![]() |
#811 |
Osiołek z zakątka :)
|
Dot.: chce coś zrobić...ae nie wiem jak... tu postaramy się znaleźć sposób :)
Obie części są przeźroczyste
![]() ![]() Tutaj masz przykład, chociaż tej przegródki nie widać http://allegro.pl/bombki-z-przegrodk...974923799.html Ozdabiasz przegródkę, jedną połówkę kuli od środka zamalowujesz np. kolorem albo ozdabiasz z zewnątrz sztucznym śniegiem. Szybko się to robi, efekt jest dobry bo błysk pracy nadaje akryl - ponieważ ozdabiasz od środka to nie trzeba lakierować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#812 |
Konto usunięte
|
Super!!! Dziękuję! Właśnie o to chodzi
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() od jakiegoś czasu bawię się decoupag'em (bawię się to dobre określenie). Czytam, podczytuję, podglądam i uczę się na błędach. Ale ostatnio kompletnie nie potrafię sobie poradzić. 1. Skoczył mi się crack, który miałam od początku zabawy i Pani w sklepie sprzedała mi inny, powiedziała, że sama na nim pracuje, więc zaufałam. Nie wychodzi mi kompletnie nic, żadne spękanie. Więc kupiłam inny, polecany. I kolejne rozczarowanie, spękania nie pojawiają się. Robię wszystko tak jak robiłam do tej pory. Na ciemną farbę (lub samo szkło - w lampionach świątecznych) daję crack i jak trochę podeschnie (ale jest lekko lepiący) daję jasną farbę... Pierwszy, który miałam to TEN, nie zdarzyło się, żeby mi spękania nie wyszły. Kolejny, który nie działa to TEN. No i trzeci TEN. Jeśli chodzi o ten polski, z Renesansu, to czytałam, że jest trudny w użytkowaniu... Zastanawiam się czy to nie wina farby, ale przy pierwszym medium spękania były i nie było z tym problemu a farby używam tej samej ![]() 2. Druga sprawa, to już wspominane tu bombki styropianowe. Mam kilka, wraz z zawieszkami ale za chiny nie potrafię zgrać zawinięcia kokardki i wpięcia zawieszki.... macie jakieś patenty na to? I OF Anuleczka, oglądałam Twoje bombki, są nieziemskie ![]() Edytowane przez inutil Czas edycji: 2011-12-06 o 11:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#814 |
|
A jakiej farby używasz? Bo renesans jest dość kapryśny, jeśli farba jest zbyt gęsta to może nie pękać
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#815 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
muszę spróbować z inną, chociaż z pierwszym medium wychodziło wszystko na tych farbach dobrze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 |
Przyczajenie
|
Witam!
A ja mam znowu taki problem (nie wiem czy ten wątek był, nic podobnego jak dotąd nie mogę znaleźć), otóż: przy lakierowaniu a właściwie najwięcej po lakierowaniu przyklejają się mikrowłoski (po prostu osiada kurz), jeżeli lakieruję butelkę czy coś takiego to jeszcze jest ich mało (mała powierzchnia na którą ten kurz opada), ale jak raz polakierowalam sobie trochę kafelków i wysychały poziomo położone to tragedia! po kilku lakierowaniach były mocno owłosione! musiałam zamalować i wszystko robić od nowa! tym razem uważałam bardzo i pilnowałam ale wraz tych włosków było sporo i z bliska brzydko to wygląda. czy są jakieś patenty na taki problem? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#817 |
Rozeznanie
|
było, było napewno i o przyczynach
ja kilka rad: - przed malowaniu czy lakierowaniu odkurzamy całe mieszkanie - pokój w której lakierujemy powinien zamknięty, rodzina nie powinna łazić - nie wolno lakierować tam, gdzie stoi telewizor i również komputer - puszka z lakierem zaraz po robocie trzeba zamknąć teraz pędzelki -kilka słów po i przed lakierowaniu 1. po lakierowaniu myjemy pędzel w lekko ciepłej wodzie 2. teraz myjemy mydłem 3. kilka razy wypłukujemy w wodzie 4. pędzel wstawiamy /w pojemniku/ w wodzie - niech zostawie godzinkę 5. wstrzepiemy pędzel i zostawiamy do wyschnieciu 6. przed lakierowaniu suchy pędzel wstrzepiemy palcem /czasami widać ile "kurzu" jest w pędzelku/
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#818 |
Przyczajenie
|
hmmm...
pierwsze warunki mam spelnione wszystkie oprócz odkurzania, rodzina nie łazi, nie ma kompa ani tv - to taka moja pracownia, puszkę tez zamykam od razu. Pędzle myje tylko wodą, ale te włoski to już zauważyłam że to po lakierowaniu osiada, bo jak lakieruje to bardzo uważam by ich nie było, a potem przychodzę i są poprzyklejane! więc muszę zacząć odkurzać.... może jeszcze jakieś sposoby są? może nawilżać mocno żeby powietrze nie było takie suche to to cholerstwo nie będzie latać?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#819 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, mam zawieszki do bombek styropianowych takie, z których wyłażą dwa druciki na boki, chińskie złote, byle co...
![]() ![]() Może któraś z Was zrozumiała o co mi chodzi ![]() ![]() Pliiiiiiz! ![]()
![]() |
#820 |
Wtajemniczenie
|
Marta, ja takie zawieszki wypróbowałam. Najzwyczajniej w świecie biorę i wbijam, delikatnie tylko ściskając, ale na pewno nie wbijam w pionie. Z mojego doświadczenia powiem Ci, że warto druciki magikiem posmarować, bo lubią ze styropianu po jakimś czasie wypaść (choć to zależy jaki masz styropian). Bombka nie powinna się rozpaść, choć nieraz wbijałam na siłę.
Edytowane przez Figamaga Czas edycji: 2011-12-17 o 15:59 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#821 |
Wtajemniczenie
|
Madzia kochana mi odpowiedziała
![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#822 |
Wtajemniczenie
|
Nie przejmuj się tymi zawieszkami. Ja zauwazyłam, że to zależy od styropianu. Z jednego wypadają, a z drugiego nie. Dlatego na wszelki wypadek smaruje je klejem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 |
Konto usunięte
|
![]()
witam
jestem nowa, zalogowałam sie na forum aby móc zapytać doświadczone decoupażystki, bo szukam, szukam i nie znajduję Chcę ozdobić metalowy, biały czajnik (nie elektryczny). Jakich preparatów mam użyć, abym potem mogła gotować w nim wodę? proszę bardzo, bardzo o radę bo zależy mi na tym czajniku. ![]() pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#824 |
Wtajemniczenie
|
W czajniku ozdobionym techniką decoupage wody gotować nie wolno.
Może on pełnić jedynie funkcję dekoracyjną, np. jako doniczka/osłonka na kwiatek ![]()
![]() |
#825 |
Raczkowanie
|
Witam Was,
od kilku dni czytam dużo na temat decoupage, i już się zaczynam gubić ; D Im więcej czytam, tym bardziej zielona jestem. Możecie mi powiedzieć, czy wystarczą farbki akrylowe? Bo czytałam też, że trzeba mieć jakąś ecru np. Duluxa. Więc którymi co się maluje? Z góry dzięki, sorry za moją głupotę ; D |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#826 |
Zakorzenienie
|
Akrylowy Dulux, np popularna pastelowa orchidea, jest farbą bazową. Zwykle jej używamy jako podstawę pod naklejenie serwetki lub papieru. Jest ona własnie koloru ecru. Opłaca się ją kupić w jakimś budowlanym sklepie.
Naturalnie wszystkie inne kolory farb akrylowych też są potrzebne, ale bazą jest kolor jasny, w naszym przypadku własnie najczęściej pastelowa orchidea ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#827 |
Raczkowanie
|
Ok, dzięki ; )
Zamierzam wziąć się za decou, teraz czytam i robię listę zakupów. Ale im więcej czytam, tym bardziej się gubię. Na razie na liście mam: klej lakier akrylowy farbky akrylowe akrylowy Dulux (pastelowa orchidea) serwetki możecie podpowiedzieć co jeszcze? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 |
Raczkowanie
|
Możesz kupić klej+lakier Modge Podge.
Ja na początku używałam zwykłej białej farby z budowlanego jako podkład, nie wiedziałam o pastelowej orchidei. Można bawić na różne sposoby ( barwniki, soki, farbki ). Serwetki - tak, papier do decu też. Na szkło najlepszy jest papier ryżowy. Na początku serwetki będą ci się niemiłosiernie marszczyły - to normalne. Papier jest łatwiejszy ale wymaga naprawdę wielu warstw lakieru. Jeśli masz kolorową drukarkę laserową to polecam wątek z wzorami do wydruku, zrobisz na cienkim papierze i o wiele taniej. Pierwsze moje farby to zakup w Tesco - zestaw farb akrylowych dla dzieci ![]() Kolory i tak musisz mieszać i mieszać i mieszać aż uzyskasz to co chcesz. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#829 |
Raczkowanie
|
A gdzie dostanę ten klej + lakier Modge Podge?
Dzięki za pomoc ; ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 |
Raczkowanie
|
Przez internet albo w sklepie dla plastyków, większość ma.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 |
Zakorzenienie
|
JA ze swej strony dodam, że nie każdy decoupage musi być wykonany na jasnym tle, więc jesli masz jakiś konkretny pomysł z ciemnym tłem to wtedy też warto zakupić troszkę więcej jakiegoś koloru. Ja zakupiłam za 20 zł 200 ml farby z firmy Renesansu i i tak nie wiem, kiedy ją zużyję. Nie opłaca się wtedy kupować ciemnych farb budowlanych. Ja w swoim zestawie mam 12 farb różnych kolorów (po 12 ml każda), 3 farby 200 ml i jasna budowlana 750 ml.
![]()
![]() |
#832 |
Konto usunięte
|
Marto,
nawet jak użyję kleju do ceramiki, który można wypalać w temp. 130 stopni? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#833 |
Wtajemniczenie
|
[1=8c5ea629f7f0097e79677aa 7c6ecf30ecbaf6b4e_651210f 2ed40d;31127949]Marto,
nawet jak użyję kleju do ceramiki, który można wypalać w temp. 130 stopni?[/QUOTE] Tego nie wiem. ![]() ![]()
![]() |
#834 |
Raczkowanie
|
Kolejna zagadka: kochane czy do uzyskania efektu śniegu takiego jak tu: http://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2...decoupage.html lub tu http://nibylandiaagi.blox.pl/html/13...146,169.html?3 można uzyskać za pomocą budowlanej pasty strukturalnej czy szpachli gładkiej??
![]() |
#835 |
Konto usunięte
|
chcę Wam pokazać moje pierwsze dzieło
pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#836 |
Zakorzenienie
|
Witaj Jolu! Trzeba było pokazać na plotkowym lub założyć swój wątek bo mam nadzieję,że będzie więcej.Bardzo starannie wykonana bombka choć motywy raczej wiosenne
![]() ![]() ![]()
![]() |
#837 |
|
[1=8c5ea629f7f0097e79677aa 7c6ecf30ecbaf6b4e_651210f 2ed40d;31120805]
Chcę ozdobić metalowy, biały czajnik (nie elektryczny). Jakich preparatów mam użyć, abym potem mogła gotować w nim wodę? [/QUOTE] Taki czajnik może być tylko ozdobny ![]() ![]() Nic Ci też nie da użycie kleju do wypalania ceramiki do 130 stopni ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#838 |
Przyczajenie
|
Podkładki korkowo-drewniane pod kubek. Gdzie szukać?
Drogie dziewczyny, mam nadzieję, że pomożecie mi. Poszukuję podkładek pod kubek, które wykonane byłyby z drewnianej sklejki, a pod spodem miałyby warstwę korka. Przekopałam Internet i nie mogę znaleźć żadnego sklepu, hurtowni, czy sklepu stacjonarnego, gdzie mogłabym takowe dostać. Może Wy coś wiecie? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie wskazówki i informacje. Pozdrawiam świątecznie objadając się serniczkiem Mamusi
![]() Dorota |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 |
Raczkowanie
|
Dot.: Podkładki korkowo-drewniane pod kubek. Gdzie szukać?
home&you? duka?
albo jakies inne tego rodzaju sklepy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#840 |
Przyczajenie
|
Dot.: Podkładki korkowo-drewniane pod kubek. Gdzie szukać?
niby tak, z tym, że są to sklepy dosyć drogie i po ozdobieniu taką podkładkę mogłabym sprzedać za jakąś bajońską sumę
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:09.