|
|
#781 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. X
Hej mamusie
![]() Mam chwilę (mała śpi po cycu) więc dorzucę swój opis porodu. W piątek (27.02) na bieliźnie zauważyłam porządną plamę krwi, podejrzewałam, że to pewnie z szyjki, ale w sumie lekarzem nie jestem, nigdy nic nie wiadomo, zawsze to może być łożysko, więc wzięłam męża pod pachę i pojechaliśmy na IP. Tam badanie ginekologiczne, usg, wszystko ok, to szyjka, rozwarcie tylko na 1 cm, więc zatrzymali mnie na OCP na obserwacji. Oczywiście ja zła jak osa, bo weekend, a tu zapowiada się szpital, na dodatek dostałam salę trzy osobową w której byłam sama ![]() I tak od soboty rano ktg...nikt mnie już nie badał, tylko to ktg wg którego skurczy nie było żadnych, a ja odczuwałam strasznie bolesne rozpieranie w biodrach, co 10, 15 i 7 min. No ale jak to stwierdził lekarz to tylko "małe płotki" i nic z tego nie będzie. Noc z soboty na niedziele to był hardcor. To rozpieranie w biodrach przybierało na sile, było regularne co 10 min, nie spałam cała noc (zaczął odchodzić czop). Rano na obchodzie, po ktg, usłyszałam od lekarza, że to "false start" i znowu nikt mnie nie zbadał. I tak bolało, rozpierało biodra całą niedzielę. Kiedy przyszedł do mnie mąż, stwierdził, że tak nie może być, żeby chociaż dały mi jakąś nospę. Poszedł do zabiegowego, wrócił z położną, ta się ulitowała i mówi, że da mi jakiegoś czopka przeciwbólowego, ale najpierw mnie zbada. Ona mnie bada a tam rozwarcie na 6cm !!! I mówi "jezu dziecko biegiem na porodówkę, ty rodzisz". No to my z TŻ pakujemy torby, fru na porodówkę, a tam już rozwarcie 8cm, ale skurczy nadal brak, tylko to rozpieranie w biodrach co 10 min. Zabrali mnie na lewatywę (moim zdaniem najlepsza rzecz jaka może przydarzyć się rodzącej), po lewatywie ciepły prysznic, ale skurczy nadal brak, tylko to rozpieranie bioder z 10 min zrobiło się co 5 min. Kazali spacerować. Mąż obok, i tak sobie spacerujemy, wyglądamy przez okna i rozmawiamy, że trzeba umyć rowery na wiosnę. Pospacerowałam, znowu na fotel, badanie (podczas badania odeszły mi wody) pełne rozwarcie, skurczy brak, więc podłączyli oksytocynę, minęło może jakieś 30-40min., trzy-cztery parte, nacięcie (brrr cholerstwo takie) i moja córa już leżała na moim brzuchu, czyściutka jak spod prysznica, lekka zapłakała, potem spokojniutka, śliczna taka <3 TŻ płakał jak dziecko, ja byłam w niesamowitym szoku, że poszło to tak szybko i wręcz prawie bezboleśnie (parte bolały, ale co to za ból 10 min i po krzyku). Pozszywali mnie, potem odwieźli na noworodki, mała już tam na mnie z mężem czekała ![]() Mleko w cycu było, mała pięknie się od razu przyssała, pod tym względem nie mamy żadnych problemów ![]() Niestety jak poród był lekki i prawie bezbolesny tak pierwszy tydzień połogu to była jakaś masakra. Wstawanie, siadanie, chodzenie, w ogóle jakiekolwiek banalne czynności, nawet przekręcenie się z boku na bok, to była jakaś masakra. Płakałam z bólu. Na szczęście położna środowiskowa zdjęła mi szwy (już w domu) i pomału wszystko wraca do normy. Teraz 10 dni po porodzie czuję się dobrze ![]() Mała jest niesamowita, jesteśmy nią oczarowani, i ciągle nie możemy uwierzyć, że jest już z Nami, że jest Nasza i w ogóle Ładnie je, ładnie śpi, prawie wcale nie grymasi, nawet nie płacze podczas kąpieli...jedyne czego nie lubi to ubierania ![]() A na koniec tego wywodu chciałam Wam jeszcze Marcowe Mamusie podziękować, za te 9 miesięcy Fajnie było przechodzić tę ciążę z Wami, będę bardzo miło wspominać ten okres w moim życiu.Czytam Was na bieżąco wykorzystując chwilę kiedy mój mały ssak sobie wcina cyca, ale ciężko wtedy operować obiema dłońmi, żeby coś zacytować i naskrobać. Gratuluję wszystkim mamom, które niedawno urodziły i trzymam kciuki za wszystkie które jeszcze zostały do rozpakowania, oby Wasze porody były jak kichnięcie
|
#782 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Kochana termin masz niedlugo, na pewno na dniach się rozpakujesz ;* ---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:32 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#783 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niech się rodzą te Maluszki koniecznie:P
|
|
|
|
|
#784 | |
|
Zakorzenienie
|
ok, dzięki
muszę jutro zakupić to ustrojstwo, bo to jedyna rzecz, której mi brakuje---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:38 ---------- Cytat:
super, że poszło Ci tak lajtowo!
|
|
|
|
|
#785 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Niech Córeczka zdrowo rośnie![]()
|
|
|
|
|
#786 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynazgitara super przyjemny opis. Pisz tu z nami
|
#787 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jakbys sie przejechała trzęsącym autobusem i jeszcze spacer to może by sie cos zaczęło dziać....
|
|
#788 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo tż dopiero w piątek przyjeżdża. chociaż chyba tak od razu by mnie nie wzięło, może jakoś do piątkowego wieczora bym się przekulała
|
|
|
|
|
#789 | |||||
|
Zakorzenienie
|
no więc po wizycie... obsuwa godzinna, lekarz robi specjalizację i przyjmuje tylko raz w tygodniu, ale najwyraźniej nie ma zamiaru rezygnować z pacjentek, więc je upycha w grafiku. nie wiem ile mały waży, bo znów nie miałam usg
wykupiłam na to gynazol i monural i najśmieszniejsze jest to, że oba są na jeden raz... kolejne 50zł zostawiłam w aptece i oficjalnie moja wypłata poszła się paśćlekarz stwierdził, żebym się nastawiała, że urodzę wcześniej niż tp, bo mam już szyjkę bardzo miękką i jego zdaniem może się ruszyć na dniach ale jakby jakimś cudem się nie ruszyło to od nast dnia po tp mam codziennie chodzić do szpitala na ktg, a jak po tygodniu od tp nie urodzę to mam się kłaść na oddział. czyli standard.Cytat:
tylko chodź, a nie biegaj ![]() Cytat:
ja nastawiałąm się, że wyjdą mi na brzuchu jakieś pojedyncze, a tu niespodzianka, bo pojawiły się na piersiach właśnie i nigdzie indziej. nie wiem, czemu się tego nie spodziewałąm, biorąc pod uwagę, że mam duży biust (75F zazwyczaj kupowałam). Cytat:
co za masakryczny szpital wiesz, ja też leków nie dostałam na podtrzymanie, jak się do nich z bólami i już krwawieniem zgłosiłam, po prostu mnie położyli na patologię ciąży. nie wiem, jaka jest procedura z samymi bólami. ale jeśli chodzi o czyszczenie macicy to nie wyobrażam sobie tego na żywca Oo ja na szczęście miałam narkozę, ale kumpela mi potem powiedziała, że u niej w rodzinnym mieście (Białystok) to jakiś czas temu znajoma po poronieniu też miała czyszczenie macicy bez żadnego znieczulenia![]() a co do tych wyskrobin to pewnie zadziałał u niej szok i dlatego tak to odebrała źle, bo to wygląda mniej więcej tak jak napisała emily. przy czym to tak wygląda, jak się ma szczęście, bo ja dostałam papierek do podpisu, że zrzekam się prawa do zabrania tego, co zostało, i to jak byłam w szoku, nawet nie do końca pamiętam co podpisywałam, ale wiem już, że to było to. antoxa oby było tak, jak zakładasz właśnie.co do przekąsek to ja biorę herbatniki, wafle ryżowe i czekoladę bez czekolady ani rusz.Cytat:
nusiekowa, bądź dzielna Cytat:
![]() dziewczynazgitara, tylko proszę się z nami tak nie żegnać
|
|||||
|
|
|
#790 |
|
Rozeznanie
|
U mnie brzuch sie co jakis czas mega napina - ale nie odczowam to jako bolesny skurcz ...
Mam nadzieje ze Bartus jeszcE chwilke posiedzi bo w domu taki rozgardiasz ;( ---------- Dopisano o 18:14 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ---------- Chyba ten czop odchodzi mi w kawałkach bo właśnie wyszła kolejna czesc podbarwiona krwią |
|
|
|
#791 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i się nie żegnamy bo później przechodzimy na odchowalnie i tam będziemy pisać o kolorach i konsystencjach kupek naszych pociech ---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ---------- Cytat:
|
|
|
#792 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny przepraszam, że tylko o sobie, ale jestem na telefonie, pozniej spróbuje włączyć kompa
![]() Była położna, mała od wyjścia ze szpitala czyli od piątku przybrała 300 g i wróciła już do wagi urodzeniowej mleka mam jak w mleczarni jak to powiedziała babka :P ogólnie wszystko ok, schodząca skórka to norma po pływaniu 9 miesięcy w wodzie szwy zdjęte, następna wizyta za tydzień, a w poniedziałek/wtorek idziemy pierwszy raz do pediatry. Ale ulga i spokój...teraz młoda po cycku i śpi a ja leżę.
|
|
#793 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dla ciebie i dla malutkiej że tak pięknie przybrała ![]() powiedz mi tylko, to w takim razie tez gbs nic nie zaszkodził ?
|
|
|
#794 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny ja okolo 2h przed cesarrka (nie byla planowana, nawet nie bylo mowy o porodzie tego dnia) lezalam pod ktg i wcinalam wafle ryzowe:P
|
|
|
#795 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niee, chociaż jak była decyzja o cesarce to juz nie dawali tego antybiotyku. Ale nie martw się, położne mówiły, że to naprawdę nic strasznego i nie szkodzi dziecku na pewno jak się poda antybiotyk. Także nie myśl juz o tym
|
|
|
#796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby tak dalej
|
|
|
|
|
#797 | |||||
|
Rozeznanie
|
Witajcie
U mnie ciąża się chyba cofa. Jeszcze na ostatniej wizycie były pojedyncze skurcze na KTG. Dzisiejsze KTG nie wykazało żadnych skurczy. Jutro znowu KTG. Jak do niedzieli nie urodzę to w poniedziałek wizyta i lekarz zdecyduje, co daje. To ja trzymam kciuki za was. I koniecznie odezwij się, jak już będzie po. Cytat:
Cytat:
Cytat:
QUOTE] Takie bóle doskwierają mi coraz bardziej. Dzisiaj w dzień to niemal przy każdym ruchu czułam rwanie w udzie lub w pośladku. Chodzę jak połamaniec. Cytat:
Cytat:
|
|
#798 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja zjadłam śniadanie o 9 a pozniej piłam wodę i najpierw cesarka miała być o 16, a później stwierdzili, że nie na co ryzykować i zrobili o 14. Także jak coś sie dzieje to nie zwracają uwagi co i kiedy sie jadło
|
|
|
#799 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Boziu jak czytam Twoj opis to mam podobne odczucia nie czuje skurczy tylko takie lekkie rozpychanie w biodrach , spinania brzucha ... Zgłupiałam juz ;( 2 kawałki krwistych czopow jakieś skurcze na KTG ktorych ja nie odczuwałam .. Strasznie duzo tych przepowiadaczy jak na jeden dzien ;( Padam z nóg |
|
|
|
|
#800 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#801 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pieknie opisalas, super porod, zazdroszcze
|
|
|
|
|
#802 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
przynajmniej teraz masz przekąskę ![]() Cytat:
rona1906 przed CC jadła pierogi , bo nie wiedziała, że zrobią jej na cito a ja trzymałam dietę tak jak kazali i przy pionizowaniu rona źle się czuła, a mi nic nie było ![]() ---------- Dopisano o 18:49 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ---------- Cytat:
za przybieranie na wadze mój synek jutro będzie kontrolnie ważony jestem ciekawa ile przybrał i mojemu też skóra schodzi- zwłaszcza ze stópek i z brzuszka
Radek- ur. 23 luty 2015 o godz. 10:24 |
|||
|
|
|
#803 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moge nawet dzis nie moge sie doczekac ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- Cytat:
zapytam na porodowce kiedy bede ![]() ---------- Dopisano o 18:57 ---------- Poprzedni post napisano o 18:56 ---------- robie nalesniki
|
||
|
|
|
#804 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ciekawe jak tam EdithS .. ![]() A my dzisiaj skończyliśmy 6 dni
|
|
#805 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#806 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
super poród, też bym chciała tak szybko ![]() Mamy wózeczek do odbioru jupi
|
|
#807 |
|
Zakorzenienie
|
zielone_oko
przecudowna |
|
|
|
#808 |
|
Zadomowienie
|
|
#809 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#810 |
|
Zakorzenienie
|
aroli jaki zamowiliscie?
![]() ---------- Dopisano o 19:34 ---------- Poprzedni post napisano o 19:12 ---------- niunia a ty jak sie czujesz? jak pierwszy dzien z coreczka? mysle o tobie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:47.

bo z depresji wyrzucilam prawie wszystko patrzac na rozmiar przed ciazowy i w ciazy...... mam doslownie minimum teraz 

ala: szkoda mi zawsze pieniędzy na takie fanaberie

wykupiłam na to gynazol i monural i najśmieszniejsze jest to, że oba są na jeden raz... kolejne 50zł zostawiłam w aptece i oficjalnie moja wypłata poszła się paść
Boję się tylko czy to nie zaszkodzi dzidzi i nie wiem czy dalej chodzić i może coś się ruszy czy jednak odpuścić...
wiesz, ja też leków nie dostałam na podtrzymanie, jak się do nich z bólami i już krwawieniem zgłosiłam, po prostu mnie położyli na patologię ciąży. nie wiem, jaka jest procedura z samymi bólami. ale jeśli chodzi o czyszczenie macicy to nie wyobrażam sobie tego na żywca Oo ja na szczęście miałam narkozę, ale kumpela mi potem powiedziała, że u niej w rodzinnym mieście (Białystok) to jakiś czas temu znajoma po poronieniu też miała czyszczenie macicy bez żadnego znieczulenia
bez czekolady ani rusz.

dla ciebie i dla malutkiej że tak pięknie przybrała 
teraz w piątek na ktg, lekarz powiedział że w przychodni ciąże mogą prowadzić do 41 tygodnia a później szpital, jako że po trminie to moge chodzić codziennie na ktg, ale czy jest sens? jak wszystko dobrze i nic się nie dzieje? zastanawiam się czy jutro do szpitala się przejść, czy do piątku poczekać hmmm