Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-09, 08:27   #781
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd
Konto usunięte

Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy wy macie swoj profil na pracuj (ew na innych portalach takich)??? i czy kiedykolwiek miałyście jakis odzew ze strony pracodawców, bo was tam odnalezli???

i jeszcze jedno pytanie. ponad miesiac temu wysylalam cv do rossmana, nowy sie otwiera. teraz nadal wystawili ogloszenie. jak myslicie wysylac jeszcze raz cv (troche zmienione), czy to nie ma sensu i "dać se siana" (no wiem, to juz trochę despreacja zalatuje )?
Ja mam na infopraca i pracuj.pl już ponad rok a odzewu żadnego.
Odnośnie podwójnych czy potrójnych ogłoszeń - jak widzę, że na coś, co wysyłałam pojawia się "pińćsetne" ogłoszenie w ciągu miesiąca - to sobie daruję.
d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 13:20   #782
_Sarenka_
Zadomowienie

No, dziś łaskawie, po 3 tygodniach zostałam poinformowana, że nie zostanę przyjęta na staż. Bardzo miło.
Stary 2014-10-09, 13:58   #783
Shawna
Wtajemniczenie

Dostałam pracę w sklepie bo w sklepie, ale się cieszę, że coś ruszyło.
A zadzwonili do mnie z portalu pracuj.pl, więc czasem opłaca się zakładać
Stary 2014-10-09, 14:22   #784
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Shawna Pokaż wiadomość
Dostałam pracę w sklepie bo w sklepie, ale się cieszę, że coś ruszyło.
A zadzwonili do mnie z portalu pracuj.pl, więc czasem opłaca się zakładać
ja tez mialam poprzednia prace w sklepie z pracuj. ale pytalam raczej o posiadanie profilu, nie o wysylanie cv przez pracuj.
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 14:37   #785
creeper
Przyczajenie

Ja zachęcam do wypełnienia swojego profilu, bo sporo osób - rekrutujących często przegląda takie portale i wyszukuje w ten sposób ludzi do pracy.

Polecam też założyć sobie profil, np. na Golden Line
Stary 2014-10-09, 15:21   #786
phideaux
Wtajemniczenie

Dziewczyny, jak dostaniecie jeden telefon na rozmowę kwalifikacyjną, to spodziewajcie się następnych w krótkim czasie ;-)) U mnie to chyba jakaś zasada, że po miesiącu kompletnej głuchej ciszy nagle wszyscy dzwonią naraz i zapraszają na rozmowy - to samo miałam 2 lata temu.

Cytat:
dziewczyny, czy wy macie swoj profil na pracuj (ew na innych portalach takich)??? i czy kiedykolwiek miałyście jakis odzew ze strony pracodawców, bo was tam odnalezli???
Ja nigdy nie ogłaszałam się, bo bałam się, że będę dostawać jakieś dziwne propozycje np.pani do towarzystwa :P

Edytowane przez phideaux
Czas edycji: 2014-10-09 o 15:23
phideaux jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 16:39   #787
cyanide sun
Wtajemniczenie

dziewczyny czy któraś z was pracowała kiedykolwiek na umowę zastępstwo przez firmę zewnętrzną? bo wiem, że wiele firm korzysta z firm zewnętrznych. znam takie przypadki i zawsze takie zewnętrzne zatrudnienie równalo się z gorszymi warunkami tzn. płace, socjal. macie jakieś doświadczenie w tym zakresie, moze jednak to nie zawsze są gorsze warunki?

a ja wam powiem, ze do mnie nagle odzywają się takie konkretniejsze firmy, a nie odzywają się z ogłoszeni np. na kase, gdzie by sie wydawalo ze o taka prace latwiej. ale co z tego jak pracy nadal nie mam. mam wrazenie, ze na kase mam zbyt wysokie kompetencje i zbyt dobre doswiadczenie, a na dobra firme znow za male (ew brak "polecenia" o czym zreszta tez sie zdazylam przekonac )

Edytowane przez cyanide sun
Czas edycji: 2014-10-09 o 16:42

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-10-09, 16:54   #788
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez phideaux Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak dostaniecie jeden telefon na rozmowę kwalifikacyjną, to spodziewajcie się następnych w krótkim czasie ;-)) U mnie to chyba jakaś zasada, że po miesiącu kompletnej głuchej ciszy nagle wszyscy dzwonią naraz i zapraszają na rozmowy - to samo miałam 2 lata temu.
Zależy,zależy, zależy...wszystko zależy. Ostatnio byłam na rozmowie miesiąc temu i cicho sza, wcześniej był to lipiec, a pierwsza w życiu rozmowa - w kwietniu. Więc reguły nie ma.

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

Cytat:
Napisane przez creeper Pokaż wiadomość
Ja zachęcam do wypełnienia swojego profilu, bo sporo osób - rekrutujących często przegląda takie portale i wyszukuje w ten sposób ludzi do pracy.

Polecam też założyć sobie profil, np. na Golden Line
No ale tu to chyba tylko dla osób z doświadczeniem? Ja do takich nie należę, temu omijam ten portal.
Stary 2014-10-09, 17:11   #789
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Zależy,zależy, zależy...wszystko zależy. Ostatnio byłam na rozmowie miesiąc temu i cicho sza, wcześniej był to lipiec, a pierwsza w życiu rozmowa - w kwietniu. Więc reguły nie ma.

---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ----------

No ale tu to chyba tylko dla osób z doświadczeniem? Ja do takich nie należę, temu omijam ten portal.
Niekoniecznie, nie zaszkodzi założyć profil bez doświadczenia.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 18:00   #790
Anusia3
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jabluszko9 Pokaż wiadomość
Gdzie ogłaszałaś, jeśli można wiedzieć? Ja też mam ogłoszenia, ale nikt się nie odzywa... ;(
Na stronie portEl.pl to jest taki portal z ogłoszeniami o pracę.
Ja jak inni mieszkańcy miasta ogłosiłam się w zakładce ,,szukam pracy''
Odzewy mam do dziś mimo iż mam pracę.
Kiedyś próbowałam na pracuj.pl ale zero odzewu

Razem od 26.08.2010r.
Kierowca od 19.07.2012r.
Anusia3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 18:08   #791
Konto usunięte

Muszę poszukać,czy u mnie nie ma takiego portalu Dzięki
Stary 2014-10-09, 18:14   #792
MyDestiny90
Raczkowanie

Niestety i ja muszę dołączyć do grona osób szukających pracy. Coś o mnie?... 24 lata za 1,5 tygodnia bronię mgr na Politechnice Gdańskiej. Opuszczę uczelnię z w sumie rocznym doświadczeniem zawodowym (laby farmaceutyczne + dziedzina biologii molekularnej (moja pasja)). Wysyłałam CV wcześniej na staże. Na początku roku. Prawie nikt się nie odzywał. W sumie odezwali się 3 miesiące potem jak moja promotorka załatwiła mi staż w dobrej firmie w Gdańsku. Staż ten mam do 31.10. Nie ukrywam, że liczyłam na zatrudnienie. Niestety ostatnio zatrudnili dr i dla mnie nie ma już miejsca. Zaczęłam wysyłać CV miesiąc temu. Znów cisza. Już zaczęłam nawet aplikować na PM/PN/PF. Prawda jednak kole w oczy... brak doświadczenia jako przedstawiciel. Szczerze? Gdyby nie zbliżający się ślub i moje chore ambicje...może i bym to olała. Jednak mój TŻ musi zasuwać w Norwegii, aby było na wesele, mieszkanie. Chcę, muszę znaleźć pracę...inaczej nie wróci do Polski. Bo nie będzie nas niestety stać by żyć samemu.
Mam też dość proszenia się o pieniądze rodziców. Od 18 r.ż. pracuję, dorabiam. Dawałam korki to miałam te 2 tys. Teraz ze względu na ciężki temat mgr od roku nie daję i już jest problem... poczta pantoflowa się urwała.
Zaczynam się powoli obawiać zamknięcia w pokoleniu 1500 (mgr pracujący za 1500 zł).

Szczerze? Pójdę pracować obojętnie gdzie... byle by nie kebaby i gastronomia znów (byłam kelnerką w Grand Hotelu) i CC.

Przykro mi, że mimo staży i mojej ciężkiej pracy... mam nawet problem ze zdobyciem stażu.
MyDestiny90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 19:45   #793
Zorzoli
Zakorzenienie

Ja mam tak samo... bronie sie w listopadzie ale juz od jakiegs czasu wysylam cv.
Pomimo studiow na dobrej uczelni i znajomosci 4 jezykow malo kto mi odpisuje.
Doswiadczenie jakies tam mam. Dosc sporo dorabialam jako kelnerka, od 2 lat jestem wolontaruszka w organizacji studenckiej a powaznego stazu mialam jedynie 3 miesiace (darmowy). Niestety jedyne oferty pracy to albo darmowe staze albo wymagane jest 3-5 lat doswiadczenia :-/ nie wiem dze tu logika.
Narazie mam jeszcze troche czasu ale jak do koncza pazdziernika nic nie znajde to tez zaczne szukac byle czego....niestety.....
Zorzoli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 19:52   #794
Apelly
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez MyDestiny90 Pokaż wiadomość
Zaczynam się powoli obawiać zamknięcia w pokoleniu 1500 (mgr pracujący za 1500 zł).
Ehh, właśnie ostatnio o tym myślałam. Jak myślicie, czy ktoś zarabiając niską płacę przez jakieś kilka poczatkowych lat swojej pracy, ma potem jeszcze szansę na zwiększenie tej płacy? Chodzi mi o najniższą krajową. Mam jakieś dziwne wrażenie, że takiej osobie może być ciężej zarabiać za kilka lat powyżej 2 tysięcy niż osobie, która na poczatek dostawała 2 tysiące, a potem prawdopododobnie łatwiej jej będzie wskoczyć na pułap 3 tysięcy. Co myślicie?
Apelly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 20:07   #795
Konto usunięte

Ja znam osobę, która po 4 latach pracy od najniższej krajowej ma 400zł BRUTTO więcej. Szkoda mi, bo jest to osoba jest ogarnięta. Na szczęście dorabia. Ale kiedy dobije do 2 tys NETTO - to nie wiem.
Wychodzi na to, że przed 40 r.ż.
Stary 2014-10-09, 20:17   #796
nelciak
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Ehh, właśnie ostatnio o tym myślałam. Jak myślicie, czy ktoś zarabiając niską płacę przez jakieś kilka poczatkowych lat swojej pracy, ma potem jeszcze szansę na zwiększenie tej płacy? Chodzi mi o najniższą krajową. Mam jakieś dziwne wrażenie, że takiej osobie może być ciężej zarabiać za kilka lat powyżej 2 tysięcy niż osobie, która na poczatek dostawała 2 tysiące, a potem prawdopododobnie łatwiej jej będzie wskoczyć na pułap 3 tysięcy. Co myślicie?
Moim zdaniem to że niektórym cięzko się przebić a inni od razu wskakują na wysoki poziom i idą potem już tylko wyżej wynika przede wszystkim z branży... W niektórych zawodach niskie płace to norma i nie się co spodziewać cudów nawet po 10 latach pracy. Ale wydaje mi się, że jeśli praca jest jednocześnie slabo płatna i dająca przydatne doświadczeie, to nie powinna być problemem w większych zarobkach w przyszłości.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 20:33   #797
MyDestiny90
Raczkowanie

Kiedyś odbywałam staż płatny(2100zl/msc) w firmie. Byłam tam 4 miesiące. W przeciągu tych miesięcy dowiedziałam się, że większość chemików/biotechnologów ect zarabia 1100-1400 na miesiąc. Godzinówka. Firma robi na akord. Moja kierowniczka dostawała 700 zł więcej ode mnie(kiedyś na jej biurku był świstek). Ukrywałam się z moją kwotą. W momencie, gdy się dowiedziały... nie miałam życia w firmie. Nagle słyszałam , że jestem do kitu, czy mi nie wstyd ( pomyliłam miesiąc na karcie zaczął się wrzesień wpisałam sierpień. Wystarczyło przekreślić i dać parafkę). No więc... cóż.

Myślę , że można zaczynać od małych kwot(dalej pracując w zawodzie). Jednak musi być to firma rozwojowa, a nie taka gdzie na 100 osób max połowa ma umowę o pracę, około 20 tylko na czas nieokreślony. A płace nie licząc dyrektora i prezesa nie przekraczają 3500 tys brutto.
MyDestiny90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 20:43   #798
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Apelly Pokaż wiadomość
Myślę, że nie da się tego jednoznacznie stwierdzić, bo sukces zawodowy zależy od wielu czynników. Gdzieś w Polsce ludzie marzą o 2000 brutto, a gdzieś indziej na początek dostają 3000 - kwestia branży, zapotrzebowania, wielkości miasta, itd.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-09, 22:01   #799
antidotum89
Wtajemniczenie

mam nadzieje ze moge sie jeszcze zalic nadal
otóz kilka kwiatkow z ostatnich dni
w sb pracowalam od 14-24 , w zwiazku z czym pytam w pon kierowniczki od grafikow kiedy moge sobie odebrac te 2h .jej odp " trzeba było lepiej sobie organizowac prace wlasna"
Przyszly tydzien mialam pracowac 22-6 patrze na grafik a tam wt i sroda 18-2, mowie ze nie moge tak miec bo juz 5tyg temu umawialam na wtorek lekarza na 18:40 i nie moge opuscic <nie, nie na nfz, place za niego:p> a ona na to "przeloz, widzisz ze ja i XX <druga kierowniczka> mamy urlop"
wczoraj przychodze do pracy i slysze "glowna"kierowniczke " XYZ nie bedzie na nocce bo leci jej z każdej dziury " o co chodziło? kolezanka złapała grype zoladkowa....

wczoraj patrze na grafik i widze ze w przyszla sb po tygodniu nocek mam isc w sb na 14 <prace skoncze o 6 rano.....> mowie ze srednio, wyspac sie nie da, dojechac do domu te 25min itp odpowiedz? "trudno...widzisz ze sie nie da"

ah. wysłałam dzis 6 cv

"Cause I may be bad but I'm perfectly good at it "

antidotum89 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 09:12   #800
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez antidotum89 Pokaż wiadomość
mam nadzieje ze moge sie jeszcze zalic nadal
otóz kilka kwiatkow z ostatnich dni
w sb pracowalam od 14-24 , w zwiazku z czym pytam w pon kierowniczki od grafikow kiedy moge sobie odebrac te 2h .jej odp " trzeba było lepiej sobie organizowac prace wlasna"
Przyszly tydzien mialam pracowac 22-6 patrze na grafik a tam wt i sroda 18-2, mowie ze nie moge tak miec bo juz 5tyg temu umawialam na wtorek lekarza na 18:40 i nie moge opuscic <nie, nie na nfz, place za niego:p> a ona na to "przeloz, widzisz ze ja i XX <druga kierowniczka> mamy urlop"
wczoraj przychodze do pracy i slysze "glowna"kierowniczke " XYZ nie bedzie na nocce bo leci jej z każdej dziury " o co chodziło? kolezanka złapała grype zoladkowa....

wczoraj patrze na grafik i widze ze w przyszla sb po tygodniu nocek mam isc w sb na 14 <prace skoncze o 6 rano.....> mowie ze srednio, wyspac sie nie da, dojechac do domu te 25min itp odpowiedz? "trudno...widzisz ze sie nie da"

ah. wysłałam dzis 6 cv
Aż się nerw w każdej części ciała napina.
Ja bym nagrywała ich, każde słowa, bo kiedy zdecydujesz się zgłosić, będziesz mieć słowo za słowo. Także. Nagrywaj, a zresztą jak Cię za to wywalą, to też będziesz mieć dowód
Stary 2014-10-10, 10:33   #801
_Sarenka_
Zadomowienie

Dziewczyny, co byście wybrały:

1) 1/2 etatu na uczelni w paskudnej atmosferze
2) staż w zawodzie w miłej atmosferze

?

Edytowane przez _Sarenka_
Czas edycji: 2014-10-10 o 10:34
_Sarenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 10:40   #802
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Sarenka_ Pokaż wiadomość

?
A są jakieś jeszcze inne kwestie?(dojazd, pensja, godziny pracy) Bo ogólnie to nawet bym się nie zastanawiała - 2!
Stary 2014-10-10, 10:41   #803
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:

?
jesli 1/2 etatu jest na dluzej to uczelnia zdecydowanie. atmosfera? robisz swoje, nie wchodzisz nikomu w droge i da sie przezyc.
wielu pracodawcow traktuje staz bardzo kiepsko i pozniej przy szukaniu pracy zdecydowanie lepiej wyglada etat. wiem z autopsji.

Edytowane przez cyanide sun
Czas edycji: 2014-10-10 o 10:43

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-10-10, 10:49   #804
_Sarenka_
Zadomowienie

tylko, że to pół etatu to jest 500zł (sic!).

I kwestia jest taka - staż jest na miejscu - nie płacę za mieszkanie i żywność,

Jesli chodzi o uczelnie, to bym się musiala przeprowadzic, znalezc mieszkanie no i ... drugi etat znaleźć

Edytowane przez _Sarenka_
Czas edycji: 2014-10-10 o 10:50
_Sarenka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 10:52   #805
phideaux
Wtajemniczenie

Jeśli atmosfera naprawdę jest paskudna, wybrałabym staż. Chyba, że wiesz, że dasz radę jakoś się od tej atmosfery zdystansować. Inaczej zszargane nerwy i stres nie są warte żadnej pracy.

edit: przeczytałam Twój kolejny post - tym bardziej staż

Byłam wczoraj na dwóch rozmowach, dziś jadę na trzecią, ale szczerze to jakoś nie bardzo mi się chce. ''Wynagrodzenie zależne od zaangażowania'' brzmi cholernie tajemniczo ;D No, ale każda rozmowa kw. czegoś uczy, więc jechać trzeba.
Stary 2014-10-10, 10:56   #806
_Sarenka_
Zadomowienie

Cytat:
Jeśli atmosfera naprawdę jest paskudna, wybrałabym staż. Chyba, że wiesz, że dasz radę jakoś się od tej atmosfery zdystansować. Inaczej zszargane nerwy i stres nie są warte żadnej pracy.

Tym bardziej, że znam tych ludzi z uczelni z którymi miałabym pracować...
Stary 2014-10-10, 10:59   #807
Kolor Bzu
Zakorzenienie

Dołączam do wątku. Rozpoczęłam szukanie pracy na cały etat i już drżę bo zależy mi na umowie o pracę...
Stary 2014-10-10, 11:02   #808
ama09
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Dołączam do wątku. Rozpoczęłam szukanie pracy na cały etat i już drżę bo zależy mi na umowie o pracę...
Cześć W jakiej dziedzinie?

U mnie pojawiło się (uwaga!) 6 interesujących ofert pracy (głównie w budżetówce). Na jedną już wysłałam papiery, na resztę szykuję... oby było jak najmniej chętnych
ama09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-10, 11:19   #809
Konto usunięte

Cytat:

Byłam wczoraj na dwóch rozmowach, dziś jadę na trzecią, ale szczerze to jakoś nie bardzo mi się chce. ''Wynagrodzenie zależne od zaangażowania'' brzmi cholernie tajemniczo ;D No, ale każda rozmowa kw. czegoś uczy, więc jechać trzeba.
Ale masz wysyp ofert Daj znać po

---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
Napisane przez ama09 Pokaż wiadomość
Cześć W jakiej dziedzinie?

U mnie pojawiło się (uwaga!) 6 interesujących ofert pracy (głównie w budżetówce). Na jedną już wysłałam papiery, na resztę szykuję... oby było jak najmniej chętnych
Trzymam kciuki

---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ----------

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Witaj
Trzeba być dobrej myśli
Stary 2014-10-10, 11:20   #810
cyanide sun
Wtajemniczenie

Cytat:
tylko, że to pół etatu to jest 500zł (sic!).

I kwestia jest taka - staż jest na miejscu - nie płacę za mieszkanie i żywność,

Jesli chodzi o uczelnie, to bym się musiala przeprowadzic, znalezc mieszkanie no i ... drugi etat znaleźć
w takim wypadku to chyba jednak niestety staz lepiej
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości