![]() |
#781 | ||
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja - wątek zbiorczy. Część 2.
Cytat:
![]() Cytat:
"Skutki stosowania antykoncepcji hormonalnej są nieodwracalne." to nie to samo co "Stosowanie antykoncepcji hormonalnej skutkuje nieodwracalnym i trwałym wstrzymaniem jajeczkowania, a więc bezpłodnością". |
||
![]() ![]() |
![]() |
#782 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
Jedyny skutek nieodwracalny jaki przychodzi mi do głowy to zwiększenie ryzyka raka jajników (jeśli choroba istnieje w rodzinie i ma się pechowe geny)
|
![]() ![]() |
![]() |
#785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oczywiście chodzi mi o czystą polemikę na polu logiki i semantyki, o które to się sprzeczam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Zakorzenienie
|
Polemika polemika, ale niewiele kobiet ma do czynienia z endokrynologami, a akurat endokrynolodzy często wywodzą wszelkie zmiany na jajnikach od antykoncepcji hormonalnej. Nie tylko rak ale też torbiele czy zaostrzenie pco.
|
![]() ![]() |
![]() |
#787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dzieck...9Bwietle_prawa
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#788 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty pokazałeś prawa dziecka, czyli osobnika po urodzeniu do wieku 18 lat |
|
![]() ![]() |
![]() |
#789 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Konto usunięte
|
Ja mam pytanie do tej użytkowniczki, która chce zabronić usuwania ciąż z zespołem downa.
Co, jeśli kobieta / rodzina NIE CHCE takiego dziecka? No bo wiesz, jak rodzisz zdrowe dziecko, to ono się robi samodzielne, i w wieku 2-3 lat koniec z pieluchami, w wieku 5 już samo super je, w wieku 8 czyta, pisze, może samo iść do sklepu, może wyprowadzić psa, podlać kwiatki, zetrzeć kurze itd. W wieku 12-13 wychodzi i go nie ma 3/4 (od 8 do 14 w szkole, potem lekcje, o 17 do koleżanki/na dwór, o 20-21 spać) dnia w domu, więc luz blues, potem znajduje sobie sympatię, i nie ma go jeszcze dłużej, a po 18 roku życia nara na studia i widujesz je raz na miesiąc. i jesteś, że tak to powiem "wolna", nie ma "nie mogę wyjść do koleżanki, bo muszę dziecku obiad zrobić". A przy zespole downa niestety dziecko zatrzymuje się na poziomie 8-10 lat, i już do końca życia takie zostaje. Co poradzisz kobiecie, która chce sobie normalnie układać życie? Co powiesz kobiecie, która w wieku 70 lat chce sobie siedzieć z mężem przed kominkiem, a nie przewijać 40letniego syna? |
![]() ![]() |
![]() |
#791 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#792 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Są różne stopnie niepełnosprawności w przypadku ZD i nigdy nie jest wiadomo, jak będzie. Do tego dochodzą bardzo częste problemy z sercem Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2016-04-22 o 12:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nawet lekki ZD to nie jest nic, to nie jest słodki dzieciaczek który ma dziwną twarz. Z praktyk wróciłam wykończona, i pewna, że nigdy nie urodzę takiego dziecka, bo to nie jest tragedia tylko dla rodzica, ale też dla tej osoby. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2016-04-22 o 12:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#794 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
A pomijają zwiększanie/zmniejszanie ryzyka to pisałam już - jeśli coś się leczy się tabletkami anty, to wyleczone nie wraca. Na polu logiki i semantyki nie obalisz ogólnego twierdzenia, które jest częściowo prawdziwe tylko dlatego, że sugeruje nieprawdę i negatywy. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#795 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Co to jest lekki ZD? ZD to ZD. Stopień niepełnosprawności (intelektualnej, jak i ogólny, bo to też różnica) może być lekki, umiarkowany, znaczny lub głęboki |
|
![]() ![]() |
![]() |
#796 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#797 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Konto usunięte
|
1. nie chodzi o to, że zyskałam rozeznanie, tylko o to, że ja po 8 h byłam zmęczona i smutna, bo tych ludzi mi autentycznie żal. Tylko, że ja wrócę do domu i zapomnę o nich, nigdy więcej się tam nie pojawię i tyle. A co ma powiedzieć rodzina takich osób, które są z nimi 24/7?
2. DLatego dałam to w cudzysłowie. |
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Zakorzenienie
|
są różne stopnie tej choroby, zależy to od rodzaju mutacji. może być pełna trisomia, może być niepełna (trzeci, dodatkowy chromosom 21 jest mniejszy; on ma takie 'antenki' i jest ogólnie mega malutki i zdarza się, że jest 'uszkodzony', tj. właśnie mniejszy. nie będę się rozwodzić nad mechanizmami, jakie tu działają), może też być ZD mozaikowaty - gdzie nie wszystkie komórki w ciele mają trisomię. daje to multum różnych kombinacji i możliwości symptomów tego zespołu.
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 |
zuy mod
|
Tinker ale Twoje pytanie nie ma sensu, bo odpowiedz jest jasna. Wg przeciwników aborcji macierzyństwo to nie market, gdzie przychodzisz i wybierasz sobie idealne dziecko.
Dbajmy o język gdy mówimy o osobach niepełnosprawnych...
![]() |
#801 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Znam trochę takich rodzin i podchodzą do tego nieco inaczej ![]() Po części masz rację (trzeba brać pod uwagę, że kolorowo nie będzie), ale po części prezentujesz stereotypowe myślenie. 8 h w DPSie to jest nic. Bardzo wiele w opiece nad osobami z niepełnosprawnością intelektualną zależy od postawy rodziców. Ta dziewczyna, która bawiła się lalkami mogłaby pewnie równie dobrze (z pomocą, ale jednak) np. stać na zmywaku w jakimś barze. Istnieje taki zawód, jak trener pracy, który"opiekuje się" takimi osobami i daje im możliwość wejścia w normalne dorosłe życie (podjęcie pracy). Ale niestety, infantylizowanie dobrze funkcjonujących osób z ZD, robienie z nich "dużych dzieci" z dwoma kucykami, bawiących się lalkami powoduje, że faktycznie te osoby wymagają nieustannej opieki. I potem faktycznie trzeba całe życie się nimi zajmować. Ewentualnie WTZ, czyli typowa "poczekalnia" na całe życie. Piszę oczywiście o lżejszych postaciach niepełnosprawności. Dlatego właśnie jestem za wyborem, bo posiadani takiego dziecka wymaga ogromnej pracy i odpowiedniego podejścia. Co przy obecnej mentalności w Polsce jest niemal niemożliwe. Ale faktem jest też, że są przypadki o jakich piszesz. I oni faktycznie lądują w DPSach. I to trzeba brać pod uwag, że ZD wcale nie oznacza bycia takim "Maciusiem z Klanu" ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Już prosiłam i nic to nie dało ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
To wiem, ale wszystko to nazywamy zespołem Downa. To jest etiologia, ale w orzeczeniu nie masz przecież "lekki ZD" tylko stopień niepełnosprawności. Może faktycznie źle się wyraziłam. Akurat ekspertem od samego ZD nie jestem Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2016-04-22 o 13:04 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chodzi mi tylko o to, że badanie prenatalne nie określi Ci, jak ciężko upośledzone będzie dziecko, ile pracy będzie trzeba w nie włożyć (czy do końca życia te pieluchy, czy zmywak, czy może nawet rola w AHS). to może zrobić genetyk-specjalista od ZD, ale wymaga dokładniejszych badań, niż te dostępne dla przeciętnej pary. to jest ruletka po prostu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To oczywiście wiem i chyba nawet to podkreślałam. Niestety. Ruletka totalna. I może być tak, że ten człowiek do końca życia będzie wymagał nieustannej opieki. Nie lubię po prostu, gdy osoby z ZD są wrzucane do jednego worka "do końca życia totalnie niesamodzielne". Tak nie musi być. Nie w każdym przypadku. A jak już jestem gdzieś na wolontariacie lub praktykach i widzę tych dorosłych ludzi (mówię o wyżej funkcjonujących) w bluzeczkach z myszka miki i z lalusiami w rękach, to mi się coś robi. Ja chyba nie do końca umiem być obiektywna w tym temacie ![]() Edytowane przez 201607111028 Czas edycji: 2016-04-22 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak nie ma panicznego strachu o to, co z dzieckiem jak umrę, jak nie ma biedy i walki matka vs. reszta świata, to to nie jest jedno pasmo cierpień, nieszczęść i zmęczenia. Nie wszyscy patrzą na to w ten sam sposób, a już na pewno nie ci, którzy chcą i kochają. W kilka godzin nie da się stwierdzić, czy ktoś jest rozwinięty na poziomie ośmio-, dziesięcio czy czternastolatka. Tym bardziej, że pewne obszary mogą być bardziej rozwinięte, człowiek może mieć gorszy albo lepszy dzień itd. Ale my tu nie rozmawiamy o tym, czy należałoby eksterminować niepełnosprawnych, bo wyglądają nieestetycznie, tylko o tym, że to nieludzkie zmuszać do rodzenia kobiety, które nie wyobrażają sobie takiego życia lub/i nie dadzą sobie rady w sytuacji kiedy pomoc państwa jest śladowa i nie ma za co kupić leków, które uczyniłyby życie 10x łatwiejszym. Zmuszenie do rodzenia, brak wyboru, brak pomocy to tragedia. Niepełnosprawne dziecko samo w sobie tragedią nie jest. Nie wszyscy mają podejście, oczekujące od dziecka jak najszybszego wyniesienia się z domu i samodzielności w wieku lat ośmiu. Co z tego, że w cudzysłowie, w ogóle to tam dałaś, a nie powinno tego być. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
Chyba dobrym przykładem tego, że ZD jest bardzo zróżnicowany jest zamknięte już Tim's Place w USA.
![]() ![]() |
![]() |
#806 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jest wiele takich przykładów, mniejszych i większych. Polecam obejrzenie filmików stowarzyszenia "Tęcza" z Krakowa ![]() Idealny przykład, że zamiast dania do ręki laluni można z tymi osobami "zrobić" coś więcej |
|
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Konto usunięte
|
Dużo jest osób, które w ferworze płomiennych przemów o prawie do wyboru płyną w drugą stronę i zaczynają przekonywać, że w takim, takim czy takim przypadku "lepiej" usunąć,"warto" usunąć albo i wręcz "należałoby" usunąć?
Parę miesięcy temu był tu temat dziewczyny, która wpadła i prosiła o pomoc w ułożeniu sobie planu postępowania, jak powiedzieć chłopakowi, jak to załatwić, żeby nie przerywać studiów i dać radę - zaznaczyła, że chce urodzić i aborcja nie wchodzi w grę, po czym została na kilku stronach zjechana za głupotę i nieodpowiedzialność, bo gdyby była rozsądna to by usunęła. Straszne to było. Przy jednoczesnym wykazywaniu maksymalnej troskliwości i wyrozumiałości dla trolla, który co miesiąc zachodził w kolejną ciążę z tym samym Niemcem i planował aborcję. Jakiś czas temu nie wierzyłam, ale stanowisko proaborcyjne jednak istnieje, z niewiadomych przyczyn jest wrzucane do jednego wora z pro-choicem, ze szkodą dla tego drugiego. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#808 |
Konto usunięte
|
W tym wątku nie widzę takich osób. No, Tinker się czasem zagalopuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#809 |
Konto usunięte
|
Nie chodzi mi o to, co w wątku tylko w ogóle - czy to kwestia tego, że zwolennicy absolutnego zakazu aborcji mieli do czynienia z takimi osobami i dlatego podchwycili tę eugenikę, czy zaczęli tak gadać, żeby dyskredytować i demonizować.
|
![]() ![]() |
![]() |
#810 |
Raczkowanie
|
Ja jestem rozdarta w tej kwestii. Uważam, że aborcja powinna pozostać w tej ustawie jaka jest obecnie. Ja sama nie wiem czy chciałabym urodzić dziecko z gwałtu albo dziecko chore... i uważam, że kobieta powinna mieć wybór i wybrać zgodnie z własnym sumieniem.
Ale sytuacja, która niedawno miała miejsce jest dla mnie bulwersująca... Chodzi mi o sytuacje gdy w wyniku aborcji urodziło się żywe dziecko, które umierało przeszło godzinę bo lekarze zdecydowali, że nie będą podejmować żadnych działań aby go ratować. Kobieta była w 24 tygodniu ciąży (?!). Rzecznik szpitala twierdzi, że wszystko było zrobione zgodnie z procedurami. Nie potwierdza, że dziecko urodziło się żywe ale sprawa trafiła do prokuratury. Ale czy usuwanie ciąży w 24 tygodniu jest w ogóle legalne? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:27.