Mamusie grudniowe 2015 cz. 10 - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-11-27, 12:59   #781
ogolnie
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie grudniowe 2015 cz. 10

Cytat:
Napisane przez kalusia87 Pokaż wiadomość
A której Neutrogeny używasz? bo jest tak jakby zwykła i do bardzo suchej czy popękanej skóry. U mnie sprawdziła się ta druga. A jeśli nie to może krem z mocznikiem? Podobno bardzo dobrze nawilża ( nie sprawdzałam)
hmm, opakowanie niebieskie i czerwone mam czyli takie
ogolnie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:00   #782
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ogolnie Pokaż wiadomość
TŻ pojechał do pracy właśnie i mi zabronił robić dziś cokolwiek Otrzymałam pozwolenie tylko na robienie bombek

A ja nakupiłam sobie produktów na piernik i pierniki i chciałam dziś robić A nie wiem czy uda mi się przemycić jak zrobię

Dziewczyny, jakie używacie kremy do rąk? Ja co roku od jesieni do wiosny mam problem z dłońmi, mam mikropęknięcia i mnie bolą, czasem nawet krwawią Mam neutrogenę która kiedyś na mnie działała teraz już nie...Kosmetyczka zaproponowała nive wygładzająco odżywczy i jest ok na kilka godzin...

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

no to dobrze mam nadzieje ze coś Ci sie rozjaśniło chociaz troche

jeszze jedno pytanie do Was, czy wy tez tak duzo pijecie? ja w ciagu dnia otwieram dwie wody nier wypijam obu butelek ale tak ze 2,5 litra na pewno i do tego jeszcze do sniadania sok pomaranczowy a w ciagu dnia zieloną herbate
Krem do rąk na takie problemy jak twoje mogę polecić koranę z propolisem - jest boska, ale ciężko dostępna, kupuję najczęściej na allegro. Tż miał ręce tak popękane, że porobiły mu się głębokie rany - ten krem jest jak maść, naprawdę czyni cuda

Sporo mi rozjaśniłaś, dziękuję
Jeszcze się zastanawiam, skoro od 2 stycznia zmieniają się przepisy odnośnie becikowego, to czy osoby które się nie łapią na 1000 zł miesięcznie, dostaną to jednorazowe ?

Ja strasznie dużo piję, 2 butelki wody dziennie + mięta/rumianek/ jakaś herbata/soki. I nie wychodzę z domu bez butelki w torebce
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:03   #783
ogolnie
Zakorzenienie

kalwinka to 1000 zł miesięcznie nie ma nic wspólnego z tym jednorazowym becikowym Odnośnie tego jednorazowego nic się nie zmienia
Ej, ja jak nie mam wody w odległości ramienia to wpadam w panikę
Stary 2015-11-27, 13:03   #784
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez syylwuska Pokaż wiadomość

Spokojnie, już drugi raz tego nie powtorzysz, teraz bedziesz wolała zostawić dłuższe i będzie ok

Ja to raczej nie mam wyboru, bo nie wyobrażam sobie Tz z takimi dużymi palcami jak takie maleńkie paluszki bierze i paznokcie obcina...

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
Sylwuska, Halwaya - bo to będzie tak: )

http://joemonster.org/filmy/71575
andriuszka77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:07   #785
ogolnie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez andriuszka77 Pokaż wiadomość

haha, widziałam to na fejsie, nieźle

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:04 ----------

a czubasek sie dzis odzywała???
Stary 2015-11-27, 13:08   #786
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zaciekawa Pokaż wiadomość
dzisiaj na alliexpress są wyprzedaże z okazji BLACK FRIDAY
Oj, niepotrzebnie mi to mówisz hehe zaraz coś kupię pewnie :brzyda l:
Stary 2015-11-27, 13:09   #787
kalusia87
Zakorzenienie

Cytat:
hmm, opakowanie niebieskie i czerwone mam czyli takie
To ja miałam czerwony. Ten z Isany dużo osób chwali - intensywny krem do rąk z mocznikiem

http://static.wizaz.pl/kosmetyki/foto/74289_250.jpg

Edytowane przez kalusia87
Czas edycji: 2015-11-27 o 13:12
kalusia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:09   #788
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
TŻ pojechał do pracy właśnie i mi zabronił robić dziś cokolwiek Otrzymałam pozwolenie tylko na robienie bombek

A ja nakupiłam sobie produktów na piernik i pierniki i chciałam dziś robić A nie wiem czy uda mi się przemycić jak zrobię

Dziewczyny, jakie używacie kremy do rąk? Ja co roku od jesieni do wiosny mam problem z dłońmi, mam mikropęknięcia i mnie bolą, czasem nawet krwawią Mam neutrogenę która kiedyś na mnie działała teraz już nie...Kosmetyczka zaproponowała nive wygładzająco odżywczy i jest ok na kilka godzin...

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:50 ----------

jeszze jedno pytanie do Was, czy wy tez tak duzo pijecie? ja w ciagu dnia otwieram dwie wody nier wypijam obu butelek ale tak ze 2,5 litra na pewno i do tego jeszcze do sniadania sok pomaranczowy a w ciagu dnia zieloną herbate
Pierniki raczej wyczuje, wiec to kiepski pomysł, jeśli nie chcesz mieć z nim na,m pienku.

Co do kremow to tak, na częste stosowanie i delikatna suchość czy otarcia stosuje isane rumiankowa, Lubień jej zapach i ze się szybko wchłania.
Na gorszą kondycję skóry evree czerwony (ale jak na noc posmaruje i potem wstaje na siku to przy myciu rąk czuje jak go zmywak, tak jakby tworzył ochronny film, nie każdy to lubi) teraz mam kamill classic i jest bardzo fajny, dłonie sa takie mięciutkie, oddałam go Tz bo on bardzo zniszczone ma przez pracę,i też zadowolony jest, a w tam ty roku kupiłam mu też Kamill ale w takim pudełku niskim z pompka
O taki

A te moje to takie:

Jeszcze isana z mocznikiem jest dobra, ale śmierdzi i długo się wchlania, a ja takich nie lubię

I dobrze jest nałożyć grubą warstwę i założyć na,noc rękawiczki bawełniane, są takie specjalne do kupienia w rossmannie białe, za około 10 zl, dłonie po takim zabiegu rano są super

Edytowane przez syylwuska
Czas edycji: 2015-11-27 o 13:16
syylwuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:18   #789
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fionka_31 Pokaż wiadomość
Spakowalam mala na wyjście: Body dl rękaw, skarpetki, pajac (wydaje mi sie ze cieplejszy) kombinezon, czapka polarowa, kocyk i krem na zimno.

Ok?
Myślę, że ok. Ja mam podobnie. Tylko dorzuciłam śpiworek taki polarowy zamiast kocyka. I nie wiem, może to za ciepło, ale zobaczymy jak pogoda wypali.

Krem jaki? Muszę dokupić.

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ----------

Cytat:
Napisane przez kalwinka Pokaż wiadomość
Pisze prace zaliczeniową i idzie mi jak krew z nosa :/ Chyba zacznę sprzątać, to ciekawsze
Haha, skąd ja to znam. Pamiętam te wieczory kiedy trzeba było wkuwać do sesji czy na egzamin, to wszystko było ciekawsze niż nauka milion rzeczy nagle mi się przypominało, a sprzątanie jak wtedy szło! i przemeblowywanie, moje ulubione zajęcie na stres hehe

Powodzenia

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ----------

Cytat:

Krem używam od lat ten i lepszego nie ma na zimę:

https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,1...em-do-rak.html

Garnier ten czerwony, mój hit!

Tak, piję bardzo dużo. Dziś już obaliłam 1,5 litrową butelkę wody mineralnej, 3 herbaty zielone, rano płatki z mlekiem, a teraz z kolejnej butelki podpijam. W nocy wypijam też dużo, nie wiem skąd to pragnienie. Ale tak, organizm domaga się co chwila czegoś do picia.
Dziennie to duuużo piję.
Stary 2015-11-27, 13:18   #790
syylwuska
Zakorzenienie

OGOLNIE a w ogóle becikowe to się wszystkim nalezy? Bo ja już nie wiem czy my się lapiemy na to jednorazowe? To od dochodu za 2014 rok tylko zalezy?

Stary 2015-11-27, 13:22   #791
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
OGOLNIE a w ogóle becikowe to się wszystkim nalezy? Bo ja już nie wiem czy my się lapiemy na to jednorazowe? To od dochodu za 2014 rok tylko zalezy?

Chyba nie wszystkim, bo z tego co się orientowałam jest jakiś próg dochodów na rodzinę, żeby dostać becikowe.
My oboje pracujemy i moja pensja i męża jakoś nas dyskwalifikuje z becikowego, więc się nie napalam raczej na to.
Stary 2015-11-27, 13:22   #792
Fionka_31
Zakorzenienie

Andriuszka ja mam krem babydream

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:23   #793
benita84
Zadomowienie

Cytat:
A czym główkę smarować? Może być ten krem do ciała?
pierwszemu niczym nie smarowałam tylko samo czesanie wystarczyło

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
A czemu nie polecane jest stosować kremów z cynkiem? Moj ukochany krem (by Kinga Rusin) ma tlenek cynku w skladzie
cynk chyba wysusza i może podrażniać skórę, profilaktycznie lepsze są kremy bez tlenku cynku

Cytat:
Moja koleżanka tez miala schizy bo jak obcinala to za każdym razem ze 3-4 opuszki ciela :/ w sumie mowila ze po pierwszym miesiącu to chyba wszystkie palce poobcinala

Skąd wiesz że zabronione?

Ona juz miała dosyć i chciała urodzić i sie zgodziła
u mnie tż przez pierwsze miesiące obcinał młodemu paznokcie i naprawdę dobrze mu szło mam nadzieję ze tym razem też weźmie to na siebie

rozmawiałam ze znajomą co rodziła rok temu i właśnie opowiadała że jej wyciskali na siłę dziecko ale ona żadnej zgody nie wyrażała, po prostu lekarka rzuciła się na brzuch i tyle, a u niej poród sam się normalnie zaczął
benita84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:23   #794
Fionka_31
Zakorzenienie

Cytat:
Chyba nie wszystkim, bo z tego co się orientowałam jest jakiś próg dochodów na rodzinę, żeby dostać becikowe.
My oboje pracujemy i moja pensja i męża jakoś nas dyskwalifikuje z becikowego, więc się nie napalam raczej na to.

Jest 1922 zl na osobe

Stary 2015-11-27, 13:24   #795
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f
Konto usunięte

Andriuszka świetny ten filmik
d1b06f3951e378bb3fdc33711a759ec9373c9f74_6556ad7364f3f jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:25   #796
Fionka_31
Zakorzenienie

Koleżanka mi mowila ze w szpitalu dają pampersy. Zaczelam sie zastanawiać czy brać swoje. Chyba wezmę mniej a najwyżej tz dowiezie

Stary 2015-11-27, 13:32   #797
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Andriuszka ja mam krem babydream
Dzięki Fionka, muszę dokupić.

Odnośnie pieluch, kolega dziś mi mówił, że z żoną kupują dla swojego syna urodzonego w sierpniu, pieluchy z MAKRO, jakieś tam makrowe. Ponoć są super, a wychodzi coś koło dwudziestuparu groszy za sztukę. Nie wiem, muszę ogarnąć temat. Tylko że Makro mam daleko i nie mam karty, więc ogarnę to już pewnie po porodzie, ale zamówię żeby mi kupili w takim razie jak będą jechać. Jak macie blisko to możecie zerknąć.
Stary 2015-11-27, 13:34   #798
Ani_qa
Zakorzenienie

Cytat:
A macierzyńskiego nie zgłaszamy u pracodawcy? Dziewczyny, liczyłyście może, co lepiej się opłaca, 80% od razu, czy 100% + 60%? Czy na jedno wychodzi?
Zgłaszamy, ale u mnie szpital podobno przygotowuje dokumenty
Ja biorę od razu 80%

Cytat:
Napisane przez halwaya Pokaż wiadomość
Co do obcinania paznokci dziecku. eh.. wczoraj się za to zabrałam (przypominam, że mam 3 letnie doświadczenie) w dwóch paluszkach ucielam razem z kawałkiem opuszka czy za krótko.. nie wiem.. krewka leciała, dziecko ryk ja ryk.. dół do dziś mam.
ja się będę bała tego obcinania pazurków

Cytat:
Ojej, faktycznie mogła przeprosić, ale może wypadło jej coś nagłego i zrobić to,jak przyjedzie? Powodzenia

A ja właśnie nie kupiłam oliwki, bo,nie zamierzałem używać, tzn do ciała, nie pomyślałam o główce ;/ na ciemieniuche oliwka najlepsza? Smaruję się i wyczesuje szczotka, tak?
Nie przeprosiła Pytała czy dostałam smsa (bo jej nie odpisałam). W każdym razie była miła, więc się nic nie odzywała... Dodam, że spóźniła się 15 minut

Cytat:
Napisane przez simka234 Pokaż wiadomość
Dostałam skierowanie do szpitala.. byłam wczoraj zrobiliśmy ktg ,usg i puścili mnie na weekend do domku.. w poniedziałek kolejna wizyta i ktg, usg..
I decyzją co dalej robimy bo w połowie tyg już 37 tydzień będzie..
chyba wywoływać...
Więc trzeba będzie
Lepiej niech wywołują, robią to dla dobra dziecka...

Cytat:
Spakowalam mala na wyjście: Body dl rękaw, skarpetki, pajac (wydaje mi sie ze cieplejszy) kombinezon, czapka polarowa, kocyk i krem na zimno.

Ok?
Ja spakowałam body kr + pajac cieplejszy + kombinezon, czapka, rękawiczki + kocyk.
Kremu nie biorę bo mąż podjedzie pod drzwi szpitalne i Mała będzie zakryta kocykiem, a później praktycznie pod drzwiami domu wysiądę z Małą.

Cytat:
Napisane przez agrita8 Pokaż wiadomość
Pewnie cos jej wypadło... ale mogla to jakos lepiej ująć. Ostatnio na swoją czekalam tez prawie godzinę, ale tak bardzo przepraszala, ze jej wybaczylam
No, ja też się nic nie odzywałam (mimo, że nie przeprosiła i dodatkowo 15 minut się spóźniła)...

Cytat:
U mnie jesień/zima najlepiej sprawdza się masło do ciała z Bielendy.
Mąż też go używa, pracuje na dworze.

Ja po wizycie położnej. W sumie źle nie było (kawy nie chciała).
Wypełniłam jej plan porodu (taki sam jak do szpitala). Namawiała mnie na szkołę rodzenia, ale powiedziałam jej, że to już końcówka i sensu nie ma.
Mówiła, że do szpitala najlepiej jechać jak skurcze są regularne (co 10 minut). Jak wody zaczynają się sączyć, mają normalny kolor to mogę spokojnie zabrać to co do szpitala i jechać, a jak są brązowe bądź zielone to już nic w domu nie robić wokół siebie tylko złapać torbę i niezwłocznie jechać.
Po porodzie prosiła o telefon (mimo, że szpital wysyła informację) żeby się umówić na wizytę domową. O obowiązkowych jest 4, ale w sumie to nie wiem czy tyle będzie jak usłyszała, że mama jest pielęgniarką a ciocia położną... w każdym razie mówiła, że służy pomocą.
Jeśli będę chciała jeszcze przed porodem się zobaczyć, albo posłuchać tętna to mam dzwonić i przyjedzie.
W sumie to wszystko mówiła to co ja już wiem.
Stary 2015-11-27, 13:35   #799
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Jest 1922 zl na osobe
No właśnie, jest próg, dzięki Fionka, więc nam się nie należy na pewno. Mamy ubezpieczenia na życie i tam pewnie dostaniemy takie ala becikowe, chyba 2 tysiące jest za urodzenie dziecka, musze sprawdzić nota bene. To fajnie, jak dadzą faktycznie to wrzucimy na oszczędności.
Stary 2015-11-27, 13:36   #800
Ani_qa
Zakorzenienie

Dziewczyny w laktatorze wyparzacie butelkę i wszystkie końcówki czy jak?
Stary 2015-11-27, 13:37   #801
andriuszka77
Zadomowienie

Cytat:
Koleżanka mi mowila ze w szpitalu dają pampersy. Zaczelam sie zastanawiać czy brać swoje. Chyba wezmę mniej a najwyżej tz dowiezie
O, fajnie że dają. U mnie trzeba niemalże wszystko swoje. Ale dla mnie to nie problem w sumie, ogarnęłam w torbie co trzeba, a jak zabraknie to męża będę ganiać.
Stary 2015-11-27, 13:39   #802
arisah
Raczkowanie

Cytat:

genialne

ja do rąk używam garnier czerwonego, bardzo dobrze się u mnie sprawdza
arisah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:42   #803
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:
Jest 1922 zl na osobe
Netto? I jak jest więcej to żadne pieniądze za urodzenie dziecka się nie należą?

Cytat:
Napisane przez Ani_qa Pokaż wiadomość
Ja po wizycie położnej. W sumie źle nie było (kawy nie chciała).
Wypełniłam jej plan porodu (taki sam jak do szpitala). Namawiała mnie na szkołę rodzenia, ale powiedziałam jej, że to już końcówka i sensu nie ma.
Mówiła, że do szpitala najlepiej jechać jak skurcze są regularne (co 10 minut). Jak wody zaczynają się sączyć, mają normalny kolor to mogę spokojnie zabrać to co do szpitala i jechać, a jak są brązowe bądź zielone to już nic w domu nie robić wokół siebie tylko złapać torbę i niezwłocznie jechać.
Po porodzie prosiła o telefon (mimo, że szpital wysyła informację) żeby się umówić na wizytę domową. O obowiązkowych jest 4, ale w sumie to nie wiem czy tyle będzie jak usłyszała, że mama jest pielęgniarką a ciocia położną... w każdym razie mówiła, że służy pomocą.
Jeśli będę chciała jeszcze przed porodem się zobaczyć, albo posłuchać tętna to mam dzwonić i przyjedzie.
W sumie to wszystko mówiła to co ja już wiem.
O to jakoś przezylas skoro masz taką,kadrę w rodzinie, to,może da Ci spokoj?
Cytat:
Mój laktator w paczkomacie

Stary 2015-11-27, 13:43   #804
arisah
Raczkowanie

Cytat:
taki właśnie mam plan, poprzednio też tak robiłam
arisah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:46   #805
syylwuska
Zakorzenienie

Cytat:

Hehe widziałam to, ktoś chyba tutaj to wrzucal kiedys, albo tak przez przypadek widziałam, świetne

Stary 2015-11-27, 13:46   #806
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Tak jak pisały dziewczyny jest ograniczenie do 1922 zł na osobę.

Cytat:
No właśnie, jest próg, dzięki Fionka, więc nam się nie należy na pewno. Mamy ubezpieczenia na życie i tam pewnie dostaniemy takie ala becikowe, chyba 2 tysiące jest za urodzenie dziecka, musze sprawdzić nota bene. To fajnie, jak dadzą faktycznie to wrzucimy na oszczędności.
To tak jak my. Na "państwowe" się nie załapiemy, ale oboje mamy grupowe ubezpieczenia w pracy, więc sobie odbijemy ze sporą nawiązką.

Wylazłam na chwilę i cholera, jaka zimnica jest.
W ogóle szał ciał, bo wchodzę w mój zimowy płaszcz. Co prawda jak się zapnę, to tak wiecie.. lepiej nie wykonywać gwałtownych ruchów i nie ma szans bym usiadła, ale by przemknąć gdzieś na szybko daje radę.

Postanowiłam sobie dzisiaj zrobić wolne od kuchni i tym samym na obiad pierogi z pierogarni - niedawno otworzyli po drugiej stronie ulicy i pycha są.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!

Edytowane przez ijaa
Czas edycji: 2015-11-27 o 13:49
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-11-27, 13:47   #807
Fionka_31
Zakorzenienie

Sylwuska dochód czyli netto ale oni inaczej troche składki zdrowotne liczą. Ogolnie pisala.

Jezeli razem zarabiacie więcej niz 1922x 3 to się nic nie nalezy

Stary 2015-11-27, 13:48   #808
zaciekawa
Raczkowanie

Cytat:
No to extra, może sama sobie jeszcze machne jakis prezencik przed świętami ;P bo myślałam że może tylko list polecony inpost ten najtańszy co na allegro za mniej niż 4 zł ale on czasami idzie tydzień, a okres przedświąteczny teraz i całkiem można czekać niewiadomo ile...

Jak wyczailas ta darmowa dostawe?

A dzięki, to popatrze, Ty już coś upatrzylas?

Darmowa dostawa jest co roku od paru lat..już nawet nie pamiętam gdzie się dowiedziałam lata temu...
Jeszcze nic nie wypatrzyłam, bo zaczęłam patrzeć, ale musiałam przerwać, bo prasuje małego rzeczy i chciałabym to skończyć...na pewno będę chciała coś aptecznego kupić, a to jeszcze nie wiem...wzięłabym laktator ale szkoda mi kasy, wydaje mi się,że mi się nie sprzyda
Stary 2015-11-27, 13:50   #809
ogolnie
Zakorzenienie

1922zł na osobe netto.
I to już jest pomniejszone o te składki wszystkie.
Stary 2015-11-27, 13:54   #810
kalwinka
Zadomowienie

Cytat:
Netto? I jak jest więcej to żadne pieniądze za urodzenie dziecka się nie należą?

Mój laktator w paczkomacie
Tak, netto, dochód liczony na liczbę członków rodziny z nowo narodzonym dzieckiem włącznie

tz mi napisał, ze odbierze paczkę z paczkomatu jak będzie wracał z pracy. Czyli mój laktator też czeka
kalwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości