|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#781 |
Raczkowanie
|
Dot.: Interakcje tabletek antykoncepcyjnych z lekami - wątek zbiorczy
Dziewczyny, a czy w waszych ulotkach pigułek ( w interakcji z lekami) jest napisane coś o paroksetynie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#782 |
Raczkowanie
|
dziewczyny a czy slyszalyscie o tym zepigulek nie mozna popijac colą?? ze ma podobno kofeine i dlatego one pozniej maja osłabione dzialanie....prosze odpowiedzcie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#783 |
Zakorzenienie
|
kofeina (cola) nie obniża skuteczności pigułek. interakcja jest, ale polega na tym, że kofeina mocniej działa na osoby zażywające pigułki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#784 |
Zakorzenienie
|
paroksetyna nie zmniejsza skuteczności pigułek. ale pigułki mogą zmniejszać skuteczność leczenia przeciwdepresyjnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
#785 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#786 |
Przyczajenie
|
pigułki i lek Erfin
Witam,
szukałam już informacji w wątku o interakcjach, ale nie nie znalazłam tego, co potrzeba. Przyjmuję Yasminelle, a teraz dostałam lek na grzybicę paznokci - Erfin. Substancja czynna to terbinafinum. Z ulotki wynika, że lek ten może zmieniać klirens doustnych środków antykoncepcyjnych. Niestety nic mi to nie mówi. Może ktoś bardziej się orientuje? |
![]() ![]() |
![]() |
#787 |
Zakorzenienie
|
Dot.: pigułki i lek Erfin
|
![]() ![]() |
![]() |
#788 |
Przyczajenie
|
Dzięki, fajne forum. A dla ewentualnie zainteresowanych podaję, że udało mi się dzisiaj porozmawiać z moją ginekolog o ewentualnym wpływie terbinafiny na antykoncepcję - twierdzi, że ta substancja w żaden sposób nie osłabia działania tabletek.
|
![]() ![]() |
![]() |
#789 |
Raczkowanie
|
l-carnityna i tabletki anty
Gdy zazywa sie l-carnityne i tabletki antykoncepcyjne to czy zachodzi jakas interreakcja?? l-carnityna jest na spalanie tkanki tluszczowej i zawiera chrom i witamine B6.prosze o podzielenie sie wasza wiedza na ten temat
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#790 |
Raczkowanie
|
Dot.: KIEDY pierwsza tabletka
Podnoszę wątek bo mam wątpliwość. Byłam u ginekologa po tabletki anty. To moje pierwsze więc jeśli chodzi o praktykę jestem zupełnie zielona. Wszędzie tutaj piszecie, że należy zacząć przyjmowanie tabletek od 1 dnia cyklu. Natomiast pani ginekolog powiedziała mi, że mam zacząć od 5 dnia
![]() I teraz nie wiem jak to jest. I zapomniałam ją zapytać od kiedy będę zabezpieczona. Bo może chodziło o to, że mam pierwszego miesiąca zacząć od 5 dnia cyklu, a potem już normalnie 8 dnia po przerwie, i dopiero od drugiego miesiąca będzie wszystko ok? ![]() Bardzo proszę o odpowiedź.
#791 |
Zakorzenienie
|
A czy nie mozna bylo zadac tego pytania w watku o interakcjach?
Lacze!
#792 |
Raczkowanie
|
![]()
chcialam zeby sie rzucalo w oczy bo chcialam uzyskac odpowiedz;] hmmm...no to ktos wie cos na ten temat??;>
|
![]() ![]() |
![]() |
#793 |
Raczkowanie
|
Dot.: antykoncepcja
ja chcialabym zapytac :
1. czy po kazdych tabletkach sie tyje ? 2. czy biorac tabletki mozna sie odchudzac?
#794 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Nie widzę związku, więc sądzę, że nie ma przeciwskazań |
|
![]() ![]() |
![]() |
#795 |
Zadomowienie
|
a czy scorbolamit i strepsils moga jakos wplynac na dzialanie tabl anty?
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#796 |
Raczkowanie
|
up
#797 |
Raczkowanie
|
jezeli biezesz w 5 dniu cyklu to powinnas sie dodatkowo zabezpieczyc, pierwsza pigulke z nowego opakowania biezesz normalnie w 8 dniu
|
![]() ![]() |
![]() |
#798 |
Wtajemniczenie
|
Dla mnie pierwszy "dzień" cyklu to pierwsze 24 godziny od rozpoczęcia krwawienia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#799 |
Raczkowanie
|
Ja mam troszkę inny problem. Mianowicie dzisiaj przyjęłam pierwszą tabletkę Cilest, jestem w 7 dniu cyklu. I teraz mam pytanie. Wiem, że przez pierwsze opakowanie (z racji wzięcia tabletki w 7 a nie w 1 dni) nie ochroni przed ciążą, ale czy po następnych opakowaniach (branych już prawidłowo ze wszystkimi przerwami) będzie normalne działanie antykoncepcyjne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#800 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale chyba wszystko pisze w ulotce i lepiej przeczytaj ja wnikliwie zeby nie bylo za pozno.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#801 |
Rozeznanie
|
jeśli już następne opakowanie biezresz "normalnie" to powinno być ok. Tylko w tym pierwszym, jesli wzielaz pierwsza pigulke za pozno powinnas sie jakos dodatkowo zabezpieczac.
Dziewczynki, a powiedzcie mi.. sprawa jest trochę krępujaca ![]() zaczelam brac Cilest po 2 latach przerwy.. gdy zobaczylam wiadomą ciecz na bieliznie ![]() zagmatwalam troche ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#802 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Skład: Tabletka zawiera 0,02 mg etynyloestradiolu i 0,075 mg gestodenu oraz substancje pomocnicze. . znalezione na: http://www.pfm.pl/u235/navi/6646/tem...sty_farmaceuta |
|
![]() ![]() |
![]() |
#803 |
Raczkowanie
|
Moje pytanie nie dotyczy zadnego leku konkretnego, ALE
![]() W ulotce jest wspomniany dziurawiec to juz na 100% wiadomo, ze ani pić herbaty z niego nie mozna, ani tabletek na lepsze humorki tez brac ![]() A co z innymi ziołami jak melisa, mięta, herbata z tymianku(na drogi oddechowe dobra)? Zielona chyba z normalnych ilościach można pic? cos wiecie kochane na ten temat ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#804 |
BAN stały
|
Dot.: Antybiotyk a tabletki
A co z LaciBios?
Oslabia dzialanie anty, czy nie? |
![]() ![]() |
![]() |
#805 |
Zakorzenienie
|
tymianek, mięta, melisa- nie wpływają na pigułki
scorbolamid, strepsils, lacibios femina- co piszą w ulotkach??! nie ma ani słowa o obniżaniu skuteczności pigułek, bo jej nie obniżają. |
![]() ![]() |
![]() |
#806 |
Zakorzenienie
|
tabletki anty a antybiotyk w maści??
Kiedyś mój ginekolog przepisał mi Dalacin w maści do stosowania miejscowego,aktualnie biorę Yasminelle i przypadłość wróciła chciałabym znowu zastosować Dalacin ale nie mam pojęcia czy stosowanie miejscowe antybiotyku również wchodzi w interakcję z pigułkami anty?
Czy ktoś się orientuje? Niestety nie mogę zapytać mojego lekarza gdyż przebywa na urlopie.
Szukam twarzy do portretów - foto ---->https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=365223 Edytowane przez Kiya Czas edycji: 2007-07-05 o 20:21 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#807 |
Zakorzenienie
|
Dot.: tabletki anty a antybiotyk w maści??
nie
|
![]() ![]() |
![]() |
#808 |
Przyczajenie
|
pigułki pierwszy raz :)
Witajcie.
Pigułki powinno się brać pierwszego dnia okresu, jednak ja okres skonczylam tydzień temu a cykl mam 30-dniowy. Czyli gdybym wzięła teraz pigułkę, to idealnie zgrałaby mi sie przerwa 7-dniowa z okresem. Czy mogłabym zacząć branie tabletek od dzisiaj zamiast od pierwszego dnia okresu? Zapomniałam zapytać o to swojego lekarza a sama nie wiem czy tak można i troche sie boję kombinować na swój rozum :P więc prosze o odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#809 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: pigułki pierwszy raz :)
Cytat:
Poczekaj do nastepnego okresu. To przeciez niedlugo ![]()
![]() |
#810 |
Raczkowanie
|
Dot.: pigułki pierwszy raz :)
Przede wszystkim - przeczytaj ulotkę.
Tabletki powinno się zacząć brać w pierwszym dniu okresu. W innym wypadku nie będziesz zabezpieczona, to po pierwsze. Po drugie... nic Ci się wcale nie "zgra" z żadnym okresem, bo okresu mieć już nie będziesz, a jedynie krwawienie z odstawienia. Wniosek: musisz odczekać do pierwszego dnia miesiączki i wtedy dopioero zacząć brać tabletki. edit: no cóż, Jaga mnie uprzedziła ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:01.