|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasz ślubny rok zaczynamy, na pierwszą relację czekamy - PM 2012 cz. XVII
Cytat:
prawko coś ponad 80 zł legitymacja i indeks cos koło 30-40zł paszport bo i tak mi się koncy nawet nei wiem 150 zł?? a za dowód u mnie się nie płaci więc trochę tego jest nie oszukujmy się
|
|
#782 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nogi nie bola na drugi dzin I zawsze jest jakies fajne pozegnanie pary mlodej...najczesciej wlasnie wtedy puszczane sa lampiony...pewno gdybym tutaj robila wesele to tez bym tak zrobila, ale w Pl po pierwsze nie za bardzo wypada, ludzie nie sa do tego przyzwyczajeni, a po drugie to tylko raz w zyciu i chce wszystkimi nacieszyc do konca ![]() Cytat:
Cytat:
dlatego wolalabym po prostu druhny, wtedy zadna nie poczulaby sie urazona.
|
|||
|
|
|
#783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no nie musze ale raczej takie rzeczy to razem będziemy załątwiać bo to w końcu mój interes
|
|
#784 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
1. ślub cywilny i potem ślub kościelny, 2. 2w1 czyli ślub konkordatowy 3. ślub kościelny i ślub cywilny - wydaje mi się, że kościół raczej wymaga jakiegoś oświadczenia od młodych, że nie mają ślubu cywilnego zawartego z kimś innym. Chodzi o to, że ślub cywilny ma skutki prawne i w przypadku gdyby okazało się, że ktoś już ma slub cywilny i chce zawrzeć ślub kościelny z inną osoba, to wtedy jest przeszkoda w zawarciu ślubu kościelnego. Nie wiem jak jest w drugą stronę, tzn. czy zawarcie ślubu w kościele a potem chce się zawrzeć ślub cywilny z kimś innym, czy w świetle prawa cywilnego jest to przeszkodą... ![]() Powiadam Wam, ze ciekawy temat poruszyłyście. A co do dodatkowych dni urlopu okolicznościowego, to on dotyczy chyba jednego ślubu. Jak się wzieło 2 dni na ślub cywilny, to przy kościelnym się go nie dostanie. Tak coś mi się zdaje.
|
|
|
#785 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
resztę robi pani z urzedu i posiadacz
|
|
#786 |
|
Zakorzenienie
|
chodzi , że samego kościelnego nie można wziąć, jak nie ma się cywilnego
|
|
|
|
#787 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Laseczki zmykam załatwiać akt urodzenia i zaświadczenie z USC, bo jednak nie załatwiliśmy tego w zeszłym tygodniu. No i dupa, bo po akt muszę jechać w jedną stroną, a potem wracać się po zaświadczenie, bo to w dwóch oddzielnych miejscowościach
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Ja TŻ chyba nie będę narazie meldować u mnie, bo w związku z tym wzrośnie czynsz... Także nie widzę takiej potrzeby zwłaszcza, że on mieszka w domu i nic nikomu nie wadzi, że jest tam zameldowany....
W ogóle siadłam dzisiaj do wymyślenia pieśni na ślub. Zerkniecie? Co myślicie? Przed wejściem- Aria na strunie G Bach Wejście- marsz weselny Wagner Ofiarowanie- Wspaniały dawco miłości Komunia - Panis Angelicus - C. Franck Pod obrazem Matki Boskiej- Ave Maria Wyjście- marsz mendelsona Może na komunię jedynie bym zmieniła na coś innego... może "Idzie mój Pan" zawsze mi się podobało...
|
#789 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ah juz nie mogę się doczekać spotkania z przemiłą panią która tam urzęduje
|
|
#790 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
heh! nie możesz wziąć samego slubu kościelnego ani najpierw kościelny a później cywilny. Najpierw cywilny później kościelny lub oba na raz. Co do 2 dni urlopowych powtórzę: 2 dni urlopowego dodatkowego pzrysługują TYLKO przy opcji cywilnej lub przy opcji cywilny & kościelny na raz. Jeśli bierzesz jak ja dwa lata wcześniej ślub cywilny to masz te dwa dni natomiast obecnie jak biore ślub kościleny - TYLKO to NIE przysługuje Ci prawo do 2 dni urlopu dodatkowego ponieważ ślub KOścielny sam w sobie NIE wywiera skutku prawnego a jest pzreżyciem duchowym. te dwa dni pzrysługua tylko w przypadku konsekwencji prawnych. Czyli opcji cywilny& kościól na raz lub tylko cywilny
Gotowanie z przyjemności Edytowane przez baskaeta Czas edycji: 2012-01-17 o 12:18 |
|
|
|
|
#791 |
|
Zakorzenienie
|
Pamiętajcie, by paszporty wymienić, mało sie płąci za nie, jak zrobi się szybko, tylko dowód szybko wymienić, zaraz po dowodzie paszport. W prawku jest tak, że jak się zmienia ades zamieszkania, to się nie płaci, ale nie wiem czy jak zmienia się adres zamieszkania+nazwisko, to wtedy jak
|
|
|
|
#792 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Normalnie wszyscy biora konkordatowy (cywilny+koscielny) My bierzemy cywilny wczesniej, bo chcemy go zawrzec na Dominikanie (tam beda normalnie swiadkowie), jedyne co potrezbujemy do koscielnego to akt zawarcia malzenstwa przetlumaczony na j.polski. A koscielnego bez cywilnego nie dostaniesz (jest to wbrew prawu kosciola katolickiego). Nie wiem jak jest w Polsce z przyslugujacym urlopem. Mi przysluguja 4 dni |
|
|
|
|
#793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a moze będzie miła czasem sa takie zaskoczenia
|
|
#794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#795 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ładnie to sobie wybrałaś, chociaż ja bym dała tylko Mendelsona na koniec, a wejście wybrała coś innego niż marsz - jakąś pieśń kościelną. Kto Wam uświetni oprawę uroczystości? Skrzypaczka/kwartet czy zdajecie się na organistę?
|
|
#796 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
post 790 i wiesz jak w Polsce odbywa sie z dniami wolnymi
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
Za to też się płaci. Jak nie macie jeszcze mieszkania i chcecie kupić przed ślubem, to wpiszcie na akcie notarialnym Was oboje, nawet jak Ty nie dajesz ani złotówki
|
|
|
|
#798 |
|
Zakorzenienie
|
może albo będize na urlopie w końcu to wakacje ![]() a my zaraz z TŻcikiem jedziemy po nowe okularki dla niego które kupuje w sumie ze względu na ślub bo ja mu kiedyś na jego siadłam no i się wykrzywiły prowizorycznie je doprowadził do stanu używalności ale nie wypada juz w krzywych iść do ślubu ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ---------- my mamy mieszkanie TZ jest jego właścicielem od prawie 10 lat tylko trzeba mnie dopisać no ale wiadomo za notariusza sie płaci
|
#799 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja chyba własnie znalazłam kościół na ślub....
pojedziemy tam w tym tyg zapytać proboszcza o termin na Nasz dzień
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
hej!
powiem wam, że teraz jestem w wydziale który zajmuje sie m.in. rozwodami. M A S A K R A. Może się odechcieć ślubu. Po pobycie na kilku rozprawach rozwodowych, mam dosyć. Jeszcze na dodatek wczoraj pokłóciłam się z Tżtem. Poszło o to, że wydał kasę bez porozumienia ze mną. i to sporą. Ok nie mamy jeszcze wspólności majątkowej, ale w momencie, kiedy zbieramy razem na wesele, on kupuje coś co raczej jest fanaberią, a nie koniecznością. Nawet ja się ograniczyłam w zakupach i te które są ważniejsze, konsultuję z nim. Na dodatek on jeszcze odwrócił kota ogonem i stwierdził, że jak zwykle jestem "miłą dziewczynką". Nie muszę dodawać, że to był sarkazm. No sorry, to już nawet nie mogę zwrócić mu uwagi, tym bardziej że mam obiektywnie rację. Musiałam się wygadać ![]() kciuki ![]() Cytat:
|
|
|
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
W ogóle nie płaci się juz za wymianę dowodu osobistego. Koszt to tylko zrobienie zdjęcia.
|
|
|
|
#803 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja zmieniam nazwisko i mi się podoba - krótkie i pasuje do mojego imienia. Ale przeraziło mnie jak u nas w regionie jest w zwyczaju odmienianie nazwiska kobiety z końcówką owa (np. Nowak to kobieta jest Nowakowa) i taka odmiana przy nazwisku brzmi okropnie. Na szczęście tam gdzie mamy mieszkac w ten sposób się nie mówi... Cytat:
|
|
|
#804 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#805 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#806 |
|
Zakorzenienie
|
a ja będę miała nazwisko prawie jak Borewicz
|
#807 | |
|
Zakorzenienie
|
obstawiam Panis Angelicus - C. Franck, marsz mendelsona i Ave Maria:P
Cytat:
to jest jakaś różnica?:P
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
![]() Popisałyście, ale nadrobiłam ![]() Dziś do pracy na 17, ale mi się nie chce niestety. Na razie siedzę z Waxem na głowie, ale muszę się doprowadzić do porządku i ogarnąć mieszkanie. Za wszystkie potrzebujące dziewczyny trzymam ![]() I postanowiliśmy z TŻ, że w kwietniu zmieniamy mieszkanie Co do urlopu, to ja nawet nie wiem ile mi tutaj przysługuje I się maja nie mogę doczekać, w końcu polecimy do Polski |
|
|
|
#809 |
|
Zadomowienie
|
Moje drogie znalazłam stronkę z fajnymi dekoracjami, fioletowymi
http://sklep.fajnewesele.pl/48-fioletowa A co do zmiany dokumentów, to ja mam problem bo w kwietniu kończy mi się prawo jazdy, w czerwcu dowód a ślub w lipcu. I co mam płacić 2 razy?! Zbankrutuję
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:52.

co mnie troszke przeraza bo nie wiem czy wytrzymam tak dlugo, dla mnie godzina 2-3 to max na imprezach 
dlatego wolalabym po prostu druhny, wtedy zadna nie poczulaby sie urazona.

heh! nie możesz wziąć samego slubu kościelnego ani najpierw kościelny a później cywilny. Najpierw cywilny później kościelny lub oba na raz. 

no i się wykrzywiły prowizorycznie je doprowadził do stanu używalności ale nie wypada juz w krzywych iść do ślubu
Poszło o to, że wydał kasę bez porozumienia ze mną. i to sporą. Ok nie mamy jeszcze wspólności majątkowej, ale w momencie, kiedy zbieramy razem na wesele, on kupuje coś co raczej jest fanaberią, a nie koniecznością. Nawet ja się ograniczyłam w zakupach i te które są ważniejsze, konsultuję z nim. Na dodatek on jeszcze odwrócił kota ogonem i stwierdził, że jak zwykle jestem "miłą dziewczynką". Nie muszę dodawać, że to był sarkazm. No sorry, to już nawet nie mogę zwrócić mu uwagi, tym bardziej że mam obiektywnie rację. Musiałam się wygadać