|
|||||||
| Notka |
|
| Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III
Cytat:
![]() ja mam najbliżej Agrocentrum na Ściegiennego, przy wyjeździe na Morawicę ale żadnych ciekawości tam nie ma. Na Paderewskiego nie zaglądałam już od bardzo dawna, aż się dzisiaj skuszę i spytam o masdevallię może są w stanie skądś ja sprowadzić co do podłoża to mieszam garść keramzytu z dwoma garściami kory tak na oko i na dno doniczki do końca tego stożka odprowadzającego wsypuję keramzyt. I wszyscy bardzo dobrze sie czują za to miltonię posadziłam w samych czipsach kokosowych z keramzytem na spodzie i Właśnie zauważyłam ze puściła nowy Pęd a już myślałam ze zrobi kaput :P Cytat:
Cytat:
jak w zimę były stroki w biedronkach to objechałam prawie wszystkie które są w kielcach, ale chyba wystartowałam za późno i w ostateczności wyszłam z biednym oncydium za 10 złotych z Obi :P
|
|||
|
|
|
#782 |
|
Zakorzenienie
|
No i ni ma w Biedro ani pół storczyka. Są begonie i fiołki.
Jutro znowu polecę. ![]() Tak sobie myślę, że jak już się pojawią to całe Gliwice objeżdżę po Biedronkach. Doriskap śliczniutki, ma duży ryjek ![]() Maja to w takim razie czekam na fotki budyniowe.
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#784 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a korę bym wymieniła na świeżą jak w tej zaczęło coś gnić... lepiej chuchać na zimne ![]() A leśna kora czy by się nadawała to nie mam pojęcia swoją drogą ojciec to samo mi zaproponował jak nie mogłam kupić u nas grubej kory
|
|
|
|
|
#785 |
|
Raczkowanie
|
hey wam ja nie dawno dostalam storczyka i raz w tygodniu na pol godziny wstawiam go w miseczke wody niegazowanej i on wogole niechce nic pic.
czy cos nie tak czy nie podlewac go narazie ? |
|
|
|
#786 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#787 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja swoje kąpie raz na 3 tyg lepiej go przesuszyć niż przesadzić z wodą bo zgniją korzonki ... Zrób inaczej wstaw go do wiaderka troche wiekszego od doniczki i wlej wody po brzeg ( doniczki nie wiaderka) zostaw na 20-30 min potem podnieś poczekaj aż cała woda wyleci i odstaw na miejsce koniec
|
|
|
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Raczej nie bo zawiera grzybnię z lasu i mnóstwo bakterii z odchodów zwierzęcych.
|
#789 |
|
Raczkowanie
|
kiniaczek31 dzieki bo ja raz na tydzien a i tak jak wstawilam w miseczke to nic wody nie ubylo wiec bede raz na miesiac go wstawiac w wode i tak mam phalaenopsis. no bo z gory ma suche korzenie a na dole ma zielone te suche ucinam.
|
|
|
|
#790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Postaram się znaleźć to co czytałam ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- o, na pewno było coś stąd: http://www.storczyki.org.pl/uprawa/h...oza/index.html |
|
|
|
|
#791 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cóż na razie niech siedzi w tym co ma. Kupie może jutro świeże podłoże to go przerzucę. A póki co zobaczymy ![]() Martwi mnie tylko, że tak mało korzeni mu zostało i są lekko żóltawe;/ Anka |
|
|
|
|
#792 |
|
Zadomowienie
|
dziewczyny, a jak mi zgnił stożek wzrostu to już po gościu? bo ma tylko jednego liścia i ten stożek taki zmarniały, ale chyba czuje ze go niedlugo wywalę, bo wypuścił mi 2 malutkie pędy
z jednego nawet ma parę małych kwiatów, na drugim tylko pąki i chyba ich nie otworzy, bo już z 2 miesiące tak stoją
|
|
|
|
#793 |
|
Zadomowienie
|
Tadaaaam! Especially for you, with love, Ariena! Budyń w całej swej okazałości.
Po ciężkim tygodniu pracy idę się zalkoholizować! Madzia_M77, raczej już po kwiatuszku niestety. |
|
|
|
#794 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie nie wiem
Podlewany był jak każdy, nie za dużo. Po prostu razu pewnego wyjęłam cały środek i został mi jeden liść Reszta w porządku, a ten jeden dziad odmówił współpracy. Jeszcze go może do mamy odwiozę, niesamowitą ma rękę do badyli, może go wykuruje. Na osłodę miniaturkę sobie kupiłam
|
|
|
|
#795 |
|
Raczkowanie
|
Witam ponownie
![]() A pomyslalam, że pokażę Wam co sterczy na oknie ![]() Żółcioch jest dzisiejszym prezentem od męża, Różowy to ten, o którym wspominałam, że nadłamałam pęd. Co zresztą widać, bo kwiatki na mniejszym pędzie sa klapniete, a ten w różowej doniczce to ten, któremu obcielam zgnilaki ![]() A może wie któras z szanownych Pań jak sie te Falki zwą? Pozdrawiam, Ana |
|
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#797 |
|
Raczkowanie
|
W Tesco był
|
|
|
|
#798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak tylko mu wszystkie pączki rozkwitną to wstaw znowu zdjęcia koniecznie.
|
|
#799 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wróciłam z objazdu biedronek i w moich suwalskich są już storczyki. nie we wszystkich ale na 4 w jakich byłam w dwóch już wystawili , przy czym w jednej były już od rana a w drugiej tylko co na sklep wyjechali . Ale miałam radochę pusto w sklepie bo to już 20:45 a ja przed pełnym wózkiem kwiatków. Wybrałam dwa. Jednego dla siebie drugiego dla mamy . Jeśli chodzi o kolorki to przewaga zółtoróżowych sporo białych kilka różowych . Fotki moich zdobyczy później.
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#800 |
|
Zakorzenienie
|
Ja swoje niektóre trzymam w samej korze sosnowej, plus jest jeden, mega szybko podłoże przesycha, czasem muszę je 2 razy w tyg podlać
|
|
|
|
#801 |
|
Raczkowanie
|
moje uparciuchy trafily na balkon do mojego chlopaka(zebym juz ich tak nie dogladala, bo mam z tym problem hehe) i mam nadzieje ze cos ruszy. sa w zacienionym miejsu, osloniete od wiatru wiec raj do wypuszczania pedzikow
![]() ![]() jak sadzicie ile ich teraz nie podlewac? czytalam zeby miesiac nic z nimi nie robic oprocz zraszania.. jak sadzicie?? |
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
W TESCO zatrzęsienie storasów po 19.90, oraz jakaś seria "vip" po 49zł a raptem 2 łodygi
chyba ich pogięło, chyba że to była cena z ładną , ozdobna ceramiczną doniczką w których były poustawiane.![]() bardzo ciekawe kolory- np budyniowo-bordowe ciapki, białe z rózowymi zabarwieniami, bordowe, seledynowe piegowate, różowe przerózne od jasnych do biskupich, wściekle żółte, morze białych: białych z różowymi warzkam albo z żółtytmi, białych w piegi, biało-różowych w kreski, cieniowania, piegi - no szał. Do tego baaardzo okazałe miltonie - wielkie, dorodne, biało różowe o olbrzymich kwiatach. (49zł) A ja wróciłam z takim zwykłym różowym ![]() Nie wiem co mnie napadło że go wzięłam- ale tak czy siak, takiego po prostu różowego nie miałam a i tak jak bym wzięła jakikolwiek inny to bym żałowała że nie wzięłam jeszcze innego ![]() Całkiem niedawno sie zaklinałam że więcej jak 3 nie będę miała, mam dziś 10tego ![]() To choroba jest, nie wiem jak one sie tak namnożyły znienacka
|
#803 |
|
Raczkowanie
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#804 |
|
Raczkowanie
|
Witam ponownie!
Dawno mnie tu nie było - i co widzę? - tyle zmian! Dziewczyny posty nabijacie z szybkością snajpera! Całe popołudnie zajęło mi nadrobienie zaległości Piękne te wasze kwiatuchy, ja też się muszę pochwalić troszkę coby w tyle za bardzo nie zostać NARESZCIE dostałam moje chciejstwa, dziś kurierem przyszły ![]() Phalaenopsis venosa - cudnie pachnący i P. cornu-cervi "Red" podobno też zapach ma oszałamiający. Są takie maleńkie, mam nadzieję że będą się u mnie dobrze czuły Już się nie mogę doczekać kwitnienia.
Edytowane przez Seyene Czas edycji: 2010-05-21 o 22:18 |
|
|
|
#805 |
|
Raczkowanie
|
A to moje aktualne kwitnienia:
Cymbidium Little Cherry Dance Doritaenopsis Spanish Dance Burrageara Nelly Isler Zygopetalum luisendorf Edytowane przez Seyene Czas edycji: 2010-05-22 o 11:02 |
|
|
|
#806 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- Pięne, ja swoje jutro obfocę i wrzucę |
|
|
|
|
#807 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ten! Te widziałam w Casto. Normalnie piękne. Wszystkie czerwone. Ehh.. Nie wiem.. chyba wyprowadzę moje zwierzątka żeby mieć miejsce na nowe kwiatki. :P |
|
|
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
Ja trzymam rękę na pulsie i idę jutro zobaczyć czy storczyki przyjechały. U mamy w Katowicach też jeszcze nie mają.
U mnie w Tesco są od środy chyba, ale takie standardowe białe i różowe tylko.
|
#809 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ariena, budyń stoi przy kompie, obserwuje forum i już jeden pączek mu się otwiera! Edytowane przez Maja 77 Czas edycji: 2010-05-21 o 22:50 |
|
|
|
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.

tylko powiedz w jakich proporcjach je mieszasz...