Znamiona, pieprzyki - ZBIORCZY - Strona 28 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-06-05, 16:56   #811
Elcia00
Przyczajenie

Question Dot.: Pieprzyk

Nie bardzo wiem co zrobić w sytuacji w której się znajduje. Może mi coś doradzicie.
Otóż mam pieprzyka na intymnym miejscu a dokłanie na wzgórku łonowym. Nie przeszkadzałby mi gdyby nie miał średnicy 1,5 cm i nie był wypukły! Mam go już od dawna ale kiedyś nie był tak duży i wystający. Od jakiegoś czasu jednak zauważyłam że zmienia swój kolor. W niektórych miejscach jest czarny a na innych różowy. Boję się strasznie iść z tym do dermatologa ze względu na występowanie tego znamienia. Wiem natomiast ,że nie moge zlekceważych jego zmian. Co mam zrobić? Dodam jeszcze, że mam 17 lat. Jak myślicie będe mogła sama iść do dermatologa i ewentualnie iść do onkologa na wycięcie go?
Elcia00 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-06-05, 21:22   #812
judka33
Raczkowanie

GG do judka33
Dot.: Znamiona, pieprzyki - ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez Boruc Pokaż wiadomość
ja mam bardzo dużo pieprzyków na całym ciele (po ojcu) i profilaktycznie jestem pod opieką dermatologa, pani Ani Kostrzewy z Warszawy. W Maju był miesiąc walki z czerniakiem, gabinet tej pani brał udział w tej akcji, jakoś się dowiedziałam i postanowiłam nie lekceważyć tematu, tym bardziej, że lubię i dużo się opalam a jestem w grupie ryzyka.
BRAWO!!! Godne pochwały!!klas ki:
Wkurza mnie naiwność dziewczyn, które myślą,że ich temat problemów skórnych nie dotyczy i biegają na solarium bez ograniczeń!
Słysząc:
-"ja chodzę na solarium tylko dwa razy w miesiącu i nic mi nie jest.." - po prostu krew mnie zalewa! Jak można być tak naiwnym.
Boruc obserwuj swoje znamiona i reaguj na każda ich zmianę. Ja już przeszłam zabieg usuwania pieprzyka i nigdy nie zapomnę słów lekarza. To był ostatni moment. Teraz uważam na słońcu, używam najsilniejsze filtry i dzięki temu śpię spokojnie. Pozdrawiam!
judka33 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-11, 11:08   #813
Xddd1
Przyczajenie

Witam mam 14 lat i znamie na prawej ręce, od urodzenia, czarne, w kształcie serduszka, ale jest to strasznie okropne.Skóra tam jest inna, wypukła taka, czuję, że to jest inne i na tym rosną włoski. Czy mogłabym to usunąć w takim wieku? Czy muszę czekać? Znamię jest duże, jak rosnę to się strasznie powiększa ... A jakbym mogła to jaką metodą i u kogo?
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każdą odpowiedź
Xddd1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-12, 22:38   #814
lkn
Przyczajenie

miałem dziś usuwany pieprzyk na twarzy, ktory dosc czesto draznilem przy goleniu, oczywiscie panstwowo u ponoć dobrego chiruga-onkologa. sam zabieg calkiem przyjemny, chociaz nie wiem czy robota mu jakkolwiek wyszla poniewaz krwi polalo sie dosc sporo jak na takie male miejsce (chirurg nawet zaklął sobie pod nosem jak trysneło mi przed oczami), w sumie to cos tam mi sie przerwało (naczynko?) bo zakladal szwy wewnetrzne, ale ponoc ma byc dobrze

patrzylem na rane - wyglada calkiem niezle, tylko nie wiem jak to jest w srodku, bo oczywiscie jest zaszyta tez z zewnatrz, za 2 dni ide do kontroli, mam nadzieje ze w glebi rany nic sie tam nie dzieje.

poki co jestem juz 12 godzin po zabiegu i nie boli mnie, moze czuje lekkie zdretwienie, ale nic nieprzyjemnego

pozatym teraz zaczalem czytac jakieś dziwne tematy i robie sobie troche strachu widzac nieliczne teksty o ludziach ktory zmarli po wycieciu pieprzykow, traktuje to jednak jako zwykla miejska legende (oby)

pozdrawiam
lkn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:40   #815
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Cytat:
Napisane przez judka33 Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY!!!! Jeśli tylko macie wątpliwości co do znamienia macie prawo je usunąć. Każde znamię może przerodzić się w coś poważnego! Do dermatologa idzie się bez skierowania. Trzeba się zarejestrować osobiście lub telefonicznie. Dermatolog obejrzy znamię i stwierdzi czy istnieje ryzyko nowotworowe. Jeśli tak, skieruje do chirurga na onkologię.
Jeśli okaże się, że to zwykłe znamię barwnikowe, doradzi gdzie można się udać aby je usunąć. Wiem co mówię bo już to przeszłam. Obserwuję kolejne znamiona na ciele, zwłaszcza po wakacjach. Mam jeszcze dwa do usunięcia.
Nie martwcie się na zapas. Niektóre pieprzyki choć duże, to nie są niczym groźnym. Pamiętajcie, pierwszy krok to dermatolog.
POPIERAM. Przechodziłam przez to sama pół roku temu. Kupa strachu, nerwów i płaczu. Duża blizna. Ale ciesze się że to usunęłam.

Cytat:
Napisane przez Xddd1 Pokaż wiadomość
Witam mam 14 lat i znamie na prawej ręce, od urodzenia, czarne, w kształcie serduszka, ale jest to strasznie okropne.Skóra tam jest inna, wypukła taka, czuję, że to jest inne i na tym rosną włoski. Czy mogłabym to usunąć w takim wieku? Czy muszę czekać? Znamię jest duże, jak rosnę to się strasznie powiększa ... A jakbym mogła to jaką metodą i u kogo?
Pozdrawiam i bardzo dziękuję za każdą odpowiedź
Moje znamię bylo dość pokaźnych rozmiarów, około 4x2.5cm. Możesz iść z Mamą do dermatologa, który to obejrzy i zadecyduje czy znamię można, bądź jak sie spodziewam NALEŻY usnąć. Ja dostałam skierowanie do chirurga-onkologa potem.
Zabieg odbywa się raczej w miejscowym znieczuleniu i trwa około poł godziny-godzinę.

droga gitaro, przepraszam, ale teraz moje palce Cię nienawidzą.
Milena13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-19, 21:51   #816
anka.d
Wtajemniczenie

a jak sie ma usuwanie pieprzyków do obecnej pogody? upały mają wrócić - jak to jest z gojeniem się - pewnie nie można moczyć rany?
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 11:18   #817
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

ja przez okolo dwa tygodnie nie mogłm sie normalnie umyć. musiałam uważać żeby nie zamoczyć opatrunku. dopiero po około miesiącu, może wiecej przestałam nosić plaster ochronny. Opalać sie nie moge w ogole, nie chodzi tylko o wystawianie rany na słońce, ale ogólnie całego ciała. Więc troche lipa

Stary 2010-07-20, 12:23   #818
anka.d
Wtajemniczenie

super! jak ja bede mogla nie moczyc opatruknu, jesli pieprzyk do usuniecia jest w pachwinie!?!?
nie wyobrazam sobie tego. w takim razie poki co wizyte u chirurga zostawiam do jesieni:/
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-20, 16:02   #819
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

mycie przez pierwszych kilka dni odpada niestety. potem jakoś bedziesz mogła sie umyć ostrożnie, zalezy jeszcze co powie ci lekarz,no ale nietstey kompiel w jeziorze raczej odpada po operacji moim zdaniem, gdzie by ten pieprzyk nie był. jednak woda w jeziorze do najczystrzej nie nalezy ;/

Stary 2010-07-23, 16:11   #820
lkn
Przyczajenie

moje cięcie na policzku zrosło się w 4 dni, po 2 tygodniach zdjąłem już dwa przylepce i jest ładna blizna w kolorze troche jaśniejszym niż skóra
Stary 2010-07-23, 18:07   #821
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Cytat:
Napisane przez lkn Pokaż wiadomość
moje cięcie na policzku zrosło się w 4 dni, po 2 tygodniach zdjąłem już dwa przylepce i jest ładna blizna w kolorze troche jaśniejszym niż skóra
zależy jakiej wielkości jest blizna. moja goiła się około 4-5 tygodni.

Stary 2010-07-23, 20:20   #822
przepis na
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lkn Pokaż wiadomość
jak duży miałeś pieprzyk i jak dużą masz teraz bliznę?
przepis na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-23, 21:31   #823
lkn
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez przepis na Pokaż wiadomość
jak duży miałeś pieprzyk i jak dużą masz teraz bliznę?
pieprzyk o srednicy 0,5 cm, taki brodaty co trzeba często golić. lekarz miał troche problemow z wycinaniem, coś tam naderwał a i tak jest bardzo pieknie, blizna jest wąska jak nitka, troche długa ok. 3 cm, ale zupełnie płaska więc z takich co po pewnym czasie calkowicie znikaja
Stary 2010-07-24, 10:58   #824
przepis na
Przyczajenie

mój też ma ok. 5 mm, może nawet mniej. kiedyś był mały, ciemny, kompletnie płaski i nie rosły na nim włosy. ale, że mam go nad wargą, to od golenia zrobił się wypukły i już kilkanaście razy go zaciąłem, przez co się powiększa. na początku września mam wizytę u dermatologa, który oceni czy nadaje się do usunięcia. blizna na 3 cm to chyba dość spora blizna jak na pieprzyk nie większy niż 5 mm? zwłaszcza, że miałaby to być blizna na twarzy.

jest ryzyko, jest zabawa
przepis na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-24, 11:06   #825
Marcelina_
Raczkowanie

i ja tu zagoszczę.. wczoraj dostałam skierowanie do chirurga onkologa.
Masakra.

Jestem dość popieprzoną osobą.. ale ten jeden nad łonem jest inny.
Niestety za bardzo się wyróżnia i trzeba go wyciąć i zbadać, podobny mam koło kostki, więc i temu eksmisja nie zaszkodzi.

a miałam zacząć chodzić na solarium..za miesiąc mam ślub a jestem blada jak ściana.. super
Marcelina_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-25, 08:11   #826
Charlotte95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez przepis na Pokaż wiadomość
mój też ma ok. 5 mm, może nawet mniej. kiedyś był mały, ciemny, kompletnie płaski i nie rosły na nim włosy. ale, że mam go nad wargą, to od golenia zrobił się wypukły i już kilkanaście razy go zaciąłem, przez co się powiększa. na początku września mam wizytę u dermatologa, który oceni czy nadaje się do usunięcia. blizna na 3 cm to chyba dość spora blizna jak na pieprzyk nie większy niż 5 mm? zwłaszcza, że miałaby to być blizna na twarzy.

jest ryzyko, jest zabawa
blizna zawsze jest duzo większa, bo pieprzyk trzeba wyciąć z zapasem zdrowych komórek
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-25, 08:32   #827
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Cytat:
Napisane przez Marcelina_ Pokaż wiadomość
i ja tu zagoszczę.. wczoraj dostałam skierowanie do chirurga onkologa.
Masakra.

Jestem dość popieprzoną osobą.. ale ten jeden nad łonem jest inny.
Niestety za bardzo się wyróżnia i trzeba go wyciąć i zbadać, podobny mam koło kostki, więc i temu eksmisja nie zaszkodzi.

a miałam zacząć chodzić na solarium..za miesiąc mam ślub a jestem blada jak ściana.. super
jesli masz zamiar iść na publicznej przychodni to spokojnie, poczekasz więcej niż miesiąc :P

Stary 2010-07-25, 10:44   #828
Marcelina_
Raczkowanie

sama nie wiem, czy to źle czy dobrze zważywszy na ślub, w środe się dowiem na kiedy termin
Stary 2010-07-25, 10:49   #829
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

jak pojechałam do przychodni onkologicznej to mnie pani doktor zapisała na za 2 lub trzy miesiące.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-07-25, 11:05   #830
Marcelina_
Raczkowanie

jeśli tak, to pójde po ślubie prywatnie
Stary 2010-07-25, 11:07   #831
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

ja robiłam prywatnie, nie chciałam i bałam sie czekać te trzy miesiące. W szpitalu musiała bym zostać na noc i zabieg byłby pod pełną narkozą (w moim przypadku) a prywatnie pojechałam wieczorem, pół godziny, znieczulenie miejscowe i wróciłam do domu spokojnie.

Stary 2010-07-26, 22:06   #832
pinka90
Raczkowanie

Mam 20 lat i na lewej ręce znamię. Byłam u dermatologa który powiedział mi że to nie jest nic groźnego i nie należy się o to bać bo jest to zwykła myszka. Jednak jest ona bardzo duża i nie jest mi z nią dobrze. Największy problem stanowi ono wtedy kiedy jest lato ponieważ bardzo się go wstydzę, gdy jest inna pora roku wystarczy że ubiorę bluzkę z długim lub 3/4 rękawem. Moje pytanie brzmi jak może zostać to znamię usunięte i jaki sposób byłby najlepszy? Czy zabieg byłby bolesny i jest groźny bo boję się trochę chirurgicznego usuwania? Jak długo potrwa gojenie i czy pozostanie jakaś blizna? Jeśli tak czy duża i bardzo widoczna?
A moze polcacie jakiegos dobrego hirurga z Warszawy?
pinka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 09:25   #833
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

Cytat:
Napisane przez pinka90 Pokaż wiadomość
Mam 20 lat i na lewej ręce znamię. Byłam u dermatologa który powiedział mi że to nie jest nic groźnego i nie należy się o to bać bo jest to zwykła myszka. Jednak jest ona bardzo duża i nie jest mi z nią dobrze. Największy problem stanowi ono wtedy kiedy jest lato ponieważ bardzo się go wstydzę, gdy jest inna pora roku wystarczy że ubiorę bluzkę z długim lub 3/4 rękawem. Moje pytanie brzmi jak może zostać to znamię usunięte i jaki sposób byłby najlepszy? Czy zabieg byłby bolesny i jest groźny bo boję się trochę chirurgicznego usuwania? Jak długo potrwa gojenie i czy pozostanie jakaś blizna? Jeśli tak czy duża i bardzo widoczna?
A moze polcacie jakiegos dobrego hirurga z Warszawy?
Jeśli znamię jest duże, to blizna będzie jeszcze większa, bo myszkę trzeba wyciąć z zapasem. Ja musiałam usunąć, gdybym nie musiała nie zrobiła bym tego, bo blizna wygląda gorzej niż myszka. Poza tym potem tym bardziej nie możesz wystawiać blizny na słońce, i opalać się ogolnie.
Więc jeśli miało by to być tylko ze względów estetycznych to raczej odradzała bym.

Stary 2010-07-27, 11:10   #834
pinka90
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Milena13 Pokaż wiadomość
Jeśli znamię jest duże, to blizna będzie jeszcze większa, bo myszkę trzeba wyciąć z zapasem. Ja musiałam usunąć, gdybym nie musiała nie zrobiła bym tego, bo blizna wygląda gorzej niż myszka. Poza tym potem tym bardziej nie możesz wystawiać blizny na słońce, i opalać się ogolnie.
Więc jeśli miało by to być tylko ze względów estetycznych to raczej odradzała bym.
To nigdy nie mogłabym wystawiać na słońce czy tylko jakiś czas po zabiegu?
pinka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-07-27, 20:21   #835
Milena13
Rozeznanie

GG do Milena13

dokładnie się nie orientuje. mi lekarz powiedział że 'w tym roku się nie opalamy' , a zabieg miałam w lutym. myślę że w przyszłości leżenie plackiem też raczej nie wchodzi w grę. Chociaż u ciebie może być inaczej, bo nie masz żadnych niepokojących zmian w tej myszce.

Ale uwierz mi, że myszki nie są takie złe moja była bardzoo duża, byłam u trzech lekarzy i mówili że nie widzieli jeszcze podobnej :P Miałam ją na nodze, na udzie. W lecie było widać jak założyłam krótkie spodenki i jakoś nigdy mnie to nie krępowało. Uważam że nie masz sie czego wstydzić, ja zawsze uważałam że to coś niezwykłego, bo nikt takiej nie ma A blizna jest niezbyt atrakcyjna i gdybym miała wybór to bym wolała zostać przy myszy.

Stary 2010-08-13, 19:28   #836
Adzia15
BAN stały

Słuchajcie,przedwczoraj rano przez przypadek zadrapałam sobie pieprzyk na brzuchu.
Jest on mały,ale wystający,i zwykle miał kolor jasnego brązu.
Jednak wczoraj wieczorem zauważyłam,że pieprzyk zmienił kolor-na czarny,lekko się powiększył,natomiast skóra wokół niego jest zaczerwieniona.
Nie boli mnie on,jedynie wtedy,kiedy go dotykam.
Boję się,czy pieprzyk z całkiem niegroźnego może przerodzic sie w znamię o charakterze rakowatym
Adzia15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 21:50   #837
Kredzia_
Zakorzenienie

Wlasnie niedawno idac po ciemku do domu lasem zahaczylam o drzewo i tym sposobem zarysowalam sobie ramie,a przy tym zdrapalam pieprzyk.

Nie byl on duzy. 0,3-0,4mm dlugosci jak i szerokosci. Byl koloru brazowego. Nie byl tez wypukly. Krwi troche polecialo. ale przylozylam palec i gdy wrocilam do domu (2min) juz nic nie lecialo Przemylam rane spirytusem, a kilka min pozniej psiknelam perfumem z alko. Nic mnie nie pieklo, ani nie piecze. Krew nie leci.

Czy mam isc z tym do lekarza? Czy po prostu czekac az sie zagoi?
Kredzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-14, 22:33   #838
naked21
Wtajemniczenie

GG do naked21

Kredzia- ja bym na Twoim miejscu poszła, dla świętego spokoju... Znając życie znamię odrośnie i trzeba będzie je obserwować
Stary 2010-08-15, 09:04   #839
Kredzia_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez naked21 Pokaż wiadomość
Kredzia- ja bym na Twoim miejscu poszła, dla świętego spokoju... Znając życie znamię odrośnie i trzeba będzie je obserwować
yhym rozumiem. tylko do publicznego dermatologa raczej sie nie dostane... moze za jakis miesiac badz ... a prywatnie ile taka wizyta moze kosztowac?
moze pojde jak cos bedzie mi sie z nim dziac? jak na razie mam jeszcze rane bez strupka. nie krwawi ani nic. jak przecieram patyczkiem kosmetycznym to widze ze lekko mi ropieje ale nie tak drastycznie. Mysle, ze to normalne bo pieprzyk to dosyc wrazliwe miejsce. Ogolnie nic nie leci z niego
Kredzia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-16, 13:56   #840
Charlotte95
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Adzia15 Pokaż wiadomość
Słuchajcie,przedwczoraj rano przez przypadek zadrapałam sobie pieprzyk na brzuchu.
Jest on mały,ale wystający,i zwykle miał kolor jasnego brązu.
Jednak wczoraj wieczorem zauważyłam,że pieprzyk zmienił kolor-na czarny,lekko się powiększył,natomiast skóra wokół niego jest zaczerwieniona.
Nie boli mnie on,jedynie wtedy,kiedy go dotykam.
Boję się,czy pieprzyk z całkiem niegroźnego może przerodzic sie w znamię o charakterze rakowatym
powinnaś jak najszybciej udać się do dermatologa lub chirurga onkologa
Charlotte95 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości