|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Listopadowo-Grudniowe 2010 :-) cz.2
De28, wiem co czujesz... Ja zmagam się od lat z nerwicą i wprawdzie depresji jako takiej nie miałam, ale miewam depresyjne nastroje, połączone z lękami... Też się czasem boję, że wpadnę w jakąś otchłań bez dna, potrafię tak się użalać nad sobą i wszystkim martwić... We względnej równowadze trzyma mnie bardzo opanowany mąż i własny zdrowy rozsądek. Kiedy mnie nachodzi, staram się czymś zająć myśli, poczytać, pobawić się z kotem, obejrzeć film. Cokolwiek, byle na tym się nie skupiać...
Też sporo płaczę, miewam często chandry i przez to wyrzuty sumienia, że zamiast cieszyć się ciążą, ja tylko niepokoję dziecko moim złym nastrojem...
RAZEM OD 5.03.2000. ![]() Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 ![]() Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-06-09 o 20:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Wtajemniczenie
|
Kretencjo, stany lekowe niestety tez mam. Dopoki jednak bylam w Polsce to swietnie sobie z nimi radzilam. Potem przeprowadzka do Niemiec i pasmo porazek, praktyczny rozpad malzenstwa,brak kontaktu z rodzina od paru lat wpakowaly mnie niestety w dol bez wyjscia. Leczenie pomoglo ale nie chce przezywac tego poraz drugi. I jakos od 2 lat bylo ok, ale ostatnio zaczelam sie martwic. Bo nic tylko rycze i wszystko mnie przeraza. I totalnie brak mi sily i checi do zycia,a tak sie to ostatnio objawialo.
|
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
Irsin dziś ?(bo chyba się zgubiłam
![]() ![]() De, kretencja a ja się boję, że mnie dopadnie deprecha poporodowa ![]() Po ostatnim porodzie czułam się zupełnie fatalnie, zajęło mi bardzo dużo czasu by poczuć miłość do maluszka. Mam nadzieję, że tym razem będzie dobrze. A nastroje rozhuśtane mam ostatnio nieźle. ![]() I też czasami takie niechciejstwo mnie dopada, że masakra albo po prostu nie mam sił by zasuwać, porządkować i gotować. ![]()
#784 |
Zakorzenienie
|
De, moja Mama przeszła ciężką depresję, więc wiem, czym to pachnie... Obecnie funkcjonuje normalnie i praktycznie rzecz biorąc jest zdrowa... Gdyby nie to, że jedzie cały czas na małej dawce psychotropów. Próbowała parę razy odstawić, ale zawsze kończyło się pogorszeniem samopoczucia. Mnie się udało, ale przyznam szczerze, że na lekach czułam się znacznie lepiej... No ale cóż, w ciąży nie ryzykowałabym z psychotropami (choć podobnie niektóre są bezpieczne). Dobrze byłoby, gdybyś porozmawiała z psychologiem, ale domyślam się, że mieszkając za granicą masz to bardzo utrudnione...
---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ---------- A w ogóle abstrahując od tematu, chciałam się pochwalić, że Baby Ticker pokazuje, że mija mi dziś 100 dni ciąży ![]() Zmykać będę, to był gorący, męczący dzień (co gorsza, jak się okno otworzy, żeby przewietrzyć, to komary włażą ![]() Dobrej nocy!
#785 |
Wtajemniczenie
|
Akurat z dostepem do lekarzy nie mam problemu. Jestem ubezpieczona wiec mam wszelkie prawa. Ale narazie sie nie wybieram. Zwalam narazie na ciaze choc zolte swiatelko mi sie zapala.
Wkurzaja mnie Niemcy ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
![]() Jak ja nie lubie słońca- jestem wtedy padnięta, nie mam siły nawet lapa odpalić- a słonko mam od 12 do zachodu w oknach. Dzisiaj melduję się o stałej porze, udało mi się nie zaspać :P Ruchów dzidzi nadal nie czuje, samopoczucie za wyjątkiem osłabienia pogodowego jest dobre, Tż jest grzeczny ![]() Tyle u mnie ![]() Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Wtajemniczenie
|
#789 |
Raczkowanie
|
a u mnie robotnicy już prawie skończyli robić ogrodzenie na działce. ale przy tym, ja też mam cały dzień jeżdzenia. a to trzeba sznurek dokupić a to paliwo do kosiarki itp.
też byłam wczoraj wykończona. po tym ostanim plamieniu przestraszyłam się i już wybił mi się zgłowy pomysł powrotu do pracy. tym bardziej,że w przyszłą środę zaczynam 5 miesiąc ciąży (teraz kończę 4 m-c -wkroczyłam w 16 tydzień).maksymalnie i tak przy nawet njawiększej determinacji dałabym radę pochodzić jeszcze z 3 miesiące.a mają być ogromne upały, więc wizja siedzenia za biurkiem 8 godzin z wielkim brzuchem, opuchniętymi nogami , do tego w skwarze --jakoś mnie przybija. do tego jak juz pisałam w pracy muszę być na najwyższym obrotach cały dzień, a u mnie chyba nawet koncentracja spadła. ---------- Dopisano o 07:48 ---------- Poprzedni post napisano o 07:45 ---------- aha koszty ogrodzenia miały wynosić pewną kwotę x. a wyniosły 2 x. szlag by to trafił.
#790 |
Zakorzenienie
|
U nas pogoda ładna od rana, a ja znowu cały dzień przesiedzę w domu
![]()
#791 |
Zakorzenienie
|
Hejka,a u mnie pada i wogóle jest be...
Właśnie wcinam sałatkę owocową,pycha. Mam dziś wizyte u polożnej i będzie mi pobierała krew na badanie na syndrom Downa,może uda się też posłuchać serduszka malucha.Jutro zaczynam 17 tydz ![]() Wczoraj wybrałam się z siostrą do kina na "Sex in the city 2",dawno się tak nie bawiłam,polecam dla odprężenia. Miłego dnia mamuśki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Wtajemniczenie
|
Jak dobrze jest przespac 8 godzin
![]() Ale humor lepszy bo wstalam o 7 30 a na stole w kuchni juz czeresnie i truskawki leza ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zadomowienie
|
ale u nas pogoda ,upał ze szok, wczoraj chodziłam za spodniami to tak sie zgrzałam, cos okropnego:/ aa Lutien gratuluje prawka :P
---------- Dopisano o 08:48 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ---------- a o tych cytrusach to ja też słyszałam, nawet pytałam się was na ten temat, koleżanka jak leżała w szpitalu to lekarz jej powiedział, że cytrusów nie można, ale w necie nie znalazłam nic na ten temat.
#794 |
Zadomowienie
|
Co do cytrusów- można, tak jak wszystko, ale z umiarem, raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Teraz wszystko ma w sobie chemie, pestycydy itp i chyba trzeba by było pożywiać się dożylnie żeby było "zdrowo".
Przeraża mnie moja waga!!!! Jak tak dalej pójdzie to dobiję do 90 kg i ciekawe jak to zwalę! ![]() Edytowane przez Beata_Batumi Czas edycji: 2010-06-10 o 08:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Rozeznanie
|
Co do pogody to nie denerwujcie mnie- nie znoszę słońca, ble ... do tego ten ślub w sobotę, ma byc 34 stopnie, rozpłynę się.
Zaraz idę wieszać na okna własnej roboty roletki, bo nie wyrobie. Mam dzisiaj ambitny plan sprzątania i kończenia prasowania- lenia mam strasznego, ale nie mogę patrzeć na ten bałagan :/ Jeden plus słońca jest taki, że pranie na balkonie mogę powiesić i schnie w ekspresowyn czasie ![]() ---------- Dopisano o 09:03 ---------- Poprzedni post napisano o 09:00 ---------- A ... co to tego co można jeść a czego nie. Nie popadajmy w paranoję, bo w końcu będzie tak że nic nie będziemy mogły jeść. Ja jem wszystko z umiarem, na co tylko mam ochotę. Dzisiaj nawet marchewka ma w sobie ogrom chemii. |
![]() ![]() |
![]() |
#796 |
Zadomowienie
|
co do cytrusów to nie chodziło o chemie i pryskanie tylko o uczulanie dziecka i cukier w moczu czy coś takiego, ale nie wiem jaka jest prawda wkońcu.
Wsumie to lekarz jakis powiedział a oni chyba wiedza co mówią? już sama nie wiem.
#797 |
Zakorzenienie
|
Ja jadam cytrusy jak mam ochotę, prawdę mówiąc nie wierzę w to powodowanie uczulenia u dziecka przez to, co matka je w ciąży.
Słyszałam kiedyś u lekarza, jak kobitka się skarżyła, że w ciąży jadła dużo nabiału i od tego jej dziecko ma skazę białkową. Ciekawe skąd to wie ![]() Jem dużo nabiału, bo wiem, że to dobre dla moich i dziecka kości, dla zębów. Nie zamierzam się martwić na zapas i kosztem zębów skazą białkową... To samo z cytrusami. Są przede wszystkim zdrowe, leję na potencjalne uczulenie, na które szanse są i tak niewielkie. Biejatka, jak możesz mówić, że masz lenia? ![]() ![]()
RAZEM OD 5.03.2000. ![]() Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 ![]() Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-06-10 o 08:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Rozeznanie
|
Gratulacje dla wszystkich nowych kierowców
![]() Dostałam skierowanie na test pappa refundowane przez nfz. Chyba zrobię. |
![]() ![]() |
![]() |
#799 | ||
Wtajemniczenie
|
Dziękuję Dziewczyny
![]() Widzę, że Wy już kompletujecie wyprawkę. Ja kurcze nie mam czasu teraz (ale to nawet i dobrze, bo poczytam Wasze dyskusje o rzeczach przydatnych i zbędnych i może uniknę kupowania zbyt wielu rzeczy). Cytat:
![]() Co do wanienki to też się zastanawiam, bo nie wiem, gdzie mogłabym ją wstawić w mieszkaniu (w pokojach są panele, więc chlapanie wodą odpada, łazienka za mała na wanienkę). Przewijak chyba dostanę od siostry TŻ. Co do laktatora to też z chęcią posłucham, czy lepszy ręczny czy elektryczny ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() U mnie z cytrusami było tak, że przed ciążą dostawałam od nich wysypkę (alergik ze mnie), więc jadłam na prawdę rzadko. Ale w 1 trymestrze miałam taką chęć na pomarańcze i grejfruty, że codziennie zjadałam po kilka sztuk i żadnej wysypki nie dostawałam. Wyszłam więc z założenia, że jeśli jedzenie cytrusów miałoby zaszkodzić, to organizm nadal reagowałby wysypką. A tak najwidoczniej potrzeba mi było składników zawartych w cytrusach. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Wtajemniczenie
|
Wczoraj ogladalam w telewizji film dokumentalny o kobietach w Maroko. O ciezarnych kobietach. Polozna powiedziala, ze rozwiazanie za tydzien, dwa i ciezarna ma odpoczywac. Polozna wyszla, a przyszla mamusia juz na dwor i ciezkie galezie laduje sobie na plecy do tego wiadra wody ze studni nosi. O opiece lekarskiej mozna zapomniec. O dogadzaniu przez mezow takze. A wiec kobiety, cieszmy sie ze mamy jak mamy. Ze mozemy isc na zwolnienie i zajadac sie cytrusami.
![]() Niczego sobie nie odmawiam i nie zamierzam w jakas paranoje popadac. Za tydzien kolejna wizyta u gina i usg.Tym razem z mezem. On juz sie denerwuje i nie moze sie doczekac. Bedzie jeszcze usg dowcipne w tym tygodniu?(koniec 15-tego). |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zadomowienie
|
De28 od 12-13 tygodnia ciąży robi się już USG brzuszne.
#802 |
Zakorzenienie
|
Co do wyprawki, to ja na razie się tylko zastanawiam
![]() Wczoraj był u mnie ten kolega (ale się nagadaliśmy! ![]() ![]() ![]()
#803 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkie kobietki
![]() ![]() Irsin Również gratuluje zdania prawka ![]() Kretencja skaza białkowa niestety jest możliwa ![]() ![]() ![]() ![]()
#804 |
Zakorzenienie
|
Ja wiem, że jest możliwa, ale nie widzę powodu żeby zrezygnować z nabiału w ciąży
![]()
#805 |
Zadomowienie
|
Kretencjo heh ja tez nie zamierzam zrezygnować z nabiału bo jem dosyć często
![]() ![]() A z tymi pieluszkami jednorazowymi z biedronki też słyszałam że sa dosyć dobre i tanie ![]() ![]() A niżej załączam fotke moje zwierzaczka futrzaczka heh nio czasem futrzak bo jak wyjdzie od fryzjera to króciutkie włoski ma i całkiem inny piesek ![]() ![]()
#806 |
Zakorzenienie
|
Ja uwielbiam nabiał!
![]() Codziennie zjadam zwykle kanapkę z żółtym serem, kanapkę z twarożkiem (a czasem dwie) i często jogurt. Dziś też wyczuwam macicę, to akurat chyba dobrze, w końcu tam jest i jest pełna ![]()
#807 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W szafach muszę sprzątać raz w miesiącu- wystarczy że tż z córą coś z nich wyciągają. Jeśli chodzi o kuchnie, łazienkę, podłogi i kurze to muszę 2 razy w tygodniu bo inaczej mam biało. Do tego zmywanie, prasowanie i zbieranie 1002 drobiazgów dziennie po tym jak tż z córką wyjdą z domu. Raz w miesiącu okna i firanki ![]() Trochę tego jest- ja mam magiczne mieszkanie, bo tu non stop jest coś do zrobienia. Według tż mieszkanie jest magiczne, samo się sprząta- a ja nic nie robie całymi dniami :/ A ... dzisiaj muszę zrobić porzadek z zabawkami od małej ... dziecko idzie do szkoły, a wszyscy ciągle jej zabawki kupują, ona się tym nie bawi, a ja to na śmietnik wynoszę ... i tak w koło ... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#808 |
Zakorzenienie
|
Niesamowita jesteś Biejatka.
Ja większe sprzątanie olewam, bo w wakacje będziemy mieć remont, więc nie warto ![]()
#809 |
Zakorzenienie
|
a mi niedobrze odkad zjadlam sniadanie.
![]() ja grubszego sprzatania nie robie, bo od 2 lat w remoncie mieszkam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Zadomowienie
|
Kretencja tymi pojedynczymi skurczami sie nie przejmuj...ważne że jak Cie łapią to przechodzą zaraz i nie masz ich często...ale wiadomo jak bedzie sie cos działo innego to od razu do lekarza najlepiej albo zadzwonić.
Ooo matko Biejatka ja to ze sprzątaniem to aż sie wstyd przyznać ![]() ![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:28.