![]() |
#781 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Co kupujecie w "mazidłach"? Cz.II
Cytat:
![]() dziękuję ![]()
![]() |
![]() |
#782 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak w najprostszy sposób użyc kwas mlekowy na włosy? Najlepiej w formie jakiegoś okładu, odżywki do spłukania z pantenolem najchetniej... Macie jakies swoje patenty, możecie coś doradzić?
![]()
![]() |
#783 |
Raczkowanie
|
Ja się zrujnuje przez te mazidła, kolejne zamówienie i znowu przekroczyłam stówę. Tym razem 135zł !!!! No ale jak sie czyta opisy tych olejów to aż wszystkie by się chciało mieć !!!! Mam nadzieję, że w tym roku to juz ostatni taki ,,prezent" sobie sprawiłam
![]() Zamówiłam: - kwas askorbinowy - kwas hialuronowy - olej z amarantusa - olej kokosowy (2x) jurg-a używam Q10 od dłuższego czasu i nigdy mnie nie podrażnił. Tylko, że nie mogę powiedzieć aby mnie coś kiedykolwiek podrażniło ale musisz wypróbować, jedynie tak się przekonasz ![]() ![]() Edytowane przez Blondcukiereczek Czas edycji: 2010-11-17 o 22:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#784 |
mar_jolka
|
prosze napisz co robisz z Q10? jakie przepisy nasz wyprobowane?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#785 |
Zakorzenienie
|
Kochane moje, mam ekstrakt z kasztanowca i nie wiem, co z nim zrobić. Chciałabym wykorzystać na naczynkową twarz, czy mogę dodawać na bieżąco odrobinę do mojego kremu nawilżającego na twarz?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#786 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Tyle tylko, że nie często mam okazje robić zakupy więc troszkę się usprawiedliwiam ![]() Q10 oczywiście kupione ![]() ![]() Co do podrażniania to ja niestety należę do tej wrażliwej grupy + naczynka... Ale wierzę, że będzie dobrze, a jak nie to trudno, przynajmniej będę wiedziała ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#787 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny,
ja jeszcze nie kręciłam żadnego mazidła ale chciałam sobie stworzyć olejek do twarzy z oleju żurawinowego + 10% wit. C. W receptariuszu pisze żeby dodać wit. c w postaci tetraizopalmitynian askorbylu. Czy można zamiast tego użyć wit. C w postaci kwasu askorbinowego ? jeśli tak to w jakich proporcjach? może któraś z was uzywa tego olejku i może dodaje jeszcze coś do niego przez co jest on jeszcze lepszy. zaznaczam ze mam cere mieszaną, z góry dziękuję za odp |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#788 |
Raczkowanie
|
Nie, nie można zrobić takiej zamiany. Kwas askorbinowy rozpuszcza się w wodzie, a nie w tłuszczach. Tetraizopalmitynianu askorbylu jest rozpuszczalny w tłuszczach, więc zmiesza się z olejem żurawinowym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#789 |
mar_jolka
|
Ja robilam olejek z witamina C w postaci olejowej. Nic nie dodawalam tylko mieszalam kilka olejow. I naprawde ten olejek jest fajny.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#790 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponawiam kochane dziewczyny moje pytanie: czy ekstrakt z kasztanowca można w niewielkich ilościach dodawać do kremu na dzień? Czy któraś próbowała? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#792 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() jeżeli natomiast chcesz dodawaćdo większej ilości kremu,to jednak ciężko się rozpuszcza i barwi krem na brązowo, klei się, przynajmniej ja mam niezbyt dobre wspomnienia z używania tego ekstraktu, szybko dałam sobie spokój i lezał nieużywany , az się przeterminował,może w wodnym serum lepiej by się rozpuscił
![]() |
![]() |
#793 |
Konto usunięte
|
Ja ostatnio skusiłam się na moje drugie już zakupy w Mazidłach. Lista składa się z: wit A (strasznie chciałam ją wypróbować, zobaczę jak sprawdzi się w kremie), olej konopny, balsam copaiba (kocham go), kwas glikolowy, spirulina. Dodam, że mam cerę raczej tłustą z bardzo dużą skłonnością do występowania zmian trądzikowych. Mam nadzieję, że to wszystko jakoś dobrze na mnie wpłynie. No to czekam na paczkę ^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#794 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#795 |
Raczkowanie
|
bardzo dziękuję za odpowiedzi związane z moim zapytaniem odnośnie olejku żurawionowego z wit C, rzeczywiście dodanie kilka kropel oleju z orzechów to dobry pomysl przy skórze mieszanej, jest on często składnikiem produktów do cer mieszanych i to używany w największych ilościach.
produkty już czekają w koszyku, ale wpadłam na pomysł jak już będę zamawiać żeby zamówić też coś dla mojej mamy i ukręcić jej na święta. moja mama ma cerę raczej tłustą niż suchą i chciałabym dla niej jakieś serum i krem zrobić żeby było takie extra extra odmładzające. wiem że cudów nie ma ale może akurat ? jakaś mieszanka wybuchowa retinolu, kwasu hialuronowego, wit C, Q10, jedwabiu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#796 |
Raczkowanie
|
Q10 możesz łączyć dosłownie z każdym olejem gdyz rozpuszcza się w tłuszczach. Ja wlewam do miseczki kilka kropel oleju z amarantusa, kilka kropel wit. E i odrobinka Q10. Nie odmierzam nigdy żadnych miarek, zawsze robię na oko. Ważne aby oszczędnie i nie przesadzać. No i trzeba czytać opisy tych półproduktów na mazidłach żeby wiedzieć w czym je rozpuszczać, w jakiej temperaturze itp.
Pamiętaj o podgrzaniu go w kąpieli wodnej o temperaturze 51 st., w przeciwnym wypadku nie rozpuści się dobrze, będziesz wyczuwała ten proszek i nie zadziała tak jak powinien. Teraz zrobiłam nowe zamówienie wiec zapewne troszkę jeszcze zmodyfikuję to koenzymowe mazidło ![]() A to cytat z mazideł : ,,Koenzym Q10 bardzo dobrze przenika do żywych komórek naskórka, jest biozgodny, nie powoduje efektów ubocznych w postaci pieczenia czy podrażnienia (jak np. retinoidy), dzięki czemu nadaje się także do pielęgnacji cer wrażliwych". Jednak na pewno musisz spróbować na sobie, każda cera jest inna. Swoich mazideł używam jeszcze stosunkowo krótko wiec nie widzę spektakularnych zmian ale już wiem, że nigdy więcej nie kupię oleju z dzikiej róży, a na pewno nie raz jeszcze kupię olej z amarantusa, ładnie pachnie ,,zielskiem" i myślę, że nieźle nawilża. Chociaż pewnie dodawana przeze mnie nałogowo wit. E też ma w tym niemały udział. Edytowane przez Blondcukiereczek Czas edycji: 2010-11-23 o 18:29 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#797 |
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie pasjonatki samorobionych kosmetyków,
Ja również czekam na swoje zamówionko z mazideł i choć nie jest to moje pierwsze to nie czuję się pewnie i robię raczej proste formulacje i korzystam z gotowych przepisów dlatego mam do Was pytanie, jak zrobić maseczkę błotną na twarz? Wiem że przyjdzie w postaci proszku a na stronce mazidel pisze, że jest nierozpuszczalna w wodzie, tłuszczach i alkoholu. Jak ją rozrobić? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#798 |
Raczkowanie
|
- czy znacie dziewczyny jakąś stronę gdzie można kupić ładne opakowania na nasze preparaty? bo te z bu, mazidel i zsk są takie brzydkie :P w naturalisie widzialam jeden ładny słoiczek na krem ale za mały jak dla mnie
![]() |
#799 |
Zadomowienie
|
dziewczyny, zapraszam do warszawskiego zbiorowego zamowienia z mazidel
![]() te z Was ktore jeszcze nie uczestniczyly w zbiorowych zamowieniach na mineralach, niech koniecznie najpierw zapoznaja sie z regulaminem ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=356326 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#800 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio wreszcie pozbyłam się pryszczy, po prawie dwóch latach eksperymentowania z mazidłami i okazuje się, że najlepszą dla mnie pielęgnacją jest płyn micelarny Avene do oczyszczenia, potem hydrolat szałwiowy, a na to po prostu kwas hialuronowy, czasami z ekstraktem z soi 40%.
Po tygodniu takiej pielęgnacji - zero pryszczy (czerwonych), mniej zaskórników! Tylko wągry jak były, tak są... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#801 |
mar_jolka
|
Gda Dajesz kwas hialuronowy bezposrednio na skore? Nie w postaci jakiegos serum w polaczedniu z czyms tam?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#802 |
Zakorzenienie
|
Tak, daję na zwilżoną hydrolatem szałwiowym skórę. Tylko to nie powoduje powstawania pryszczy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#803 |
Zakorzenienie
|
Ja lubię przed nałożeniem kremu spryskać twarz hydrolatem, w tej chwili z malwy, czy mogę rozpuścić w tym psikaczu witaminę B3?
![]() |
#804 |
Raczkowanie
|
Proszę o pomoc. Kupiłam kwas askorbinowy i na stronie mazideł jest napisane, że jest rozpuszczalny w wodzie ale jednocześnie jest takie zdanie : ,,W postaci krystalicznej i bez dostępu światła i w odpowiednio niskiej temperaturze witamina C jest trwała. Jednak zastosowana w roztworach wodnych staje się wrażliwa na obecność tlenu, promieniowanie UV i wysoką temperaturę" co to oznacza ??? To w koncu rozpuszczac w wodzie czy nie bo straci wtedy swoje właściwości ?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#805 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, w wodzie i najlepiej ja natychmiast użyć, w lodówce do 4-5 dni można rozpuszczoną przechowywać.
![]() |
![]() |
#806 |
Raczkowanie
|
Możesz, ale taką mieszankę powinnaś trzymać w lodówce max 2 tygodnie.
![]() |
![]() |
#807 |
Raczkowanie
|
Dziękuję trojka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy do wybranego hydrolatu mogę dodać np. mocznik żeby poprawić jego właściwości pielęgnacyjne?
Może możecie doradzić jak "stuningować" hydrolaty, i które najlepiej się do tego nadają.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#809 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Możesz ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#810 |
Rozeznanie
|
Witam!
Bardzo proszę o pomoc - chciałabym kupić i zrobić po raz pierwszy dla mamy "coś" o prostej recepturze dla cery dojrzałej zwiotczałej o właściwościach regenerujących. Myśłałm o jakimś olejku, żelu hialuronowym... Jakiś przepis na serum łatwy i z małą ilością składników. Nie mam zupełnie doświadczenia ![]() ![]() pozdrawiam Basia
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:34.