![]() |
#781 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009
Cytat:
![]() niestety ja Ci nie pomogę...nie mam o tym zielonego pojęcia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#782 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tarasia a miałysmy być razem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#783 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Wtajemniczenie
|
Zaglądam na watek, a tu takie straszne wieści.... Tarasia strasznie mi przykro... Trzymaj się dzielnie...
![]() |
#785 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję wam bardzo za słowa otuchy! Są mi teraz bardzo potrzebne. Musze sie jakoś z tego podnieść. Próbuję żyć myślą o następnych próbach. A miało być tak pięknie. Pokochałam juz myśl, że zostanę mamą ale widocznie to jeszcze nie mój czas. Wszystko zaczęło się w poniedziałek wieczorem, dostałam plamienia, dosłownie 3 kropelki i tak narastało aż do czwartku. W czwartek silne krwawienie i bardzo bolesne skurcze-nospa nie pomagała. Niestety byłam wtedy w Grecji i nie bardzo mogłam się udać do lekarza. Sytuacja bez wyjścia. Gdybym była w Polsce, od razu poleciałabym do szpitala i może coś by się udało a tak... Lekarz powiedział, że takie samoistne poronienie świadczy o błędach związanych z zapłodnieniem i ta ciąża z góry była skazana na niepowodzenie. Ja was tu zasmucam. Cieszcie się z waszych ciąż tak mocno jak tylko możecie! będę śledzić wasz wątek i obserwować jak wasze fasolki sie rozwijają ![]() całuski |
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Przyczajenie
|
Tarasiu, ogromnie ogromnie mi przykro że to Cię spotkało
![]() Masz rację, daj organizmowi i sobie czas na dojście do siebie. Na pewno już niedługo zostaniesz mamusią. Cytat:
A reszta chyba nie jest zakazana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Zadomowienie
|
Tarasia strasznie mi przykro
![]() Astrzyk - w ciazy nalezy unikac przegrzania brzucha (powyzej 38 stopni) , wiec gorace kapiele nie wchodza w gre, co do kapieli aromatycznych - oprocz temperatury wez pod uwage aromat - 'nadludzki' wech moze sprawic, ze nie bedziesz w stanie usiedziec. Solarium jest zakazane. Maseczki - poniewaz skora bardzo sie zmienia w czasie ciazy i jest zwykle delikatniejsza, inaczej bedzie reagowac na kosmetyki. Radzi sie unikania inwazyjnych zabiegow, czyli peelingow, dermabrazji itp., jezeli juz, to jakies maseczki kojace. Oprocz tego szkodliwe w czasie ciazy jest wybielanie zebow. Tu jest fajny artykul : http://www.babyzone.com/pregnancy/he...atments-safety W ogole portal www.babyzone.com jest rewelacyjny, jesli znacie angielski to polecam, w kalendarzu jest codziennie jakis fajny artykul, jest koszyk z imionami (mozna stworzyc ankiete dla znajomych zeby glosowali) |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Zadomowienie
|
Dopisuję się do wątku
![]() wstępnie z kalkulatorków termin mam na 14 kwietnia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() A z dobrych informacji, to wczoraj był pierszy dzień bez mulenia ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#791 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A co0 do mdłości ja od 3 dni mam minimalne!! Ale ulga bardzo naparwde... Mamusie gdzie wy jesteście wszystkie??? Alkamor gdzie sie podziewasz???Ewcik ?? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ![]() ![]() JUZ JEST NAS 16 ![]() ![]() ![]() ![]() zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ??? spicegilr (Aśka, 26 lat) USA t.p 05.03.09 ??? lub ??? emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ?? alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ??? e.m.i.l.k.a.(Emila,25lat)ok.Radzynia Pdl. 10.03.09 Nikola lubAdrian,Filip asiulaaa20 (Asia lat 20) Szczecin tp. 10.03.09 ??? lub Filip, Nataniel ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek astrzyk (???, ?? lat ) ??? tp.20.03.09r. ??? lub ??? madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ??? ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ??? Agatha_c (Agnieszka, 32 lata)Gliwice tp. 27.03.09 Madzia,Marta lub ??? agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ??? Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ??? lop (Asia,lat 27) Dublin tp. 04.04.09 ??? lub ???
![]() |
#793 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zazdroszcze mijających mdłości, u mnie nadal muli i muli, a dziś o mało nie zemdlałam w kościele! Wyprułam jak dzika i już nie wróciłam ![]() Dziewczyny a czy w Polsce lekarze odradzaja jedzenie czegoś w ciąży? Bo tutaj daja całą listę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#794 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Acha powiem Wam, że się "zdecydowałam" i zaczęłam chodzić w tych ciązowych rybaczkach...i wcale nie żałuję....nie uciskają mi brzucha i mnie tak nie boli jak w normalnych spodniach....a ten mój brzuchol coś szybko rośnie...ja nie wiem co to będzie później ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Zadomowienie
|
Madziwnia jestem jestem co prawda pół dnia w łóżku drugie pół w łazience i tylko czasem wpadam na neta
ja np wiem że nie można jeść mojego ulubionego sera feta, tuńczyka i wątróbki a ten ser feta tak się do mnie uśmiecha z lodówki ![]() Madziwnia widzę że brakuje mojego wieku w liście i to wcale nie temu że jakoś go ukrywam czy coś. Wpisz 28 lat.
![]() |
#796 |
Zadomowienie
|
na razie konsultacje miałam tylko telefoniczne, na wizytę idę pod koniec sierpnia. 3 testy wykazały ciążę, więc wyboru nie ma
![]() Do listy moge się dopisac, Ania 28 lat, Łódź Pozdrawiam was mamusie ![]() PS. Czy któraś z was ma w najbliższych planach podróże samolotem? I co na to Gin? Ja byłam we wtorek w jednoniowej podróży służbowej w Grecji i kolejne chyba odwołam, bo obawiam się jednak.... |
![]() ![]() |
![]() |
#797 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() EE bedzie dobrze w ilosci siła a nas przybywa kochane mamusie Cytat:
Alkamor ja tez mam jedne spodnie niby ci,ązowe bo mam takie wzdecia ze wszystkie moje spodnie mnie cisna!!!
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Zadomowienie
|
Jezeli chodzi o jedzenie, to nalezy unikac surowego miesa i ryb (sushi
![]() Ryby powinno sie jest, ale nie surowe i nie wedzone, i unikac trzeba tych niestety chyba najbardziej popularnych w Polsce: makrela, tunczyk, miecznik, rekin ( ale w Polsce chyba nie ma). Na cale szczescie losos jest bezpieczny. Owoce morza tez niektore maja duzo rteci, wiec ja sie staram unikac w ogole, choc zawsze bardzo lubilam, ale nie moge zapamietac, co jest bezpieczne a co nie. Homary maja duzo rteci Wedliny - bezpieczniejsze sa te kupowane w sklepie na wage, pakowanych nalezy unikac, albo ugotowac lub upiec (chodzi o wysoka temperature. Jak sobie cos przypomne jeszcze to powiem. A jak wam sie chce poczytac, to tu artykul, znowu z babyzone http://www.babyzone.com/pregnancy/is...foods-to-avoid Dostalam od meza pakiet do spa, przez 5 godzin maja mnie rozpieszczac, jakis pakiet dla kobiet w ciazy, z kapiela, masazami, fryzjerem, mani i pedi, kurcze nie moge sie doczekac, juz bym poleciala, ale postanowilam sobie go zachowac na pozniejsze miesiace, az oficjalnie bede miala brzuchol i niech mnie wtedy masuja. Mmmmmm..... |
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Raczkowanie
|
[quote=madziwnia;8543247]Anvi nawet jak sie zapiszesz kochana to przeciez to nie bedzie pwodem czegos złego, w jakies przestrogi i zabobony nie wierze bo nie maja wpłytu na nasze zycie a to wymyśły naszych babek i prababek które nie miały dostepu do fachowej opieki i literatury i chroniły sie własnie takiki zabobonami typu nie wiazac nic na szyi bo dziecko sie pepowina udusi!!! koszmar
![]() EE bedzie dobrze w ilosci siła a nas przybywa kochane mamusie[quote] Kochana ale tu wcale nie chodzi o zabobony tylko o taki głupi niepokój który w tej ciąży mnie nie opuszcza - ale to podobno normalne po poprzednim poronieniu ![]() ![]() ![]() ![]() Hihi...a co do tych zabobonów to wcale nie tylko nasze babcie je miały! Ja mam koleżankę która nie ścinała synkowi włosów do 1roku życia i nie pozwalała mu patrzeć do lustra!! ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Zadomowienie
|
Tarasia i ode mnie wspolczucia i usciski dal Ciebie, tak mi sie przypomina, ze po 1 poronieniu jest taka sama szansa na zajscie w zdrowa ciaze jak przy pierwszym razie, wiec troszke odpocznij i do dziela!
![]() Co do jedzenia to zgadzam sie z powyzszym, tylko nie slyszalam o tym, ze fety nie mozna jesc... serow plesniowych to tak ale fety... Co do surowych mies,ryb, jajek i niepasteryzowanego mleka, no to chodzi o to ze mozna zarazic sie toksoplazmoza albo salmonella albo czyms tam jeszcze co moze byc szkodliwe dla dzidzi, dlatego nie jedzac takich rzeczy zmniejszamy ryzyko, to tak jak z kwasem foliowym, nie biorac go znakomita wiekszosc kobiet urodzi zdrowe dziecko, ale u kilku procent moga sie pojawic wady, zazywajac kwas zmniejszamy prawdopodobienstwo ich wystapienia, A jeszcze co do makreli, to chyba powinno sie jesc ze wzgledu na zawartosc omega 3 ale nie mozna przesadzac... Pozdrawiam wszystkie mamusie! |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zadomowienie
|
emzeta tak, z pasteryzacja chodzi o salmonelle, E.coli itd, nie chcialam wykladu calego robic, tylko napisalam czego nie mozna. A z rybami - ryby powinno sie jesc GLOWNIE z powodu omega3 (nie wiem, jak jest w Polsce, ale tutaj kobietom w ciazy daje sie przez cala ciaze omega3, moje witaminy sa nawet pakowane razem z kapsulkami z olejem rybnym), tylko w niektorych rybach (jak na przyklad makrele) poziom rteci jest tak wysoki, ze bardziej ta ryba moze zaszkodzic w ciazy niz zrobic dobrego dzieki omega3.
Tu jest lista ryb i owocow morza klasyfikowane pod wzgledem zawartosci rteci (dla zainteresowanych) http://www.americanpregnancy.org/pre...ishmercury.htm A ser feta, to wlasnie dlatego, ze zwykle jest z niepasteryzowanego mleka, tak jak sery plesniowe albo sery kozie i owcze. |
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Zadomowienie
|
No ja rozumiem, tylko spotykam sie czesto z tym, ze dziewczyny wiedza ze nalezy brac kwas foliowy i nie jesc surowego, ale nie maja pojecia dlaczego i potem widza ze ktos je tatara (sory Alkamor
![]() Dlatego tak sie rozpisalam, a tak naprawde to jak ze wszystkim innym, zeby dojsc do sedna sprawy to by tu trzeba elaborat caly wystosowac, a salmonella jak kazdy wie to sie czesto w lodach czai a nigdzie nie pisza zeby lodow nie jesc... |
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Cześc dziewczyyny byłam dzis na pierwszym pobraniu krwi i mocz oddac do badan wyniki juz mam nie roumiem ich rzecz jasna wiem że w krwi gdzie są "inne" mam podwyższone??? mniejsza o to lekarz sie zna 20 mi powie
ale co ja sie nameczyłam.. ![]() ![]()
![]() |
#804 |
Raczkowanie
|
No niestety moje dobre samopoczucie sobotnie to zmyła, chociaż jet troche lepiej
![]() Z tym spa to fajnie i nie bo nie skorzystam z większości zabiegów, z sauny itd, ale na pewno odpoczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zadomowienie
|
madziwnia - mi za pierwszym razem pobrali 7 fiolek krwi (w tym 2 takie wielgachne), bylam bialoniebieska po wyjsciu z laboratorium... ale mi powiedzieli, ze czeka mnie jeszcze tylko jedno duzo mniejsze badanie krwi w 5 miesiacu (to na cukrzyce) i potem w 9 miesiacu. Czemu ty masz co 2 miesiace?
Aha, no i mocz biora przy kazdej wizycie, a ja zawsze zapominam i ide do lazienki przed wizyta. Na cale szczescie chca tylko kilka kropelek. ![]() Oj jak mi ciasno w tych spodniach. Ide w weekend szukac spodni z guma w pasie, bo mi sie guziki odbijaja na brzuchu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Zadomowienie
|
madziwnia - czy moglabys na liscie poprawic pisownie mojego nicka? Przepraszam, ze marudze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Przyczajenie
|
Dobry wieczorek
![]() ![]() ![]()
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Wiecie co a ja Wam powiem, że choć oczywiście nie namawiam do jedzenia "zabronionych" rzeczy to jednak tak jak pisałam nie lubię popadać w paranoję....Może i moje podejście nie jest do końca "normalne" albo pomyślicie, że nie dbam o siebie....nic z tych rzeczy.....poprostu uważam, że jeżeli np raz na 3 miesiące zjem troszkę np tatara to nic się nie stanie....może to błąd z mojej strony itd....ale sądzę, że tak naprawdę w wielu rzeczach które jemy i nie są "zabronione" również mogą "czaić się" bakterie itd itp....zresztą tak się rozpisałam a może niekoniecznie wiecie o co mi chodzi.....także jeszcze raz powtórzę.Ja broń Boże nie namawiam ale sama nie do końca przestrzegam tych reguł a mimo to wierzę, że dzidzia będzie zdrowa jak ryba
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Wtajemniczenie
|
to prawda. najbardziej trzeba przestrzegac nie picia alkoholu i nie palenia. reszta jak sie przytrafi niezbyt czesto nie powinna spowodowac szkod. ja np raz na powiedzmy tydzien/dwa pozwalam sobie na cos gazowanego i fastfood
![]()
#810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja tam gazowane pije normalnie.Tylko, że raczej wodę gazowaną bo napoje są dla mnie jakieś takie słodkie....Moja siostra piła całą ciążę.... ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.