|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: wybieramy tytuł nowego wątku ![]() |
|||
Mija zima, idzie wiosna, każda mama jest radosna |
![]() ![]() ![]() ![]() |
1 | 1,59% |
Pod serduszkiem sie chowały, teraz roczek będą miały |
33 | 52,38% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom radość dają |
1 | 1,59% |
Pierwsze kroki stawiają, mamom odpocząć nie dają |
0 | 0% |
Wczoraj świat witały, jutro będą roczek miały |
3 | 4,76% |
Zaraz pierwszy kroczek, zaraz będzie roczek |
0 | 0% |
Piłka, lalka, czy kopara? Pierwsze urodziny zaraz! |
23 | 36,51% |
Pierwsze urodziny zaraz, więc prezentów będzie chmara... |
0 | 0% |
Wczoraj bóle porodowe, dziś przyjęcie urodzinowe. |
2 | 3,17% |
Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Pola_m ja mojemu mężowi chcę zrobić niespodziankę i na urodziny upiec tort w kształcie herbu FC Barcelona, a na pół roku Szymona taki
http://www.mojewypieki.com/przepis/s...hami-laskowymi Kism gdy byłam kiedyś z małym u lekarza to pani neonatolog parze przede mną powiedziała, że Bebiko to najprostsze mleko jakie może być, więc lepiej już Bebilon. Ale ja się nie znam, więc piszę tylko to co usłyszałam. |
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Zadomowienie
|
Dot.: Tu katarek, tam ząbek, mama biega i robi porządek - Mamy maj -czerwiec 2012
Cześć Mamusie
![]() ![]() Anulka mam nadzieję, że wkrótce Was spotka tyle szczęścia, że aż się nie ogarniecie!!! ![]() ![]() Podoba mi się sonda hity, kity ![]() ![]() ![]() Mleko bebiko podaje większość naszych znajomych i są bardzo zadowoleni ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:11 ---------- i gratulacje wielkie dla wszystkich zębatych ![]() ![]() ![]()
#783 |
Zakorzenienie
|
kism, jeśli to był jeden jedyny raz z tym wymiotowaniem, to moim zdaniem nie ma co się strachać. Spróbuj podać Kajowi to mleko jeszcze raz za jakiś czas, w mniejszej ilości.
A może to nie mleko mu nie podeszło, może coś innego jeszcze jadł? Może się przejadł, może ktoś go trzymał tak, że nacisnął na brzuszek... ![]() Oby wszystko było dobrze! ![]() A Maćkowi dzisiaj posmakowały mandarynki i pomarańcze. ![]() ![]() ![]()
![]() |
#784 |
Wtajemniczenie
|
Mam prośbę
![]() ![]() Agata - to super, jak podałaś to Mackowi? ;>
#785 |
Raczkowanie
|
Widzę, że rozmwiacie o tortach. Ja nie myślałam jeszcze smakowo jaki ten tort będzie, ale napewno chcę zamówić zdjęcie na ciasto bo fajnie to wygląda. Chociaż do przyszłego roku to mi się może koncepcja zmienić ze sto razy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#786 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Poczytałam opinie i sporo osób ma ten problem, ale oczywiście jak napisałam do serwisu to dostałam odp, że jesteśmy pierwsi z takim problemem ![]() Dzisiaj poszliśmy na spacer i nie zakładałam Adasiowi pasów to nawet nie ma mowy żeby tak jechał bo wypadłby pod pałąkiem. No nic, w przyszłym tyg wyślemy, niby w 72 godz naprawiają, mam nadzieję ze tak szybko naprawiają jak odpisywali na maila ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#788 | |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
![]() Kapustę jem już od dawna i wydaje mi się, że po tym 3-cim miesiącu już spokojnie można ją jeść, a przynajmniej próbować ![]() Hity i kity. Hmm... widzę, że faktycznie tak się opinie różnią, że nie sposób by było sporządzić jedną wspólną listę ![]() HITY: -przewijak na łóżko, -stojak do wanienki, -wkładki laktacyjne (szczególnie J&J i BabyOno), -muszle laktacyjne na początku karmienia, -laktator, -podgrzewacz do butelek, -karuzela Canpol, -rożek, -koszule i staniki do karmienia, KITY: -podkłady poporodowe Bella, -koszulki z krótkim rękawkiem i wszelkie sukieneczki (ale tego wszystkiego nie kupowałam, tylko dostałam, więc nie pluję sobie w brodę ![]() -niania elektroniczna (też zdobyczna) -gruszka do nosa Dzisiaj po raz pierwszy dałam Celince mm NAN Pro. Tylko kurczę, tak później jej w brzuchu jeździło... mam nadzieję, że jej nie zaszkodzi. Poza tym mam problem - 2 dni temu zaczęłam jej podawać gluten, a dzisiaj nijak nie byłam w stanie odciągnąć sobie te 100 ml, żeby to zmieszać. Nawet jak z jednej piersi nie karmiłam, to odciągnęłam z niej 10ml i 10ml z tej, z której karmiłam ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
My używamy Victorinox Fibrox, ale cena nieprzyjazna ![]() Mandarynki podzieliłam na cząstki, obcinałam czubeczek żeby miał dostęp do miąższu i trzymałam mu w buzi, a on sobie ssał. ![]() Pomarańcze też na cząstki, obrałam z błonki i mąż mu trzymał albo Maciek sam brał do rączki i pchał do buzi. Chociaż dużo ciekawsze było upaćkanie wszystkiego dookoła kawałkami pomarańczy ![]() Cytat:
Maćka przesadziliśmy 2 dni temu do spacerówki bo nam się gość już powoli przestawał mieścić w gondoli, ale nie zauważyłam żeby zjeżdżał. Jak go włożę, tak tkwi. Ale to może przez to, że na szerokość się zapiera. ![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
![]() Jak Maciek był na samym cycku, to mu najpierw po prostu wpychałam do buzi kaszkę na łyżeczce i od razu wtykałam cyca żeby zapił. Na pewno zjadł więcej niż 100 ml ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#791 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja mam jeszcze jedno prawie całe opakowanie Bebilon 1 (to małe) i chyba je wykorzystam zanim przejdę całkiem na Bebilon 2 ![]() Cytat:
![]() Nie boisz się, że będą pryskane? Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:40 ---------- Zrobiłam przed chwilą tą kaszkę domowej roboty z oseska i całkiem fajna jest. Ma ciekawy smak ![]() Jak tak czytam o tym, jak Wasze dzieci się turlają po podłodze to widzę, że Seba jest jeszcze daleko w lesie jeśli chodzi o mobilność. Ledwo umie się przekręcić na brzuszek (ale tylko w jedną stronę), ale wytrzymuje góra 5 min (i to rzadko). Nie umie z powrotem wrócić na plecki i zaraz zaczyna marudzić i płakać. O raczkowaniu jeszcze nawet nam się nie śni... |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#792 |
Zakorzenienie
|
rinco,
cytrusy ze sklepu mam ![]() ![]() Wczoraj z fizjoterapeutą rozmawiałam o raczkowaniu, mają chłopaki jeszcze czas ![]() ![]() Maciek się rusza jak wóz z węglem ![]() ![]() Tę kaszkę z ryżu robiłaś? Dzisiaj Maciek wciągnął jaglankę z bananem (gdyby któraś chciała zrobić, to na 2 porcje dałam 4 łyżki kaszy jaglanej, zalałam wrzątkiem 3 x tyle co kaszy, szybko zagotowałam i pod przykryciem gotowała się 15 minut). Połowę włożyłam do miseczki, dolałam ciut wrzątku, dałam pół banana i potraktowałam wszystko blenderem. ![]() ![]()
![]() |
#793 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
http://www.osesek.pl/ksiazka-kuchars...-miesiacu.html Jaglaną z bananem też mu zrobię ![]() Zastanawiam się czy mogę już mieć 3 stałe posiłki czy za wcześnie? Póki co mamy codziennie zupkę i owoce (czyli 2 stałe) i nie wiem czy wprowadzać jeszcze kaszkę dodatkowo? Czy połączyć ją z tym owocowym daniem? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#794 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |
Wtajemniczenie
|
Dzięki za odp. w sprawie noży. Ja mam takie badziewie, że aż się ocę jak coś kroję
![]() Spojrzałam na ceny - rzeczywiście wszystkie wymiatają ![]() Chciałam sobie zażyczyc od męża pod choinkę ,ale noży podobno nie wolno dawac w prezencie. A z IKEA są dobre? ![]() My jeszcze nie dawaliśmy naszej pannicy do spacerówki. Obawiam, się że od razu będzie trzeba zamotac ją w pasy, bo się rwie do wysiadki. Ostatnio już mi się dzwigała w gondoli. Na długośc gondola OK, na szerokośc tym bardziej ![]() POza tym mamy znowu kamień milowy ![]() ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 22:06 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#796 |
Rozeznanie
|
też właśnie wróciłam ze sklepu z bananami i mandarynkami
![]() w ogóle mam pytanie, Agata ma od kilku dni wieczorem zsypane policzki w krostkach, te krostki w dzień też są ale rano są bledziutkie właściwie w kolorze skóry ale czuć je pod palcem a juz popołudniu jest coraz więcej i bardziej widoczne... czy to może być uczulenie? myślałam najpierw że to może od zimna albo od kremu ale najpierw smarowałam Nivea tym na zimę a ostatnie 3 dni emolium bo pomyślałam że to może ten krem podrażnia a one dalej są... a z jedzenia to właściwie ostatnio wprowadziłam tylko indyka i kaszę jaglaną... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#797 | |||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ja na pół roczku też planuję tort z moich wypieków, o ten http://www.mojewypieki.com/przepis/tort-andaluzja tylko zamiast masy cytrynowej zrobię kokosową ![]() Cytat:
Cytat:
Haha jak nie może dostać zabawki to też patrzy i robi takie zachęcające "yyyyy..." jakby ją prosił, żeby do niego przyszła ![]() Cytat:
Kupiłam dziś Dady świąteczną edycję limitowaną z reniferkami. Fajne ![]() Byliśmy na kontroli u pediatry i powiedziała, że oskrzela czyste ![]() Mam nadzieje, że będzie ok, bo to ma być ostatni ładny tydzień a potem już mróz i śnieg.
![]() |
#798 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A o co chodzi z tym robieniem kaszki glutenowej w 100ml mleka? Ja odciągam trochę mleka ręcznie (około 1 łyżkę), rozpuszczam w nim łyżeczkę kaszki i podaję Hani. Czyli źle robię??? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#799 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
Rozeznanie
|
a my całą noc walczyliśmy z biegunką.... normalnie za*srane wszystko
![]() a rano zwymiotowała mi mleko ... gorączki nie ma, ale te krosty są... od dzisiaj zaczynam chyba wprowadzać wszystko od nowa i chyba kupię słoiczki- może te warzywa jakies "nie teges" są... sama nie wiem a może robie za mocne/gęste.. cóż chciałam żeby było zdrowo, dużo witamin- trochę wynagrodzić organizmowi brak kp ale chyba przegięłam. bo już do tej pory wprowadziłam już marchew, pietruszkę, ziemniaka, dynie, cukinie, jabłko, banan, brzoskwinia, morela, ryż, kasze jaglaną i kukurydzianą, indyka no i to wszystko w ciągu półtora miesiąca i pewnie organizm się zbuntował... tylko zastanawia mnie że do tej pory nic się nie działo dopiero ostatni tydzień.... teraz poszła spać mam nadzieję że jak wstanie to już będzie lepiej... |
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Wtajemniczenie
|
Witam!
Dziś i nam mija pół roczku ![]() A pamiętam wszystko jakby to było wczoraj.... czas leci szybko, bardzo szybko... o bólu ju.ż daaawno temu zapomniałam, zresztą, jaki to ból ![]() ![]() ![]() Jak u każdej mamy, są wzloty i upadki, trudy macierzyństwa i małe szczęścia, które mnie napędzają. Hania jest wymagającym dzieckiem, potrzebuje sporo uwagi, wspólnych zabaw, kontaktu. Potrafi sobie mnie już "ustawic". Bywa uparta, potrafi się kłócic (krzycząc), musi wszędzie byc i wszystko widziec, ale lubi też posiedziec spokojnie z mamusią na kanapie ![]() ![]() Jeżeli chodzi o mnie, to na pewno troszkę wydoroślałam i dojrzałam (ale i tak dalej czuję się na 22 lata, żeby nie było ![]() Ehh już nie zanudzam ![]() Oto wczorajsza Hania (ale nie mylic z innym znaczeniem "wczorajszy" ![]()
#802 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:08 ---------- Poprzedni post napisano o 09:06 ---------- Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez moniczka1302 Czas edycji: 2012-11-17 o 08:10 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jaka ślicznotka ![]() Świetną ma czapkę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#804 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny! Macie TUTAJ schemat rozszerzania diety ze strony Ministerstwa Zdrowia, tam pod tabelką jest napisane, że gluten można podać na łyżce z mlekiem matki, a te 100 ml to dotyczyczy zupki ![]() Ja podawałam z odrobiną (ok. łyżeczki) odciągniętego mleka i po tym dawałam pierś. Nawiasem mówiąc u nas bunt z jedzeniem. Nie wiem jeszcze, o co chodzi, czy jakoś zraził się Kajko do marchewki, po tym jak mu ją chciałam podać, nie wiedząc, że on już pewnie źle się czuje, czy co... W każdym razie wczoraj znowu za nic nie chciał wziąć marchewki do ust ![]() ![]() Dziękuję za wszystkie odpowiedzi w sprawie podawania mm! ![]() Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-11-17 o 09:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Raczkowanie
|
Hej,
Brawo dla Hani za pół roczku ![]() Nie pamiętam która z Was pisała, że dzieciaczkowi poprzestawiały się pory karmienia dnia z nocą? czy uporaliście się z tym? Jak tak to jak? Moja Sara w nocy je równo co 2h a w dzien jak jej nie dam to sie niedomaga w ogóle. A jak juz w dzień zlapie zassie 2 razy i koniec. Dziś próbowałam przeciągnąć karmienie z 3.40 nie dałm jej piersi naszykowałam wode ale oszuakć sie nie dała, pluła butelką. Bujałam tuliłam żeby nie dac jej odrazu i wytrzymałam tak to 4.45. Był płacz ja czułam sie okropnie ale dałam rade. Chciałabym przestawić karmienie na 6 rano bo jak wroce do pracy to by było karmienie przed moim wyjściem. No i żeby jadła w dzień a to ewidentnie widać, że nadrabia nocą. To ja przedstawie moja Sarusię |
![]() ![]() |
![]() |
#806 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- Cytat:
![]() Hanusia dziękuje cioteczkom! ![]()
![]() |
#807 |
Zadomowienie
|
no to widocznie wadliwa konstrukcja. Na forum przeczytałam, że wymianiają całe siedzisko. Zresztą co mnie to interesuje jak oni to zrobią, ja chcę wozić dziecko normalnie a nie wiszące i podtrzymywane pasem. Co prawda w gondoli było to bardziej dotkliwe, ale bez przesady, że dając za wózek prawie 3 tys będę dziecko co chwilę podnosić na spacerze.
A jak nie to niech oddają pieniądze. Moim zdaniem zły jest kont ułożenia siedziska, mój tata to oglądał i stwierdził, że to jest do zrobienia bez problemu, sam najchętniej by się za to zabrał, ale gwarancja jest, więc wysylam. Gabi a w gondoli nie zjeźdżała Ci Hania? Z tego co czytałam to nie u wszystkich tak jest, więc jest szansa, ze poprostu przyślą nowy. rinco, no wiem, ze jeszcze stabilnie nie siedzi, ale w końcu w spacerówce nawet siedzące dzieci też mogą kimnąc a wtedy na bank by zjechał z wózka. My dzisiaj wyjazd do ikei planujemy, mam nadzieję, że mały jakoś wytrzyma z babcią ![]() moniczka, ślicznie Hania wygląda w tej czapuni ![]() she, Ale Sara ma brwi wyraźne, jak mój Adaś ![]() Edytowane przez 8ewus8 Czas edycji: 2012-11-17 o 09:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#808 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Słodka kruszynka! ![]() Cytat:
Śliczna gimnastyczka ![]() Przeczytałam jeszcze raz, co podlinkowałam ![]() ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#810 | |
Rozeznanie
|
Hej!
Cytat:
![]() ![]() Wszystkiego naj z okazji pół roczku. Fajny opis! Ale Hania ma słodkie oczka. Takie duże. ![]() Pierwszy raz ją nam pokazujesz jak się nie mylę? ![]() Śliczna dziewczynka! Takie ma "dorosłe" rysy twarzy. ![]() Dziewczynki, wczoraj miałam rozmowę z teściową odnośnie prezentu na święta. Powiedziała że chce kupić chodzik. No to ja jej na to że nie chcemy chodzika. Stwierdziła że ona się nie zna i dała mi pieniądze żebym ja kupiła. ![]() Zaraz Wam wkleję linki do tych które mi się podobają. Wczoraj zrobiłam Hani pierwszy raz mm. Oczywiście nie chciała. Pociągnęła 2 razy i stwierdziła że jednak nie. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:07.