|
|
#781 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Automat do pieczenia chleba.
witam
Oto kolejna porcja zdjęć chlebków, które upiekłem z mieszanek BogutynMłyn, wielkość chlebów z 0.5 kg torebek - jedynie zamiast wody 0.3l tak jak proponuje przepis, ja dodawałem 0.32l, ponieważ w takiej proporcji moja maszyna lepiej mieszała ciasto (nie było takie ''suche''). |
|
|
|
|
#782 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Z torebki???Eeee jakoś nie jestem przekonana...lepiej zrobić samemu. To żadna filozofia. |
|
|
|
|
|
#783 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mniam, mniam. Wyglądają pysznie Ja dziś piekłam gryczany z mieloną kaszką gryczaną- pychotka
|
|
|
|
|
|
#784 |
|
Wtajemniczenie
|
Czemu wszystkie moje chlebki opadają???
Próbowałam różnych przepisów, w końcu trafiłam na swój smak: olej - 2 łyżki woda- 330 ml sól- 1,5 łyżeczki cukier- 1 łyżka mleko w proszku- 2 łyżki mąka- 600 g drożdże- 1,5 łyżeczki No i ziarenka: słonecznik+ kminek Chlebek rośnie pięknie, potem tuż przed pieczeniem maszyna chyba delikatnie porusza mieszadłami (słychać te ruchy), zaraz potem środek chlebka się zapada Szukałam, czytałam- zmniejszyłam ilość drożdży- chlebek się jeszcze piecze, ale już się zapadł- chyba jeszcze bardziej niż zwykle Niby nic takiego, bo smak jest super, chlebek się nie kruszy, jest długo świeży, ale trochę śmieszne te rogate kromki ![]() Można coś z tym zrobić. Może to ta nadgorliwa maszynka? Po co ona miesza przed pieczeniem?Wasze też tak mają? Mój automat to Concept PC 5030. |
|
|
|
|
#785 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Koleżanko Lil_Kate, to tylko zdjęcia chlebów z gotowych mieszanek, inne przepisy (już swojskie) też stosuję, szczególnie z ksiązki o pieczeniu chlebów. pozdrawiam ![]() ---------- Dopisano o 07:18 ---------- Poprzedni post napisano o 07:04 ---------- Cytat:
Maszynka nie jest nadgorliwa. Moja maszynka również także miesza. Podczas mieszania (są to tylko ruchy pojedyncze, nie ciągłe), ciasto nieraz ułoży się nierównomiernie w formie i te pojedyncze ruchy robi to po to aby wyrównać stan ciasta w foremce. Co do zapadania chlebka, może pomyliłaś nastawić odpowiedni program? Może za dużo jakiegoś składnika, może oleju? |
||
|
|
|
|
#786 |
|
Przyczajenie
|
witam wszystkich.jestem nowa na tym forum,więc najpierw chciałabym się przywitać.jestem na kupnie moulinexa 5003 ponieważ mam 5-osobową rodzinę i potrzebuję większego chlebka.powiedzcie mi tylko jak to jest z tą jego mocą,bo nigdzie się nie doczytałam-jak dużo ciągnie ta maszyna bo ma 1650 w. jak to się przekłada na rachunki?????
|
|
|
|
|
#787 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Na stronie 25 tego wątku pisałem o przybliżonych kosztach wypiekania chleba w maszynkach, zobacz tutaj: ttp://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=65158&pa ge=25 W twoim przypadku maszyna ta ma moc 1650W (bo ma dwie grzałki, od dołu i z góry), za prąd należałoby policzyć podwójnie, chyba, że przy takiej mocy piecze szybciej. Jednak nie wydaje mi się to prawdą (chociaż mogę się mylić, jeśli tak to proszę o sprostowanie), bo przeważnie wszystkie te maszyny pieką chleb ok. 3.50godz. pozdrawiam piekarzy |
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#788 |
|
Przyczajenie
|
Witam i życzę powodzenia w pieczeniu bo warto, ja się uzależniłam od swoich chlebków!!!
Piekę od prawie roku, w ostatnią sobotę maszyna była używana (moulinex) 3x pod rząd . Najpierw upiekłam ciasto cytrynowe w maszynie, następnie wyrobiłam w niej ciasto na pizzę (1,25h). Po tym wszystkim wrzuciłam składniki na chlebek i wymieszałam (prog. 12 / 15min), a upiekłam go na termoobiegu w piekarniku! Jak widać używam maszyny bardzo dużo i często. Otrzymałam rachunki za prąd na kolejne pół roku i się uśmiechnęłam, bo okazało się że pomimo pracy maszyny i piekarnika to rachunek był wyższy o ok. 10zł miesięcznie. A PRZECIEŻ BYŁY PODWYŻKI!!! Polecam każdemy pieczenie chlebka i innych smakołyków bo warto!!! |
|
|
|
|
#789 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
a mam pytanko jaki masz model moulinexa??? |
|
|
|
|
|
#790 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Myślę ze robisz za rzadkie ciasto też miałam ten problem ja nie wiem ile leje mleka na oko30 dkg maki 650 , płaską łyżeczkę soli, 2,5 dkg drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki oleju, po 3/4 szklanki żyta i pszenicy zmielone w młynku do kawy, mieszane ziarnka dużo około 1 szklanka. Chlebek jest wyśmienity, jak mam gości to na pierwszy rzut idzie chleb z masłem najlepiej jak jest ciepły, zajadają aż im się uszy trzęsą. ![]() Koszt nie ma znaczenia liczy się efekt a ten jest mniam mniam mn...................... Edytowane przez wawe Czas edycji: 2010-03-08 o 12:44 |
|
|
|
|
|
#791 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki, dzięki, dzięk i ![]() Dziś upiekłam swój pierwszy śliczny chlebuś tak popaprali proporcje składników, musiałam dosypać jeszcze drugie tyle mąki i zagnieść i dopiero było ok.Chlebek wychodził bardzo smaczny, więc nie zmieniałam przepisu, ale jak widać trochę mąki w nim brakowało. Teraz jest super
|
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#792 |
|
Przyczajenie
|
mam kupiłam wreszcie moulinexa 5003!!!!!!!!
mam tylko prośbę:czy ktoś może mi napisać przepis na ciasto na pierogi???????błagam!!!!! !!! |
|
|
|
|
#793 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#794 |
|
Przyczajenie
|
Witam
Posiadam taki przepis, który na suchych drożdżach wychodzi dobrze, tylko chcę zastąpić je zwykłymi, czy się da ? i w jakiej proporcji ? chyba że są specjalne przepisy na chleb gdzie się stosuje świeże drożdże? może jest jakiś sprawdzony przelicznik? oto przepis: chlebek 1. 350 ml ciepłej wody lub maślanki 2. 2 łyżki oleju 3. 400 gram mąki pszennej 4. 200 gram mąki żytniej 5. 2 łyżeczki lub małe miarki cukru 6. 1i1/2 łyżeczki soli 7. 2 łyżeczki suchych drożdży Dr.Oetker Pozdrawiam rufioxxx Edytowane przez rufioxxx Czas edycji: 2010-04-04 o 23:00 |
|
|
|
|
#795 |
|
Wtajemniczenie
|
rufioxxx, ja nigdy nie próbowałam, ale ktoś tu wcześniej pisał, że drożdży świeżych ma być dwa razy tyle co suszonych. Spróbuj zważyć te dwie łyżeczki suchych i podwój wagę dla świeżych. Może coś z tego bedzie
|
|
|
|
|
#796 |
|
Przyczajenie
|
2 łyżeczki suchych drożdży to chyba będzie całe opakowanie ( 7 g ) > ja zastępuję to 12 g świeżych drożdży
|
|
|
|
|
#797 |
|
Przyczajenie
|
Wyszło ok.
|
|
|
|
|
#798 |
|
Raczkowanie
|
witam
A teraz coś z innej 'beczki'. Chcę Wam pokazać, jak wygląda moja foremka i mieszadła po półrocznym używaniu, prawie codziennym. Automat to: SEWERIN dwu-mieszadłowy , moc 800W. Mam też prośbę do Was, pokażcie na foto, jak wyglądają Wasze sprzęty, jak długo używacie i z jakiego 'automatu'?
|
|
|
|
|
#799 |
|
Przyczajenie
|
Witaj!
Ja mam Moulinexa i wygląda bardzo podobnie, bardzo często używany, ale muszę przyznać że pierwszy raz wyjmując chlebek użyłam metalowe sztućce i pewnie porysowałam. Teraz używam plastikową łyżkę i nie widzę żeby dochodziły nowe zarysowania bardzo widoczne. ALE mój moulinex był już w naprawie, wymiana mieszadła, za 65zł?! A maszyna miała dopiero niecały rok?! Ostatnio jedno z mieszadeł się poluzowało i nie niosę do naprawy gdyż wszystko działa, muszę tylko pilnować aby dobrze je umocować. Mieszadło - w sumie to ten statyw na mieszadło od spodu wypada. Rozczarowała mnie tak szybka naprawa tak nie taniego sprzętu, ale mimo wszystko każdemu polecam automaty do pieczenia chleba. Swój chlebek czy ciato na pizzę i pierogi jest niezastąpione ))))
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#800 | |
|
Zakorzenienie
|
Ja miałam Alaskę BM 2060, szacuję ze upiekłam około 500 chlebów przez dokładnie dwa lata, no i rozwaliła się uszczelka w formie (zaczęła przeciekać), mieszadło ma trochę starty teflon.
Nowa forma i mieszadełko to wydatek trochę ponad 100 zł dlatego postanowiłam maszynę podarować bratu, a sama kupiłam nową. Wybór padł na zelmera w wersji inox by lepiej pasował do kuchni niż biały plastik. Pierwsze kroki z nową maszyną to była porażka, ustawiłam maszynę na blady chleb (bo tak wcześniej wypiekałam). Byłam przerażona efektem bo chleb był strasznie mokry, jakby niedopieczony. Już przeklinałam że ten zakup to porażka. Kolejny raz ustawiłam maszynę na najciemniejszy kolor, wyszedł jak dla mnie idealnie taki średnio blady. Jednak dla wielbicieli mocno spieszonego chleba maszyna się nie nadaje. Cytat:
Jeżeli grzałki mają większą moc to krócej pracują i ostatecznie wychodzi na jedno. Wpływ na zużycie prądu ma raczej rozmiar wypiekanego chleba (więcej do wygrzania), izolacja maszyny (ile ciepła ucieka).
asia Edytowane przez asiulkaa Czas edycji: 2010-05-28 o 14:29 |
|
|
|
|
|
#801 |
|
Przyczajenie
|
Niewiem jak jest w starych automatach Moulinexu ale w moim moulinexie (tym stalowym) BAGUETTE & CO OW6000 , dołączona miarka do płynów (plastykowa szklaneczka) pokazuja nieprawdziwą pojemność w szklance z moulinexa 300 ml to tak naprawdę jakies 320 ml przypadkiem przelałem wodę do pojemnika z zepterowskiego mixera który też ma podziałkę i szok to co w moulinexie wynosi 300 ml jest w rzeczywsitości 320 jeśli w przepisie mamy 500ml to moulinex na miarce oszuka nas o jakieś 35ml !!! sprawdziłem też inne miarki w domu napewno to moulinex ma złą miarkę inne wszytkie były identyczne jak zepterowska ..To tak ku przestrodze tych co im ciasto wychodzi jak żabi staw i używaja miarki z oryginalnego produktu
Rozumiem że francuzi sporo pija tego wina i piją je codzień ale żeby robić miarki z takim zapasem? Nie wierzę że aż tyle rozlewają ![]() Dodam jeszcze że program ze strony paneo na chleb razowy też nie pasuje do maszyny to co u nich numer 3 to w masyznie u mnie nr 10 owszem jest to tez w pewnym sensie nu,er 3 bo to trzeci num,er z zakłądki chleb ale liczba jaka widnieje przy razowcu to napewno nie 3 ale 10 trzy to paluszki chlebowe ..raz się naciołem i gotowe do wypieku ciasto właczyłem na dodatkowe mieszanie przez te ich numerologię pozdrawiam i w sumie witam bo to mój pierwszy post
|
|
|
|
|
#802 |
|
Rozeznanie
|
dzisiaj dotarl do mnie automacik Severin, od razu wrzuciłam gotowa mieszanke z bogutynmlyn.pl (orkiszowo-migdalowy) + drożdże i program 1, maly chleb. No i czeeeeeeeeeekam..
teraz mam kilka pytan przed kolejna proba: 1. kiedy moge wyjąć mieszadła? 2. czy do gotowych mieszanek moge dorzucac dodatkowo ziarna? 3. czytalam ze dobrze jest posmarowac forme, zeby latwiej wychodzil chlebek - kiedy to zrobic?
|
|
#803 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny wy wam wychodza te chleby takie zbite bardzo i suche???
kurcze ja bym chciala upiec chleb w automacie zeby byl mieciutki w srodku i nie taki mega zbity juz nie wie czy to w ogole mozliwe poza kupnym chlebem? one sa takie miekkie w srodku
|
|
#804 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2. Możesz 3. A czy to nie dotyczyło forem, które wkłada się do pieca/piekarnika? Ja swojej nigdy nie smarowałam, a chlebek szybciutko wychodził (a przecież wyrastał i piekł się w formie w której się mieszał) A mi chlebki wychodzą wilgotne mięciutki i duuuużo lepsze niż te w sklepie ![]() Jedynie kruszą się bardziej... :/ Ale robię na drożdżach (i bez mąki żytniej), bo nigdy nie mam czasu wyhodować zakwasu
|
|
|
|
#805 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nigdy nie smarowałam formy, a chleb wychodzi bardzo łatwo, nie zdażylo się żeby się do formy przykleił. Jedynie delikatnie myję formę żeby nie zniszczyć teflonowej powłoki. Raczej smarowanie nic nie da bo w trakcie wyrabiania ciasta tłuszcz ze ścianek zmiesza się z masą. Poza tym chleb ma dodatek tłuszczu co przy okazji robi za smarowanie ścianek. Cytat:
VwVampirka ja stosując tylko drożdże zastępowałam 1/4 mąki pszennej mąką żytnią i dodawałam łyżkę soku z cytryny (można zamiast soku z cytryny dodać octu lub trochę jogurtu) i chleb bardzo ładnie rośnie.
asia Edytowane przez asiulkaa Czas edycji: 2010-06-24 o 21:37 |
||
|
|
|
|
#806 |
|
Rozeznanie
|
pierwszy chlebek z mieszanki wyszedł pyyyycha
teraz wstwailam kolejny (wiejski z bogutynmlyn, dodalam lyzeczke oliwy), trochę się o niego obawiam bo dostałam mieszankę w paczce 5kg i drozdze 10g i coś nie do końca ufam swoim miarkom.. przy okazji kolejnej wizyty w Ikei chyba sie w wage zaopatrze podjelam tez pierwsza probe popelnienia zakwasu, ciekawe co z niego wyjdzie..
|
|
#807 |
|
Zakorzenienie
|
asiulka a moglbys mi napisac swoj przepis na chleb??
ja nie wiem moze ja zle robie cos.. automat sie kurzy bo kilka razy probowalam i te z miszanek i sama wedlug przepisu w instrukcji. fajnie upiec wlasny chleb i ni musiec wychodzic z domu teraz to raz na jakis czas uzywam go jedynie do wyrobienia ciasta na pizze albo pierogi echh
|
|
#808 |
|
Zakorzenienie
|
na 1000g chleb:
1 jajko do 300 g uzupełnić mlekiem 1,5 łyżeczka soli 2 łyżki cukru 2 łyżki margaryny (można zastąpić oliwą lub innym tłuszczem, nie trzeba trzymać się dokładnie wagi ja leję lub tnę tak na oko) 160 gram nasion (ja daję po trochę siemię lniane, rodzynki- ale te duże królewskie, nasiona dyni, orzechy włoskie, orzechy laskowe, czasem słonecznik) 100 gram mąki razowej (w innej wersji mąka żytnia, ale wtedy dobrze jest dodać około łyżki soku z cytryny lub około dwóch łyżek jogurtu lub kwaśnej śmietany) 300 gram mąki pszennej tortowej można też zrobić w pełni pszenny czyli dać całe 400g mąki pszennej 1,5 łyżeczki drożdży (te Dr Oetker podobno są bardzo dobre, ja używałam innych ale zupełnie nie potrafię sobie przypomnieć jakiej firmy, były trochę słabsze więc sypałam prawie dwie łyżeczki, obecnie kupuję z Aldika i sypię odpowiednik 1,5 łyżeczki czyli jedno opakowanie, ale tam nie mają w ciągłej sprzedaży, trzeba się załapać ich zaletą jest to ze mają aluminiowo-plastikowe opakowania więc nie tracą "mocy") Podałam wszystko w kolejności sypania przy zastosowaniu timera- drożdże nie mogą się stykać z płynami żeby za szybko nie zaczęły pracować i masa nie wykipiała. Na pierwszy raz najlepiej zrobić na samej mące tortowej i z czasem eksperymentować z innym zestawem. Chleb wyjdzie również gdy zastąpimy mleko wodą czy zrezygnujemy z jajka bo np. akurat zabrakło. Edit: dołączam fotki chleba dzisiaj wypieczonego.
asia Edytowane przez asiulkaa Czas edycji: 2010-06-25 o 20:18 Powód: dołaczam fotki |
|
|
|
|
#809 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
rano zaobaczymy co z tego bedzie..
|
|
|
#810 |
|
Raczkowanie
|
mam pytanie:
czy pieczecie w swoich automatach chleb na zakwasie ? jakie ciasta w nich robicie ? do czego może się jeszcze taki automat przydać ? ( coś słyszałam o wyrabianiu w nim ciasta na pierogi oraz robieniu konfitur )
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:30.

Ja dziś piekłam gryczany z mieloną kaszką gryczaną- pychotka

na oko

tak popaprali proporcje składników, musiałam dosypać jeszcze drugie tyle mąki i zagnieść i dopiero było ok.

))))

podjelam tez pierwsza probe popelnienia zakwasu, ciekawe co z niego wyjdzie..