|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#811 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
oczywiście nie zadzwonili, by się umówić na spotkanie w sprawie stażu. No tak, czego ja się spodziewałam??
|
![]() ![]() |
![]() |
#812 |
Inkwizytor
|
Już myślałam ze tylko u mnie taka posucha. Ostatnio kilku osobom się tu poszczęściło, u mnie jest tak jak było. Dzisiaj mi odpisali z jednej firmy że dziękuja za CV ale nie przechodzę do dalszego etapu. To jest bardzo ciekawe bo spełniałam wszystkie wymagania.... Ja już sama nie wiem co mam robić
![]()
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
#813 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A co to za konkretnie staż z urzędu pracy czy po prostu tak? Bo ja sama musiałam poszukać pracodawcy i się spytać czy mnie przyjmą. Odnośnie firmy i dofinansowania z Up wiem, że oni pokrywają jedynie koszt wyposażenie firmy i opłaty pół (roczne) na ZUS. Resztę musisz Ty opłacać ze swoich pieniędzy: jak budynek w którym masz lokal, opłaty, czynsz, musisz bazować na własnym kapitale, a resztę dofinansowuje up. Jak pisałam kiedyś mój chłopak starał się o dofinansowanie z Urzędu i mu zabrakło 1 punktu.(Inny koleś za łapówkę prowadzi własną firmę na nazwisko żony, bo ta była zarejestrowana jako bezrobotna, a pracuję na czarno). Co ciekawe pani sprzątaczka jest właścicielką firmy, a mąż u niej pracuję. We wniosku musiał wskazać miejsce, gdzie znajdowała by się siedziba firmy i dane odnośnie czynszu, opłat za media. Biorą pod uwagę lata pracy w danej dziedzinie i doświadczenia jakie posiadasz odnośnie firmy, która zakładasz. Najmniej liczy się Twoja orientacja na zapotrzebowanie, byle stworzyć kolejną firmę z lakierami czy oknami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#814 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- o, ja bardzo chętnie ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:29 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ---------- ja tak, ale nic dla mnie,przynajmniej dziś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#815 |
Raczkowanie
|
hm , w na stronie mojego PUP pojawilo sie ogloszenie, ze od jutra do piatky bedzie nabor imiennych wnioskow dotyczacych finansowania stazu. Hm nie byloby to zbyt niestosowne aby wziąć jutro ten wniosek i od razu pojsc do niego do pracodawcy mimo, iż wcześniej nie pytało się go o to czy byłaby taka możliwość ?
#816 |
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;38638086]dziś na 17?!
![]() [/QUOTE] No właśnie dzisiaj o 17 ![]() CV na staż wysyłałam we wrześniu...więc jestem zaskoczona telefonem i takim szybkim spotkaniem...dam Wam znać jak poszło ![]()
#817 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiem, że ktoś może pomyśleć, skoro sama nie ma pracy to po co doradzać. Ale tyle wiem na temat staży. Edytowane przez malagosia86 Czas edycji: 2013-01-14 o 12:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#818 |
BAN stały
|
Gdzie masz tą rozmowę ? A już doczytałam, że na staż ta rozmowa ma być. Gdzie ten staż miałby być ?
Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-14 o 12:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#819 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#820 |
Zakorzenienie
|
Wysłałam już nawet Cv ma hostesse w aptece. Zamiast zadzwonić, to przedstawiciel wysłał tylko maila że jest zainteresowany współpracą i od kiedy mogłabym zacząć akcję. Ehh tylko na takie ogłoszenia odpowiadają
![]() ![]()
#821 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Na staż powinni się zgodzić jeszcze pieniądze dostaniesz i oni dostaną to co mi zależy. Warto spróbować się zapytać Edytowane przez malagosia86 Czas edycji: 2013-01-14 o 13:12 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#822 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#823 |
Przyczajenie
|
Witam serdecznie
Czytam ten wątek, obserwuję forum i postanowiłam się odezwać (nie często mi się to zdarza jak widać). W każdym razie moja sytuacja jest trochę dziwna i na pewno nietypowa. Nie jestem studentką, ale przeprowadziłam się do Krakowa z małej miejscowości oddalonej o 500km. Sytuacja ta cała wyszła, w momencie kiedy mój chłopak dostał się tutaj na studia. Ja postanowiłam zrobić sobie rok przerwy, ponieważ nie dostałam się na wymarzony kierunek, a na siłę nic nie chciałam studiować, aby być resztę życia niezadowolonym z decyzji. Dlatego wspólnie z rodzicami stwierdziłam, że powinnam wyjechać z nim, aby nabyć trochę doświadczenia w jakiejś pracy oraz pójść na kurs językowy. Oczywiście rodzice zgodzili się opłacić mi mieszkanie, ja za swoje oszczędności kupuję jedzenie i resztę niezbędnych rzeczy. W każdym razie piękny plan przestał już być taki piękny. ![]() Już na początku zostałam oszukana przez szkołę językową, do której się zapisałam przez co do teraz próbuję odzyskać wpłacone pieniądze. No i ten drugi problem...brak pracy. Niestety, wysłałam, rozniosłam bardzo dużo CV, byłam w biurze pracy. I nic. Przez cały czas miałam może 4 rozmowy o pracę, które zakończyły się brakiem odpowiedzi. Wiem, że to normalne, bo czytam posty wizażanek i widzę jak długo szukają pracy z podobnym skutkiem. W każdym razie nie zmienia to faktu, iż jest to irytująca sytuacja. Najbardziej przerażają mnie wymogi pracodawców. Mam 19 lat (niedługo 20) i posiadam doświadczenie w sprzedaży i obsłudze klienta, znam dwa języki obce (trzeciego się uczę) wiem, iż nie jest to jakiś niesamowity życioryś, ale myślę, że to nie jest mało jeżeli jeszcze w 2012 roku chodziłam do LO i pisałam maturę. Mimo to nie mogę dostać pracy nawet w punkcie ksero czy na zmywaku. Wiem, że nie mogę narzekać tak jak inne osoby, bo mam pomoc od rodziców w formie opłacenia mieszkania, ale mimo wszystko moje oszczędności się niedługo skończą i nie będę miała za co kupić sobie jedzenia. Naprawdę jest mi czasami przykro, że tak ciężko jest w naszym kraju. No i jeszcze anegdota na koniec. Poszłam do dorywczej pracy pakowanie ulotek do kopert. Zadzownili do mnie ok. 18 czy mogę przyjść na 6 rano. Oczywiście się zgodziłam i cieszyłam jak głupia bo w końcu miałabym pracę. Dorywczą, ale zawsze coś. No i poszłam na 6...przy czym na miejscu okazało się, że mamy zapakować tych ulotek o wiele więcej niż było to ujętę w umowie. W każdym razie było to fizycznie niemożliwe do zrobienia, co powiedział nam sam 'przełożony' i przeklinał swojego szefa. ![]() dostaliśmy odpowiedź 'Wierzcie w to co jest napisane, a daleko zajdziecie'. Także posiedziałam tam jakieś 2h i sobie poszałam. Ale to taka sytuacja z dystansem, bo wiadomo, że nie wszyscy są tacy. W każdym razie teraz jestem ostrożniejsza z ogłoszeniami. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#824 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ale do odważnych świat należy, w piątek straciłam pracę i mam nadzieję , że szybko znajdę sobie nową... ![]() ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
![]() |
#825 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Może nie dokładnie, to opisałam, ale mniej więcej o to chodzi. Bardzo drobnych szczegółów nie znam, bo w papiery im nie zaglądam. Ale tak mniej więcej to wyglądało. Tak więc, żeby dostać z up kasę, to trzeba mieć dobry pomysł na firmę, który zyski będzie przynosił. Żony wujka pomysł był dobry, bo on miał taką samą firmę, która zyski przynosiła. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#826 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#827 |
Inkwizytor
|
Największe szanse na odbycie stażu dają urzędy miasta, starostwa itd Z tym że zostanie tam na stałe graniczy z cudem...
“Never forget what you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you.” Martin wymianka książkowa |
![]() ![]() |
![]() |
#828 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#829 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale najlepsze to jest to, że zadzwonili dzień po tym jak powiedziałam TŻ, że najszybciej jak to możliwe do niego przylecę i próbujemy układać nasze wspólne życie w Anglii...
![]() |
#830 |
Raczkowanie
|
Pulcia - myślę że warto się przejść i popytać po biurach o możliwość odbycia stażu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#831 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Masz doświadczenie w sprzedaży, to pewnie dlatego zaprosili cię na rozmowę. Ja nie ma doświadczenia w sprzedaży, tylko staże w banku. A teraz sprzedaż się liczy. Jeśli chodzi o Getinbank, to oni często kogoś szukają. Jakiś czas temu ( kilka miesięcy ) na oknie tej placówki partnerskiej, wisiało też ogłoszenie, że poszukują osoby do pracy. Może ktoś się nie sprawdził i szukają nowej osoby. Ten bank bardzo często ma ogłoszenia na necie. Oni co chwila do różnych miast Polski szukają. Dziś widziałam ogłoszenie do Getinbanku do kilku miast, między innymi do miasta, ok 30 km od naszego. Więc raczej to o staż nie chodzi. Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-01-14 o 14:07 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#832 |
Konto usunięte
|
Dostałam się na szkolenie
![]() Szkolenie płatne zwracają też kase za dojazdy... pózniej mają być staże. Dzisiaj byłam pierwszy dzień...i tak ogólnie pozytywne wrażenia...co prawda co do staży jeszcze nic dokładnie nie wiadomo...ale już samo szkolenie jest super i cokolwiek bedzie dalej juz jest jakiś pozytyw. Zawsze bedzie co wpisać w CV a i od razu lepiej się czuje ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#833 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#834 |
BAN stały
|
Ogłoszenie na gumtree było i pewnie prosto przez ten portal wysyłałaś do nich. Jak dobrze pamiętam albo 24 grudnia było to ogłoszenie albo 31 grudnia. Któraś z tych dat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#835 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#836 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#837 |
Konto usunięte
|
Ta...są np. osoby po fryzjerstwie. Zawsze wydawało mi sie ze akurat tu jest dość łatwo...sama znam osobe która wyciąga kilka tys., miesięcznie (jezdzi po domach) a jednak też u nich min. 2 lata doś. chcą.
Tak szczerze większość osób jest po studiach ![]() Edytowane przez 201609081836 Czas edycji: 2013-01-14 o 14:35 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#838 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Dziewczyny u mnie się pojawiło na stronie PUPu że przyjmują wnioski na staż ale: Zasady organizacji staży:
![]() |
#839 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#840 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:18.