Koty - część X - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-28, 21:27   #781
Suvia
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część X

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Dobrze, ze jest.
I jak tu nie wierzyc w przeznaczenie?
Kurczę, to samo mi wciąż lata po głowie od wczoraj. Bożenna jakby wiedziała kiedy i gdzie się pojawić

Jutro ostatni wyjazd bez Feluta Za tydzień oficjalna przeprowadzka

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 21:34   #782
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Fela już spakowana? Żeby swojego ulubionego namiotu nie zapomniała
Oby wszystko poszło bezstresowo
Stary 2014-09-28, 21:36   #783
Suvia
Zakorzenienie

Namiot to mus

Z okazji przygotowania do przeprowadzki dokonuje selekcji kocich zabawek. Ile tego małego badziewia jest Zewsząd wyłazi - spod szaf, wanny...

Ale przyznam się, że boję się tych pierwszych dwóch-trzech dni w nowym miejscu. Przewiduję kota siedzącego non-stop na którejś szafie

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2014-09-28 o 21:41
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 21:51   #784
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:

Namiot to mus

Z okazji przygotowania do przeprowadzki dokonuje selekcji kocich zabawek. Ile tego małego badziewia jest Zewsząd wyłazi - spod szaf, wanny...

Ale przyznam się, że boję się tych pierwszych dwóch-trzech dni w nowym miejscu. Przewiduję kota siedzącego non-stop na którejś szafie
Może być różnie.
Grubcio na początku po każdej zmianie i po pierwszej przeprowadzce spędził dwa dni pod komodą. ale on wtedy bał się własnego cienia.
Teraz jest ok. Po wypuszczeniu patrzy, gdzie się tu schować, ale jak zobaczy, że ja jestem, koci towarzysz też, niema nikogo obcego, to idzie się rozglądać.
Misia podobnie.

Najważniejsze to mieć kocie akcesoria zapakowane osobno, tak, żeby od razu mieć pod ręką. Porozkładać i kot widząc znane elementy, lepiej sobie poradzi.

Jakby się bardzo przestraszyła, to daj jej odsapnąć w jakimś spokojnym, ale łatwo dostępnym miejscu. A potem powoli oswajać z resztą. Ja Grubcia nosiłam na rękach i tak poznawał resztę mieszania. Potem sam chodził, a ja zanim ciągle go głaskając.
Do tej pory zostało mu, że jak się czegoś obawia, to patrzy na mnie i jak go pogłaskam, to dla niego znak, że jest bezpiecznie.
Misia bała się nie tyle nowego otoczenia co odgłosów, stuki, hałasy z ulicy itd., płoszyła się albo zaczynała skradać. Ale jakieś 2-3 dni i się przyzwyczaiła, przestała reagować.

Ale może Felcia będzie wolała zwiedzać sama, trzeba to wyczuć. Najlepiej otworzyć wszystkie drzwi i niech sama decyduje

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2014-09-28 o 21:58
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 07:51   #785
jojla
Zakorzenienie

Nie udzielam się ale regularnie podczytuję wątek...

Esfira chciałam tylko napisać, że bardzo, bardzo mi przykro

jojla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 08:22   #786
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jojla Pokaż wiadomość
Nie udzielam się ale regularnie podczytuję wątek...

Esfira chciałam tylko napisać, że bardzo, bardzo mi przykro
Dziękuję Ci

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 08:50   #787
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Kurczę, to samo mi wciąż lata po głowie od wczoraj. Bożenna jakby wiedziała kiedy i gdzie się pojawić

Feliway może się przydać. Masz?

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Dziękuję Ci
Co tam u Was? Jak nie-Bożenka?

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kot forumowy to prawie jak własny...

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Mam podobnie, szczególnie te bardziej znajome.
Przyznam, że się popłakałam jak przeczytałam co się stało
Ja też.

Zima idzie. Koty spały wczoraj wtulone nosek w nosek. A u moich kotów to rzadkość. I w końcu zaczęły jeść Miski są czyszczone w nocy: barfik, puszczeczki, chrupeczki. Co pańciu dasz to kotki zjedzą Nawet Cosma, która w dzień wydaje się nie jadalna w nocy idzie.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-09-29, 09:15   #788
esfira
Zakorzenienie

Bożenka nie jest zbyt fotogeniczna, ładniejsze zdjęcia mam na blogu. Już lobuzuje, coraz bardziej ogarnia kuwete (miała kryzys, ale to widać taki wiek był). Zmieniłam żwirek na nature's calling, wygląda jakbym nasypala do kuwety kawy. Do jedzenia ma puszki applawsa, thrive, animonda, ale to bez różnicy, bo ona wszystko je. Suche rc kitten na razie, może jej zmienię. Była już raz szczepiona (muszę tak wcześnie, że względu na to, co jest u mnie w pracy) i czy razy odrobaczona, ale nawet pół robaka nie wyszlo :p

Stary 2014-09-29, 09:40   #789
Kusum
Zakorzenienie

No cudna jest I dobra do jedzenia. Taki kot to skarb
W kroku sobie leży
Stary 2014-09-29, 09:42   #790
aga_tka_2
Zakorzenienie

GG do aga_tka_2

Cytat:
hej dziewczyny, nie pisałam od kilku dni, bo nie potrafiłam o tym napisać... Ravic odszedł, musiałam go uśpić z powodu szybko postępującej choroby (podejrzenie chłoniaka). Na zawsze zostanie w moim sercu, bo ci, których kochamy, nie odchodzą naprawdę. Pomyślcie czasem o nim, o jego różowym nosku, z którym musiałam się przedwcześnie pożegnać.
Nie było mnie ze 2 dni na wątku i... jestem w szoku
Bardzo Ci współczuję wiem jak to boli i jak ciężko jest podjąć decyzję o uśpieniu kochanego zwierzaka, przyjaciela...
Nie wiem czy to Cię pocieszy... pewnie nie, ale nasza Kropka też miała chłoniaka i także została uśpiona, ale czasami myślę, że zbyt długo zwlekałam z tą decyzją.
Trzymaj się a o Raviku będziemy pamiętać

aga_tka_2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 09:51   #791
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga_tka_2 Pokaż wiadomość
Nie było mnie ze 2 dni na wątku i... jestem w szoku
Bardzo Ci współczuję wiem jak to boli i jak ciężko jest podjąć decyzję o uśpieniu kochanego zwierzaka, przyjaciela...
Nie wiem czy to Cię pocieszy... pewnie nie, ale nasza Kropka też miała chłoniaka i także została uśpiona, ale czasami myślę, że zbyt długo zwlekałam z tą decyzją.
Trzymaj się a o Raviku będziemy pamiętać
Trudno się pogodzić z myślą, że kot nie wyzdrowieje albo że jakość jego życia jest tak niska, że nie można tego przedłużać. Czytałam na ten temat, jak podjąć decyzję, żeby postawić sobie jakiś deadline- np. Jeśli nie będzie jadl przez x dni, to trzeba go uśpić. Rozmawiałam tez ze znajomymi i powiedzieli mi, że czasem mieli potem do siebie żal, że zwlekali z ta decyzją. Ravic schudł ponad 50% swojej wagi, z 4,300 kg do 2,050. ..

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-29, 10:00   #792
eeverybodylies
Raczkowanie

Dziewczyny! Ja mam taki problem. Wczoraj przeprowadzila się do mnie moja kicia Picassa. Wszystko fajnie - polubila moich wspollokatorow, nie boi sie, zaglada w rozne zakamarki, je i pije ale od podrozy, czyli okolo 11 wczoraj nie zrobila ani siku ani kupy. Czytamam, ze srmtres i niwe miejsce moga na to wplynac, ale troche sie martwie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

eeverybodylies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 10:09   #793
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Trudno się pogodzić z myślą, że kot nie wyzdrowieje albo że jakość jego życia jest tak niska, że nie można tego przedłużać. Czytałam na ten temat, jak podjąć decyzję, żeby postawić sobie jakiś deadline- np. Jeśli nie będzie jadl przez x dni, to trzeba go uśpić. Rozmawiałam tez ze znajomymi i powiedzieli mi, że czasem mieli potem do siebie żal, że zwlekali z ta decyzją. Ravic schudł ponad 50% swojej wagi, z 4,300 kg do 2,050. ..

Przykra sprawa. Nawet nie wyobrażam sobie jak musiało Ci być ciężko.

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:08 ----------

Cytat:
Napisane przez eeverybodylies Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Ja mam taki problem. Wczoraj przeprowadzila się do mnie moja kicia Picassa. Wszystko fajnie - polubila moich wspollokatorow, nie boi sie, zaglada w rozne zakamarki, je i pije ale od podrozy, czyli okolo 11 wczoraj nie zrobila ani siku ani kupy. Czytamam, ze srmtres i niwe miejsce moga na to wplynac, ale troche sie martwie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Daj jej jeszcze chwile. Skoro zwiedza, je i pije to skorzysta też z kuwety.
Stary 2014-09-29, 11:55   #794
Kretka666
Zakorzenienie

esfira, jak to przeczytałam to po prostu Trzymaj się
Stary 2014-09-29, 12:18   #795
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usunięte

Treść usunięta
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 14:15   #796
esfira
Zakorzenienie

jakoś w miarę dobrze to znoszę, chyba to dzięki Boże Boże Bożence zawsze jakiś kot grzebie w kuwecie, słychać gryzienie chrupek, nie jest tak pusto. Poza tym jak się smucić, kiedy jakaś mała pchlica biega po domu i walczy ze swoimi własnymi nogami, robi mini koci grzbiet i tak dalej. Weszłam na forum m... wiadomo na temat o stracie kota i widziałam, że niektórzy to baardzo ciężko znoszą, jedna dziewczyna już wpadła prawie w panikę, a co jeśli jej kotka kiedyś do niej wróci w innym wcieleniu, a ona jej nie pozna? Nie wiem, pożegnanie i pozwolenie odejść, żeby samemu móc dalej żyć to część życia...
mega, mega słodycz:
kto widzi kotmisia?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kot misio.jpg (72,3 KB, 25 załadowań)

Stary 2014-09-29, 14:24   #797
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
jakoś w miarę dobrze to znoszę, chyba to dzięki Boże Boże Bożence zawsze jakiś kot grzebie w kuwecie, słychać gryzienie chrupek, nie jest tak pusto. Poza tym jak się smucić, kiedy jakaś mała pchlica biega po domu i walczy ze swoimi własnymi nogami, robi mini koci grzbiet i tak dalej. Weszłam na forum m... wiadomo na temat o stracie kota i widziałam, że niektórzy to baardzo ciężko znoszą, jedna dziewczyna już wpadła prawie w panikę, a co jeśli jej kotka kiedyś do niej wróci w innym wcieleniu, a ona jej nie pozna? Nie wiem, pożegnanie i pozwolenie odejść, żeby samemu móc dalej żyć to część życia...
mega, mega słodycz:
kto widzi kotmisia?
Koty wybierają swoich właścicieli. Bożenka wiedziała kiedy do Ciebie trafić
Stary 2014-09-29, 14:42   #798
daktylek1987
Wtajemniczenie

Mimo, iż wiadomo, że jeden kot nie zastąpi drugiego, to prawda, że jest odrobinę łatwiej jak jeszcze drugie futro chodzi po domu.

Gdy w ciągu roku straciłam 3 koty, każdy w odstępie 2 miesięcy, myślałam, że tego nie zniosę. Nie mogłam sobie wyobrazić straty jednego, a co dopiero 3. Ale to, że został Grubcio sprawiło, że jakoś się trzymałam (chociaż przyznaję przepłakałam kilka nocy, a tęsknię do dziś). Ciągle był ktoś kogo mogłam pogłaskać czy wtulić się w futerko. Gdyby nie zostało już żadnego raczej nie prędko zdecydowałabym się na kolejnego kota.
Na Misię też nie byłam gotowa, ale Grubcio gasł dosłownie w oczach, nie chciał jeść, bawić się, tylko wypatrywał swoich towarzyszy za oknem i szukał ich w ich ulubionych miejscach. Ledwo zobaczył Misię, a od razu zaczął "gruchać", skakać, biegać i oczywiście jeść Potem było lekkie załamanie, bo ona się go bała i go atakowała, więc się wycofał. Ale na szczęście wszystko się poukładało. Z żadnym kotem nie był tak blisko jak z Misią.

Esfira, może być tak, że tak naprawdę jeszcze to do Ciebie nie dochodzi, ja tak miałam po śmierci bliskiej mi osoby. Zachowywałam się normalnie, dopiero po 2 tygodniach to do mnie dotarło i to ze wzmożoną siłą.
W każdym razie wiedz, że tu jesteśmy i gdybyś chciała się posmucić na pewno Cię wesprzemy, na tyle na ile damy radę

Ja wierzę, że gdzieś tam jest miejsce, gdzie nasze zwierzaki na nas czekają i że kiedyś zobaczę się z tą moją gromadką ponownie. Musi tak być
Stary 2014-09-29, 14:54   #799
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość

Esfira, może być tak, że tak naprawdę jeszcze to do Ciebie nie dochodzi, ja tak miałam po śmierci bliskiej mi osoby. Zachowywałam się normalnie, dopiero po 2 tygodniach to do mnie dotarło i to ze wzmożoną siłą.
W każdym razie wiedz, że tu jesteśmy i gdybyś chciała się posmucić na pewno Cię wesprzemy, na tyle na ile damy radę
kilka dni przepłakałam, do tego stopnia, że w pracy myśleli, z emam zapalenie spojówek, bo oczy jak królik najgorzej było chyba, jak do mnie dotarło, że muszę to zrobić, że nie ma wyjścia. I potem, gdy go chowaliśmy na działce, a ja cały czas myślałam, ze to jego ulubione miejsce i jak tam sobie biegał, wspinał się po drzewach, a już nigdy tego nie zrobi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-09-29, 15:02   #800
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
kilka dni przepłakałam, do tego stopnia, że w pracy myśleli, z emam zapalenie spojówek, bo oczy jak królik najgorzej było chyba, jak do mnie dotarło, że muszę to zrobić, że nie ma wyjścia. I potem, gdy go chowaliśmy na działce, a ja cały czas myślałam, ze to jego ulubione miejsce i jak tam sobie biegał, wspinał się po drzewach, a już nigdy tego nie zrobi
Też to przerabiałam, myślałam o kocich zwyczajach, o tym co robiły zawsze o tej porze czy w danej sytuacji. Jak mnie witały, gdy wracałam, towarzyszyły w każdej czynności.
Kicia chorowała dwa lata, z czego 1,5 roku żyła na kredyt. I mimo, że obiektywnie miałam sporo czasu, żeby oswoić się z myślą, że jej zabraknie, to i tak nie byłam gotowa.
Tak naprawdę trzeba swoje przepłakać i przeczekać. Z czasem robi się lżej.

Edytowane przez daktylek1987
Czas edycji: 2014-09-29 o 15:03
daktylek1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 18:35   #801
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
I potem, gdy go chowaliśmy na działce, a ja cały czas myślałam, ze to jego ulubione miejsce i jak tam sobie biegał, wspinał się po drzewach, a już nigdy tego nie zrobi
Miałam tak, jak uśpiłam Lalkę. Gdzie nie popatrzyłam po ogródku, wszędzie ją widziałam... Jak leży na trawie, jak zjada mi kwiatki... Zastanawiałam się, których bym już nie miała... Została mi po niej wielka dziura w wybiegu. Powiększał ją Bandyta (który odszedł 16 września ) i teraz Hultaj. Bandytę też wszędzie widzę... Miał tylko 5 m-cy...

Ale wierz mi, czas leczy rany...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 18:45   #802
Kusum
Zakorzenienie

Szczepic koty czy nie szczepic? Mija rok od poprzedniego szczepienia i zastanawiam sie... ? Jedni mowia, ze wystarczy co dwa lata, inni, ze co roku, jeszcze inni, ze wcale.

Wsypalam CBE. Testujemy
Stary 2014-09-29, 18:58   #803
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Wsypalam CBE. Testujemy
A co wcześniej używałaś?
My wróciliśmy do CBE.
Stary 2014-09-29, 19:29   #804
iwona1110
Zadomowienie

Kusum ja po roku powtórzyłam szczepienia. Teraz będę szczepić co dwa lata.

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 19:39   #805
Malla
Nie depcze krokusów

Nimfa - kolejny królik odszedł?
Cytat:
Szczepic koty czy nie szczepic? Mija rok od poprzedniego szczepienia i zastanawiam sie... ? Jedni mowia, ze wystarczy co dwa lata, inni, ze co roku, jeszcze inni, ze wcale.
Pierwszą powtórkę zrobiłam co roku, potem po dwóch. Daniels przez ten czas był wiele razy u weta i niczego nie złapał.
Stary 2014-09-29, 20:35   #806
Peru
Zadomowienie

Cytat:
hej dziewczyny, nie pisałam od kilku dni, bo nie potrafiłam o tym napisać... Ravic odszedł, musiałam go uśpić z powodu szybko postępującej choroby (podejrzenie chłoniaka). Na zawsze zostanie w moim sercu, bo ci, których kochamy, nie odchodzą naprawdę. Pomyślcie czasem o nim, o jego różowym nosku, z którym musiałam się przedwcześnie pożegnać.
Tak mi przykro (przez niedziałającą aplikację nie jestem na bieżąco), aż mi się łzy zakręciły.

---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:

Wsypalam CBE. Testujemy
Weterynarz powiedziała, że można co dwa lata szczepić.

2015 24
Peru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 20:38   #807
monika_sonia
KOTerator

Esfira ja też wiem co czujesz .
Ja po uśpieniu Feliksa w ogóle nie mogłam się pozbierać, nie chodziłam na uczelnię ani do pracy, nie jadłam, nie wstawałam z łóżka, żyć mi się nie chciało. Pochowaliśmy go pod drzewem, pod którym lubił się wylegiwać (wychodził na smyczy).
Później musiałam zacząć jakoś funkcjonować (Tobie współczuję tym bardziej, że nie mogłaś jak ja się rozkleić, w tej chwili też nie miałabym na to czasu...), ale jeszcze przez kilka miesięcy potrafiłam się rozpłakać byle kiedy bo coś mi się przypomniało... bo znalazłam czarną kudełkę, bo znalazłam zaginioną piłeczkę, bo nie miał kto mnie witać w drzwiach, bo nie miał kto mruczeć i kłócić się ze mną o to, kto w zimie śpi od grzejnika (zawsze przegrywałam, kot się grzał a ja od kota) a właściwie do dziś tak mam .

Sonię za wcześnie wzięłam, na początku nie lubiłam jej? czułam się za nią mega odpowiedzialna, ale Feliksa nie potrafiła zastąpić. Feliks spał ze mną zawsze noc w noc, kiedy go zabrakło zawsze stopami szukałam go na końcu łóżka i zawsze kołdra spadała, bo nie było tych 5kg leżących w nogach. Do dziś ani Milka ani Sonia nie śpią ze mną i nad tym ubolewam.

Za to jak zmarła mi bliska osoba nie miałam czasu na żałobę, musiałam zorganizować pogrzeb i stypę i podtrzymywać innych na duchu, po dwóch tygodniach dotarło do mnie co się stało.

Edytowane przez monika_sonia
Czas edycji: 2014-09-29 o 20:40
monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 20:45   #808
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Sonię za wcześnie wzięłam, na początku nie lubiłam jej? czułam się za nią mega odpowiedzialna, ale Feliksa nie potrafiła zastąpić. Feliks spał ze mną zawsze noc w noc, kiedy go zabrakło zawsze stopami szukałam go na końcu łóżka i zawsze kołdra spadała, bo nie było tych 5kg leżących w nogach. Do dziś ani Milka ani Sonia nie śpią ze mną i nad tym ubolewam.
a jak Sonik to przeczyta? ;>

Smutno mi, że Bożenka nie będzie się bawić z R. marzyłam o tym, żeby mieć dwa koty, że będą razem sobie leżeć na fotelu i tak dalej, niestety teraz nie mogę już wziąć kolejnego
Malla, i jak tam poszła konsultacja Danielsa?

Stary 2014-09-29, 20:48   #809
monika_sonia
KOTerator

Sonia o tym wie . Teraz ją uwielbiam i w ogóle dałabym się za nią pokroić, ale wtedy mnie interesowało tylko czy żyje, czy ma czysto, czy ma co jeść, tak przynajmniej kilka tygodni było, bo myślałam, że zastąpi Felka, a wkurzało mnie, że jest zupełnie inna.

Czemu nie możesz mieć kolejnego?

No właśnie Malla, jak tam?

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-29, 20:56   #810
Malla
Nie depcze krokusów

Staw biodrowy z początkami dysplazji, ale bez dalszych patologii. Mięsień przywodziciel niezerwany.

Mój kot ma problem z głową
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości