Koty część II - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-11, 21:58   #811
strawberka
Zakorzenienie

Dot.: Koty część II

Cytat:
Napisane przez kasiakrecik Pokaż wiadomość
Strawberka mogłabyś wkleić link do drapaka?Też się za jakimś rozglądam właśnie i nie mogę się zdecydować
ja kupiłam taki: http://allegro.pl/drapak-dla-kota-i-...299469243.html

mam tak, że dolną i górną półkę mam brązową, a środkową półkę i tubę beżową dopasowali się do moich wymagań kolorystycznych

tylko uwaga, że te półki nie są podbite materiałem od spodu- mojemu TŻtowi się to nie podoba fakt, że jak się siedzi niżej, to to widać... a poza tym, domek w środku też nie obity... ale cena moim zdaniem jest atrakcyjna- widziałam w Kakadu drapak w tej cenie składający się z domku, rurki i jednej półki...
Stary 2010-11-12, 06:56   #812
Agnese69
Zadomowienie

A powiedz mi czy Twój kot śpi w tym domku? Czy służy mu to tylko do zabawy?
Agnese69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 09:23   #813
strawberka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Agnese69 Pokaż wiadomość
A powiedz mi czy Twój kot śpi w tym domku? Czy służy mu to tylko do zabawy?
mojemu służy raczej do zabawy, a raczej trzymania w nim zabawek czasem tam wejdzie, ale nie przyłapałam go tam jak śpi (woli swoje legowisko lub nasze łóżko) uwielbia raczej przesiadywać na samej górze, a jak był młodszy, to spał w tej rurze zauważyłam, że on nie lubi mieć czegokolwiek nad głową...

Edytowane przez strawberka
Czas edycji: 2010-11-12 o 09:24
strawberka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 09:44   #814
lipcowa87
Zadomowienie

GG do lipcowa87

A stabilne toto jest? Jakby mi jeden kot wlazł do tej rury a drugi próbował go złowić siedząc na środkowej półce, to się nie gibnie?
Próbuję przekonać TŻ-ta, żeby zrobić kotom ładny prezent na Gwiazdkę Tylko my byśmy chcieli trochę mniejszy chyba... Chyba że ta górna półka i linka to to, co koty lubią najbardziej?
Stary 2010-11-12, 11:03   #815
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wistra Pokaż wiadomość
A zrobiliście testy na FelV i FIV?

I przepraszam, nie chciałam na Ciebie wyskoczyć, ale z Twojego opisu przyszło mi na myśl, że Twój kotek wychodzi.
Negatywne

ja tez przepraszam ale bylam w panice bo czulismy ze jest cos nie tak, a mysmy naprawde nie planowali miec zadnego zwierzatka wiec podjecie decyzji zajelo nam troche, no i dlatego wypuszczalismy do do matki

Cytat:
Napisane przez ratta Pokaż wiadomość
Może rzeczywiście ta surowica na wszelki wypadek. A następnie badanie krwi, ewentualnie później USG.
lekarz wykluczl panleukopenie, mial takie przypadki 2 lata temu bo w Dublinie byla epidemia, powiedzial ze goraczka jest podobna ale gdyby to byla penleukopenia to juz by nie zyl

Cytat:
Napisane przez strawberka Pokaż wiadomość

EDIT: a przewiozłabym jednak w jakimś pudełku ze zrobionymi dziurkami, bo może się czgoś przestraszyć, wbić pazurki w Ciebie, Ty go puścisz, a on zwieje
Cycek jest strasznie pokojowy, nawet jak mu sie nie podoba cos nie drapie i nie gryzie, tylko robi, jak to moj maz okresla, 'rozpaczliwca', to znaczy zamyka slepka i robi dlugie miaukniecia, wszelkie proby wlozenia go do pojemnika (odpowiednio przygotowanego oczywiscie) spaliy na panewce, na rekach jest spokojnieszy

Cytat:

A myślicie, że drapak 46cm wystarczy dla kotki ok. 3kg?
mysmy kupili taki, to ze niebieski to przypadek, z takich mniejszych byl tylko taki kolor, z wiekszych byly rozne ale nie mamy tyle miejsce

A teraz krotki raport z pola walki

Cycek bierze antybiotyk, cos na tego wirusa (niestety nie zakodowalam w pamieci nazwy ale po pierwsze to jestem w stresie, po drugie choc nie mam problemow z angielskim to jestem ksiegowa I specjalistyczne slowa z zakresu medycyny zwierzecej dopiero teraz przyswajam), no I jest przykuty do kroplowki, dostaje 3 ml na godzine, ale on malo pije bo nadal walczy z goraczka I veci pilnuja zeby sie nie odwodnil, je normlanie ale dostaje mokra papke wiec mysle ze dlatego nie czuje potrzeby picia.

Wczoraj temperature skoczyla mu do 42 stopni, to bylo o 12, jak jechalam do niego o 18 vet zadzownil ze zbili temperature do 39.5-40 co jest dobrym znakiem bo to byl wieczor a goraczka ma zwyczaj wzrastac w tych godzinach, moj maz zwolnil sie z pracy I tez dojechal do lecznicy, najpierw vet porozmawial z nami, powiedzial ze kotek nie ma FeLv, leukemii, kociego kataru – mial robione badania I to wykluczyli, panleukemia – na podstawie badania (krew) mozna wykluczyc plus Michael (ten vet) ma doswiadczenie z ta choroba I powiedzial mi ze Cycek bylyb juz niezywy gdyby to mial, jedyny symptom podobny to goraczka ale nie ma innych. Potem pozwolono nam go zobaczyc, mialo byc 10 minut ale siedzielismy ponad pol godziny, lecznica byla juz zamknieta dla wizyt jak wychodzilismy tylnym wyjsciem, ani vet ani pielegniarka nie okazali zlosci, pielegniarka usmiechela sie tylko I powiedziala ze jakby to byl jej kociak to w ogole by pewnie nie dala sie wyprowadzic.

Sama wizyta byla bolesna, bo az zal bylo patrzec, Cycek jak nas zobaczyl to wyczolgal sie z rogu klatki (czy raczej polki bo to byla taka jakby szafa metalowa z kratkami zamykanymi), na lapce mial zamontowany wenflon wiec latwo mu nie bylo, dal nam nawet dziubki ale byl smutny, no ale z drugiej strony jest na lekach wiec co sie dziwic, klatka nie za duza, no I w nocy jest sam, a w domu spi z nami, obejrzalam sobie jego miejsce, czysciutkie wszystko, polka wylozona cos jakby sztucznym barankiem, miekkie (pewnie kazda z Was sprawdzilaby tez wszystko), w samej czesci szpitalnej cieplo ale nie za goraco, zajrzalam do innych pacjentow I wszedzie czysciutko, maz probowal zartowac ze Cycek wyglada jak skazaniec bo ma wygolone podgardle, no I chudziutki choc siersc nadal ladna I jakby mniej wychodzi, zjadl przy nas I zrobil siusiu jakby chcial pokazac ze jest mu lepiej. Oczywiscie zostal w lecznicy, vet powiedzial ze wypisza go jak bedzie mial swoja kocia temperature w normie (czyli w celcjuszach 38), nie wspomnialam ale oni go tez odrobaczyli, sumujac nie wyglada to zle ale teraz znow sie denerwuje bo u mnie dochodzi 11 a telefonu nie ma z lecznicy, z drugiej strony oni sa bardzo zajeci, maja mnostwo pacjentow, wszelkie operacje I zabiegi sa wlasnie do poludnia, veci dzwonia sami I nawet jak sie dzwoni samemu to pielegniarka zawsze idzie sprawdzic czy vet moze odebrac jak nie to bierze namiary I trzeba czekac az vet oddzwoni.

No I to na razie tyle, wczoraj znow na kolacje jedlismy lody bo zadne z nas nie bylo glodne, lodowka pelna jedzenia nietknieta od momentu jak Cycek sie rozchorowal, raczej nie dadza nam go dzisiaj, poza tym choc tesknimy to naprawde widac ze oni sie nim zajeli I wiemy ze to najlepsze co moglismy zrobic
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 12:12   #816
ratta
Wtajemniczenie

Rybiorek, dzięki za zdjęcia, no nie mam wyjścia, muszę kupić nieduży, bo większy mógłby stanąć co najwyżej po środku pokoju

Czyli lekarze wykluczyli jakieś obrażenia wewnętrzne, guzy itd? Czy w ogóle tego nie biorą pod uwagę? Pozostaje życzyć zdrówka kotkowi.

Z góry dziękuję za pomoc.

ratta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 12:31   #817
beoneself
Zakorzenienie

Dziewczyny to jest normalnie niemożliwe jak on urósł... 3 tygodnie temu trafiła do mnie mała wystraszona kruszynka, a dzisiaj jest już kawał kota Aż strach pomyśleć co będzie dalej!!!

Ja drapak kupiłam taki:
http://allegro.pl/drapak-dla-kota-ev...275784678.html (kolor beżowy).
Między innymi ze względu na niewielkie wymiary, bo u mnie w domu to ciężko upchnąć kolejny "sprzęt". Rysiek chętnie siedzi w budce, bawi się na niej, drapaka używa z dołu, z góry - no, sprawdza się po prostu Dał święty spokój tapetom (również dzięki temu, że wszędzie w domu poustawialiśmy kartony z powycinanymi otworami, chowa się w nich, próbuje przeciskać przez otwory wielkości 5 cm...)
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 12:54   #818
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Rybiorek, dzięki za zdjęcia, no nie mam wyjścia, muszę kupić nieduży, bo większy mógłby stanąć co najwyżej po środku pokoju
no wlasnie, u nas podobnie, zapomnialam jeszcze dodac ze zanim kupilismy drapak to dalismy my ten dywanik co widac na zdjeciu przed drapakiem, to dywanik z pod nog kierowcy z naszego reno, przesuwalo sie to g... ciagle i denerwowalo nas i w koncu wyladowalo w bagazniku, jak zdecydowalismy ze Cycek zostaje to maz zaraz wynalazl pierwszy drapak w postaci dywaniku, Cycek lubi polowac na ten dywanik i szarpie bo bezlitosnie, nie atakuje niczego innego, na poczatku troche kanape probowal ale po paru syknieciach i przeniesieniu na dywanik dal spokoj, kanapa teraz do dla niego miejsce do wylegiwania sie

Cytat:

Czyli lekarze wykluczyli jakieś obrażenia wewnętrzne, guzy itd? Czy w ogóle tego nie biorą pod uwagę? Pozostaje życzyć zdrówka kotkowi.
sprawdzili go bardzo dokladnie, bylismy przez czesci badan, definitywnie nie ma nic uszkodzonego ani powiekszonego

mialam telefon od veta pol godziny temy, Cycek ma normalna temperature i jak do wieczora tak zostanie to jeszcze dzisiaj mozemy go odebrac, ale oczywiscie bedzie nadal na antybiotyku, za tydzien kontrola i za nastepny szczepienie, a jakby co oni pracuja i jutro i w niedziele, strasznie sie ciesze ale normalnie jestem wrak psychiczny, wory pod oczami mam jak lotniska, moj maz podobnie, jak wroci do domu to zrobie mu fotke i zobaczycie to zgolone podgardle (oczywiscie Cycka nie meza)

---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ----------

Cytat:
Napisane przez beoneself Pokaż wiadomość
Dziewczyny to jest normalnie niemożliwe jak on urósł... 3 tygodnie temu trafiła do mnie mała wystraszona kruszynka, a dzisiaj jest już kawał kota Aż strach pomyśleć co będzie dalej!!!

Ja drapak kupiłam taki:
http://allegro.pl/drapak-dla-kota-ev...275784678.html (kolor beżowy).
Między innymi ze względu na niewielkie wymiary, bo u mnie w domu to ciężko upchnąć kolejny "sprzęt". Rysiek chętnie siedzi w budce, bawi się na niej, drapaka używa z dołu, z góry - no, sprawdza się po prostu Dał święty spokój tapetom (również dzięki temu, że wszędzie w domu poustawialiśmy kartony z powycinanymi otworami, chowa się w nich, próbuje przeciskać przez otwory wielkości 5 cm...)
Rysiu jest sliczny

Ile ma mniej wiecej? Pytam bo Cycek tak wygladal jak pierwszy raz nas odwiedzil (2 pazdziernika), wtedy tylko zeby cos zjesc, vet ocenil go teraz na 8-12 tygodni ale 4 tygodnie robi wielka roznice.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-11-12 o 12:50
Stary 2010-11-12, 13:25   #819
beoneself
Zakorzenienie

Wiesz, ja też nie jestem pewna ile on w tej chwili ma, wcześniej myśleliśmy, że urodził się na początku września, czyli obecnie miałby koło 9 tygodni, ale pani weterynarz oceniła go ostatnio na o wiele więcej, będzie miał więc w tej chwili koło 12 tygodni
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 13:31   #820
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Wiesz, ja też nie jestem pewna ile on w tej chwili ma, wcześniej myśleliśmy, że urodził się na początku września, czyli obecnie miałby koło 9 tygodni, ale pani weterynarz oceniła go ostatnio na o wiele więcej, będzie miał więc w tej chwili koło 12 tygodni
o matko! to znaczy ze Cycek jest wyrosniety bo zdecydowanie jest wiekszy od Ryska a vet powiedzial 8-12, choc nie powinnam sie dziwic, ustalilismy 'podejrzanego' ktory moze byc ojcem Cycka i to jest naprawde wielki kocur, najwiekszy tutaj na tym obszarze gdzie mieszkamy
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-11-12, 13:58   #821
nenowka152900
Zadomowienie

Dziewczyny, przygarnę małego rudego kociaka (kotkę właściwie) najlepiej puchatego ale nie jest to warunek konieczny. szukam ale niestety rudych kotek praktycznie nie ma a forum miau nie działa. Ktoś widział słyszał? okolice Krakowa - lokalizacja preferowana. PW

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-11-12, 14:01   #822
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nenowka152900 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, przygarnę małego rudego kociaka (kotkę właściwie) najlepiej puchatego ale nie jest to warunek konieczny. szukam ale niestety rudych kotek praktycznie nie ma a forum miau nie działa. Ktoś widział słyszał? okolice Krakowa - lokalizacja preferowana. PW
wybralas rzadko wystepujace ubarwienie, generalnie szybciej znajdziesz rudego kocurka jako ze w wiekszosci ze wzgledu na specyficzne laczenie sie chromosomow tylko kocurki dostaja w calosci rudy kolor, w przypadku kotek sa tzw. trojkolorowe, zazwyczaj czarno-biale-rude, jesli zdarzy sie kocurek z takim ubarwieniem zazwyczaj jest to kotek bezplodny

edit:

a tu masz informacje techniczne o kolorach (jak juz sie zdecydowalas na kotka to moze odpusc z kolorem, on nie zapewni ze kociak bedzie mial fajny charakter)
Dlaczego większość kotów trikolor to samice? Dlaczego jest znacznie więcej rudych kocurków niż kotek?
U kotów płeć powstaje w taki sam sposób jak u ludzi. Samice posiadają dwa chromosomy X a samce jeden chromosom X i jeden Y. U kotek (i kobiet) jeden z chromosomów X jest skondensowany i nie używany. Jednakże niektóre komórki odpowiedzialne za kolor noszą ślady jednego chromosomu X podczas gdy inne drugiego chromosomu X. W ten sposób rodzą się koty trzykolorowe.
Gen odpowiedzialny za kolor rudy pojawia się w jednym chromosomie X i niektórych łatkach zaś geny odpowiedzialne za kolor biały i czarny pojawiają się w drugim chromosomie X i innych łatkach. Nazywa się to mozajkowym występowaniem genu. Kocury nie mogą być trzykolorowe ponieważ mają one tylko jeden chromosom X a ich kolor sierści występuje we wszystkich komórkach futra. Jeśli przypadkowo w spermie lub jaju znajdą się zarówno chromosomy X i Y lub odpowiednio XX, rodzi się kocurek, który ma 2 chromosomy X i jeden chromosom Y. Jest to bezpłodny kocurek trzykolorowy.
Gen odpowiedzialny za kolor rudy znajduje się w chromosomie X. Jeśli kocurek ma rudy gen w swoim chromosomie X, będzie kotem rudym (bez względu na to jakie geny innych kolorów występują w tym chromosomie - rudy jest dominujący). Przekaże on ten gen wszystkim swoim córkom i urodzą się kotki trzykolorowe lub rude ponieważ kocury zawsze przekazują chromosom X córkom a chromosom Y synom. Ruda kotka musi otrzymać rudy gen w obu chromosomach X. Dlatego właśnie większość rudych kotów to kocury. Kotka może się urodzić ruda tylko wtedy gdy jeśli jej matka jest ruda lub trzykolorowa a ojciec rudy. Natomiast rudy kocur może się urodzić jeśli ruda lub trzykolorowa kotka przy się z kocurem dowolnego koloru.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Edytowane przez Rybiorek
Czas edycji: 2010-11-12 o 14:04
Stary 2010-11-12, 14:18   #823
nenowka152900
Zadomowienie

dziękuję za informację
a więc szukam kotki
Stary 2010-11-12, 14:24   #824
ratta
Wtajemniczenie

Zdarzają się rude kotki, takie trochę biszkoptowe, ale bardzo rzadko, więc lepiej szukaj rudego kocurka albo trójkolorowej kotki

Stary 2010-11-12, 14:33   #825
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
dziękuję za informację
a więc szukam kotki

moge powiedziec tak, nie planowalam kotka a tu jeden sie przyblakal, pasiasty, ladniutki i do tego grzeczny, myslelismy ze to kotka, na badaniu vet nam powiedzial ze to kotek (ani ja ani maz nie mielismy kota wczesniej), przez ulamek sekundy poczulam sie troszke rozczarowana (wiem ze to glupie) ale jak Cycek popatrzyl na mnie i przytulil sie to zapomnialam co myslalam, a jak teraz sie rozchorowal to myslalam ze umre z zalu i rozpaczy

z tego co czytalam, jesli planuje sie kastracje to nie ma znaczenia jaka plec wybierzesz, ale moge zrozumiec czemu chcesz panienke

zycze powodzenia, a jak juz adoptujesz taka kocia panienke to pochwal sie
Blog fotografa
Poza pracą fotografa

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-12, 14:50   #826
nenowka152900
Zadomowienie

moi rodzice mają dwa kotki - bliźniaki. Mam porównanie co do płci. Ale tak szczerze co się przypląta - wykarmię
Oficjalnie szukam malutkiej kotki
Trzymam kciuki za Cycka

Edytowane przez nenowka152900
Czas edycji: 2010-11-12 o 14:51
nenowka152900 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 14:57   #827
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
moi rodzice mają dwa kotki - bliźniaki. Mam porównanie co do płci. Ale tak szczerze co się przypląta - wykarmię
Oficjalnie szukam malutkiej kotki
Trzymam kciuki za Cycka
no ja porownania miec nie bede ale nie szkodzi, Cycek jest kochany i jeszcze przed chroba jak zostal sam w domu nic nie nabroil (poza kupka do kwiatka ale bo byl nasz blad, nie mielismy kuwety, on wtedy przychodzi i odchodzil, akurat tego ranka jak wychodzilam do pracy postanowil sobie zostac a ja nie nie mialam serca wziac go za fraki i wywalic, wczesniej nocowal i dotrzymywal wszystko do rana wiedzac ze moj maz rano wypusci go na siusiu i kupke)

w imieniu Cycka dziekuje wieczorem mu przekaze
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-11-12, 15:15   #828
nenowka152900
Zadomowienie

my przeżywaliśmy strasznie jak nasza kotka cierpiała po sterylizacji ale wszystko ułożyło się dobrze więc i u Cycka dobrze być musi Zawsze mu możesz kobietę sprawić w nagrodę jak będzie dzielny
Stary 2010-11-12, 15:21   #829
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
my przeżywaliśmy strasznie jak nasza kotka cierpiała po sterylizacji ale wszystko ułożyło się dobrze więc i u Cycka dobrze być musi Zawsze mu możesz kobietę sprawić w nagrodę jak będzie dzielny
ja bym nie miala nic przeciw ale obawiam sie ze moj maz bylby na nie, bardzo przezywa chorobe Cycka, zapowiedzial glosno ze w razie najgorszego nie chce nic wiecej w domu widziec (chodzi o zwierzaka), tak wiec na poczatek Cycek bedzie mial 'tylko' nas
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-11-12, 15:58   #830
qathe
Wtajemniczenie

mam pytanie.Nie wiecie czemu moj kot lize sobie tylek ?i ciagle ma mokry :/ to kocica dosc mloda .ruje dostala czy co?

qathe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 19:08   #831
Kelpie
Zakorzenienie

Yhhh...byłam umówiona z właścicielką na telefon w sprawie odbioru kociaka...dzisiaj zadzwoniłam i się okazało, że kot zaraz po moim pierwszym telefonie znalazł dom...
Jestem zawiedziona...
Zwłaszcza, że chcieliśmy czarnego kota...wiadomo, że nie jest to najważniejsza cecha, ale akurat czarny był do wzięcia...
Kelpie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 20:22   #832
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
mam pytanie.Nie wiecie czemu moj kot lize sobie tylek ?i ciagle ma mokry :/ to kocica dosc mloda .ruje dostala czy co?
ale ma mokry od śliny czy od moczu?

Cytat:
Napisane przez Kelpie Pokaż wiadomość
Yhhh...byłam umówiona z właścicielką na telefon w sprawie odbioru kociaka...dzisiaj zadzwoniłam i się okazało, że kot zaraz po moim pierwszym telefonie znalazł dom...
Jestem zawiedziona...
Zwłaszcza, że chcieliśmy czarnego kota...wiadomo, że nie jest to najważniejsza cecha, ale akurat czarny był do wzięcia...
czarnych kociaków jest bardzo duzo, na pewno szybko znajdziecie kolejnego maluszka
Cytat:
Zdarzają się rude kotki, takie trochę biszkoptowe, ale bardzo rzadko, więc lepiej szukaj rudego kocurka albo trójkolorowej kotki
zdarzają się normalnie rude kotki, niekoniecznie biszkoptowe ale bardzo rzadko jak już któraś koleżanka tłumaczyła genetykę wyżej

Scandinavian Sleeping & Living

Edytowane przez esfira
Czas edycji: 2010-11-12 o 20:25
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 20:45   #833
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Cytat:
Napisane przez qathe Pokaż wiadomość
Obawiam się, że to rujka Moja też tak się zachowywała. A nic poza tym dziwnego nie robi? Wypinanie zadka, dreptanie i nadmierne łaszenie się?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-11-12, 20:46   #834
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
czarnych kociaków jest bardzo duzo, na pewno szybko znajdziecie kolejnego maluszka
No właśnie tak w niewielkiej odległości od naszego miasta to kiepsko...
Znaleźliśmy rocznego kotka do wzięcia...łaciatego...Ale się wahamy...dla mnie ładny...zresztą dla mnie wszystkie kotki są śliczne...taka kocia mama ze mnie ...tylko TŻ trochę męczy o czarnego...

Edytowane przez Kelpie
Czas edycji: 2010-11-12 o 20:51
Stary 2010-11-12, 23:36   #835
ratta
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kelpie Pokaż wiadomość
Znaleźliśmy rocznego kotka do wzięcia...łaciatego...Ale się wahamy...dla mnie ładny...zresztą dla mnie wszystkie kotki są śliczne...taka kocia mama ze mnie ...tylko TŻ trochę męczy o czarnego...
Jeśli marzy mu się czarny, to szukajcie czarnego.Chociaż widzę po sobie, że po kilku dniach koloru się praktycznie nie widzi.
Ja miałam czarną kotkę i taką buro-białą, obie były super

Stary 2010-11-13, 05:42   #836
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Boziu, mój kotek!

Znaczy mój niedoszły kotek Jak ja marzę o biało-rudym maleństwie !!! Ale mam 1 białego i 1 biało-czarnego. Jakbym miała większe mieszkanie, dawno bym takiego miała. Moje załatwiają się do 1 kuwety, dla 3-go musiałabym wstawić drugą, a nie mam za bardzo gdzie

Śliczności
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 06:57   #837
ankaaa206
Wtajemniczenie

Hej, jestem tu nowa, od tygodnia z tżetem jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami małej rudej kotki Luny. Mam do was kilka pyt, a więc jakie szczepienia obowiązkowo trzeba zrobić oraz jaki jest przybliżony koszt tych szczepień, oraz co zrobić by kociak przestał atakować nasze dłonie i stopy i polubił głaskanie? W załączniku zdjęcie Luny, a propo orientuje się ktoś na oko ile ona może mieć tyg?
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-13, 07:10   #838
estre
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
Hej, jestem tu nowa, od tygodnia z tżetem jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami małej rudej kotki Luny. Mam do was kilka pyt, a więc jakie szczepienia obowiązkowo trzeba zrobić oraz jaki jest przybliżony koszt tych szczepień, oraz co zrobić by kociak przestał atakować nasze dłonie i stopy i polubił głaskanie? W załączniku zdjęcie Luny, a propo orientuje się ktoś na oko ile ona może mieć tyg?
Pierwsze szczepienia wykonujemy to tzw. trójką: herpeswiroza, caliciwiroza i panleukopenia.
Szczepimy w około 8-11 tygodniu.
Kolejne 3 tygodnie później.
Następne rok po ostatnim.
Potem już co dwa lata.

Zapytaj u weta czy dysponuje szczepionką bez adjuwantów, są coraz popularniejsze, a koty nie będą miały mięsaków poszczepiennych, szczepionki są bezpieczniejsze, a kot znacznie lepiej się czuje.
Takie szczepionki to np. PureVax. Wtedy trójka to RCP.
Koszt takiej szczepionki wynosi około 50 zł.
Tej z adiuwantami w granicach 35 zł, ale narażasz kota na mięsaki poszczepienne, które niestety albo prowadzą do amputacji szczepionej łapki, albo eutanazji zwierzęcia jeśli szczepimy w kark, czego absolutnie nie wolno robić, ale weci są różni.

O sposobach na drapanie rąk było kilka stron wcześniej.
Generalnie należy zaprzestać zabawy, odsunąć rękę, powiedzieć "nie wolno" i robić tak do skutku, aż kot zrozumie.
Albo wziąć jeszcze jednego i wtedy będą się bawić ze sobą
Stary 2010-11-13, 08:59   #839
nenowka152900
Zadomowienie

mogę dostać od Ciebie tą kotkę ?
Stary 2010-11-13, 10:17   #840
Kelpie
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli marzy mu się czarny, to szukajcie czarnego.Chociaż widzę po sobie, że po kilku dniach koloru się praktycznie nie widzi.
Ja miałam czarną kotkę i taką buro-białą, obie były super
Wiadomo, że nie kolor sierści a charakter się liczy...
Ale w ogóle to teraz kiepsko z kociakami do przygarnięcia...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości