Galerie artystyczne w internecie cz. II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Rękodzieło: szydełkowanie, biżuteria DIY, makramy i inne > Biżuteria

Notka

Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-03-06, 13:14   #811
harmartolos
Raczkowanie

Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

Cytat:
Napisane przez clementinne Pokaż wiadomość
Tak jak już tu napisano, trudno mieć pretensje o bardzo podobne składaki, tworzone z tych samych elementów, kupowanych w tych samych miejscach. Czasem owszem, widać, że ktoś coś kopiuje - bo nie wszystkie projekty są mimo wszystko bardzo proste. Ale układ kamień+przekładka+bigiel do szczególnie twórczych nie należy.

Ale - rzeczywiście - najbardziej wkurzające w takich sytuacjach jest to, gdy ktoś robiąc coś identycznego sprzedaje to taniej. Jestem jeszcze w stanie przełknąć prostą kopię, ale sprzedawaną w takiej samej cenie. Mam właśnie taką sytuację, dotyczącą bardzo prostej rzeczy, której jednak u nikogo wcześniej nie widziałam, a niedawno zobaczyłam - podpisaną jako och i ach jakże to jej autorski projekt, i sprzedawaną za 10zł mniej niż ja. Cała ironia tej sytuacji polega na tym, że ona nie sprzedała jeszcze ani jednej sztuki (monitoruję ;P ), ja w tym samym czasie kilka. Widać, cenowa wojna rodem ze straganu z marchewką nie zawsze ma sens. A i klienci zauważają coś więcej niż sama cena.
To stary wątek dyskusji, ale tak jeszcze chciałam coś dorzucić... Pewnie już było, ale...
Zdarzyło mi się zrobić kolczyki, które uważałam za oyginalne i pomysłowe. Ale zonk, patrzę znowu kilka dni później, ktoś wystawia bardzo podobne. A jeszcze kilka dni później, że inna osoba wymyśliła to wieki temu ;]
No i wtedy właśnie się zastanawiałam, czy mam te kolczyki zdjąć, zniszczyć, czy jak. Identyczne nie są i wcale ich nie zerżnęłam od kogoś, no ale opierają się na tym samym pomyśle ;/
I to też fakt, wystawiłam je po niższej cenie niż inni, ale znowu nie zrobiłam tego świadomie. Raz, że moje były bardziej skąpe, a dwa, że cenę wyliczyłam na podstawie materiałów, narzuciłam marżę i cena mi wyszła jaka wyszła.

Więc ogólnie, zmierzam już wcześniej wysuniętej tezy, że czasem ktoś może wpaść na podobny pomysł.
harmartolos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-06, 13:36   #812
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
Napisane przez harmartolos Pokaż wiadomość
To stary wątek dyskusji, ale tak jeszcze chciałam coś dorzucić... Pewnie już było, ale...
Zdarzyło mi się zrobić kolczyki, które uważałam za oyginalne i pomysłowe. Ale zonk, patrzę znowu kilka dni później, ktoś wystawia bardzo podobne. A jeszcze kilka dni później, że inna osoba wymyśliła to wieki temu ;]
No i wtedy właśnie się zastanawiałam, czy mam te kolczyki zdjąć, zniszczyć, czy jak. Identyczne nie są i wcale ich nie zerżnęłam od kogoś, no ale opierają się na tym samym pomyśle ;/
I to też fakt, wystawiłam je po niższej cenie niż inni, ale znowu nie zrobiłam tego świadomie. Raz, że moje były bardziej skąpe, a dwa, że cenę wyliczyłam na podstawie materiałów, narzuciłam marżę i cena mi wyszła jaka wyszła.

Więc ogólnie, zmierzam już wcześniej wysuniętej tezy, że czasem ktoś może wpaść na podobny pomysł.
Ja ostatnio miałam taki przypadek, więc po prostu wrzuciłam je do innej galerii jak tylko sie zorientowałam...
Stary 2009-03-06, 13:54   #813
harmartolos
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KarmazynowyKamyk Pokaż wiadomość
Ja ostatnio miałam taki przypadek, więc po prostu wrzuciłam je do innej galerii jak tylko sie zorientowałam...
Też tak zrobiłam ostatecznie. Ale i tak poczułam się jakoś niesmacznie, chociaż nie zrobiłam tego specjalnie ;/

---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ----------

A swoją drogą... Przyjęli mnie do Aleladne. Tylko aktualnie mam deficyt, a oni tam chcą aż 8 rzeczy na start... Przynajmniej ode mnie. Hmnn, myślicie, że jak zacznę tam coś zrzucać za dwa tygodnie, to mnie deaktywują? Nie chciałam z innych galerii zrzucać, bo miałam inny plan sprzedaży na przyszły tydzień, a w sumie nie wiem jak Aleladne prosperuje
Dobra, muszę pomyśleć. Deco za to pewnie mnie spławi... No cóż, mój plan opuszczenia Wylęgarni chyba spali na panewce
Stary 2009-03-06, 13:58   #814
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Spokojnie, możesz poczekać, aż będziesz miała więcej rzeczy.
Zresztą zapytaj czy może być mniej na początek.
AleŁadne ma fajnych właścicieli, zawsze się z nimi można dogadać.
Stary 2009-03-06, 14:00   #815
Senanque
Raczkowanie

Nie zdezaktywują, spokojnie A w ogóle to są szalenie mili ludzie, do których możesz napisać i wyjaśnić, co i jak. Oboje bardzo otwarci, inteligentni i bardzo przykładają się do prowadzenia galerii.

Edit: hehe, Kamyk mnie ubiegła z identyczną odpowiedzią
Senanque jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-06, 14:13   #816
harmartolos
Raczkowanie

Uff, to dobrz Nie wiem dlaczemu przywykłam do faszystowskich założeń, że zaraz mnie skądśtam wykopią
Stary 2009-03-08, 12:19   #817
majakorn
Rozeznanie

Dziewczyny, kiedy modna robi przelewy?
Stary 2009-03-08, 12:26   #818
substytut
Zakorzenienie

10 rozliczenie, pozniej przelew - u mnie bank ksieguje roznie i mam 11 albo 12
substytut jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 13:11   #819
majakorn
Rozeznanie

o, to git, dziękuje
Stary 2009-03-11, 10:24   #820
Beacia87
Zadomowienie

GG do Beacia87

Czy tylko ja mam problemy z zalogowaniem się do panelu projektanta w KuferArcie? Wiem że mieli mieć jakieś zmiany i prosili żeby z panelu nie korzystać, ale to chyba wczoraj rano miało się już skończyć.

Pytanie nieaktualne - panel udało się uruchomić

Edytowane przez Beacia87
Czas edycji: 2009-03-11 o 13:48
Beacia87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 14:34   #821
paola2
Raczkowanie

Czy ktoś w ostatnim czasie dostał odpowiedź na zgłoszenie z Pakamery ? U mnie cisza od ok 2 tygodni ,albo i więcej
paola2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-14, 21:25   #822
iwona1981
Zadomowienie

Smile Dot.: Galerie artystyczne w internecie cz. II

co do pakamey wysłałam w środe w piątek miałam już odpowiedzwiec chyba szybko ale z kiosque cisza w środe było wysłane zgłoszeniea wiec każdy ma swoje zwyczaje
iwona1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-15, 16:22   #823
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Dodałam dwie bransoletki do AleŁadne i zostały przeniesione do ArsNeo - ale fajnie
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 14:03   #824
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Eh.. ręce opadają... to,że Pakamera odpowiada bardzo wybiórczo na zgłoszenia to wiemy.. ale wiecie,że klientom też nie odpisują..

Jakiś miesiąc temu moja stała klientka kupiła przez Pakę kolczyki. Niestety przesyłka zaginęła Pani musiała wyjechać i przed wyjazdem mi się pytała, czy zgłosić to galerii czy nie. Poprosiłam,żeby zglosiła, bo chciałam,żeby wszystko grało. Klientka miała do mnie meila dzięki zakupom na Prototypie.
Niestety, Pani wróciła - a galeria nie była łaskawa jej odpisać ani pofatygować się do mnie.... Tak prawdę mówiąc, to nie wiem co by było gdyby czekała na reakcję galerii.... pewnie by się nie doczekała.. trochę mi przykro, bo nie każdy klient może chcieć najpierw kontaktować się z artystą, tylko od razu może uderzać do "władz" galerii...i co wtedy? Mogli by choć napisać - proszę kontaktować się z artystą lub coś w ten deseń... Nie wiem jakie jest stanowisko galerii w tych sprawach i czy przypadkiem faktycznie nie zostawiają tego tylko i wyłącznie do załatwienia między kupującym a artystą... Ja pewnie najpierw bym chyba najpierw pisała do galerii...... Moim zdaniem galeria ma lepszy (że tak powiem dostęp i możliwość konkretnego kontaktu ze sprzedającym ) niż kupujący który może wysłać zapytanie " zamów podobne" odnoszące się do zaginionej przesyłki :/
No nic.... ja zaraz wysyłam paczkę do Pani z nowymi biżutkami a sama czekam jak to będzie z reklamacją.

Musiałam się wyżalić.....
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 14:40   #825
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

dlatego ja juz z Paki zrezygnowalam jednak
Sweet_nuka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 16:35   #826
Fua
Raczkowanie

GG do Fua

ale chyba nie zostałaś przyjęta więc nie masz z czego rezygnować .

Designers are meant to be loved, NOT to be understood
Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist.
Fua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 17:19   #827
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

Cytat:
Napisane przez Fua Pokaż wiadomość
ale chyba nie zostałaś przyjęta więc nie masz z czego rezygnować .
mam z czego rezygnowac - z wysylania zgloszen. Ale wyczulam jakas dziwna zlosc/zlosliwosc w tym twoim poscie
Stary 2009-03-16, 19:01   #828
Fua
Raczkowanie

GG do Fua

Złość z całą pewnością nie bo na co/o co miałabym się złościć. Natomiast złośliwość jak najbardziej bo raz: ten typ tak ma, a dwa, że dziwnie się słucha tego jak ktoś bardzo chce zrezygnować ze starań w miejscu w którym zarabia się dobrze a jako powód podaje coś takiego( chyba że z góry zakładasz że i Tobie się trafi przypadek jaki był opisany wyżej i w tym miejscu polecam mniej fatalizmu, więcej pracy nad oryginalnością a zobaczysz że i paka Cię przyjmie i przesyłki nie zginą) . Dla mnie i dziwnie i śmiesznie

Designers are meant to be loved, NOT to be understood
Just because no one understans you, doesn't mean you're an artist.
Fua jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 19:08   #829
Sweet_nuka
Wtajemniczenie

GG do Sweet_nuka

mnie chdozilo ze zrezygnowlaam ze wzgledu na brak odpowiedz jakiejkolwiek na jakies 10 maili wyslanych w ciagu roku. Bo to w koncu o mailach Monika pisala, prawda?
Stary 2009-03-16, 19:47   #830
maghia
Rozeznanie

GG do maghia

Moniko, tak na przyszlosc... Wiadomo, jak jest w Pace z kontaktem, stad polecam troche samodzielnosci w dzialaniu. Oczywiscie za skandaliczne uwazam olewanie maili, jak sie w pore nie ogarna w tym temacie, to klienci zaczna wybierac inne galerie (zreszta najprawdopodobniej juz zaczeli). W kazdym razie, jesli chodzi o zagubione przesylki, o ktorych klient daje Ci znac, to nie widze tutaj potrzeby korespondencji z administracja - po prostu skladasz reklamacje na poczcie, dostajesz odszkodowanie, nastepnie jesli masz materialy to robisz kolejny egzemplarz i wysylasz do klientki, jesli nie masz materialow to dopiero wtedy dajesz znac adminom (chyba najszybciej poprzez forum), ze trzeba klientce zwrocic pieniadze i dokonac korekty w Twoim rozliczeniu. Pomijam sprawy, ktore klienci zglaszaja Pakamerze, a nie artystom, bo takich, przynajmniej w moim przypadku jest niewiele, najczesciej kazdy wie z kim i jak (mozna pisac poprzez "kontakt", "zamow podobone", badz - najczesciej - "pytanie do zamowienia") sie skontaktowac w razie problemow
Jest cala masa spraw, ktore kazdy sprzedajacy moze zalatwic sam z klientem, bez angazowania w nie administracji, jasne, ze powinni odpowiedziec na kazdego maila i zareagowac na kazda *******e, ale... niestety nie robia tego , wiec "jakos" trzeba sobie radzic

Sweet_nuka - Twoj wpis zabrzmial, jakbys sie wziela i obrazila na dochodowa galerie, z ktora wspolpracujesz, ze wzgledu na nieodpowiednie przez nich traktowanie klientow, stad zapewne Fuy (i moje zreszta tez) rozbawienie
maghia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 19:53   #831
Fashion
Rozeznanie

Wracając do paki i nie dochodzących maili - wspominane było kilkanaście stron wcześniej, że Paka zmieniła system i wszelkie wcześniejsze wiadomości zostały usunięte.
Te niby ginąć nie mają
Fashion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 19:58   #832
___Dominika___
Raczkowanie

GG do ___Dominika___

Fashion giną giną ja juz dwa tyg do nich pisze i mnie trafia pozytywnie rozpatrzyli moje zgłoszenie miałąm przesłąć zdj 6 prac gotowych do wystawienia i cisza prac już nie mam a oni dalej nie odp tydz je trzymałam dla nich i wkońcu klijentka pokazałam
___Dominika___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:03   #833
Fashion
Rozeznanie

To nawiasem jest już dziwne. Nie zależy im na nowych dochodach?
Fashion jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:05   #834
Senanque
Raczkowanie

ooo! Maghia is back! Brakowało mi Twojego złośliwego poczucia humoru
Senanque jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:08   #835
___Dominika___
Raczkowanie

GG do ___Dominika___

no ja też sie Fashion dziwie bo jak przyjeli zgłoszenie prosili o wiecej zdj to szybko odp pozniej kazali dosłać przygotować te 6 prac i przesłac i cisza i teraz nie wiem czy zjada po drodze te moje maile czy sie im nie spodobało tylkoi kiedyś taką sytuacje miałam ze pytałam czy dochodza to napisali ze jak nie odp tzn ze nie dotarły a teraz pytam czy dochodza i nadal nie odp
___Dominika___ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:54   #836
Darkling
Wtajemniczenie

GG do Darkling

tak obstrachując od rozbawienia, które wykazały Maghia i Fua i luźnie tylko nawiązując do tematu, zeby niekt podtekstów się nie doszukiwał:

zrezygnowałam, całkowicie świadomie i po głębokim namyśle, ze sprzedazy w dochodowej galerii - w Wylu. Z miesiąca na miesiąc zarabiałam tam coraz więcej, wracały do mnie klienti [co w końcu baaardzo ważne], ale się zawinęłam i stamtąd wyniosłam. I zeby była pełna jasność: mieszkam w wynajmowanym mieszkaniu, ze które musze zapłacić, cos musze czasem zjeśc a i prąd, net i gaz same się nie płacą. A mimo to wolałam się wycofać. Nawwt nie dlatgo, ze wątpiłam, ze wyl przestanie płacić w ogóle. Dlatego, jak bardzo kwestia olewania artystów w momencie podliczania miesiąca była zlewana [nawet po wytłumaczeniu, które usłyszałam, nie od właścicieli galerii bezposrednio z resztą], to po dwoch latach pracy [zakończonej już] dla ludzi, którzy nie traktowali płacenia jako łaski udzielego księcia, po prostu nie miałam nerwów na Wyla. Za bardzo podnosił mi poziom agresji okres rozliczeniowy i dopraszanie się co miesiąc o przelwe ok 20go każdego miesiąca... Teraz się zastanawiam i, po ponad pół roku, myślę, że to jednak ważniejsze od zarobionej tam kasy. Nawet biorąc pod uwagę, jak bardzo przy samodzielnym [w sensie - nieopartym na rodzicach, zeby nie bylo, ze moj facet sie nie udziela w tym temacie ] ta kasa jest potrzebna.

Tak mnie na przemyślenia wzięło...

FORZA FERRARI!
Darkling jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-16, 20:56   #837
M0N1K4
Zakorzenienie

GG do M0N1K4

Cytat:
Napisane przez maghia Pokaż wiadomość
Moniko, tak na przyszlosc... Wiadomo, jak jest w Pace z kontaktem, stad polecam troche samodzielnosci w dzialaniu. Oczywiscie za skandaliczne uwazam olewanie maili, jak sie w pore nie ogarna w tym temacie, to klienci zaczna wybierac inne galerie (zreszta najprawdopodobniej juz zaczeli). W kazdym razie, jesli chodzi o zagubione przesylki, o ktorych klient daje Ci znac, to nie widze tutaj potrzeby korespondencji z administracja - po prostu skladasz reklamacje na poczcie, dostajesz odszkodowanie, nastepnie jesli masz materialy to robisz kolejny egzemplarz i wysylasz do klientki, jesli nie masz materialow to dopiero wtedy dajesz znac adminom (chyba najszybciej poprzez forum), ze trzeba klientce zwrocic pieniadze i dokonac korekty w Twoim rozliczeniu. Pomijam sprawy, ktore klienci zglaszaja Pakamerze, a nie artystom, bo takich, przynajmniej w moim przypadku jest niewiele, najczesciej kazdy wie z kim i jak (mozna pisac poprzez "kontakt", "zamow podobone", badz - najczesciej - "pytanie do zamowienia") sie skontaktowac w razie problemow
Jest cala masa spraw, ktore kazdy sprzedajacy moze zalatwic sam z klientem, bez angazowania w nie administracji, jasne, ze powinni odpowiedziec na kazdego maila i zareagowac na kazda *******e, ale... niestety nie robia tego , wiec "jakos" trzeba sobie radzic

No masz rację. Załatwiłyśmy to same, bo innego wyjścia nie było. Nie wiem dokładnie co klientka tam napisała, ale jednak.... zostawienie wiadomości od klientki bez odpowiedzi jest troszkę nie fajne.
M0N1K4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 19:46   #838
smieszka250
Zakorzenienie

GG do smieszka250

Paka mi odpisała !!!!
Napisali, że prace są świetne, ale zdjęcia nieostre. Jeśli poprawię zdjęcia (tu podali kilka przykładów ładnych fot) to mnie przyjmą
O Jezu, koniec z biżutkowaniem, trzeba foty robić
smieszka250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 19:53   #839
tyska04
Rozeznanie

Wow śmieszko gratulacje, zasłużyłaś na to twoje ostatnie prace są niesamowite
tylko zrozumcie kiedy zechcę znowu z sobą być "
tyska04 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-25, 21:54   #840
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Gratulacje

Nowe wątki na forum Biżuteria

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości