych reguł a mimo to wierzę, że dzidzia będzie zdrowa jak ryba W końcu jak mamusia odmówi sobie ukochanego tatara i będzie smutna to dzidzi też nie będzie najlepiej

Maja
Stary 2008-08-11, 21:35   #809
jaroszania
Wtajemniczenie

GG do jaroszania

to prawda. najbardziej trzeba przestrzegac nie picia alkoholu i nie palenia. reszta jak sie przytrafi niezbyt czesto nie powinna spowodowac szkod. ja np raz na powiedzmy tydzien/dwa pozwalam sobie na cos gazowanego i fastfood

nie farbuję od 20.12.2012
jaroszania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 21:38   #810
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez jaroszania Pokaż wiadomość
to prawda. najbardziej trzeba przestrzegac nie picia alkoholu i nie palenia. reszta jak sie przytrafi niezbyt czesto nie powinna spowodowac szkod. ja np raz na powiedzmy tydzien/dwa pozwalam sobie na cos gazowanego i fastfood

A ja tam gazowane pije normalnie.Tylko, że raczej wodę gazowaną bo napoje są dla mnie jakieś takie słodkie....Moja siostra piła całą ciążę....A wzdęcia to miałam nawet jak nie piłam gazowanego....a fast food....też mi się zdarza bo przecież nie jem tego codziennie więc bez przesady.....wcześniej paliłam ale odkąd jestem w ciąży nie zapaliłam ani jednego....alkoholu również nie piję

Maja
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości