|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
Cytat:
Odnośnie podwójnych czy potrójnych ogłoszeń - jak widzę, że na coś, co wysyłałam pojawia się "pińćsetne" ogłoszenie w ciągu miesiąca - to sobie daruję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Zadomowienie
|
No, dziś łaskawie, po 3 tygodniach zostałam poinformowana, że nie zostanę przyjęta na staż. Bardzo miło.
#783 |
Wtajemniczenie
|
Dostałam pracę
![]() A zadzwonili do mnie z portalu pracuj.pl, więc czasem opłaca się zakładać ![]()
![]() |
#784 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Przyczajenie
|
Ja zachęcam do wypełnienia swojego profilu, bo sporo osób - rekrutujących często przegląda takie portale i wyszukuje w ten sposób ludzi do pracy.
Polecam też założyć sobie profil, np. na Golden Line
#786 | |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, jak dostaniecie jeden telefon na rozmowę kwalifikacyjną, to spodziewajcie się następnych w krótkim czasie ;-)) U mnie to chyba jakaś zasada, że po miesiącu kompletnej głuchej ciszy nagle wszyscy dzwonią naraz i zapraszają na rozmowy - to samo miałam 2 lata temu.
Cytat:
Edytowane przez phideaux Czas edycji: 2014-10-09 o 15:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny czy któraś z was pracowała kiedykolwiek na umowę zastępstwo przez firmę zewnętrzną? bo wiem, że wiele firm korzysta z firm zewnętrznych. znam takie przypadki i zawsze takie zewnętrzne zatrudnienie równalo się z gorszymi warunkami tzn. płace, socjal. macie jakieś doświadczenie w tym zakresie, moze jednak to nie zawsze są gorsze warunki?
a ja wam powiem, ze do mnie nagle odzywają się takie konkretniejsze firmy, a nie odzywają się z ogłoszeni np. na kase, gdzie by sie wydawalo ze o taka prace latwiej. ale co z tego jak pracy nadal nie mam. mam wrazenie, ze na kase mam zbyt wysokie kompetencje i zbyt dobre doswiadczenie, a na dobra firme znow za male (ew brak "polecenia" o czym zreszta tez sie zdazylam przekonac ![]() Edytowane przez cyanide sun Czas edycji: 2014-10-09 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
#788 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- No ale tu to chyba tylko dla osób z doświadczeniem? Ja do takich nie należę, temu omijam ten portal. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja jak inni mieszkańcy miasta ogłosiłam się w zakładce ,,szukam pracy'' Odzewy mam do dziś mimo iż mam pracę. Kiedyś próbowałam na pracuj.pl ale zero odzewu
![]() ![]() |
![]() |
#791 |
Konto usunięte
|
Muszę poszukać,czy u mnie nie ma takiego portalu
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#792 |
Raczkowanie
|
Niestety i ja muszę dołączyć do grona osób szukających pracy. Coś o mnie?... 24 lata za 1,5 tygodnia bronię mgr na Politechnice Gdańskiej. Opuszczę uczelnię z w sumie rocznym doświadczeniem zawodowym (laby farmaceutyczne + dziedzina biologii molekularnej (moja pasja)). Wysyłałam CV wcześniej na staże. Na początku roku. Prawie nikt się nie odzywał. W sumie odezwali się 3 miesiące potem jak moja promotorka załatwiła mi staż w dobrej firmie w Gdańsku. Staż ten mam do 31.10. Nie ukrywam, że liczyłam na zatrudnienie. Niestety ostatnio zatrudnili dr i dla mnie nie ma już miejsca. Zaczęłam wysyłać CV miesiąc temu. Znów cisza. Już zaczęłam nawet aplikować na PM/PN/PF. Prawda jednak kole w oczy... brak doświadczenia jako przedstawiciel. Szczerze? Gdyby nie zbliżający się ślub i moje chore ambicje...może i bym to olała. Jednak mój TŻ musi zasuwać w Norwegii, aby było na wesele, mieszkanie. Chcę, muszę znaleźć pracę...inaczej nie wróci do Polski. Bo nie będzie nas niestety stać by żyć samemu.
Mam też dość proszenia się o pieniądze rodziców. Od 18 r.ż. pracuję, dorabiam. Dawałam korki to miałam te 2 tys. Teraz ze względu na ciężki temat mgr od roku nie daję i już jest problem... poczta pantoflowa się urwała. Zaczynam się powoli obawiać zamknięcia w pokoleniu 1500 (mgr pracujący za 1500 zł). Szczerze? Pójdę pracować obojętnie gdzie... byle by nie kebaby i gastronomia znów (byłam kelnerką w Grand Hotelu) i CC. Przykro mi, że mimo staży i mojej ciężkiej pracy... mam nawet problem ze zdobyciem stażu. |
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Zakorzenienie
|
Ja mam tak samo... bronie sie w listopadzie ale juz od jakiegs czasu wysylam cv.
Pomimo studiow na dobrej uczelni i znajomosci 4 jezykow malo kto mi odpisuje. Doswiadczenie jakies tam mam. Dosc sporo dorabialam jako kelnerka, od 2 lat jestem wolontaruszka w organizacji studenckiej a powaznego stazu mialam jedynie 3 miesiace (darmowy). Niestety jedyne oferty pracy to albo darmowe staze albo wymagane jest 3-5 lat doswiadczenia :-/ nie wiem dze tu logika. Narazie mam jeszcze troche czasu ale jak do koncza pazdziernika nic nie znajde to tez zaczne szukac byle czego....niestety..... |
![]() ![]() |
![]() |
#794 |
Wtajemniczenie
|
Ehh, właśnie ostatnio o tym myślałam. Jak myślicie, czy ktoś zarabiając niską płacę przez jakieś kilka poczatkowych lat swojej pracy, ma potem jeszcze szansę na zwiększenie tej płacy? Chodzi mi o najniższą krajową. Mam jakieś dziwne wrażenie, że takiej osobie może być ciężej zarabiać za kilka lat powyżej 2 tysięcy niż osobie, która na poczatek dostawała 2 tysiące, a potem prawdopododobnie łatwiej jej będzie wskoczyć na pułap 3 tysięcy. Co myślicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Konto usunięte
|
Ja znam osobę, która po 4 latach pracy od najniższej krajowej ma 400zł BRUTTO więcej. Szkoda mi, bo jest to osoba jest ogarnięta. Na szczęście dorabia. Ale kiedy dobije do 2 tys NETTO - to nie wiem.
Wychodzi na to, że przed 40 r.ż. |
![]() ![]() |
![]() |
#796 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Raczkowanie
|
Kiedyś odbywałam staż płatny(2100zl/msc) w firmie. Byłam tam 4 miesiące. W przeciągu tych miesięcy dowiedziałam się, że większość chemików/biotechnologów ect zarabia 1100-1400 na miesiąc. Godzinówka. Firma robi na akord. Moja kierowniczka dostawała 700 zł więcej ode mnie(kiedyś na jej biurku był świstek). Ukrywałam się z moją kwotą. W momencie, gdy się dowiedziały... nie miałam życia w firmie. Nagle słyszałam , że jestem do kitu, czy mi nie wstyd ( pomyliłam miesiąc na karcie zaczął się wrzesień wpisałam sierpień. Wystarczyło przekreślić i dać parafkę). No więc... cóż.
Myślę , że można zaczynać od małych kwot(dalej pracując w zawodzie). Jednak musi być to firma rozwojowa, a nie taka gdzie na 100 osób max połowa ma umowę o pracę, około 20 tylko na czas nieokreślony. A płace nie licząc dyrektora i prezesa nie przekraczają 3500 tys brutto. |
![]() ![]() |
![]() |
#798 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Wtajemniczenie
|
mam nadzieje ze moge sie jeszcze zalic nadal
![]() otóz kilka kwiatkow z ostatnich dni ![]() w sb pracowalam od 14-24 , w zwiazku z czym pytam w pon kierowniczki od grafikow kiedy moge sobie odebrac te 2h .jej odp " trzeba było lepiej sobie organizowac prace wlasna" Przyszly tydzien mialam pracowac 22-6 patrze na grafik a tam wt i sroda 18-2, mowie ze nie moge tak miec bo juz 5tyg temu umawialam na wtorek lekarza na 18:40 i nie moge opuscic <nie, nie na nfz, place za niego:p> a ona na to "przeloz, widzisz ze ja i XX <druga kierowniczka> mamy urlop" wczoraj przychodze do pracy i slysze "glowna"kierowniczke " XYZ nie bedzie na nocce bo leci jej z każdej dziury " o co chodziło? kolezanka złapała grype zoladkowa.... wczoraj patrze na grafik i widze ze w przyszla sb po tygodniu nocek mam isc w sb na 14 <prace skoncze o 6 rano.....> mowie ze srednio, wyspac sie nie da, dojechac do domu te 25min itp odpowiedz? "trudno...widzisz ze sie nie da" ah. wysłałam dzis 6 cv
![]() |
#800 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja bym nagrywała ich, każde słowa, bo kiedy zdecydujesz się zgłosić, będziesz mieć słowo za słowo. Także. Nagrywaj, a zresztą jak Cię za to wywalą, to też będziesz mieć dowód ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, co byście wybrały:
1) 1/2 etatu na uczelni w paskudnej atmosferze 2) staż w zawodzie w miłej atmosferze ?
kosmetolog szuka pracy ![]() Edytowane przez _Sarenka_ Czas edycji: 2014-10-10 o 10:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#802 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wielu pracodawcow traktuje staz bardzo kiepsko i pozniej przy szukaniu pracy zdecydowanie lepiej wyglada etat. wiem z autopsji. Edytowane przez cyanide sun Czas edycji: 2014-10-10 o 10:43 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
Zadomowienie
|
tylko, że to pół etatu to jest 500zł (sic!).
I kwestia jest taka - staż jest na miejscu - nie płacę za mieszkanie i żywność, Jesli chodzi o uczelnie, to bym się musiala przeprowadzic, znalezc mieszkanie no i ... drugi etat znaleźć
kosmetolog szuka pracy ![]() Edytowane przez _Sarenka_ Czas edycji: 2014-10-10 o 10:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Wtajemniczenie
|
Jeśli atmosfera naprawdę jest paskudna, wybrałabym staż. Chyba, że wiesz, że dasz radę jakoś się od tej atmosfery zdystansować. Inaczej zszargane nerwy i stres nie są warte żadnej pracy.
edit: przeczytałam Twój kolejny post - tym bardziej staż ![]() Byłam wczoraj na dwóch rozmowach, dziś jadę na trzecią, ale szczerze to jakoś nie bardzo mi się chce. ''Wynagrodzenie zależne od zaangażowania'' brzmi cholernie tajemniczo ;D No, ale każda rozmowa kw. czegoś uczy, więc jechać trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
Dołączam do wątku. Rozpoczęłam szukanie pracy na cały etat i już drżę bo zależy mi na umowie o pracę...
#808 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie pojawiło się (uwaga!) 6 interesujących ofert pracy (głównie w budżetówce). Na jedną już wysłałam papiery, na resztę szykuję... oby było jak najmniej chętnych ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:17 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:19 ---------- Poprzedni post napisano o 12:17 ---------- Cytat:
![]() Trzeba być dobrej myśli |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Wtajemniczenie
|
w takim wypadku to chyba jednak niestety staz lepiej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:24.