Koty - część X - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-26, 18:23   #751
Beczka Soli
Wredna Ruda Beczka Soli

Dot.: Koty - część X

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie niemego kota

Jeśli chodzi o repertuar wszelakich pomruków, warknięć, fuknięć, to nie ma najmniejszego problemu.

Cytat:
Napisane przez Malla
Moim dziś otworzył się o 7 rano automatyczny podajnik. Stały metr od niego, patrzyły po sobie i żaden nie chciał się zbliżyć do tej maszynerii diabła
A co się dziwisz, żarcie, tak samo się nasypie, bez pańci, szok!

Zamówiłam dziadom żarcie, inne niż zwykle bo nie było, aż się boję pomyśleć co będzie, jak zostanie wzgardzone.

Racja jest jak d*pa - każdy ma swoją
J. Piłsudski
Beczka Soli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 19:36   #752
ilona872
Raczkowanie

Zaobserwowałam ciekawe zachowanie u mojej kotki (mam kocura i kotkę). Kilka miesięcy temu zaczeła mi spać na brzuchu a kilka dni później okazało się, że jestem w ciąży. Teraz został miesiąc do rozwiązania niby, ale ostatnio sama mam przeczucie, że szybciej i ona ciągle ze mną leży przytula się, grzeje krzyż jak mnie boli i zawsze jak coś nie tak to jest ze mną, a jak zostajemy same w domu to nieodstępuje na krok nawet do łazienki ze mną chodzi i jak się maluje siedzi obok na pralce.

Tu moje nietypowe pytanie, a może temat do dyskusji.. Wierzycie w tak silnie rozwinięte zmysły i instynkt u kociaków czy uważacie, że to raczej zbieg okoliczności?

Dodam że łasi mi się do brzucha, aż się ostatnio śmiałam, że czeka i będzie drugą mamą.
ilona872 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 20:25   #753
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez ilona872 Pokaż wiadomość
Zaobserwowałam ciekawe zachowanie u mojej kotki (mam kocura i kotkę). Kilka miesięcy temu zaczeła mi spać na brzuchu a kilka dni później okazało się, że jestem w ciąży. Teraz został miesiąc do rozwiązania niby, ale ostatnio sama mam przeczucie, że szybciej i ona ciągle ze mną leży przytula się, grzeje krzyż jak mnie boli i zawsze jak coś nie tak to jest ze mną, a jak zostajemy same w domu to nieodstępuje na krok nawet do łazienki ze mną chodzi i jak się maluje siedzi obok na pralce.

Tu moje nietypowe pytanie, a może temat do dyskusji.. Wierzycie w tak silnie rozwinięte zmysły i instynkt u kociaków czy uważacie, że to raczej zbieg okoliczności?

Dodam że łasi mi się do brzucha, aż się ostatnio śmiałam, że czeka i będzie drugą mamą.
Gratulacje Ja wierzę w instynkt
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 20:45   #754
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilona872 Pokaż wiadomość

Gratulacje.
A jak dlugo koty sa z Wami?

Zwierzeta maja czulsze zmysly od nas. Lepszy slypuch, wech. Mysle, ze slyszy bicie drugiego serca.

Ogladalam program o zwierzetach, ktore uratowaly dzieci. Jeden kot spal caly czas z niemowlakiem w lozeczku i ktoregos dnia strasznie miauczal, chodzil obok matki i ja meczyl. Okazalo sie, ze dziecko mialo bezdech i kot alarmowal. Oczywiscie matka szybko zareagowala i dziecku nic sie nie stalo.

Zwierzeta czuja tez wczesniej kataklizmy, np. trzesienia ziemi.
Stary 2014-09-26, 21:11   #755
monika_sonia
KOTerator

Jeden z moich kotów wolnożyjących złamał ogon, byłam u weta ale nic się zrobić nie da. Nie wiem czy mu wierzyć, czy iść do innego. Średnio to wygląda...

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 23:53   #756
2ystem1645
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość

Martwi mnie to co piszesz: że ciągle śpi. Taki kociak to z reguły wulkan energii. Powinien bawić się i skakać. Mam nadzieję, że to tylko stres (nowe miejsce). Obserwuj go. Spróbuj się z nim pobawić: wystarczy sznurek, kulka z papieru, karton z dziurami. Zabawa jest dla kota ważna. Rozładowuje emocje. A koty potrafią chorować, gdy są zestresowane.
Też mnie to martwiło. Dlatego zaczęłam się wtedy z nim bawić. Machałam przed nim kawałkiem gumki do wszywania w pasie. Na poczatku tylko patrzył. Z czasem już wiedział co z tym zrobić. Dalej dużo śpi, ale też robi przerwy na brykanie po pokoju. Szybko się oswoił. Jeszcze go tylko na szafach go nie było Jego ulubione legowisko też poszło szybko w zapomnienie odkąd sypia ze mną. Ja schorowana prawie cały czas pod kołdrą a promyczek na kołdrze.

Obecnie dużo rozmyślam nad innym żwirkiem. Mam Benka uniwersalnego (z kotem i gryzowaniami na zdjęciu) który jest dość zachwalany na żwirkowym wątku ale ja go nie trawię. Słoneczko nie narzeka, ładnie załatwia się do kuwety. Ale mnie wkurza, że żwirek zamienia się w beton który nie można odczepić od dna.

Zastanawiam się też jak sobie radzić z zapachem kupki. O ile siuśki ładnie pochłania żwirek o tyle kupka czadzi mocno. Raz byłam pół dnia poza domem z rodziną więc nie miał kto od razu posprzątać po kocie.
Jak sobie radzić by w takich sytuacjach nie wracać do zaczadzonego mieszkania? Przecież nie zawsze będę od razu przy kotku korzystającym z kuwety.

Zapomniałam też dodać, że bardzo zamartwiam się tematem pies vs kot. Ogółem mój pies jest bardzo pokojowy. Ale do dzikiej zwierzyny a szczególnie kotów już nie bardzo. Zawsze mam go na smyczy więc nie wiem co by zrobił tym wszystkim kotom które mijamy na spacerze. Pies jest rasy pierwotnej więc ma swoje dzikie instynkty. Ciężki w tresurze, bo jak to piszą w internetach "olewa wszystko i wszystkich'. Ogółem problemów nam nie sprawia. Ale z kotem może być ciężko. Boję się czy mi go nie zamorduje - nawet tak nieumyślnie. Póki co kot jest ciągle zamknięty w moim pokoju. Psu czasami daję do powąchania to co miało z promyczkiem styczność, chwalę go wtedy i daję jakąś przekąskę.
Zapomniałabym dodać również, że raz się rzucił na promyczka. To był ułamek sekundy. Nie wiem czy z otwartym pyskiem czy z zamkniętym. Kot był w legowisku więc nawet nie miał jak uciec. Ja na szczęście trzymałam psa więc momentalnie go wygoniłam. Ale co potem wypłakałam to moje. Chciałam tylko by popatrzył sobie na kotka. Nie potrzebnie słuchałam mamę by szybko psa przyzwyczajać. Chciałam powoli właśnie głównie przez zapachy. Teraz nie ma zmiłuj. Wprowadziłam zasady, które mają pomóc w zmianie stosunku mojego psa. Przede wszystkim nie mówimyprzy nim takich słów jak kotek i kici kici. Pies jest przyzwyczajony, że na te hasła szuka kota, coś jak pies myśliwski. Po drugie staramy się mu wpoić miłe skojarzenia związane z kotem, stąd przekąski i czułe słówka, pochwały.

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.

Edytowane przez 2ystem1645
Czas edycji: 2014-09-27 o 00:09
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 09:39   #757
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Jesli chodzi o zapach kupsona - zalezy on glownie od karmy.
Kiedy moj na poczatku dostawal purine, kupa smierdziala niemilosiernie. Potem zaczal dostawac bezzbozowki (acane, teraz totw) i nie dosc, ze kupa jest raz dziennie, to jeszcze czasem wogole nie da sie wyczuc. Uzywam benka tego zoltego, a marksiut z wielka pasja kopie w kuwecie.

pisze z telefonu, wybaczcie brak ogonkow

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 09:51   #758
2ystem1645
Zadomowienie

Chwilo je brit care kitten chicken&rice. nie mialam zbytnio wyboru. chcialam na wage by kupic na probe. to byla jedyna wtedy dla maluszkow na wage. ogolem sklad wydaje sie ok. minu to kukurydza. od niej moze walic?
mama juz mnie ochrzanila za smrod kupki w smietniku mimo zawiazania w woreczek. teraz wyrzucam do wc - bez zwirku. no ale jak szbko tego nie zrobie to smierdzi ;(
jak wyzdrowieje polece tez po neutralizator, pomoze? kotek nie zakopuje zbutnio kupki, to pewnie tez ma znaczenie.

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Gdzie Ty szukasz pomocy? Nie na porządnym forum (...), tylko w siedzibie zła - na wizażu.
2ystem1645 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 11:22   #759
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 2ystem1645 Pokaż wiadomość
. Zasypia mi wtedy tak słodko i nawet daje brzuszek do smyrania.

Nie wiem tylko jak ze starszyzną. Oni by raczej chcieli bym kota oddała. Ja nie chcę. Mama tylko coś powiedziała, że zobaczy jak się spisuję i zadecyduje. Tak więc wszelkie koszta na mojej głowie. Prawie już nie mam kasy ale najwyżej będę błagać rodziców o kredyt. Jak na złość jestem na etapie szukania pracy, potem będzie z górki.

piękny Rudas już go lubię, mamy taki sam kolor patrzałek

kciuki za pracę i ogólnie żeby się ułożyło

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Czy któraś z was miała problem z łupieżem u kota?
jak wyczesujemy primadonnę w okresie wiosenno-letnim to się z niej sypie ale to tylko przejściowe u nas, na szczęście

Cytat:
Napisane przez Wieszczka Pokaż wiadomość
Do mnie przychodzi kot, który ma właścicieli. Dziwna ta kocia natura
pewnie sępi o żarcie

Cytat:
Napisane przez stasiek Pokaż wiadomość
Robilam wczoraj sesje zdjeciowa Puchatej, na polowie zdjec wyglada jakby jej sie jakas krzywda dziala, kot, ktorego w domu bija
Piękna krzywdzona Puchata

Cytat:
Co to za metody wychowawcze? Ja jak mi kot skacze po domu to nie wypuszczam go na klatkę żeby tam skakał tylko się nim zajmuję. Wyciągam wędkę i się bawimy. Chciałam kota to się nim opiekuję.
To, że ona i jej bachor już nie śpi nie znaczy, że cały blok ma na równe nogi stanąć

u nas było rodzeństwo, które dla zabawy waliło w rury na klatce rodzice z gatunku tych, którym nie przegadasz jak szukaliśmy teraz mieszkania, to wybraliśmy taki mały, nowy bloczek, 10 mieszkań na krzyż, żadnych małych dzieci. Niech ten stan trwa, bo autentycznie zacznę kiedyś strzelać

Upewniliśmy się też, że nabliższy plac zabaw znajduje się jakieś 5 km od bloku itd.

Lubię dzieci, ale nie w dużym natężeniu. I w pakiecie z normalnymi rodzicami.

A Fela kiedyś spędziła pare dni pod drzwiami wejściowymi, bo narodziło się nam dziecko w bloku i płakało jak mały kociak

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Moje obydwa drą mordy, zwłaszcza to mniejsze.
moje tylko grucha ;/

Cytat:
Przez 6 minut patrzyłam, jak kot paca tablet...

Cytat:
Napisane przez daktylek1987 Pokaż wiadomość
Misia i kocia gra na tablecie

No, zjadłabym tę kuzynkę Feluta

Cytat:
Daniels radzi sobie dobrze na rehabilitacji, po zabiegach chodzi na 4 łapach i siada jak kot, a nie jak panienka na koniu. Najbardziej lubi elektrostymulację, przysypia sobie.

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:20 ----------

Cytat:
Napisane przez monika_sonia Pokaż wiadomość
Jeden z moich kotów wolnożyjących złamał ogon, byłam u weta ale nic się zrobić nie da. Nie wiem czy mu wierzyć, czy iść do innego. Średnio to wygląda...
o kurdesz ;/

jak tylko masz możliwość (finansową zwłaszcza, kruca, zawsze ta kasa....), to może idź, tak dla świętego spokoju ;/

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2014-09-27 o 11:21
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 12:26   #760
esfira
Zakorzenienie

hej dziewczyny, nie pisałam od kilku dni, bo nie potrafiłam o tym napisać... Ravic odszedł, musiałam go uśpić z powodu szybko postępującej choroby (podejrzenie chłoniaka). Na zawsze zostanie w moim sercu, bo ci, których kochamy, nie odchodzą naprawdę. Pomyślcie czasem o nim, o jego różowym nosku, z którym musiałam się przedwcześnie pożegnać.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 46764199_img_0605.jpg (18,8 KB, 47 załadowań)

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 12:35   #761
Suvia
Zakorzenienie

Bardzo mi przkro

Ściskam Cię mocno Esfira

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 12:46   #762
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
hej dziewczyny, nie pisałam od kilku dni, bo nie potrafiłam o tym napisać... Ravic odszedł, musiałam go uśpić z powodu szybko postępującej choroby (podejrzenie chłoniaka). Na zawsze zostanie w moim sercu, bo ci, których kochamy, nie odchodzą naprawdę. Pomyślcie czasem o nim, o jego różowym nosku, z którym musiałam się przedwcześnie pożegnać.

Nie dociera do mnie...
Sciskam Cie mocno i myslami jestesmy w Wami.
Stary 2014-09-27, 13:07   #763
iwona1110
Zadomowienie

Bardzo mi przykro Esfira
Ravik był chyba od początku na kocim forum...
Ech...smutno...

Mój facebook
iwona1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 15:21   #764
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:

Brak słów
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 16:43   #765
Vivienne
... choć nie Westwood

O nie, nie wierze.... bardzo bardzo mi przykro ściskam mocno

Stanisław Lem

Vivienne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 18:45   #766
ilona872
Raczkowanie

Cytat:
Gratulacje.
A jak dlugo koty sa z Wami?

Zwierzeta maja czulsze zmysly od nas. Lepszy slypuch, wech. Mysle, ze slyszy bicie drugiego serca.

Ogladalam program o zwierzetach, ktore uratowaly dzieci. Jeden kot spal caly czas z niemowlakiem w lozeczku i ktoregos dnia strasznie miauczal, chodzil obok matki i ja meczyl. Okazalo sie, ze dziecko mialo bezdech i kot alarmowal. Oczywiscie matka szybko zareagowala i dziecku nic sie nie stalo.

Zwierzeta czuja tez wczesniej kataklizmy, np. trzesienia ziemi.
Już minął rok jak są u nas.

Ale faktycznie są niezwykle przypomniała mi się jeszcze jedna sytuacja. Na początku ciąży tak wymiotowałam że prawie mdlałam na podłogę w łazience i nie byłam w stanie sama wstać. Nie wziełam telefonu, a mój facet siedział w słuchawkach na uszach przy kompie. Koty narobiły takiego hałasu i drapania w drzwi, że przyszedł mi pomóc.

Myslę że długo nie doceniałam kotów. U mnie w domu było więcej psów i jakoś dałam się namówić w schronisku na koty. Początkowo miałam dystans, ale teraz je uwielbiam i mam nadzieje że zostaną z nami jak najdłużej.
Stary 2014-09-27, 19:15   #767
201711281320
Konto usunięte

Ojejciu, esfira bardzo mi przykro
201711281320 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 20:41   #768
stasiek
Wtajemniczenie

Biedny Ravik
Stary 2014-09-27, 20:43   #769
ilona872
Raczkowanie

utrata kochanego zwierzaka jest bardzo ciężka. Trzymaj się
Stary 2014-09-27, 21:04   #770
daktylek1987
Wtajemniczenie

esfira bardzo mi przykro. Wiem jednak, że tak naprawdę nie ma takiej rzeczy, którą można by napisać, abyś poczuła się lepiej, więc , a o Ravicu na pewno będziemy pamiętać.
Stary 2014-09-27, 21:09   #771
monika_sonia
KOTerator

Esfira bardzo mi przykro . Trzymaj się. O dr R. pamiętamy.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 21:18   #772
esfira
Zakorzenienie

Dziękuję Wam, to dużo dla mnie znaczy. Nie znamy się osobiście, ale miłość do kotów zbliża, cieszę się, że tyle osób pomyśli ciepło o dr Raviku. Trzeba żyć dalej, a ja mam dla kogo- jest przecież Bożenka !

Stary 2014-09-27, 22:04   #773
Anitast
Zakorzenienie

Esfira bardzo mi przykro łącze sie w bólu z Tobą .........
Stary 2014-09-27, 23:14   #774
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję Wam, to dużo dla mnie znaczy. Nie znamy się osobiście, ale miłość do kotów zbliża, cieszę się, że tyle osób pomyśli ciepło o dr Raviku. Trzeba żyć dalej, a ja mam dla kogo- jest przecież Bożenka !
Dobrze, ze jest.
I jak tu nie wierzyc w przeznaczenie?
Stary 2014-09-28, 12:55   #775
ZakkAtak
Rozeznanie

Cytat:
bardzo współczuję, trzym się...

---------- Dopisano o 12:55 ---------- Poprzedni post napisano o 12:51 ----------

Cytat:
Moje koty mają całą gamę miauknięć Kot miauczy pod drzwiami: do sypialni, do łazienki, do balkonu Jak chce jeść to strzela baranki.
A kicia to różnie: czasem ma fazę, łazi i miauki bez celu Ma też takie fajne dźwięki: "tryt, tryt"
to tak jak
Katyja.
Ona o 6:00 podchodzi do mojego męża i wydaje mega dziwne odgłosy, które brzmia w moim tłumaczeniu" ej, byku, wstawaj, nasyp mi karmuszki"
Cały dzień praktycznie coś gada. Jak jest mega przymilusieńska to coś chce, ale niestety nie zawsze wiem co do końca, bo jak ma żarcie i balkon jest otwarty to ona jest przeszczęśliwa. Więc jak oba MA to ja nie wiem, co ona mnie tak zagaduje.

ZakkAtak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 17:32   #776
201708160922
Konto usunięte

Esfira, trzymaj się.

Cytat:
Napisane przez sliweczka85 Pokaż wiadomość
Moja kotka ma ale taki bardzo delikatny łupież, widać go tylko podczas czesania. Kupiłam jej kiedyś taki olej do polewania karmy (chyba też Omegan) ale jej nie spasował zapach ( w sumie to mnie to nie dziwi, bo waliło niemiłosiernie).
Z kolei moja koleżanka ma "załupieżoną" kotkę i weterynarz poradził jej kąpać co pół roku ludzkim Nizoralem i ponoć pomaga. Tylko po zapienieniu szamponu trzeba poczekać ze spłukaniem ok.5 minut- moja koleżanka siedzi w tym czasie z kotką w kabinie prysznicowej i ją masuje
Ja + kot w kabinie? W dodatku zmoczony i spieniony? Chciałabym jeszcze pożyć.

Tak dopytuję o ten łupież, bo zdarzało się jej mieć, ale lekki, a teraz ma dosyć mocno widoczny.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 19:41   #777
marea
Wtajemniczenie

Esfira bardzo współczuję utraty przyjaciela
marea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 21:51   #778
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Nie znamy się osobiście, ale miłość do kotów zbliża
Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie kot forumowy to prawie jak własny...
Stary 2014-09-28, 22:05   #779
esfira
Zakorzenienie

Cytat:

Stary 2014-09-28, 22:08   #780
daktylek1987
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam podobnie, szczególnie te bardziej znajome.
Przyznam, że się popłakałam jak przeczytałam co się stało

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości