Mamusie marcowo-kwietniowe 2009 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-07, 19:52   #751
astrzyk
Raczkowanie

Dot.: Mamusie marcowo-kwietniowe 2009

Oj ale tu gorąco było dobrze że już ucichło.
Ja z zapytaniem o zabiegi kosmetyczne, czy wiecie których nie można? Na pewno żadnych z prądem a pozostałe? Np jakąś kąpiel aromatyczną?
astrzyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-07, 20:00   #752
astrzyk
Raczkowanie

Megan27o co do obaw, no to słuszne są, teraz wszystko się zmieni Ale warto, na prawde. Wszystkie mdłości, bóle, nieprzespane noce pryskają jak dzidzia się uśmiechnie, powie mamo i takie tam I przede wszystkim myślenie pozytywne
Co do kota to lekarze często przed nimi ostrzegają, ale dużo było dyskusji na ten temat na innych wątkach i jeśli kotek zadbany, czysty i odrobaczony to raczej nie ma obaw. Uważać trzeba przy czyszczeniu kuwety, najlepiej robić to w rękawiczkach i dokładnie myć ręce.
Stary 2008-08-07, 20:10   #753
lop
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 15

zanka205 (Żaneta 22 lata) Jaworzno t.p. 03.03.09r ???lub ???
spicegilr (Aśka, 26 lat) USA t.p 05.03.09 ??? lub ???
emzeta (Maja 26 lat) Londyn tp.6.03.09r. Lenka lub Filip
buziaczekk (Mirka 26 lat) Tychy tp. 06.03.09 Oliwia,Nikola,Nadia lubKacper
CzarnaInez (Inez, 30 lat) Kielce, tp. 8.03.09 ?? lub ??
alkamor (Alina, 20 lat) Skierniewice, tp. 10.03.09 Karina lub ???
e.m.i.l.k.a.(Emila,25lat)ok.Radzynia Podlaskiego 10.03.09Nikola lubAdrian,Filip
ewa2803(Ewa, 22 lata) okolice Torunia t.p. 16.03.09r Maja lub Adaś, Bartek
astrzyk (???, ?? lat ) ??? tp.20.03.09r. ??? lub ???
madziwnia (Magda 23 lata) okolice Darłowa tp.21.03.09r Maja,Nadia lub ???
ewccik (Ewa ?? lat ) Białystok tp. 21.03.09r. ??? lub ???
tarasia(Agata, lat 25)Krynica tp. 23.03.09 Milena/Kalina lub Mikołaj/Leon
Agatha_c (agata, lat ??) ???? tp. 27.03.09 ??? lub ???
agatka20(Agata, lat 24) Knurów tp.28.03.09 Hania lub ???
Judy ( imię??? lat 28) Portlaoise tp. 04.04.09 ??? lub ???

dzieki. i oczywiscie bardzo chętnie sie dopisze. Asia,lat 27, tp. 04.04.2009 imion jeszcze nie wymyslilam ))
lop jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-07, 20:41   #754
spicegirl
Zadomowienie

GG do spicegirl

Mowie wam dziewczyny, jaka niewyjsciowa sie czuje. Utyta, zakatarzona, pryszczata, powietrze ze mnie uchodzi zewszad a tu mi sie szykuja 3 imprezy urodzinowe w ciagu nastepnych 2 tygodni. A oprocz tego jezdzimy z mezem ogladac domy (planujemy kupic jesienia, za nim bede ogromna). A ja tylko mysle o tym, gdzie by tu sobie drzemke uciac.

Juleczka

Maleństwo

Edytowane przez spicegirl
Czas edycji: 2008-08-07 o 21:18
spicegirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-07, 20:57   #755
bardotka_a
Wtajemniczenie

Podczytuję was od jakiegoś czasu kochane, myślałam, że będę mogła się przyłączyć, zawsze myślałam że dzieci są fajne ale tylko przez godzinkę i nie swoje, ostatnio spóźniał mi się okres, co nigdy wcześniej nie miało miejsca i jakoś tak dziwnie się czułam. Wtedy ze zdziwieniem stwierdziłam, że nie jestem przestraszona wręcz przeciwnie byłam taka szcęśliwa na samą myśl, że moge zostać mamusią. Dziś rano robiłam test i zobaczyłam jedną kreskę i normalnie się popłakałam byłam taka rozczarowana, nawet do pracy przez to nie poszłam cały ranek płakałam. Nigdy bym nie pomyślałą, że tak się zachowam.

A za was kochane i za wasze fasolki trzymam mocno kciuki
bardotka_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-07, 21:16   #756
buziaczekk
Zakorzenienie

GG do buziaczekk

Cytat:
Napisane przez bardotka_a Pokaż wiadomość
Podczytuję was od jakiegoś czasu kochane, myślałam, że będę mogła się przyłączyć, zawsze myślałam że dzieci są fajne ale tylko przez godzinkę i nie swoje, ostatnio spóźniał mi się okres, co nigdy wcześniej nie miało miejsca i jakoś tak dziwnie się czułam. Wtedy ze zdziwieniem stwierdziłam, że nie jestem przestraszona wręcz przeciwnie byłam taka szcęśliwa na samą myśl, że moge zostać mamusią. Dziś rano robiłam test i zobaczyłam jedną kreskę i normalnie się popłakałam byłam taka rozczarowana, nawet do pracy przez to nie poszłam cały ranek płakałam. Nigdy bym nie pomyślałą, że tak się zachowam.

A za was kochane i za wasze fasolki trzymam mocno kciuki

Nic straconego ja robilam test i wyszedł negatywnie a powtorzylam 2 tyg pozniej i juz byl pozytyw test robilam 2 dni po terminie @ wiec powtorz po kilku dniach no chyba ze dostalas juz @ a ostatni moj okresik trwał niecałe 3 dni a dokladnie 2 dni a 3 dnia były resztki i to juz byl dla mnie znak ze cos sie dzieje bo zawsze mialam 6 czasem 7 dni i wtedy wlktórej juz nie dostałam wyszedł pozytyw - bylam w takim szoku ze tego dnia zroblam jeszcze 2 testy w sumie 3 nastepnego dnia 2 i nastepnego a zrobilam ich az 7 i wszystkie pokazywały 2 krechy - nie wierzylam w ten cud az do wizyty u lekarza 1,5 tyg pozniej - wmawialam sobie ze to pewnie z innego powodu bo wyczytalam ze jak sie ma cysty to tak jest ze wychodzi pozytyw
buziaczekk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-07, 21:44   #757
bardotka_a
Wtajemniczenie

Nie nie dostałam jeszcze ale już mnie tak brzuch boli jakbym miała zaraz dostać Poczekam do niedzieli, żeby już sobie nie robić nadziei
Dziękuję za pocieszenie

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-07, 22:14   #758
Judy_21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lop Pokaż wiadomość
hej dziewczyny. widze ze watek rozwinął się szybciutko z moich obliczen wyszlo ze bede mama kwietniowa 04.04.jakos do tej pory ciezko mi w to uwierzyc..., mimo ze juz widzialam swoja mala fasolke na usg pozdrawiam wszystkie przyszle mamusie. trzymajcie sie cieplutko
Normalnie nie wierze ten sam termin Pozdrawiam bardzo serdecznie

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 07:55   #759
ewccik
Zadomowienie

Cytat:
Nie nie dostałam jeszcze ale już mnie tak brzuch boli jakbym miała zaraz dostać Poczekam do niedzieli, żeby już sobie nie robić nadziei
bo brzuch na początku ciąży właśnie tak boli jakby @ była tuż tuż
mi pierwszy test wyszedł jedna kreska, a za dwa dni już były dwie grube.
Trzymam kciuki
ewccik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 08:15   #760
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 16

Agatha_c (Agnieszka, 32 lata)Gliwice tp. 27.03.09 Madzia,Marta lub ???
lop
(Asia,lat 27) Dublin tp. 04.04.09 ??? lub ???

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 09:06   #761
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Dziękuję za pocieszenie
zamiast robić kolejny test (szkoda kasy) to po niedzieli zrób z krwi będzie 100% , mi też żadne nie wychodziły tylko ten z krwi pokazał całą prawdę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-08, 09:10   #762
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez astrzyk Pokaż wiadomość
Co do kota to lekarze często przed nimi ostrzegają, ale dużo było dyskusji na ten temat na innych wątkach i jeśli kotek zadbany, czysty i odrobaczony to raczej nie ma obaw. Uważać trzeba przy czyszczeniu kuwety, najlepiej robić to w rękawiczkach i dokładnie myć ręce.
dokładnie ja mam dwa koty, zachowuje zdrowy rozsądek i robię badania na toksoplazmoze przy pierwszej ciąży było wszystko OK to teraz chyba tez tak będzie
Stary 2008-08-08, 09:16   #763
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

W ramach relaksu byłam wczoraj na basenie ... popływałam 2 godzinki i zaraz poczułam się lepiej
wczoraj oddzwonił mój gin, będzie w przyszłym tygodniu dał mi zalecenia i kazał iść na badania, na których dzisiaj byłam no masakra przy okienku zostawiłam majątek ... no ale cóż się nie robi dla zdrowia
Stary 2008-08-08, 09:50   #764
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Nie wiem o co Wam chodzi z tym stresem przez wypowiedzi.Ja tam się nie stresowałam....gdybym stresowała się czymś takim to chyba bym zawału dostawała na każdą inną przeciwność losu a jest ich w moim życiu niestety co nie miara....ale mniejsza o większość. Ja jestem załamana bo 17 sierpnia idziemy na chrzciny,mój TŻ jest chrzestnym a ja kurczę nie mam się w co ubrać kompletnie!!! Nie wiem co mam zrobić....mam jedną sukienkę która by się nadawała ale niestety....cycki mi tak urosły, że ledwo się w nią mieszczę a i tak widać, że są spłaszczone i "wychodzą"górą.... brzuch to tam jeszcze bo ona jest w kształcie litery A i jest odcięta pod biustem więc to nie problem ale te cycki.A nowej z jednej strony nie chcę kupować ale z drugiej wiem, że będę musiała...niestety boję się, że będzie ciężko z doborem rozmiaru.....bo cycki mam ogromne i brzuchol w sumie już sporawy nie wiem co mam zrobić

Maja
alkamor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 10:10   #765
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Agatka.. na basenie chlorowanym byłas?? i mozna bo ja syszłam rózne opcje i co normalnie pływasz bez tamponów specjalnych??? mozna??? oj bede wdzięczna za odpowiedx.
Mamusie jak sie czujecie???
a jak wasi tż zmienili sie troszke czy sa tacy jak byli...
Bo mój sie zmienił na maxa!! jestem dumna z niego!!

alkamor!!! ty slicznie we wszystkim wyglądasz nie martw sie na pewno coś wymyslisz, tylko obiecaj ze foteczki wkleisz u nas ???

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 10:11   #766
asiulaaa20
Raczkowanie

GG do asiulaaa20

[quote=madziwnia;8511581] MAMUŚKI MARCOWO-KWIETNIOWE 2009r.

JUZ JEST NAS 16

Agatha_c (Agnieszka, 32 lata)Gliwice tp. 27.03.09 Madzia,Marta lub ???
lop (Asia,lat 27) Dublin tp. 04.04.09 ??? lub ???

Jeszcze ja Asia lat 20 Szczecin tp. 10.03.2009 Filip, Nataniel lub ???
asiulaaa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 10:39   #767
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
Ja jestem załamana bo 17 sierpnia idziemy na chrzciny,mój TŻ jest chrzestnym a ja kurczę nie mam się w co ubrać kompletnie!!! Nie wiem co mam zrobić....mam jedną sukienkę która by się nadawała ale niestety....cycki mi tak urosły, że ledwo się w nią mieszczę a i tak widać, że są spłaszczone i "wychodzą"górą.... brzuch to tam jeszcze bo ona jest w kształcie litery A i jest odcięta pod biustem więc to nie problem ale te cycki.A nowej z jednej strony nie chcę kupować ale z drugiej wiem, że będę musiała...niestety boję się, że będzie ciężko z doborem rozmiaru.....bo cycki mam ogromne i brzuchol w sumie już sporawy nie wiem co mam zrobić
to może kup jakąś spódniczkę na gumce (taka zawsze się przyda) a do tego bluzeczkę, jeśli biust ci urósł to raczej po ciąży taki zostanie (jak nie większy) więc na pewno wykorzystasz. Poza tym teraz tyle wyprzedaży że na pewno coś niedrogo dostaniesz Możesz np zrobić też tak ubrać spodnie (jeśli masz np jakieś eleganckie) nie zapinać ich do końca (można użyć gumki w celu połączenia dziurki i guzika) a cały brzuch opasać kolorową chustą, oczywiście bluzka jest "w spodniach". Naprawdę super się wygląda, jeszcze jak się zgra kolorystycznie chustę i jakiś dodatek np. bransoletki lub korale, kolczyki.
Stary 2008-08-08, 10:46   #768
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Agatka.. na basenie chlorowanym byłas?? i mozna bo ja syszłam rózne opcje i co normalnie pływasz bez tamponów specjalnych??? mozna??? oj bede wdzięczna za odpowiedx.
No tak na takim krytym, wiem że zdania są podzielone. Ja cały czas chodzę na basen, w czasie pierwszej ciąży to było dla mnie wybawienie. W ostatnim trymestrze to nawet 3x w tygodniu. Ciąża powodowała mi ucisk na nerw co z kolei wywoływało straszne bule krzyża, a wiadomo że w wodzie kręgosłup jest odciążony (jak i całe ciało). A przy porodzie to nawet położna się dziwiła skąd u mnie tak wyćwiczone mięśnie krocza podobno dzięki temu łatwiej mi się rodziło. A lekarz nie miał nic przeciwko temu, mówił: ruch to zdrowie. Musiałam tylko pilnować badań moczu i tyle.
Stary 2008-08-08, 11:18   #769
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez agatha_c Pokaż wiadomość
to może kup jakąś spódniczkę na gumce (taka zawsze się przyda) a do tego bluzeczkę, jeśli biust ci urósł to raczej po ciąży taki zostanie (jak nie większy) więc na pewno wykorzystasz. Poza tym teraz tyle wyprzedaży że na pewno coś niedrogo dostaniesz Możesz np zrobić też tak ubrać spodnie (jeśli masz np jakieś eleganckie) nie zapinać ich do końca (można użyć gumki w celu połączenia dziurki i guzika) a cały brzuch opasać kolorową chustą, oczywiście bluzka jest "w spodniach". Naprawdę super się wygląda, jeszcze jak się zgra kolorystycznie chustę i jakiś dodatek np. bransoletki lub korale, kolczyki.
No właśnie już sama nie wiem....Problem w tym, że ja strasznie nie lubię spódnic w gumki a co do spodni....niestety też nie mam raczej nic takiego....także tak czy siak muszę chyba cosik kupić :/

Cytat:
Mamusie jak sie czujecie???
a jak wasi tż zmienili sie troszke czy sa tacy jak byli...
Bo mój sie zmienił na maxa!! jestem dumna z niego!!

alkamor!!! ty slicznie we wszystkim wyglądasz nie martw sie na pewno coś wymyslisz, tylko obiecaj ze foteczki wkleisz u nas ???
postaram się wkleić foteczki a co do basenu.Ja też się wybieram ale szczerze mówiąc to ja pierwsze słyszę, że są jakieś przeciwwskazania tylko kurczę tak się zastanawiam....bo ja mam troszkę problemy z pęcherzem...żeby mi się znowu jakieś zapalenie nie przyplątało...

Mam do Was pytanie...już się pytałam kiedyś ale ponawiam...jak tam wasze brzuszki??rosną??bo mój urósł i kurcze mam problem bo moje dotychczasowe spodnie mnie uciskają w brzuszek i mnie później boli.... a z drugiej strony mam takie rybaczki ciążowe bo kupiłam zanim zaszłam w ciążę ale nie chcę jak wariatka wyglądać...niestety nie wkleję Wam zdjęcia mojego brzuszka bo cierpię na brak cyfrówki....

Dodam, że w przyszłym tygodniu zaczynam 11 tydz według USG...więc nie wiem czy to nie za wcześnie ten brzuchol....choć moja siostra w ciąży wyglądała jak teletubiś....brzuch miała OGROMNY a jesteśmy podobnie zbudowane

Maja
Stary 2008-08-08, 11:38   #770
ewccik
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez buziaczekk Pokaż wiadomość
Ja też tak czasem mam albo zołtawy a czasem brazowawy lekko choc tak bylo tylko 2 dni i teraz caly czas zołtawy i to podobno jest prawidłowe bo wytwarza sie łożysko i to niby z tego tak jest cos tam z czyms tam w łożysku i tak sie robi itd ale mozesz zapytac lekarza i daj znac bo sama jestem ciekawa co powie
no moja lekarka zbadała mnie i niestety okazało się ze mam infekcję i dostałam kolejne tablety
12.08. kazała przyjść na krew i mocz
18.08. umówiła mnie na kolejne USG
a póki co przedłuzyła mi zwolnienie

Alkamor ja niby brzucha nie mam ale w obcisłe ciuchy się już nie mieszczę
Stary 2008-08-08, 12:58   #771
agatha_c
Rozeznanie

GG do agatha_c

Cytat:
Napisane przez alkamor Pokaż wiadomość
mam problem bo moje dotychczasowe spodnie mnie uciskają w brzuszek i mnie później boli.... a z drugiej strony mam takie rybaczki ciążowe bo kupiłam zanim zaszłam w ciążę
jaka wariatka? najważniejszy twój komfort i maleństwa, ja nosiłam spodnie od TŻ (takie bojówki) i kopiłam sobie spodnie dresowe ale nie typowy dres tylko takie czarne proste i rybaczki. Po ciąży gdy brzuch nie jest od razu taki płaski były jak znalazł (zdarłam doszczętnie). A ciuchy typowo ciążowe zaczęłam nosić ok 5 miesiąca.
Stary 2008-08-08, 13:59   #772
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Dziewczyny tak się właśnie zastanawiam (pod wpływem pewnej osoby ) co myślicie o sesjach "ciążowych" takich profesjonalnych u fotografa??podobają Wam się czy nie??a może planujecie??W załączniku dodam może dwa zdjęcie żeby wiadomo było o "styl" owej sesji

Może od razu powiem coś od siebie na ten temat Mnie się taka sesja bardzo podoba i ciekawa jestem ile ona może kosztować...każdy może mieć oczywiście nieco inne "skojarzenia" ale dla mnie taka sesja jest pełna miłości....
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu.JPG (28,7 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg bez☠tytułu2.JPG (28,8 KB, 21 załadowań)

Maja
Stary 2008-08-08, 14:26   #773
nimfetka
Zadomowienie

alkamor ja jestem jak najbardziej zaa
ale musza to być jak dla mnie zdjęcia bardzo wysublimowane,delikatne,n ie oszałamiające ....
bo wiele rzeczy można ukazac w piękny sposób i odwrotnie.
pozdrawiam
Stary 2008-08-08, 14:28   #774
alkamor
Zakorzenienie

GG do alkamor

Cytat:
Napisane przez nimfetka Pokaż wiadomość
alkamor ja jestem jak najbardziej zaa
ale musza to być jak dla mnie zdjęcia bardzo wysublimowane,delikatne,n ie oszałamiające ....
bo wiele rzeczy można ukazac w piękny sposób i odwrotnie.
pozdrawiam

Tak tak właśnie mi chodzi o takie zdjęcia...z klasą

Maja
Stary 2008-08-08, 16:19   #775
tarasia
Wtajemniczenie

Moje drogie koleżanki. Wróciłam dzisiaj z wakacji i pojechałam prosto do szpitala. Wczoraj wieczorem miałam krwotok i niestety będę musiała się z wami pożegnać.
Fasolki już nie ma
Nie mogę przestać płakać.
Teraz muszę czekać do poniedziałku, ponieważ moje endometrium jest nadal duże. Jeżeli samo sie nie zmniejszy, będę musiała poddac się zabiegowi czyszczenia...

Trzymam kciuki za wszystkie marcowo-kwietniowe mamy i będę do was czasami zaglądać! Powodzenia mamuśki!
A ja muszę jeszcze poczekać

tarasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 17:35   #776
zanka205
Zakorzenienie

Tarasia bardzo mi przykro, nie wiem co powiedzieć, trzymaj się Kochana

Ja się cieszę, że w końcu mam weekend. Dziewczyny cały tydzień bolała mnie głowa, ja nie wiem czy to nie "uczulenie" na pracę bo taki ze mnie leń, czy przez niskie ciśnienie (90/60). W poniedziałek idę na USG i wtedy dowiem się w końcu szczegółów o moim dzidziusiu, może lekarz ustali termin porodu, zmierzy fasolkę i może dostanę jej fotkę nie mogę się doczekać. Poza tym muszę o siebie zadbać, fryzjer jakieś nowe kosmetyki i ciuszki, bo ostatnio zaniedbałam siebie i do tego wysypane czoło, więc z każdym spojrzeniem w lustro łapię większego doła. Ale zabieram się za siebie, w końcu po to mam weekend.
Mój brzuch robi się większy na wieczór, ale w dzień też go już widać spod ubrania, tyle, że wygląda jak oponka tłuszczyku a nie brzuch ciążowy

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-08, 17:53   #777
ewccik
Zadomowienie

Tarasia bardzo Ci współczuję
jak nie chcesz to nie odpisuj ale chcę zapytać czy miałaś jakieś objawy wstępne tego co się wydarzyło czy bóle czy plamienia czy tak ni z tego ni z owego to się stało ?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-08, 19:43   #778
astrzyk
Raczkowanie

Tarasia, bardzo Ci współczuję
Stary 2008-08-08, 19:44   #779
astrzyk
Raczkowanie

Pytałam o zabiegi kosmetyczne, jakich nie można w ciąży żadna z Was nie wie?
Stary 2008-08-08, 19:53   #780
bardotka_a
Wtajemniczenie

Ech dziewczyny dostałam dzisiaj @
Powodzonka kochane
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości