Automat do pieczenia chleba. - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Kuchnia - moje gotowanie

Notka

Kuchnia - moje gotowanie Forum dla osób, które kochają gotować. W kuchnia - moje gotowanie dzielimy się wiedzą jak przyrządzić najlepsze na świecie potrawy, ciasta i desery.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-22, 08:57   #781
Richus
Raczkowanie

GG do Richus Send a message via Skype™ to Richus
Dot.: Automat do pieczenia chleba.

witam

Oto kolejna porcja zdjęć chlebków, które upiekłem z mieszanek BogutynMłyn, wielkość chlebów z 0.5 kg torebek - jedynie zamiast wody 0.3l tak jak proponuje przepis, ja dodawałem 0.32l, ponieważ w takiej proporcji moja maszyna lepiej mieszała ciasto (nie było takie ''suche'').
Richus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 15:41   #782
Lil_Kate
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Richus Pokaż wiadomość
witam

Oto kolejna porcja zdjęć chlebków, które upiekłem z mieszanek BogutynMłyn, wielkość chlebów z 0.5 kg torebek - jedynie zamiast wody 0.3l tak jak proponuje przepis, ja dodawałem 0.32l, ponieważ w takiej proporcji moja maszyna lepiej mieszała ciasto (nie było takie ''suche'').

Z torebki???Eeee jakoś nie jestem przekonana...lepiej zrobić samemu. To żadna filozofia.
Lil_Kate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 15:45   #783
anulka2205
Wtajemniczenie

Cytat:
witam

Mniam, mniam. Wyglądają pysznie Ja dziś piekłam gryczany z mieloną kaszką gryczaną- pychotka
anulka2205 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 13:54   #784
anulka2205
Wtajemniczenie

Czemu wszystkie moje chlebki opadają???
Próbowałam różnych przepisów, w końcu trafiłam na swój smak:
olej - 2 łyżki
woda- 330 ml
sól- 1,5 łyżeczki
cukier- 1 łyżka
mleko w proszku- 2 łyżki
mąka- 600 g
drożdże- 1,5 łyżeczki
No i ziarenka: słonecznik+ kminek
Chlebek rośnie pięknie, potem tuż przed pieczeniem maszyna chyba delikatnie porusza mieszadłami (słychać te ruchy), zaraz potem środek chlebka się zapada
Szukałam, czytałam- zmniejszyłam ilość drożdży- chlebek się jeszcze piecze, ale już się zapadł- chyba jeszcze bardziej niż zwykle
Niby nic takiego, bo smak jest super, chlebek się nie kruszy, jest długo świeży, ale trochę śmieszne te rogate kromki
Można coś z tym zrobić. Może to ta nadgorliwa maszynka? Po co ona miesza przed pieczeniem?Wasze też tak mają? Mój automat to Concept PC 5030.
Stary 2010-02-24, 07:18   #785
Richus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lil_Kate Pokaż wiadomość
Z torebki???Eeee jakoś nie jestem przekonana...lepiej zrobić samemu. To żadna filozofia.
witam
Koleżanko Lil_Kate, to tylko zdjęcia chlebów z gotowych mieszanek, inne przepisy (już swojskie) też stosuję, szczególnie z ksiązki o pieczeniu chlebów.
pozdrawiam

---------- Dopisano o 07:18 ---------- Poprzedni post napisano o 07:04 ----------

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość
Można coś z tym zrobić. Może to ta nadgorliwa maszynka? Po co ona miesza przed pieczeniem?Wasze też tak mają? Mój automat to Concept PC 5030.
witam
Maszynka nie jest nadgorliwa. Moja maszynka również także miesza. Podczas mieszania (są to tylko ruchy pojedyncze, nie ciągłe), ciasto nieraz ułoży się nierównomiernie w formie i te pojedyncze ruchy robi to po to aby wyrównać stan ciasta w foremce.
Co do zapadania chlebka, może pomyliłaś nastawić odpowiedni program? Może za dużo jakiegoś składnika, może oleju?
Stary 2010-03-01, 12:50   #786
monikak1608
Przyczajenie

witam wszystkich.jestem nowa na tym forum,więc najpierw chciałabym się przywitać.jestem na kupnie moulinexa 5003 ponieważ mam 5-osobową rodzinę i potrzebuję większego chlebka.powiedzcie mi tylko jak to jest z tą jego mocą,bo nigdzie się nie doczytałam-jak dużo ciągnie ta maszyna bo ma 1650 w. jak to się przekłada na rachunki?????
monikak1608 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 07:04   #787
Richus
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monikak1608 Pokaż wiadomość
powiedzcie mi tylko jak to jest z tą jego mocą,bo nigdzie się nie doczytałam-jak dużo ciągnie ta maszyna bo ma 1650 w. jak to się przekłada na rachunki?????
witam

Na stronie 25 tego wątku pisałem o przybliżonych kosztach wypiekania chleba w maszynkach, zobacz tutaj: ttp://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=65158&pa ge=25
W twoim przypadku maszyna ta ma moc 1650W (bo ma dwie grzałki, od dołu i z góry), za prąd należałoby policzyć podwójnie, chyba, że przy takiej mocy piecze szybciej. Jednak nie wydaje mi się to prawdą (chociaż mogę się mylić, jeśli tak to proszę o sprostowanie), bo przeważnie wszystkie te maszyny pieką chleb ok. 3.50godz.
pozdrawiam piekarzy
Stary 2010-03-02, 09:06   #788
klusik4
Przyczajenie

Witam i życzę powodzenia w pieczeniu bo warto, ja się uzależniłam od swoich chlebków!!!

Piekę od prawie roku, w ostatnią sobotę maszyna była używana (moulinex) 3x pod rząd . Najpierw upiekłam ciasto cytrynowe w maszynie, następnie wyrobiłam w niej ciasto na pizzę (1,25h). Po tym wszystkim wrzuciłam składniki na chlebek i wymieszałam (prog. 12 / 15min), a upiekłam go na termoobiegu w piekarniku! Jak widać używam maszyny bardzo dużo i często. Otrzymałam rachunki za prąd na kolejne pół roku i się uśmiechnęłam, bo okazało się że pomimo pracy maszyny i piekarnika to rachunek był wyższy o ok. 10zł miesięcznie. A PRZECIEŻ BYŁY PODWYŻKI!!!
Polecam każdemy pieczenie chlebka i innych smakołyków bo warto!!!
klusik4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-02, 11:34   #789
monikak1608
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez klusik4 Pokaż wiadomość
Witam i życzę powodzenia w pieczeniu bo warto, ja się uzależniłam od swoich chlebków!!!

Piekę od prawie roku, w ostatnią sobotę maszyna była używana (moulinex) 3x pod rząd . Najpierw upiekłam ciasto cytrynowe w maszynie, następnie wyrobiłam w niej ciasto na pizzę (1,25h). Po tym wszystkim wrzuciłam składniki na chlebek i wymieszałam (prog. 12 / 15min), a upiekłam go na termoobiegu w piekarniku! Jak widać używam maszyny bardzo dużo i często. Otrzymałam rachunki za prąd na kolejne pół roku i się uśmiechnęłam, bo okazało się że pomimo pracy maszyny i piekarnika to rachunek był wyższy o ok. 10zł miesięcznie. A PRZECIEŻ BYŁY PODWYŻKI!!!
Polecam każdemy pieczenie chlebka i innych smakołyków bo warto!!!

a mam pytanko jaki masz model moulinexa???
Stary 2010-03-08, 12:43   #790
wawe
Przyczajenie

Send a message via Skype™ to wawe

Cytat:
Napisane przez anulka2205 Pokaż wiadomość
Czemu wszystkie moje chlebki opadają???
Próbowałam różnych przepisów, w końcu trafiłam na swój smak:
olej - 2 łyżki
woda- 330 ml
sól- 1,5 łyżeczki
cukier- 1 łyżka
mleko w proszku- 2 łyżki
mąka- 600 g
drożdże- 1,5 łyżeczki
No i ziarenka: słonecznik+ kminek
Chlebek rośnie pięknie, potem tuż przed pieczeniem maszyna chyba delikatnie porusza mieszadłami (słychać te ruchy), zaraz potem środek chlebka się zapada
Szukałam, czytałam- zmniejszyłam ilość drożdży- chlebek się jeszcze piecze, ale już się zapadł- chyba jeszcze bardziej niż zwykle
Niby nic takiego, bo smak jest super, chlebek się nie kruszy, jest długo świeży, ale trochę śmieszne te rogate kromki
Ja daje 1/4 paczuszki 10 dkg drożdży i jest dobrze, nie spiesz się z pieczeniem niech sobie chlebek postoi jest lepszy i nie kruszy się program 1 mieszadła wyjmuje 1h i 10 min przed końcem.
Myślę ze robisz za rzadkie ciasto też miałam ten problem
ja nie wiem ile leje mleka na oko
30 dkg maki 650 ,
płaską łyżeczkę soli,
2,5 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju,
po 3/4 szklanki żyta i pszenicy zmielone w młynku do kawy,
mieszane ziarnka dużo około 1 szklanka.
Chlebek jest wyśmienity, jak mam gości to na pierwszy rzut idzie chleb z masłem najlepiej jak jest ciepły, zajadają aż im się uszy trzęsą.
Koszt nie ma znaczenia liczy się efekt a ten jest mniam mniam mn......................

Edytowane przez wawe
Czas edycji: 2010-03-08 o 12:44
wawe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 19:28   #791
anulka2205
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wawe Pokaż wiadomość
Ja daje 1/4 paczuszki 10 dkg drożdży i jest dobrze, nie spiesz się z pieczeniem niech sobie chlebek postoi jest lepszy i nie kruszy się program 1 mieszadła wyjmuje 1h i 10 min przed końcem.
Myślę ze robisz za rzadkie ciasto też miałam ten problem
ja nie wiem ile leje mleka na oko
30 dkg maki 650 ,
płaską łyżeczkę soli,
2,5 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
2 łyżki oleju,
po 3/4 szklanki żyta i pszenicy zmielone w młynku do kawy,
mieszane ziarnka dużo około 1 szklanka.
Chlebek jest wyśmienity, jak mam gości to na pierwszy rzut idzie chleb z masłem najlepiej jak jest ciepły, zajadają aż im się uszy trzęsą.
Koszt nie ma znaczenia liczy się efekt a ten jest mniam mniam mn......................

Dzięki, dzięki, dzięk i
Dziś upiekłam swój pierwszy śliczny chlebuś Miałaś rację- ciasto było zbyt rzadkie. Kiepskie przepisy dołączyli do tego mojego automatu. A jak kiedyś zrobiłam z ich przepisu ciasto na pizzę to prawie je wylałam zamiast wyjąć tak popaprali proporcje składników, musiałam dosypać jeszcze drugie tyle mąki i zagnieść i dopiero było ok.
Chlebek wychodził bardzo smaczny, więc nie zmieniałam przepisu, ale jak widać trochę mąki w nim brakowało. Teraz jest super
Stary 2010-03-20, 13:33   #792
monikak1608
Przyczajenie

mam kupiłam wreszcie moulinexa 5003!!!!!!!!
mam tylko prośbę:czy ktoś może mi napisać przepis na ciasto na pierogi???????błagam!!!!! !!!
Stary 2010-03-21, 15:36   #793
FIGA 1
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez monikak1608 Pokaż wiadomość
mam kupiłam wreszcie moulinexa 5003!!!!!!!!
mam tylko prośbę:czy ktoś może mi napisać przepis na ciasto na pierogi???????błagam!!!!! !!!
Ja robiłam z tego przepisu http://www.smaczny.pl/forum/index.ph...topic=7407&hl=
FIGA 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-04, 22:34   #794
rufioxxx
Przyczajenie

Question Dot.: Automat do pieczenia chleba.

Witam
Posiadam taki przepis, który na suchych drożdżach wychodzi dobrze, tylko chcę zastąpić je zwykłymi, czy się da ? i w jakiej proporcji ?

chyba że są specjalne przepisy na chleb gdzie się stosuje świeże drożdże?
może jest jakiś sprawdzony przelicznik?

oto przepis: chlebek

1. 350 ml ciepłej wody lub maślanki
2. 2 łyżki oleju
3. 400 gram mąki pszennej
4. 200 gram mąki żytniej
5. 2 łyżeczki lub małe miarki cukru
6. 1i1/2 łyżeczki soli
7. 2 łyżeczki suchych drożdży Dr.Oetker

Pozdrawiam
rufioxxx

Edytowane przez rufioxxx
Czas edycji: 2010-04-04 o 23:00
rufioxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-07, 10:16   #795
anulka2205
Wtajemniczenie

rufioxxx, ja nigdy nie próbowałam, ale ktoś tu wcześniej pisał, że drożdży świeżych ma być dwa razy tyle co suszonych. Spróbuj zważyć te dwie łyżeczki suchych i podwój wagę dla świeżych. Może coś z tego bedzie
Stary 2010-04-08, 09:33   #796
FIGA 1
Przyczajenie

2 łyżeczki suchych drożdży to chyba będzie całe opakowanie ( 7 g ) > ja zastępuję to 12 g świeżych drożdży
FIGA 1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-18, 10:06   #797
rufioxxx
Przyczajenie

Wyszło ok.
rufioxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-27, 19:03   #798
Richus
Raczkowanie

witam
A teraz coś z innej 'beczki'. Chcę Wam pokazać, jak wygląda moja foremka i mieszadła po półrocznym używaniu, prawie codziennym. Automat to: SEWERIN dwu-mieszadłowy , moc 800W. Mam też prośbę do Was, pokażcie na foto, jak wyglądają Wasze sprzęty, jak długo używacie i z jakiego 'automatu'?
Stary 2010-05-28, 07:58   #799
klusik4
Przyczajenie

Witaj!

Ja mam Moulinexa i wygląda bardzo podobnie, bardzo często używany, ale muszę przyznać że pierwszy raz wyjmując chlebek użyłam metalowe sztućce i pewnie porysowałam. Teraz używam plastikową łyżkę i nie widzę żeby dochodziły nowe zarysowania bardzo widoczne. ALE mój moulinex był już w naprawie, wymiana mieszadła, za 65zł?! A maszyna miała dopiero niecały rok?! Ostatnio jedno z mieszadeł się poluzowało i nie niosę do naprawy gdyż wszystko działa, muszę tylko pilnować aby dobrze je umocować. Mieszadło - w sumie to ten statyw na mieszadło od spodu wypada.
Rozczarowała mnie tak szybka naprawa tak nie taniego sprzętu, ale mimo wszystko każdemu polecam automaty do pieczenia chleba. Swój chlebek czy ciato na pizzę i pierogi jest niezastąpione ))))
klusik4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 14:27   #800
asiulkaa
Zakorzenienie

Ja miałam Alaskę BM 2060, szacuję ze upiekłam około 500 chlebów przez dokładnie dwa lata, no i rozwaliła się uszczelka w formie (zaczęła przeciekać), mieszadło ma trochę starty teflon.
Nowa forma i mieszadełko to wydatek trochę ponad 100 zł dlatego postanowiłam maszynę podarować bratu, a sama kupiłam nową. Wybór padł na zelmera w wersji inox by lepiej pasował do kuchni niż biały plastik.
Pierwsze kroki z nową maszyną to była porażka, ustawiłam maszynę na blady chleb (bo tak wcześniej wypiekałam). Byłam przerażona efektem bo chleb był strasznie mokry, jakby niedopieczony. Już przeklinałam że ten zakup to porażka. Kolejny raz ustawiłam maszynę na najciemniejszy kolor, wyszedł jak dla mnie idealnie taki średnio blady. Jednak dla wielbicieli mocno spieszonego chleba maszyna się nie nadaje.

Cytat:
witam

Na stronie 25 tego wątku pisałem o przybliżonych kosztach wypiekania chleba w maszynkach, zobacz tutaj: ttp://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=65158&pa ge=25
W twoim przypadku maszyna ta ma moc 1650W (bo ma dwie grzałki, od dołu i z góry), za prąd należałoby policzyć podwójnie, chyba, że przy takiej mocy piecze szybciej. Jednak nie wydaje mi się to prawdą (chociaż mogę się mylić, jeśli tak to proszę o sprostowanie), bo przeważnie wszystkie te maszyny pieką chleb ok. 3.50godz.
pozdrawiam piekarzy
Moc maszyny do chleba nie ma przełożenia na zużycie prądu. Moc oznacza maksymalny pobór prądu, a maszyna przecież przez cały czas nie pobiera go na maksimum, a jedynie wtedy gdy grzałka pracuje. W czasie pieczenia grzałka również nie pracuje cały czas, tylko grzeje to jakiejś temperatury wyłącza się i dopiero gdy temperatura mocno spadnie to grzałka się ponownie załącza.
Jeżeli grzałki mają większą moc to krócej pracują i ostatecznie wychodzi na jedno. Wpływ na zużycie prądu ma raczej rozmiar wypiekanego chleba (więcej do wygrzania), izolacja maszyny (ile ciepła ucieka).

Edytowane przez asiulkaa
Czas edycji: 2010-05-28 o 14:29
asiulkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-09, 21:26   #801
privilege
Przyczajenie

Niewiem jak jest w starych automatach Moulinexu ale w moim moulinexie (tym stalowym) BAGUETTE & CO OW6000 , dołączona miarka do płynów (plastykowa szklaneczka) pokazuja nieprawdziwą pojemność w szklance z moulinexa 300 ml to tak naprawdę jakies 320 ml przypadkiem przelałem wodę do pojemnika z zepterowskiego mixera który też ma podziałkę i szok to co w moulinexie wynosi 300 ml jest w rzeczywsitości 320 jeśli w przepisie mamy 500ml to moulinex na miarce oszuka nas o jakieś 35ml !!! sprawdziłem też inne miarki w domu napewno to moulinex ma złą miarkę inne wszytkie były identyczne jak zepterowska ..To tak ku przestrodze tych co im ciasto wychodzi jak żabi staw i używaja miarki z oryginalnego produktu Rozumiem że francuzi sporo pija tego wina i piją je codzień ale żeby robić miarki z takim zapasem? Nie wierzę że aż tyle rozlewają
Dodam jeszcze że program ze strony paneo na chleb razowy też nie pasuje do maszyny to co u nich numer 3 to w masyznie u mnie nr 10 owszem jest to tez w pewnym sensie nu,er 3 bo to trzeci num,er z zakłądki chleb ale liczba jaka widnieje przy razowcu to napewno nie 3 ale 10 trzy to paluszki chlebowe ..raz się naciołem i gotowe do wypieku ciasto właczyłem na dodatkowe mieszanie przez te ich numerologię pozdrawiam i w sumie witam bo to mój pierwszy post
privilege jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-24, 16:23   #802
Panna Mia
Rozeznanie

dzisiaj dotarl do mnie automacik Severin, od razu wrzuciłam gotowa mieszanke z bogutynmlyn.pl (orkiszowo-migdalowy) + drożdże i program 1, maly chleb. No i czeeeeeeeeeekam..

teraz mam kilka pytan przed kolejna proba:
1. kiedy moge wyjąć mieszadła?
2. czy do gotowych mieszanek moge dorzucac dodatkowo ziarna?
3. czytalam ze dobrze jest posmarowac forme, zeby latwiej wychodzil chlebek - kiedy to zrobic?
Stary 2010-06-24, 16:31   #803
Ray
Zakorzenienie

dziewczyny wy wam wychodza te chleby takie zbite bardzo i suche???

kurcze ja bym chciala upiec chleb w automacie zeby byl mieciutki w srodku i nie taki mega zbity juz nie wie czy to w ogole mozliwe poza kupnym chlebem?

one sa takie miekkie w srodku
Stary 2010-06-24, 19:19   #804
VwVampirka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Mia Pokaż wiadomość
dzisiaj dotarl do mnie automacik Severin, od razu wrzuciłam gotowa mieszanke z bogutynmlyn.pl (orkiszowo-migdalowy) + drożdże i program 1, maly chleb. No i czeeeeeeeeeekam..

3. czytalam ze dobrze jest posmarowac forme, zeby latwiej wychodzil chlebek - kiedy to zrobic?
1. Podobno po ostatnim mieszaniu, przed wyrośnięciem można to zrobić... jednak ja tam nie przejmuję sie tymi mieszadłami i wyciągam je dopiero po upieczeniu. Mam co prawda w chlebku 2 dość spore dziury, ale bardzo mi one nie przeszkadzają - a dużo mniej roboty

2. Możesz

3. A czy to nie dotyczyło forem, które wkłada się do pieca/piekarnika? Ja swojej nigdy nie smarowałam, a chlebek szybciutko wychodził
(a przecież wyrastał i piekł się w formie w której się mieszał)

A mi chlebki wychodzą wilgotne mięciutki i duuuużo lepsze niż te w sklepie
Jedynie kruszą się bardziej... :/
Ale robię na drożdżach (i bez mąki żytniej), bo nigdy nie mam czasu wyhodować zakwasu

“Aby pozbyć się pokusy należy jej po prostu ulec"
Oscar Wilde
VwVampirka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-24, 21:35   #805
asiulkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Panna Mia Pokaż wiadomość
Ja też piekę z mieszadłem, tym bardziej że ustawiam timer żeby mieć świeży chleb jak wstanę, więc w nocy nie będę latała i wyjmowała mieszadła.

Nigdy nie smarowałam formy, a chleb wychodzi bardzo łatwo, nie zdażylo się żeby się do formy przykleił. Jedynie delikatnie myję formę żeby nie zniszczyć teflonowej powłoki. Raczej smarowanie nic nie da bo w trakcie wyrabiania ciasta tłuszcz ze ścianek zmiesza się z masą. Poza tym chleb ma dodatek tłuszczu co przy okazji robi za smarowanie ścianek.

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
dziewczyny wy wam wychodza te chleby takie zbite bardzo i suche???

kurcze ja bym chciala upiec chleb w automacie zeby byl mieciutki w srodku i nie taki mega zbity juz nie wie czy to w ogole mozliwe poza kupnym chlebem?

one sa takie miekkie w srodku
Mnie wychodzi bardzo puszysty i miękki. Robię na drożdżach. Może dodałaś za mało drożdży, lub były stare, możliwe też że powinnaś trochę popróbować z innym składem, więcej płynnych składników, część mleka lub wody zastąpić jajkiem.

VwVampirka ja stosując tylko drożdże zastępowałam 1/4 mąki pszennej mąką żytnią i dodawałam łyżkę soku z cytryny (można zamiast soku z cytryny dodać octu lub trochę jogurtu) i chleb bardzo ładnie rośnie.

Edytowane przez asiulkaa
Czas edycji: 2010-06-24 o 21:37
Stary 2010-06-25, 10:09   #806
Panna Mia
Rozeznanie

pierwszy chlebek z mieszanki wyszedł pyyyycha teraz wstwailam kolejny (wiejski z bogutynmlyn, dodalam lyzeczke oliwy), trochę się o niego obawiam bo dostałam mieszankę w paczce 5kg i drozdze 10g i coś nie do końca ufam swoim miarkom.. przy okazji kolejnej wizyty w Ikei chyba sie w wage zaopatrze podjelam tez pierwsza probe popelnienia zakwasu, ciekawe co z niego wyjdzie..
Stary 2010-06-25, 14:21   #807
Ray
Zakorzenienie

asiulka a moglbys mi napisac swoj przepis na chleb??

ja nie wiem moze ja zle robie cos.. automat sie kurzy bo kilka razy probowalam i te z miszanek i sama wedlug przepisu w instrukcji.

fajnie upiec wlasny chleb i ni musiec wychodzic z domu

teraz to raz na jakis czas uzywam go jedynie do wyrobienia ciasta na pizze albo pierogi echh
Stary 2010-06-25, 20:07   #808
asiulkaa
Zakorzenienie

na 1000g chleb:

1 jajko
do 300 g uzupełnić mlekiem
1,5 łyżeczka soli
2 łyżki cukru
2 łyżki margaryny (można zastąpić oliwą lub innym tłuszczem, nie trzeba trzymać się dokładnie wagi ja leję lub tnę tak na oko)
160 gram nasion (ja daję po trochę siemię lniane, rodzynki- ale te duże królewskie, nasiona dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, czasem słonecznik)
100 gram mąki razowej (w innej wersji mąka żytnia, ale wtedy dobrze jest dodać około łyżki soku z cytryny lub około dwóch łyżek jogurtu lub kwaśnej śmietany)
300 gram mąki pszennej tortowej można też zrobić w pełni pszenny czyli dać całe 400g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży (te Dr Oetker podobno są bardzo dobre, ja używałam innych ale zupełnie nie potrafię sobie przypomnieć jakiej firmy, były trochę słabsze więc sypałam prawie dwie łyżeczki, obecnie kupuję z Aldika i sypię odpowiednik 1,5 łyżeczki czyli jedno opakowanie, ale tam nie mają w ciągłej sprzedaży, trzeba się załapać ich zaletą jest to ze mają aluminiowo-plastikowe opakowania więc nie tracą "mocy")

Podałam wszystko w kolejności sypania przy zastosowaniu timera- drożdże nie mogą się stykać z płynami żeby za szybko nie zaczęły pracować i masa nie wykipiała.

Na pierwszy raz najlepiej zrobić na samej mące tortowej i z czasem eksperymentować z innym zestawem. Chleb wyjdzie również gdy zastąpimy mleko wodą czy zrezygnujemy z jajka bo np. akurat zabrakło.

Edit: dołączam fotki chleba dzisiaj wypieczonego.

Edytowane przez asiulkaa
Czas edycji: 2010-06-25 o 20:18 Powód: dołaczam fotki
Stary 2010-06-27, 22:35   #809
Panna Mia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rufioxxx Pokaż wiadomość
Witam
Posiadam taki przepis, który na suchych drożdżach wychodzi dobrze, tylko chcę zastąpić je zwykłymi, czy się da ? i w jakiej proporcji ?

chyba że są specjalne przepisy na chleb gdzie się stosuje świeże drożdże?
może jest jakiś sprawdzony przelicznik?

oto przepis: chlebek

1. 350 ml ciepłej wody lub maślanki
2. 2 łyżki oleju
3. 400 gram mąki pszennej
4. 200 gram mąki żytniej
5. 2 łyżeczki lub małe miarki cukru
6. 1i1/2 łyżeczki soli
7. 2 łyżeczki suchych drożdży Dr.Oetker

Pozdrawiam
rufioxxx
wrzuciłam właśnie chlebek z tego przepisu (tylko mąkę zytnia zastąpiłam razową pszenną, a drozdze byly z bogutynmlyn.pl)

rano zaobaczymy co z tego bedzie..
Stary 2010-07-27, 15:33   #810
janeczka7
Raczkowanie

mam pytanie: czy pieczecie w swoich automatach chleb na zakwasie ?
jakie ciasta w nich robicie ? do czego może się jeszcze taki automat przydać ? ( coś słyszałam o wyrabianiu w nim ciasta na pierogi oraz robieniu konfitur )
janeczka7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości